فهرست مطالب

منطق پژوهی - سال هشتم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

نشریه منطق پژوهی
سال هشتم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • داود حسینی* صفحات 1-13
    کوبرروز و دیگران (2012) نظریه ای در باب ابهام پرورانده اند که طی آن مدلی برای رواداری ارائه کنند. قصد بر این است که در این مدل رواداری معتبر باشد؛ چنین نباشد که یک محمول مبهم بر هر چیزی حمل شود؛ و نیز استدلال های پارادوکس خرمن معتبر نباشند. در این مقاله استدلال خواهد شد که اولا، تحدید ایشان از اصل رواداری از آنچه در ادبیات مربوط به ابهام مورد توافق است فاصله می گیرد. و ثانیا، نظریه ایشان جمله ای قوی تر از رواداری را معتبر می انگارد؛ که این جمله مثال های نقض روشن دارد. و ثالثا، نظریه ایشان تنها می تواند رواداری را به معنای ضعیفی معتبر بداند. این نتیجه پایانی نظریه ایشان را به نظریه های غالب در باب ابهام که رواداری را درست قلمداد نمی کنند شبیه خواهد کرد.
    کلیدواژگان: پارادوکس خرمن، رواداری، صدق اکید، صدق روادار، شباهت
  • محمود زراعت پیشه صفحات 15-39
    علی وحیدیان کامیاد در مقاله ای با عنوان «روش شناسی کاربرد منطق فازی در بینش اسلامی» مدعی است که منطق فازی بخشی از منطق والای قرآن است. این ادعا از سوی برخی از محققان نیز مورد تایید قرار گرفته است. این در حالی است که به نظر می رسد شواهد ارائه شده در باب این ادعا، شواهدی ناقص اند و لازم می نماید تا اصل ادعا مجددا مورد کنکاش قرار گیرد. در تحقیق حاضر پاره ای از نقدها نسبت به اصل ادعای منطق فازی در قرآن با توجه به شواهد قرآنی ارائه شده از سوی مدعیان آن است. علاوه بر نقدهای جزئی که به عدم انطباق مثال های قرآنی ذیل الگوی فازی ارائه شده از سوی مدعیان بر می گردد، این نیز نشان داده خواهد شد که اساسا طرح ادعای وجود منطق فازی در قرآن، با خلط آنچه صراحتا به عنوان استدلال در متن آمده است (استدلال منصوص) و آنچه از سوی مخاطب ممکن است به متن نسبت داده شود (استدلال مستنبط) همراه است.
    کلیدواژگان: قرآن، منطق فازی، وحیدیان کامیاد، خلط مستنبط و منصوص
  • رضا سلطانی، سید محمد علی حجتی* صفحات 41-65
    کریپکی در کتاب مشهور «نامگذاری و ضرورت» مفهوم دلالت ثابت (rigid designation) را برای کلمات مفرد (singular terms) و به منظور رد نظریه های وصفی معرفی کرد؛ به این مضمون که یک کلمه دلالتگر، ثابت است اگر و تنها‍ اگر در همه جهانهای ممکن بر یک چیز دلالت کند. او در سخنرانی سوم این مفهوم را به کلماتی که برای انواع طبیعی مورد استفاده قرار می گیرند تعمیم داد. در باب اینکه این تعمیم چگونه خواهد بود بحثهای بسیاری در گرفته است که می توان آنها را به دو دسته کلی قائلین به همسانی در دلالت (sameness in designation) و ذاتگرایان (essentialists) تقسیم کرد؛ لیکن یک مشکل اساسی بر سر راه قائلین به همسانی در دلالت تحت عنوان «مشکل بی مایگی» « (trivialization problem) وجود دارد که می گوید اگر ثبات برای کلمات کلی (general terms) به معنای همسانی در دلالت در میان جهانهای ممکن باشد ،آنگاه علاوه بر کلمات مربوط به انواع طبیعی بقیه کلمات کلی هم ثابت خواهند شد؛ زیرا آنها نیز دلالت بر یک خصوصیت یکسان خواهند کرد. در این مقاله ما یک روش استدلالی را برای دفع مشکل بی مایگی نقد می کنیم. این روش استدلالی بر این اساس است که اوصاف معین می توانند دلالت بر اشیاء وافر (abundant) بکنند و با استفاده از تناظر (parallelism) بین کلمات کلی و کلمات مفرد نتیجه می گیرد عبارات حملی وصفی نیز می توانند دلالت بر خصوصیات وافر بکنند؛ اما به نظر می رسد این ادعا با بعضی اصولی که رفتار سمانتیکی کلمات را توضیح می دهند و شهودهای ما در مورد صدق عبارات شامل این کلمات، همخوانی ندارد.
