فهرست مطالب

فصلنامه آفاق امنیت
پیاپی 39 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اصغر افتخاری، مهدی فیروزکوهی صفحات 5-37

    عمق‌بخشی، اطلاقی نو برای ماموریتی مستمر در نهادهای انقلابی به‌ویژه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است که رهبران و اندیشمندان راهبردی انقلاب اسلامی وجهه همت خود را معطوف به تحقق آن در دو بعد داخلی و خارجی می‌نمایند. دراین‌میان، با وجود حجم انبوهی از رهنمودهای رهبری معظم انقلاب اسلامی دراین‌خصوص، فقدان الگویی متیقن و برخوردار از روایی علمی، برآمده از این داده‌ها به‌مثابه «طراز انقلاب اسلامی» راهبردپژوهان را برآن داشته است تا با هدف تکثیر ارزش‌های خود در فراپیرامون و افزایش شعاع اثرشان در محیط‌های گوناگون، تهدیدات ‌منافع امنیت ملی را فروکاهیده، بستر لازم برای کسب آن منافع را بیشینه نمایند. بدین‌منظور، تحقیق حاضر که ازحیث هدف، تحقیقی کاربردی است و ازحیث ماهیت داده‌ها در زمره تحقیقات آمیخته محسوب می‌شود، اعتباربخشی علمی به الگوی طراز عمق‌بخشی خارجی انقلاب اسلامی را مطمح‌نظر خویش قرار داده و با بهره‌گیری از راهبرد پژوهشی آمیخته؛ برمبنای روش گرندد‌تیوری، داده‌های لازم را از کل آراء و نظرات مقام معظم‌ رهبری گردآوری نموده و از نرم‌افزار تحلیل کیفی مکس‌کیودا12 برای تولید سطوح، ابعاد و مولفه‌های آن مفهوم، استفاده و نگاشت (گراف) مدل خروجی آن را در دو مرحله، اعتبارسنجی نموده است. در مرحله نخست، با روش دلفی به ‌اخذ نظرات 7 نفر از خبرگان، درخصوص نگاشت (گراف) نهایی نرم‌افزار موصوف پرداخت. خروجی این مرحله، مدلی بود حاوی سه‌سطح «صدورانقلاب»، «بازتابش انقلاب» و «وسع‌افزایی انقلاب اسلامی» که مجموعا در 4 بعد «لوازم الگوشدن انقلاب»، «ظرفیت‌های الگوشدن انقلاب»، «الزامات نهضت‌سازی» و «گفتمان‌سازی»، 24 مولفه را دربرگرفته بود. سپس مدل خروجی مرحله نخست را در حجم نمونه 24 نفره‌ از خبرگان تحقیق اعتبارسنجی کرد. در این مرحله نتایج ضریب سی.وی.آر آزمون لاوشه، اعتبار مدل را تایید نمود. لیکن نتایج آزمون فریدمن و ضریب موزون آن نشان داد که مولفه «تاسی به ‌اولیای الهی» در سطح اطمینان 95 درصد فاقد معنی‌داری آماری است. لذا مدل حاوی 23 مولفه مابقی، به‌عنوان الگوی عمق‌بخشی خارجی انقلاب اسلامی مبتنی‌بر اندیشه سیاسی رهبری معظم معرفی شد. یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد مولفه‌های «آرمان فلسطین»، «استکبارستیزی» و «کار تشکیلاتی قبل از پیروزی و نظام‌سازی بعد از پیرزوی نهضت‌ها» دارای بیشترین نقش‌آفرینی در تعمیق خارجی انقلاب اسلامی در محیط‌های متجانس و نامتجانس می‌باشند.

    کلیدواژگان: عمق بخش، انقلاب اسلامی، صدور انقلاب
  • محسن عزیزی، محمد خضری، رضا کاویانی، حسن خداوردی صفحات 39-66

