فهرست مطالب

مطالعات ادبیات تطبیقی - پیاپی 44 (زمستان 1396)

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 44 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علمی پژوهشی
  • جواد کبوتری، معصومه بخشی زاده، حسین آریان * صفحات 9-44

    احمد مطر شاعر شناخته شده عرب، اشعار اجتماعی خود را در تعارض با اعمال و افکار طبقه حاکمیت سروده است. در این اشعار، شاهد اعتراض ها و افشاگری های وی علیه جامعه خیانتکار و حکومت ظالم هستیم؛ همین رویه را می توان در شعر احمد شاملو ملاحظه کرد. مشابهت های فکری این دو شاعر باعث شد تا اشعار و افکار آن ها را بر اساس نگرش ادبیات تطبیقی بررسی نماییم. از میان رویکردهای نقدی نظریه شخصیت که در میان روان شناسان از بحث های حائز اهمیت بود را به خاطر برجستگی شواهد مرتبط با آن در شعر احمد مطر و احمد شاملو برگزیدیم. در این پژوهش، اشعار شاعران نامبرده را با توجه به نظریه های روان شناسی معروف بررسی کرده ایم؛ با توجه به نظریه فروید مبنی بر ابعاد سه گانه شخصیت، تعارض های نهاد، من و فراخود را در شعر هر دو شاعر باز نموده و مکانیسم های روانی بکاررفته در جهت حل این تعارض را مشخص کرده ایم. این پژوهش به شیوهتوصیفی- تحلیلی و بر پایه روش کتابخانه ای انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: نظریه شخصیت، نقد ادبی، ادبیات معاصر، شعر عربی
  • فضل الله رضایی اردانی، غلامرضا هاتفی مجومرد * صفحات 45-70

    ناصرخسرو و ابوالعتاهیه از جمله شاعرانی هستند که حکمت را در مضامین شعری خود جای داده و مفاهیم آن را به شکل والایی پرورانده اند. این دو شاعر بزرگ با بیان این مفاهیم متعالی حکمی، از سردمداران این عرصه به شمار می آیند و با وجود شباهت ها، تفاوت هایی نیز در بیان مضامین حکمی آن ها دیده می شود. این پژوهش با بررسی بسامد این مضامین، سعی بر توضیح شباهت ها و تفاوت های موجود در اشعار دو شاعر دارد. نتایج این بررسی نشان می دهد که هر دو شاعر، در پی بیان مفاهیم حکمی و فلسفی در شعرشان بوده اند. اما ناصرخسرو با تکیه بر اصول اخلاقی، اعتقادی و عملی، از این مفاهیم، بهره بیش تری برده است. به نظر می رسد که او به حکم رواج اشعار عربی در آن زمان در میان ایرانیان و بنا بر شیوه های تعلیمی رایج در عصر خود، با اشعار شاعران عرب به ویژه ابوالعتاهیه آشنا بوده و می توان گفت که به نوعی به مضامین و حکمت های شعر وی نظر داشته است.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، شعر حکمی، توجه به دین، قرآن و حدیث
  • طیبه فدوی، مسعود باوان پوری*، نرگس لرستانی صفحات 71-101

    ادبیات مقاومت از مهم ترین سنگرهای فرهنگی ملت های تحت سلطه است. این واژه همواره با ظلم ستیزی عجین شده و آن را تداعی می کند. این نوع از ادبیات از پیشینه ای طولانی در طول تاریخ بهره مند است که به علت ظلم و ستم حاکم در کشورهای مسلمان از جانب بیگانگان و نیز جنگ هایی که بر آنان تحمیل شده است از نمود خاصی برخوردار است. کشورهای ایران و فلسطین دو نمونه والا از این کشورها هستند. علی فوده از شاعرانی است که توجه ویژه ای به فلسطین دارد. فرخی یزدی شاعر مشروطه، از شاعران ایرانی است که با شعر خویش به دفاع از ملت خود در برابر بیگانگان و ظلم و ستم داخلی پرداخته و غیرت و هویت ملی و وطن دوستی، دعوت به مبارزه، انتقاد از اوضاع پریشان سیاسی و تلاش برای بیدارسازی مردم از مضامین مشترک در شعر دو شاعر است. این پژوهش در پی آن است که با استفاده از ابزار کتابخانه ای و با روش توصیفی- تحلیلی بر مبنای مکتب آمریکایی ادبیات تطبیقی ضمن بیان مضامین ادبیات مقاومت در شعر هر دو شاعر، به مقایسه این مضامین در شعر آن ها بپردازد.

