فهرست مطالب

فصلنامه علوم پیراپزشکی و توانبخشی
سال هفتم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • هادی استادی مقدم، محمدرضا صداقت، فرشاد عسکری زاده *، ستار رجبی، فروزان نارویی نوری، طاهره رخشان دادی صفحات 7-17
    هدف
    هدف از مطالعه حاضر، بررسی و مقایسه مشخصات جبهه موج چشمی در بیماران دارای کراتوکونوس دو طرفه همراه با خطوط وگت یکطرفه می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه آینده نگر مقطعی، 50 بیمار 20 تا 38 ساله مبتلا به کراتوکونوس دوطرفه همراه با خطوط وگت یکطرفه، وارد مطالعه شدند. همه بیماران تحت معاینات کامل چشمی از قبیل اندازه گیری حدت بینایی دور اصلاح شده و اصلاح نشده تک چشمی، سایکلو رفرکشن (تبدیل شده به اجزا وکتور)، اسلیت لمپی، توموگرافی مبتنی بر شمفلاگ (Pentacam HR، Oculus، Germany) و توپوگرافی مبتنی بر دیسک پلاسیدو (TMS-4، Tomey، Erlangen، Germany)، قرار گرفتند. پس از گشاد کردن مردمک، جبهه موج چشمی به وسیله (Tracey Technologies، Houston، Tx) iTrace اندازه گیری شد. جهت مقایسه پارامترهای اندازه گیری شده میان چشم های کراتوکونوسی دارای خطوط وگت و فاقد خطوط، از آزمون رتبه های علامت دار ویلکاکسون استفاده گردید. مقدار 0/05p<، سطح معنی داری آزمون ها در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    50 بیمار با میانگین سنی5/46±27/43، مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج این مطالعه نشان دادند که به جز پارامتر J45 (0/58=p)، سایر پارامترهای حدت بینایی دور تصحیح شده و تصحیح نشده، اسفر، سیلندر، معادل اسفر و J0، بین دو گروه، تفاوت معنی داری داشتند (0/05>p). همچنین، برای برخی پارامترهای اندازه گیری شده توسط دستگاه iTrace، شامل مجموع جذر میانگین مربعات ، مجموع جذر میانگین مربعات رده پایین، جذر میانگین مربعات دفوکوس، جذر میانگین مربعات آستیگماتیسم، مجموع جذر میانگین مربعات رده بالا، جذر میانگین مربعات کما، جذر میانگین مربعات اسفریکال و جذر میانگین مربعات تریفویل به جز جذر میانگین مربعات آستیگماتیسم ثانویه (0/054=p)، میان دو گروه تفاوت قابل ملاحظه آماری وجود داشت (0/05>p).
    نتیجه گیری
    اندازه گیری های iTrace برای جبهه موج نشان داد که اکثر ابیراهی های رده بالا و پایین، در چشم های کراتوکونوسی دارای خطوط وگت در مقایسه با چشم های فاقد این خطوط بیشتر می باشند. نتایج این مطالعه می تواند در ارزیابی و درمان بیماران کراتوکونوس دارای خطوط وگت، مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: قرنیه، کراتوکونوس، خطوط وگت، ابیراهی های رده بالا، ابیراهی های رده پایین، جبهه موج چشمی
  • تبسم قنواتی *، محمد مهرآور، نورالدین کریمی، مهیار صلواتی، حسین نگهبان سیوکی صفحات 18-29
    هدف
    کسب دانش درباره هم آهنگی بین سگمانی حین شرایط چالش برانگیز راه رفتن، می تواند نگاه ما نسبت به چگونگی سازگاری سیستم عصبی مرکزی در کنترل راه رفتن انسان را عمیق تر نماید. این امر در جامعه رو به فزونی سالمندان که در معرض زمین خوردن های متعدد حین راه رفتن هستند، اهمیت ویژه ای می یابد. لذا، هدف از این مطالعه بررسی تاثیر سرعت راه رفتن بر تغییرپذیری و دینامیک فاز هم آهنگی درون اندامی در سالمندان با و بدون سابقه ی زمین خوردن بود.
    روش بررسی
    20 سالمند با سابقه ی زمین خوردن و 12 سالمند بدون سابقه ی زمین خوردن در این مطالعه مورد-شاهدی شرکت کردند. از ایشان خواسته شد که 3 تکلیف راه رفتن بر روی تردمیل شامل راه رفتن با سرعت های کند، دلخواه و تند را انجام دهند. مقادیر فاز انحراف (Deviation Phases; DP) و میانگین مطلق فاز نسبی (Mean Absolute Relative Phase; MARP)) که به ترتیب بیانگر تغییرپذیری و دینامیک فاز هم آهنگی درون اندامی بودند برای هر یک از این شرایط محاسبه گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که اثر اصلی سرعت راه رفتن بر (DP) هم آهنگی بین سگمان های لگن-ران، ران-ساق و ساق-پا معنی دار بود. مقادیر (DP) در راه رفتن آهسته به طور معنی داری بیشتر از راه رفتن با سرعت های دلخواه و کند بود (0/01>p). همچنین اثر سرعت بر (MARP) هم آهنگی نیز در تمامی سگمان های مذکور معنی دار بوده و مقادیر آن برای روابط بین سگمانی ساق-پا و ران-ساق در سرعت کند به طور قابل ملاحظه ای بیشتر از سرعت تند راه رفتن بود (p<0/05).
