فهرست مطالب

پژوهش های اطلاعاتی و جنایی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1392)

فصلنامه پژوهش های اطلاعاتی و جنایی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اعظم هادی خامنه صفحه 9
    هدف از انجام این پژوهش بررسی مقایسه ویژگی های عاطفی _ روانی و هوش هیجانی افراد با رفتار خودکشی ناموفق و افراد عادی است. با عنایت به این که همه افراد ممکن است در زندگی خود بارها شکست و ناامیدی را تجربه کنند اما افراد در برخورد با مشکلات به شیوه یکسان عمل نمی کنند و براساس نوع و تیپ شخصیتی و هوش، راهبردهای مقابله ای خود با مشکلات مقابله می نمایند. لذا این سوال مطرح می شود که چه افرادی با چه ویژگی های شخصیتی می توانند در مقابله با مشکلات موفق عمل کنند و بالعکس. از آنجا که میزان هوش هیجانی و مقیاس های آن در ارتباط مستقیم با ویژگی های خلقی و روانی– عاطفی افراد قرار دارد و این ویژگی ها نیز در ارتباط مستقیم با خودکشی در افراد است، لذا بررسی موارد مذکور به منظور پیشگیری از خودکشی ضروری می نماید. روش تحقیقی که به منظور تحلیل داده های این پژوهش به کار رفته است روش علی- مقایسه ای یا پس رویدادی است. جامعه آماری این پژوهش متشکل ازکلیه افرادی است که یک یا چند بار اقدام به خودکشی ناموفق نموده اند و در طول سال های 89 و90 در بیمارستان لقمان حکیم مراجعه کرده و یا بستری شده اند. از بین افرادی که خودکشی ناموفق داشتند از طریق نمونه گیری در دسترس تعداد 56 نفر و از بین افراد عادی نیز 56 نفر انتخاب و از نظر سن و میزان تحصیلات با هم همتا شدند. سپس آزمون هایscl – 90 و هوش هیجانی در مورد آنها اجرا گردید. نتایج حاصله از تجزیه و تحلیل داده های پژوهش بیانگر آن بود که در افراد با رفتار خودکشی ناموفق، میزان شکایات جسمانی، وسواس اجبار، افسردگی، اضطراب، حساسیت در روابط متقابل و پرخاشگری بیشتر از افراد عادی بود. همچنین میزان شادمانی، استقلال، تحمل فشار روانی، واقع گرایی، خوش بینی، عزت نفس، کنترل تکانش، انعطاف پذیری، مسئولیت پذیری و خودابرازی در افراد عادی بیشتر از افراد باخودکشی ناموفق است.
    کلیدواژگان: خودکشی ناموفق، ویژگی های عاطفی، روانی، هوش هیجانی، افراد عادی، ویژگی های شخصیتی
  • صادق رضایی، علیرضا احمدیان صفحه 39
    خشونت علیه زنان از مشکلات عمده بهداشت روان در خانواده ها می باشد. براساس تحقیقات، زنان تحت رنج همسر آزاری از ابتلا به طیف متعددی از اختلالات روان پزشکی رنج می برند. هدف پژوهش حاضر تبیین و توصیف آثار روانی جرایم خشونت بارخانگی علیه زنان (همسرآزاری) و بررسی میزان ابتلا هم زمان به اختلالات روان پزشکی در این افراد در شهر تهران بود که از نظر ماهیت و نوع مطالعه پیمایشی مقطعی به شمار می رود. جامعه مورد مطالعه از میان زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره ناجا و دادگاه خانواده بوده که نمونه واجد شرایط براساس فرمول تعیین حجم نمونه کوکران براساس حجم جامعه- میزان همه گیری به طور واپایش شده در قالب دوگروه، یک گروه که تحت رنج رفتار همسر آزاری بودند (100 نفر) وگروه دیگرکه سالم بودند (100 نفر) انتخاب و مطالعه شدند؛ و تشخیص های روان پزشکی براساس سیستم تعیین اختلالات بالینی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اختلال های روان پزشکی برجسته هم زمان در زنانی که تحت رنج همسر آزاری هستند به ترتیب عبارت اند از؛ اختلال در میل جنسی 3/ 31 درصد، اختلال اضطراب فراگیر 8/ 27درصد، افسردگی مزمن 5/ 23درصد، اختلال حمله پانیک 9 /20درصد، اختلال وسواسی- جبری 9/ 15درصد، اختلال شخصیت مرزی 2/ 15درصد و اختلال اضطراب اجتماعی 8/ 14درصد. یافته های مطالعه حاضر تلویحات پیشگیرانه، تشخیصی، پژوهشی و آموزشی فراوانی در واپایش علایم روان شناختی زنان تحت رفتار آزارگرانه همسران دارد.