    کلیدواژگان: شعر معاصر، ایران، وطن دوستی، اختناق، مبارزه
  • کیان پیشکار *، نوشین ناصری صفحات 103-132

    آثار حماسی شناسنامه و هویت هر کشوری هستند و به جرات می توان گفت کشور بدون آثار حماسی سرزمینی است بی هویت. دو اثر حماسی عظیم در ادبیات جهان عبارت اند از «شاهنامه» حکیم فردوسی که بارها و بارها درباره آن نگاشته اند و خواهند نگاشت و دیگری «بهشت گمشده» جان میلتون انگلیسی که گرچه به هیچ عنوان هم شان و هم طراز «شاهنامه» فردوسی نیست و نخواهد بود اما جایگاهی در عرصه ادبیات جهانی دارد. در این بین «شاهنامه» و «بهشت گمشده» دارای مشخصات و ویژگی های مشترکی هستند که به نظر می رسد تا کنون از بررسی آن ها به صورت تطبیقی غفلت شده و جای دارد که مورد بررسی قرار بگیرد و آن تشابه نسبی شخصیت های خوب و بد(نیک سرستان و بد سرشتان) آن آثار عظیم و فاخر می باشد. گرچه تفاوت های بسیاری از نظر نگارش، درون مایه ها، بنمایه ها، زمینه و سلوک شخصیت ها در این دو اثر حماسی کاملا مشهود می باشد، اما با این وجود بررسی نقطه مشترک هردو نویسنده حماسی که تاکید بر جدایی شخصیت های نیک سرشت و بدسرشت و تاثیر آن ها بر زندگی جهانیان است بارز می باشد و این مقاله در صدد است تا این مطلب را از زوایه ای دیگر بررسی نماید.

    کلیدواژگان: فردوسی، میلتون، آثار حماسی، ادبیات تطبیقی
  • ناهید جعفری * صفحات 133-152

    انسان در طول تاریخ همواره در صدد شناخت از اندیشه ها و باورهای اقوام مختلف بوده است و درست به همین دلیل با توجه به همسایگی دو قوم دیرینه ترک و فارس، یک داستان حماسی عاشقانه با نام «بامسی بیرک» از شاهکار سرزمین ترکان با نام «دده قورقوت»؛ با داستان حماسی و عاشقانه «بیژن و منیژه» از «شاهنامه» فردوسی با رویکرد مقایسه و تطبیق بین آن ها، مد نظر بوده است. پژوهشگر در این مقاله توصیفی- تحلیلی کوشیده است که پیوستگی ها و ارتباطات متنی این دو داستان را که با یکدیگر تجانس ها و شباهت هایی که از آن جمله است: ملاقات با دختران سرزمین بیگانه و عشق ورزیدن به آن ها، فرستادن ندیمان توسط دختران برای پیغام بری، رفتن بازرگانان برای رهایی قهرمانان داستان ها، حسد و تنگ نظری ضد قهرمانان، بخشیدن ضد قهرمانان توسط قهرمانان داستان، بازگشت قهرمانان به سرزمین آباء و اجدادی خود به مدد دختران سرزمین بیگانه، نکاح با دختران بعد از آزادی آنان و... را تبیین و بررسی نماید.

