فهرست مطالب

آفاق امنیت - پیاپی 16 (پاییز 1391)

فصلنامه آفاق امنیت
پیاپی 16 (پاییز 1391)

  • 204 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الله مراد سیف صفحه 5
    در موضوع اقتصاد مقاومتی تعابیر متنوع و متفاوتی در ادبیات اقتصادی رایج شده است. تعبیری که معنای اصطلاحی (و نه لغوی) آن را به تعریف مقام معظم رهبری نزدیک می کند «فنریت اقتصادی» است. این مقاله به ادبیات فنریت اقتصادی پرداخته و الگوی مربوط را مورد بحث نظری قرار داده است. در ادامه، ریسک تخریب اقتصاد ملی و نیز سناریوهای رفتاری کشورها در این راستا مورد بحث قرار گرفته و محورهای چهارگانه فنریت اقتصادی بیان شده است. در بخش بعدی مقاله مفهوم اقتصاد مقاومتی جمهوری اسلامی ایران با توجه به بیانات مقام معظم رهبری تشریح شده و مبتنی بر این بیانات، الگویی برای اقتصاد مقاومتی جمهوری ایران شامل مولفه های رشد اقتصادی، عدالت اقتصادی، ثبات اقتصادی و فنریت اقتصادی پیشنهاد شده است. در پایان راهبردهای چهارگانه مقابله، خنثی سازی، جذب و ترمیم و پخش و تضعیف منطبق بر مسئله تحریم اقتصادی غرب تشریح و مصادیق آنها معرفی شده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، آسیب پذیری، فنریت اقتصادی، ریسک، الگوی اقتصاد مقاومتی، راهبردهای فنریت اقتصادی
  • حسین حسینی، سیامک باقری چوکامی صفحه 23
    پیش بینی جنگ نرم به دلیل پیچیدگی و تنوع صحنه و دخالت متغیرهای متعدد، امری دشوار می نماید، اما به علت ارزش راهبردی این نوع نبرد و ستیزش، نمی توان آن را نادیده گرفت. لذا مهم نزدیک کردن درک صحیح آینده جنگ نرم است که مستلزم چارچوب تحلیلی مناسب برای شناسایی نیروهای پیشران کلیدی آن و چگونگی ساماندهی و چینش آن است. از این رو، پرسش کلیدی مقاله این است که چگونه می توان شکل گیری و وقوع جنگ نرم را پیش بینی کرد؟ روش مورد استفاده در این پژوهش، ترکیبی از تحقیق کتابخانه ای، سناریوپردازی و تحلیل سلسله مراتبی است.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، سناریونویسی، جنگ نرم
  • زهره پوستین چی صفحه 49
    یکی از موضوعات اصلی اسلام سیاسی تاثیرگذاری بر فرهنگ سیاسی، ساختار سیاسی و سیاست بین الملل است. این مسئله نشان می دهد که شکل جدیدی از هنجارهای اجتماعی ظهور می کند و آثار خود را بر موضوعاتی مانند سیاست بین الملل به جا می گذارد. چنین نشانه هایی قبل از دهه 1970 مشاهده نمی شد. انقلاب اسلامی ایران نقطه آغازین تحول در سازوکارهای اسلام سیاسی برای تاثیرگذاری بر فرایندهای روابط بین الملل بوده است. اگرچه اسلام سیاسی در دهه 1970 نشانه های فرهنگی، هنجاری و ایستاری داشته، اما چنین فرایندی تاثیر خود را بر حوزه تعامل کشورها و سایر بازیگران در سیاست بین الملل به جا گذاشته است.
    شکل گیری جنگ عراق علیه ایران را می توان نقطه آغاز دیگری برای اثربخشی هنجارهای اسلامی در روابط بین الملل دانست. اگر اصلی ترین موضوع روابط بین الملل جنگ و صلح باشد، هنجارهای سیاسی شیعه در دوران دفاع مقدس آثار خود را بر چگونگی تعامل بازیگران در چنین فرایندی منعکس کرده است. کشورهای خاورمیانه بیش از سایر بازیگران در فرایند تعامل ایستار های هویتی ناشی از انقلاب اسلامی ایران و دفاع مقدس قرار گرفته اند.
