فهرست مطالب

فصلنامه حکمت معاصر
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی افضلی صفحات 1-20
    غروی اصفهانی، در بین حکیمان مسلمان، نخستین کسی است که، بدون اطلاع از آرای غربیان، برای اثبات وجود خدا، برهان وجودی آورده و تقریری از آن عرضه کرده است. از سوی دیگر، دکتر مهدی حائری یزدی، با آن که خود از مدافعان این برهان است، تقریر غروی را نمی پذیرد و از آن انتقاد می کند. این مقاله به توضیح و بررسی تقریر حکیم غروی و انتقادات حائری اختصاص دارد.
    کلیدواژگان: برهان وجودی، خدا، غروی اصفهانی، مهدی حائری یزدی، واجب الوجود، اثبات وجود خدا
  • رضا اکبریان، سیاوش اسدی * صفحات 21-43

    این مقاله در تلاش است به این مسائل پاسخ گوید که: ملاصدرا و ویلیامسون چه راهکاری را برای پاسخ به مسئله اخبار از معدوم ارائه می دهند و نقاط اشتراک و افتراق این راهکارها چیست و به علاوه هریک از این راهکارها با چه چالش هایی روبروست. ویلیامسون برای حل این مسئله، ضمن تاکید بر مساوقت شیء و موجود، به وجود ضروری اشیا قائل می شود. به این نحو که «جهت امکان» را مربوط به صفات اشیا، از جمله وجود انضمامی آن ها می داند، اما برای وجود منطقی اشیا، «جهت ضرورت» را درنظر می گیرد و اخبار از معدوم را در چهارچوب این نظریه تبیین می کند. ملاصدرا نیز مسئله اخبار از معدوم را با ارائه نظریه «وجود ذهنی» پاسخ می دهد. در این نظریه، که خود مبتنی بر نظریه وحدت تشکیکی وجود است، وجود ذهنی مرتبه ای از حقیقت واحده وجود درنظر گرفته و بر انحفاظ ماهیت در ذهن و خارج تاکید می شود. پس، برای اخبار از معدوم باید معدوم خارجی به وجود ذهنی، که ماهیت مربوط به آن تجلی یا ظل همین وجود ذهنی است، موجود باشد، اما هریک از این راهکارها با چالش هایی روبروست. از جمله این که در ساختار فلسفی ملاصدرا، بحث از چگونگی تصور معدومات مسکوت گذاشته شده است و انحفاظ ماهیت، در ذهن و خارج، بر مبنای وجودشناسی ملاصدرا غیر قابل توجیه است. از سوی دیگر، در دیدگاه ویلیامسون، وجود ضروری اشیا نمی تواند مبین واقعیت خارجی آن ها باشد؛ اما علامه طباطبایی، به جای آن که همانند ملاصدرا، پاسخ به مسئله اخبار از معدوم را در دستگاه وجود و ماهیت مطرح سازد، آن را در دستگاه وجود و عدم سامان می دهد. به این نحو که واقعیت خارجی را همان وجود می داند که یا مطلق یا مقید به اعدام است و عدم، از باب توسع، از واقعیت خارجی انتزاع و موضوع گزاره ها قرار می گیرد. بنابراین، موضوع قراردادن اعدام در گزاره ها را یک فعالیت عقلی و در ارتباط با واقعیت، که می تواند چالش های پیش روی دیدگاه های ملاصدرا و ویلیامسون را برطرف سازد، مطرح می کند.

    کلیدواژگان: وجود ضروری، وجود ذهنی، عدم، ممکن غیر بالفعل، ملاصدرا، ویلیامسون، علامه طباطبایی
  • منوچهر خادمی صفحات 45-82
    حکما برای اثبات اشتراک معنوی وجود و ابطال مشترک لفظی بودن آن به گونه ای استدلال کرده اند که می توان سه دلیل ذیل را اهم و اخص آن دلایل دانست. این سه دلیل عبارت اند از:1. مقسم واقع شدن و قابل قسمت بودن وجود به واجب و ممکن و جوهر و عرض؛ 2. تردید ذهن و تردد گمان، در خصوصیات ماهیات اشیا، با بقای جزم و یقین به مطلق وجود؛3. واحدبودن نقیض وجود، یعنی عدم.
