فهرست مطالب

علوم پیراپزشکی و توانبخشی - سال چهارم شماره 4 (زمستان 1394)

فصلنامه علوم پیراپزشکی و توانبخشی
سال چهارم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • مهدی محمدی، علی میرزاجانی، ابراهیم جعفرزاده پور، مهدی خباز خوب صفحات 7-13
    هدف
    کاتاراکت سالخوردگی، کدر شدن عدسی چشم (Crystalline lens) است که معمولا با افزایش سن بوجود می آید. عملکردهای بینایی، نقش موثری در تعیین وضعیت کمی بینایی افراد دارند. هدف این مقاله، بررسی و مقایسه شاخصهای عملکرد بینایی قبل از جراحی کاتاراکت سالخوردگی و بعد از آن در فاصله یکماه و دو ماه بعد از عمل می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه،40 بیمار (14 زن و 26 مرد با میانگین سنی 8/4±51/1) که دارای کاتاراکت سالخوردگی بودند مورد بررسی قرار گرفتند. معاینات اپتومتری به صورت اندازه گیری حدت بینایی (با واحد log MARتوسط تست Freiburg)، دید رنگ (تعداد صفحات تشخیص داده شده توسط تست Ishihara) و حساسیت کانتراست (در فرکانسهای فضایی 1و 5 و 7 سیکل بر درجه توسط تست Freiburg) به عنوان شاخص های عملکرد بینایی، قبل از عمل جراحی و بعد از آن در فاصله یک ماه و دو ماه بعد از عمل انجام گردید. در بررسی داده ها ابتدا آزمون نرمالیتی Klomogorov-Smirnov انجام شد و برای مقایسه واریانس آنها از تست ANOVA داده های تکراری و تستهای Mauchly و Greenhouse-Geisser و برای بررسی همبستگی میان داده ها از تست Partial استفاده گردید.
    یافته ها
    در تست حدت بینایی، تفاوت معنی داری بین نتایج قبل از عمل جراحی و به ترتیب یکماه (0/003=p) و دو ماه(0/007=p) بعد از آن وجود داشت بطوری که افزایش معنی داری در حدت بینایی بدست آمد. همچنین حدت بینایی در ماه دوم بعد از عمل نسبت به ماه اول بعد از عمل افزایش معنی داری نشان داد (p<0/001). در تست دید رنگ، تفاوت معنی داری بین دید رنگ قبل از جراحی کاتاراکت و به ترتیب یک ماه (0/370=p) و دو ماه (0/367=p) بعد از آن مشاهده نشد. در تست حساسیت کانتراست، بین نتایج بعد ازعمل با قبل از آن به جز فرکانس فضایی یک سیکل بر درجه (045/0=p مربوط به یکماه بعد ازعمل و 0/021=p مربوط به دو ماه بعد ازعمل)، تفاوت معنی داری در سایر فرکانسهای فضایی (5 و 7 سیکل بر درجه) مشاهده نشد (جدول 3).
    نتیجه گیری
    انجام عمل جراحی کاتاراکت موجب افزایش شاخص حدت بینایی و همچنین شاخص حساسیت کانتراست در فرکانس فضایی پایین می گردد اما لزوما بر شاخص دید رنگ تاثیر معنی داری ندارد.
    کلیدواژگان: کاتاراکت سالخوردگی، عملکرد بینایی، حدت بینایی، حساسیت کانتراست، دید رنگ
  • محمد تقی کریمی، راضیه طهماسبی بلداجی، بهناز سطوتی صفحات 14-19
    هدف
    کاهش ارتفاع قوس طولی داخلی پا نسبت به سطح زمین، صافی کف پا نامیده می شود. نقشه پا و استفاده اشعه ی ایکس، دو روش رایج برای ارزیابی شدت صافی کف پا و همچنین، بررسی تاثیر کفی طبی بر راستای پا در وضعیت ایستا می باشند. با این وجود، هر دو روش دارای محدودیت هایی هستند و نمی توان در حین راه رفتن افراد به هنگام پوشیدن کفی طبی، از این روش ها استفاده نمود. بنابراین هدف از این مطالعه، یافتن پارامتری جهت نشان دادن راستای ساختار پا در طی راه رفتن می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی کارآزمایی بالینی، 30 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در دو گروه نرمال و بیمار شرکت داشتند. موقعیت مرکز مفصل مچ پا (center of ankle joint) و مرکز فشار (center of pressure) در طی راه رفتن با استفاده از سیستم آنالیز حرکت و یک صفحه ی نیرو مورد بررسی قرار گرفت. مساحت بین مرکز فشار و مرکز مفصل مچ پا در سمت داخل نسبت به مساحت کل، پارامتر جدید مورد استفاده در این مطالعه می باشد.