    کلیدواژگان: دلالت ثابت، ترمهای کلی، مشکل بی مایگی، اشیاء وافر، اشخاص دفتری
  • مهدی عظیمی* صفحات 67-93
    هدف این مقاله تحریر و تحلیل بخشی از تاریخ دلیل افتراض (به طور خاص) و تاریخ منطق دوره ی اسلامی (به طور عام) است. ارسطو دلیل افتراض را در چندین موضع از دستگاه قیاسی اش، از جمله در اثبات عکس سالب کلی، به کار می گیرد. مسئله ی مقاله ی کنونی همین کاربرد اخیر است. از زمان تئوفراستوس چالش های فراوانی فراروی این دلیل افتراض نهاده شده است. اسکندر افرودیسی به رفع این چالش ها همت می گمارد و به این منظور دو تفسیر از افتراض یادشده به دست می دهد که، بر پایه ی تحلیل ما، دومین تفسیر یک برهان خلف است که در آن از حذف و معرفی سور وجودی و جابه جایی عاطف استفاده شده است و بنابراین نشان می دهد که این بخش از منطق ارسطو هم به منطق گزاره ها و هم به منطق محمول ها وابسته است. نیز این تفسیر، دلیل افتراض را به خاطر استفاده از حد شخصی، دلیلی غیرقیاسی می شمارد و آشکار می سازد که اسکندر به درستی قیاس ارسطو را منطق حدهای کلی می داند. در جهان اسلام، ابن سینا، خونجی، و خواجه نصیر از همین تفسیر پیروی می کنند و حتی درک روشن تری نسبت به قواعد یادشده از خود نشان می دهند؛ به گونه ای که ابن سینا و خواجه نصیر آشکارا از تمایزی سخن می گویند که امروزه میان نام خاص و نام فرضی نهاده می شود. سهروردی و فخر رازی، اما، با اثرپذیری از تفسیر نخست اسکندر، تیزبینی چندانی از خود به نمایش نمی گذارند، نه در فهم منطق ارسطو به عنوان منطق حدهای کلی و نه در فهم آن دسته از قواعد منطق گزاره ها و محمول ها که در فرآیند افتراض دخیل اند.
    کلیدواژگان: دلیل افتراض، عکس سالبه ی کلیه، حذف سور وجودی، معرفی سور وجودی
  • محمد فروغی*، هادی وکیلی، اعظم قاسمی صفحات 95-119
    بیشتر تعاریف ارائه شده برای مادی و مجرد به گونه ای هستند که ابتدا امر مادی تعریف می گردد سپس امر مجرد به گونه سلبی (سلب ماده، خواص ماده یا وابستگی به ماده) تعریف می شود: مجرد آن چیزی است که مادی نیست. ایراد وارد به اینگونه تعاریف سلبی این است که دیگر نمی توان بین شی اول و سلب آن شی، حدواسط و شی سومی تعریف کرد. لذا بر اساس این گونه تعاریف نمی توان بین ماده صرف و مجرد تام دسته دیگری از امور (مثلا مجرد برزخی) تعریف کرد. در این مقاله سعی شده ابتدا تعاریف موجود در خصوص مادی و مجرد بررسی گردد، سپس نشان داده شود که با توجه به نظر صدرالمتالهین در خصوص حرکت جوهری اشتدادی نفس ناطقه، لازم است بین مادی صرف و مجرد تام طیفی از امور داشته باشیم، طیفی شامل مادی محض، اندک تجرد نفس نباتی، تجرد مثالی، تجرد عقلی و فوق تجرد و همچنین مراتبی باید بین این مراتب ذکر شده وجود داشته باشد. آنگاه نشان می دهیم که این نگاه طیف گونه به اشیاء با تعاریف مبتنی بر حصر عقلی و به طریق اولی با تعریف سنتی مادی-مجرد (تعریف دوگانه ایجابی - سلبی) سازگار نمی باشد. نهایتا بیان می کنیم که نمی شود تعریفی جامع برای امری که واحد شخصی ذومراتب است، ارائه داد؛ و در پایان با اشاره مختصر به منطق فازی بیان می کنیم که باید به گونه ای فازی به مسئله نگاه کرد؛ و تعریف جدیدی با استفاده از منطق فازی ارائه می دهیم.