    با پایان‌گرفتن دوره جنگ سرد و کاهش نسبی درجه اهمیت جنبه‌های نظامی امنیت ملی و افزایش اهمیت جنبه‌های دیگر، به‌خصوص بعد اقتصادی، امنیت ملی، نمود آشکارتری یافت. درحالی‌که در گذشته قدرت اقتصادی فقط به‌عنوان مبنایی برای تقویت قدرت نظامی محسوب می‌شد، امروزه بعد اقتصادی امنیت ملی به‌تدریج به‌عنوان نقطه مرکزی امنیت ملی درآمده است. بعد اقتصادی امنیت ملی که به امنیت اقتصادی مشهور است یکی از وجوه اصلی امنیت ملی محسوب می‌شود. اصولا امنیت اقتصادی، حمایت از منافع اقتصادی یک کشور برای مانع‌شدن از اقدامات، فعالیت‌ها و حوادث تهدیدکننده این منافع است. گمرک به‌عنوان مرزبان اقتصادی کشور یکی از سازمان‌هایی است که نقش بسزایی در حفاظت و امنیت اقتصادی کشور ایفا می‌کند. تعیین میزان نقش گمرک بر ابعاد امنیت اقتصادی و به‌خصوص مقاوم‌سازی اقتصاد کشور و اینکه چگونه گمرک می‌تواند درجهت بهبود شاخص‌های امنیت اقتصادی موثر واقع شود، چرایی این مطالعه است. به‌این‌ترتیب، براساس نظرات نخبگان فعال در سازمان گمرک و حوزه تجارت به شناسایی شاخص‌های امنیت اقتصادی پرداخته شد. برای تکمیل و تحکیم نتایج از الگوهای تصمیم‌گیری چندمعیاره و از روش تحلیل سلسله‌مراتبی (AHP) برای وزن‌دهی و تعیین درجه اهمیت هریک از شاخص‌های امنیت اقتصادی، استفاده شد. نتایج، نشان داد که از دید خبرگان و فعالان در حوزه تجارت و گمرک، مهم‌ترین شاخص امنیت اقتصادی، تولید ناخالص داخلی است. ضرورت توجه به معیارهای اقتصاد مقاومتی، استفاده از سامانه‌های الکترونیکی بومی، شفافیت و تسهیل رویه‌های گمرکی به‌ویژه برای صادرکنندگان در کنار سایر عوامل می‌تواند درجهت ارتقای امنیت اقتصادی کشور موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: امنیت اقتصادی، مرزبان اقتصادی، اقتصاد مقاومتی، قاچاق کالا، تجارت داخلی
  • ابوتراب طالبی، ابوالقاسم فاتحی، احمد غیاثوند، علی کریم زاده صفحات 67-102

    هویت قومی به عنوان یک فرآیند ذهنی و روانی در میان اقوام مختلف فی نفسه پدیده ای امنیتی نیست که نیازمند بررسی دقیق آن در دایره موضوعات امنیتی باشد، بلکه اگر بنا به دلایل مختلفی این پدیده سیاسی شده و با نوعی فرآیند هویت خواهی قومی همراه گردد ، پیامدهای سیاسی و امنیتی مهمی را در پی خواهد داشت. این مقاله بسترها و علل فرآیند سیاسی شدن قومیت را مطرح کرده و سپس زمینه های ساختاری و عوامل کارگزاری که موجبات شکل گیری هویت خواهی در میان قومیت ها شده، را بیان می کند و در نهایت پیامدهای مهم این پدیده و ارتباط آن ها با منازعه قومی و بروز چالش های امنیتی را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و مدلی برای تحلیل مسائل قومی ارائه خواهد کرد.

    کلیدواژگان: هویت خواهی، منازعه قومی، سیاسی شدن قومیت
  • سید محمد طباطبایی *، حسین ذوالقدرنیا صفحات 103-133

    سیاست های امریکا و اروپا تا زمان دستیابی کشورهای گروه 1 + 5 به توافق ژنو، لوزان و وین مبتنی بر چالش های امنیتی بوده است. علت اصلی چنین چالش هایی را باید تغییرات ایجاد شده در موازنه قدرت منطقه ای و مخالفت بازیگران موثر سیاست جهانی با الگوهای رفتاری ایران ارزیابی نمود. الگوی کنش راهبردی امریکا در فرآیند برنامه جامع اقدام مشترک مبتنی بر نشانه هایی از دیپلماسی اجبار برای محدودسازی قدرت راهبردی ایران بوده است. روندهای مدیریت بحران در روابط ایران با کشورهای 1 + 5 بر اساس نشانه هایی از دیپلماسی هسته ای شکل گرفته است. چنین فرآیندی نتوانست اهداف راهبردی امریکا را تامین نماید. خروج دونالد ترامپ از برجام، نشانه چنین وضعیتی می باشد. در چنین شرایطی و بر اساس نگرانی های امنیتی ژئوپلتیکی ناشی از توان موشکی ج. ا. ا، مجاورت جغرافیایی کشورهای اروپایی با ایران را از مهمترین دلایل استمرار حضور اروپا در برجام می توان قلمداد نمود. در این مقاله رابطه بین دیپلماسی هسته ای ایران با اروپا و بررسی دلایل و نتایج استمرار حضور اروپا در برجام پس از خروج امریکا بررسی می شود. پرسش مقاله به این موضوع اشاره دارد که »دیپلماسی هسته ای و اروپا چه تاثیری در سیاست و امنیت بین الملل به جا گذاشت؟ «فرضیه مقاله آن است که: «دیپلماسی هسته ای منجر به افزایش تضادهای ایران و امریکا در فضای سیاست بین الملل گردیده است». در تنظیم مقاله از رهیافت «نئورئالیسم تهاجمی» استفاده میشود. رهیافتی که دیپلماسی و مذاکره را محور اصلی صلح جهانی میداند. انجام پژوهش براساس روش کیفی انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: دیپلماسی هسته ای، امنیت بین الملل، مذاکرات چندجانبه، همکاری های بین الملل
  • همت الله شمولی*، محمدعلی بصیری صفحات 135-164

