فهرست مطالب

فصلنامه حکمت معاصر
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید پارسانیا صفحات 1-18
    برهان صدیقین به شکلی که ابن سینا آن را نخستین بار برای برهان امکان و وجوب به کاربرد، از طریق آثار ابن رشد و ابن میمون در قرون وسطی، به آثار توماس آکویناس راه یافت. مفاهیم مربوط به این برهان چنانکه مورد نظر ابن سینا بود، در این آثار منتقل نشد و آشفتگی برهان در فلسفه بعد از رنسانس غرب نیز ادامه یافت. در این مقاله برهان امکان و وجوب از قرن هفدهم به بعد در تاریخ فلسفه غرب دنبال شده است. مدعای مقاله این است که لایبنیتس و ولف، برهان را بر مدار امکان احتمالی و نه امکان ماهوی اقامه کرده اند و اشکالاتی که از ناحیه ی هیوم و کانت و دیگران بر این برهان به تقریر آکوییناسی آن اقامه شده، خالی از قوت نیست. در بخش پایان، قوت و قدرت تقریر سینوی برهان در رد اشکالاتی که از قرن هفدهم به بعد نسبت به برهان وارد آمده، اثبات شده است.
    کلیدواژگان: امکان احتمالی، امکان ماهوی، برهان امکان و وجوب، حمل اولی، حمل شایع
  • عبدالله جوادی آملی صفحات 19-28
    انسان دوستی و مفاهیم مرتبط با آن، از جمله مباحثی است که در طول تاریخ بشر، مورد توجه بوده و از اهمیت ویژ ه ای در روابط انسانی برخوردار است. مفهوم انسان دوستی و مسایل مرتبط با آن، بار ها از سوی صاحب نظران و اندیشمندان نقد و بررسی شده است. البته این مفهوم، از گستره معنایی وسیعی برخوردار است و بحث و بررسی تمامی مسایل مربوط به آن، از عهده یک مقاله یا کتاب خارج است و به کنکاش و تتبع زیاد و زمان کافی نیاز دارد. اما از جمله مباحثی که مستقیما به مفهوم انسان دوستی مربوط است و در حقیقت زیر مجموعه آن قرار می گیرد. مسئله نحوه تعامل حکومت با مردم و حفظ کرامت و جایگاه انسانی شهروندان جامعه توسط دولتمردان است. مقاله حاضر به بررسی این امر مهم در سیره علوم و با تاکید بر نامه حضرت به مالک اشتر، پرداخته، تلاش می کند برخی اصول انسان دوستی را که دولتمردان، ملزم به رعایت آن در قبال مردم هستند، از دیدگاه امام علی (ع) مورد بررسی قرار دهد. مفاهیمی چون رعایت عدالت در برخورد با مردم، مشورت با مردم در امور جامعه، نقد پذیری دولتمردان مخالفت با حاکمیت روابط ، پاسخگو بودن مسیولان به مردم، ایجاد امنیت در جامعه و... از جمله اصول انسان دوستی است که حضرت در کلام گهر بار خود به آن اشاره فرموده و ما نیز در این مقاله به بررسی آن خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: وحی، عقل، شناخت، تقوی، تزکیه
  • مرتضی شجاری صفحات 29-54
    از نظر عده ای از عارفان مسلمان، علم یاد آوری حقایقی است که روح آدمی پیش از تعلق به بدن و گرفتار آمدن در حجاب دنیا مشاهده کرده است. این امر در فلسفه افلاطون به «نظریه تذکر» شهره است و بر قبول تجرد روح، نوع خاصی از ارتباط روح و جسم، و تقدم روح بر بدن مبتنی است. پیامبران و اولیای الهی برای تذکر و به یاد آوردن حقایق در حجاب درون آدمی، آمده اند. دلیل ارسال قرآن که لقب ذکر دارد، نیز همین است. سالک إلی الله در نهایت سلوک و وقتی که از حجاب بدر آمد، به معرفت به خویشتن می رسد؛ معرفتی که معرفت به تمام حقایق و معرفت به پروردگار است. در این مقاله، اختلاف عارفان در این مورد با توجه به مبانی فکری و ذوقی آن ها و تبیین و تحلیل «نظریه تذکر» یا «یاد آوری» در عرفان اسلامی بررسی می گردد. پیش از توضیح این مطلب، اشاره ای به مبانی آن؛ یعنی، «حقیقت روح»، «ارتباط روح و بدن» و «تقدم روح بر بدن» صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: حقیقت روح، ارتباط روح و بدن، نظریه تذکر، عرفان اسلامی، معرفت نفس
  • مریم صانع پور صفحات 55-76
    اصول عرفان ابن عربی، واضع نظریه خیال، بر حکمت متعالیه ملاصدرا تاثیر فراوانی گذارد، چنانکه می توان نظریه تجرد خیال و وساطت و طریقیت عالم خیال را مهم ترین عوامل شکل گیری حکمت متعالیه قلمداد کرد. به بیانی دیگر، می توان وجه تمایز مبنایی «حکمت متعالیه» با «حکمت مشاء» و «حکمت اشراق» را در تجرد عالم خیال و صور خیالی در حکمت متعالیه و عدم تجرد آن ها در حکمت مشاء و اشراق دانست. در مقاله حاضر، نظریه خیال به عنوان محوری ترین عنصر نظریه عرفانی ابن عربی و حکمت متعالیه ملاصدرا مورد پژوهش و مداقه قرار گرفته است و چیستی و چگونگی عالم خیال و قوه تخیل بررسی و تحلیل شده است. سپس، وجوه اشتراک و افتراق دو دیدگاه مزبور، با محوریت خیال، تبیین شده است.