    یافته ها
    مقدار میانگین پارامتر جدید در افراد نرمال و افراد مبتلا به صافی کف پا به ترتیب 7/15±74/65 و 12/4±91/86 بود. به نظر می رسد که بتوان از پارامتر جدید برای بررسی راستای پا در طی راه رفتن استفاده نمود.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه، می تواند توسط درمانگران جهت تعیین راستای ساختار پا و ارزیابی تاثیر کفی طبی، مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: صافی کف پا، راه رفتن، الایمنت پا، کفی طبی، ارتز
  • صادق سیف پناهی، داود سبحانی راد، محبوبه افضلی، سحر ایزانلو، نجمه مردانی، محدثه غلامیان، مرتضی فرازی صفحات 20-26
    هدف
    لکنت یکی از شایعترین اختلالات گفتاری است که علت آن به درستی مشخص نیست. طبق مطالعات انجام شده آسیب عملکردهای شناختی همچون حافظه کاری، حافظه دیداری و کلامی در انواع اختلالات گفتار و زبان دیده می شود که می تواند بوجود آورنده سایر مشکلات در نظر گرفته شود. هدف از این مطالعه بررسی انواع حافظه کاری و تعیین رابطه ی آن با شدت لکنت در افراد مبتلا به لکنت می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه از روش نمونه گیری غیرتصادفی استفاده شده است. در مطالعه 15 کودک لکنتی 12-6 ساله استفاده شد. کودکان از لحاظ هوشی طبیعی بوده و فاقد هر گونه اختلال همراه بودند مقیاس هوش کلامی Wechsler (گنجینه لغات و فراخنای ارقام برای ارزیابی حافظه کاری واجی) به کار برده شد و برای ارزیابی حافظه کاری دیداری از آزمون Raven رنگی برای کودکان و همچنین برای ارزیابی شدت لکنت کودکان و ورود آنها به تحقیق، از آزمون SSI-3 استفاده نمودیم.
    یافته ها
    بررسی های انجام شده در مورد رابطه ی بین حافظه کاری دیداری و شدت لکنت همبستگی 33% را نشان میدهد. در خصوص ارتباط حافظه کاری عددی با شدت لکنت همبستگی 29% به دست آمد. همچنین ارتباط حافظه کاری کلامی با شدت لکنت با توجه به نمرات خام، همبستگی 26% را نشان می دهد. بین سن و شدت لکنت در افراد مورد بررسی این پژوهش، همبستگی مثبت و حدود 49% ارزیابی شد که نشان دهنده رابطه تنگاتنگ سن و شدت لکنت در کودکان می باشد.
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از این تحقیق نشان دهنده ی وجود نقایصی در حافظه کاری واجی (کلامی و عددی) و حافظه دیداری در کودکان لکنتی 12-6 ساله است. همچنین یافته ها موید همبستگی بالا بین سن و لکنت می باشد. به بیانی دیگر، نتایج حاصل از این پژوهش تاثیر نقص حافظه کاری واجی (عددی و کلامی) وحافظه کاری دیداری بر شدت لکنت و همچنین تاثیر افزایش سن بر شدت لکنت در کودکان را تایید می کند.
    کلیدواژگان: لکنت، حافظه کاری کلامی، حافظه کاری واجی
  • سپیده بوجاری، حجت الله حقگو، رضا رستمی، سحر قنبری صفحات 27-35
    هدف
    کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی- کم توجهی (Attention Deficit and Hyperactivity Disorder; ADHD) در برخی از کارکرد های شناختی دچار مشکل هستند. همچنین این کودکان نسبت به کودکان عادی به میزان بیشتری دچار افت تحصیلی می شوند. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین کارکرد های شناختی و عملکرد تحصیلی در کودکان مبتلا به ADHD مشغول به تحصیل در پایه های چهارم و پنجم ابتدایی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع همبستگی بوده و بصورتمقطعی انجام شد. عملکردهای شناختی 30 کودک مبتلا به ADHD مقاطع چهارم و پنجم ابتدایی مراجعه کننده به کلینیک کاردرمانی با استفاده از آزمون سیستم ارزیابی شناختی (Cognitive Assessment System; CAS) وآزمون Integrated Visual and Auditory Continues (Performance Test; CPT+IVA) مورد بررسی قرار گرفتند. جهت بررسی عملکرد تحصیلی، از معدل دانش آموزان در ترم تحصیلی اخیر استفاده گردید. داده های حاصل با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در نمونه مورد مطالعه، بین توجه آزمون CAS و عملکرد تحصیلی و از سوی دیگر بین برنامه ریزی، فرایند همزمان، فرایند متوالی و نمره کل کارکرد شناختی با عملکرد تحصیلی به ترتیب در سطح معناداری 0/05 و 0/01 رابطه معنی دار مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان داد که در کودکان مبتلا به ADHD سنین دبستان، کارکرد های شناختی بر عملکردهای تحصیلی تاثیر قابل توجهی داشته و در پیش بینی دستاوردهای تحصیلی آنان نقش دارد. مشاهده مستند ارتباط بین کارکردهای شناختی دچار اختلال با پیشرفتهای تحصیلی در این کودکان، لزوم گنجاندن برنامه های توانبخشی شناختی در این کودکان را به متصدیان امر اعم از اولیاء و مربیان آموزشی گوشزد می نماید.