    این در حالی است که، از میان حکمای معاصر، منوچهر بزرگمهر در مقاله ای که از ایشان، با نام «اشتراک لفظی وجود»، چاپ شده است، دلایل مزبور را ارزیابی و نقد می کند و آن گاه مدعی مشترک لفظی بودن وجود و نفی اشتراک معنوی آن شده است. نگارنده در این نوشتار کوشیده است همه نقدهای بزرگمهر را عینا نقل و سپس آن ها را جزء به جزء بررسی و نقد کند و همچنین، با ابتنای بر اصول و مبانی صدرایی به ایضاح نقاط ضعف نقدهای وی بپردازد و یک به یک آن ها را باطل و طرد کند و جوانب صحت و دقت منطوی در بطن دلایل سه گانه مورد نظر را ظاهر سازد و برخلاف رای و نظر وی، اشتراک معنوی وجود را نتیجه بگیرد.
    کلیدواژگان: منوچهر بزرگمهر، اشتراک معنوی، اشتراک لفظی، مفهوم و مصداق، خارج محمول، مطلق و مقید
  • محسن رضوانی صفحات 83-97
    مقاله حاضر نخستین نوشتاری است که به بررسی تفسیر چارلز باترورث درباره فلسفه سیاسی اسلامی می پردازد. دغدغه اصلی باترورث فهم و تفسیر فلسفه سیاسی اسلامی بر اساس رهیافت تفسیری است، رهیافتی که به اصالت فلسفه سیاسی اسلامی اعتقاد دارد. با این حال، تفسیر دوگانه باترورث از فلسفه سیاسی اسلامی و به ویژه درک ناقص از فلسفه سیاسی اسلامی معاصر باعث شده است که وی نتواند خود را از رهیافت تاریخی، که اعتقادی به اصالت فلسفه سیاسی اسلامی ندارد، خارج سازد.
    کلیدواژگان: فلسفه سیاسی، فلسفه اسلامی، فلسفه سیاسی اسلامی، چارلز باترورث
  • محمد سعیدی مهر، سعید مقدس صفحات 99-123
    در تبیین نسبت میان اختیار انسان با ضرورت علی فعل اختیاری، دو دیدگاه کلی وجود دارد: «سازگارگرایی» که به سازگاری این دو باور دارد و «ناسازگارگرایی» که اختیاری بودن فعل را با ضرورت علی آن ناسازگار می داند. علامه طباطبایی در مقام بسط یکی از نظریات سازگارگرایانه، با توسل به «امکان بالقیاس» فعل اختیاری در مقایسه با فاعل آن، می کوشد از سازگارگرایی دفاع کند. در این نظریه، فعل انسان نسبت به هریک از جزء العله ها، از جمله خود انسان، امکان بالقیاس دارد، اما نسبت به مجموع آن ها، که همان علت تامه است، دارای وجوب بالقیاس است و حقیقت اختیاری بودن فعل نیز چیزی جز همان امکان بالقیاس نسبت به فاعل نیست. به این ترتیب، «ضرورت فعل به نسبت علت تامه اش»، منافاتی با «امکان آن در قیاس با علت ناقصه اش» و درنتیجه، با اختیاری بودن آن ندارد. این نظریه سازگارگرایانه از سوی برخی ناسازگارگرایان معاصر نقد شده است. در این مقاله پس از تبیین دیدگاه علامه به بررسی نقدهای وارد بر آن خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: اختیار انسان، اراده، ضرورت علی، علامه طباطبایی
  • مرتضی شجاری، لیلا قربانی الوار صفحات 125-143
    در علم منطق اشتراک لفظی و اشتراک معنوی بر اساس وضع اعتباری اهل زبان تعریف شده است، اما ملاصدرا با اشاره به این که فیلسوف اهمیتی برای معانی لغوی و عرفی قائل نیست، این دو اصطلاح را درباره حقایق اشیا و ارتباط لفظ واحد با آن ها تبیین کرده است. بنابر «وحدت تشکیکی وجود» مفهوم وجود مشترک معنوی است، زیرا حاکی از حقیقت واحدی است که در همه موجودات مشترک است، اما بنابر «وحدت شخصی وجود» که ابن عربی با کشف و شهود بدان رسید و ملاصدرا در مباحث علت و معلول آن را اثبات کرد، یگانه مصداق وجود خداوند است و دیگر بحث از اشتراک لفظی یا معنوی وجود منتفی خواهد بود. بر این اساس، «وجود» حقیقتا به ممکنات اسناد داده نمی شود، بلکه یا باید با اصطلاح خاص عرفانی به آن ها «کائن» گفت و یا باید وجود را به مجاز به آن ها نسبت داد؛ مجازی که ملاصدرا آن را «مجاز عرفانی» نامیده و متفاوت از «مجاز لغوی» است.