    نتیجه گیری
    مطالعه ی ما نشان داد که سابقه زمین خوردن و افزایش سرعت راه رفتن، تغییرپذیری هم آهنگی بین سگمانی را کاهش می دهند. به علاوه سابقه زمین خوردن و راه رفتن سریع، دینامیک هم آهنگی را به سمت هم فازتر شدن سوق می دهند که گمان می شود ساز و کاری برای کاهش تلاش کنترلی توسط سیستم کنترل گر باشد.
    کلیدواژگان: سرعت راه رفتن، هم آهنگی بین سگمانی، سالمندی، زمین خوردن، فاز نسبی پیوسته
  • سیده سمانه میراحدی، بنفشه منصوری *، سید ابوالفضل تهی دست، کوثر رشتبری، الهه پناهقلی، عارف تقی پور صفحات 30-36
    هدف
    ساختار سازه ای مهمترین ویژگی آکوستیکی واکه ها است وچون واکه مرکز اصلی هجاست، بنابراین بررسی سازه ها در واکه ها دارای اهمیت زیادی می باشد. بنابراین، هدف از این پژوهش بررسی ساختار سازه ای (3 سازه ی اول) در 9 واکه ی آذری در بزرگسالان آذری زبان می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی و توصیفی-تحلیلی بود. شرکت کنندگان در این مطالعه50 نفر (25مرد-25زن) از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز در فاصله ی سنی 24-18 سال بودند. فرکانس پایه ی واکه های /i/ و /a/ و فرمنت اول، دوم و سوم 9 واکه ی آذری توسط نرم افزار پرت (Praat)، ضبط و تحلیل شد. تجزیه و تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS انجام پذیرفت. در صورت برخوردار بودن داده ها از توزیع طبیعی از آزمون tمستقل و در صورت برخوردار نبودن داده ها از توزیع طبیعی از آزمون من ویتنی (Mann-Whitney) استفاده شد.
    یافته ها
    فرکانس پایه ی واکه ی /a/و /i/ در زنان، به طور معناداری بالاتر از مردان است. واکه ی /æ/ و /i/در در هر دو جنس، به ترتیب، دارای بیشترین و کمترین(F1) First Formant Frequency هستند. بیشترین Second Formant Frequency (F2) در هر دو جنس /i/ و کمترین F2 در مردان /æ/ و در زنان /o/می باشد. همچنین، در هر دو جنس بیشترین (F3) third Formant Frequency واکه ی /i/ و کمترین، واکه ی/Ø/ می باشد.
    نتیجه گیری
    واکه ی /æ/ و /i/ در هر دو جنس به ترتیب، بازترین و بسته ترین واکه ها هستند. واکه /i/ در هر دو جنس و واکه ی /æ/ در مردان و /o/ در زنان به ترتیب پیشین ترین و پسین ترین واکه ها هستند. گردترین واکه ی آذری /Ø/ و گسترده ترین آن ها واکه ی /i/ می باشد.
    کلیدواژگان: واکه، زبان آذری، فرکانس پایه، سازه
  • الهام محمدی، ملاحت اکبرفهیمی، سید مسعود نبوی، ابراهیم جعفرزاده پور *، عباسعلی یکتا، مهدی خبازخوب صفحات 37-42
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف ارزیابی کمی دید رنگ بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس Multiple Sclerosis(MS)نوع عود و فروکش با و بدون علائم بینایی با استفاده از تست D15 انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه 100 چشم از 50 بیمار مبتلا به MS (30 بیمار دارای علائم بینایی و 20 بیمار بدون علائم بینایی) و 50 چشم از 25 فرد نرمال به عنوان گروه مقایسه با محدوده سنی 40- 18سال مورد ارزیابی قرار گرفت. در تقسیم بندی چشم ها در 4 گروه شامل چشم آسیب دیده بیمار با علائم بینایی یکطرفه (گروه 1)، چشم سالم بیمار با علائم بینایی یکطرفه (گروه 2)، چشم بیمار MS بدون علائم بینایی (گروه 3) و چشم فرد گروه مقایسه (گروه 4) قرار گرفتند. حدت بینایی بیماران با استفاده از چارت اسنلن اندازه گیری شد. ارزیابی دید رنگ با استفاده از تست Farnsworth D-15 انجام گرفت و نتایج آن بر اساس معیار CCI (color confusion index) به صورت کمی ثبت شد.
    یافته ها
    میانگین امتیازCCI دید رنگ در گروه اول 17/69±19/131، در گروه دوم 39/13±126/15، در گروه سوم 62/03±123/10 و در گروه چهارم 00/00±117/0 بود که در مقایسه هرسه گروه با گروه مقایسه اختلاف معنی داری مشاهده شد. (به ترتیب: 0/0001˂p=0/01،p<0/0001،p). بین گروه اول و دوم ارتباط معنی داری مشاهده نشد (149/0=p). ارتباط گروه دوم و سوم نیز معنی دار نبود (393/0=p). در مقایسه گروه اول و سوم ارتباط معنی داری مشاهده شد (0/01=p)
    نتیجه گیری
    اختلال دید رنگ در هر دو گروه از بیماران با و بدون علائم بینایی وجود دارد اما از لحاظ شدت آسیب متفاوت هستند. ارزیابی کمی این تست و تعیین تغییرات دید رنگ در معاینات متوالی می تواند اطلاعات مفیدی در بررسی سیر بیماری برای معاینه کننده فراهم می کند و یک معیار کلینیکی مناسب در شناسایی نقایص تحت کلینیکی در کنار سایر روش های تشخیصی در بیماران مبتلا به MS می باشد.
