فهرست مطالب

مطالعات ادبیات تطبیقی - پیاپی 27 (پاییز 1392)

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 27 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم فریدی، مهدی تدین صفحات 7-29
    ابن فارض از بزرگ ترین سرایندگان شعر صوفیانه در ادبیات عرب است؛ از طرفی مولانا خداوندگار عشق و عرفان در ادبیات فارسی است. این دو عارف بزرگ در بسیاری از موضوعات عرفانی تشابه دارند. مولانا و ابن فارض بر این باورند که فنا در نهایت به وحدت می انجامد و وحدت را در فناء فی الله می جویند. آن دو معتقدند برای رسیدن به وحدت، سالک در ابتدا از هستی ظاهری خود جدا می شود، سپس در معشوق چنان غرق می شود که خودی از او باقی نمی ماند، با گذشتن از این مرحله عارف در وحدتی عاشقانه محبوب ازلی خود را در می یابد. اهمیت این موضوع و شباهت هایی که میان اندیشه های ابن فارض و مولانا در این زمینه وجود دارد طلب می کند تا مفهوم فناء فی الله و بقاء ب الله در آثار این دو عارف بررسی و مطابقت داده شود.
    کلیدواژگان: مولانا، ابن فارض، وحدت وجود، فنا، فنای فی الله، وحدت
  • سید محمد امیری صفحات 31-51
    یافتن و مقایسه موضوعات مشترک در اشعار اخوان و ابوماضی این فرصت را فراهم می کند، تا از افکار و اندیشه های مشابه این دو شاعر نوگرا پرده برداریم؛ و به این مهم دست یابیم که حد و مرز جغرافیایی، و هم چنین فرهنگ و دین متفاوت نزد شاعران مردمی، مانعی برای رسیدن به همسواندیشی نیست. چراکه این دو شاعر ضمن مقدس شمردن اعتقادات خود، فرادینی و فرامرزی می اندیشند، و شعرشان بازتاب ناله و درد مردم جامعه ای است که طوفان خفقان و استبداد و استعمار درخت امیدشان را خشکانده است. این دو انسانیت را ارج می نهند، و با نگرش عمیق به محیط پیرامون خویش هستی و آفرینش را به چالش و پرسش می کشند.
    کلیدواژگان: اخوان ثالث، ابوماضی، مضامین مشترک، شعر معاصر
  • مهدی ممتحن، لیلا خوشکام صفحات 53-81
    همانطور که می دانیم ادبیات تطبیقی در دو مکتب فرانسه و آمریکا قابل بررسی است؛ بر اساس مکتب آمریکایی و بر خلاف مکتب فرانسه، ادبیات تطبیقی به بررسی و نقد آثار ادبی دو شاعر یا نویسنده می پردازد، بدون توجه به تاثیر و تاثر آنان از یکدیگر. در این مکتب اشتراک بعضی مضامین آثار دو شاعر برای مقایسه و تطبیق کافی است. اگر بررسی بین آثار دو شاعر در یک زمان صورت بگیرد آن را موازنه(مثلا مقایسه بین آثار قبانی و خلیل مطران)، و اگر مقایسه بین دو زبان باشد آن را مقارنه(مثلا مقایسه بین آثار قبانی و مشیری) می نامیم. بنا بر آنچه گفته شد در این تحقیق مقارنه ای بین اشعار عاشقانه نزار قبانی و فریدون مشیری انجام داده ایم، و مضامین عاشقانه های این دو شاعر را در چندین مورد به تفصیل بیان کرده ایم.