    کلیدواژگان: آثارروانی، جرایم، زنان، همسر آزاری، جرایم خشونت بار خانگی، روان پزشکی
  • اصحاب حبیب زاده، محمدحسن قدرت آبادی، نجات امیری صفحه 55
    اتاق های گفتگوی اینترنتی از جذابیت زیادی برای جوانان برخوردار است وهمچنین در امنیت عمومی واحساس امنیت کاربرانی که مشتریان اتاق های گپ اینترنتی هستند دارای اهمیت خاص می باشد و از آنجا که این اتاق ها حاوی ترکیبی از ابعاد مثبت ومنفی است. پژوهش حاضر باهدف شناسایی تهدیدها و فرصت های فناوری ارتباطی چت روم درراستای احساس امنیت عمومی کاربران انجام پذیرفت. نوع طرح به کارگرفته شده دراین پژوهش توصیفی(غیر آزمایشی) واز نوع تحلیل کیفی است که با استفاده از طراحی پرسش نامه به روش دلفی صورت گرفته است، جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارشناسان علوم ارتباطات،پلیس امنیت وپلیس سایبری است که ازهرکدام20 نفرکارشناس به صورت تصادفی به عنوان نمونه برای توزیع پرسش نامه انتخاب، سپس پرسش نامه جمع آوری ومقوله ها وشاخص های تهدیدها وفرصت ها مورد تجمیع قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان می دهد فناوری ارتباطی چت روم می تواند تهدیدها وفرصت هایی را در راستای تامین احساس امنیت به خصوص درحوزه های فرهنگی اجتماعی، سیاسی، امنیتی واخلاقی و ابعاد تربیتی و عاطفی و بین المللی ایجاد کند و قابلیت وکارکردهای ارتباطی چت روم که تبادل اطلاعات نوشتاری، صوتی وتصویری با حداقل هزینه و بدون شناسه می باشد اگر به تبادل اطلاعات منفی، فیلم ها وتصاویر مبتذل، سرقت اطلاعات به منظور سوءاستفاده وکلاهبرداری توسط گروه های بزهکار وهرزه نگار باشد می تواند برای احساس امنیت و به تبع آن امنیت عمومی جامعه تهدیدی جدی به شمار رود.
    کلیدواژگان: تالارهای گفتگو، شبکه های اجتماعی، احساس امنیت، امنیت عمومی، تهدید، فرصت، اتاق های گپ اینترنتی
  • الیاس درخشان، علی محبی، علی افشار، مسعود مرشدی صفحه 83
    هدف نهایی آموزش کارکنان، کارایی و اثربخشی بیشتر و بهتر کارکنان است؛ بنابراین بررسی و آگاهی از نتایج و بازده آموزش کارکنان، لازمه فرآیند آموزش است و با این کار حلقه آموزش تکمیل می شود. بنابراین، ارتقای مستمر کیفیت آموزش عالی مستلزم انجام مداوم ارزیابی آموزش است. تحقیق حاضر با هدف سنجش میزان اثربخشی دوره های آموزشی تخصصی درجه داری رسته آگاهی ناجا انجام شده است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه فراگیران و فرماندهان مرکز آموزش شهید چمران کرج تشکیل می دهند که هرکدام از گروه های جامعه آماری به صورت تمام شمار نمونه گیری شده و مورد سنجش قرار گرفته اند. ابزار سنجش این پژوهش پرسش نامه محقق ساخته است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که فرماندهان با میانگین رتبه ای 71/ 4 و فراگیران با میانگین 16/ 4 از دروس ارائه شده و برنامه های آموزشی و استادان دوره اظهار رضایت کرده اند.