    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالی، کارکردهای شناختی، عملکرد تحصیلی
  • اکرم ولی زاده، نسرین گوهری، فرهاد فاتحی، عبدالرضا یاوری صفحات 36-42
    هدف
    کم شنوایان علاوه بر محدودیت واژگانی، در سازماندهی واژه ها در قالب جمله نیز مشکل دارند. چنین مشکلاتی باعث می شود که بسیاری از مواقع پیام آنها برای مخاطب نامفهوم و سرشار از ابهام باشد. هدف از این پژوهش بررسی مقایسه ای برخی ویژگی های نحوی (فاعل، فعل، مفعول و حرف ربط) در گفتار دانش آموزان دختر مبتلا به کم شنوایی با دختران با شنوایی هنجار در مقطع دبیرستان بود.
    روش بررسی
    این پژوهش به صورت مطالعه توصیفی _ تحلیلی و مقطعی اجرا شد. شرکت کنندگان 20 دانش آموز مبتلا به کم شنوایی (شدید تا عمیق) و 30 دانش آموز با شنوایی هنجار دبیرستانهای دخترانه بودند. از دانش آموزان خواسته شد که تصاویر سریال آزمون تشخیص بوستون را توضیح دهند، همزمان صدای دانش آموز ضبط، گفتارش آوانویسی، ویژگی های نحوی شمارش شده و استخراج شدند. سپس اطلاعات بدست آمده وارد نرم افزار spss16 شده و با استفاده از آزمون آماری t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار تعداد کل فاعل، فعل، مفعول و حروف ربط در گروه نمونه (3/5) 18، (3/4)17، (3/3) 7، (7/2) 4/25 بود. تفاوت میانگین تعداد فاعلهای حذف شده در گروه شاهد و نمونه معنادار بود (0/001>p).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد دانش آموزان کم شنوا حتی در مقاطع تحصیلی بالاتر مهارت های نحوی ضعیفی نسبت به همسالان خود نشان می دهند، به طوری که تعداد فاعل، فعل و مفعول کمتری را نسبت به همسالان هنجار خود بکار می برند که می تواند به دلیل غنای واژگانی کمتر باشد. دانش آموزان کم شنوا برخی مهارت های نحوی مثل حروف ربط را خیلی کمتر از دانش آموزان با شنوایی هنجار استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: دانش آموزان کم شنوایی، ویژگیهای نحوی، زبان
  • نرگس محمدی پارسا، عباس مرادی، فاطمه عین آبادی صفحات 43-50
    هدف
    رشد مطلوب و سالم کودکان درتمام ابعاد مرهون ارتباط موثر و مطلوب والدین با فرزندان در خانواده بوده و کیفیت رابطه والد–کودک در رشد و تکامل کودک بسیار مهم است. افسردگی مادر می تواند در فرزند پروری موثر اختلال ایجاد کند و به رشد کودکان صدمه بزند. هرچه افسردگی شدیدتر و تعداد عوامل استرس زا در زندگی مادر بیشتر باشد، رابطه والد – فرزند بیشتر صدمه می خورد. این مطالعه با هدف تعیین همبستگی بین افسردگی مادر با بروز اختلال در حیطه حرکات ریز و درشت به عنوان بخشی از تکامل کودک در یک سالگی انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی تعداد 300 مادر دارای فرزند یکساله تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهر همدان به روش نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها عبارت بودند از پرسشنامه 21 ماده ای Beck، برای بررسی افسردگی مادر و تست غربالگری تکاملی سنین و مراحل به منظور غربالگری اختلالات تکاملی کودکان یک ساله. به منظور تعیین ارتباط بین متغیرهای مستقل و وابسته، از آزمون مجذور کای استفاده شد و یافته ها با استفاده از نرم افزار 16 spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی مادران شرکت کننده در این مطالعه 5/6 ±29/68 بود و 33/7% از آنها تحصیلات پایین (کمتر از دوازده سال)، 32 درصد دیپلم و 34/7 درصد از این افراد تحصیلات دانشگاهی داشتند. شیوع افسردگی شدید و خیلی شدید در میان مادران 20/8 درصد بود. متغیرهای افسردگی مادر، سن مادر و شاغل بودن مادر همبستگی معناداری با اختلالات حرکتی درشت یا ظریف در کودکان یکساله نداشتند (0/05
    نتیجه گیری
    هیچ ارتباط معناداری بین افسردگی مادر و اختلالات تکاملی در حیطه حرکات درشت و ظریف کودک به دست نیامد و از میان عوامل دموگرافیک مورد بررسی تنها عامل اثرگذار بر اختلالات حرکتی، وضعیت اقتصادی خانوار بود. به این معنی که در مناطقی که به لحاظ اجتماعی- اقتصادی پایین تر بودند شیوع اختلال در حیطه حرکات درشت بیشتر بود.