    کلیدواژگان: بامسی بیرک، بیژن و منیژه، حماسه، شاهنامه، دده قورقوت
  • ربابه رمضانی، پریسا فیضی* صفحات 153-174

    با مطالعه اشعار ابن زیدون شاعر عرب زبان و شهریار شاعر فارسی زبان، درمی یابیم که نقاط اشتراکی در زندگی هر دو شاعر وجود دارد، چراکه معشوقه دو شاعر از آن ها دور افتادند و دو شاعر در آتش عشق سوختند و در عین حال با سرودن اشعاری که نشانگر سوز و گداز آن ها است، بر عشق و وفاداری خود پافشاری ورزیدند و آن را عرضه داشتند. در پی وقایعی که بر زندگی آن ها گذشت و روزگار بر آن ها بسیار تنگ گرفت، روزگار و اهل آن را مورد مذمت قرار داده و از این سرزنش ها معشوقه هایشان هم مستثنی نبودند. از آنجا که ایران و اندلس از طبیعت حاصلخیز و مناظر طبیعی افسونگری برخوردار بوده اند، شهریار و ابن زیدون از این موهبت الهی برای توصیف معشوقه هایشان بسیار استفاده کردند. این دو شاعر همچنین با آگاهی از قرآن، از این منبع سرشار در شعر خود بهره گرفته و به اقتباس از آیات قرآنی پرداخته اند. همچنین شعر آن دو شعر عفیف به شمار می آید و شعر این دو شاعر از مظاهر وقاحت به دور است.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، غزل، غزل عفیف، عناصر طبیعت در غزل
  • عبدالرضا عطاشی*، جعفر عموری، صادق هاشمی امجد صفحات 175-193

    طبیعت و مظاهر آن، از دیرباز در آثار ادبی و هنری، ظهور و حضوری گرم و پرنشاط داشته است، و از روزگاران قدیم مورد توجه شاعران فارسی زبان و عرب زبان بوده است. در شعر معاصر فارسی و عربی مضامین مشترک فراوانی در ادب دو شاعر نامدار، سپهری و جبران خلیل جبران مشاهده شده است. مقاله حاضر سعی بر آن دارد تا به روش کتابخانه ای و شیوه توصیفی- تحلیلی، به بررسی علل و اسباب وجود مضامین مشترک و همگونی و ناهمگونی بهاریه سرایی در اشعار این دو شاعر بپردازد. از علل و اسباب وجود این مضامین می توان به مواردی همچون الهام پذیری از مکتب رمانتیک، عرفان شرق دور، تاثیرپذیری از اندیشه های عارفانه و صوفیانه، وضعیت نابسامان اجتماع، نقش محیط زندگی بر دوره کودکی و تاثیرپذیری از مکاتب هنری اشاره کرد.

    کلیدواژگان: بهاریه سرایی، مضامین همگون، مضامین ناهمگون، شعر معاصر
  • ابراهیم فلاح * صفحات 195-214

    آذین بندی سخن و شعر به مدایح نبوی به عنوان یکی از انواع ادبی همواره مورد توجه شعرا و نویسندگان ادب فارسی و عربی بوده و به گونه ای بیانگر اعتقاد و احترام به پیامبر(ص) که از سوی آن حضرت(ص) هم مهر جواز یافته است. ادبیات مذهبی که یکی از زیرمجموعه های مهم آن مدایح نبوی بوده، مغفول مانده است. این پژوهش در صدد است که با روش توصیفی- تحلیلی و با استناد به شواهدی از اشعار این دو شاعر، با رویکرد تطبیقی بیان دارد که پیامبر(ص) در اشعار هر کدام چگونه نمود پیدا کرده است. هدف این پژوهش مقایسه نعت رسول اکرم(ص) در ترکیب بند جمال الدین عبدالرزاق اصفهانی و مدایح نبوی صفی الدین حلی و بیان وجوه اشتراک و افتراق این دو منقبت است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که سروده های جمال الدین عبدالرزاق و صفی الدین حلی در اشاره به مضامینی چون مقام و منزلت پیامبر(ص)، معراج، انشقاق قمر، معجزه هنگام ولادت، فضیلت و برتری رسول اکرم(ص) بر سایر انبیا، مدح پیامبر(ص) توسط جمادات و نباتات و استفاده از آیات و احادیث در اشعارشان تشابه دارد. نعت عبدالرزاق تک موضوعی بوده و فقط به مدح رسول اکرم(ص) پرداخته و از مدح آل رسول(ص) بازمانده است. ولی صفی الدین حلی علاوه بر مدح پیامبر(ص) به مدح خاندان پیامبر(ص) پرداخته و آنان را بهترین عترت توصیف می کند.