    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، دید رنگ، تست D15، معیار CCI
  • پروین زارعی *، نادر رهنما صفحات 43-54
    هدف
    استئوآرتریت زانو از جمله شایع ترین اختلالات عضلانی اسکلتی است که باعث تخریب مفصل و متعاقب آن نقص حس عمقی، کاهش تعادل و زمین خوردن می شود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تمرینات ثبات مرکزی بر استئوآرتریت زانو بود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی با پیش آزمون و پس آزمون می باشد که تعداد 25 زن مبتلا به بیماری استئوآرتریت زانو به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی به دو گروه تجربی تقسیم شدند. بیماران به مدت 8 هفته، هفته ای 3 جلسه به انجام تمرینات پرداختند. در ابتدا و انتهای تحقیق، تعادل ایستا، تعادل پویا و ترس از افتادن بیماران، به ترتیب بوسیله ی آزمون ایستادن روی یک پا، آزمون تعادل وای (Y) و پرسشنامه ی ترس از افتادن (FES-I) ارزیابی شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده های آماری از آمار توصیفی، آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر نوع دو در سطح معنی داری 5 درصد استفاده شد.
    یافته ها
    افزایش معنی داری در تعادل ایستا و پویا در گروه تجربی1 و گروه تجربی 2 مشاهده شد (0/001p<). در مجموع در نمره های تعادل ایستا و پویا بین گروه ها تفاوت معنی داری مشاهده نشد (0/05p>). در نمره ترس از افتادن در گروه تجربی 1 و گروه تجربی 2 تفاوت معنی داری یافت شد (0/001p<). در مجموع در مورد ترس از افتادن بین گروه ها تفاوت معنی داری مشاهده نشد (0/05p>).
    نتیجه گیری
    از یافته های تحقیق حاضر می توان نتیجه گرفت که اضافه شدن تمرینات ثبات مرکزی به تمرینات قدرتی و تعادلی که تنها بر مفصل زانو تمرکز داشته است، می تواند بر بهبود تعادل و کاهش خطر افتادن بیماران مبتلا به استئوآرتریت موثر باشد.
    کلیدواژگان: استئوآرتریت زانو، زانو، ثبات مرکزی، تعادل، حرکت درمانی
  • عسگر دوستدار، یاسر گلستانی *، محمد کمالی، مهدی خبازخوب، مهرداد اسمعیلی صفحات 55-63
    هدف
    عیوب انکساری چهارمین علت نابینایی را در جهان تشکیل می دهند و در صورت عدم تشخیص و یا عدم اصلاح می توانند کودک را در معرض تنبلی چشم و حتی نابینایی قرار دهند. برای پیشگیری و شناسایی عیوب انکساری به اطلاعات اپیدمیولوژیک از این عیوب نیاز می باشد. با توجه به اینکه در زمینه تعیین شیوع عیوب انکساری در کودکان استان فارس تحقیقات کمی انجام شده بود، این مطالعه با هدف تعیین شیوع عیوب انکساری و آنیزومتروپی کودکان 6الی7 ساله شهرستان فسا انجام گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه که از نوع مقطعی بوده برای نمونه گیری از روش تصادفی طبقه ای خوشه ایدو مرحله ای استفاده گردید و 633 کودک آماده ورود به مدرسه انتخاب شدند. 601 کودک به کلینیک مراجعه نمودند و از این تعداد 596 کودک مورد معاینه قرار گرفتند و نتایج cycloplegic refraction آن ها جهت تجزیه و تحلیل آماری در پرونده ثبت گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه میزان شیوع نزدیک بینی، دوربینی، آستیگماتیسم و آنیزومتروپی به ترتیب 6/54%، 10/57%، 32/55%، 3/02% بود. همچنین میزان شیوع انواع آستیگماتیسم موافق قاعده 24/16% ، مخالف قاعده 7/21% و مایل 1/17% گزارش شد. میزان شیوع عیوب انکساری در پسران و دختران به ترتیب: نزدیک بینی 8/01% و 5/17%، دوربینی 10/1% و 11 % آستیگماتیسم 31/35% و 33/65%، آنیزومتروپی 2/78% و 3/23% بود. با توجه به تحلیل های انجام شده بوسیله آزمون کای دو در جداول توافقی تفاوت معنی داری بین عیوب انکساری و آنیزومتروپی در پسران و دختران دیده نشد. میزان شیوع آستیگماتیسم موافق قاعده، مخالف قاعده و مایل در پسران و دختران به ترتیب ( 27/17%و 21/35%)، (2/78 % و 11/32%) ،(1/39% و 0/97%) گزارش شد. با توجه به آزمون کای دو در جداول توافقی شیوع آستیگماتیسم مخالف قاعده در دختران به طور معنی داری بیشتر از پسران بود (p<0/001).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، آستیگماتیسم شایع ترین عیب انکساری در کودکان آماده ورود به مدرسه شهرستان فسا بود. در مقایسه با سایر مطالعات شیوع دوربینی تقریبا مقدار متوسطی داشت، اما نزدیک بینی نسبتا بالا بود. آنیزومتروپی نیز در این کودکان مشکل چندان شایعی نبود.بنابرابن با توجه به شیوع بالای آسنیگماتیسم و نزدیک بینی در این مطالعه پیشنهاد می شود مطالعات دیگری در کودکان آماده ورود به مدرسه در استان فارس انجام گردد.
