فهرست مطالب

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 22 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • میر جلال الدین کزازی صفحه 1
    در این جستار زبان پارسی؛ از دید سرشت و ساختار با دیگز زبان ها سنجیده شده است.. به برهان و دانشورانه نابی و نعزی؛سودگی وسادگی، پویایی و پیشرفتگی زبان شناختی آن آشکارو بازنموده آمده است و در پس آن از آسیب ها و گزندهایی که آمیختگی زبان پارسی با دیگر زبان ها بدین زبان می توانند رسانید. سخن رفته است
    کلیدواژگان: زبان پارسی، نابی زبان شناختی، وام واژه، واژه های بیابانی، سودگی و سادگی، پرندو پلاس
  • علی صابری، الهه رزاقی صفحه 9
    این مقاله پژوهشی در مورد دیدگاه های سیاسی محمد تقی بهار (1330-1265 ش) و احمد شوقی (1932-1868 م). دو شاعر برجسته ادبیات فارسی عربی در دوره معاصر است. این دو شاعر به بیان تحولات دنیای پس از انقلاب صنعتی به زبان هنر پرداختند.
    در این مقاله دیدگاه های سیاسی آنان در سه بخش استعمار؛ آزادی و جنگ تنظیم و مورد بررسی قرار گرفته و در پایان وجوه تشابه و اختلاف دیدگاه های هر کدام و شیوه های تبیین موضوع بیان گردیده است.
    کلیدواژگان: بهار، شوقی، شعر، استعمار، آزادی، جنگ
  • مهدی ممتحن، رحیم انصاری پور، مجید خزایی صفحه 27
    پیوند بسیار کهن ملت های عرب و ایران باعث شده که زبان فرهنگ و ادبیات عرب و فارسی در تعامل گسترده با یکدیگر قرار گیرند؛ و در عرصه های فرهنگی به ویژه فرهنگ عامه نمود یافته است. تلاش هایی که در زمینه ادبیات تطبیقی صورت گرفته بسیار نا چیز است. از این رو با بررسی مضمون فقر در اشعار معروف رصافی و پروین اعتصامی پژوهش ه هایی تطبیقی در ادبیات عربی و فارسی صورت گرفته است. رصافی به دلیل آگاهی به مسائل جامعه به ویژه فقر توجه خاصی نشان داده و حاکمان جامعه عامل را عامل فقر می داند. و هم چنین روین اعتصامی نیز سهل انگاری حاکمان را باعث پیدایش فقر جامعه می داند. اما به خاطر زن بودنش کمتر مورد پذیرش جامعه قرار گرفته ام مانند رصافی یتبمان - بیوه زنان و مستمندان جامعه را مورد ترجم قرار می دهد.
    کلیدواژگان: رصافی، اتعصامی، جاکمان، فقر، یتیمان، بینوایان، عاطفه
  • کی رخ احمدی، فرشته ناصری، سید ابراهیم آرمن صفحه 47
    کلیله و منه از با ارزش ترین کتب تاریخ بشریت است که از دیر باز تا کنون توجه مردم با فرهنگ های گوناگون را به خود جلب کرده است. اصل آن هندی و به ربان سانسکریت بوده است. این کتاب از آن دست آثاری است که محتص ومحدود به ملتی خاص نیست و متناسب با فرهنگ و زبان هر قوم تزجمه شده است. و مترجمان در آ> دخل و تصرف هایی انجام داده اند. محمد جعفر محجوب کتاب کلیله و دمنه را یر منشا پیدایش ادبیات تطبیقی می داند. ترجمه ابوالمعالی نیز که از روی نرجمه ابن مقفع صورت کرفته است محور پژوهش های محققان و دانشجویان رشته های گوناگون شده است. پژوهش حاضر نیز در این زمینه به بررسی فنون بلاغی در این دو کتاب ارزشمند می پردازد. و شگردهای علم بیان را در آن دو مورد ارزیابی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: کلیله و دمنه، باب شیر و گاو، ابن مقفع، نصرالله منشی، بیان، ادبیات تطبیقی
  • بهناز اسکندری صفحه 65
