فهرست مطالب

مطالعات ادبیات تطبیقی - پیاپی 45 (بهار 1397)

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 45 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • نرجس توحیدی فر *، سعید اسدی صفحات 9-22

    در این مقاله بر آن ایم که مفهوم «مرگ» را میان آثار جان دان - شاعر متافیزیکال عصر باروک انگلستان در قرن هفدهم میلادی- و مولانا - شاعر ایرانی قرن هفتم هجری قمری- به سبب هایی که در متن مقاله می آید مورد مداقه و سپس در صورت امکان مطابقت قرار دهد. از آن رو که هر دو نامبردگان، نخست از دو نگرگاه متفاوت اما دیگرگونه پدیده «مرگ» را میان آثارشان مورد نظر می آورند، پسین شرایط دوپاره زندگی هر دوی آن ها و سپسین بن مایه های عرفانی و مذهبی درون آثارشان، نگارندگان را بر آن داشته تا با تبیین مفهوم «مرگ» در عصر باروک نزد جان دان - به عنوان سردمدار شعر متافیزیکال(فرارونده) در انگلستان قرن هفدهم میلادی - و نیز تاویل همین مفهوم نزد مولانا در محدوده زمانی حدود چهارصد سال پیش از آن به چیستی و چگونگی آن بپردازد. این مقاله هیچ تلاش بی ثمری جهت یک بررسی «این همان گونه» جهت تطبیق اجباری و مبتنی بر برساخته های ذهنی خود ندارد، تنها قرار بر این است که مفهوم «مرگ» به مثابه دو خط، یکی جان دان در عصر باروک و دیگری مولانا، از یک مرکز (مرگ) بررسیده شده و وجوه مشارکت و مفارقت آن ها، که ممکن است حال در جایی موجب تقطیع این دو خط، موازات و یا اینکه جدایی آن ها شود را بررسد.

    کلیدواژگان: باروک، مرگ، جان دان، مولانا، شعر متافیزیکال(فرارونده)
  • محمدتقی زند وکیلی *، مرضیه قاسمیان صفحات 23-43

    هنجارگریزی از نظریه های ادبی جدید است که در آن شاعر با بکارگیری اسلوب های خاص، ساختار متداول زبان را بر هم زده، و زبانی ناآشنا می آفریند. هم زمان با نشر جریان نوگرایی در شعر، شاعران معاصر فارس و عرب به نوگرایی در مفاهیم و زبان شعری خود روی آوردند. بسیسو(1926-1984م)، و شفیعی کدکنی(1318ش) از شاعرانی هستند که با گریز از هنجارهای زبان معیار، بعد زیباشناختی و تاثیرگذاری اشعار خود را وسعت بخشیده اند. هدف این پژوهش بررسی مولفه های هنجارگریزی در شعر دو شاعر است تا نشان دهد که شاعران مذکور در القای مفاهیم مورد نظر خود، چگونه و با چه هدفی از این شگرد ادبی بهره جسته اند؟ دستاورد پژوهش نشان داد که بسیسو و کدکنی با گریز از هنجارهای رایج سبک نحوی، واژگانی و...، نه تنها بر صلابت شعر خود افزوده اند بلکه با خلق صورت معنایی جدید، توان القای مفاهیم مورد نظر خود را وسعت بخشیده اند.

    کلیدواژگان: شعر معاصر فارس و عرب، آشنایی زدایی، برجسته سازی، ادبیات تطبیقی
  • حسین سلطانی قدیم *، حمیدرضا فرضی صفحات 45-76

