فهرست مطالب

مطالعات ادبیات تطبیقی - پیاپی 32 (زمستان 1393)

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 32 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مسعود سلامی، لیلا پیداد صفحات 7-33
    تئاتر هویت (بومی) یکی از گونه های درام است که در ایران با نام رادی رقم می خورد و در آلمان به شکل مدرن آن در سده بیستم پیشگامانی چون هوروات، ماری لوئیزه فلایسر، فاسبیندر و کروتس را در پیشینه خود دارد. این تئاتر به شکل امروزی آن انتقادی – اجتماعی است و درباره مردم و برای مردم بوده و به زندگی قشر فرودست، کارگر و کشاورز تعلق دارد که در روستاها و یا حاشیه شهرها زندگی می کنند و واقعیت زندگی آنان را با زشتی ها و زیبایی هایش به تصویر می کشد. این مقاله به بررسی همین واقعیت با مقایسه دو تئاتر بومی «مرگ در پاییز» اثر نمایشنامه نویس ایرانی اکبر رادی و «اتریش علیا» اثر فرانتس کسافر کروتس آلمانی می پردازد. هر دو نویسنده این ژانر را برگزیدند تا واقعیت زندگی این قشر از مردم جامعه خویش را برای مخاطب ملموس تر نمایند.
    کلیدواژگان: تئاتر هویت، نمایشنامه، واقعیت، کروتس، رادی
  • معصومه نعمتی قزوینی، سهیلا اصغرزاده صفحات 35-53
    رقابت دولت استعمارگر بریتانیا با آغاز قرن نوزدهم در ایران و اواخر آن در مصر آغاز شد. این رویداد که با هدف غارت ثروت ملی دو کشور بود، بازتابی وسیع در ادبیات داشت. در این پژوهش دیدگاه های میرزاده عشقی و حافظ ابراهیم در باب استعمارستیزی به صورت مقایسه ای مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به اینکه هر دو شاعر در دوره زمانی تقریبا هم سانی می زیسته اند، اشتراکات زیادی میان افکار آن ها دیده می شود. این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی و بر پایه مکتب آمریکایی، اشعار این دو شاعر را مورد تحلیل قرار داده و به این نتیجه رسیده است که مبارزه با استعمار در اشعار هر دو شاعر، در قالب محورهایی هم چون وطن دوستی، هجو بیگانگان و آگاهی دادن به مردم مطرح شده است. افزون بر این اشعار ضداستعماری دو شاعر در عین شباهت در مضامین، از جهت سبکی دارای برخی تفاوت ها است.
    کلیدواژگان: شعر معاصر، استعمارستیزی، حافظ ابراهیم، میرزاده عشقی
  • مهدی ممتحن، کامبیز صفیئی صفحات 55-77
    حماسه شاید قدیمی ترین ژانر و گونه روایی نباشد، اما به یقین مسلط ترین ژانر در تمام دوره های باستان و سده های میانی بوده است. حماسه و اسطوره در تمام فرهنگ ها و خرده فرهنگ ها، چه به صورت شفاهی و چه به صورت نوشتاری دیده می شود. حماسه ها از اسطوره ها تغذیه می کنند و در بعضی فرهنگ ها ادامه آن ها هستند. ادبیات جهان سرشار از عناصر حماسی- اسطوره ای است. این مساله در مورد ادبیات حماسی ایران و آلمان نیز در «شاهنامه» و «سرود نیبلونگن» به خوبی قابل مشاهده است. هر دو اثر به لحاظ زبانی و فرهنگی زیرمجموعه زبان های هندو-ژرمنی می باشند و در آن ها عناصر مشترک فراوانی به چشم می خورد. در این جستار نگارندگان سعی دارند ابتدا به پیشینه تاریخی هر دو اثر پرداخته و سپس به شکل مفصل به بررسی و مقایسه ابر قهرمان- پهلوان(رستم و زیگفرید)، جهان بین، تفاوت دیدگاه و نیز ویژگی های مشترک حماسی این دو اثر جاودان در ادبیات حماسی ایران و آلمان بپردازند.