    در میان آثاری که شرق شناسان نوزده به ربان و ادبیات اروپا ترجمه و معرفی کرده اند آثار سعدی جایگاه ویژه ای دارند. رالف والدو امرسون شاعر استعلاگرای امریکایی نیز که از طریق هیمن ترجمه ها با آثار سعدی آشنا شده است. بسیاری از باورهای عارفانه و لاهوتی خود را در یعدی باز می بیند. ا. که مادی گرایی وظاهر پرستی زمانه خود را نمی پسندد شیفته اندیشه های سعدی و نگاه شرقی او به واقعیت زندگی می شود. و این شیفتگی را می توان در نظم و نثر امرسون بازخواند. مقاله حاضر بر آن است تا با نگاهی تطبیقی به آثار سعدی و امرسون به مضامین و درون مایه های عرفانی و استعلایی مشترک برسد که دل مشغولی دو شاعر از دو فرهنگ و دو ادبیات متفاوت و دور از هم بوده اند. این مایه هایی چون شهودٰ- روح-نفس - عبادت -تسلیم رضا که همه و همه به تکرار در شعر و نثر سعدی وامرسون آمد هاند. عناصر اصلی فلسفه استعلایی امرسون و نیز اندیشه های عارفانه سعدی شیرازند
    کلیدواژگان: سعدی، امرسون، ادبیات، استعلایی، دورن مایه، تطبیق، مشترک
  • محمد بهنام فر، مجید خسوری صفحه 85
    تشبیه یکی از بارزترین و بنیادی ترین شیوه های بیانی است که نفش عمده ای در خیال انگیزی و تاثیر کلام شاعران داشته است. در این مقاله به شیوه توصیفی -تحلیلی و تطبیقی تشبی هات موجود در ادبیات حکمی بوستان و سروده های جکمی متنبی از وجوه محتلف طرفین تشبیه -جسی و عقلی بودن -مفرد و مرکب بودن - وجه شبه بررسی گردیده و تحلیلی آماری از آن ها ارایه شده است. نتایج تحقیق حاکلی از آن است که هر جند سعدی و متنبی از انواع تشبیه از جمله مفرد -مرکب -مطلق-مضمر-بلیغ و موکد بهره گرفته اند؛ ام در کاربرد تشبیه به لحاظ آماری با یکدیگر تفاوت هایی دارند. از دیگر نتایح تحقیق این است که تشبی هات سعدی در بیشتر موارد مفرد بلیغ- واضح و بدون تعقید است. اما گرایش متنبی به تشبی هات ضمنی-مقید و یا مرکب- معقد و غیر صریح بیشتر است.
    کلیدواژگان: بوستان سعدی، سروده های حکمی، متنبی، تشبیه، بلاعت تطبیقی، ادبیات تطبیقی
  • زهرا دهمره قلعه نو صفحه 113
    از مقایسه شاهنامه با نهج البلاغه چنین به نظر می رسد که فردوسی در اشعار خویش معانی قرآن مجید و مضامین احادیث نبوی و اتمه معصومین به خصوص امام علی را به طرق گوناگون ایراد کرده است که هم بیانگر عقاید و مذهب اوست و هم نشان دهنده تسزط وی در فهم معانی و مفاهیم نهج البلاغه.
    در این مقاله با مقایسه تطبیقی و بازتاب نهج البلاغه در شاهنامه پرداخته و به نمونه هایی از تاثیرات این شاعر از کلام امام علی اشاره شده است
    کلیدواژگان: فردوسی، شاهنامه، نهج البلاغه، مذهب، تطبیقی، تجلی
  • سیدمحسن ساجدی راد، کیهان کهندل صفحه 125
    زن و شخصیت او از جمله موضوعاتی است که از دیرباز نظر نویسندگان و شاعران را به خود جلب کرده است. به نحوی که گاه با ابیاتی دلنشین زیبایی اش را وصف کرده و گاه در عباراتی نه چندان دلچسب به مذمتش پرداخته اند. متاسفانه ادبیات نظم و نثر گذشته ما بیشتر متاثر از جو حاکم با عینک بدبینی به زن نگریسته است.خواجوی کرمانی شاعر مطرح قرن هشتم و هومر آغاز گر حماسه غرب نیز در اشعار خود از زن غفلت ننموده و هر گاه با تندی بر او تاخته و زمانی به ستایشش پرداخته اند. هر چند مقایسه شخصیت زن در ایلیاد و سام نامه به دلیل تفاوت های فرهنگب با دشواری هایی روبروست.اما در این دو اثر ارزشمند زن بیشتر به عنوان موجودی فروتر از مرد انگاشته شده و صرف نظر از هلن زنان دیگر از این دو شاعر بیشتر بی مهری نصیبشان شده است. مقاله حاضر جایگاه زن درا در این دو اثر بررسی کرده با بیان شواهدی به نقاط اختلاف و اشتراک دو شاعر می پردازند.
