فهرست مطالب

مطالعات ادبیات تطبیقی - پیاپی 37 (بهار 1395)

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 37 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین آریان، نسرین بیرانوند صفحات 1-30
    بررسی تطبیقی مفهوم مقاومت، به عنوان یکی از مضامین برجسته ادبیات جهان و نیز بخش مهمی از ادب متعهد و ملتزم در شعر دو کشور ایران و فلسطین است. ادبیات پایداری ادبیات ستیزه و عشق به آرمان ها و ارزش هاست. ادبیات پرتلاطمی است که یاس و ناامیدی را نمی پذیرد. جایگاه ادبیات پایداری، به ویژه شعر، در تحولات ملت ها انکارناپذیر است. دغدغه های شاعران این نوع ادبیات بیدارکردن و آگاهی انسان هاست. از مهم ترین درونمایه های شعر پایداری، شهید، دعوت به مبارزه، وطن، نماد، مقاومت، صلح و دوستی و... می باشد. هدف این مقاله که با روش تحلیلی - توصیفی انجام گرفته است بررسی مضامین مشترک ادب مقاومت در شعر شاعران معاصر ایران و فلسطین است. برای نیل به این منظور سلمان هراتی و قیصر امین پور به عنوان دو شاعر مقاومت معاصر ایرانی و سمیح القاسم و محمود درویش به عنوان دو شاعر مقاومت معاصر فلسطینی انتخاب شدند. شهید و شهادت، دعوت به مبارزه، وطن و وطن پرستی، هویت ملی و مذهبی و... همگی از مضامینی هستند که جلوه خاصی در هر دو ادب دارند.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، ادبیات مقاومت، مضامین پایداری، شاعران معاصر
  • سیدسعید فیروزآبادی، زهرا ابراهیمی صفحات 31-55
    در طول تاریخ کتب وحی توسط اشخاص مختلف با انگیزه های متفاوت ترجمه شده است. قرآن مهم ترین منبع کتبی برای شناخت دین اسلام است که از طرف خدا به حضرت محمد(ص) وحی شده است. به دلیل گسترش دین اسلام و وجود بیش از چهار میلیون مسلمان آلمانی زبان، نیاز به ترجمه قرآن در تمام زمان ها احساس می شود. از این رو مقاله پیش رو به نقد و بررسی سه ترجمه برجسته قرآن به زبان آلمانی توسط فریدریش روکرت، عادل تئودور خوری و رودی پارت بر اساس تئوری یوجین نایدا و با تمرکز بر سوره ناس پرداخته است. در ضمن این مقاله به انگیزه این مترجمان و سبک و شیوه ترجمه آن ها، امانت داری در ساختار لغوی و نحوی زبان عربی و زیبایی کلام در برگردان این کتاب آسمانی می پردازد. هم چنین می توان با مشخص کردن نقاط قوت و ضعف این ترجمه ها از اشتباهات آتی در ترجمه قرآن اجتناب کرد.
    کلیدواژگان: قرآن، مترجم، ترجمه، زبان آلمانی، نقد، نظریه یوجین نایدا
  • وحید مبارک، سحر یوسفی صفحات 57-78
    ادبیات تطبیقی می کوشد تا وجوه اشتراک و شباهت اقوام و ملل و زبان های مختلف را پدیدار سازد. از جمله فلسفه زندگی و عرفان عمومی و همسان و مختلف آن ها را که اغلب زبانی تمثیلی، رمزی و نمادین دارد نشان می دهد. کشف این شباهت ها کمکی است به انسان برای ساختن جامعه جهانی همراه با همسویی اندیشه ها و همگرایی بیش تر. داستان های تمثیلی پرندگان و تشبیه روح به پرنده از جمله موارد تشابه میان ملت هاست. ابن سینا(359-416) در «رساله الطیر» خود و ریچارد باخ(1936) در اثر مشهور خود، «جاناتان مرغ دریایی» با استفاده از زبانی رمزین به بیان مسیر کمال می پردازند. این دو اثر وصف سیر و سفری است که انسان کامل را توصیف می کند. در این میان، «رساله الطیر» ابن سینا نخستین اثر فلسفی در حوزه رساله الطیرهاست که به نوبه خود در سایر آن ها به ویژه «منطق الطیر» عطار موثر افتاده است. در مقاله حاضر با تحلیل و توصیف داده ها به سنجش تطبیقی «رساله الطیر» ابن سینا و «جاناتان مرغ دریایی» ریچارد باخ پرداخته می شود و ضمن پرداختن به شباهت ها و تفاوت ها، اختلافات مبتنی بر جهان بینی نویسندگان دو اثر بررسی شده است.