    کلیدواژگان: پهلوان، ابرقهرمان، زیگفرید، رستم، سرود نیبلونگن، شاهنامه
  • محمدرضا ساکی، رضا کماسی صفحات 79-95
    زور و ستم، تبعیض، قتل و غارت، بردگی و اسارت واقعیت تلخی بود که با بشر زاده شد و با وی رشدکرد و بالید. همین عامل سبب شد تا گروه هایی از مردم از جان گذشته در مقابل ستمگران و زورگویان قد علم کنند و در روزگاری که هنوز انسان قوانین بازدارنده وضع نکرده بود، از ضعیفان حمایت کنند و در جهت برقراری عدالت بکوشند. از این گروه ها در نقاط مختلف دنیا می توان نشان یافت. عیاران در ایران، صعالیک در کشورهای عرب، شوالیه ها در غرب و سامورایی ها در ژاپن از جمله این گروه ها به شمار می آیند. در این جستار تلاش می کنیم به شیوه تطبیقی به بررسی آیین عیاری در ایران و آیین شهسواری و شوالیه گری در غرب بپردازیم و شباهت ها و تفاوت های آن دو را بیان کنیم. هم چنین تاثیر این آیین ها را در ادبیات ایران و غرب نشان دهیم.
    کلیدواژگان: آیین عیاری، آیین شوالیه گری، شهسواران، ادبیات غرب
  • فاطمه خان محمدی، الناز عالی صفحات 97-111
    سفرنامه آیینه ای است که می توان انعکاس تصویر زندگی اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، آداب و رسوم و باورها و اعتقادات، رفتار و کردار و فراز و نشیب های زندگی جوامع مختلف را در آن دید، تصویری گویا و روشن و تا حدود زیادی خالی از غرض ورزی و ملاحظه. از جمله این سفرنامه ها، سفرنامه «راه و رسم جهان» اثر نیکولا بوویه است. این جهانگرد سوئیسی ضمن سفر به سرزمین های مختلف، گزارشی جذاب، صادقانه و دقیق از چگونگی معیشت مردم، وضع شهرها، صنایع و تولیدات، مدارس، آداب و رسوم مذهبی مردم، عملکرد طبقات حاکم و... به دست می دهد که از دیدگاه ادبیات تطبیقی بسیار ارزشمند و حایز اهمیت است؛ در این مقاله بر آنیم که با تکیه بر سفرنامه «راه و رسم جهان» اثر بوویه به مطالعه و بررسی مظاهر و فرهنگ ایران زمین از منظر ادبیات تطبیقی بپردازیم.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، سفرنامه، نیکولا بوویه، راه و رسم جهان، ادبیات فولکلور، تصویر ادبی
  • مهدی ماحوزی، کیمیا تاج نیا صفحات 113-128
    میان ناصرخسرو قبادیانی و ابوالعلاء معری مشابهت های فکری و گرایش های مشترک مذهبی بسیار است. توجه و شوق به تجربه زندگی عقلی و وجدانی که از آثار هر دو پیداست امکان واکاوی یک موضوع مشترک در اندیشه و شعر ایشان را ممکن می سازد؛ به ویژه آن که «انسان و ارتقای حیات روحی و باطنی آن» از محورهای اساسی فکر و شعر آن دو به شمار می آید. در این نوشتار کوشیده ایم تا ضمن تبیین جایگاه «خرد» در کارنامه انسان شناختی شعر ناصرخسرو و ابوالعلاء به طرح مواضع مشترک آن ها در مواجهه با موضوع خرد و استخراج زمینه های همسان فکری آن دو در این باب بپردازیم و به نظرگاه مشترک هر دو حکیم در باب ملزومات خرد یعنی سخن و علم هم اشاره کنیم.
