فهرست مطالب

پژوهش های اطلاعاتی و جنایی - سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان1393)

فصلنامه پژوهش های اطلاعاتی و جنایی
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید مداح، ابراهیم خیرخواهان صفحات 9-26
    جرم هزینه هایی را بر جامعه تحمیل می کند و دولت را در اجرای سیاست های اقتصادی با مشکل مواجه می سازد. نظریه جرم عقلانی، جرم را یک فعالیت اقتصادی می داند و بر اثر عوامل اقتصادی بر ارتکاب جرم تاکید دارد. این مقاله با هدف بررسی اثر متفاوت بیکاری و فقر به همراه عوامل اجتماعی و ریسک و خطر بر جرایم سرقت و مواد مخدر انجام شده است. روش تحقیق حاضر، از نظر هدف و ماهیت، کاربردی و از نظر روش اجرا، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را زندانیان زندان مرکزی سمنان که مرتکب جرایم سرقت و موادمخدر شده اند، تشکیل داده است. روش نمونه گیری در این مطالعه، تصادفی ساده است که در آن شانس همه زندانیان دراستخراج اطلاعات برابر است. به منظور گردآوری اطلاعات، از ابزار پرسش نامه محقق ساخته بهره گرفته شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که بیکاری بر وقوع جرایم سرقت و مواد مخدر اثر متفاوت دارد. در صورت فقدان شغل، در ابتدا جرایمی مثل مصرف مواد مخدر، خرده فروشی مواد مخدر و توزیع عمده مواد انجام می شود و در صورت وجود کمبودهای اقتصادی، به ترتیب جرایمی همچون مصرف مواد مخدر و خرده فروشی مواد مخدر اتفاق می افتد. همچنین ریسک ناشی از جرم بر ارتکاب جرایم اثر متفاوتی دارد. ریسک جرم در ابتدا بر نرخ جرم مصرف مواد مخدر و سپس خرده فروشی مواد اثر دارد و موجب کاهش آن می شود.
    کلیدواژگان: اقتصاد، جرم، مجرمان، سرقت، مواد مخدر، فقر و بیکاری
  • محمد جوانمرد، رضا عبدالرحمانی، رضا پورعلی صفحات 27-50
    برابر ماده دوم قانون ممنوعیت به کارگیری تجهیزات دریافت ازماهواره، نیروی انتظامی موظف است نسبت به جمع آوری تجهیزات دریافت از ماهواره اقدام کند. نیروی انتظامی در همین راستا و حسب وظیفه سازمانی خود در حفظ نظم و امنیت عمومی، اجرای «طرح برخورد با تجهیزات دریافت از ماهواره» را در دستور کار خود قرار داد که اجرای آن، علیرغم تلاش و همت مضاعف مجریان طرح، موجبات نارضایتی جمعی از شهروندان و حتی برخی از کارشناسان و مسولان را نسبت به شیوه اجرای آن در خصوص رعایت حقوق شهروندی و حریم خصوصی فراهم آورد. هدف اصلی این مقاله «تبیین نگرش مردم نسبت به رعایت حقوق شهروندی در اجرای طرح برخورد با تجهیزات دریافت از ماهواره» است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه اجرا، توصیفی – تحلیلی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه خانوارهای ساکن شهرستان رباط کریم که مخاطب ماهواره هستند، تشکیل می دهد که از میان آنها تعداد 340 نفر به روش خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور گردآوری اطلاعات و داده های مورد نیاز، از ابزار پرسش نامه محقق ساخته بهره گرفته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که به طور کلی مخاطبان ماهواره در ایران خواهان اصلاح و بازنگری در شیوه مقابله و برخورد با پدیده ماهواره هستند که از نظر آنها، این امر ناشی از چند عامل اساسی شامل عدم رعایت حقوق شهروندی و حقوق حریم خصوصی در حین اجرای طرح و لزوم به کارگیری سازوکارهای فرهنگی به جای سازوکارهای پلیسی – قضایی است.