    گروه های تروریستی یکی از مهمترین تهدیدات علیه امنیت ملی در طول دوره های مختلف بوده است که با اقدام انحصاری گرائی و ایدئولوژیک خود برای مبارزه با هویت ملی، جامعه را قطب بندی کرده و در نهایت امنیت ملی را مختل می کنند. هدف این پژوهش، شناخت رفتارگروه های تکفیری، تروریستی، در آینده وتاثیر آن بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران می باشد. پرسش اصلی پژوهش این است، که رفتار گروه های تکفیری چه تاثیری برآینده امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در سالهای) 2018-2028 م(خواهد داشت؟ فرضیه پژوهش این است، که از دیدگاه آینده پژوهی، رفتار گروه های تکفیری در آینده با تشدید فرقهگرائی مذهبی؛ اختلافات قومی و زبانی، آینده امنیت سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و تمامیت ارضی ج. ا. ایران را تحت تاثیر قرارمی- دهند، روش پژوهش بر پایه سناریو نویسی که یکی از مهمترین شیوه های ، تحلیل آینده پژوهی است، قرار دارد. یافته های پژوهش نشان میدهد که به نظر میرسد که در این خصوص چهارسناریو را میتوان مطرح ساخت، که عبارتند از: 1 - سناریوی محتمل: که ادامه وضعیت موجود همین روندها واحتمال اینکه از طرف گروه های تکفیری ضرباتی قابل توجه به امنیت ملی ج. ا. ایران در مناطق قابل نفوذ وارد شود وجود دارد. 2 - سناریوی مطلوب: ازبین رفتن کامل و ریشه کن شدن گروه های تکفیری و عدم تهدید امنیت ج. ا. ایران. 3 - سناریوی ممکن: پیروزی کامل گروه های تکفیری در منطقه و امکان به چالش کشیدن کامل امنیت ملی ج. ا. ایران با ورود آنها به کشور. 4 - سناریوی باوکردنی: شکست و رفتن گروه های تکفیری از خاورمیانه و حضور آنها در مناطق دور دست مثل آفریقا یا آسیای شرقی دور و زدن ضربات محدود و کم اهمیت به امنیت ملی ج. ا. ایران میباشد که شدت وضعف هرکدام از این سناریوهای چهارگانه در قالب 12 شاخص، سنجیده شده است. چهارچوب نظری این پژوهش بر اساس تئوری رئایسم تدافعی و رئالیسم تهاجمی میباشد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، سناریو نویسی، گروه های تکفیری، رئالیسم تدافعی، رئالیسم تهاجمی، ج، ا، ایران
  • بهادر غلامی، احسان یاری * صفحات 165-190