    کلیدواژگان: رساله الطیر، جاناتان مرغ دریایی، ابن سینا، ریچارد باخ، رمز، تعالی
  • صابره سیاوشی، محمد خسروی چیتگر صفحات 79-99
    در ادبیات امروز، نمادها نقش مهمی در تصویرآفرینی و انتقال معانی ایفا می کنند. یکی از این نمادها که به شکلی هوشمندانه از سوی شاعران مورد استفاده قرار می گیرد عنصر رنگ است. از همین روی شاعران مقاومت با بکارگیری رنگ های مختلف سعی در بیان آرمان ها و خواسته های خود دارند. به عنوان نمونه قیصر امین پور در ادبیات پارسی و محمود درویش در ادبیات عربی با بکارگیری نمادها در آثار خود، تداعی های پر رمز و رازی در حوزه های تمثیلی با زمینه های گوناگون فرهنگی، آیینی و تاریخی آفریده اند. عنصر رنگ یکی از اجزای مهم صور خیال و یکی از عناصر برجسته زبان نمادین این دو شاعر است که در خدمت بیان مفاهیم مورد نظر ایشان قرار گرفته است. این مقاله به بررسی رنگ های نمادین به عنوان سمبل ادبیات مقاومت در اشعار قیصر امین پور و محمود درویش پرداخته است. بررسی و تحلیل چهار رنگ سبز، سرخ، زرد و سیاه که بیش ترین بسامد کاربردی را در اشعار این دو شاعر داشته اند، موضوع اصلی این مقاله را تشکیل می دهد. روش کار به صورت توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج نشان می دهد که هر دو شاعر از رنگ سیاه به عنوان نماد حزن و اندوه، رنگ سرخ نماد اعتراض و قیام، رنگ زرد نماد جدایی و نرسیدن به هدف؛ و رنگ سبز به عنوان نماد مقاومت و پایداری بهره برده اند.
    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، رنگ، نماد، محمود درویش، قیصر امین پور
  • پونه قائم دوست، مسعود سلامی صفحات 101-121
    گرچه ادبیات تعلیمی کودکان واژه ای متاخر به حساب می آید و به طریق اولی نزد پیشینیان نیز جایگاهی نداشته است، اما رد پای کودکان و نوجوانان در مباحث مربوط به ایشان چه در دوران کهن و چه در دوران نو کاملا مشهود است. آرای تربیتی حاکم بر ادبیات امروزین ایران و دیگر کشورها وامدار عقاید بزرگانی در عرصه های عقلی و ادبی می باشد. هدف ما بررسی شکل گیری و نشو و نمای نظام تربیتی از دوران کهن تا کنون، و نیز بررسی برخی مایه های مشترک در ادبیات کودکان ایران و آلمان می باشد.
    کلیدواژگان: ادبیات تعلیمی، ادبیات کودک، ادبیات فارسی، ادبیات آلمانی
  • مهدی ممتحن، عباس نیکبخت، صدیقه موسوی قومی صفحات 123-144
    یکی از راه های درک حقیقت ، راه کشف و شهود است که عارف از راه دل و سیر در انفس و طی مراحل کمال روحی، می کوشد تا حقیقت عالم را کشف کند و بر اسرار آن واقف گردد. «کمدی الهی» دانته و «سیر العباد الی المعاد» سنایی، نمونه هایی از سیر باطنی و کشف حقیقت از راه دل و سیر در انفس می باشند که در آن ها دانته و سنایی تلاش می کنند تا با طی کردن مراحل سیر و سلوک عرفانی و رهایی از امیال و خواهش های نفسانی، کمال انسان را تا مرتبه الهی و ملکوتی و کشف حقیقت نشان دهند. در این کار تحقیقی سعی شده است ضمن مقایسه تطبیقی دو اثر و نشان دادن وجوه اشتراک و تفاوت آن ها در یک سفر روحانی تا دستیابی به حقیقت، راه های رسیدن به مراتب کمال و تعالی انسان و منازل کمال از دیدگاه سنایی و دانته مورد بررسی قرار گیرد و این نتیجه حاصل گردد که راه عشق و عرفان، نزدیک ترین راه برای رسیدن به سرمنزل مقصود و کشف حقایق عالم هستی است.
