فهرست مطالب

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 28 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود باوان پوری، رضوان لرستانی صفحات 9-38
    پیامبر گرامی اسلام، سرور جهانیان، چراغ هدایت و راهنمای بشر بوده است. مدح و ستایش ایشان از موضوعاتی است که پس از ظهور اسلام بسیاری از شاعران از زبان ها و فرهنگ های مختلف به آن پرداخته اند. این موضوع در میان شاعران عرب زبان و نیز شاعران کردزبان از اهتمام ویژه ای برخوردار است و آثار ارزشمندی از آنان در این باره برجای مانده است. عبدالرحیم برعی، شاعر یمنی قرن هفتم، و ملاعبدالکریم مدرس، شاعر توانمند کردزبان معاصر و مترجم قرآن کریم، دو شاعر هستند که بیشتر دیوان شعر خود را به حمد و ثنای پیامبر اختصاص داده اند.
    نویسندگان این مقاله برآنند با تکیه بر مکتب آمریکایی ادبیات تطبیقی و با استفاده از روش توصیفی تطبیقی، سیمای پیامبر و مدح ایشان را در دیوان برعی و دیوان «ثه نا و سکالا» (ستایش و التماس) ملاعبدالکریم مدرس بررسی نموده؛ وجوه افتراق و اشتراک آن را در شعر آنها بیان کنند.
    کلیدواژگان: پیامبر گرامی اسلام، سرور جهانیان
  • مسلم رجبی صفحات 39-62
    یکی از بزرگ ترین غزل سرای قرن هشتم هجری، خواجه حافظ شیرازی است. درباره او همین بس که؛ مفاهیم تربیتی و مضامین والای اخلاقی در لابه لای اشعار شورنگیزش، خودنمایی می کند و عواطف و احساسات پاک و سرشار خوانندگان را برمی انگیزد. نیک می دانیم که حافظ بر دیوان شعرای پیشین تسلط شگرفی داشته است و از مضامین بدیع و مفاهیم ناب آنان، برای ادای مقصود و ضرورت کلام خویش بهره می برده است. یکی از این دیوان های شعری، دیوان ارزشمند امام علی(ع)است؛ چراکه قرابت مضامین اخلاقی و تربیتی اشعار حافظ در پاره ای از اوقات، نشان دهنده تاثیر مفاهیم والای اخلاقی و حکمی دیوان امام علی(ع)است. این پژوهش با هدف بررسی تطبیقی دیوان حافظ شیرازی و دیوان امام علی(ع)از دیدگاه ادبیات تعلیمی انجام گرفته است تا بتوان از وجوه تقارن و تشابه مضامین اخلاقی و تربیتی اشعار خواجه با سروده های امام علی(ع)بیش ازپیش آگاه شد.
    کلیدواژگان: دیوان امام علی (ع)، دیوان حافظ، ادبیات تعلیمی، مکارم اخلاق، قناعت
  • عزیز الله سالاری صفحات 63-78
    مفسران بلند آوازه قرآن، با نقل حدیثی از امام رضا در کتاب «عیون اخبارالرضا»، براین باورند که مراد از ذبح عظیم در آیه 107 سوره صافات: «وفدیناه بذبح عظیم»، حسین بن علی است. وی ذبیح الله و ثار الله است که قربانی شدنش در سال 61 ق تحقق یافت و بی گمان خدایی ترین و قرآنی ترین شهید تاریخ است. ازاین رو سرایندگان شعر و ادب پارسی، درباره بزرگی مقام و سترگی قیام خدایی و نیز شکوه و جاودانگی اش، سروده های تاثیرگذار و دل انگیزی به یادگار نهاده اند که به طبع نگاهی قرآنی و اهتمامی آیینی است. برجسته ترین قطعه تاریخی که سرایندگان پارسی گوی به آن پرداخته اند، قطعه بی همتای عاشوراست که با درخشش حسین و یاران غیور و شورمندش در سرزمین کربلا رخ نمود. با نگاه به این حماسه بزرگ و گرانبهاست که شاعران پارسی سرای، زنجیره زرینی از سرایندگی را شکل داده اند و شیواترین و شورانگیزترین اشعار عاشورایی را سروده اند. این مقاله بر آن است تا شاعران و اشعار عاشورایی را درباره حضرت ثار الله آن ابر شهید ایمان و قرآن به گونه ای کلی و گزیده، از کسایی مروزی تا تجلی بهبهانی بیان و بررسی نماید.