    نشانه های سیاسی و هنجاری شیعه در دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی پیامدهای هنجاری و سیاسی گسترده تری در حوزه روابط بین الملل و محیط منطقه ای خاورمیانه داشته است. آنچه در سال 2006 به عنوان «هلال شیعی» نام برده شد، انعکاس گسترش هنجارهای سیاسی شیعه از جمله مقاومت در حوزه روابط بین الملل بوده است. چنین فرایند و نشانه هایی در جنبش بیداری اسلامی خاورمیانه در سال 2012 نیز دیده می شود.
    کلیدواژگان: هویت، ایستارگرایی، هنجارسازی، قدرت مقاومت، شالوده شکنی، جهاد، ام القری، دارالاسلام، دارالکفر
  • سعید توکلی صفحه 77
    مفهوم تروریسم از دیرباز در جوامع گوناگون مورد توجه حاکمیت و اقلیت بوده و متناسب با شرایط مختلف به کار رفته است. تعریف تروریسم قویا به منافع دولت های قدرتمند تر و اینکه با چه رویکردی به آن نگاه شود، بستگی دارد.
    در حقیقت تروریسم عنوانی است که برای خشونت افراد، گروه ها و دولت های بدون حمایت قوی ترها به کار می رود. سازمان های تروریستی متناسب با اهداف و خواسته هایشان بر تغییر رژیم، تغییر منطقه و زمین، تغییر سیاسی، کنترل اجتماعی و حفظ وضع موجود متمرکز می شوند. هم چنین راهبردهای متعدد و مختلف سازمان های تروریستی فرسایش (نبرد خواسته ها)، ارعاب (حاکمیت ترور)، تحریک (برانگیختن فیوز)، ایذایی (خرابکاری صلح) و بالاترین پیشنهاد (متعصب علیه خائن) را شامل می شود که با توجه به موقعیت و شرایط خاص مورد استفاده قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: تروریسم، اهداف تروریستی، راهبرد تروریسم
  • حسین دری نوگورانی صفحه 105
    مطالعات گزارش شده درباره علل و زمینه های بسترساز اقتصادی تروریسم، هیچ نتیجه فراگیر و برازند های برای همه موارد در پی نداشته اند. با تمرکز بر تروریسم فراملی، مروری بر مطالعات انجام شده نشان می دهد که در میان شواهد دال بر اهمیت نسبی عوامل اقتصادی و غیراقتصادی تروریسم، ناسازگاری وجود دارد، و هنوز مطالعه جامعی با ملاحظه همه انواع عوامل بالقوه ی تاثیرگذار بر تروریسم به طور همزمان، گزارش نشده است. نامیده می شود، در» تروریسم «مشاهده ها نشان می دهد که بسیاری از افراد دخیل در آنچه میان فقیرترین مردم نیستند.کشورهای پردرآمد نسبت به کشورهای ک مدرآمد، تروریسم بیشتری را تجربه م یکنند،وعوامل غیراقتصادی، گاهی تروریست هارا تحریک م یکنند. در ارزیابی پیامدهای تروریسم، علاوه بر اختلاف در تعری فها، از روش شناس ی ها و مجموعه داده های مختلف استفاده م یکنند، و با تفاوت سطوح تحلیل)خرد یا کلان(، از تمرکزهای جغرافیایی و دیدگاه های نظری و متغیرهای متفاوت استفاده می کنند و به نتایجی متفاوت نیز دست می یابند. در این میان، احتمالا انداز هگیری هزینه های مستقیم تروریسم در قلمرو مورد بحث، ساد هترین کار است. اما از سوی دیگر، یک راه جایگزین برای انداز هگیری کل هزینه تروریسم عبارت است از مقایسه کل عملکرد اقتصادی کشورها یا مناطق با سطوح بالای تروریسم نسبت به کشورهایی با سطوح پایین تروریسم. بعلاوه، تعداد زیادی از مطالعات، بر انداز هگیری تاثیر حملات تروریستی بر گستره کل اقتصاد متمرکز شده اند. طریقه دیگر برای ارزیابی تاثیر ترور بر تولید کل، بررسی این تاثیر بر سهام شرکت های مختلف است. گذشته از هزینه های کلی تروریسم، بخ شهای مختلف اقتصادی تاثیرات متفاوتی از تروریسم می پذیرند. در این تحقیق، تاثیر تروریسم بر توریسم، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، تجارت خارجی، و بازارهای مالی مورد توجه قرار گرفته اند. همه آنچه گفته شد، آموزه هایی برای سیاست گذاری و ساماندهی اقدامات ضدتروریستی است.
