فهرست مطالب

فصلنامه حکمت معاصر
پیاپی 13 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا بلانیان، مرتضی حاج حسینی صفحات 1-24
    آیا با حذف عقل فعال به عنوان علت حقیقی افاضه صور ادراکی در فلسفه صدر المتالهین شیرازی امکان یافتن راهکار دیگری برای تبیین فرایند حصول شناخت انسانی بر اساس مبانی موجود در این فلسفه وجود دارد؟ این مقاله نشان می دهد که علی رغم اختصاص صفحات زیادی از آثار صدرا به مسئله کیفیت حصول معرفت آدمی نسبت به موجودات جهان با محوریت واهب الصور به عنوان علت حقیقی این امر، اصول و مبانی خاص حکمت متعالیه ما را از آن تحلیل معیوب بی نیاز ساخته، و راهکار قابل قبول تر و ساده تری در اختیار ما می گذارد. این راهکار مبتنی بر اصول و نکته نظرهای ابتکاری این فیلسوف هم چون؛ اصالت وجود، وحدت تشکیکی وجود، نوع هویت وجودی انسان در حکمت متعالیه، اتحاد عالم و معلوم و نتایج آن و تقسیم علم به بسیط و مرکب است. ما نشان خواهیم داد که این مبانی ضمن این که گشودگی مراتب هستی را بر روی یک دیگر قابل دفاع می سازد، با تکیه بر حرکت اشتدادی وجودی انسان، فرایند حصول شناخت آدمی را به نحو موجهی تبیین می کند
    کلیدواژگان: عقل فعال، اصالت وجود، وحدت وجود، یگانه انگاری وجود انسان، اتحاد عالم و معلوم، علم بسیط
  • فروغ رحیم پور صفحات 25-41
    تناسخ که در اصطلاح رایج فلسفی به معنی انتقال نفس از بدن خود به بدن مادی دیگر در همین دنیا و پس از مرگ افراد است قاطعانه از سوی ابن سینا و ملاصدرا با برهان عقلی رد شده است؛ هر یک از این دو فیلسوف بزرگ با تکیه بر مبانی خود، رابطه ویژه نفس انسان با بدن وی را نشان می دهند و با استناد به آن، تعلق نفس به بدن/ بدن های دیگر را نفی می کنند.
    استدلال های شیخ الرئیس در نفی تناسخ بر این مبنا استوار است که نفس از حیث ذات، مجرد و از حیث فعل، مادی است لذا گرچه علت فاعلی و مفیض نفس، عقل مفارق است اما مزاج مستعد و ماده بدنی، زمینه ساز و معد این افاضه است. به علاوه، شیخ معتقد است که رابطه هر نفس با ماده بدنی خود، رابطه لزومیه ذاتیه است و به همین سبب، این نفس برای این بدن، امری بی بدیل است. اما صدرالمتالهین به مبانی نوینی نظیر تشکیک و اشتداد در وجود و حرکت استکمالی جوهری در همه موجودات (ازجمله در نفس و بدن به موازات یک دیگر) قائل است و نفس را در بدو حدوث، جسمانی می داند و معتقد است که ترکیب نفس و بدن ترکیبی اتحادی است. او علاوه بر این که به نقل و تایید راه حل های شیخ الرئیس می پردازد، از مبانی متعالیه نیز بهره می برد و بدین وسیله، هم تبیین نوینی از بعضی از برهان های رد تناسخ به دست می دهد و هم خود، راه حل و برهان جدیدی برای ابطال تناسخ ارائه می کند که فقط با مبنای متعالیه قابل توضیح است.
    این مقاله در نظر دارد ضمن توضیح و مقایسه راه حل های منتخب این دو فیلسوف برای نفی تناسخ و روشن کردن نقاط مشترک ایشان، کارکرد مبانی خاص هر یک در این حوزه را روشن کند و نشان دهد که چگونه در مواردی مبانی متفاوت برای برآوردن مقصود واحد، به کار گرفته می شوند.