    کلیدواژگان: ذبح عظیم، شعر آیینی، حسین، عاشورا
  • رضا محمدی، اصغر مولوی نافچی، حسین شمس آبادی صفحات 79-100
    نمادپردازی نزد تی. اس. الیوت کارکرد ویژه ای دارد. الیوت زبان شعر را زبان ویژه ای می داند که از تناقض، طنز، ابهام، اسطوره و نماد به شیوه ای بهره می جوید که تصویری عینی و محسوس به دست دهد. این شیوه، همان کاربرد نماد در قالب نظریه به هم پیوستگی عینی است که نخستین بار، او آن را مطرح کرد. این نظریه ابعاد گوناگون دارد. جنبه نخست آن به شخصیت زدایی شاعر مربوط است که اساس و پایه مکتب نقد نو را تشکیل می دهد. دیگر، پیوند نزدیک آن با نماد است که آن را به مرزهای مکتب سمبولیسم نزدیک می سازد؛ و سوم، کاربرد سنت در شعر است که بر جنبه نوکلاسیکی این نظریه نظارت دارد. ادونیس شاعر و منتقدی است که غیرمستقیم از نظریه او تاثیر پذیرفته است. این جستار، نخست نظریه به هم پیوستگی عینی الیوت را تبیین می کند؛ آنگاه اصول و پایه های نظریه را نزد ادونیس بررسی کرده؛ به نمودهای عینی و واقعی آن می پردازد؛ در پایان آن دو را منتقدانی عین گرا و از پیش گامان مکتب نقد نو، معرفی کند.
    کلیدواژگان: نقد نو، نقد عینی، به هم پیوستگی عینی، شخصیت زدایی، نمادپردازی، الیوت، ادونیس
  • فا مرادی، رضا سمیع زاده صفحات 101-126
    پروین اعتصامی از شاعران گرانمایه معاصر ایران زمین است که با بیان نکات مختلف از جمله تعلیم و تربیت زنان در شعرهای خود، برجستگی خاصی یافته است و از جمله زنان باشهامتی است که تحت تاثیر تربیت پدر ارجمندی چون یوسف اعتصام الملک و در سایه دانش و ترجمه های او از زبان های مختلف، بالید و به شکوفایی و کمال رسید.
    کتاب «تحریر المرا» اثر قاسم امین مصری درباره آزادی و تعلیم و تربیت زنان است که یوسف اعتصام الملک از زبان عربی به فارسی ترجمه و بخش هایی از آن را با نام «تربیت نسوان» در ایران منتشر کرده است.
    در این مقاله سعی شده است اندیشه های قاسم امین مصری درباره ضرورت تعلیم و تربیت زنان و تاثیر آن در شعر و اندیشه پروین؛ همچنین زندگی، آثار، اندیشه ها و آرمان های آنان بررسی شود؛ با این سوالات که؛ آیا پروین در همهزمینه های شعری خود تحت تاثیر این متفکر و نویسنده مصری بوده است یا خیر؛ و اگر بوده تا چه میزان و به چه صورتی بوده است؟ همچنین تفاوت های این بینش در چه بخش هایی است؟ که در این نوشتار، یکی از تفاوت های بینش پروین با قاسم امین، توجه پروین به ظرافت های وجودی زنان ایرانی، بدون تقلید صرف از زنان غربی، تشخیص داده شده است.
    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت زنان، قاسم امین مصری، پروین اعتصامی
  • علیرضا منوچهریان صفحات 127-137
    این مقاله که به بهانه سالگشت درگذشت ادیب بزرگ دو زبانه (مسلط به زبان فارسی و عربی) جهان معاصر و شاعر پارسی و عربی، دکتر سید امیرمحمود انوار نگارش یافته است؛ به بررسی مقام ممتاز استاد در عصر حاضر می پردازد. ایشان در دانشگاه های جهان معاصر، به دلیل مقام شعر و شاعری در دو زبان پارسی و عربی، بی بدیل بوده است.
    کلیدواژگان: انوار، استاد، ادب پارسی، عربی
  • علی مهدی زاده صفحات 138-158
    یکی از راه های نجات از بلایا و مصیبت ها و گرفتاری ها، قربانی و اهدای پیشکش به نیرو یا قدرت های برتر و حاکم بر عالم است. در همه ادیان الهی و غیرالهی و ابتدایی قربانی به شکل های متفاوتی وجود دارد که بیشتر به دو نوع خونی و غیرخونی تقسیم می شود. در میان ادیان ابتدایی، بومیان قاره آمریکا به ویژه مرکزی و جنوبی، ظالمانه ترین شکل قربانی یعنی قربانی انسانی را برای آرام کردن خشم خدایان یا جلب نظر آنها به کار می بردند. در این مقاله سعی شده است با شرح مختصری از انواع قربانی به دلیل فلسفی و مذهبی، ذهن خواننده را نسبت به باور این عمل در بین بومیان، کمی شفاف تر از پیش نماید.