    کلیدواژگان: ناصرخسرو، ابوالعلاء معری، انسان، خرد، سخن، علم
  • عفت سادات منیری، مریم حسینی صفحات 129-152
    ناتالیا گینزبورگNatalia Ginsburg (1916- 1991) از برجسته ترین نویسندگان ایتالیایی قرن بیستم است. محور داستان های گینزبورگ زنان و مسائل آنان است. شخصیت های زن آثار گینزبورگ با شخصیت های زن در رمان های داستان نویسان ایرانی قابل مقایسه اند. هدف از نگارش این مقاله مقایسه تطبیقی مفهوم هویت در آثار گینزبورگ با یکی از نویسندگان وطنی فریبا وفی است. در این پژوهش برای بررسی زیرساخت های رمان (روایت از زندگی افراد)، هویت اجتماعی ای را که قهرمان داستان در طی کنش ارتباطی با شخصیت های دیگر داستان، در طی زندگی روزمره نمایان می کند بررسی خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، هویت اجتماعی، ناتالیا گینزبورگ، فریبا وفی
  • طاهره ایشانی صفحات 153-170
    خاقانی شاعر بزرگ قرن ششم هجری است که با لقب «شاعر دیرآشنا» شهره گشته است. مثنوی «تحفه العراقین» که حاصل و ره آورد سفر خاقانی به مکه معظمه است؛ تحت تاثیر فراوان آیات قرآن کریم قرارگرفته است. تحلیل و بررسی این تاثیرات علاوه بر این که به درک و دریافت بیش تر شعر او کمک می نماید؛ میزان تسلط و آگاهی خاقانی را نسبت به قرآن کریم نیز نشان می دهد. لذا در این مقاله بر آن ایم تا با روش تحلیلی- آماری و استفاده از منابع کتابخانه ای، هنر سبکی خاقانی و بلاغت او را در مثنوی «تحفه العراقین» از حیث کاربرد آیات بررسی نماییم و به این پرسش ها پاسخ دهیم که با توجه به نوع کاربرد آیات، خاقانی بیش تر از چه شیوه یا شیوه هایی بهره برده است؟ هم چنین بسامد و درصد کاربست آیات قرآن کریم در این مثنوی چه میزان است و این مساله مبین چه چیزی است؟ نتیجه این پژوهش حاکی از این است که خاقانی در کاربست واژه های قرآنی، آیه و یا آیات قرآن کریم در این مثنوی از شیوه های متنوع بلاغی بهره برده که از میان آن ها، دو شیوه «تلمیح» و «وام واژه» بیش از همه در شعر او کاربرد داشته است. این مساله مبین شخصیت دینی و مذهبی خاقانی و تسلط و اشراف کامل او بر قرآن کریم است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، تحفه العراقین، بلاغت
  • محبوبه فهیم کلام صفحات 171-181
    بررسی شباهت های مضمونی و ساختاری میان آثار ادبی برجسته جهان همواره مورد توجه پژوهشگران در حوزه ادبیات تطبیقی بوده است. مصطفی مستور نویسنده معاصر کشورمان به تقریب نزد محققان ایرانی شناخته شده است. نگرش وی به امور ماورایی، او را به خلق اثر برجسته اش «روی ماه خدا را ببوس» برانگیخت و وی را بر آن داشت تا مقوله ای برگزیند که برای انسان معاصر زمینه ساز تحولات روحی شگرف باشد. «روی ماه خدا را ببوس» اثر داستانی مستور و «اسکار و بانوی صورتی پوش» اثر اشمیت با وجود زبان و خاستگاه های متفاوت در طرح مضمون تامل در رازهای جهان آفرینش و بازگشت به دنیای معنویات از نگرش و درونمایه ای هم سان برخوردارند. از این رو در مقاله حاضر در صددایم با تکیه بر ابزارهای تحلیلی نقد مضمونی در حوزه ادبیات تطبیقی به مطالعه همانندی ها در مضامین و درونمایه های دو اثر مذکور پرداخته و به موازات آن سایر اجزای این دو رمان فلسفی (مانند ساختار داستانی و پردازش شخصیت ها) را مورد مداقه قرار دهیم.