    کلیدواژگان: مدایح نبوی، عبدالرزاق اصفهانی، صفی الدین حلی، ادب فارسی و عربی
  • سید حسین سیدی*، هادی قربان زاده صفحات 215-234

    زندگی و شخصیت حضرت امیر(ع) همواره از جنبه های گوناگون مورد بررسی قرار گرفته است. در این میان شاعران نیز سروده های خود را با بهره گیری از ابعاد مختلف شخصیتی ایشان، مزین کرده، و بازتاب باورها و اعتقادات خویش را در بستر کلامی مطهر فراهم آورده اند. از این رو نوشتار حاضر، با روش توصیفی-تحلیلی و رویکردی تطبیقی و با هدف بهره مندی از سجایای اخلاقی ایشان و بررسی تطبیقی ذایقه ملل گوناگون در زمینه ادبی و اعتقادی، تلاش دارد تا مولفه های علمی و خصیصه های اخلاقی آن حضرت را از منظر شعر معاصر(فارسی و عربی)، مورد تحلیل و واکاوی قرار دهد. رهیافت بررسی شخصیت اخلاقی امیرالمومنین علی(ع) از این چشم انداز، بیانگر این است که موفقیت شاعران فارسی زبان، در برخی از موارد، نسبت به هم قطاران عربی زبان خود بسیار حائز اهمیت است، اگر چه در ترسیم بیش تر موضوعات مطرح شده، شاعران عرب زبان گوی سبقت را از همتایان خود در ادب فارسی ربوده اند. شاعران عربی زبان، از یک سو در بیش تر مطالب پیشتازتر بوده، و از سویی دیگر در ساختار محتوایی، عاطفی تر؛ و به طور کلی موفق تر عمل کرده اند.

    کلیدواژگان: ادبیات دینی، شعر متعهد، اشعار علوی، درون مایه دینی
  • لیلا هاشمیان*، فاطمه شه دوست صفحات 235-249

    انسان های بزرگ چرا مقصد خاصی را برای گردشگری انتخاب می کنند؟ و در انتخاب خویش به دنبال تامین چه نیازها و رسیدن به چه اهدافی می باشند؟ افراد و اشخاص تاثیرگذاری مانند ناصرخسرو که بر شعر و ادبیات و سفرنامه نویسی ایران تاثیری شگرف نهاده است، حتی سفر رفتن شان نیز می تواند برای دستیابی به اهدافی والا در راستای خدمت به انسان و انسانیت باشد و مطالعه سفرها جنبه های مختلفی از شخصیت و زندگی آنان و عصری که درآن زندگی می کردند را هرچه بهتر و بیش تر نمایان می کند. در این مقاله تلاش شده است پس از معرفی مختصر ناصرخسرو و گردشگری و پرداختن به نظریه کرامپتون و بیان معرفی هفت انگیزه ای که او برای گردشگری عنوان کرده است، شامل خودشناسی، استراحت، رهایی از محیط یکنواخت، پرستیژ، بازگشت به عقب، تقویت روابط نزدیک و تسهیل ارتباطات اجتماعی می باشند؛ به تطبیق و یافتن مصادیقی برای هر عنوان و انگیزه در خصوص سفر هفت ساله ناصرخسرو پرداخته شود.