    کلیدواژگان: ابن عربی، ملاصدرا، عالم خیال، تجرد، تخیل، عرفان، فلسفه
  • اعظم قاسمی صفحات 77-100
    نسبت بین سنت و تجدد و پاسخ به چالش هایی که تجدد برانگیخته است، از دغدغه های فکری دکتر نصر است. به اعتقاد وی، بدون فهم صحیح مبانی تجدد نمی توان در خصوص نسبت آن با سنت سخنی گفت و درک و فهم از انسان، یکی از مبانی مهم تجدد و در تعارض اساسی با سنت است. در مقاله حاضر، رویکرد وی به انسان شناسی مابعدالطبیعی با گرایش سنت گرایی پرداخته می شود. اهمیت این مبحث بدان جهت است که انسان شناسی مدرن و حتی پسا مدرن عواقب سویی به همراه داشته است که برخی از پیامدهای آن همچون بحران محیط زیست، کل نوع بشر را تحت الشعاع قرار داده است. دکتر نصر با نقد و بررسی انسان گرایی و نه انسان شناسی مسیحی به تحلیل تغییر گرایش از خدا محوری به انسان محوری در تاریخ تفکر غربی می پردازد. وی با ذکر ویژگی های اساسی انسان متجدد و انسان سنتی بر آن است که بین این دو گونه انسان شناسی تقابل برقرار است. او در نهایت پیامدهای سوء انسان شناسی متجددانه را تحلیل می کند و راه غلبه بر چالش های این حوزه را منوط به بازگشت به انسان شناسی سنتی می داند.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، تجدد، سنت گرایی، سید حسین نصر، خلیفه الله
  • علیرضا کهنسال صفحات 101-118
    امکان از مفاهیم کلیدی فلسفه اسلامی است و پژوهش در باب آن به هر میزانی که باشد، به گسترش معرفت فلسفی یاری می رساند. با التفات به این نکته، نوشتار کنونی بر آن است که درباره یکی از مباحث مهم امکان که در واقع اصلا به آن پرداخته نشده است، تحقیق کند. مساله ما «اشتراک لفظی یا معنوی» امکان است. مراد از این که متفکران ما اساسا به آن نپرداخته اند، این است که در لوازم و توابع مساله، غور نکرده اند و به این بسنده کرده اند که امکان را مشترک لفظی بدانند. در این مقاله اشتراک معنوی امکان اثبات شده است. دلایل متعددی بر این مطلب عرضه شده است؛ صحت تقسیم امکان، وحدت معنای نقیص آن و استقرای امکانات از جمله دلایلی است که بر اشتراک معنوی امکان آورده شده است. سرانجام با دو تحلیل دقیق اثبا شده است که امکان هر گونه که باشد متعلق به وجود است.