    کلیدواژگان: ماهواره، حقوق شهروندی، طرح برخورد، تجهیزات، سازوکارهای فرهنگی، حریم خصوصی
  • مسعود قاسمی، حمیدرضا علی پور صفحات 51-72
    پدیده سرقت، امنیت اجتماعی و اقتصادی شهروندان را تهدید می کند. این پدیده که به نوعی با نظم و امنیت کشور در ارتباط است، به لحاظ وارد ساختن آسیب های روحی و جسمی به مالباختگان، باعث ایجاد ناامنی در جامعه می شود. افزایش رو به رشد جرم سرقت از اماکن به عنوان یکی از انواع اعمال مجرمانه سارقان در جامعه و لزوم مبازه با آن، می طلبد پیشگیری از جرم را مد نظر قرار داده تا شاهد کاهش وقوع این جرم در سطح جامعه باشیم. تحقیق حاضر با هدف پیشگیری وضعی از انواع سرقت (منزل و مغازه) در شهر کرمانشاه و در سال 1390 که جزء جرایم شایع و شناخته شده در این حوزه بوده، تدوین شده است. این پژوهش از نظر هدف و ماهیت، کاربردی و از نظر روش اجرا، توصیفی - تحلیلی از نوع پیمایشی است. روش نمونه گیری، تصادفی ساده و جامعه آماری تعداد 192 نفر از مالباختگان سرقت منزل و مغازه است. ابزار گردآوری داده های این پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد اتخاذ تدابیر و تکنیک های پیشگیرانه وضعی بر کاهش وقوع سرقت از اماکن موثر بوده و از میان انواع تکنیک ها، به کارگیری تدابیر فیزیکی(محیطی) پیشگیرانه وضعی، موثرتر از تدابیر فردی(انسانی) و دولتی(اجتماعی) است. از این رو، از نظر مالباختگان مهم ترین عامل وقوع سرقت از اماکن (منزل و مغازه)، رعایت نکردن اصول ایمنی از جمله استفاده نکردن از قفل و بست مناسب، دزدگیر، آژیر خطر، گاو صندوق، دوربین مداربسته، نگهبان؛ دور بودن از گشت های پلیسی و مراکز انتظامی و همچنین خالی بودن اماکن مسکونی از حضور سکنه است که با اتخاذ تدابیر پیشگیرانه وضعی می توان از وقوع آنها جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: سرقت از اماکن، پیشگیری وضعی، جرم، تکنیک های پیشگیری، تدابیر پیشگیری
  • حسین یاراحمدی صفحات 73-94
    امروزه جرایم به موازات پیشرفت علم و فناوری، توسعه و پیچیدگی های خاصی یافته اند، این پیچیدگی جرایم نوین که به طرق سنتی قابل کشف نیستند، پلیس و مراجع قضایی را در مراحل کشف جرم و تحقیقات مقدماتی با سختی های خاص خود مواجه کرده است. از این رو ناکارآمدی دستگاه عدالت کیفری در کشف سنتی این نوع جرایم، پلیس را بر آن داشته که از حالت منفعلانه خارج کرده و به حالت انفعالی در کشف این جرایم وادارد. اما آنچه از همه بیشتر حائز اهمیت است مشروعیت «دلیل» و مشروعیت «طرق تحصیل دلیل» با محوریت حقوق دفاعی متهمان در ارزیابی ادله حاصل در مراحل کشف جرم و تحقیقات مقدماتی است. از این رو این مقاله در صدد بررسی جایگاه دفاع دام گستری در مرحله کشف جرم و تحقیقات مقدماتی در اسناد بین المللی و حقوق داخلی بوده است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش توصیفی- تحلیلی است که اطلاعات لازم به شیوه اسنادی و کتابخانه ای از کتاب های حقوقی، منابع لاتین، مجلات تخصصی، رساله ها و پایان نامه ها جمع آوری شده و سپس با تحلیل یافته های موجود به این نتیجه کلی رسیده است که قانونگذار ایران در قوانین جدید چه از نظر ماهوی و چه از نظر شکلی در خصوص ممنوعیت دام گستری سکوت اختیار کرده است که شاید این توجیه وجود داشته باشد که استفاده از شیوه های دام گستری برای کشف برخی جرایم نظیر جرایم سازمان یافته، جرایم بدون بزه دیده، جرایم قاچاق انسان و مواد مخدر و.. . به مراتب مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: دام گستری، دفاع، کشف جرم، تحقیقات مقدماتی، طرق تحصیل دلیل
  • ساجده واعظ زاده، فرزاد پورنظری، محمدرضا آمویی، علی ایاسه صفحات 95-114
    رسانه های جمعی دارای نقش دوگانه ای در زمینه وقوع جرم یا پیشگیری از آن هستند. مطالب منتشر شده در رسانه ها می تواند احساس امنیت خاطر، اعتماد، برآورده شدن انتظارات و نیازها و دلگرمی را برای مخاطبان یا بر عکس، ناامنی روانی را به وجود آورد و باعث شود در مخاطبان احساس ترس، اضطراب، بی ثباتی، اغتشاش ذهنی و بی اعتمادی نسبت به دیگران ایجاد شود. این احساس فردی در حیات اجتماعی نیز اثر گذاشته و به شکل نوعی اختلاف و بی اعتمادی و اضطراب در روابط فی مابین افراد بروز می کند. بنابراین، این پژوهش با هدف بررسی میزان تاثیر انتشار مطالب جنایی منتشره در رسانه های جمعی بر احساس امنیت عمومی مردم کرمانشاه انجام شده است. پژوهش فوق از نظر هدف و ماهیت، کاربردی و از نظر روش اجرا، پیمایشی است. جامعه آماری آن را کلیه افراد بالای 15 سال ساکن در شهر کرمانشاه تشکیل می دهند که از میان آنها 384 نفر به روش تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته است. نتایج این پژوهش نشان داد که مهم ترین منبع دریافت اطلاعات وقایع جنایی، تلویزیون بوده و مهم ترین انگیزه از پیگیری اخبار جنایی، آگاهی یافتن از شرایط جامعه است. به اعتقاد اکثر پاسخگویان انعکاس عملکرد پلیس در رسانه ها بسیار مطلوب و عملکرد پلیس در واقعیت نیز مطلوب است و میزان احساس امنیت در میان پاسخگویان بسیار پایین است. به طور کلی، مجموع متغیرهای این تحقیق تنها 4/6 درصد از تغییرات احساس امنیت را تبیین می کنند و 6/93 درصد از تغییرات آن به عواملی خارج از حوزه انتشار اخبارجنایی رسانه ها بر می گردد.