    کلیدواژگان: عیوب انکساری، کودکان، شیوع، فسا
  • نسترن ارشادی فارسانی *، نادر رهنما، معصومه صادقی صفحات 64-73
    هدف
    جراحی پیوند عروق کرونر مشکلات فیزیکی و روانی بسیاری با خود به همراه دارد. یکی از اهداف برنامه های توانبخشی قلبی در این بیماران بهبود فاکتورهای جسمانی مرتبط با سلامت و ارتقاء کیفیت زندگی آن ها است، لذا هدف از مطالعه حاضر، تعیین تاثیر هشت هفته تمرینات پیلاتس بر قدرت و کیفیت زندگی زنان بیمار قلبی پس از عمل بای پس شریان کرونر بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه 22 زن بیمار قلبی که عمل بای پس عروق کرونر بر روی آن ها انجام شده بود به طور در دسترس و هدفمند انتخاب و به طور تصادفی و برابر به دو گروه تجربی (سن 8/8 ± 60/4 سال، قد 6 ± 157/5 سانتی متر، وزن 13 ± 77/5 کیلوگرم) و کنترل (سن 8/1 ± 62/8 سال، قد 3 ± 154/4 سانتیمتر، وزن 9/5 ± 77/4 کیلوگرم) تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت هشت هفته، هر هفته سه جلسه و هر جلسه یک ساعت به انجام تمرینات پیلاتس پرداختند، اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله ورزشی دریافت نکردند. قدرت چنگ زدن دست تمامی بیماران با دینامومتر دستی و کیفیت زندگی آن ها با پرسشنامه MacNew قبل و بعد از اجرای تمرینات پیلاتس اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند (p<0.05).
    یافته ها
    قدرت بیماران گروه تجربی بعد از انجام هشت هفته تمرینات پیلاتس به طور معناداری افزایش یافت (p<0.05)، قدرت در پیش آزمون kg 14/9در مقابل kg 20/2 در پس آزمون)، اما در گروه کنترل بین پیش آزمون (kg17/1) و پس آزمون (kg16/8) تغییرات معناداری مشاهده نشد (p<0.05). در مجموع تفاوت معناداری بین قدرت بیماران گروه تجربی و کنترل مشاهده شد (p<0.05). همچنین کیفیت زندگی بیماران گروه تجربی بعد از انجام هشت هفته تمرینات پیلاتس به طور معناداری بهبود یافت (p<0.05، نمره 4/3 در پیش آزمون در مقابل نمره 5/3 در پس آزمون)، اما در گروه کنترل بین پیش آزمون (4/5) و پس آزمون (4/5) تغیرات معناداری مشاهده نشد (p<0.05). بطور کلی تفاوت معناداری بین کیفیت زندگی بیماران گروه تجربی و کنترل مشاهده شد (p<0.05).
    نتیجه گیری
    از یافته های این تحقیق می توان نتیجه گرفت که تمرینات پیلاتس باعث بهبود قدرت و ارتقاء کیفیت زندگی زنان بیمار قلبی بعد از عمل بای پس شریان کرونر می شود، بنابراین می تواند به عنوان بخشی از برنامه بازتوانی این دسته از بیماران توصیه در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: تمرینات پیلاتس، قدرت، کیفیت زندگی، Coronary artery bypass graft
  • حمیدرضا شعبانی کیا، علی وفایی نجار، حبیب الله اسماعیلی، فاطمه الله وردی سرآسیابی * صفحات 74-82
    هدف
    آگاهی یافتن از وضعیت محیط داخلی بیمارستان ها می تواند نقطه شروع برنامه ریزی جهت بهبود عملکرد بیمارستان باشد. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی محیط داخلی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی مشهد با استفاده از مدل شناخت سازمانی وایزبورد بود.
    روش بررسی
    این پژوهش مقطعی بر روی 360 نفر از کارکنان بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1395 انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد وایزبورد استفاده شد. در این پرسشنامه وضعیت هریک از ابعاد هفت گانه و کل محیط داخلی بیمارستان با استفاده از 35 سوال با مقیاس لیکرت هفت گزینه ای سنجیده شد. کسب میانگین امتیاز 4 به عنوان وضعیت خنثی، بیشتر از 4 قوت و کمتر از 4 وضعیت ضعیف در نظر گرفته شد. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و آزمون های آماری اسپیرمن، من ویتنی و کروسکال والیس تحلیل شد.