    کلیدواژگان: تناسخ، نفس، بدن، ابن سینا، ملاصدرا
  • مریم صانع پور صفحات 43-63
    نگارنده مقاله حاضر با بررسی آثار شیعه شناسان غربی درصدد است تا از میزان و نحوه شناخت آن ها در مورد آموزه های عقلانی اعتقادی شیعه امامیه (عدل و امامت) مطلع شود. شیعه شناسان مورد مطالعه در این مقاله عبارت اند از: ویلفرد مادلونگ، مایر بارآشر، اتان کوهلبرگ، ونزبرو، رون بوکلی، هانری کربن، مونتگمری وات، هاینس هالم، و آندرو نیومن. نویسنده در پایان مقاله با توجه به وجوه مثبت و منفی آثار شیعه شناسان غربی پیشنهادهایی جهت بازنگری درون دینی در جنبه های نظری و عملی به صاحب نظران شیعه دوازده امامی ارائه می کند.
    کلیدواژگان: عقلانیت، عدل، امامت، شیعه
  • محمدکاظم علمی سولا، طوبی لعل صاحبی صفحات 65-80
    ملاصدرا و کانت، به عنوان دو فیلسوف مهم اسلامی و غربی، تاکید و تمرکز ویژه ای بر مسئله «خود» یا «نفس» داشته اند. نفس از دیدگاه ملاصدرا معانی و مراتب گوناگونی دارد که در برخی از آن ها، منفصل از بدن وجود داشته و در برخی مراتب، عین بدن می شود و پس از طی مراحل نباتی و حیوانی، عنوان نفس ناطقه بر آن قابل اطلاق است. این نوشتار درصدد تبیین این امر است که حدوث نفس ناطقه با پذیرش عقل نظری ممکن می شود اما بقای آن، در فرایند رشد عقل نظری و عملی صورت می پذیرد. این مسئله با دیدگاه کانت به عنوان فیلسوفی معرفت شناس که پیدایش نفس استعلایی را در کارکرد عقل نظری یا معرفت یقینی، و بقای آن را صرفا در کارکرد عقل عملی میسر می داند، قابل مقایسه است.
    کلیدواژگان: نفس ناطقه، نفس استعلایی، حدوث، بقا، معرفت
  • محمد میری صفحات 81-99
    بخار برآمده از قسمت های لطیف اخلاط موجود در بدن را روح بخاری می گویند. روح بخاری، لطیف ترین جزء بدن جسمانی به شمار می آید و نقش واسطه گری میان نفس مجرد و بدن مادی را به عهده دارد.
    ابن سینا در تبیین روح بخاری و مباحث مربوط به آن، توضیحات مبسوطی دارد که پس از وی این توضیحات در کلمات شیخ اشراق و ملاصدرا نیز قابل پی گیری است.
    روح بخاری از آن جهت که به سلامت و یا مرض بدن انسانی مربوط می شود مورد توجه اطبای متقدم بوده و در طب قدیم از آن سخن به میان آمده است و در عین حال، از آن جهت که بر فرض قبول وجود آن، می تواند نقش واسطه گری میان نفس و بدن را به عهده گیرد، مورد توجه فیلسوف قرار گرفته و در علم النفس، از آن بحث شده است.
    ابطال روح بخاری در پزشکی مدرن، خللی به علم النفس فلسفی وارد نمی سازد چون فیلسوف، روح بخاری را به عنوان اصل موضوعی از طب قدیم اخذ کرده است.