    کلیدواژگان: امکان، ضرورت، سلب ضرورت، وجود، اشتراک معنوی
  • سید محسن میری صفحات 119-138
    این مقاله به دغدغه ها و بحران های انسان از منظر هانری کربن می پردازد. کربن فلسفه و اندیشه خویش را پرسش از وضعیت انسان و بحران های او آغاز گرد و سپس راه حل ها را در مبانی اساسی فلسفی و حکمی یافت. وی علت اصلی مشکلات و بحران های معاصر در غرب را در نوع وجود شناسی و معرفت شناسی فیلسوفان غربی می دانست و راه حل اساسی را نیز در اعتقاد به عالم مثال جستجو می کرد. در مقاله حاضر، بحران های انسان معاصر از دیدگاه کربن مانند دو گانه انگاری در کل هستی و معرفت، سکولاریزاسیون (جدایی الهیات از فلسفه)، زوال معاد شناسی، قداست زدایی از هنر، رویکرد تک ساحتی به دین و نبود مبانی اصیل برای نزدیکی ادیان به یکدیگر، طرح می شوند. سپس، پاسخ وی بر اساس حکمت اسلامی با تاکید بر ویژگی ایرانی عالم مثال از منظر حکمای ایرانی همچون ابن سینا، سهروردی و ملاصدرا عرضه می شود و به اجمال نقد می گردد.
    کلیدواژگان: عالم مثال، هانری کربن، بحران های معاصر، حکمت اسلامی، حکمای ایرانی
|
  • Hamid Parsania Pages 1-18
    The Siddiqin proof as presented by Avicenna for the first time to express the proof from contingency and necessity, entred into the works of Thomas Acquinas through Arerroes and Maimonides in the middle ages. The concept related to this proof was not conveyed in the works of the above-mentioned authors and this led to a kind of ambiguity in that proof in philosophy after the western Renaissance. This article deals with the proof from contingency and necessity as reflected in western philosophy since the 17th century. The present article claims that Leibniz and Wolff appealed to this proof on the basis of possible Contingency rather than essential Contingency and also the criticisms aimed at its Thomistic account by Hume and Kant is not devoid of some strength and validity. In the final part of the article, the validity and strength of Avicennan account of the proof are cited and emphasized, so as to reject the criticisms aimed at it since the 17th century onward.
    Keywords: POSSIBLE CONTINGENCY, PRIMARY, ESSENTIAL PREDICATION, ESSENTIAL CONTINGENCY, PROOF FROM CONTINGENCY, NECESSITY, Common technical predication
  • Abdollah Javadi-Amoli Pages 19-28
    The views on the science of Ethics are as diverse and different as the views on understanding man and his nature. In the present article, at first the preliminary points of the discussion are presented. Then, the different views on the abstract or material nature of man are cited and their differences are enumerated. In the second premise of the present study, the highest and the most perfect attributes of Allāh are cited and it becomes evident that these attributes are not different from the essence of God and the unification of God with these attributes are cited, although God and his attributes are different. In the third premise, it is stated that for the divine religion, there exists only an initiator which acts as the doer and only one receiver. In the fourth premise, it is stated that the main body and structure of religion and moral principles and all religious rules, are produced by God and are issued from God. Based on these four premises, it is stated that man is a God-seeking being. Therefore, any true knowledge, any sublime morality and any righteous action which makes man similar to God, are important for man and give him a kind of real life and any belief or attribute or deed which would make him approach atheism, will lead to his death. In this case, man is a dead being with only the features of a living thing because the life of spirit becomes possible only with true understanding and perfect and pure faith, and the death of the spirit comes from ignorance in views and lack of reasoning in actions.
    Keywords: SCIENCE OF ETHICS, UNDERSTANDING MAN, DIVINE RELIGION, RIGHTEOUS ACTIONS, THE LIFE OF THE SPIRIT
  • Morteza Shajari Pages 29-54
    A number of Muslim mystics believe that knowledge consists of the truths which man’s soul has learned or acquired before being trapped by man’s body and becoming a prisoner in the veils of this material world. This was called the remembrance theory in the philosophy of Plato, and it was based on the acceptance of the immateriality of the soul, a certain relationship between soul and body and the priority of the soul to body. The prophets and the divine saints have come to notify the people and to make them remember those truths in man’s life which he has forgotten because of the veils covering his soul. The reason for the revelation of the Qurān which is called “remembrance” is also emphasizing this fact. The mystic, who moves in the path of Allāh, when coming out of the veils of his body, attains Self- knowledge, a kind of knowledge which is the knowledge of all truths and knowledge about God himself. The present article deals with the differences between Muslim mystics on this issue according to their theoretical and tasting foundations; also the explanation and analysis of “the resemblance theory” in Sufism are examined. Before explaining this theory, we have given a brief explanation of the founfations of this theory such as “the reality of the soul”, “the relation between the soul and the body” and “the priority of the soul to body".