    کلیدواژگان: مشیری، قبانی، عشق، عاشقانه، معشوق، شعر
  • عبدالرضا عطاش، الهه پی سپار صفحات 83-105
    زن در جامعه بشری و از ابتدای تاریخ تا کنون، شریک زندگی مرد تلقی می شود و بخش وسیعی از اندیشه ها، احساسات و عواطف مرد متوجه زن می باشد. در همه دوره های تاریخی مختلف ادبیات عرب و ادبیات فارسی، تصویری از زن در قالب شعر و نثر ادبی دیده می شود. این مقاله به بررسی شعر نزار قبانی شاعر برجسته ادبیات معاصر عرب معروف به «شاعرالمراه»، و هم چنین شعر فروغ فرخزاد که در ادبیات معاصر فارسی به عنوان تاثیرگذارترین «شاعر زن» تلقی می شود می پردازد. از این رهگذر می توان به تاثیر این دو شاعر معاصر در شعر و جامعه معاصر در خصوص جایگاه زن پی برد.
    کلیدواژگان: جایگاه زن، شعر، نزار قبانی، فروغ فرخزاد
  • ناصر ملکی، مجید فرهیان، مریم نویدی صفحات 107-125
    اشعار سبک هندی به سبب عناصر خیال انگیز و ایماژ پردازی های آن، در خور تامل شناخته شده است؛ و از لحاظ تبیین کلام، سروده های این سبک به اشعار متافیزیکی شاعران قرن هفدهم انگلیس می ماند. این نوع شعر از ایجاز، دقت و معنای خاصی برخوردار است و در عین اختصار سرشار از معانی بدیع و عمیق می باشد. در این گفتار پاره ای از اشعار جان دان و صائب تبریزی مورد مقایسه قرار می گیرد، و به نمونه های برجسته ای از ویژگی های سبکی آن ها می پردازد.
    کلیدواژگان: سبک هندی، صور خیال، اشعار متافیزیک، صائب تبریزی، جان دان
  • عبدالرضا دانشور وزیری، سید احمد کازرونی صفحات 127-141
    بررسی تطبیقی داستان حضرت یوسف در قرآن مجید، و داستان ایرج در «شاهنامه» فردوسی بیانگر حاکمیت مفاهیم واحدی از نیکی و بدی بر اشخاص و حوادث این دو داستان، علی رغم همه تفاوت های زمانی، مکانی و اجتماعی است. از جمله این مفاهیم که از حیث منطوق و مفهوم یکسان می باشند می توان به حضور پر رنگ حسادت ناشی از تبعیض پدران آن ها بین برادران، و علاقه وافر آن ها به فرزند کوچک تر(یوسف و ایرج) اشاره نمود. از وجوه افتراق این دو داستان می توان به پایان آن ها اشاره نمود؛ که اولی به پایانی خوش، و دیگری به سرانجامی تراژیک ختم می شود. هدف مقاله حاضر بررسی مفاهیم نیک و بد در داستان یوسف پیامبر و داستان ایرج است.
    کلیدواژگان: ایرج، یوسف، شاهنامه، داستان قرآنی، قرآن
  • حسن شهابی، مرضیه کوچکی * صفحات 143-154

    این تحقیق به بررسی دو اثر «رستم و سهراب» اثر ابوالقاسم فردوسی - شاعر قرن چهارم - و داستان حضرت ابراهیم و اسماعیل از منظر قرآن پرداخته است. هدف از این تحقیق آشکارساختن نمودهای مفهوم لویناسی مسئولیت در رابطه بین فرزندکشی توسط شخصیت های اصلی این آثار، رستم و حضرت ابراهیم، و تردیدهای اخلاقی است. این تحقیق بر آن است که نشان دهد که آیا عمل فرزندکشی توسط شخصیت های اصلی از منظر اخلاق توجیهی دارد یا خیر؟ بدین ترتیب آثار با توجه به نظریه اخلاق از دیدگاه امانوئل لویناس مورد تحلیل محتوایی قرار گرفته اند. این تحقیق نشان می دهد که چگونه عمل فرزندکشی علی رغم مذموم بودن آن در شرایط خاص امری اخلاقی محسوب می شود.