    «طوطی نامه» اثر ضیاء الدین نخشبی است. نخشبی از عارفان و نویسندگان مشهور قرن هشتم است. این کتاب که از آثار قرن هشتم است، از مجموعه داستان های عامیانه تشکیل یافته است. نخشبی احاطه وسیعی به زبان عربی و مخصوصا امثال و حکم عربی داشته است و برای مزین کردن نثر کتاب خویش، به تناسب حکایات، امثال و حکم را به کار برده است. تعدد مثل ها به حدی است که در بیش تر صفحات از آن ها برای استحکام و جذابیت متن بهره گرفته است. در مورد امثال و حکم کتاب تا به حال تحقیقی صورت نگرفته است. در این بررسی علاوه بر ترجمه صحیح امثال و حکم، امثال و حکم از دیدگاه ادبیات تطبیقی عربی- فارسی نیز بیان شده است. نگاه تطبیقی به امثال و حکم ارزش امثال را بیش تر روشن می کند و تاثیرات و تعاملات فرهنگ ها و آداب و عقاید و رسم و رسوم ملل را در همدیگر بیش تر نمایان می سازد.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، ادبیات بینا رشته ای، مضامین مشترک، اقتباس
  • حبیب الله جدید الاسلامی، حمیده جمال زهی کمال آبادی * صفحات 77-91

    با عنایت به این واقعیت که ملت های اهل ادب در پی ارتباطات فکری و فرهنگی ناگزیر از تاثیر و تاثر می باشند و با توجه به وجوه مشترکی که از دیرباز بین ایرانیان و پارسیان در ابعاد مختلف همچون شعر و ادبیات و موسیقی وجود داشته، مهم تر از آن زبان مشترک دینی و پیوندی که دین مبین اسلام توانسته است میان آن ها در طی نزدیک به دوازده قرن برقرار کند، موجب شده است تا این دو ملت در ارتباط و تعامل با یکدیگر تاثیرات فراوانی بر روی هم بگذارند. یکی از جلوه های این تاثیرگذاری در گستره فرهنگ اسلامی، بی گمان در حوزه بلاغت یا به تعبیری روشن تر زیبایی شناسی سخن پارسی و عرب می باشد. بر همین اساس بر آن شدیم تا گوشه هایی از این تاثیر و تاثرات ادبی را به ویژه از منظر نقد زیبایی شناسی مطرح کرده، آنگاه با رویکردی تطبیقی بر ادبیات عرب و پارسی به آسیب شناسی آن بپردازیم؛ به همین منظور برخی از عناوین مبهم و بحث انگیز بلاغت عرب و فارسی همچون تعقید لفظی و ضعف تالیف(از مقوله عیوب سخنوری) و برخی آرایه های بدیعی همانند آرایه تفریق، ترصیع، سجع، و تعدادی از اصطلاحات مشترک در حوزه دانش بدیع و علم بیان نظیر تمثیل، ارسال المثل و تشبیه تمثیل را نقد و ارزیابی نمودیم.

    کلیدواژگان: نقد بلاغی، زیبایی شناسی اعراب، زیبایی شناسی پارسیان، نقد زیبایی شناسی علم بدیع
  • فرزانه ابوآصف * صفحات 93-113

    آسمان و اجرام وابسته به آن مانند ماه، خورشید و ستارگان از دیرباز جلوه های گوناگون و تعیین کننده معنایی و تصویری در شعر کهن و معاصر فارسی و عربی داشته اند. بررسی این جلوه ها نقش مهمی در ورود به دنیای ذهنی شاعران و شناختن اندیشه ها و عواطف آنان دارد؛ ضمن اینکه، خواننده را با شگردها و ظرایف بلاغی به کار گرفته شده توسط هر شاعر بیش تر آشنا می سازد. بر این اساس و با توجه به همین اهمیت، پژوهش حاضر بر آن است با استفاده از شیوه توصیفی- تحلیلی، بارزترین کارکردهای معنایی و تصویری آسمان و اجرام مربوط به آن را در اشعار دو شاعر بزرگ کلاسیک بررسی کند و به پر نمودترین شباهت ها و تفاوت های شعر آن ها از این منظر بپردازد. یکی از این دو شاعر، بحتری شاعر پرآوازه عرب در قرن سوم و دیگری خاقانی شروانی، شاعر برجسته قرن ششم در ایران می باشد. این دو شاعر توجهی بارز وتعیین کننده به آسمان، خورشید، ماه و ستارگان داشته اند و تصاویری که از این عناصر مربوط به طبیعت ساخته اند، سزاوار بررسی است.