    یافته ها
    محیط داخلی بیمارستان های مورد مطالعه در بعد ارتباطات در وضعیت ضعیف، در بعد ساختار سازمانی در وضعیت خنثی و در ابعاد هدف گذاری، هماهنگی، رهبری، پاداش، نگرش کارکنان به تغییر و کل در وضعیت قوت ارزیابی گردید. بین ساختار سازمانی با نوع استخدام و بین هدف گذاری و هماهنگی با رسته شغلی رابطه معنادار آماری مشاهده شد. همچنین بین هماهنگی و مکانیسم پاداش با وضعیت تاهل نیز رابطه معنادار آماری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی وضعیت محیط داخلی بیمارستان های مورد مطالعه در شرایط قوت بود. هر چند که در دو بعد ارتباطات و ساختار سازمانی نیز می توان با اصلاح ساختار سازمانی و تقویت ارتباطات درونی، وضعیت محیط داخلی بیمارستان ها را هر چه بیشتر بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: ارزیابی، محیط داخلی، بیمارستان، مدل وایزبورد
  • مقاله مروری
  • حوریه احدی * صفحات 83-98
    هدف
    از آنجا که هنوز علت آسیب ویژه زبانی شناخته نشده است، در بررسی های مربوط به دوره های زمانی مختلف و در زبان های مختلف فرضیه های مختلفی در مورد علت آن ارائه شده است. عدم توافق صاحب نظران در مورد شناسایی ویژگی- های این کودکان، عاملی است که انجام پژوهش در زمینه بررسی ویژگی های زبانی مربوط به درک و تولید این کودکان در زبان ها ی مختلف را ضروری می سازد. برخی از فرضیه ها، علت آسیب را مربوط به ساختار زبان ها می دانند، این فرضیه ها نیز دلیل دیگری است که ضرورت بررسی این آسیب در زبان های مختلف ایجاب می نماید. جهت بررسی این فرضیات، گام اول شناسایی و آشنا شدن با فرضیه های مختلف مطرح در این زمینه است. لذا هدف از این مطالعه دسته بندی و بحث و بررسی فرضیه های مختلف ارائه شده درباره آسیب ویژه زبانی است.
    روش بررسی
    بدین منظور مقاله های مربوط به آسیب ویژه زبانی در پایگاه های اطلاعاتیGoogle scholar ، Science direct وElsevier از سال1970تا 2014 مورد جستجو قرارگرفته است و 80 مورد از مقاله ها که مرتبط با فرضیه های آسیب ویژه زبانی بودند، در مطالعه حاضر بررسی شده است.
    نتیجه گیری
    بررسی فرضیه های مختلف نشان می دهد با تحول نظریه های زبانی، فرضیه ها تغییر یافته و گاه فرضیه های جدیدی مطرح شده است. درضمن می توانیم فرضیه های مختلف مطرح شده را با دیدگاه های مختلف دسته بندی و بررسی کنیم یا با توجه به نوع زبان، فرضیه خاصی را مورد آزمون قرار دهیم.
    کلیدواژگان: آسیب ویژه زبانی، فرضیه، علت شناسی
  • تبسم قنواتی *، شیرین رحیم زاده، شبنم پوررضا صفحات 99-108
    هدف
    با افزایش جمعیت سالمندان، نرخ زمین خوردن سالمندان نیز به طور معنی داری افزایش یافته است. این می تواند منجر به آسیب های جدی به سلامت سالمندان، خانواده هایشان و جامعه گردد. یکی از شرایطی که می تواند منجر به زمین خوردن سالمندان گردد، راه رفتن در شرایطی است که فرد به طور همزمان به انجام یک تکلیف حرکتی یا شناختی دیگر نیز می پردازد که از آن با عنوان راه رفتن دوتکلیفی یاد می شود. راه رفتن دو تکلیفی موضوعی مهم در حوزه های سالمندی و علوم حرکتی و شناختی محسوب می شود و برای محققین مهم است که تصمیم بگیرند که مطالعات خود در زمینه راه رفتن دو تکلیفی را چگونه طراحی نمایند. بر این اساس، هدف این مطالعه، مروری بر رویکردهای روش شناختی مطالعات در زمینه راه رفتن دوتکلیفی سالمندان بوده است.
    روش بررسی
    بدین منظور پایگاه های Scopus PubMed، Embase، و Index Copernicus از سال 1998 تا 2016 مورد بررسی قرار گرفتند. کلمات کلیدی به صورت ترکیبی از این سه دسته کلی مورد جستجو قرار گرفتند: اول Elderly/ Older people/ aged people/ Aging؛ دوم Walking/ gait و سوم اولCognitive/ executive function/ Memory/ Working memory/ Attention/ Processing speed/ Visuospatial/ Language/ Psychomotor speed.