    کلیدواژگان: قربانی، قربانی خونی، قربانی غیرخونی، دلیل و فلسفه قربانی، آدم خواری، فلسفه آدم خواری
  • لیلا هاشمیان، ابراهیم واشقانی فراهانی، فردین شریف نیا صفحات 159-192
    این نوشتار کوشیده است ویژگی های «دگرمفهومی» از دیدگاه «باختین» را در داستان کوتاه «کباب غاز» سیدمحمدعلی جمال زاده بررسی کند. بررسی ویژگی هایی همچون سبک خنده دار، زبان، واقعیت معاصر، قلمرو شخصیت، گفتمان، انکسار و انحراف نویسنده در داستان، دیدگاه تازه ای به مخاطب می دهد تا لایه های دیده نشده یا سطحی نگریسته شده برای او آشکار شود. همچنین بتواند زبان و گفتار نویسنده و شخصیت های داستانی را بشناسد؛ حتی با مکالمه گرایی و نسبی گرایی باورها در داستان آشنایی پیدا کند. از آنجاکه جمال زاده را آغازگر واقع گرایی در داستان نویسی می دانند، این مقاله به بررسی دگرمفهومی در یکی از داستان های او می پردازد. داستانی که طنزگونه است؛ و خنده که در دگرمفهومی اهمیت فراوانی دارد در آن جریان دارد.
    کلیدواژگان: باختین، کباب غاز، دگرمفهومی، سبک خنده دار، گفتمان
|
  • Masoud Bavanpoori, Rezvan Lorestani Pages 9-38
    The Holy Prophet، the lord and master of the world، has been a beacon to guide human beings. Eulogizing him is among the issues that have been worked on by so many poets from different languages and cultures after the advent of Islam. This topic became very important and of special delicacy for Arab and Kurd poets، who penned valuable works on the subject. Abdu-Rahim Baraei، a Yemeni poet of the seventh century، and Mullah Abdul Karim Modarres، a Kurdish competent contemporary poet and translator of the Holy Quran، are two poets that have dedicated most of their poetry to praise and eulogize the Holy Prophet. The authors relying on the American school of comparative literature use a descriptive–comparative method to study the Diwans of Baraei and «Sana va Sakala» (praise and begging) by Mullah Abdul Karim Modarres، there they study the features of the Prophet and his praise in the poems of these two poet and review the common points and differences between their poems.
  • Moslem Rajabi Pages 39-62
    Hafez is the greatest lyricist of the eighth century. He enjoys an excellent position in mysticism and poetry. Hafiz’s excellent ideas and poetic gifts distinguished him markedly from other poets. The human heart knows the language of his poems. Ethical issues and educational considerations in his poetry absorb everyone''s attention and stimulate the audience’s emotions. We know that Hafez had a good command of earlier poetry and these concepts have been integrated in his poetry. It is possible that Hafiz has been aware of the poetry of Imam Ali، because the didactic aspect of his poetry is similar to that of Imam Ali’s poetry which focuses on Morality and education. It is possible that Hafiz has been influenced by poetry of Imam Ali. This paper aims to reconcile the poetry of Hafez with the poetry of Imam Ali from the perspective of didactic literature in order to discover the similarity of ethics and education between them.
    Keywords: Comparative study, contentment, didactic literature, Hafez's poetry, Imam Ali's poetry
  • Azizollah Salari Pages 63-78
    Quoting a Hadith from Imam Reza، distinguished interpreters of the Holy Quran argue that by “The Great Sacrifice” in the Holy Verse “And We sacrificed it with The Great Sacrifice”، the Holy Qur’an is pointing to Hussein b. Ali. He is “God’s Sacrifice” and “God’s Blood” whose sacrifice occurred in 61 A. H. Definitely he is the most spiritual and Quranic martyr in human history. Therefore، Persian poets and authors have created significant and influential poems on the magnitude of Imam Hussein’s spiritual uprising. The most outstanding historical theme addressed by various Persian artists is the unique issue of Ashura which was realized through the brilliant acts of Hussein and his loyal and valiant comrades in Karbala. Being inspired by this great and invaluable epic، Persian artists have created a prominent literature، including the most eloquent and exalting poems on Ashura. The present article aims to review Ashura literature، from Kasayee Maroozi to Behbahani Tajali.