    کلیدواژگان: تصاویر ادبی، عناصر طبیعت، کارکرد معنایی، کارکرد تصویری
  • محبوبه امتیازی *، غلامرضا هاتفی مجومرد صفحات 115-149

    امروزه پیوند ادبیات تطبیقی و بینامتنیت دستاوردی جدید است که تحلیل اثر در چارچوب الگوها و روش های آن آسان می شود. از مهم ترین عوامل تحلیل در حوزه ادبیات تطبیقی بررسی شباهت ها و تاثیرگذاری آثار بر یکدیگر و چگونگی تحقق یا انتقال یک موضوع و درون مایه است ولی خوانش بینامتنی دغدغه فرا رفتن از بررسی منابع مشابه و تاثیر و تاثر را دارد؛ متن بر پایه گفتمانی از پیش موجود بنا می شود و سپس آن گفتمان را از آن خود می کند و حتی موجب دگرگونی معنای متن محوری می شود. با توجه به تاثیر اسطوره ها بر یکدیگر، این پژوهش کوشیده است، تا به مقایسه اسطوره های آثار ادگارآلن پو و صادق هدایت بپردازد. هدف تحقیق حاضر بررسی بینامتنی اسطوره و کارکردهای آن در آثار این دو نویسنده شهیر امریکایی و ایرانی است. پرسش محوری پژوهش حاضر این است که چگونه می توان با تکیه بر الگوی تحلیل بینامتنیت، نقش اسطوره ها در آثار داستانی ادگار آلن پو و صادق هدایت را مورد بررسی قرار داد؟ یافته های این تحقیق نشان داد که مشابهت های اسطوره شناختی و کارکردهای مشترک بینامتنی در حوزه محتوا و مضامین و هم در حوزه ساختار و سبک، قابل مشاهده است.

    کلیدواژگان: ادبیات معاصر، اسطوره، بازآفرینی، بینامتنیت، ادبیات تطبیقی
  • مرتضی براری رئیسی *، الهی بخش گوری صفحات 151-169

    خمریات از دیرباز مورد توجه شاعران پارسی و تازی بوده است. اعشی و منوچهری دامغانی از جمله این شاعران اند که به این موضوع پرداخته اند. بنابراین به خاطر بسامد بالای توصیف باده در شعرشان، و عدم پژوهش در این خصوص، این جستار به دنبال آن است که با روش توصیفی - تحلیلی، نگاه دو شاعر به این موضوع را بررسی کرده و تفاوت ها و اشتراکات شعری آنان را بیان کند. یافته های این پژوهش نشانگر است که مضامین مشترکی همچون تاثیر باده بر جسم، شفابخشی بوی باده و وصف مجالس باده نوشی همراه با رقص کنیزکان وجود دارد. دقت و شمول، توجه به جزئیات و حسیات، پرگویی، جان بخشی به باده و زمینی بودن باده، از دیگر ویژگی های مشترک است.

    کلیدواژگان: خمریات، مضامین مشترک، تاثیرپذیری، موسیقی، باده
  • منیر زیبایی * صفحات 171-204

    «نوستالژی» به عنوان یکی از مباحث مطرح در روان شناسی، در حوزه ادبیات نیز از موضوعات مهم شعر معاصر عربی و فارسی به شمار می آید. از جمله شاعران معاصری که حسرت گذشته های خوش ازدسترفته و یادکرد آن ها در اشعارشان بسامد فراوانی داشته نازک الملائکه و مهدی اخوان ثالث است. موقعیت و شرایط زندگی و جامعه، اندیشه و عاطفه قوی و آشنایی با بسیاری از شاعران و بزرگان منجر به برانگیخته شدن حس نوستالژیکی قوی در این دو شاعر شده است. این پژوهش بر آن است تا با بررسی نمودهای نوستالژی در دیوان دو شاعر به روش تحلیلی توصیفی، به بررسی و تبیین رویکردهای نوستالژیک در شعر نازک الملائکه و مهدی اخوان ثالث بپردازد. یافته های پژوهش نشان می دهد که حسرت دوران کودکی، گذشته تاریخی و اسطوره ای، غم غربت، مرگ و دوری از آرمانشهر در شعر دو شاعر از بسامد بیش تری نسبت به دیگر مفاهیم نوستالژیک برخوردارند.