    کلیدواژگان: خداباوری، مرگ، گفت و گو، شخصیت پردازی، جهان مادی
|
  • Masoud Salami, Leila Piedad Pages 7-33
    The Theatre (Identity) is one of the dramatic Genre, witch in Iran is with the Name of Radi very remarkable and in Germany with its modern Shape in 20 Century has the Pioneer of Horvath, Fleisser, Fassbinder, and Kroetz in their History. This Theatre in its modern Shape is critical- social. It is for the People and about the People and it refers to the peoples Life and the Underdog, the Workers and Vilage People and the People, who are working in the Vilages and the Suburbs and their real Life with the Good and the bad can be shown. This Article tries to show this Reality with the Comparison of both Theatre “Death in the Fall” the iranian Dramatist Akbar Radi and “Upper Austria” the German Dramatist Franz Xaver Kroetz. The two Dramatists have chosen this Genre to show the Life of ordinary People in their Society and they tried to clear and remarkable this reality for their audience.
    Keywords: Theatre Identity, Playwright, Reality, Kroetz, Radi
  • Maasoumeh Nemati Ghazvini, Soheila Asgharzadeh Pages 35-53
    The competition of the colonizer government of Britain was started at the beginning of nineteenth century in Iran and later in that century in Egypt. This event which was along with plundering of the national wealth of the two countries had a wide reflection in literature. Since the literature of every nation is influenced by its political and social situation the poets and writers in this period set foot in the field of anti-Colonialism with the sword of pen and made some efforts for preserving their independence and national interests. In this study the views of MirzadehEshghi and Hafez Ibrahim about anti-Colonialism is studied comparatively. In addition to that although the anti-Colonialist poems of the two poets share some similarities in themes they do have some differences in style as well.
    Keywords: Contemporary Poetry, Anti, Colonialism, Hafez Ibrahim, MirzadehEshghi
  • Mehdi Momtahen, Kambiz Safiei Pages 55-77
    Perhaps the oldest epic narrative genre and kind of not, but certainly the most dominant genre in the ancient and medieval periods, respectively.Epics and myths in all cultures and subcultures, either orally or in writing is seen.Epic myths in some cultures continue to feed them.World literature is full of mythological elements Hmasy-. This epic literature in Iran and Germany in the "Shahnameh" and "Anthem Nyblvngn" clearly visible.Both in terms of language and cultural domain, and the common elements of these Indo-Zhrmny are there.In this paper the authors try first and then in the form of a detailed history of both the study and comparison Qhrman- Super Hero (Rostam and Siegfried), outlooks, different perspectives and common characteristics of these two immortal epic of epic literature and Germany pay.
    Keywords: hero superhero, Siegfried, Rostam, Nyblvngn song, Shahnameh
  • Mohammadreza Saaki, Reza Kamasi Pages 79-95
    Injustice, partiality, murder, plunder, slavery and captivity were bitter realities born and developed along with human being. This fact induced group of devoted people to stand up against oppressors protecting the weak and trying to establish justice at the time when preventive rules were not yet set by human beings. Such groups can be found in different parts of the world. Ayyārs in Iran, Saālik in Arab world, knights in the West and samurais in Eastern Asia are included in the list. In this research, it has been tried to investigate Ayyāri custom in Iran and knighthood in the west in a comparative way and to set out similarities and differences between them. Also, the effects of these customs on the literature of Iran and the west have been shown.
    Keywords: Ayyari custom, knighthood, cavaliers, literature of the west
  • Fatemeh Khanmohammadi, Elnaz Aali Pages 97-111
    Travel mirror that can reflect the image of social, political, economic, customs and beliefs, behavior and negotiation of various communities living in that vision, It seems clear picture and largely devoid of cynicism and considerate. Including travel, travel "way of the world" by Nicolas Bouvier's is. The Swiss tourist to travel to different lands, a story interesting, honest and accurate of how people's livelihood, status of cities, industries and products, schools, religious customs of the people and the ruling classes that from the perspective of comparative literature very valuable and important; We believe that relying on the itinerary "way of the world" Bouvier's work to study the manifestations of Iranian culture from the perspective of comparative literature at all.
