فهرست مطالب

مطالعات ادبیات تطبیقی - پیاپی 19 (پاییز 1390)

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 19 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نرجس توحیدی فر صفحات 11-28
    این مقاله کوششی است در بررسی و تطبیق چند معراج نامه که عبارتند از: «رساله الغفران» ابوالعلاء معری، «کمدی الهی» دانته و «آفرینگان» صادق هدایت. وجه شباهت هر سه آن ها، سفر به عالم ارواح و جهان پس از مرگ، و تفاوت آن ها در نگرش دینی «رساله الغفران» و «کمدی الهی» با نگرش نیهیلیستی «آفرینگان» است. هدف مقاله بررسی تاثیرپذیری «کمدی الهی» از «رساله الغفران» و نیز تبیین دو نگرش دینی و نیهیلیستی در زمینه جست جوی آدمی درباره جهان پس از مرگ است.
    کلیدواژگان: صادق هدایت، معری، دانته، کمدی الهی، رساله الغفران، آفرینگان
  • سیدکریم سجادی راد، صدیقه سجادی راد صفحات 29-44
    دین و اساطیر هیچ ملتی را نمی توان جدا از بافت تاریخی آن دریافت و اساطیر نماینده پیشینه فرهنگی و عقاید و تفکرات ملل مختلف است. رابطه انسان و حیوانات، همچنین انسان و خدایان، در اساطیر و روایات کهن از اهمیت خاصی برخوردار بوده است. در این میان گاو به خاطر ویژگی ها و مشخصه های خاص، بیشتر مورد توجه بوده است. این نوشتار به بررسی موقعیت و جایگاه گاو در اساطیر و به دلایل اهمیت آن در اساطیر و فولکلور ایران و برخی ملل دیگر از جمله مصر، چین، یونان، هند و... پرداخته است؛ چراکه هرگاه یک اثر ادبی در کنار اثری دیگر مورد مقایسه قرار گیرد و هر یک از آن ها در مقام مقایسه با دیگری مورد ارزیابی قرار گیرند، معنایی عمیق تر را به نمایش می گذارند.
    کلیدواژگان: اسطوره، گاو، دین، اساطیر، ملل مختلف، فولکلور ایران
  • رضا سلیمان زاده نجفی، بختیار مجاز *، داود زرین پور صفحات 45-61

    تاثیر و تاثر شاعران از مضامین و اسالیب یکدیگر در ادبیات جهان امری است شایع که ادبیات عرب نیز از آن مستثنی نیست. «سینیه» بحتری همواره مورد توجه ادبا و شعرا بوده است. در این میان احمد شوقی شاعر معاصر در اسلوب و مضمون از وی پیروی کرده است و عبدالله عمر بلخیر نیز از هر دو شاعر پیش از خود تاسی جسته و سینیه ای زیبا از خود به یادگار گذاشته است. بی شک بحث و بررسی جنبه های گوناگون «سینیه» شوقی و بلخیر امری است لازم. برخی از سوالاتی که این پژوهش در صدد یافتن پاسخی برای آن هاست: هنر این دو شاعر در باب موسیقی به چه صورت نمود یافته است؟ تناسب محتوا با وزن، بسامد واژگان و افزایندگان موسیقایی در این آثار به چه صورت است؟

    کلیدواژگان: موسیقی، وزن، زیبایی شناسی، سینیه، شوقی، بلخیر، بحتری
  • احمد طحان، لیلا جوادپور صفحات 63-79
    در سپهر ادبیات جهان کم تر اثر عاشقانه ای را می توان یافت که یارای هماوردی با منظومه عاشقانه «خسرو و شیرین» نظامی گنجوی را داشته باشد. شاید تنها اثری را که می توان با این شاهکار ادبی قیاس کرد، داستان عاشقانه تراژیک «رومئو و ژولیت»، سروده ویلیام شکسپیر، شاعر و نمایشنامه نویس بی مثال ادبیات انگلیس باشد که سرشار از ظرایف و دقایق ادبی و غنایی است. این نوشتار بر آن است تا با خوانشی مقایسه ای، به بررسی محتوا و نحوه پردازش شخصیت های دو داستان مذکور بپردازد و شباهت های موجود در آن را آشکار سازد تا از این طریق پرتوی تازه بر زوایای مغفول مانده این دو اثر گران سنگ و جاوید بیفکند.