    کلیدواژگان: غم غربت، دوری، حسرت، وطن، آرمانشهر، مرگ اندیشی، شعر معاصر عربی و فارسی
  • محمدرضا ساسانی * صفحات 205-213

    مباحث بین رشته ای مثل قرآن و ادبیات باید به عنوان یکی از فعالیت های قرآن پژوهی و راهی برای نشر فرهنگ اسلامی، مورد توجه قرار گیرد. شکرگزاری یکی از فضائل اخلاقی است و در هر دو فرهنگ اسلامی و فارسی، انسان به شکر خداوند بسیار سفارش شده است. به طوری که در قرآن، این فضیلت اخلاقی در کنار صفاتی چون مطیع اوامر الهی بودن آمده و سعدی نیز در بوستان خود بابی مستقل را به شکر بر عافیت اختصاص داده است که دلیلی بر اهمیت این مقوله در فرهنگ اسلامی و ادب فارسی می باشد. در این مقاله فضیلت شکرگزاری به عنوان پلی ارتباطی بین فرهنگ اسلامی و ادب فارسی بررسی شده است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که سعدی با تاسی به قرآن، پیوندی ظریف و محکم بین این دو فرهنگ برقرار کرده است که منجر به اعتلای ادب این مرز و بوم شده است.

    کلیدواژگان: قرآن پژوهی، ادبیات، شکر نعمت، فرهنگ اسلامی، فرهنگ ایرانی
  • حسین گلی *، شاهرخ حکمت، شهاب الدین کریمی صفحات 215-240

    ادبیات تطبیقی شاخه ای از مطالعات میان رشته ای است که مرزهای ادبی را در می نوردد و راه را برای کشف یافته های نو و تازه می گشاید. از این رو اشعار تغزلی در حوزه ادبیات غنایی، زمینه های بسیاری را پیش روی پژوهشگر فراهم می آورد. پردازش گزاره های شعری در آثار شاعران غزل سرا، ناجی و کریمی، با این هدف انجام می پذیرد که آنان در سرایش غزل پویا و کارآمد بودند. دو رکن اساسی را در بررسی خود مد نظر قرار داده ایم تا به یافته های ارزشمندی در لابه لای مضمون، محتوا و نوع غزل آن دو دست یابیم. روش کار بر مبنای تحلیل درونمایه های تغزلی استوار گردید و دیگر مولفه های موضوعی موازی با درونمایه ها، نکات بدیعی را از تداخلات مفهومی ارائه نمود. روش آمریکایی را در ادبیات تطبیقی برمی گزینیم چراکه تاثیر و تاثر مد نظر نبوده است.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، ادبیات غنایی، مولفه های موضوعی، روش آمریکایی
  • بررسی تطبیقی رئالیسم کثیف در آثار صادق چوبک و ریموند کارور
    مهدی نوروز، مژگان طهماسبی ستوده صفحات 241-262

    ریالیسم مکتبی ادبی است که در فاصله سال های 1850 تا 1880م در اروپا و آمریکا رواج یافت. مهم ترین ویژگی آثار ریالیستی آن است که انسان را به عنوان موجودی اجتماعی مطرح می کند و ریشه همه رفتارهای نیک و بد او را در اجتماع جست‌وجو می کند. ریموند کارور یکی از برجسته ترین داستان کوتاه نویسان آمریکا است که از پیشروان ریالیسم کثیف می باشد. صادق چوبک نیز یکی از تاثیرگذارترین نویسندگان معاصر ایران است که ریالیسم کثیف در آثار او مشهود است. این تحقیق کاوشی است تطبیقی با هدف شناخت شباهت ها و تفاوت های موجود در داستان های کوتاه چوبک و کارور که بر مبنای روش تحلیلی- توصیفی نوشته شده است. رویکرد این تحقیق تاریخی و مبتنی بر چهارچوب نظری «مکتب امریکایی» است. با بررسی آثار هر دو نویسنده می توان به این نتیجه رسید که آنان راوی ویرانی، شکست و خلاء انسان درهم شکسته و پوچ اجتماع خود هستند که هر دو به یاری زبان مشترک داستان، موفق به خلق داستان های خود می شوند.