    کلیدواژگان: خودشناسی، پرستیژ، تعامل، انگیختگی روانی، تعادل
  • فهیمه میروانی * صفحات 251-265

    آرمانشهر و داشتن مدینه فاضله از دیرباز ذهن انسان را به خود مشغول کرده است و انسان همواره در رویاها و افکار خود در پی رسیدن به آن بوده است. در دنیای معاصر، ادبیان و شاعران به نوبه خود به این موضوع از زاویه های گوناگون پرداخته اند و آرمانشهر در آثار آن ها بازتاب ویژه ای دارد. سهراب سپهری از ایران و ویلیام باتلر یتز شاعر ایرلندی تبار انگلیسی نیز، در اشعار خود به این موضوع پرداخته اند. مقاله حاضر پژوهشی توصیفی- تحلیلی در حوزه ادبیات تطبیقی است که به بررسی و مقایسه دو شعر «پشت دریاها» و «سفر به بیزانس» از این دو شاعر با عطف بر مضمون آرمانشهر و سمبل های موجود در این دو شعر می پردازد، حاصل آن کشف شباهت ها و یکسانی هایی است که در اندیشه دو شاعر است. هرچند در خاستگاه فلسفی دو شاعر(شرق و غرب) تفاوت های وجود دارد اما این مفهوم در هر دو شعر نقش و رنگ یکسانی دارد. چرایی وجود آرمانشهر برای هر دو شاعر تقریبا یکی است و راه رسیدن به آن نیز یکسان است. برای هر دو آرمانشهر، نه خیال محض ونه واقعیت صرف است، آمیزه ای است از هر دو. آنچه در آرمانشهر در انتظار آنان است نیز یکسان است. آرمانشهر یعنی معرفت، معنویت و جاودانگی.

    کلیدواژگان: آرمانشهر، سفر، معرفت، جاودانگی، ایده آل گرایی
  • علیرضا علیزاده*، آسیه قوامی صفحات 267-283

    زندگی انسان چه تفاوتی با زندگی حیوانی دارد؟ آیا او به واقع اختیار و آزادی دارد؟ اگر دارد آیا اختیار، زندگی اش را آسان تر کرده است؟ غریزه تا چه اندازه بر عقل آدمی غالب است؟ شوپنهاور و معری دو اندیشمند ادیب و فیلسوف هستند که در واکاوی فلسفه شان می توان به پاسخ این سوالات رسید. در مقاله پیش رو تلاش شده است برخی از اندیشه های مشترک میان ابوالعلاء معری و آرتور شوپنهاور بررسی شود. این دو نوعی واقع بینی افراطی نسبت به زندگی داشته اند که معمولا از آن با عنوان بدبینی یاد می شود. هر دوی این فیلسوفان زندگی را آکنده از رنج و پوچی دانسته اند اما به هیچ وجه در مواجهه با زندگی منفعل نبوده اند بلکه کوشیده اند آثاری جاودانه از خود باقی بگذارند که همواره تسلی بخش روح تشنه آگاهی آدمیان طی قرون متمادی باشد. ما در این پژوهش عقیده کلی این دو اندیشمند در باب زندگی و برخی از اجزای آن را به شکل تطبیقی بررسی می کنیم.

    کلیدواژگان: بقای نسل، بدبینی، اراده، عقل، لزومیات، پوچ گرایی، اگزیستانسیالیسم
|
  • Javad Kaboutari, Masoumehh Bakhshi Zade, Hossein Arian Pages 9-44

    Ahmad Matar – the famous Arab poet – has versed his poetries in conflict with the majorities, thoughts and acts. The reader witnesses his objections and revelation against the cruel and traitorous government; the exact method can be seen in Ahmad Shamloo's poetries. The similarities in their poetries made us to study their poetries based on their attitudes comparatively. The personage theory has been chosen among critical approaches; while it is of special importance among psychologists. The present research studies the abovementioned poetries based on the famous psychologists' theories. According to Freud's theory on triad traits – id conflicts, ego and super ego – the applied psychiatric mechanisms are recognized in order to solve the conflicts. The method is descriptive – analytical and librarian.

    Keywords: personage theory, literary criticism, contemporary literature, Arabic poetry
  • Fazlollah Rezaei Ardani, Gholam Reza Hatefi Majomerd Pages 45-70

    Naser Khosrow and Abū l-Atāhiyya are the poets who developed philosophy in their poetic concepts. These two great poets are known as the pioneers of this field in spite of similarities and differences in expressing the purpose; the present paper tries to explain the similarities and differences by studying the frequency of those concepts. The results show that both poets attempted to express philosophical concepts in their poems. But Naser Khosrow have enjoyed the mentioned concepts based on ethical, religious and practical principles. It seems that he was familiar with the common Arabic poetry among Iranians of that era – especially Abū l-Atāhiyya. It could be claimed that he was affected by Abū l-Atāhiyya's concepts and philosophies.