    کلیدواژگان: اشتراک لفظی، اشتراک معنوی، مجاز عرفانی، وحدت تشکیکی وجود، وحدت شخصی وجود
  • مجید هوشنگی، غلامحسین غلامحسین زاده صفحات 145-162
    از عناصر ویژه اندیشه کرکگور، یکی از پایه گذاران فلسفه اگزیستانسیالیست، مسئله ترس آگاهی است که جایگاه ویژه ای را، در مفهوم ایمان، به خود اختصاص داده است. او ترس آگاهی را مهم ترین شیوه دریافت نتیجه ایمان می داند و حتی این مفهوم را، از حیث درجه اهمیت، همتای ایمان قرار می دهد. از سوی دیگر، در ملاحظات عرفان اسلامی، از جمله در کتاب رساله قشیریه، همچنین می توان، در قرائت مفهوم خوف رویکرد مشابهی با نظریه کرکگور مشاهده کرد.
    کرکگور با تاکید بر مفهوم ترس آگاهی، به مثابه امری ذاتی، آن را در سه ساحت وابسته به هم آزادی، امکان، و تناقص بررسی می کند. او این سه ساحت را بن مایه های ترس آگاهی معرفی می کند و با خوانشی تطبیقی، بین این مطلب و آرای ابوالقاسم قشیری، در رساله قشیریه، می توان همسانی های ساختاری بسیاری یافت. قشیری نیز، در نظام عرفانی، به ارتباط و وابستگی مفهوم خوف با مقولات امکان، آزادی، و جاودانگی تاکید می کند و این پژوهش سعی در اثبات این فرضیه دارد.
    کلیدواژگان: رساله قشیریه، کرکگور، خوف، ترس آگاهی
|
  • Ali Afzali Pages 1-20
    Amongst Muslim philosophers، Gharavi Esfahani was the first one who invented a statement of the ontological argument for the existence of God. But Dr. Mahdi Haieri yazdi، who is one of the advocates of this argument، does not agree with this statement and criticizes it. This article aims to explain and survey these statements and critiques
    Keywords: God, ontological argument, Gharavi Esfahani, Mahdi Haieri yazdi, necessary being
  • Reza Akbarian, Siavash Asadi Pages 21-43

    This paper tries to answer to these questions: what is Mulla Sadra and Williamson’s solution to state the problem of non-existent objects and what are their similarities and differences and، moreover، challenges of these views. Following affirmation to “being” and “thing” concomitance، Williamson brings forward “necessary existence” theory in which “possibility” is referred to properties، including concrete existence، of things. But “necessary” is referred to logical existence for the solution to state the non-existent problem. On the other hand، Mulla Sadra’s solution، following graded unity of existence theory، is based on “mental existence”. In this case، mental existence is one of the ontological stages of “equivocal unique truth” of existence and “quiddity” is preserved in mind and exterior of mind. Therefore، since we express some statements about external non-existents، they must be existent in mind and their quiddities are manifestations of their mental existence. But، each of these solutions has some philosophical challenges: Mulla Sadra has not said how non-existents can be conceived; moreover preserving of quiddity in philosophical structure of Mulla Sadra is unjustified. On the other hand، “necessary existence” theory can’t be an explanation of reality. Allameh Tabatabaii، notwithstanding Mulla Sadra’s point of view، says that reality is absolute or limited existence (not existence and quiddity) and quiddities are mental (not external) manifestations of limited existents. Then non-existence can be abstracted by human mind from limited existents. On this basis، we do a mental act related with reality، when we state a proposition with a non-existent subject. This paper shows that Allameh’s theory can obviate the challenges of Mulla Sadra and Williamson’s theory.