    کلیدواژگان: تروریسم، اقتصاد، سرمایه گذاری
  • امیر قدسی صفحه 135
    از دیرهنگام مفهوم امنیت در مقام دانش واژه ای غلیظ، قابل حس و خواستنی، اما غیرشفاف، دیرادراک و توهم زا در تاریخ بشر حضور یافته و این ابهام در بستر تغییر و تحولات پیچیده ناشی از فشردگی زمان و مکان در عصر انقلاب فناوری ارتباطات اطلاعات روزافزون شده است. شاید «زندگی امن» نخستین و عالی ترین تمنای بشر است، زیرا در سایه تحقق آن سایر درخواست ها امکان تحقق می یابد. از این رو، «جامعه امن» در نگاه استراتژیست های مدرن زیربنای توسعه پایدار تلقی می شود و در مقام اهمیت، همنشین قدرت و منافع ملی است.
    هدف مقاله آن است که فرصت ها و چالش های تحقق امنیت پایدار جمهوری اسلامی ایران را با رویکرد قدرت نرم مورد بررسی قرار دهد. فرضیه تحقیق بر این پایه استوار است که افزایش سرمایه اجتماعی به افزایش قدرت نرم و افزایش قدرت نرم به امنیت پایدار می انجامد. از این رو، سرمایه اجتماعی به مثابه «چسب اجتماعی»، دستاوردی است از روابط بین افراد و گروه ها که بدون این روابط، به دست آوردن آنها ناممکن است. سرمایه اجتماعی می تواند موجب تقویت همکاری و به طور هم زمان گسترش روابط حمایتی دوجانبه (مردم مردم و حاکمیت مردم) شود. روش تحقیق بر پایه مطالعه اسناد مکتوب، اینترنتی و تحلیل محتواست. نتیجه تحقیق موید این حکم الهی است: «فمن اعتدی علیکم، فاعتدوا علیه بمثل مااعتدی علیکم». لازمه موفقیت و پیروزی در رزمگاه جنگ نرم به کارگیری سلاحی از همان جنس است.
    کلیدواژگان: امنیت پایدار، فرهنگ، سرمایه اجتماعی، قدرت نرم، جنگ نرم
  • علیرضا سلیمانی، صفرعلی خالدیان صفحه 157
    با وقوع حوادث 11 سپتامبر 2001 و متهم شدن بن لادن و طالبان به تروریست، آمریکا رهبری مبارزه علیه تروریسم را به عهده گرفت و خواستار ائتلاف جهانی علیه آن شد. در این میان پاکستان بیش از هر کشوری مورد توجه آمریکا قرار گرفت؛ به گونه ای که آمریکا از ژنرال مشرف، رئیس جمهور وقت پاکستان، خواست به این ائتلاف بپیوندد. مشرف با پذیرش این درخواست وارد جبهه متحد آمریکا علیه القاعده و طالبان شد. در جریان این نبرد هرچند رژیم طالبان در افغانستان سقوط کرد، اما فعالیت های آنها ادامه یافت، به گونه ای که در شرایط کنونی سرزمین پاکستان نیز از ناحیه گروه های طالبانی به شدت ناامن شده است.