    کلیدواژگان: نظامی، شکسپیر، تراژدی، عشق، خسرو، شیرین، رومئو، ژولیت
  • محبوبه فهیم کلام، محمدرضا محسنی، بهزاد هاشمی صفحات 81-97
    امیل زولا از نویسندگان برجسته سده 19 میلادی فرانسه و از چهره های مطرح عرصه ادبیات داستانی است که علاقه بسیاری به توصیف واقعیات جامعه خود و ارایه جلوه های مستندگونه و پلشت مفاسد اجتماعی، به ویژه در میان اقشار آسیب پذیر، دارد. صادق چوبک نیز در میان رمان نویسان ایرانی گرایش بیشتری به عریان نمایی زشتی ها دارد. در این پژوهش برآنیم تا به درونمایه های اصلی آثار این دو نویسنده، زبان انتخابی، سبک و سیاق نوشتار و نیز ویژگی های برجسته شخصیت های داستانی شان بپردازیم؛ تا از این رهگذار بتوانیم دیدگاه های ناتورالیستی هر دو نویسنده را، به ویژه در «آسوموار» و «پیراهن زرشکی»، بازنماییم.
    کلیدواژگان: زولا، چوبک، ناتورالیسم، آسوموار، پیراهن زرشکی، جامعه، فقر
  • مهدی رضا کمالی بانیانی صفحات 99-114
    فمنیسم (طرفداری از حقوق زنان)، نیوهیستوریسیسم، مادیگرایی فرهنگی، تئوری پست استعماری و تئوری کوئیر، همگی در مورد تولید فرهنگی (که می تواند به مارکس نسبت داده شود) ایده هایی ارائه می کنند و همچنین هر یک رابطه معناداری با تحقیقات ادبی رنسانس دارند. با وجود این ایده های اصلی مارکس به ندرت به طور مناسب در آثار مربوط به شکسپیر توضیح داده می شود و در برخی دوره ها حتی ادعا می شود که آنها رابطه خود را از دست داده اند. هدف این مقاله، توضیح تاثیر گذشته و فعلی مارکسیسم بر ادبیات شکسپیری است؛ همچنین نشان دادن راه هایی که در آن، این ادبیات می تواند تاثیر مهمی در آینده آنالیز فرهنگی و نقد نمایشی و ادبی سیاسی ایفا کند.
    کلیدواژگان: ایدئولوژی، ایده، مارکس، شکسپیر، آنالیز قیاسی
  • بهمن گرجیان، هدی نیسی صفحات 115-131
    ترجمه تطبیقی ضرب المثل های انگلیسی به زبان فارسی، مترجمان ایرانی را در مقایسه زبان مبدا (SL) با زبان مقصد (TL) با مسایلی از قبیل کاربردهای لغوی، سبک ادبی، فرهنگ و ساختار یا معنی مواجه می سازد. در این مورد، عوامل اصلی در ترجمه و برابریابی در دو زبان مبدا و مقصد در سه حوزه زبان شناسی از قبیل شکل(form)، محتوا(content) و موقعیت(context) در دو زبان های مبدا و مقصد قرار می گیرند. مقاله حاضر با ارایه طرح سه نسخه ای در صدد یافتن راه حلی کاربردی برای ترجمه ضرب المثل های انگلیسی به فارسی با حداقل افت از لحظ ساختاری، معنایی و مفهومی است.
    کلیدواژگان: ترجمه، ضرب المثل ها، فارسی، انگلیسی، معادل یابی، زبان مبدا و مقصد
  • گردآفرین محمدی، مهدی فاموری صفحات 133-147
    همواره از میان شخصیت های داستانی بالیده در بستر فرهنگ و ادبیات های مختلف، چهره هایی وجود دارند که بنا بر برخی از خصایص منحصر به فرد، امکان فرا روی از بستر دراماتیک خویشتن و مبدل شدن به یکی از شخصیت های ممتاز تاریخ ذهنی افراد انسانی آن جامعه را می یابند و به تعبیری نیز می توان آنها را «مجسمه های فرهنگی» یا «نمونه های ازلی ذهن» آن جامعه نامید. فاوست، قهرمان نمایشنامه گوته و شیخ صنعان، قهرمان «منطق الطیر» عطار از اینگونه نمونه های ازلی ماندگار هستند که در این مقاله به عنوان دو نماد فکری و فرهنگی شرق و غرب مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: عطار، فاوست، منطق الطیر، گوته، شیخ صنعان، اسطوره، عشق
  • مظاهر مصفا، شادمان شکروی، لیلا فاطمی راد صفحات 149-164
    داستان کوتاه «داش آکل» از برجسته ترین داستان های صادق هدایت و از جمله داستان های برجسته ادبیات معاصر ایران است. در این داستان بن مایه های تفکر ارنست همینگوی در شخصیت پردازی، که به نوعی مکتب فکری او را تشکیل می دهد، خود را به معاینه نشان می دهد. آرمان گرایی، تعلق به جهان اقلیت، آسیب دیدگی، فرجام شوم، تسلیم دردآلود و در نهایت پیروزی در عین شکست، از مهم ترین وجوه اشتراک شخصیت داش آکل با شخصیت های مورد علاقه نویسنده آمریکایی است.
