فهرست مطالب

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 20 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیدامیرمحمود انوار، محمد فاتحی * صفحات 11-29

    نوشتار فراروی، جستاری است درباره مرگ، از نگاه دو سخ نسرای پراوازه تازی و پارسی، ابوالطیب متنبی و ابوالقاسم فردوسی. هر کدام از این دو حکیم فرزانه به فراخور اندیشهو بایسته های زمانه دورنمایی از مرگ به دست داده اند، و در واکاوی باورهای این دو سراینده برجسته و بلندآوازه، فراروی مرگ با نمونه های فراوانی از ه ماندیشی و ه مگراییبرم یخوریم. در جایگا ه هایی نیز گونه نگرش شان با یکدیگر ناهمگون و دوگانه است و این دگرمانی بازم یگردد به هموار نبودن بستر بر پایه نگاه و خواسته و واداشت ه هایپیرامونی.

    کلیدواژگان: مرگ، متنبی، فردوسی، دیوان، شاهنامه، دیدگاه همسان و ناهمسان
  • محمدرضا برزگر خالقی، رقیه نیساری تبریزی صفحات 31-42
    صرف نظر از «شاهنامه» فردوسی، کتاب «دده قورقود» و «ایلیاد و ادیسه» هومر، از زیباترین و عظیم ترین آثار حماسی ملتهای جهان است. در این آثار مشابهت ها و همسانی هایی وجود دارد که شاید یکی از علل مهم این همسانی ها، آمیختگی اساطیر ملت های گوناگون و تاثیرپذیری آنها از یکدیگر باشد. همسانی های این آثار، ما را بر آن داشت که با تاملی دیگر در نوع نگرش آفریدگاران حماسه به جایگاه زن و مقایسه این موضوع در این آثار بپردازیم. در این مقاله ضمن بررسی جایگاه زنان در هر دو حماسه و بیان همسانی ها و ناهمسانی، به موضوع عشق و بررسی آن در این آثار نیز پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: دده قورقود، ایلیاد، ادیسه، هومر، حماسه، زن، عشق
  • معصومه خدادادی مهاباد، لیلا فاطمی کلش صفحات 43-61
    در مقاله حاضر داستان فریدون و لیرشاه با توجه به عناصر داستانی هر یک، مورد بررسی قرار گرفته است. منطق آشکاری که مقایسه این دو داستان را توجیه می کندتصمیم مشترکی است که دو پادشاه برای سرزمین خود می گیرند. در پی این تصمیم جدال ها و رویدادهایی رخ می دهد که فرجام هر یک از شخصیت های داستان را، که نکته قابل توجه و با اهمیت دو داستان است، نمایان می سازد. این بررسی مستقل از جنبه های حماسی، اساطیری، تاریخی و دیدگاه تاثیرپذیری و تاثیرگذاری ادبیات ملل از یک دیگر است. رویکرد ما در مقایسه دو داستان بر اساس طرح، شخصیت ها، رویدادها و نکات برجسته آنهاست.
    کلیدواژگان: شاهنامه، شکسپیر، فریدون، لیرشاه، عناصر داستانی، تراژدی، حماسه
  • علی دهقان، مریم امینی صفحات 63-82
    سنایی شاعر دوران ساز تاریخ ادبیات فارسی، در نقطه عطف شعر عرفانی ایرانی قرار دارد. جان دان شاعر انگلیسی زبان آمریکایی قرن هفدهم از ویژگی های شخصیتی و فکری مشابه سنایی برخوردار است. احوال متغیر و روح ناآرام، شخصیت دوگانه و تراژیک، نبوغ تحول آفرین در عرصه اندیشه عرفانی، نوآوری و برجستگی در غزلسرایی و شریعت مداری در عرفان، از صفات بارز و همسان این دو گوینده بزرگ است. بر این اساس، موضوعات مهم عرفانی مشترک مانند خداشناسی، عشق، کشف و شهود، توبه، فنا و مرگ از دیدگاه سنایی و دان در این مقاله مطالعه می شود.