    یافته ها
    64 مطالعه معیارهای ورود به مطالعه ما را دارا بودند. در مطالعه ما تکالیف شناختی، حرکتی و/یا شناختی-حرکتی همراه با راه رفتن، ابزارهای سنجش اجرای راه رفتن و تاثیر تکلیف دوگانه بر ویژگی های راه رفتن و کیفیت اجرای تکلیف همراه مورد توجه قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    با وجود آن که تکالیف شناختی و حرکتی متعددی برای استفاده در راه رفتن دوتکلیفی وجود دارد که می بایست بر اساس اهداف هر مطالعه ای انتخاب گردند، اما به طور کلی تکالیف شناختی بیشتر مورد استفاده قرار گرفته اند. این شاید به دلیل ایمنی این تکالیف باشد زیرا ضمن اجرای آن ها دست ها برای محافظت از زمین خوردن احتمالی سالمند حین راه رفتن، آزاد می باشند. همچنین سرعت و سایر پارامترهای خطی راه رفتن بیشتر مورد ارزیابی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: سالمندی، زمین خوردن، تکلیف دو گانه، راه رفتن
|
  • H. Ostadi-Moghddam, M.R. Sedaghat, F. Asgarizadeh *, S. Rajabi, F. Narooie-Noori, T. Rakhshandadi Pages 7-17
    Purpose
    The aim of this study was to evaluate and compare ocular wavefront characteristics in bilateral keratoconus (KCN) patients with unilateral corneal Vogt`s striae.
    Methods
    In this prospective cross-sectional contralateral eye study, fifty patients diagnosed with bilateral KCN with unilateral corneal Vogt`s Striae with age ranged 20-38 years were recruited. All subjects underwent a comprehensive ophthalmic examination, including monocular uncorrected distance visual acuity, monocular corrected distance visual acuity, refraction (converted to Vetcor component), slit lamp biomicroscopy, Scheimpflug-based tomography (Pentacam HR, Oculus, Germany), and placido disc-based topography (TMS-4, Tomey, Erlangen, Germany). Following pupil dilation, ocular wavefront aberrations were measured by means of iTrace (Tracey Technologies, Houston, Tx). All the ocular wavefront aberrations were evaluated and compared between the KCN eyes with and without Vogt`s striae. Wilcoxon signed rank test was used to compare the parameters.
    P-value
    Results
    A total of 50 bilateral KCN patients with the mean age of 27.43±5.46 years were enrolled in this study. The results of this study showed that there were significant differences in the sphere, cylinder, spherical equivalent, uncorrected distance visual acuity, corrected distance visual acuity, and J0 (P
    Conclusions
    The iTrace measurements for ocular wavefront showedasignificant increase in the majority of ocular HOA and LOA aberrations in the keratoconic eye with corneal Vogt`s striae compared to the eyes without Vogt`s striae. These results should be noticed in clinical evaluations and treatments of KCN patients with Vogt`s striae.
    Keywords: Cornea, Keratoconus, Vogt's Striae, Higher Order Aberration, Lower Order Aberration, Ocular Wavefront
  • T. Ghanavati *, M. Mehravar, N. Karimi, M. Salavati, H. Negahban Pages 18-29
    Purpose
    Knowledge about inter-segmental coordination (ISC) during challenging walking conditions provides insight into the adaptability of central nervous system for controlling human gait. Particularly, this is an important issue in elderly people who are a large population of the society and are at risk of multiple falls while walking. The aim of our study was to evaluate the effects of speed of walking on variability and phase dynamics of inter-segmental coordination in elderly people with and without a history of falls.
    Methods
    Twenty non-faller and 12 faller people participated in this study. They were asked to perform three walking trials on a treadmill, including walking at three paces (preferred, slower and faster). Deviation phase (DP) and mean absolute relative phase (MARP) values (indicators of variability and phase dynamic of ISC, respectively) were calculated.
    Results
    The results showed that the main effects of walking speed were significant on pelvis-thigh, thigh-shank and shank-foot DPs. DP values were significantly higher during slower walking speed compared to preferred and fast walking speeds (p
    Conclusion
    Our findings indicated that aging leads to increased ISC while falling and faster walking could result in a decreased ISC variability. Furthermore, falling and faster walking could make the dynamic of ISC more in-phase which may be a possible strategy to reduce the control effort by the controller system.
    Keywords: Walking speed, Inter-segmental coordination, Aging, Falling, Continuous relative phase
  • S.S. Mirahadi, B. Mansur *, S.A. Tohidast, K. Rashtbari, E. Panahgoli, A. Tagipour Pages 30-36
    Purpose
    Formant structure is the most important acoustic characteristic of vowels and the vowel is the main center of syllables. Therefore, an investigationof their formants structure is of great importance.The aim of the present study was to investigate the nine Azeri vowel's formants.
    Methods
    The present study was a cross-sectional and descriptive-analytic study. The participants of this study were 50 (25 males-25 females) students of Tabriz University of Medical Sciences with their age ranging from 18-24 years old. The fundamental frequency (F0) of /a/ and /i/ vowels and the first, second, and third formants (F1, F2, F3) of nine Azeri vowels were determined with using Praat software. Statistical analysis was performed with SPSS software. When the data were normally distributed, independent t-test was used. Otherwise, Mann-Whitney test was used.
    Results
    F0 of /a/ and /i/ vowels are significantly higher in females than males. /æ/ and /i/ vowels in the both sexes, respectively, have the most and least F1. The most F2 in the both sexes is /i/ and the least F2 in male /æ/ and in females is /o/. Also, in both sexes, the most F3 is /i/ vowel and the least F3 is /ø/ vowel.
    Conclusion
    /æ/ and /i/ vowels in the both sexes, respectively, are the most open and closed vowels. /i/ vowel in the both sexes and /æ/ in males and /o/ in females respectively, are the most front and most back vowels. The roundest vowel in Azeri is /ø/ and the most spread vowel is /i/.