    کلیدواژگان: تکامل کودک، افسردگی مادر، اختلال حرکتی
  • سالار فرامرزی، پرستو شیرزادی، مسلم قاسمی، احمد یارمحمدیان صفحات 51-61
    هدف
    کودکان پیش از آنکه بتوانند حرف بزنند باید قادر به درک آنچه می شنوند باشند، در واقع زبان دریافتی پایه اصلی زبان بیانی است. از آنجا که مهارت های زبان دریافتی کودکان دارای آسیب ویژه زبانی نسبت به همسالان عادی خود پایین تر است، ارائه مداخلاتی که منجر به بهبود عملکرد زبان دریافتی آن ها شود، ضروری به نظر می رسد. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی مداخلات عصب روانشناختی بر عملکرد زبان دریافتی کودکان پیش دبستانی دارای آسیب ویژه زبانی است.
    روش بررسی
    در این پژوهش از روش مورد- منفرد استفاده شد. به این منظور از بین کلیه کودکان پیش دبستانی دارای آسیب ویژه زبانی مراجعه کننده به کلینیک های گفتاردرمانی شهر اصفهان در سال 1392، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با توجه به ملاک های ورود به پژوهش، 5 کودک انتخاب شدند. هر کودک بعد از چهار جلسه خط پایه، طی ده جلسه، مداخلات عصب روانشناختی را دریافت و یک ماه پس از پایان مداخله، سه جلسه تحت آزمون پیگیری قرار گرفت. ابزارهای این پژوهش برای گردآوری داده ها در موقعیت خط پایه، مداخله و پیگیری شامل آزمون رشد زبان (Test of Language Development. Primary، 3rd: TOLD-P: 3)، مقیاس هوشی وکسلر کودکان نسخه چهارم (Wechsler Intelligence Scale for children 4 / Translation: WISC-IV) و مصاحبه بالینی بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که طی تحلیل دیداری نمودار داده ها و بر اساس شاخص های آمار توصیفی، مداخله مورد نظر در مورد هر پنج آزمودنی اثربخش بوده است (به ترتیب با درصد داده های غیرهمپوش80، 90، 100، 90 و 100 برای آزمودنی های شماره 1، 2، 3، 4 و 5). همچنین میانگین نمرات زبان دریافتی در آزمودنی های شماره 1، 2، 3، 4، و 5 به ترتیب از 57/75، 59/5، 65، 67، و 78/5 به 81/7، 77/6، 88/7، 82/9، و 95/4 افزایش یافته اند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که میانگین نمرات زبان دریافتی در هر 5 آزمودنی افزایش یافته است. لذا می توان به این نتیجه رسید که با مداخلات عصب روانشناختی، عملکرد زبان دریافتی کودکان دارای آسیب ویژه زبانی بهبود می یابد و می توان از این روش به عنوان یک روش مداخله ای و درمانی در آموزش و توانبخشی کودکان دارای آسیب ویژه زبانی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: مداخلات عصب روانشناختی، عملکرد زبان دریافتی، آسیب ویژه زبانی، پژوهش مورد، منفرد
  • نسرین جلیلی، مهسا ستاری، مهدی رصافیانی * صفحات 62-69
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر عملکرد حرکتی کودکان مبتلا به فلج مغزی بر وضعیت سلامت جسمانی و روانی مادران است.

    روش بررسی

    در مطالعه تحلیلی مقطعی حاضر، 135 نفر از مادران کودکان فلج مغزی و کودکانشان، به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابتدا وضعیت سلامتی مادران با پرسشنامه SF-36) Short form health survey-36 (بررسی شد. سپس کارکرد حرکتی درشت و توانایی دستی کودکان با استفاده از ابزارهای سیستم طبقه بندی عملکرد حرکتی درشت و سیستم طبقه بندی توانایی دستی مورد ارزیابی قرار گرفتند. اطلاعات جمع آوری شده با شاخص های مرکزی و پراکندگی و با استفاده از آزمون آماری ANOVA تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل از آزمون ANOVA نشان داد که کارکرد حرکتی درشت (p=0/001) و توانایی دستی (0/000=p) بر وضعیت سلامت جسمانی تاثیر معناداری دارد، ولی با سلامت روانی رابطه معناداری یافت نشد (0/05<p).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه حاکی از مشکلات سلامت جسمانی بیشتری در مادران با کودکان مبتلا به فلج مغزی شدید است.