    کلیدواژگان: سام نامه، زن، خواجوی کرمانی، ایلیاد، هومر
  • ساختار داستان (درخت آسوریک) بر مبنای دیدگاه لوی استروس
    سید محمد ایراهیمی صفحه 147
    با ظهور مکتب نوین اسطوره شناسی و تحقیق و تفحص علمی در منابع موجود اساطیری نگرشی جدیئ نسبت به اساطیر در علوم به وجود امده است و بی شک اسطوره روشنگر معنای زندگی است و به همین حهت داستانی راست در مقابل قصه و حکایت که داستان های دروغین هستند و از آنجا که عرصه اسطوره به میدان تکاپوی انسان های بودی و اولیه برای تحلیلی از خود و جهان پیرامون است لذا در جهان بینی اسطوره نیز آدمی مانند هر جهان بینی دیگر کوشیده است تا به پرسش های بنیادین خویش درباره ی جهان و انسان پاسخی شایسته بدهد. در این راستا با نظریات معاصر بسیاری روبروییم که فراگیرترین این روش را لوی استروس ارائه داده است.
    در این جستار تحلیلی -پژوهشی نگاهرنده کوشیده است داستان درخت آسوریک را بر مبنای دیدگاه لوی استروس و اشارات وی بر اساس تقابل نظام دو تایی مورد بررسی ساختارگرایانه قرار دهد و عناصر آن را بر طبق این دیگاه واکاوی نماید
    کلیدواژگان: نقد، ساختار، اسطوره، ادبیات، درخت آسوریک
|
  • Mir Jalaedin Kazazi Page 1
    In this paper,Persian language, from the view of the nature and structure has been compared with other languages; and scholarly argument, its pureness andelegance, expunction and simplicity, dynamics and advanced linguistic isdemonstratedobviously and firmly; and subsequently,it is spoken abouttheharmsand damages that can threaten Persian languagedue to its mixture with other languages.
    Keywords: Persian Language, Linguistic Pureness, LoanWords, DesertWords, Expunction, Simplicity, Silk, Mat
  • Ali Saberi, Elaheh Razaghi Page 9
    This research paper is about the political views of Mohammad Taqi Bahar (1330-1265 SSI) and Ahmad Shawghai (1932-1868 AD), two outstanding poets of Persian and Arabic literature in the contemporary period. Both Poets’ expression changed after the industrial revolution that began in the Language Arts. In this paper, three of their political views, "colonialism", "freedom" and "war" are studied; and at the end, the similarities and differences in their perspectives and their ways of explaining of each topic have been presented.
    Keywords: Colonialism, Freedom, War, Bahar, Shawqi
  • Mehdi Momtahen, Rahim Ansari Pour, Majid Khazayi Page 27
    The ancient links betweenArab and Iraniannations caused the language, culture in Arabic and Persianliterature, to be in extensive interactions with each other; that have manifested themselves in the cultural field particularly the popular culture.The attempts made in the field of comparative literature are minimal.Hence, investigating the theme of poverty in famouspoetry ofParvinEtesami andRasafi, comparative studying was conductedin Arabic and Persian literature. Rasafi, because of the awareness of the social issues, especially the poverty,special attention shown to poverty and considered the community leaders as its causes; and also, ParvinEtesami, sees the negligence of the rulers as the main cause of poverty in the human society; but for being woman, she was less accepted by society; but like Rasafihad a pity towards orphans, widows and the needy in the community.
    Keywords: Rasafi, Etesami, Rulers, Poverty, Orphans, The poor, Affection
  • Key Rokh Ahmadi, Fereshteh Nasseri, Seyyed Ebrahim Arman Page 47
    Kalila wa Dimna is among the most valuable books in human history that from long ago has attracted the attention of the people from different cultures. Its origin has been Indian and in Sanskrit. This book is among the works that are not restricted to a particular nation and it has been translated in accordance with the culture and language of each people and the translators have done some manipulation in it. Mohammad Jafar Mahjoub, knows the book Kalila wa Dimna as the origin of the emergence of comparative literature. Abolma’ali’s translation that was performed after Ibn-e-Moghaffa’s one, has been the base of various students’ research in different majors. In this field, the present study also examines the techniques of rhetoric in these two valuable books.