    منطقه خاورمیانه در طول تاریخ از جوانب گوناگون دارای اهمیت استراتژیک بوده و در سده های اخیر بر این اهمیت افزوده شده است. از طرف دیگر طی دهه های اخیر این منطقه بی ثبات ترین منطقه جهان و فضای جغرافیایی تولید وزایایی گروه های مختلف تروریستی محسوب میشود. این شرایط محصول رقابت ها و قلمروگستری های منطقه ای و فرامنطقه ای است. کشور عربستان سعودی از بدو تشکیل) 1932 م), مبتنی بر ایدئولوژی خاص خود همواره در پی قلمرو گستری و افزایش حوزه نفوذ خود در منطقه بوده و با وقوع انقلاب اسلامی در ایران, این اقدامات با حدت وشدت بیشتر و با تکیه بر حمایت قدرت های غربی و درآمد کلان حاصل از فروش نفت تداوم داشته است. بر همین اساس, با استفاده از روش توصیفی تحلیلی, این مقاله می کوشد پیامدها و تهدیدات منطقه ای این قلمروگستری را درمنطقه و به طور خاص بر جمهوری اسلامی ایران مورد کنکاش قرار دهد. استدلال اصلی نویسندگان مقاله آن استکه قلمروگستری ذهنی و عینی عربستان سعودی از عوامل اصلی بی ثباتی, تنش و گسترش تروریسم و تندرویی درمنطقه بوده, منازعات فرق های, تشدید رقابت های نظامی و تسلیحاتی و تزلزل در قلمروهای ملی را باعث شده است. همچنین تلاش جهت ایجاد شکاف و تعارض مذهبی در کشور و تضعیف هویت ملی, ایجاد چالش های قومی, گسترش و تقویت گروه های تروریستی و معاند, تلاش برای در انزوا قرار دادن و کاهش نفوذ منطقه ای ایران, استحکام بخشیدن به رژیم جعلی صهیونیستی و تضعیف محور مقاومت, ایران هراسی و شکل گیری اتحاد سیاسی و نظامی برضد ایران, تلاش برای فشار اقتصادی بر جمهوری اسلامی ایران با بهره گیری از اهرم افزایش و کاهش قیمت نفت و تلاش برای کاهش اهمیت استراتژیک تنگه هرمز از جمله مهمترین پیامدها و تهدیدات قلمروگستری عربستان سعودی برای جمهوری اسلامی ایران می باشد.

    کلیدواژگان: عربستان سعودی، قلمروگستری، جمهوری اسلامی ایران، تهدیدات، خاورمیانه، تروریسم
  • افشین متقی *، مصیب قره بیگی صفحات 191-210

    نظریهی نورفتارگرایی مفهوم امنیت را بیش از هر چیزی وابسته به عنصر فرهنگ میداند و سازه های آیکونوگرافیک همچون تاریخ و فرهنگ را در تثبیت امنیت مهم تلقی میکند. از سوی دیگر، برجسته بودن مفهوم قدرت در این نظریه، باعث می شود تا امنیت از مفهومی چند بعدی و سلسله مراتبی برخوردار شود. بنابراین، میتوان رفتارهای امنیتی همگرایانه میان آمریکا و عربستان را که از سال 2011 بدین سو افزایش روزافزونی یافته و پس از تغییرات در ریاست جمهوری آمریکا از سال 2017 به این سو خصلتی استراتژیک یافته است را در چند بعد بررسی کرد. این ابعاد شامل بنیادهایی چون هژمونی، ایدئولوژی و فرهنگ است. بنابر پیش فرض نظریهی نورفتارگرایی، فقدان ساختارهای تثبیت شده ی فرهنگی و غلظت ایدئولوژی از زمینه های مهمی است که میتواند فقدان امنیت را در یک کشور نشان دهد. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی به این دو - پرسش پاسخ داده است که رفتارهای فزایندهی امنیتی عربستان سعودی در منطقه چگونه قابل تبیین است و نیز مناسبات فزایندهی امنیتی این کشور با آمریکا بهویژه پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ، چه بازخوردهایی دارد. نتایج، نشان میدهد که مفاهیمی همچون وابستگی ایدئولوژیک، فقدان تاریخی دولت ملت، نقصان در - هویتهای نرمافزاری فرهنگی و قدرت تکلای های، رفتار فزایندهی امنیتی عربستان در محیط بیرونی را تعیین و - توجیه میکند. به سخن دیگر، عربستان سعودی با برونفکنی کاستی های ایدئولوژیک، از میدانهای منازعه در محیط بیرونی برای پر کردن گسستهای تاریخی و فرهنگی دولت ملت خود بهره میبرد. به همین دلیل، - رفتارهای امنیتی و قدرت سخت افزاری در منطقهی خلیج فارس و غرب آسیا بازتولید میشود.