    Keywords: Ashura, Hussein, ritual poem, the great sacrifice
  • Reza Mohammadi, Asghar Moulavi Nafchi, Hossein Shamsabadi Pages 79-100
    T. S. Eliot’s peculiar symbolism is professionally distinctive. Eliot bases the atypical language of poetry on paradox، irony، ambiguity، myth، and symbol; and achieves objective and tangible imagery in an exclusively unexpected method، consequently intertwining sensibility and emotion. This multifarious method relies on Eliot’s theory of the objective correlative، which he applied to the Waste Land. The objective correlative firstly relies on the de-characterization of the author، this being the cornerstone of new critical methodology، and sees poetry as an independent and self-sufficient phenomenon that should be in turn analyzed through such internal and essential criteria as complexity، ambiguity، and textual cohesion and coherence in order to study textual unity and integrity. Secondly this theory is closely associated with symbolism both as a literary technique and school. Thirdly، there is the incorporation of tradition in poetry which reflects the neoclassical orientation of this theory. Adonis is among those poet-critics who have indirectly been impressed by Eliot’s theory of the objective correlative. Adonis، like Eliot، believes that poetry is not an expression of character but instead an escape from personality and character. Thus the speaker should look at past poems from a historical point of view، that is، he or she should absorb and digest the prior poem. Therefore، the poet should adopt a language different than the language of science and philosophy. Part of this peculiar language comprises of symbolism. This study attempts to first elucidate Eliot’s theory of the objective correlative، second to investigate its corresponding precepts and principles in Adonis’s poetic theory، third to highlight instances of this theory in the works of Eliot and Adonis’ contemporaries، and last but not least this study will discuss the status of Eliot and Adonis as the pioneers of New Criticism in the English and Arabic traditions respectively.
    Keywords: Adonis, de, characterization, New Criticism, objective correlative, objective criticism, symbolism, T. S. Eliot
  • Fatemeh Moradi, Reza Samizadeh Pages 101-126
    Parvin Etesami is one of the prominent and celebrated contemporary Iranian poetesses who enjoys a prominent place، particularly by dealing with certain issues such as women education throughout her poetry. Under the influence of her father Yusuf Etesam al-Mulk and his works، as translated from different languages، she successfully advanced her development and flourished in this field. Yusuf Etesam al-Mulk translated some books from Arabic into Persian including، namely، Qasim Amin Mesri''s book entitled Tahrir al-Mar’a on freedom and women education، to be partly published in Iran under the title of Tarbiyate Niswan (Women Education). This paper is an attempt to explore Qasim Amin Mesri''s ideas on the education of women and the effect on Parvin Etesami’s poems and views، therefore by studying their lives، works، and comparing their views the authors seek to make clear whether she was under his influence in her poetry or not، and if yes، determine to what extent she has received influence. Moreover، in this paper their approaches towards the necessity of educating women and Parvin''s particular attitude towards the capabilities of Iranian women without imitating Western women has been treated.
    Keywords: Arabic, Parvin Etesami, Persian, Qasim Amin Mesri, Women education
  • Alireza Manuchehrian Pages 127-137
    This article commemorates the first anniversary of the departure of Seyyed Mohammad Anwar. This contemporary figure had an excellent command of Persian and Arabic. This literary savant and scholar was a masterful poet composing in Persian and Arabic. The current work examines the excellent status of this scholar in contemporary literature as Anwar held a position of artistic and literary repute and originality in the field of Persian and Arabic poetry.
    Keywords: Anwar, Arabic literature, Persian Literature, Professor
  • Ali Mehdizadeh Pages 138-158
    One of the ways man frees and redeems himself from misfortunes and calamities is sacrifice and offerings to the higher powers and controllers of the world. One can find different shapes of sacrifice in all monotheistic and non-monotheistic religions. Sacrifice can be divided in two kinds، namely، sanguinary sacrifice and non-sanguinary sacrifice. In the religious traditions of the native peoples of the American continent، there existed the cruelest types of sacrifice to calm the anger of gods or to attract their attention. This article supplies a brief account of the different kinds of sacrifice from philosophic and religious point of view. Moreover، studying the Islamic and Quranic tradition can shed light on the nature of this action among uncivilized peoples.
    Keywords: Aims, causes of sacrifice, burring alive, cannibalism, causes of cannibalism, non, sanguinary sacrifice, sacrifice, sanguinary sacrifice
  • Leila Hashemian, Ebrahim Vasheghani Farahani, Fardin Sharifnia Pages 159-192
    This paper is an attempt to analyze the Bakhtinian concept of heteroglossia in Mohammad-Ali Jamalzadeh’s short story “Kabaab-e Ghaaz” (The Roasted Duck). Analysis of such features as comic style، language، contemporary reality، character zones، discourse، and the author’s refraction and deviation gives the reader new insights into so far neglected or superficially considered layers and enables him/her to become more acquainted with the author’s language as well as with the relativism and dialogism of the ideological system of the story. Analysis of heteroglossia in Jamalzadeh’s works is important in that he is accredited with the beginning of realism in Iranian fiction. “Kabaab-e Ghaaz” is a comic short story and laughter، which is central to heteroglossia، acts as one of its conspicuous elements.
    Keywords: This paper is an attempt to analyze the Bakhtinian concept of heteroglossia in Mohammad, Ali Jamalzadeh's short story “Kabaab, e Ghaaz” (The Roasted Duck). Analysis of such features as comic style, language, contemporary reality, character zones, discourse