    کلیدواژگان: مادی، مجرد، حرکت جوهری اشتدادی، تعریف مادی و مجرد، منطق فازی
  • مهدی محمدی*، علی اکبر احمدی افرمجانی صفحات 119-136
    یکی از مقدماتی ترین مطالبی که در هر کتاب آموزشی منطق فرگه ای در بحث منطق محمولات به چشم می خورد، این است که «وجود داشتن» نمی تواند در هیچ گزاره ای محمول واقع شود؛ بلکه جایگاه «وجود» سور گزاره ی جزئی است. هدف من در این مقاله این است که نشان دهم بنیان گذاران منطق فرگه ای چه دیدی به ساختار گزاره داشتند و چرا وجود در این ساختار نمی تواند محمول واقع شود. سپس تبیین و راه حل این منطق دانان از گزاره های وجودی را بیان می کنم؛ و در پی آن، اشکالات و نارسایی های تحلیل ارائه شده را بررسی خواهم کرد. بسیاری از فیلسوفان تحلیلی، چون مور (Moore، 1936) ، نیل (Kneale، 1936) ، ویزدم (Wisdom، 1931) ، ایر (Ayer، 1947) و دیگران، بیش تر در بحث های مربوط به برهان وجودی برای اثبات خدا، به محمول نبودن وجود اشاره کرده اند. اما من در این مقاله تنها به فرگه، راسل، و کواین خواهم پرداخت. آرای فیلسوفان نامبرده با اندکی مسامحه ذیل رای این سه می گنجد.
    کلیدواژگان: محمول وجود، فرگه، راسل، کواین
|
  • D. Hoseiini * Pages 1-13
    Cobreros et al. (2012) developed a theory of vagueness in order to model tolerance principles coherently, in the sense that not everything falls under a vague predicate and no sorites paradox is valid. It is argued in this paper that their characterization of tolerance principles does not match with the standard conception of tolerance in the literature. In addition, their theory validates a stronger version of tolerance which suffers from clear counter examples. Furthermore, their theory validates tolerance just in a weak sense. That assimilates their theory with dominant theories of vagueness, those which accommodate tolerance principles not as true.
    Keywords: sorites paradox, tolerance, Strict truth, Tolerant truth, closeness
  • M. Zaraatpishe Pages 15-39
    Ali Wahidiyan Kamyad claimed in an article named “Methodology of Usage of Fuzzy Logic in Islamic View” that fuzzy logic is a part of the logic of sacred Quran. This claim was supported by a group of researchers, while it seems that the evidences to prove it are incomplete. So it seems necessary to study the main claim again. What will be come at the continuing contains some critiques to this claim with respect to the Quranic evidences for which has been given. Besides some partial critiques to the correspondence of the Quranic examples which are claimed to be corresponded to the fuzzy argument given, it will be shown that there is a main fault in the claim that Quran has used in some verses the fuzzy logic which is based on a confusion of what is explicitly occurred in the passage as an argument (Mansus argument) and what is in ascribed to the passage by the reader (Mustanbat argument).