    کلیدواژگان: سلامت مادران، فلج مغزی، عملکرد حرکتی درشت، توانایی دستی
  • زهرا نظری، هاله آیت اللهی، حمید حقانی صفحات 70-75
    هدف
    به منظور مدیریت موثر اطلاعات تصادفات به کارگیریسیستمهای الکترونیکی توصیه شده است. اما بررسی نقاط قوت و ضعف این سیستمها، مطالعات ارزیابی ضروری است. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی قابلیت استفاده از سامانه اطلاعات مصدومین ترافیکی از دیدگاه کاربران شاغل در بیمارستانهای دولتی کشور بود.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه کمی بود که در سال 1393 انجام شد. شرکت کنندگان این مطالعه را 246 نفر از کارکنان شاغل در واحدهای مدارک پزشکی و حسابداری بیمارستانهای دولتی سراسر کشور که دارای واحد رسیدگی به صدمات بودند، تشکیل می دادند. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری گردید. روایی پرسشنامه با استفاده از روایی صوری و روش اعتبار محتوا تعیین و پایایی آن نیز از طریق آزمون همبستگی درونی آلفای کرونباخ (0/81=α) محاسبه شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد نگرش کلی اکثر کاربران (59 درصد، 118=n) نسبت به سامانه در سطح متوسط قرار داشت. اکثریت کاربران عقیده داشتند که طراحی صفحه نمایش (85 درصد، 170=n)، اصطلاحات و اطلاعات سامانه (96/5 درصد، 193=n) و قابلیتهای کلی آن (82/5 درصد، 165=n) در سطح خوب است. همچنین یافته ها نشان داد که بین ادراک کاربران از مفید بودن سامانه و مدت زمان استفاده از آن (0/01=p=0/521، r) همبستگی مثبت وجود داشت.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج بدست آمده می توان گفت که توجه به عوامل موثر بر استفاده از سامانه اطلاعات مصدومین ترافیکی نظیر برداشت ذهنی کاربران از مفید بودن و سهولت استفاده از سامانه می تواند کاربران را به استفاده موثر از آن ترغیب نماید. این عوامل را می توان در راستای ارتقا کیفیت سامانه اطلاعاتی مصدومین ترافیکی به کار گرفت. در نتیجه اطلاعاتی دفیق، صحیح و به هنگام در اختیار مدیران قرار خواهد گرفت تا منجر به جلوگیری از فعالیتهای تکراری، کاهش خسارات مالی و جانی و هماهنگی بین بخشهای مختلف جهت اجرای نکات ایمنی گردد.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات، تصادف ترافیکی، فن آوری اطلاعات سلامت، ارزیابی قابلیت استفاده
  • مقاله مروری
  • فرشاد عسکری زاده، حامد مومنی مقدم، مسعود خرمی نژاد صفحات 76-101
    فلوروسئین سدیم (فلوروسئین) در رنگ آمیزی اپی تلیوم قرنیه به منظور ارزیابی اینتگریتی سطح چشم بطور گسترده ای به کار گرفته می شود. فلوروسانس سطح چشم که بطور بالینی مشاهده می شود بوسیله فاکتورهای متعددی از قبیل غلظت فلوروسئین، ضخامت لایه فلوروسئین، طول موج منبع نوری تحریک کننده، اسیدیته اشک و سایر عوامل تحت تاثیر قرار می گیرد. علیرغم استفاده گسترده فلوروسئین به منظور بررسی سطح چشم، شناخت و تفسیر بالینی فلوروسانس سطح قرنیه و عوامل اصلی مکانیسم ایجاد کننده این پدیده، بطور کامل در نظر گرفته نمی شوند. علاوه بر این، فهم بهتر رنگ آمیزی فلوروسئینی قرنیه و تظاهرات بالینی آن، نیازمند شناخت خواص فیزیکی-شیمیایی پایه و ملکولی رنگ فلوروسئین و میکرو آناتومی و فیزیولوژی قرنیه میباشد. در این مقاله مروری، مقالات منتشر شده در PubMed بین سالهای 1970 تا 2015 مورد ارزیابی و نقد قرار گرفته، شواهد علمی معتبر با توجه به معیارهای ورود و خروج، جمع آوری، بررسی و نتیجه گیری شدند. هدف از این مطالعه، مروری بر تداخلات اساسی بین سلولهای سطح قرنیه و ملکولهای فلوروسئین در رنگ آمیزی سطحی قرنیه ای می باشد.