    کلیدواژگان: برزخ، بهشت، دوزخ، بئاتریس، ویرژیل، کمدی
  • ابراهیم نامداری، محمدعلی فولادی، نرگس لرستانی صفحات 145-168
    محیط عامل اصلی توصیف طبیعت است. توصیف طبیعت و مظاهر آن همچون باغ و بستان و گل ها و... در عصر عباسی گسترده تر از عصر جاهلی و اموی می گردد. در عصر عباسی جلوه های تمدن و شهرنشینی به یکباره سر بر می آورد. بنابراین وصف بیش تر با استعاره و تشبی هات رخ می نماید؛ که این خود بیانگر وسعت خیال شاعر عصر عباسی است. شعر پارسی دوره منوچهری دامغانی را باید شعر طبیعت خواند، منوچهری از جمله شاعران طراز اول این دوره است. منوچهری به سبب شیفتگی به ادبیات عرب، به تقلید از شاعران عرب روی آورده، و با وجود نوآوری در شعر طبیعت، بسیاری از تشبی هات و صور خیال که توسط شاعران عصر عباسی از جمله ابن رومی و ابن معتز وارد شعر شد؛ در شعر منوچهری آمده است. شعر توصیفی ابن رومی در این دوره تابلوهایی درخشنده و سرور انگیز از باغ ها و چمنزارهاست. در بیش تر این تصاویر جان بخشیدن به موجودات بی جان و عاقل انگاری نقطه مشترک با اشعار منوچهری است.
    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، وصف طبیعت، ابن رومی، منوچهری دامغانی
  • محمدرضا شمشیری، راضیه رضوانی اول صفحات 169-191
    «عقل» قوه ای است که از دیرباز فیلسوفان، عارفان و اندیشمندان در شناخت و درک ماهیت آن کوشیده اند. این جستار کوشیده است به شیوه ای تحلیلی- مقایسه ای به بررسی جایگاه عقل در فلسفه هگل و اندیشه مولانا بپردازد. هدف در این کار تبیین دیدگاه ها و یافتن وجوه اشتراک و افتراق آن ها در خصوص عقل کلی و چگونگی برقراری ارتباط انسان با طبیعت و خدا و سیر دیالکتیک در رسیدن به نامتناهی است. هگل در مباحث فلسفی خود به طور گسترده به مفاهیم کاربردی عقل پرداخته است. به عقیده او عقل نزدیک ترین پیوند را با حیات دارد؛ چراکه عقل در وجود انسان، یک بخش در کنار سایر بخش ها نیست بلکه عنصری است که در همه بخش ها سریان دارد. مولوی هم به توانایی ها و ضعف های عقل در جای جای «مثنوی» اشاره کرده است و مرز بین عقل ممدوح و ایمانی و عقل مذموم و دنیوی را مشخص کرده است.
    کلیدواژگان: متناهی و نامتناهی، طبیعت، انسان، عقل کلی و جزئی، فلسفه
|
  • Hossein Arian, Nasrin Beiranvand Pages 1-30
    Comparative study of the resistance concept is one of the most significant concepts in the world's literature as well as Iran and Palestine's poetry. Resistance literature is the struggle and love to values and expectations; it is a turbulent literature which ignores disappointment and regret. The position of resistance literature is irrefutable in nation's changes. The concern of the poets is to warn and awaken the human beings. Martyr, challenge, hometown, symbol, residence, peace and friendship are the most important motifs of resistance poetry. The goal of the present article – which has been done in descriptive – analytic method – is to study the common concepts of the resistance literature in contemporary poetry of Iran and Palestine. Thus in this regard two poets – Salman Harati and Kaiser Aminpour as Iranian poets and Samih Al – Qasem and Mahmoud Darvish as Palestinian poets – from both countries were selected.
    Keywords: comparative literature, resistance literature, resistance concepts, contemporary poets
  • Seyyed Saeed Firouz Abadi, Zahra Ebrahimi Pages 31-55
    The Revelation Books have been translated by different translators and by various reasons through the history. Holy Quran is most important source for recognizing Islam which has been revealed to Mohammad by Lord. The need to Quran translation has always been felt in all eras because of the four million German language Muslims all around the world. Thus the present article studies three famous Quran's German translations by Friedrich Rückert, Adel Theodor Khoury and Rudy Paret based on Eugene Nida's Theory by focus on Naas Surah. The article also studies the translator's motivations, method and their custody in lexical and syntax Arabic structure in translation. The future mistakes or errors in translations could be avoided by determining the weak and strong points of the abovementioned translation.