    Keywords: Kalila wa Dimna, “The Lion, the Cow chapter”, Ibn Muqaffa, Nasrollah, Monshi, Rhetoric, Comparative Literature
  • Behnaz Eskandari Page 65
    Among the works that the orientalists in nineteenth-century have translated and introduced into the European language and literature, Saadi's works have a special place. Ralph Waldo Emerson, the transcendental American poet that has been familiar with the works of Saadi through these translations, has found so many mystical and divine beliefs of his own in them.He who doesn’t like the materialism and SUPERFICIALITY of his time, has been distracted by thoughts of Saadi and his oriental look to the fact of life, and this fascination can be discovered in Emerson's poetry and prose. With a comparative look at Saadi and Emerson’s works, this paper is to achieve common mystical and transcendental themes that were the concerns of both poets from two different cultures and literatures that have been far apart. Motif such as intuition, spirit, soul, worship, surrender and satisfaction, that all have repeatedly come in the prose and poetry of Saadi and Emerson, are the principle elements of Emerson's transcendental philosophy and the mystical ideas of Saadi Shirazi.
    Keywords: Saadi, Emerson, Literature, Transcendentalism, Themes, Comparison, Common
  • Mohammad Benam Far, Majid Khosravi Page 85
    Simile is one of the most obvious and fundamental ways of expression that has a major role in imagination and effect of poet’s speech. In this article in a descriptive – analysis and comparative method, similes have been surveyed in theosophical poems of Boostan and Motanabbi’s theosophical poems from different aspects such as: mutual of simile, perceptual simile and conceptual simile, singular and compound, point of resemblance and … and statistical analysis of them is presented. The results of research reveal that, Saadi and Motanabbi, have used different types of similes including: singular, compound, absolute simile, implicit simile, shortened simile, emphatic simile and …, but in the application of simile they are statistically different. As among 311 images that were extracted from theosophical verses of Boostan, 97 of them were similes (%31) and among 112 images that were extracted from theosophical verses of Motanabbi 43 were similes (%38) and this fact shows that Motanabbi,s power or trend to simile is more than Saadi. The second result is that Saadi,s similes are often singular, shortened and obvious, but Motanabbi,ssimiles are compound, implicit and complicated.
    Keywords: Boostan of Saadi, Motanabbi's theosophical poems, Simile, Comparative Rhetoric, Didactic Literature
  • Zahra Dahmarde Ghale Nou Page 113
    By comparing Shahnameh with Nahj al-Balagha we can easily figure out that Ferdowsi has used definitions of Holy Quran, along with quotations from holy Imams, especially Imam Ali in his poems which represents both his believes regarding to the religion and his dominance over the meaning and definitions of Nahj al-Balagha.In this article, the researcher has tried to do a comparison and to see the reflection of Nahj al-Balagha in Shahnameh, and also some examples of the effects of Imam Ali‘s speech on Ferdowsi has been mentioned as well
    Keywords: Ferdowsi, Shahname, Nahj al Balagha, Religion, Expression
  • Seyyed Mohsen Sajedi Rad, Keyhan Kohandel Page 125
    Woman and her personality has been the matter that attracted writers and poets’ attention, so that her beauty has been sometimes described with agreeable verses and sometimes reproached by undesirable statements. Unfortunately, our past verse and prose literature considered woman pessimistically with the effect of current atmosphere.Khajouy-e-kermani, the famous poet of the eighth century and Homer who was the beginner of the west epic poem talked about woman in their poems, sometimes both of them reproached her and sometimes praised her. Although the comparison of woman's personality in Iliad and Samnameh faces some difficulties due to the differences among cultures, these two valuable works have considered woman lower than man and these two poets unkindly behaved other woman except Helen. This article has investigated the place of woman in Iliad and Samnameh and discusses the differences and common points between these two poets by reasoning.
    Keywords: Samnameh, Woman, Khajouy, e, kermani, Iliad, Homer
  • Story structure of (The Asurig tree) based on "Levi Strauss" s approach
    Seyyed Mohammad Ebrahimi Page 147
    With the advent of the new mythology school and scientific investigation on the existing resources, there is a new insight into the myths in the science. And without a doubt, the myth, illuminate the meaning of life. And so, it’s a nonfiction story opposite the tale and anecdote that are false stories; and as the Myth square is a square of the primitive man’s struggle to analyze himself and the world around him, in the myth worldview also, man has attempted to properly answer his basic questions around the cosmos and human. In this regard, we encounter many contemporary theories in which the one of Levi Strauss is the mostcomprehensive. In this analytical research paper, the author has tried to study in a structuralism way “The Asurig tree "story according to Levi-Strauss's view and his allusions on the basis of the contrast in binary systems and its elements will be analyzed according to this view.