    Keywords: necessary existence, mental existence, non, existence, actual possible, Mulla Sadra, Williamson, Allameh Tabatabaii
  • Manouchehr Khademi Pages 45-82
    The proof of the existence of spiritual sharing and mutual funds Hkma deny its literal، have argued that the reasons can be particularly important and Three reasons are as follows: 1. despite being part of the divider and Necessary and possible. 2. Doubt in the minds and the properties of objects entities Dogma and with absolute certainty. 3. despite the lack of a single mixed. However، among the contemporary wisdom، the late master، Mr. Manouchehr Bozorgmehr، in an article that I share with no verbal، the printing and has been publishing، The reasons for the criticism and rejection And then there claiming to be a literal and its negation are spiritual sharing. But the writer of this article has tried to review and analyze data on their critics and to criticize a member of a spiritual existence، Remains constant and persists. Based on the principles Sadraean rejected the criticism that a void and shall And the reasons for the desired triplet Pros and accuracy reveal In the last Contrary to vote and comment Bozorgmehr I therefore Subscription spiritual.
    Keywords: Manouchehr Bozorgmehr, univocacy, equivocacy, concept, extension, outside the predicate, absolute, bound
  • Mohsen Rezvani Pages 83-97
    The present paper is the first essay which investigates Charles E. Butterworth’s interpretation of Islamic political philosophy. Butterworth’s main concern is to understand and interpret Islamic political philosophy based on interpretive approach، according to which Islamic political philosophy has originality. However، Butterworth’s dual interpretation of Islamic political philosophy and particularly incomplete understanding of contemporary Islamic political philosophy caused him fails to withdraw himself from the historical approach، according to which Islamic political philosophy has no originality
  • Mohammad Saeedimehr, Saeed Moghaddas Pages 99-123
    There are two main philosophical theories concerning the explanation of the relation between the causal necessity and the human freedom: 1. Compatibilism، which believes that the causal necessity is compatible with the human freedom، and incompatibilism، which sees these two incompatible. Allamah Tabatabaii proposes a specific version of compatibilism based on the notion of “comparative contingency” (al-imkan al-bilqiyas). According to his theory، the principle of causal necessity does not require more than that the human free action possess comparative contingency in comparison with the human agent and comparative necessity in comparison with its complex perfect cause (al-illah al-tammah). Moreover، the very nature of the human freedom is nothing but the action’s being contingent in relation to his agent. Therefore، the causal comparative necessity of the action in relation to its complex perfect cause does not contradict its being free. This compatibilist view has been challenged by some contemporary philosophers. In this paper we first give a short explication of Tbatabaii’s theory and then examine the arguments of its critics.
    Keywords: Human Freedom, Will, Causal Necessity, Allameh Tabatabaii
  • Morteza Shajari, Leila Ghorbani Alvar Pages 125-143
    In science of logic equivocation and content participation has been described on the basis of the literary contractions among men of letters، but Mulla Sadra referring to that philosopher doesn''t pay attention to these contractions، explains the two terms on the basis of realities of things and the relation of single word (wujud) with them. As a result of the «graded unity of being»، the concept of existence is content participated; since it indicates on a single truth that is common in all creatures. But according to «particular unity of existence» that Ibn Arabi found it through intuition and Sadra proved it in discussing about cause and effect، the only extension of existence is God and thus، all discussions of equivocation and content participation will be meaningless. Therefore، we cannot really predicate «existence» to the possibilities، but we have two options: either predicate it to them by using a special gnostic term called «entity»، or predicate the existence to them، metaphorically. A metaphor mulla Sadra names it as a ''gnostic metaphor'' which is different from verbal one.
    Keywords: equivocation, content participation, gnostic metaphor, the graded unity of being, particular unity of existence
  • Majid Houshangi, Gholamhossein Gholamhosseinzadeh Pages 145-162
    One of the specific aspects of Kierkegaard’s thought، as one of the founders of existentialist philosophy، is the paradigm of anxiety، which has a very special position in the concept of faith. He believed that it is the most important way to receive the product of faith، and even considered it in the same level of importance as the faith itself. On the other hand، in Islamic mysticism، including Risalah al-Qusyairiyah، a similar approach in the reading of the concept of khowf (fear) is observed. Placing emphasis on the concept of anxiety as an innate matter، Kierkegaard views it in three interdependent scopes which are: freedom، possibility and paradox. These can be called the motifs of anxiety، which bear structural similarities with Abu al-Qasim al-Qusyairi opinions in his Risalah al-Qusyairiyah if considered through a comparative reading. Al-Qusyairi too puts stress on the dependence and correlation between the concept of khowf in mystical system and the topics of possibility، freedom and eternity. This research tries to prove this hypothesis.
    Keywords: Risalah al Qusyairiyah, Kierkegaard, Khowf (fear), Anxiety