    Keywords: Quran, fuzzy logic, Vahidiyan Kamyad, Error of Mostanbat, Mansus
  • Reza Soltani, Seyyed Mohammad Ali Hodjati * Pages 41-65
    Kripke in his famous book, Naming and Necessity, introduces the concept of “rigidity” for designation of singular terms; and by using it, he refutes the Descriptive Theory of Meaning. If a term is rigid it means that it designates the same thing in all possible worlds in which it exists. Kripke, in third lecture, extends the concept of “rigidity” to all natural kind terms. This extension has had several interpretations which can be put into two categories: the sameness in designation, and the essentialist approaches. The sameness in designation approach, however, confronts “the trivialization problem”,i.e. not only natural kind terms, but also all general terms are rigid designators since each of them designates a property which remains the same across all possible worlds. An argumentative way has been proposed to refute trivialization problem. This approach is based on considering abundant objects as the designatum of singular terms and parallelism between these words and general terms. In this paper we will criticize this approach and show that it conflicts with some semantic roles of general terms and also our intuition concerning the truth value of sentences containing them.
    Keywords: rigid designation, general terms, trivialization problem, abundant objects, office persons
  • Mahdi Azimi * Pages 67-93
    The purpose of current article is to report and to analyze a part of the history of Exposition specially, and the history of logic in Islamic civilization generally. Aristotle uses the exposition in several places of his syllogistic, including in the proof of E-conversion. The problem of current article is the recent application. Since Theophrastus there have been many challenges in the proof of E-conversion by exposition. Alexander of Aphrodisias tries to resolve the challenges and, in order of it, propose two different interpretations about the mentioned exposition the second of which, on the basis of our analysis, is a reductio ad absurdum in which existential introduction, commutation, and existential elimination have been used. The fact shows that Aristotle’s logic, in this part, depends both on propositional and predicate logic. Again this interpretation considers the exposition as a non-syllogistic proof because of its usage from singular term, and shows that Alexander who counts the Aristotle’s syllogistic as the logic of universal terms is right. In Islamic world, Ibn Sina, Kunaji, and Tusi follow the same interpretation and even offer a more clear understanding of the mentioned rules, so that Ibn Sina and Tusi expressly talk about a distinction which today is made between proper name and arbitrary name. But Suhrawardi and Fakhr al-Din Razi who are influenced by Alexander’s first interpretation expose no brilliant acuity, not in understanding the nature of Aristotle’s logic, and not in understanding the rules involved in the proof of E-conversion by exposition.
    Keywords: exposition, E-conversion, existential introduction, existential elimination
  • Mohammad Foroughi *, Hadi Vakili, Azam Ghasemi Pages 95-119
    Most of definitions presented for material/immaterial thing have a common form: first they define material thing, then they define immaterial thing as a thing that is not material. There is a common objection to these kind of definitions: all of them are such that we cannot define something between material thing and immaterial thing. In this research we try to investigate common definitions of material/immaterial thing, then web prove that according to Mulla Sadra's viewpoint about Substantial Motion of human soul, we should define some levels between pure material and pure immaterial, In fact there should be a spectrum beginning from pure material thing and ending to pure immaterial thing. Then we show that this new viewpoint to definition of material/immaterial thing (spectrum view) is not compatible with traditional definition system that uses Alhasr alAghi. Finally we propose a new approach toward definition of immaterial (and material) thing using fuzzy logic.
    Keywords: Material, Immaterial, substantial motion, definition, fuzzy logic
  • Mahdi Mohammadi * Pages 119-136
    One of the most basic doctrines in the predicate logic is that existence can never be a predicate; rather, it is the particular quantifier. Here Ill try to explore the views of the founders of Fregean logic on the structure of the proposition, and why it does not take existence as a predicate. Then Ill state their explanation and solution for existential propositions. Finally, Ill investigate the shortcomings of their analysis. Many analytical philosophers, including Moore, Kneale, Wisdon, Ayer, etc, who have denied 'existence' as a predicate, have done so as part of their refutation of the ontological argument for the God's existence. However, here Ill deal only with Frege, Russell, and Quine. The other philosopher's stance can more or less be found in one of these three.
    Keywords: Existence Predicate, Frege, Russell, Quine