    کلیدواژگان: امنیت، فرهنگ، آمریکا، عربستان سعودی و نو رفتارگرایی
|
  • asghar eftekhari, mahdi firoozkohi Pages 5-37

    Deepening is a new term for a constant mission for revolutionary institutions, especially for the Islamic Revolutionary Guards Corps (IRGC), which the strategic leaders and thinkers of the Islamic Revolution made efforts to achievement it in both internal and external dimensions. However, despite the enormous guidelines of the Supreme Leader of the Islamic Revolution in this regard, lack of an appropriate and scientifically valid model at the level of the Islamic Revolution and based on these guidelines, caused the policymakers to compensate for this deficiency. They aimed at extending their values ​​in the far setting and increase the scope of their work in various environments, confine the threats against the national security, and optimize the situation for the fulfillment of national security interests. To achieve the goal, this purposive research, which follows mixed method in terms of data collection, provides scientific validity for the model of the external deepening at Islamic Revolution level. Employing grounded theory as research strategy, the researchers reviewed all the guidelines of the Supreme leader of the Islamic Revolution to collect the data required for the validity of the model. Maxxidae12 qualitative analysis software was employed to design a graph containing aspects, dimensions, and components of that concept, and to validate it in two steps. In the first step, Delphi method was used and seven experts were asked to comment on the graphical representation of the final model. The outcome of this step was a model at three levels of "exporting the revolution", "reflections of the revolution" and "the expansion of the Islamic Revolution", which were designed including 24 components in 4 dimensions of “requirements for the modeling of the revolution", "the possibilities of the modeling of the revolution", "requirements for creating movements", and "expanding revolutionary discourse". Then, the output model of the first stage was validated in a sample of 24 experts of the research sample. At this stage, the results of the CVR ratio of Lauxh test confirmed the validity of the model. However, the results of Friedman test and its rational coefficient showed that the component of "dedication to divine people" at 95% confidence level was not statistically significant. Therefore, the model containing the remaining 23 components was presented as a model for external deepening of the Islamic revolution derived from political thought of the Supreme Leader. The results also indicated that the components of the “ideals of Palestine ", "struggling arrogance" and "organizational attempts before the victory”, and “systematization” after the success of the movements" play the most significant role in the external deepening of the Islamic Revolution in homogeneous and heterogeneous environments

    Keywords: deepening, Islamic Revolution, exporting the evolution
  • Abotrab Talebi, ali karimzadeh Pages 67-102

    Ethnic identity, as psychological and mental processes among various ethnic groups, is not a security phenomenon to require careful examination of the security issues. Rather, when it is politicized and is accompanied by a kind of ethnic identity process due to any causes, it turns into an important political issue imposing security implications. This study deals with the context and causes of ethnicity as political process. Then the study identifies the structural and factors leading to the formation of identity among the ethnic groups. It ultimately analyzes the significant consequences of this issue and its relationship with ethnic conflicts and the arousal of security challenges, and designs a model for analyzing ethnic problems.

    Keywords: identity, ethnic conflict, politicalization of ethnicity
  • Sayyed Mohammad Tabatabaei, hosein zolghadrnia Pages 103-133

    The policies of the United States and Europe had been based on making security challenges up the acheivement of the G + 1 countries to the Geneva, Lausanne and Vienna agreements. The main reason for such challenges related to the changes in the regional power balance, and the opposition of influential actors in the global policies against Iran's behavioral patterns. The US followed coercive diplomacy as its strategic action model in case of Comprehensive Action Program to restrict Iran's strategic capabilities. The crisis management processes in Iran's relationship with the 5 + 1 countries are based on indications from nuclear diplomacy. The US strategic goals could not be achieved through this process. Donald Trump’s withdrawal from JCPOA designated such a situation. Given this situation and based on the geopolitical security concerns posed by Iran’s missile power and the geographic proximity of European countries to Iran can be considered as the main cause of the persistence of European countries on the continuation of JCPOA. This study investigates the relationship between Iran's nuclear diplomacy and that of Europe, and the study of the causes and consequences of the continuation of Europe's remaining after US withdrawal. The research question involves the influence of the nuclear diplomacy and Europe in international politics and security. The research hypothesizes that the nuclear diplomacy has intensified contradictions between Iran and the United States relating international politics. Aggressive neo-realism is used in this paper as an approach emphasizing on diplomacy and negotiation as the main axis for global peace. This research is carried out based on qualitative method.