    Keywords: Comparative literature, philosophical poetry, attention to religion, Quran, Hadith
  • Tayebeh Fadavi, Masoud Bavan Pouri, Narges Lorestani Pages 71-101

    Resistance literature is one of the most important cultural barricades for the subordinate nations. This term has always applied with anti-oppression and reminds it. This type of literature is of a long history and background which owns special manifestation because of the injustice and oppression on Muslim countries and the wars. Iran and Palestine are two significant samples of these types of countries. Ali Fodeh is one of the poets who pays special attention to Palestine. Farrokhi Yazdi is also an Iranian poet who fought against oppression for his nation by his poetry, national ambition and identification, patriotism, critic to the chaos of the society and attempt to awaken people's mind are common concepts in both poets' poetries. The present research tries to survey concepts of resistance literature in abovementioned poets in descriptive – analytical method based on American school of comparative literature.

    Keywords: contemporary literature, Iran, patriotism, gag, contest
  • Kian Pishkar, Noushin Naseri Pages 103-132

    Epic works are the identity and character of each country and could be bravely claimed that a country without epic works is faceless. Two great epic masterpieces of the world are Ferdowsi's Shahnameh who has been written about repeatedly and will and Paradise Lost by John Milton which is not comparable to Shahnameh but is of universal position. Paradise Lost and Shahnameh have commonalities in feature and characteristics that it seems rare comparative studies has been done so far; one of the commonalities is in the relative similarity of good and bad characters, although there are many differences in composition, theme, context and characters, the emphasis is the separation of good natured and bad natured and their effects on the people of the world.

    Keywords: Ferdowsi, Milton, epic works, Comparative literature
  • Nahid Jafari Pages 133-152

    Human being has always looked after recognizing different tribes' thoughts and beliefs and that's why two old neighbor countries – Persian and Turkish – own two famous epics: Bamsi Beyrek and Book of Korkut from Turk land and Ferdowsi's Bijan and Manijeh" were concerned by comparison approach. The researcher of the present article – in descriptive analytical method – attempts to express and study the connections and relations between two texts which create similarities such as: meeting other country's girls and falling in love with them, sending maids' by girls to send messages, forgiving anti-hero by a hero, jealousness of anti – heroes, returning the heroes to their motherlands, marriage with the girls after their freedom, merchants' departure to release the stories' heroes and so on.

    Keywords: Bamsi Beyrek, Bijan, Manijeh, epic, Shahnameh, Book of Korkut
  • Robabeh Ramezani, Parisa Feyzi Pages 153-174

    It could be resulted out that there are common aspects in Arab Ibn Zaydún and Iranian Shahriyar's poetries by studying their works; while both were far away from their beloveds and burnt in the fire of love but were loyal and faithful to them and insisted their love. Following the hard and suffering times of their live, they blames the era and their beloveds were not exception. Since Iran and Andalusia were charming in nature and fertile lands, both abovementioned poets have enjoyed them to describe their beloveds. Two poets who were familiar with Holy Quran, applied this precious source in their poetries too. Their poems are also moral and decent.

    Keywords: Comparative literature, sonnet, moral sonnet, nature elements in sunnet
  • Abdol Reza Attashi, Jafar Amouri, Sadeq Hashemi Amjad Pages 175-193

    The nature and its emblems have always had joyful and pleased presence in artistic and literary works and have been paid attention by Persian and Arabic poets. In Persian and Arabic contemporary poems, many common concepts can be seen; especially in Jibran Khalil Jibran and Sepehri's. The present paper attempts tostudy the reasins of common concepts and homogeneousness and heterogeneousness of spring poetries in the abovementioned poets' works. One of the reasons of common concepts could be known as intuition of romantic school, Far East myth, affection of Sufism and mythical thoughts, chaos society, and the role of life environment on childhood era and so on.