    کلیدواژگان: فرزندکشی، مسئولیت، اخلاق، رستم، سهراب، شاهنامه
  • اصغر مولوی نافچی، حسین شمس آبادی صفحات 155-170
    ادبیات مقابله ای در مفهوم فراگیرش در بر گیرنده پیوند ادبیات با دیگر هنرهای زیباست. دیدگاه های نظریه پردازانی چون ارسطو و هوراس درباره گونه های هنر مبنای پژوهش های مقابله ای و بررسی پیوند و همانندی میان هنرها شده است، و به ورود اصطلاحات تصویرپردازی و کنده کاری و مجسمه سازی در حوزه شعر انجامیده است. در این جستار به کاربرد هنر مجسمه سازی و کنده کاری در شعر پرداخته می شود، و مفاهیم بدیع برآمده از این پیوند به خواننده ارائه خواهد شد. بر این پایه به واکاوی دو قصیده ابو ریشه و کیتس با عنوان های «معبد کاجورائو» و «گلدان یونانی» پرداخته، و مصادیق تاثیر و الهام را بررسی می کنیم.
    کلیدواژگان: ادبیات مقابله ای، ادبیات عربی، ادبیات انگلیسی، شعر، هنر، مکتب ادبی رومانتیک
|
  • Maryam Faridi, Mehdi Tadayyon Pages 7-29
    Ibn-Faridh was one of the greatest poets of Sufi poetry in Arabic literature. Rumi، on the other hand، has always been the leading lord of love and mysticism in Persian literature. Rumi and Ibn-Faridh both believe that annihilation would culminate in unity، and they both seek divine union through annihilation. Both assert that، in order to obtain union، the spiritual seeker must first separate themselves from their physical beings، and must then be immersed in the Beloved so that there is nothing left of their own egos. Passing through such a stage، the mystic seeker will find his Eternal Beloved in a union of love. The great importance of this subject and the similarities between the beliefs of Rumi and Ibn-Faridh demands a thorough investigationofthe notions of annihilation in God (Fana)، and total integration in God (baqa).
    Keywords: Annihilation in God, annihilation, Ibn, Faridh, Rumi, union, unity of existence
  • Seyyed Mohammad Amiri Pages 31-51
    Finding and comparing the common themes in the poetry of Akhavan Sales and Elia abu Madi، provides the opportunity to reveal the common views and notions of these two modernist poets، and carries the realization that neither geographic alboundaries nor differences in the cultures of various nations and their religions forms an obstacle in discovering the origins of like-mindedness. Because these two poets، while sanctifying their own beliefs، think beyond borders and religions، and their poetry reflects the moaning and pain among people in a society where the storm of oppression and tyranny has dried their hope tree. Such popular poets value humanity and by looking deep in to their environment come to doubt and question the whole universe and creation. Moreover، one can spot the footprints of older poets in the views and ideas of these two modernist poets. Abu Madi and Sales echo the earlier attitudes of Khayyam.
    Keywords: Abu Madi, Akhavan Sales, common themes, contemporary poetry
  • Mehdi Momtahen Momtahen, Leila Khoshkam Pages 53-81
    Basically، the comparative study of literary works is possible through two schools، the French and the American. In the American school a critic studies and analyzes the works of two authors or poets regardless of the concept of influence. In this school the existence of common concepts and themes is regarded as sufficient ground for a comparative analysis. If the two poets concerned are contemporary، like Qabbani and Khalil Matran، the study would be called a balance، and if the comparison involves the style and diction of two poets of different languages، like Qabbani and Moshiri، the study would be called a comparison. Thus، the current study compares the romantic poems of Nizar Qabbani and Fereydoon Moshiri focusing on their common romantic themes and notions.