    کلیدواژگان: صادق هدایت، ارنست همینگوی، داش آکل، شخصیت پردازی
  • نگاره های نمادین اعداد در قرآن، اسطوره و ادبیات
    مهدی ممتحن، مجید خزایی صفحات 165-183
    بشر به دلیل خصلت ویژه اش، که همان تعقل و اندیشه است، ویژگی های منحصر به فردی دارد که سایر موجودات از آن بی بهره اند؛ او می تواند بیندیشد، سخن بگوید، آنچه در ذهن دارد بنویسد و برای همیشه جاودانه کند. آنچه امروزه به نام گفتار و نوشتار می شناسیم طی قرون متمادی، شکل امروزین خود را یافته و عدد نیز از همین پدیده های مختص انسان است، که همواره با اندیشه او همراه بوده و در افکار و اعتقادات او نیز رخنه کرده است.
    کلیدواژگان: عدد، اساطیر، قرآن، ادیان، تمدن های باستانی
|
  • Narjes Tohidi Far Pages 11-28
    This article is an effort in studying and comparing several ascension writings include: Abolala Ma’arri’s “Pardon epistle”، Dante’s “Divine Comedy” and Sadegh Hedayat’s “Creature”. The similarity aspect of all three of them، is traveling to the world of spirits and the world after death، and their difference is in religious attitude of “Pardon epistle” and “Divine Comedy” with a nihilistic attitude of “Creature”. This paper reviews the influence of “Pardon epistle” on “Divine Comedy “and explains both religious and nihilistic attitudes about the search of man in the world after death.
    Keywords: Sadegh Hedayat, Maarri, Dante, Divine Comedy, Pardon epistle, Creatures
  • Seyyed Karim Sajadi Rad, Sedighe Sajadi Rad Pages 29-44
    Religion and mythology of any nation cannot be understood apart from its historical context; and myths are the representative of the cultural background and the beliefs and thoughts of different nations. The relationship between humans and animals، humans and the gods has been of a special importance in mythology and ancient traditions. Among these “cows” have been received more attention due to their characteristics and special features. This article examines the status of cows in mythology and folklore mythology and for their importance in Iran and some other nations، including Egypt، China، Greece، India and…; because when a literary work is compared with another one and each of them is evaluated in comparison with the other، they would indicate a deeper meaning.
    Keywords: Myth, Cows, Religion, Legends, Different Nations, Iranian folklore
  • Reza Soleyman Zadeh Najafi, Bakhtiyar Mojaz, Davood Zarin Poor Pages 45-61

    Poets’ interaction in their content and style is common in the world literature and Arabic literature is also not excluded. Bohtori’s Siniyeh has always been considered by scholars and poets. Among these AhmedShowghi، the contemporary poet، has followed him in the style and content and Omar Abdullah Bolkhayr has followed both the poets before him and has left a beautiful Siniyeh. Undoubtedly a discussion on various aspects of Showghi’s “Siniyeh” and Bolkhayr’s one is a necessary matter. Here are some questions this study seeks to answer them: How has these two poets’ art been shown regarding the music? How has the appropriateness of content with rhythm، frequency of words and musical augmenters been in these works?

    Keywords: Music, Rhythm, Aesthetics, Siniyeh, Showghi, Bolkhayr, Bohtori
  • Ahmad Tahān, Leyla Javad Poor Pages 63-79
    There are very few romantic works in the sky of World Literature that can compete with Love poem of Khosrow and Shirin by Nezami. Perhaps the only work that can be compared with this masterpiece is Romeo and Juliet، the tragic love story that is full of literary delicacies and lyrical beauties by the unique poet and playwright in English literature، William Shakespeare. Using a comparative approach، this article aims to study the similarities of the two stories in characterization and theme in order to clarify the neglected aspects of these two valuable and eternal works.