    کلیدواژگان: آموزش، اثربخشی، اثربخشی آموزشی، رسته آگاهی، برنامه درسی، ارزشیابی، واکنش، یادگیری، مهارت (رفتار)
  • بهمن احسانی صفحه 107
    محقق در این پژوهش در نظر دارد که با کاربرد تکنیک های تحلیل عوامل جرم و روش استقراء تجربی به بررسی عوامل موثر بر سرقت به عنف به منظور کشف جرم، شناخت مجرمان و اثبات جرم در جهت تامین عدالت کیفری گام بردارد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش توصیفی است، ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه و مصاحبه ساختارمند است. جامعه آماری در این تحقیق شامل 17 نفر سارق به عنف پسر محبوس در زندان بندرعباس و تعداد111 پرونده تشکیل شده سارقان به عنف در معاونت آگاهی استان هرمزگان در سال89-88 است که با توجه به اندک بودن جامعه آماری از روش تمام شماری استفاده شده است. در این پژوهش محقق متغیرهای اصلی مرتبط با جرم سرقت به عنف را با تحلیل محتوای پرونده های مربوطه شناسایی کرده و با کاربرد تکنیک های تحلیل عوامل جرم و با استفاده از آزمون فریدمن این متغیرها را در چهار گروه جامعه شناختی، خانواده، کنترل و نظارت و روان شناختی اولویت بندی، دسته بندی و توصیف کرده است. با توجه به عامل های به دست آمده، نتایج کلی نشان می دهد که چهار متغیر به ترتیب اولویت، شامل عامل جامعه شناختی(پایگاه اجتماعی-اقتصادی، فقر، بیکاری و حاشیه نشینی)، عامل خانواده(وضعیت خانوادگی، هنجارهای گروه دوستان)، عامل کنترل و نظارت(کنترل های رسمی، طراحی محیطی و سابقه مجرم) و عامل روان شناختی(پرخاشگری، انگیزه ارتکاب جرم) به ترتیب بیشترین تاثیر را در ارتکاب به سرقت به عنف جوانان داشته است.
    کلیدواژگان: جرم، جرم یابی، سرقت، سرقت به عنف، پدیده جنایی
  • وحید وفادار، حسین وفادار صفحه 129
    علوم جنایی رفتار و آثار کنشگران جرم را مورد بررسی قرار داده و در این راستا از علوم دیگری مانند شیمی، فیزیک، زیست شناسی و برخی علوم انسانی مانند روان شناسی بهره می گیرد. علم شیمی با تولید ابزارهایی مانند روش کار جداسازی مواد تولید شده و یا مشخص کردن مواد مصرف شده، قادر است علوم جنایی را تقویت کند. هدف این مطالعه تبیین کارکردهای علم شیمی در علوم جنایی از طریق شناسایی تجهیزات و فرآیندهای اثرگذار شیمی در کشف جرایم و اولویت بندی این کارکردها در آزمایش های تحقیقات جنایی است. تحقیق حاضر از نظر روش های گردآوری داده ها توصیفی- تحلیلی است و نظر خبرگان با روش دلفی جمع آوری و با بهره گیری از فن تحلیل سلسله مراتبی داده ها تجزیه و تحلیل شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد در اغلب آزمایش های تحقیقات جنایی فرآیندهای شیمیایی کاربرد دارند و بیشترین کاربردها مربوط به الکتروفورز موئین، کروماتوگرافی، میکروسکوپ الکترونی و انواع طیف سنجی جرمی است که در بررسی های آزمایشگاهی تحقیقات جنایی مانند مو، الیاف، سموم و مواد مخدر، بیولوژی و بقایای گلوله و.. . مورد استفاده می باشد و در هر یک از این آزمایشات اولویت بندی متفاوتی برای کارکردهای شیمی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: شیمی، علوم جنایی، تحقیقات جنایی، مو و الیاف، سموم و مواد مخدر، بیو لوژی، بقایای گلوله
|
  • Azam Hadi, Khamene Page 9
    The present study aims at conducting a comparative study between the emotional- psychological characteristics and emotional intelligence of people suffering from self deleterious behavior and those of ordinary people. The question which is worth answering is “what type of people with what kind of characters can perform best in dealing with problems?”Statistical sample of the study was a set of people referred to the hospital for suicide from 2011 to 2012. Scl-90 and EQ tests were used to collect the required data. The findings of the study demonstrated that those who committed suicide had more physical complaints obsession, anxiety, and aggression than ordinary people.