    Keywords: Vowel, Azeri language, Fundamental frequency, Formant
  • E. Mohammadi, M. Akbar Fahimi, S.M. Nabavi, E. Jafarzadehpur *, A.A. Yekta, M. Khabazkhoob Pages 37-42
    Purpose
    This study aimed to quantitatively assess the color vision in patients with relapsing and remitting multiple sclerosis with and without visual symptoms using D15.
    Methods
    In this study, 100 eyes of 50 patients with Multiple Sclerosis including 30 patients with visual symptoms and 20 patients without visual symptoms were compared with 50 eyes as the control group. Patients were divided into 4 groups: An involved eye of the patient with unilateral visual symptoms (group 1), fellow eye of the patient with unilateral visual symptoms (group 2), patient’s eye without visual symptoms (group 3), and eyes of the comparison group (group 4). Visual acuity was measured in log MAR. Color vision was evaluated using D15. The results were quantitatively recorded based on Color Confusion Index (CCI).
    Results
    The meanCCI of color vision was 131.17±19.69 in the first group, 126.39±15.31 in the second group, 123.62±10.03 in the third group, and 117 in the fourth group. There was a significant difference between three groups and the control group. (p
    Conclusion
    Color vision disorder has been observed in patients with and without visual symptoms; however, the severity of the defect was different between groups. Quantitative assessment of the color vision test provides useful information of the natural history of the disease for examiner. In addition, there are appropriate clinical criteria to identify subclinical defects along with other diagnostic methods in patients with MS.
    Keywords: Multiple Sclerosis, Color vision testing, D15, CCI
  • P. Zarei *, N. Rahnama Pages 43-54
    Purpose
    Knee osteoarthritis is one of the most prevalent musculoskeletal disorders causing joint destruction and consequently, the proprioceptive deficits, hence decreased balance and falling. The aim of the present study is to investigate the effect of core-stability exercises on knee osteoarthritis.
    Methods
    This study used a quasi-experimental with the pre-test and post-test. Twenty-five women with knee osteoarthritis were selected via the purposive and convenience sampling technique. Afterwards, they were divided into two experimental groups (groups 1 & 2). Participants performed exercises for 8 weeks, each of which consisted of three sessions. At the beginning and at the end of the research, their static balance, dynamic balance, and fear of falling were tested by the One Leg Stance Test (OLST), Y balance test, and Falls Self-Efficacy Scale (FES-I), respectively. For analyzing statistical data, descriptive statistics, and repeated- measures ANOVA (type II) were used at the significance level of 5%.
    Results
    A significant increase was observed in the static and dynamic balances in the experimental group 1 and experimental group 2 (P0.05). Regarding the score of fear of falling in the experimental group 1 and experimental group 2, a significant difference was observed (p0.05).
    Conclusion
    It could be concluded from the findings of the research that the addition of core-stability exercises to strengthening and balanced ones which focus only on knee joints can be effective on the improvement of balance and the reduction of the risk of falling for patients with knee osteoarthritis.
    Keywords: Knee Osteoarthritis, Knee, Core-Stability, Balance, Movement Therapy
  • A. Doostdar, Y. Golestani *, M. Kamali, M. Khabazkhoob, M. Esmaili Pages 55-63
    Purpose
    Refractive errors are the fourth cause of blindness in the world, and if they are not recognized or corrected, they can expose the child to amblyopia and blindness. Epidemiological information is needed to prevent and detect refractive errors. .Due to the limited researches on refractive errors of children in Fars province, this study aimed to determine the prevalence of refractive errors and anisometropia in 6-7 years old children in the city of Fasa.
    Methods
    In this cross-sectional study, we used two-stage cluster stratified random sampling and selected 633 preschoolers. A total of 601 preschoolers were referred to clinic but 596 cases of all were examined. Results of cycloplegic refraction were recorded for statistical analysis.
    Results
    In this study, the prevalence of myopia, hyperopia astigmatism and anisometropia were 6/54%, 10/57%, 32/55%, 3/02%, respectively. Also the rates of the prevalence of astigmatism were 24/16%with the rule, 7/21 % against the rule and 1/17%. oblique Prevalence of refractive errors in boys and girls respectively: myopia 8/01% and 5/17%, hyperopia 10/1% and 11%, astigmatism 31/35% and 33/65%, anisometropia 2/78% and 3/23 %. According to the chi-square test, there was no significant difference between girls and boys in refractive errors and anisometropia.
    The prevalence of astigmatism according to thewith the rule, against the rule and oblique in boys and girl were as follows: (27/17% and 21/35%), (11/32% and 2/78%), (1/39% and 0/97 %). According to chi-square test, against the rule astigmatism were significantly more prevalent in girls than boys (p
    Conclusion
    According to the result of the present study, astigmatism was the most prevalent refractive error in preschoolers in Fasa province. In comparison to the other studies the prevalence of hyperopia was average amount but myopia was almost high. Anisometropia was not a serious problem. According to the high level of astigmatism and myopia in this study, we recommend other studies should be accomplished in preschoolers in Fars.
    Keywords: Refractive errors, Children, Prevalence, Fasa
  • N. Ershadi Farsani *, N. Rahnama, M. Sadeghi Pages 64-73
    Purpose
    Coronary artery bypass graft is associated with numbers of physical and psychological problems. One of the aims of the cardiac rehabilitation program is to improve health related physical fitness factors and quality of life. Therefore, the objective of the present study is to investigate the effect of eight weeks pilates exercise on the strength and quality of life in heart patients after coronary artery bypass grafting.