    Keywords: Love, Moshiri, Qabbani, romantic poetry
  • Abdolreza Attash, Elahe Peysepar Pages 83-105
    From the dawn of history in all human communities، women have been regard as men’s partners. A great deal of every man’s thoughts، feelings، and emotions concerns and addresses women. In all eras of Arabic and Persian literature، some reflection and portrait of women in either verse or prose is noticeable. The current article studies women’s position in contemporary Arabic and Persian poetry by inspecting the poems of such an influentialArab poet as Nizar Qabbani otherwise known as the poet of women. On the other hand، as part of the comparative scheme of the study the researchers study Forough Farrokhzad، the most influential female poet in contemporary Persian poetry. Thus each poet is studied for their original and peculiar literary expressions، and fresh view of women’s rights and social position in their respective and not so apart cultures.
    Keywords: Women's position, Forough Farrokhzad, Nizar Qabbani, Poetry
  • Nasser Maleki, Majid Farahian, Maryam Navidi Pages 107-125
    Poems in Indian style are worthy of note due to their rich images، as in terms of word concept they are similar to the English metaphysical poems of the 17th century. Such poems have brevity، delicacy، and are predictable by complex concepts. Hence، having a powerful structure and a recurrent philosophy، they are considered to possess complex stylistic features matched with the mystic secrets of life. This style is the product of the thoughts and feelings of poets with profound scientific and philosophical knowledge; therefore it requires a distinctive audience. The main features of this style are profound philosophical contemplations، vernacularism، an addressing tone through such devices as simile، metaphor، personification، antithesis، and pun، whose manifestations are noticeable in the literary vocations of John Donne and Saeb Tabrizi، that is to say، these two poets hunt the reader’s mind. This article comparatively studies the selected works of John Donne and Saeb Tabrizi for some of the eminent instances of the above stylistic features.
    Keywords: Figurative language, Indian style, John Donne, Metaphysical poetry, Saeb Tabrizi
  • Alireza Daneshvar Vaziri, Seyyed Ahmad Kazerooni Pages 127-141
    A comparative study of Yusuf’s story in the Holy Quran and Iraj`s story in Ferdowsi`s Shahnameh shows a unique conception of good and evil in the themes and characters of these two stories. Some of these topics are polygamy، sibling’s jealously، and extreme fatherly love to the youngest child. One can observe some differences between these two stories as the first story ends in happiness and the second ends in tragedy. The current work examines the concepts of good and evil in these two stories.
    Keywords: Ferdowsi, Holy Quran, Iraj, Shahnameh, Story, Yusuf
  • Hassan Shahabi, Marzieh Kouchaki Pages 143-154

    The present article examines the story of Rostam and Sohrab by Abolghasem Ferdowsi، 4th century Persian poet، and the story of Ibrahim and Ismail in the Quranic tradition. This paper aims firstly to reveal the thematic connectionof the concept of sacrifice and filicide as performed and committed bythe protagonists of these two works، namely، Rostam and Ibrahim; and secondly to explore the resulting ethical dilemmas in the light of Emmanuel Levinas''s notion of responsibility، as such attempting to depict whether filicide is justifiable in the realm of ethics. Thus، the article attempts to show how filicide despite being immoral is considered as amoralct under specific circumstances.

    Keywords: Ferdowsi, filicide, Ibrahim, Ismail, morality, Quran, responsibility, Rostam, Sohrab
  • Asghar Moulavi Nafchi, Hossein Shamsabadi Pages 155-170
    The present article examines the story of Rostam and Sohrab by Abolghasem Ferdowsi، 4th century Persian poet، and the story of Ibrahim and Ismail in the Quranic tradition. This paper aims firstly to reveal the thematic connectionof the concept of sacrifice and filicide as performed and committed bythe protagonists of these two works، namely، Rostam and Ibrahim; and secondly to explore the resulting ethical dilemmas in the light of Emmanuel Levinas''s notion of responsibility، as such attempting to depict whether filicide is justifiable in the realm of ethics. Thus، the article attempts to show how filicide despite being immoral is considered as amoralct under specific circumstances.
    Keywords: Ferdowsi, filicide, Ibrahim, Ismail, morality, Quran, responsibility, Rostam, Sohrab