    Keywords: suicide, suicide attempt, character, type, emotional intelligence, emotional, psychological
  • Sadegh Rezaei, Alireza Ahmadian Page 39
    Violence against women is among the major problems in families. Researcher shows that women on the partner abuse suffer heavily from psychological disorders. The present study is to elaborate on the psychological effects of domestic violence on women. Women referred to the counseling center of police and family courts constituted the statistical sample of the study. The sample was studied based on DSM-IV-TR. The findings demonstrated that the psychological disorders among the women who were under the partner abuse were: sexual desire (31.3%), inclusive anxiety (27.8%), chronic depression (23.5%), panic attack (20.9%), obsessive disorders (15.9%), and social anxiety (14.8%).
    Keywords: psychology, Domestic violence, women, family, Abuse, DSM, IV, TR
  • Ashab Habibzade, Mohammad, Hassan Ghodrat, Abadi, Nejat Amiri Page 55
    Chatrooms are of great interest for the youngsters and play important role in the public security and in the sense of security among the users. The present paper tries to investigate the opportunities Chatrooms present and the threats to the sense of security of the users. Questionnaire was utilized to collect the data. Communications, security police, and cyber police experts formed the statistical sample of study.The findings demonstrated that Chatrooms can present opportunities and also threats to the sense of security of the users from social, political, security, ethical, emotional, and international viewpoints.
    Keywords: Chatrooms, social network, sense of security, fear of crime, public security, threat, opportunity, users, communication, cyber police
  • Elyas Derakhshan, Ali Mohebi, Ali Afshar, Masood Morshedi Page 83
    The ultimate end of personnel training is the enhancement of the effectiveness and efficiency. Measurement and evaluation of the intended training is a need to complete the process of training, one needs to complete the process of educational evaluation.The present paper tries to measure the specialized training courses for criminal investigation professionals. Students and commanders of the training center of Shahid Chamran constituted the statistical sample of study. Questionnaire was used to collect the require data. The findings showed that the commanders and student were significantly satisfied with the courses.
    Keywords: Training, Effectiveness, Efficiency, Criminal investigation, Evaluation, Measurement, Skill, Reaction, Learning, Teaching
  • Bahman Ehsani Page 107
    The present study tries to elaborate on the factors effective in the commissions of robbery and tries to solve crime and know criminals in maintaining criminal low. Questionnaire and interview were used to collect the required data. 17 robbers in jail in Bandar-Abbas formed the statistical sample of the study. 111case were also investigated.The collected data were analyzed in four classes: Family, control, sociology, and psychology.The findings demonstrated that the following variable played the basic roles in the commission of robbery among the youngsters: Family (family status, values and norms of the papers), Control (formal controls, and environmental design),Sociology (social status, poverty, and joblessness), Psychology (aggressions, and motivation).
    Keywords: Crime, Criminalistics, theft, robbery, criminal phenomenon
  • Vahid Vafadar, Hosein Vafadar Page 129
    Forensic sciences investigators the behavior and evidences of the crime actors and benefits from chemistry, physics, biology, psychology, etc.The present study tries to elaborate on the functions of chemistry in forensic sciences through identifying the instruments and processes effective in crime detection.The study is descriptive- analytical in terms of data collection. The findings of the research demonstrated that chemical processes have applications in most criminal investigation experiment. Most of the applications fall in chromatography, spectrometry, and electronic microscopes to be used in experimenting on hair, fibers, toxins, drugs, biology, bullet residues, etc.
    Keywords: drug, forensic, biology, bullet, chromatography, spectrometry, chemistry