    کلیدواژگان: علم النفس، روح بخاری، ابن سینا، شیخ اشراق، صدر المتالهین
  • هادی وکیلی، پریسا گودرزی صفحات 101-126
    قبیل سخنان و گشودن رازهای نهفته در آن ها، چشم اندازی جدید از مواجهه تاریخی و سپس علمی با این پدیده است. تقریبا در همه آثاری که له و علیه شطحیات به نگارش درآمده اند، آن جایی که به انکار یا دفاع عقلانی از شطحیات پرداخته شده و نشانی از اثبات و رد توجیه منطقی این قبیل سخنان و تعابیر دیده می شود، منظور از عقل، عقل ارسطویی و مراد از منطق، منطق دوارزشی ارسطویی بوده است. با آن که منشا اشکالات و مشکلات در شطحیات در ذات نامتعارض بل متناقض یا متناقض نمای آن هاست اما راه حل منطقی برای حل این مشکلات نه در منطق ارسطویی بلکه در منطقی به نام منطق فازی است که در گفته های مدافعان از شطحیات نیز به طور ضمنی و ناخودآگاه به آن اشاره شده است اما عادت تبعیت تاریخی از قوانین عقلی مشائی و قواعد منطقی ارسطویی، مجال رهایی از چهارچوب تنگ و تاریک این منطق را به ذهن حتی برجسته ترین محققان در این عرصه از جمله استیس نداده است.
    کلیدواژگان: شطحیات، منطق فازی، منطق ارسطویی، منطق دو ارزشی، منطق چند ارزشی
|
  • Mohammadreza Balanian, Morteza Hajihosseini Pages 1-24
    Abandoningtheactive intellectas the main cause of perceptual forms، is there any different approach، based ontheprinciples ofSadra’s philosophy، to explain the process of human knowledge obtaining? Thispaper arguesthough Sadra devoted many pages in his works to the quality of human knowledgeobtaining، with the focus on the active intellect as the main cause، certainprinciples oftranscendentwisdom of Sadra، make us needless from that defective analysis and provide us with a more acceptableandeasierapproach. This approach is based on his peculiar principles and innovations such as existentialism،gradual unity of existence، existential identity of the human، the unification of intellect and intelligibe، and the knowledge division into simple and compound. We will show that these principles allow us to defendthe existential openness of levels of existence towards each other. Also، relying on existential motion of human، they explain the process of human cognition justifiably Abandoningtheactive intellectas the main cause of perceptual forms، is there any different approach، based ontheprinciples ofSadra’s philosophy، to explain the process of human knowledge obtaining? Thispaper arguesthough Sadra devoted many pages in his works to the quality of human knowledgeobtaining، with the focus on the active intellect as the main cause، certainprinciples oftranscendentwisdom of Sadra، make us needless from that defective analysis and provide us with a more acceptableandeasierapproach. This approach is based on his peculiar principles and innovations such as existentialism،gradual unity of existence، existential identity of the human، the unification of intellect and intelligibe، and the knowledge division into simple and compound. We will show that these principles allow us to defendthe existential openness of levels of existence towards each other. Also، relying on existential motion of human، they explain the process of human cognition justifiably.
    Keywords: existentialism_unity of existence_conceiving the man as a unity_the unification of the intellect_the intelligibe_simple knowledge
  • Forough Rahimpour Pages 25-41
    Metempsychosis، in current philosophical terms، means transition of soul from its own body into another material body، either in this world or after death. This idea is absolutely rejected by Ibn Sina and Mulla Sadra through intellectual reasoning. Each of these two great philosophers، depending on their own principles، defend the unique relation between human soul and its body and negates the dependence of it to other body/bodies. Ibn Sina’s reasoning in the negation of metempsychosis is based on that believe that soul in respect of its essence is abstract، and in respect of its act is material. So، although the cause of act and the donor of soul is immaterial intellect، but apt temperament and body substance is prone to this emanation. Additionally، Shaykh believes that the relation between each soul and its body substance is an intrinsically obligatory one. Mulla Sadra on the other hand، believes in novel bases such as existence gradation and strengthening; evolutional substantial movement in all of the creatures (including soul and body parallel to each other); bodily occurrence of the soul at the beginning; and mingled composition of soul and body. Besides quoting and confirming the solution of Shaykh-alraies، he benefits from the bases of the transcendent philosophy، so he not only proposed a novel presentation of some proofs against metempsychosis، but presented a new solution to prove impossibility of metempsychosis، which is only explainable by the bases of the transcendent philosophy. This article tries to explain and compare the chosen proofs of these two philosophers to reject metempsychosis، describe their particular bases، and show how in some cases، different bases are applied to attain a specific goal.