    کلیدواژگان: سنایی، جان دان، خداشناسی، کشف و شهود، توبه، عشق، فنا
  • زهرا سلیمانی صفحات 83-100
    زندان و سروده های مربوط به آن، بخش وسیعی از ادبیات عرب و فارسی را به خود اختصاص داده است. شاعران آزاده از گذشته دور تا امروز در این زمینه معانی زیبا و مضامینی انسانی آفریده اند که مطالعه و بررسی آن خالی از لطف و فایده نیست. ابوفراس حمدانی، شاعر معروف قرن چهارم هجری از پیشگامان حبسیه سرایی در ادبیات عرب محسوب می شود که در طول اسارت خویش در قصایدی موسوم به «رومیات» مقوله زندان و متعلقات آن را به رشته نظم درآورده است. در ادبیات فارسی نیز قدیم یترین حبسیه متعلق به مسعود سعد سلمان، شاعر نامور قرن پنجم و ششم است. در این مقاله حبسیات این دو شاعر با هدف یافتن مضامین مشترک مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ابوفراس حمدانی، مسعود سعد سلمان، حبسیه، رومیات، زندان
  • رضا فرصتی جویباری، فاطمه رحیمی دون صفحات 101-116
    در این مقاله به بررسی و تطبیق آثار مصطفی لطفی منفلوطی، شاعر و نویسنده مبارز و برجسته مصری با آثار جلال آل احمد، با تکیه بر نظریه پسا استعماری (روشنفکری و غرب زدگی) پرداخته شد؛ نیز به مقوله هایی مانند: دیدگاه های این دو نویسنده در مورد زن، هجوم غرب به زنان جامعه مصری و ایرانی، تحت شعاع قرار گرفتن حجاب و عفاف، تهاجم غرب به روستاهای این دو کشور و علت لامذهبی و دین گریزی جوانان مصری و ایرانی و بی قیدیشان نسبت به خانواده و وطن. همچنین نظر نویسنده درباره لزوم تصفیه دستاوردهای غربی، وجه اشتراک و افتراق آنها و در پایان نیز دیدگاه های برخی از روشنفکران و متفکران معاصر این دو نویسنده آورده شده است.
    کلیدواژگان: جلال آل احمد، مصطفی لطفی منفلوطی، غر بزدگی، روشنفکری
  • ناصر محسنی نیا، الهام مریمی صفحات 117-135
    در میان ادبیات جهان، دو ادب فارسی و عربی با وجوه مشترک فراوان می توانند سهم به سزایی را در پژوهشهای تطبیقی داشته باشند. خردورزی و عقل مداری و به تعبیر زیباتر حکمت، یکی از این وجوه مشترک و قابل مقایسه است. امروالقیس کندی سرآمد سخنسرایان عرب در یک کفه ترازوی این قیاس و رودکی سمرقندی، آدم الشعرای شعر فارسی در کفه دیگر جای گرفته است. امروالقیس، روزنه هایی از حکمت جاهلی را با استمداد از فطرت و تعالیم گذشته و تجربه زندگی در اشعارش پیاده کرده و رودکی نیز با همین مفاهیم یادشده، ولی با در دست داشتن گنجینه مهم تر، یعنی اسلام، که چشمه بینش و خردورزی است، پا به عرصه شعر نهاده است.
    کلیدواژگان: امروالقیس، رودکی، ادب فارسی و عربی، خردورزی و حکمت
  • مهدی ممتحن، سمانه شریفی راد صفحات 137-149
    پیشینه مدح در شعر عربی به عصر جاهلیت می رسد؛ ولی مدح در شعر فارسی، به تقلید از عروض عربی، از قرن سوم هجری شروع شده است. در دوران حیات متنبی و حافظ، مدحرواج فراوان یافته و شاعران بسیاری به مدیحه سرایی مشغول بوده اند. جایگاه و موقعیت مدح در دیوان متنبی و حافظ، با یکدیگر تفاوت فاحشی دارد. در حالی که حدود 90 % دیوان متنبی را مدح تشکیل می دهد، تنها 7% دیوان حافظ به مدح اختصاص یافته است. این دو شاعر در شیوه ها و سبک مدیحه سرایی هم با یکدیگر متباین هستند. متنبی قریب به 50 نفر را مدح کرده؛ در حالی که ممدوحین حافظ، نیمی از این تعداد است.
  • سید مرتضی هاشمی، غلامحسین شریفی، یوسف کرمی چمه صفحات 151-168
    ادیبان کرد همواره شعر فارسی را به دیده اعجاب و تحسین نگریسته و از آن متاثر بوده اند. نمودهای گوناگون این تاثیرپذیری را در قالب تضمین، ترجمه و صور خیال مشابه و مضامین مشترک می توان دید و از این میان، شعر حافظ بیش از دیگر اشعار مورد توجه ایشان بوده است. در این مقاله پس از مقدم های درباره تاثیرپذیری ادیبان کرد از شعر فارسی، به ناری، شاعر عار فمسلکی که در همین سده های اخیر می زیسته، پرداخت هایم. برای ترسیم خطوط چهره حافظ در دیوان شاعر کرد، ابتدا به سراغ موضوعات و مضامین و مفاهیم مورد علاقه دو شاعر رفته و در نهایت چهار مخمس ناری، که در آنها غزلیات حافظ را، تضمین کرده است، بررسی کرد هایم.