    Keywords: comparative literature, travelogue, Nicolas Bouvier's the habits of the world, literature, folklore, literary image
  • Mehdi Mahuzi, Kimiya Tajniya Pages 113-128
    There are so many intellectuall similarities and common religious tendencies between Naser khosroo and Ablolalae. There considration and zealotry to the life experience that are abviovs in their works, makes it possible to research a common subject in their poems and thoughts. Particularly, “man and perfermant of his spiritual and virtual life” is one of the basic topics of their toughts and poems. We have tried in this orticle to introduce their common viewpoints about wisdom and also to find out common intellectual themes of these two poets and mean while illuminating the place of wisdom in anthropological workbook of Naser and Abolalae poems, and point to the common viewpoints of both sages about attendance of wisdom, that means speech and knowledge.
    Keywords: Naser khosroo, Abolalae Moarry, man wisdom, speech, knowledge
  • Effatossadat Moniri, Maryam Hosseini Pages 129-152
    Natalia Ginsburg (1916-1991) is one of the most famous Italian authors in 20th century. Women and their problems is the main subject of Ginsburg stories. Women character of Ginsburg works were compared with women in Iranian novels. The main goal of this article is comparative comparison of identity concept in Mrs. Ginsburg works and Iranian author, Fariba Vafi. In this study we will be examined social identity of the protagonist during Communicative Action by other characters in the story, which appeared in the daily life. In this study, Social identity is Defined by Jürgen Habermas and it’s Subset of world life cuncept. Fariba Vafi novels "Trlan", "Dream Tibet" and "my bird” who speaks about women that clearly have recognized self and others Gynzbvrg three novels, "ABC Family", "our yesterdays" and "night whispers" In addition to portraying the lives of women Pays to the political situation in Italy during World War II and the actions of the characters is Approach of this study is feminist. so that Political identity characters are more important than other aspects of social identity.
    Keywords: comparative literature, social identity, world life, novel, Natalia Ginsburg, Fariba Vafi
  • Tahereh Ishany Pages 153-170
    Khaghani is a great poet in six century (A.H) that is famous by “Dir Ashena Poet” meaning the poet that is difficult to understand his/ her poems. This title shows he composed difficult poems and for understanding his poems we should know traditional medicine, astrology, religious sciences related to quran, Hadis and so on. Tohfat- Al- Araghain that is as a souvenir of travelling to Mecca has been affected by Holy Quran. Analysis of these effects helps us to understand his poems deeper and also shows how Khaghani’s skill about this holy book. So, in this paper by analysis- statistical method and utilize of book resources we are going to analyze Khaghani’s poems in Tohfat- Al- Araghain mathnavi in order to answer these questions: Which ways has used Khaghani in this book to utilize Quran verses? Also, how much is frequency and percentage of these verses? And what does show this issue? Study of this issue demonstrates Khaghani has applied various ways such as derivation, allusion, translation and so on that shows religious character of him and also his knowledge about Quran.
    Keywords: Holy quran, Khaghany, Tohfat Al Araghain Mathnav, Aesthetic
  • Mahboubeh Fahimkalam Pages 171-181
    The Study of contextual and structural similarities between the literary works of the authors in world attracts always the searchers. Mostafa Mastoor, author contemporary of our country is noun for Iranian searchers. His vision to mysticism excite to create his famous production, Kiss the Lovely Face Of God”. He chooses subjects that evolve man’s mentality. Eric-Emmanuel Schmitt, famous French author utilize theses techniques too. He reconciles his interlocutor to world spiritual by his novel. “Kiss the Lovely Face Of God”, Mastoor’s work and Oscar and lady in pink, Schmitt’s work although have different languages and different origin, but a they have a common themes. In this present paper, we want to study similarities in themes and characters between theses two works philosophique. We will try to analyse their content and structure with a comparative approach.
    Keywords: belief in God, death, dialogue, personage, world material, sprit