    کلیدواژگان: قرنیه، فلوروسئین، رنگ آمیزی قرنیه
|
  • M. Mohammadi, A. Mirzajani, E. Jafarzadehpur, M. Khabazkhoob Pages 7-13
    Purpose
    Senile cataract is the opacity of the crystalline lens which is usually due to aging. Visual functions have an important role in the quantity of vision. The aim of this study is to evaluate and compare the visual function indices before the cataract surgery and respectively one and two months after the surgery.
    Methods
    Forty patients (14 female and 26 male) with senile cataract have been monitored in this research. The mean age was 51.1±8.4 years. All patients were examined by Log MAR Visual Acuity (VA) test, Ishihara Color Vision (CV) test (the number of pages with correct answer) and Freiburg Contrast Sensitivity (CS) test (in 1, 5 and 7 cycles per degree (cpd) at different spatial frequencies (SF)), as the indices of visual functions before the surgery and respectively one and two months after it. At first, the normality of data distribution has been tested by Klomogorov-Smirnov test. In addition, repeated measures ANOVA has been used for the comparison of data variance with Greenhouse-Geisser and Mauchly tests and the Partial test has been used for the evaluation of correlation between the data.
    Results
    There was a significant difference in visual acuity before the surgery and respectively one (P=0.003) and two (P=0.007) months after it (ie, increasing in VA index) and the same for two months after the surgery in comparison with one month after it (P<0.001). There was no significant difference in color vision before the surgery and respectively one (P=0.370) and two months (P=0.367) after it. There was no significant difference in contrast sensitivity before the surgery and respectively one and two months after it except for SF 1 cpd (P=0.045 for one month and P=0.021 for two months after the surgery).
    Conclusion
    Cataract surgery increases the VA and the CS in low spatial frequencies significantly, but has no significant influence on color vision.
    Keywords: Senile cataract, Visual function, Visual acuity, Contrast Sensitivity, Color Vision
  • M.T. Karimi, R. Tahmasebi Boldaji, B. Satvati Pages 14-19
    Purpose
    Flatfoot is characterized based on the height of medial longitudinal arch of foot relative to the ground. The most common methods employed to evaluate the severity of flatfoot and influences of foot insole on alignment of foot structure in static situation are foot print method and application of X-ray. However, both of them have some limitations and cannot be used during walking while subject uses insole. Therefore, the aim of this research was to find a parameter which represents the alignment of foot structure while walking.
    Methods
    Two groups of normal and flat arch subjects were recruited in this study. The location of center of ankle joint (COJ) and center of pressure (COP) while walking was obtained by application of Qualysis motion analysis system and a force plate. The area between COP and COJ in the medial side to total area was the new parameter used in the present study.
    Results
    The mean value of the new parameter was 74.65±7.15 and 91.86±12.4 for normal and flatfoot subjects, respectively. It seems that the new parameter can be used to check the alignment of foot structure during walking.
    Conclusion
    In flat arch subjects, the center of pressure located in the medial side. In contrast, in normal subjects the COP located mostly in the lateral side. Using foot insole translates the COP from medial side to lateral side.
    Keywords: Flat foot, Walking, Foot alignment, Insole, Orthosis
  • S. Saifpanahi, D. Sobhani Rad, M. Afzali, S. Izanloo, N. Mardani, M. Gholamian, M. Farazi Pages 20-26
    Purpose
    Stuttering is one of the most common speech disorders that its exact causes have not been clearly understood. According to the previous studies, impairment of cognitive functions, including verbal, visual and numeral working memory, have been reported in most kinds of speech and language disorders. The aim of the present study was to investigate the correlation between several kinds of working memory with severity of stuttering.
    Methods
    In this research, stutter children (N=15), aged between 6-12 years, were recruited. The verbal memory scale of Wechsler test (word treasury and number expandation) was used to evaluate the phonological working memory. Furthermore, the colorful Reyvan test, specific for children, was applied for evaluation of visual memory, and SSI3 test was used to measure the level of stuttering.
    Results
    The results of the present work revealed deficits in phonological (verbal, numeral) and visual working memory of stutter children. Moreover, a significant correlation was found between children’s age and level of stuttering.
    Conclusion
    Current study indicated the impression of phonological and visual working memory, as well as children’s age, on the severity of stuttering.
    Keywords: Stuttering, phonological working memory, Visual working memory
  • S. Boojari, H. Haghgoo, R. Rostami, S. Ghanbari Pages 27-35
    Purpose
    Children with Attention Deficit and Hyperactivity Disorder (ADHD) have problems in some aspects of cognitive function. These children are also more likely to fall behind in school compared to normal children. This study has investigated the relationship between cognitive functions and academic performance in fourth and fifth grade students with ADHD.