    کلیدواژگان: ادبیات فارسی، ادبیات کردی، تضمین، مضامین مشترک، ناری، حافظ
  • مهرعلی یزدان پناه، سپیده متولی صفحات 169-187
    این مقاله، با عنوان بررسی مقایس های تغز لهای غادالسمان و سیمین بهبهانی، در صدد پاس خگویی به این سوال اصلی است که چه تفاو تها و شباه تهایی میان تغزلهای غادالسمان و سیمین بهبهانی وجود دارد؟ غادلسمان را نمایند هی تمام عیار جریان جدید ادبیات زنانه (الادب النسائی) و نوع خاص آن؛ یعنی ادب تغزلی زنانه در ادبیات عرب می شناسند. سیمین بهبهانی نیز به عنوان یکی از نمایندگان این جریان نو، همچنین بانوی غزل ایران شناخته شده است. زبان و احساس خاص زنانه، از مهم ترین ویژگی های عاشقانه های این دو شاعر است.
    کلیدواژگان: غاد السمان، سیمین بهبهانی، تغزل، شعر عاشقانه، ادبیات زنانه
|
  • Seyyed Mahmood Anvar, Mohammad Fatehi Pages 11-29

    This paper is a query about the death from the view of two celebrated Arabic and Persian belletrists Abu-at-Tayyeb Al-Mutanabbi and Hakīm Abu’l-Qāsim Ferdowsī. Each of these wise scholars has drawn an image of death up to the age’s requirements and circumstances. Analyzing these two prominent and famous poets’ beliefs, we find manyexamples of common thoughts and convergence concerning death. In some places, however, their attitudes are unlike and heterogeneous. And this heterogeneity goes back to the social inequality based on environmental views and demands.

    Keywords: Death, Al, Mutanabbi, Ferdowsi, Divan, Shahnameh, equal, unequal views
  • Mohammadreza Barzegar Khaleghi, Roghayeh Naisari Tabrizi Pages 31-42
    Regardless of the Firdausi Epopee، the Book Deda GorGud and Iliad and Odyssey Homer، are among the most beautiful and greatest epic works of world nations. There is some similarity and parallelism in these works and one of the important causes of this homology، is the mixing of mythology of the various nations and their interactions. The homology of these works made us study the position of women and to compare it in these works with another reflection on the attitude of saga creators. This paper reviews the status of women in both epic and express parallelism and dissonance، the subject of love in these works are also discussed.
    Keywords: Deda GorGud, Iliad, Odyssey, Homer, Epopee, Woman, love
  • Masoomeh Khodadadi Mahabad, Leyla Fatemi Kalesh Pages 43-61
    In the present paper the story of Fereydun and King Lear have been studied considering the story elements of each story. Clear rationale that explains the comparison of these two stories is the joint decisions that both kings made for their lands. Following this decision، battles and events occurred that reveals the fate of each character in the story that is the notable and significant point of both stories. This review is independent of the epic، mythological، historical and literary aspects or the perspective of the influence and effect of nations’ literature on each other. Our approach is to compare the two stories based on plans، characters، events and their highlights.
    Keywords: Shahnameh, Shakespeare, Fereydun, King Lear, Story Elements, Tragedy, epic
  • Ali Dehghan, Maryam Amini Pages 63-82
    Sanaee an epoch-maker poet of Persian literature is the turning point of mystical Persian poetry. John Donne the English speaking American poet of Seventeenth-century is of a similar character and thought as Sanaee. Changing status and restless spirit، and tragic dual personality، evolutionary genius in the field of mystical thought، innovation and prominence in lyricism and religious orientation in mysticism are the similar characteristics of these two great belletrists. Accordingly، the common mystical matters as theology، love، intuition، repentance، inexistence and death are read in this article from Sanaee and Donne’s viewpoint.
    Keywords: Sanaee, John Donne, Theology, intuition, repentance, love, inexistence
  • Zahra Soleymani Pages 83-100
    A large part of the Arab and Persian literature has been devoted to prison and poems about it. Democratic poets from the distant past to the present created beautiful things in the field of human themes that studying them is not unpleasant and useless. Abuferas Hamdani، a famous poet of the fourth century is considered among the pioneers of Habsyyat in Arabic literature who has poetized ballades called “Roomyyat” about prisons and their belonging things during his captivity. In Persian literature from the earliest Habsyyah belongs to Masood-e Sa’ad-e Salman، a famous poet of fifth and sixth centuries. The Habsyyaat of these two poets has been reviewed in this article to find common themes.