    Keywords: spring poetry, homogeneous concepts, heterogeneous concepts, contemporary poetry
  • Ibrahim Fallah Pages 195-214

    Speech and poem beautifing by Nabavi's eulogies as a literary type has always been interested by Persian and Arabic poets and authors. Religious literature _ which Nabavi eulogies is one of its subs_ has remained disregarded. The present paper intends to express how Mohammad – the Messenger – has been manifested in their poetries in descriptive – analytical method comparatively. The aim is to compare clause combinations of Jamalaldin Abdolrazzagh Esfehani and Safi Al Din Al Hilli's and express the similarities and differences. The results show that there are similarities in their poetries in applying lexicon such as ascension, birthday miracle, His priority to other Imams, His eulogy by other plants and creatures. Jamalaldin Abdolrazzagh Esfehani's eulogy is only about Mohammad the Prophet but Safi Al Din Al Hilli's is about Him and His Family members.

    Keywords: Nabavi eulogies, Abdolrazzagh Esfehani, Safi Al Din Al Hilli, Arabic, Persian literature
  • Seyyed Hossein Seyyedi, Hadi Ghorbanzadeh Pages 215-234

    Amir's life and character have been studies from various aspects. Amongst all, the poets have enjoyed His character aspects and beautified their poetries. Thus the present research surveys His ethical character in order to understand and appreciate His ethical values in Arabic and Persian contemporary poetry comparatively and in descriptive – analytical method. The outcome of the research claims that Persian poets' success is of special importance in comparison with their coordinators. Arabic poets were pioneer in some fields than Persian poets in one hand and were successful in content and structure on the other hand.

    Keywords: religious literature, Alavi poetry, religious theme
  • Leila Hashemian, Fatemeh Shahdoust Pages 235-249

    Why do great people choose special destination for tourism? What do they look for in their journey? There are many people and characters who effect significantly poetry and literature by their itinerary such as Naser Khosrow. Journey may be a path to reach the goals to humanity and studying others' itineraries manifest different aspects of people and their lives in the related eras. The present article initially introduces Naser Khosrow and his journeys and then studies Crampton's theory and his seven motivations – such as egoism, rest, freedom of the invariable environment, prestige, strengthening close relations and facilitating social relations – for his journeys.

    Keywords: egoism, prestige, mental interaction, balance
  • Fahimeh Mirvani Mirvani Pages 251-265

    Utopia and dreamland have always been human concern and he has dreamt about it in his thoughts. In the contemporary era the literates and poets have worked on it from different aspects and utopia owns a special effect in their works. Iranian Sohrab Sepehri and English William Butler Yeats also applied utopia in their poetries. This paper – which is done descriptive analytical – in the comparative literature field studies two poems: "beyond the seas" and "Sailing to Byzantium" with Utopia and the existing symbols as the main subjects. The result is finding out similarities in poets' thoughts. Although their hometowns are west and east, the utopia concept has the same meaning in their minds and poetries. Utopia for both is one place and the way to reach there is also the same. For both it is just and only a dream and not a reality. Utopia for both means perception, spirituality and immortality.

    Keywords: utopia, journey, Perception, Spirituality, immortality
  • Alireza Alizadeh, Asieh Ghavami Pages 267-283

    What is the difference between the human life and animal's? Does he really have freedom and authority? If he has, does authority make his life easier? How much does instinct dominate his wisdom? Maʿarri and Schopenhauer are two philosophers and literates who answered the abovementioned questions. The present paper attempts to study some common thoughts of Abu al-ʿAlaʾ al-Maʿarri and Arthur Schopenhauer. Both had a kind of extreme realism toward life which usually known as pessimism. Both philosophers find life suffering and null but weren’t passive at all but tried to leave eternal works to calm down the ones who are thirsty to knowledge in different eras. The paper also tries to study their general thoughts about life comparatively.

    Keywords: will, Wisdom, necessities, nihilism, Existentialism