    کلیدواژگان: مکتب آمریکایی، مشترکات، داستان کوتاه، پوچ گرایی
|
  • Narjes Tohidifar, Saeed Asadi Pages 9-22

    The present paper intends to study, research and compare the concept of “Death” in John Donne’s works – the English metaphysical poet in Baroque era in seventeen’s century – and Molana’s – Iranian poet of seventh century. Since two poets are different in their view points but similar in concerning death in their works, this paper initially studies their life styles and then their mythical and religious themes in order to find out the why and how of the concept of death in both poets’ works. The present article aims to study the abovementioned concept as two lines – one as John Donne in Baroque era and the other as Molana and find out the similarities and differences which may make them parallel or crisscross.

    Keywords: Baroque, Death, John Donne, Molana, ر
  • Mohammad Taqi Zand Vakili, Marziyeh Ghasemian Pages 23-43

    Norm Deviation is one of the new literary theories in which the poet disorders the common structure of the language by applying special patterns and recreates unfamiliar language. Arabic and Persian contemporary poets have come to modernism in their poetic language and concepts simultaneously with the modernism proceed Bseiso and Kadkani are the poets who have widen their poetic aesthetics and effectiveness by deviation from standard language. The aim of the present research is to study the elements of norm deviation in both poets’ poetries to show the abovementioned poets’ reason and goal in applying this method in their works to present their concept and meaning. The outcome has showed that two poets empower themselves by deviation from common syntax and semantic styles.

    Keywords: Arabic, Persian contemporary poetry, accentuation defamiliarization, Comparative literature
  • Hossein Soltani Qadim, Hamid Reza Farzi Pages 45-76

    Tutinama is written by Ziya' al-Din Nakhshabi. He is one of the famous eighth century's mystics and authors. This book consists of colloquial stories. Nakhshabi was predominate on Arabic language and specially bon Arabic proverbs and mottos; he applied them according to the story relatedly in order to beautify his works. The plurality of the proverbs helps the author to repeat them in most pages to make the book more attractive and stronger. The present research not only offers the accurate translation of the proverbs and mottos but also has been expressed from comparative literature view point. Comparative view point clarifies the validity of the proverbs and mottos and illustrates the interactions and effects of different nations on each other.

    Keywords: comparative literature, interdisciplinary, common concepts, borrowing
  • Habibollah Jadidol Eslami, Hamideh Jamal Zahi Pages 77-91

    The common aspects which have existed between Iranians and Persians in different fields such as poetry, literature and music – and more important the religious language and the connection made by Islam between them – caused a wide relation, interaction and mutual effects. One of the manifestations of the mutual effect in Islamic culture is undoubtedly in the field of eloquence or better to say Persian and Arabic aesthetics. Thus this paper intends to express some of these literary effects and affects from aesthetic criticism point of view and then study them comparatively. Accordingly, some vague and challenging common expressions such as allegory, simile and etc.

    Keywords: rhetorical criticism, aesthetics, Persian aesthetics, Rhetoric aesthetic criticism
  • Farzaneh Abouasef Pages 93-113


     The sky and its relevant luminaries such as the moon, the sun and the stars have had various and determining manifestations in ancient and contemporary Arabic and Persian poetry. Studying these manifestations help us entering the poets' mind and know their thoughts and emotions; and it also makes the reader familiar with the applied techniques and rhetoric. Accordingly the present paper intends to study the most predominate semantic and pictorial applications of the sky and the related luminaries in two great classic poets' works – Buhturi, the famous Arab poet of third century and Khaqani Shervani, Iranian well known poet of sixth century. Both had special attention to the sky and the related luminaries, the sun, the moon and the stars. The images they have created are worthy to study.