    Methods
    This is a cross-sectional correlation study. A total of 30 students in fourth and fifth grade with ADHD were referred to occupational therapy clinic and their cognitive functions were assessed by Cognitive Assessment System (CAS) and Integrated Visual and Auditory Continues Performance Test (CPT) + IVA test. To evaluate the academic performance, grade point average of last semester were employed. Data were analyzed using SPSS 16 software.
    Results
    Significant correlations were seen between attention (CAS) and academic performance and the other side between planning, simultaneous, successive functioning and academic performance P value of 0.05 and 0.01 respectively. In addition, the correlation between total score of cognitive function and academic performance was also statistically significant.
    Conclusion
    The findings showed that cognitive function have a significant impact on academic performance in school aged children with ADHD and plays an important role in predicting academic performance. Evidence based relationship between problematic cognitive functions and academic progressions emphasize on cognitive rehabilitation programs in ADHD to caregivers and instructors.
    Keywords: ADHD, Cognitive function, Academic Performance
  • A. Valizadeh, N. Ghohari, F. Fatehi, A. Yavari Pages 36-42
    Purpose
    Children with hearing loss have difficulty with organizing words. Such problems can often obscure their message to audiences because it is full of ambiguity, in addition to have restrictions lexically. The aim of this study was to compare some syntactic features (subjects, Objects, conjunctions) in high school girls with hearing loss with normal high school girls.
    Methods
    In this cross sectional study, 20 students with hearing loss (severe to profound), and 30 students with normal hearing in girl's high schools were participated. The students were randomly selected from triple regions in city of Hamadan. Student were asked to explain serial pictures of Boston test. We simultaneously recorded voice of students and then we transcribed it. Afterward, we counted research variables and exported them into SPSS16 software. Data were analyzed by independent t- test.
    Results
    Average number of subjects and verbs and Objects conjunctions were 18.17, 7 and 4.25 in sample group. The mean of objects removed in speech of Controls and speech of Sample was not significantly different between groups (p<0.001).
    Conclusion
    The results showed that students with hearing loss even in advanced education are so poor compared to their peers syntactically, so that the number of subjects, verbs and objects is less than their normal peers. This is due to the richness of the vocabulary compared to their peers. However, the students in general had used the components of sentences in its correct position which may be due to understanding the structure of sentences correctly in this age. Hi school is expected to train and enhance the skills of reading and writing to increase the language skills of this people. But in other skills such as conjunctions, the difference between students with hearing loss and with normal hearing was more significant.
    Keywords: Student with hearing loss, Syntax, Language
  • N. Mohammadi Parsa, A. Moradi, F. Einabadi Pages 43-50
    Purpose
    Child's optimal and healthy growth in all aspects is indebted to effective relation between parents and child. The quality of this relationship is very important for child's growth and development. Mother's depression can disturb effective child bearing and harm children's growth. The more sever is the depression and the more innumerous are stressors, the more damaged happens to the parent- child relationship. This study is performed to determine the correlation between mother's depression with gross motor and fine motor delay in one year old children.
    Methods
    In this cross sectional study, we have chosen and investigated 300 mothers with one year old children that covered by Hamedan urban health centers, using cluster sampling. Data were collected using Beck depression inventory to distinguish mother's depression and Ages and Stages Questionnaire to screen developmental delay in one year children. To determine the correlation between independent and dependent variables, we employed chi square test. Data were analyzed using spss statistical software.
    Results
    Average age of mothers was 29.68±5.6 years with a total of 33.7% having low education (less than 12 years), 32% were diploma and 34.7% had academic education. Prevalence of severe and very severe depression among mothers were 20.8%. There was no correlation between mother’s depression and mother's age with fine and gross motor delay (P>0.05), however, the correlation between gross motor delay and economic situation was significant (P=0.003).
    Conclusion
    There was no significant correlation between mother's depression and child's gross and fine motor delay. Furthermore, the only effective demographic factor was the economic situation of family. This means that gross motor delay was more probable in low socio-economic families.
    Keywords: Child's development, Mother's depression, Motor delay
  • S. Faramarzi, P. Shirzadi, M. Qasemi, A. Yarmohamadian Pages 51-61
    Purpose
    Children before they could speak, they should be able to understand what they hear. In fact, receptive language is the main base of expressive language. Because the receptive language skills of children with specific language impairment are lower than their normal peers, providing interventions that lead to improved performance of their receptive language seems necessary. The purpose of this study is to examine the effect of neuropsychological interventions on receptive language performance of children with Specific Language Impairment (SLI).
    Methods
    In this study, a single- subject research methodology was employed. For this purpose, among all preschool children with Specific Language Impairment in 2013 in Isfahan, by using purposive sampling method and according to entry criteria of the study, 5 children were selected. Every child after 4 based line sessions received neuropsychological interventions in 10 sessions and one month after the intervention, three test sessions were followed. This research tools to collect data, was Test of Language Development. Primary, c1997, 3rd (TOLP-P: 3), Wechsler intelligence scale for children 4th edition (WISC-IV), and clinical interview.