    Keywords: nuclear diplomacy, international security, multilateral negotiations, international co-operation
  • Hemmatolah Shamouli, Mohamad ali Basiri Pages 135-164

    Terrorist groups have been regarded as important threats against national security throughout various eras. Justifying their monopolistic and ideological actions against national identity, they polarize the society and eventually disrupt national security. The purpose of this study is to predict the behavior of Takfiri and terrorist groups in future and their impacts on the national security of the Islamic Republic of Iran (IRI). The main question of the research concerns how the behavior of Takfiri groups affects the future of the national security of the IRI during 2018-2028. The research hypothesizes, from a futurist perspective that Takfiri groups will influence political, economic, social, cultural and territorial integrity of the Islamic Republic of Iran Influences Iran in future by intensifying religious sectarianism, and ethnic and linguistic differences. The research methodology is based on scenario analysis, one of the most important methods of futures analysis. The research findings indicate that four scenarios can be considered in this regard: 1. Probable scenario: the continuation of the existing situation of this time, and the likelihood that the Takfiri groups impose great problems on the national security of IRI in the vulnerable areas. 2. Desirable scenario: complete elimination of Takfiri groups with no threats against the security of Iran. 3. Possible scenario: complete success of Takfiri groups in the region and the possibility of completely distorting the national security of Iran by penetrating into the country. 4. Plausible scenario: the failure and removal of Takfiri groups from the Middle East to areas far away, such as Africa or Far East in Asia, with minimal impact on Iran’s national security. The weakness and strengths of each of these scenarios are discussed in a framework containing 12 indicators. The theoretical framework of this research is based on the theory of defensive and offensive realism.

    Keywords: futurology, scenarios, Takfiri groups, defensive realism offensive realism, the Islamic Republic of Iran
  • Bahador Gholami, Ehsan Yari Pages 165-190

    The Middle East has always been regarded as a strategically important region in many aspects throughout its history, and has received more attention in recent centuries. On the other hand, it has been the most unstable region in the world, and the most susceptible geographical area of ​​generating and nurturing various terrorist groups in recent decades. All these are the results of rivalries and developmental regional and trans-regional attempts. Since its establishment (1932 AD), Saudi Arabia has always pursued its policy of increased domination and influence over a wider region. These attempts intensified significantly after the outbreak of the Islamic Revolution in Iran, with the support of the Western powers and the enormous income derived from oil sales. Employing descriptive-analytical method, this research is intended to investigate the regional threats and consequences of territory development in the region and especially against the Islamic Republic of Iran. The main discussion of the authors of this paper maintains that the subjective and objective domination of Saudi Arabia are the main cause of instability, tensions, spread of terrorism and extremism in the region, triggering sectarian conflicts, increase of military and weaponry rivalries, and instability in national territories. Saudi Arabia also aims at creating religious division and conflicts in the country, undermining national identity, creating ethnic conflicts, expanding and supporting terrorist groups, and striving to isolate and reduce the regional influence of Iran, consolidating the fake Zionist regime, weakening the resistance axis, establishing political and military alliance against Iran, trying to make use of economic pressure on the Islamic Republic of Iran by exploiting the advantages of rising and falling oil prices, and attempting to reduce the strategic position of the of Hormuz Strait to insert the most severe attempts and threats against the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Saudi Arabia, territory development, the Islamic Republic of Iran, threats, the Middle East, terrorism
  • Afshin Mottaghi, Mosayyeb Gharabeigui Pages 191-210

    According to the theory of neo-behaviorism, the concept of security concerns cultural element more than other elements, and considers iconographic constructions such as history and culture, as essential factors of stabilizing security. Moreover, the significance of the concept of power in this theory gives a multi-dimensional and hierarchical concept to security. Therefore, the convergent security behaviors of the United States and Saudi Arabia, which was established since 2011, and extended to strategic levels since 2017, after presidential changes in America, are investigated in several respects. These dimensions include fundamental issues such as hegemony, ideology and culture. According to the theory of neo-behaviorism, lack of established cultural structures, and the ideological accumulation are important features that signify vulnerability of security of a country. Employing a descriptive-analytical method, this study tries to answer two questions regarding how the increasing security measures of Saudi Arabia in the region can be explained, and what its increasing security relationship with the United States, especially after Donald Tramp, will bring about. The results designate that concepts such as ideological dependence, the loss of historical background of nation-state situation, the deficiency in soft-cultural identities and single-party power determine and justify Saudi’s growing external environmental security. In other words, using its ideological shortcomings, Saudi Arabia tries to exploit conflicts in the external environment to fill the historical and cultural gap in its nation-state background. Consequently, security behaviors and hard power are being reproduced in the Persian Gulf region and West Asia.

    Keywords: security, culture, America, Saudi Arabia, neo-behaviorism