    Keywords: literary images, natures' elements, semantic application, imaginary application
  • Mahboubeh Emtiyazi, Gholam Reza Hatefi Majomard Pages 115-149

    Today the conjunction between the comparative literature and intertextuality is known as a new achievement which makes the analysis easier in a framework. One of the most important factors of analysis in the field of comparative literature is to study the similarities and the effects on one another; the text founds based on a pre – discourse and then makes the discourse of his own and it even causes change in the main text. According to the myths effects on one another, this paper tries to compare the myths in Sadeq Hedayat and Edgar Allan Poe's works. The present paper attempts to study the myths and their applications in two abovementioned famous authors based on intertextuality. The question of the research is how to study Sadeq Hedayat and Edgar Allan Poe's works based on intertextuality. The results show that the similarities of myths and common applications in the field of content and concept is observable.

    Keywords: contemporary literature, myth, recreation, Intertextuality, Comparative literature
  • Morteza Barari Raeisi, Elahi Bakhsh Gouri Pages 151-169

    Wine poetries have been paid attention by Persian and Arabic poets. Al-a'sha and Manucheri Damqani are of those poets. Thus the present paper seeks to find out the poetic similarities and differences in descriptive – analytical method because of the high frequency of wine description in their poetries. The findings show that common concepts such as the effect of wine on body, the healing scent of wine and the description of the ceremonies held by dancing are applied. Exactness, attention to the details and senses, wordiness and personification of wine are other common concept both poets have applied in their poetries.

    Keywords: wine poetries, common concepts, effection, music, wine
  • Monir Zibaei Pages 171-204

    "Nostalgia" is known as one of the alive subjects in psychology as well as in the field of literature and as Arabic and Persian contemporary poets' topics. Sigh, yearning and thinking about old good days could be seen frequently in Nazik al-Malaika and Mehdi Akhavan Saless's poetries. Positions, life and society situations, thoughts and emotions and being familiar with many other poets caused strong nostalgia sense excitation. This article intends to study nostalgia manifestation in abovementioned poets' works in analytical – descriptive method. The results show that yearning on childhood, historical and mythical past, homesickness, death and being far away from utopia are of the most frequency in their poetries.

    Keywords: homesickness, yearning, hometown, Death, Arabic, Persian contemporary poetry
  • Mohammad Reza Sasani Pages 205-213

    Interdisciplinary subjects such as Quran and literature should be considered as a mean to distribute Islamic culture. Praise is one of the ethic attainments which has been advised in both Islamic and Persian cultures in a way that praise has been mentioned beside other attainments such as obedience in Holy Quran. Saadi also specifies a special chapter on praise issue which shows the importance of this subject in Islamic culture as well as in Persian literature. The present paper studies praise as a bridge between Islamic culture and Persian literature. The findings show that Saadi could create a strong relationship between these two cultures concerning Holy Quran which caused literature excellence of the country.

    Keywords: literature, praise the blessings, Islamic culture, Iranian cuture
  • Hossein Goli, Shahrokh Hekmat, Shahboddin Karimi Pages 215-240

    The comparative literature that is a branches from interdisciplinary studies, passes literary borders and discovers new findings. Therefore, lyrics in the scope of lyrical literature, open plenty fields for researchers. Studying lyrical themes at the works of naji and karimi indicates that they were dynamic and efficient in composing sonnet. Two fundamental concepts have considered to achieve substantial results among content and context and genres of lyrics. the researchers study According to analysis of lyrical approaches and objective components. The American method of comparative literature was based because without caring whether literatures contractual relationship or not. 

    Keywords: Comparative literature, interdisciplinary studies, naji, karimi
  • Comparative Study on Dirty Realism in Chubak and Carver Works
    Mahdi Norouz, Mojgan Tahmasebi Setoodeh Pages 241-262

    Realism is a literary school which became popular during 1850 and 1880 in United States of America and Europe. The most important feature of realistic works is that it introduces human as a social creature and seeks all evil and good behaviors’ roots in the society.   Raymond Carver is one of the American most famous short story writers who is known as a pioneer in dirty realism. Sadeq Chubak is one the most effective writers of Iran’s contemporary literature which dirty realism is remarkable in his works. The present paper is a comparative research to find out the existing similarities and differences in Carver and Chubak’s works in descriptive – analytical method. The approach of the research is historical and based on the “American School” theoretical framework. By studying their works, it could be find out that both writers narrate ruins, breaking downs and lacks in humans’ life y assisting a common language.

    Keywords: American school, commonalities, short story, nihilism