    Results
    The results showed that during the visual analysis of data charts and based on the descriptive statistics, intervention has been effective in all five subjects of the (Respectively with Percentage of Non-Overlapping Data 80, 90, 100, 90 and 100 for subjects 1,2,3,4 and 5). Moreover, the mean scores for receptive language in subjects 1, 2, 3, 4, and 5, respectively from 57.75, 59.5, 65, 67, and 78/5 have increased to 81.7, 77.6, 88.7, 82.9, and 95.4.
    Conclusion
    The results of the present study showed that the mean scores of receptive language increased in all 5 subjects. Therefore, it can be concluded that receptive language performance in children with specific language impairment are improved with neuropsychological interventions, and this method can be employed as a method of therapeutic intervention in the education and rehabilitation of children with specific language impairment.
    Keywords: Neuropsychological interventions, Receptive language performance, Specific language impairment, Single, subject research
  • N. Jalili, M. Satari, M. Rassafiani Pages 62-69
    Purpose

    The purpose of this study was to explore the impact of motor function of children with cerebral palsy on mother’s physical and mental health status.

    Methods

    In this analytic cross-sectional study, 135 mothers of children with cerebral palsy living in Tehran participated through a convenience sampling method. Health status of mothers was assessed using the Short Form of health survey-36 (SF-36) Questionnaire. The gross motor function and manual ability of children with cerebral palsy were assessed using the Gross Motor Function Classification system (GMFCS) and manual ability classification system (MACS), respectively. Data were statistically analyzed using ANOVA test and descriptive statistics using SPSS software version 16.

    Results

    The results of ANOVA test demonstrated that there was a significant association between health status of mothers and GMFCS (P=0.001) and MACS level (P=0.000). However, there was no significant relationship with mother's mental health (P>0.05).

    Conclusion

    This study provided evidence of the poorer physical health status of caregivers of children with severe cerebral palsy.

    Keywords: Mother's health, Cerebral palsy, Grosses motor function, Manual ability
  • Z. Nazari, H. Ayatollahi, H. Haghani Pages 70-75
    Purpose
    To manage traffic accidents information effectively, deploying electronic information systems have been recommended. However, the evaluation studies are necessary to identify the weaknesses and strengths of these systems. The aim of this study was to evaluate the usability of a traffic casualty’s information system from the perspectives of the users who worked in Iranian public hospitals.
    Methods
    This was a quantitative study conducted in 2014. The participants consisted of 246 employees who worked in the medical records department and the accounting department of public hospitals which had a trauma center. Data were collected using a questionnaire. The validity of the questionnaire was determined using face and content validity methods and its reliability was calculated using the Cronbach’s coefficient alpha (α=0.81).
    Results
    According to the results, the attitude of most of the users (n=118, %59) towards the system was at a medium level. Most of the users believed that the system interface design (n=170, %85), system information and terminology (n=193, %96.5), and the system features (n=165, %82.5) were at a good level. The results also showed that there was a positive correlation between the perceived usefulness of the system and the time spent on using the system (P=0.01, r=0.521).
    Conclusion
    Considering factors influencing the use of the traffic casualty’s information system, such as the perceived usefulness and the ease of use can encourage users to use the system more effectively. Such a system can provide managers with accurate, precise and timely information to avoid taking repetitive actions, to reduce financial and human damages, and to coordinate various resources to implement road safety rules.
    Keywords: Information system, Traffic accidents, Health information technology, Usability evaluation
  • F. Asgarizadeh, H. Momeni, Moghaddam, M. Khorrami Nejad Pages 76-101
    Sodium fluorescein (‘fluorescein’) in corneal epithelium staining is widely utilized for the evaluation of ocular surface integrity. Clinically observed ocular surface fluorescence is affected by various factors including concentration of fluorescein, thickness of the fluorescein layer, the wavelength of the exciting light source, tear acidity and etc. Despite the widespread application of fluorescein to assess the ocular surface, clinical understanding and interpretation of corneal surface fluorescence and the basic causative mechanisms of this phenomenon has not been considered completely. Additionally, for better understanding of corneal fluorescein staining and its clinical manifestations, we need to know the basic and molecular physicochemical properties of fluorescein dye and its relationships with molecular and cellular microanatomy and physiology of the cornea. In this review, we have attempted to provide a critical evaluation of the articles published in PubMed database between 1970 and 2015 based on the inclusion and exclusion criteria relating to the basic interactions between the corneal surface cells and fluorescein molecules.
    Keywords: Cornea, Fluorescein, Corneal Staining