    Methods
    Twenty-two women with cardiac problem under coronary artery bypass grafting were selected and divided randomly into two equal groups: experimental (mean ± SD, age 60.4±8.8 years, height 157.5±6 cm, weight 77.5±13 kg) and control groups (mean ± SD, age 62.8±8.1 years, height 154.4±3 cm, weight 77.4±9.5 kg). Experimental group performed pilates exercise for eight weeks, three sessions per week and each session took an hour, while the control group did not perform any exercise. The hand grip strength (hand-held dynamometer) and the quality of life (MacNew questionnaire), were measured before and after the pilates exercise intervention in all of patients. The data were analyzed with repeated measures analysis of variance (p
    Results
    Strength of experimental group showed significant improvement after the pilates exercises (p0.05). In total, significant differences were observed in strength between experimental and control groups (p
    Conclusion
    It can be concluded that Pilates exercise improve strength and quality of life in women with heart disease after coronary artery bypass surgery, so it can be recommended as a part of rehabilitation program for these patients.
    Keywords: Pilates exercises, Strength, quality of life, Coronary artery bypass graft
  • H.R. Shabanikiya, A. Vafaei-Najar, H. Esmaili, F. Allahverdi Sarasiabi * Pages 74-82
    Purpose
    Understanding the condition of internal environment of a hospital offers a starting point plan to improve hospital performance. The present study aimed to assess the internal environment of hospitals at Mashhad University of Medical Sciences based on Wiseboard model.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in 2016 on 360 employees from hospitals at Mashhad University of Medical Sciences selected through stratified-random sampling method. Standardized Wisebord questionnaire was used for data collection. The status of each of the seven dimensions of the internal environment of hospitals was evaluated using 35 questions with seven options in Likert scale. The mean less than four was evaluated as weak, equal to four as neutral, and above four as strong status. Data were analyzed using descriptive statistics methods and Spearman, Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests.
    Results
    The condition of internal environment of the studied hospitals was evaluated as weak in terms of communication, neutral for structure, and strong for purposing, rewards, leadership, coordination, and attitude for change. There was a statistically significant relationship between structure and type of employment, purposing, coordination and field work, and coordination, rewards and marital status.
    Conclusion
    Generally, the condition of internal environment of the studied hospitals was strong. The status of relationship and structure which were in weak and neutral conditions could be improved by modifying the organizational structure of hospitals and reinforcing internal relationships/ communications.
    Keywords: Assessment, Internal environment, Hospital, Weisbord Model
  • H. Ahadi * Pages 83-98
    Purpose
    Since characteristics of specific language impairment (SLI) are not well known yet, and several hypotheses have been proposed in different investigations, periods and languages, it seems necessary to investigate it in different languages. There are some hypotheses about dependency of impairment to language characteristics and these hypotheses are other reason for necessity of examining the SLI in different languages. To investigate SLI, the first step is to identify and understand the various assumptions in the field. Therefore, the aim of the study was to explain different hypothesis about SLI.
    Methods
    For this purpose, special articles related to SLI was gathered by using Science Direct, Elsevier and Google Scholar, data bases, between 1970-2014 and 58 article reviewed.
    Conclusion
    Studding different hypotheses indicate that development in linguistic theories, result in changes in hypotheses and develop new hypothesis. Additionally, it has been shown that we can classify and study hypotheses with different view points, or choose and study one of them that is language-specific.
    Keywords: Specific Language Impairment (SLI), Hypothesis, Etiology
  • T. Ghanavati *, Sh Rahimzadeh, Sh Pourreza Pages 99-108
    Purpose
    As the population of older people grows, the rate of falling among them increases significantly. This may lead to serious damage to the health status of the older people, their families and the society. One of the conditions that may result in falling in older people is when they walk and simultaneously perform another cognitive or motor task, known as dual-task walking (DTW). DTW is an interesting issue in the fields of geriatrics, cognitive and motor sciences and it is important for the researchers to decide how to design their studies on DTW paradigm. Thus, the aim of this study was to review the methodologies of DTW studies in older people.
    Methods
    We searched Scopus, PubMed, Embase and Index Copernicus since, 1998 till 2016. The keywords were a combination of three categories: 1) Elderly/ Older people/ aged people/ Aging; 2) Walking/ gait and 3) Cognitive/ executive function/ Memory/ Working memory/ Attention/ Processing speed/ Visuospatial/ Language/ Psychomotor speed.
    Results
    Sixty-four articles met our inclusion criteria. The cognitive, motor and/or cognitive-motor tasks as the concurrent task while walking, the instrumentation for evaluating gait performance and the effects of dual-tasking on both gait properties and the quality of performing the concurrent task, were considered in our study.
    Conclusion
    While several cognitive and motor tasks are available to be used in the DTW and they need to be chosen based on the objectives of the studies, cognitive tasks are more prevalent. It may be attributed to the safety of the tasks since the hands are free to protect the elderly from possible falling during walking. Moreover, the speed of walking and other linear properties of walking were assessed in most of the studies.
    Keywords: Aging, Falling, Dual-task, Gait