    Keywords: THE REALITY OF THE SOUL, THE RELATION BETWEEN SOUL, BODY, THE THEORY OF REMEMBRANCE, Sufism, SELF-KNOWLEDGE
  • Maryam Saneapour Pages 55-76
    The principles of the mysticism of Ibn Arabi, the founder of the Image theory, had a great influence upon the Transcendent Theosophy of Mullā Sadra. This influence is so great that the theory of the immateriality of image and the mediation of the imaginal world can be described as the basic causes for the formation of the Transcendent Theosophy of Mullā Sadra. In other words, it is possible to treat the immateriality of the imaginal world and imaginal forms and their materiality in Peripatetic and Illuminationistic philosophies in the Transcendent Theosophy as the distinguishing feature which might separate “Transcendent Theosophy” from “Peripatetic philosophy” and “Illuminationstic philosophy”. In the present article, the theory of Image is treated as the most pivotal element in the mystical theory of Ibn Arabi and the Transcendent Theosophy of Mullā Sadra, and the nature and quality of the imaginal world and the faculty of imagination have been analyzed and examined.
    Keywords: IBN ARABI, Mulla Sadra, IMAGINAL WORLD, IMMATERIALITY, IMAGINATION, mysticism
  • Azam Ghasemi Pages 77-100
    The relation between tradition and modernity and providing solutions to the challenges created by modernity are among the major intellectual concerns of Dr. Nasr. In his view, one cannot make any assertions on this relationship, without understanding the foundations of modernity and understanding man is one of the crucial foundations of modernity, which has a basic conflict with tradition. The present article investigates the approach of Dr.Nasr to metaphysical anthropology with regard to Traditionalism. The importance of this discussion lies in the fact that the modern and postmodern anthropology have very unpleasant and harmful consequences. Some of these consequences such as the environmental crisis have affected the life of the whole humanity in the world. Dr.Nasr investigates and crticizes Humanism, not the Christian anthropology, and attempts to analyze the shift from Theocentrism to Homocentrism in the history of the western thought. By citing the main characteristics of the modern man and contrasting them with the main characteristics of the traditional man, he attempts to show the contranst between these two types of anthropology. He finally analyzes the evil and harmful consequences of the modern anthropology and shows that the way to overcome the challenges in this domain is a basic return to traditional anthropology.
    Keywords: Anthropology, Modernity, Traditionalism, Seyyed Hossein Nasr, GODS VICEGERENT
  • Aliraza Kohansal Pages 101-118
    Contingency is one the key concepts in Islamic Philosophy, and inquiring in it, how much it be, developes the philosophical knowledge. Considering this point, in this article we intend to investigate in one of the important debates on Contingency, which has been neglected in all the previous studies. Our problem is “the equivocality or univocality of Contingency”. If we say that the previous thinkers have not dealt with this problem, we mean that they have not investigated in the implications and consequences of the problem, and have limited themselves in saying that the Contingency is equivocal. In this article, the Univocality of Contingency has been proved. There are many reasons for this; the correctness of the division of Contingency, the unity of the meaning of its contradictory, and the inducibility of Contingencies are among the reasons for the Univocality of Contingency. At the end, it has been proved by two accurate analyses that the Contingency, what kind it be, belongs to the Existence.
    Keywords: CONTINGENCY, Necessity, NEGATION OF NECESSITY, existence, UNIVOCALITY
  • Seyyed Mohsen Miri Pages 119-138
    The present article deals with man’s concerns and his crises on the basis of Corbin’s views. Corbin began his philosophy and thought on the basis of asking questions about the condition of man and his crisis; then, he sought solutions to these problems on the basis of the basic principles of philosophy and theosophy. He believed that the main cause of the problems and crises in contemporary western world must be sought in the western philosophers’ ontology and epistemology.He sought the main solution in appealing to the imaginal world. The present article, states the main crises of contemporary man according to Corbin, such as the belief in dualism in the whole existence and knowledge, secularization (the separation of theology from philosophy), the disappearance of escatology, secularization of art, the one-dimensional approach to religion, and the loss of true principles for bringing the religions closer to each other. Finally, the solutions offered by Henry Corbin on the basis of Islamic theosophy are stated and briefly criticized in the views of some Iranian sages such as Avicenna, Suhrawardi and Mulla Sadra by emphasizing on the Iranian feature of the imaginal world.
    Keywords: THE IMAGINAL WORLD, HENRY CORBIN, THE CONTEMPORARY CRISES, ISLAMIC THEOSOPHY, IRANIAN SAGES