    این مقاله با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و استفاده از تئوری اتحادها و ائتلاف های نظامی در پی پاسخ به این سوال اصلی پژوهش است که «چرا روابط ایالات متحده آمریکا و پاکستان باعث تشدید ناامنی های داخلی پاکستان از سوی طالبان پاکستانی شد؟» یافته های تحقیق حاکی از آن است که اتحاد پاکستان با آمریکا در راستای راهبرد مبارزه علیه تروریسم به تغییر در ائتلاف های قبلی طالبان با دولت پاکستان انجامید که شکل گیری ائتلاف و اتحاد میان گروه های رادیکال پشتون در دو کشور افغانستان و پاکستان را در پی داشت. در همین راستا حتی گروهی به نام «تحریک طالبان پاکستانی» در پاکستان اعلام موجودیت کرد که در حال حاضر گروه های مختلف طالبانی با آن متحد شده و توان و نیروی خود را داخل مرزهای پاکستان متمرکز کرده اند که نتیجه آن گسترش و تشدید ناامنی های داخلی در حوزه سرزمینی پاکستان است.
    کلیدواژگان: آمریکا، پاکستان، تروریسم، طالبان القاعده، افغانستان
  • ترجمه: صغری روستایی صفحه 189
|
  • Allah, Morad Seif Page 5
    In issue of resistance economy, there are various and different interpretations in the economic literature. Interpretation that is close to the supreme leader’s perception is “economic flexibility”. In thispaper, its literature and theoretical model have been discussed. Then, the risk of context of the national economy and behavior scenarios in the countries as well as quadruplet pillars of economic flexibility will be examined. In next section, concept of resistance economy in Islamic Republic of Iran in light of the viewpoint of the Supreme Leader and a model on resistance economy in Islamic Republic of Iran, which are based on economic growth, economic justice, economic stability and economic flexibility, will be explained. Finally, indices and indicators of quadruplet strategies i.e., confrontation, neutralization, absorption and restoration, distribution and debilitation in light of problem of the West's economic sanctions are introduced.
    Keywords: resistance economy, vulnerability, economic flexibility, risk, model
  • Hossein Hosseini, Siamak Bagheri Chokami Page 23
    Predicting on software conflict is difficult due to complexity and variety of scene and many variables involved. It cannot be ignored because of strategic value of this type of battle and conflict. Therefore, the important issue is to achieve a correct understanding on the future war. This requires an appropriate analytical framework for identifying its key driving forces and state of its regulation andarrangement. Hence, the key question is that how we can predict emergence of software conflict. The research method used in this study is a combination of library research, scenario-planning and hierarchical analysis.
    Keywords: Futures study, scenario, planning, soft war
  • Zohreh Poostinchi Page 49
    One of the most themes of political Islam is influence on the political culture, political structure and international politics. This suggests that a new form of social norms has emerged and affected topics including international politics. Until 1970s evidence was not observable.Islamic Revolution in Iran is a starting point in the development of political Islam in order to influence the processes of international relations. Although political Islam has had cultural, normative andperspective indications in the 1970s, but it has had their impact on the process of the interaction among states and other actors in international politics. Iraqi war against Iran can be known as the starting point for the effectiveness of other Islamic norms in international relations. If war and peace is the most issues in international relations, Shiite political norms have influenced its impacts on the quality of actors’ interaction in such processes in the period of Holly Defense.Shiite political and normative signs have had extensive normative and political consequences in realms of international relations and regional environment of Middle East after the Islamic revolution.What was mentioned as Shiite Crescent in 2006 is extensive reflection of the Shiite political norms including resistance in international relations. Such process and signs also can be considered in the Middle East’s Islamic awakening in 2012.
    Keywords: Identity, attitude, oriented, normalization, power of resistance, deconstruction, Jihad, Om Al Ghora, Dar al Islam, Dar al Kufr
  • Saeed Tavakoli Page 77
    Historically, there is concept of terrorism in various communities and is a used appropriate to different situation. Definition of terrorism strongly depends on interests of powerful states and their approach towards it. In fact, terrorism is the title attributed to weaker individuals, groups and governments. Terrorist organizations concentrates on five goals:” regime change, region and land change, political change, social control and status quo” in accordance with their wishes. Also, several different strategies of terrorist organizations consist of erosion (Battle of requests), intimidation (terror rule), irritation (Fuse spur), oppressor (sabotage peace) and the highest suggestion (prejudiced against traitor) with regard to specific situation and position.