    Keywords: Metempsychosis, Soul, Body, Ibn Sina, Mulla Sadra
  • Maryam Saneapour Pages 43-63
    Surveying western studies on Shi’ism، this paper seeks to investigate the western scholar’s knowledge about the logical and rational principles of Twelver Shī’a (Adl and Imama). so first I will review، in some aspects، the works of Madelung، Bar-Asher، Kohlberg، Wansbrung، Buckley، Watt، Halm and Newman، and in the end of the article، respect to positive and negative aspects of the works، I will propose some shi’a’s elements by which scholars revise the twelver shi’a theoretical and practical presentations.
    Keywords: Rationality, Imamah, Adl, Justic, shiism
  • Mohammad Kazem Elmi Sola, Tooba Lal Sahebi Pages 65-80
    Mulla Sadra and Kant as two important Islamic and western philosophers have had peculiar concentration on the problem of the self or soul. According to Mulla Sadra، ‘self’ has different levels and degrees in which it occurs in different ways، in some degree it occurs independently، and in some other degree it becomes identical with body، and then through passing certain degrees، it occurs as rational soul. The present article tries to explain that the creation of the rational soul is possible by accepting theoretical intellect، but it continues to exist through the procedure of progress of theoretical and practical reason، and this is comparable to Kant، as an epistemologist philosopher، who holds that the creation of transcendental self depends upon the function of theoretical reason or certain knowledge، and the continuation of its being is based on the function of practical reason.
    Keywords: Rational Soul, Transcendental Soul, Creation, Continuation of Being, knowledge
  • Mohammad Miri Pages 81-99
    The steam which comes out of subtle parts of body is known as steamy soul. Steamy soul is the most subtle part of physical body and its role is mediating between soul and physical body. The nature of steamy soul and its issues had been vastly explained by Avicenna، and after him we can find Avicennian explanation in the works of Sheikh- e- Eshragh and Molla -Sadra. As much as it is related to human physical health and illness، however، steamy soul has been at canonical attention of physicians in medical profession، and as much as it، if any، roles as a mediator between soul and body it has been very attractive to philosophers، so steamy soul has been discussed a lot in philosophical psychology. Steamy soul denial by modern medicine does not invalidate reliability of philosophical psychology، because philosophical psychology assumes it as a reliable theorem taken from ancient medicine
    Keywords: Steamy soul, Avicenna, Physical body, philosophical psychology, Sheikh, e, Eshragh, Molla, Sadra
  • Hadi Vakili, Parisa Goudarzi Pages 101-126
    Discussing the linguistic and logical nature of mystical paradoxes, analyzing the content of such statements, and opening their hidden secrets, is a new perspective of historical and scientific confronting to this phenomenon. Almost all the works that have been written for or against these paradoxes, where they are dealt with rational denial or defend of the paradoxes and there are signs of some sorts of logical justification or un-justification to deny or accept these words and expressions, by rationality and logic they mean Aristotelian rationality and Aristotle two-valued logic. Although the problems stem from contradictory or paradoxical nature of the expressions, it is un-reasonable to resolve these problems in Aristotelian logic but we need another logic. Fuzzy logic is such a logic, to which, as we shall show, the defenders of paradoxes unconsciously have indicated. But the narrow limits of intellectual peripatetic framework and Aristotelian logic and adherence to their laws and rules throughout the history, have not allowed thinkers, even the most prominent researchers in this field including Stace, to get rid of the dark and narrow framework of this logic.
    Keywords: mystical Paradoxes, mysticism, fuzzy logic, Aristotelian logic