    Keywords: Abu Feras Hamdany, Masood, e Saad, e Salman, Habsyyah, Roomyyat, Prison
  • Reza Forsati Jooybari, Fatemeh Rahimi Doon Pages 101-116
    Relying on post-colonial theory (Intellectualism and Westernization)، this paper examines the study and comparison of Mostafa Lotfi Manfaluti، the prominent poet and defiant Egyptian writer with Jalal Al-e-Ahmad’s works; as well as these two authors’ views about women، defying Iranian and Egyptian society women by the West، overshadowing the hijab and chastity، invading two countries and villages of these two countries by the West and the cause of being pagan in Egyptian and Iranian youth and their latitude to family and home. In addition، the author’s comments on the need for refined western achievements، and their common and distinguishing views have been clarified، and finally some of the contemporary intellectuals and scholars’ viewpoints of these two authors’ age have been brought.
    Keywords: Jalal Aleahamd, Mostafa Lotfi Manfluti, Westernization, Intellectualism
  • Naser Mohseninya, Elham Maryami Pages 117-135
    In the world literature، both Persian and Arabic literature with much in common can have an important role in comparative research. Wisdom or rationalism and in more beautiful words، motto، is one of these common and comparable ways. Emra-Ol-Gheys-Al Kennedy، the pre-eminent of Arab belletrist، is placed on one side of the balance of this analogy، and Rudaki Samarkandi، known as Adam-O-Shshoara، i. e. the originator of Persian poetry، is located on the other side. Emra-Ol- Gheys، has implemented windows of the wisdom in his poems with the help of nature and teachings of the past and life experience of Jaheli epoch; and Rudaki also has come into poetry with the same mentioned concepts، but with a more important treasure in hand، namely Islam which is the source of insight and wisdom.
    Keywords: Emra, Ol, Gheys, Rudaki, Persian, Arabic literature, Rationalism, Motto
  • Mehdi Momtahen, Samaneh Sharifi Rad Pages 137-149
    Praise background in Arabic poetry reaches the age of ignorance; but praise poetry in Persian، has started from the third century Hijri to imitation of Arabic prosody. In Motenabbi and Hafez’s period of life، Eulogy has become abundantly widespread، and a lot of poets have been writing a lot of panegyric. The place and position of praise in Motenabbi and Hafez’s divan has significant differences with each other. While about 90% of the eulogy in otenabbi’s divan is dedicated to the praise، only 7% of Hafez’s divan is allocated to eulogy. These two poets are also contradictory with each other in style and method of eulogy. Motenabbi has praised approximately 50 people while the praised people by Hafez are half of that number.
    Keywords: Motenabbi, Hafez, poets, Eulogy, Praise, Praised people, Divan
  • Seyyed Morteza Hashemi, Gholamhosein Sharifi, Yoosef Karami Chameh Pages 151-168
    Kurdish scholars have always looked at Persian poetry with wonder and admiration and they have been affected by it. Various aspects of this influence can be seen in the form of embodiment، translation and similar imagery and common themes. And، among them، Hafez’s poetry has been noted more than other poems. In this paper، after an introduction on the literary influence of Kurdish scholars from Persian poetry، we have studied Nari، a mystic poet who lived in the recent centuries. To draw Hafez’s trait in this Kurdish poet’s divan، first we came to these two poets’ favorite themes and concepts. Finally، we have investigated Nari’s four pentacles in them he embodied Hafez’s lyricpoems.
    Keywords: Persian literature, Kurdish literature, Embodiment, Common concepts, Nari, Hafez
  • Mehrali Yazdanpanah, Sepideh Motevalli Pages 169-187
    In this paper with the title of “Comparative study of Ghada al-Samman and Simin Behbahani’s lyric poems” is trying to answer this question “what differences and similarities are there between Ghada al-Samman and Simin Behbahani’s lyric poems?” Ghada al-Samman is considered as the perfect representative of the new female iterature (women’s literature) and its specific type، i. e. feminine lyrical literature in Arabic literature. Simin Behbahani has been also known as one of the representatives of this new flow as well as the lady of the Iranian lyrics. Language and unique feminine feeling are among the most important features of the romances of these two poets.
    Keywords: Ghada al Samman, Simin Behbahani, lyric poetry, Love poem, Female literature