    Keywords: Terrorism, Terrorist goals, Terrorist Strategy
  • Hossein Dorri Nowgoorani Page 105
    Observations show that many people involved in what is called as “terrorism”, are not among the poorest people. High-income rather than low-income countries experience terrorism, and sometimes non-economic factors provoke terrorists. In assessing the consequences of terrorism, empirical studies use different methodologies and data for identifying definition, and they achieve the different results because of the differences in levels of analysis (micro or macro), the geographic concentrations, theoretical perspectives and variables.Indeed, it is probably easiest to measure the direct costs of terrorism is the. In other word, an alternative solution for measuring costs emerged from terrorism is to examine all countries’ economic performance compared to the countries with low-level terrorism. Furthermore, many studies have focused on measuring the impact of the terrorist attacks on the whole economy.Another way for assessing the impact of terrorism on Total production is to examine its impacts on the stocks of the various companies’ shares. Some scholars want to solve the aforementioned deficiencies through using temporary data and case studies about the impact of terrorism on economic growth. Aside from the overall costs of terrorism, terrorism gives effect to the economic different parts. This article pays attention to effects of terrorism on tourism, foreign direct investment, foreign trade, and financial markets. The main purpose is to introduce a doctrine for policy-making and counter-terrorist measures.
    Keywords: Terrorism, economy, investment
  • Amir Ghodsi Page 135
    Historically, concept of security has been tangible and desirable knowledge of word and at the same time it has been an imaginary and ambiguous concept. This problem has changed because of complex developments especially in relation to time and place density in the era of revolution in information and communication technologies. Perhaps, “safe life” is the first and greatest human desire, because other requests can be fulfilled in light of its realization. Hence, “security community” is considered as a foundation for sustainable development and companion of power and national interests in viewpoint of modern strategists. The aim of article is scrutiny of the opportunities and challenges of sustainablesecurity in Islamic Republic of Iran in term of soft-power approach. The research hypothesis is that increase in social capital results in an increase in soft power and, an increase in soft power result in sustainable security. Hence, social capital as “social glue” results from relationships between individuals and groups that without these relationships, it is impossible to obtain it. Social capital can strengthen cooperation and simultaneously broaden protective mutual relations (people-people andgovernment - people). The research method is based on written documents, Internet resources and content analysis. Results of research emphasize a verse from the Koran:” prerequisite of victory in software conflict is the use of soft weapon on the soft battle field”.
    Keywords: Security, culture, social capital, soft power, software conflict
  • Alireza Soleimani, Safar, Ali Khaledian Page 157
    After the events of September 11, 2001 and terrorist accusation towards bin Laden and the Taliban, the U.S. undertook the leadership of the fight against terrorism and called for a global alliance against it. Meanwhile, United States paid attention to Pakistan more than any another country. The U.S. requested Pakistan President General Pervez Musharraf to join the coalition. Musharraf accepted the U.S. request and arrived in US united front against al-Qaeda and the Taliban. During this battle, theTaliban regime in Afghanistan collapsed, but they continued their activities, so that the present tribal areas in Pakistan have become extremely insecure by Taliban groups.This paper replies to article‘s main question: “why relations between the United States and Pakistan has resulted in escalation of insecurities inside Pakistan by Pakistani Taliban?” Through descriptive-analytical method and use of theory on military alliances and coalitions, the research findings indicate that Pakistani alliance with US along Strategy for Combating Terrorism resulted in changing former coalitions of Taliban with Pakistan and formation of coalition and unity among Pashtun radical groups in Afghanistan and Pakistan. In this regard, A group called “Pakistani Taliban” announced in Pakistan that now the Taliban various groups has became allied with them and they have concentrated their energy inside Pakistan’s borders, which has expanded and intensified internal insecurities in Pakistan.
    Keywords: US, Pakistani Relations, events of September 9, 11, Pakistani Taliban, Afghan Taliban