    Keywords: Holy Quran, translation, translator, German language, criticism, Eugene Nida's Theory
  • Vahid Mobarak, Sahar Yousefi Pages 57-78
    The comparative study attempts to appear the similarities and the related aspects of different tribes and nations; for instance it presents the philosophy of life and the general myth which mostly have figurative, mystic and symbolic language. Finding these similarities is an aid to human being to build the global society by more parallel and similar thoughts. Ibn – e Sina in his Resalat al Teir and Richard Bach in Jonathan Livingston Seagull have expressed the way to excellence with mysterious language. Both works explains the journey which describes a complete human. Resalat al Teir by Ibn – e Sina is the first philosophical work which affected many ones specially Attar's "Conference of the Birds". The present article evaluates Resalat al Teir and Jonathan Livingston Seagull by analyzing the data as well as studying the similarities and the differences.
    Keywords: Resalat al Teir_Jonathan Livingston Seagull_Ibn – e Sina_Richard Bach_mystery_excellence
  • Sabereh Siavashi, Mohammad Khosravi Chitgar Pages 79-99
    Symbols play an important role in meaning transference and depiction in today's literature. One of these symbols which has been used smartly by poets is the color. Thus the resistance poets express their expectations and aspirations by stating different colors in their works. For instance Kaiser Aminpour in Persian literature and Mahmoud Darvish in Arabic literature create many mysterious associations in cultural, religious and historical fields. The color (element) is an important features in imagery and is also one of significant elements of two poet's language. The present article studies the symbolic colors as the symbols of resistance in the abovementioned poet's poetry. The analysis of four main colors – green, red, yellow and black – which are the most frequent used colors in their works. The method is analytical – descriptive and the results show that both poets applied the black color as the symbol of sadness and grief, the red one represents objection, yellow shows depart and being far from the goal and green signifies resistance and opposition.
    Keywords: resistance literature, color, symbol, Mahmoud Darvish, Kaiser Aminpour
  • Pooneh Qaem Doust, Masoud Salami Pages 101-121
    Although the children's Educational Literature seems to be a brand new lexicon and was not of priority for ancestors, the children's trace on the related issues – in the past or present – is obvious and apparent. The view points on today's Iran and other countries literature is beholden of literary and logical scholar's views. The aim of the present paper is to study the formation and manifestation of educational system since ancient eras as well as the common issues in German and Persian children's literature.
    Keywords: educational literature, children's literature, Persian literature, German literature
  • Mahdi Momtahen, Abbas Nikbakht, Sediqeh Mousavi Qomi Pages 123-144
    One way to understand the facts is to discover and witness which the gnostic attempts to find the world’s fact by his heart and passing the completeness ways. “Dante’s Divine Comedy” and Sanaie’s “Stairway to Heaven” are the samples of inner journey and fact discovering by heart in which both authors try present the levels of journey and releasing of worldly and sensual wishes and expectations. The present researching paper attempts to study the abovementioned works comparatively and show their similarities and differences in order to find and discover the fact, ways of journey to completeness and human excellence which Molana and Dante have tried to express them.
    Keywords: limbo, heaven, hell, Beatrice, Virgil, Comedy
  • Ibrahim Namdari, Mohammad Ali Fouladi, Narges Lorestani Pages 145-168
    The environment is the main factor of nature description. Nature description and its manifestation such as gardens, flowers and etc. were waster and wider in Abbasid era rather than Omavid’s. In Abbasid era the civilization and development manifested suddenly. Thus the explanation and description had been done with applying metaphors and similes; and this states the Abbasid era’s dreaming. The Persian poetry might be called nature poetry in Manoochehri’s period in which he was of beginners of that kind of poetry. He imitated the Arab poets because he was affected by Arabic literature. Ibn-e Rumi’s poetry is a brilliant and vivid image of gardens and greens. Personification of things in most parts of his poetry.
    Keywords: comparative study, nature description, Ibn, e Rumi, Manoochehri Damqani
  • Mohammad Reza Shamshiri, Raziyeh Rezvani Aval Pages 169-191
    The "wisdom" is a power which many philosophers, mystics and scholars have attempted to understand its nature since ancient years. The present article attempts to study the position of wisdom in Hegel and Molana's thoughts in analytical – comparative method. The goal is to express the view points and finding the similarities and the differences on whole wisdom and the way human relates the nature, Lord and the dialectic path. Hegel studies the applicable concepts of wisdom in his philosophical issues. The wisdom or wisdom has the nearest relationship with life in his view; because the wisdom is not a part beside other parts but an element which communicates with all parts. Molana has signified the capabilities as well as the wisdom shortcomings in all parts of “Mathnawi” and determines the borderline between praised and religious wisdom.
    Keywords: finite, infinite, nature, whole, detailed wisdom, philosophy