    Keywords: Nezāmi, Shakespeare, Tragedy, love, Khosrow, Shirin, Romeo, Juliet
  • Mahboobe Fahimkalam, Mohammad Reza Mohseni, Behzad Hashemi Pages 81-97
    Emile Zola is one of the prominent French writers in the 19th century and one of the famous figures in the field of fiction who is highly interested in describing the facts of his community and in presenting the documented and evil effects of social corruption، especially among the vulnerable. Among Iranian novelists، Chubak also tends more to show the ugliness of society. We aim in this study to deal with the main themes of these two writers’ works as well as their preferred language،their writing style and finally the outstanding features of their fiction characters to show the naturalistic view of both authors especially in the “Assomoir” and “Purple shirt”.
    Keywords: Naturalism, Community, Language, Zola, Chubak, Poverty
  • Mahdi Reza Kamali Baniani Pages 99-114
    Feminism (women’s rights advocate)، Neo historicism، cultural materialism، post colonial theory and queer theory، all present ideas on the cultural production (which can be attributed to Marx). And also each has a significant relationship with Renaissance Literary Studies. However، Marx’s main ideas are rarely explained properly in the works of Shakespeare; and in some courses، it is even claimed that they have lost their relationship. The purpose of this paper is to describe the past and current impact of Marxism on the Shakespearean literature; and also to demonstrate the ways in which this literature can have an important influence on future cultural analysis and dramatic and literary-political criticism.
    Keywords: Ideology, Ideas, Marx, Shakespeare, Deductive analysis
  • Bahman Gorjiyan, Hoda Nisi Pages 115-131
    Comparative translation of English proverbs in Persian makes Iranian translators، face issues such as word applications، literary style، culture and structure or sense، when comparing the source language (SL) with the target language (TL). In this case، the main factors in translation and searching language equations are placed in both the source and target languages in three areas of linguistics such as form، content and context. The present article seeks to provide a plan applied in triplicate to translate English proverbs into Persian with minimal loss of structural، semantic and the conceptual aspects.
    Keywords: translation, Proverbs, Persian, English, Equivalent terms, Source Language, Target Language
  • Gord Afarin Mohammadi, Mahdi Famoori Pages 133-147
    There have always been Features and characters in different cultures and literatures that because of their unique characteristics، they have had the ability for going beyond their dramatic personality and becoming one of the outstanding features in people’s mind. These features and characters، in addition to their literary position، have such a popularity، historic presence and inspiring aspects in people’s mind that we can call them “the cultural sculptures” or “the eternal samples of mind” of the society. Faust، The hero of Guteh، and Sheikh San’an، hero of Manteghotteyr، are some of these eternal samples of societies. They are the symbol of power inclined will and، spiritual leader of my stoicism، are two features that in this research are studied and compared.
    Keywords: Faust, Guteh, Sheikh Sanan, Dokhtaretarsa, Myth, Love, Belief
  • Mazaher Mosaffa, Shadman Shokravi, Leyla Fatemi Rad Pages 149-164
    The short story “Dash Akol” is of Sadegh Hedayat’s the most prominent stories and of the prominent stories of Iranian literature. In this story، Ernest Hemingway’s thinking in his Characterizations، which somehow forms his school of thought، shows itself. Idealism، belonging to the minority، injury، bad appeal، painful submission and eventually the victory and at the same time defeat، are the most common characters of personalities in Dash Akol’s with the American author’s favorite ones.
    Keywords: Sadegh Hedayat, Ernest Hemingway, Dash Akol, Characterizing
  • Symbolic Paintings of Numbers in the Quran, Myth and Literature
    Mahdi Momtahen, Majid Khazaei Pages 165-183
    Man، due to his specific nature، which is reasoning and thought، has unique features that other creatures lack. He can think، speak، write what has in mind and immortalize it forever. Speech and writing، as we know today، have found their modern form during centuries; and the number also is among these unique phenomena of humans which has always accompanied their thoughts and that has penetrated his thoughts and beliefs.
    Keywords: number, Mythology, The Quran, Religion, Ancient civilizations