    کلیدواژگان: اخبار جنایی، احساس امنیت، رسانه های جمعی، امنیت عمومی، منبع اطلاعات، گزارش خبری
  • محمد باقر بادلی، تقی بختیاری، حسین بدرخانی صفحات 115-134
    نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران به علت پیچیدگی و دشواری ماموریت ها باید طوری عمل کند که همه مردم احساس کنند این نیروی خدمتگذار با تمام قدرت و توان درخدمت مردم و برای تامین آسایش آن ها قدم برمی دارد. در این راستا، دوایر صلاحیت ترافیکی پلیس نظارت بر اماکن عمومی با بررسی صلاحیت ترافیکی اماکن عمومی و اصناف نقش به سزایی در این راه بر عهده دارند که در صورت ایفای نقش منفی می توانند ضمن ایجاد گره های ترافیکی در شهرها، موجب نارضایتی اماکن عمومی و متصدیان اصناف شوند. هدف از این تحقیق، ارائه عوامل تاثیرگذار بر رضایت مندی اماکن عمومی و متصدیان اصناف از عملکرد دوایر صلاحیت ترافیکی است تا با شناسایی آن ها، برای ایجاد یکنواختی و هم سویی در تصمیم گیری های ترافیکی اصناف گامی مثبت برداشته شود. روش تحقیق حاضر از نظر هدف و ماهیت کاربردی و از نظر روش اجرا، توصیفی - پیمایشی است. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته در قالب طیف لیکرت است. جامعه آماری شامل کلیه متصدیان اصناف و اماکن عمومی تهران بزرگ بوده که به لحاظ اقتضای شغلی به دوایر بررسی صلاحیت ترافیکی مراجعه نموده اند که به تعداد 196 نفر و از طریق روش تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که فرآیند بررسی صلاحیت ترافیکی و نحوه پاسخگویی و برخورد کارشناسان با متصدیان اصناف بیشترین تاثیر را به طور مستقیم بر رضایت مندی اماکن عمومی و متصدیان اصناف داشته است.
    کلیدواژگان: اماکن عمومی، رضایت مندی، متصدیان اصناف، صلاحیت ترافیکی، پلیس نظارت بر اماکن عمومی
|
  • Majid Maddah, Ebrahim Kheirkhahan Pages 9-26
    Crime imposes expenses on the society and puts the goverment in troublein implemnting economic policies.the present study aims at investigating the effect of poverty,unemployment and social factors on the theft and drug-related crimes.the present study is an applied one and questionnaire was used to collect the required data.prisonors of semnan central prison accused of theft and drug-related crimes formed the statistical population of the study. statistical sample was randomely selected. The findings demonstrated that unemployment exert different effects on theft and drug-related crimes.the findings also showed that the risk of crime has different effects on different types of crimes.
    Keywords: Economy, Criminals, Theft, Drug, Poverty, Unemployment
  • Mohammad Javanmard, Reza Abdorahmani, Reza Poorali Pages 27-50
    Iran police have been powered by the law to collect the satellites used by the ordinary unothorized people. The program of “dealing with the satellite users” is now in the process of implementation. This program has left many citizens or even authorities unsatisfied in terms of fulfillment of citizenship right. The present paper tries to explore the attitudes of people to the fulfillment of citizenship right in dealing with satellite users. This is an applied descriptive-analytic study. All people living in Robat Karim holding satellite constituted the statistical population of the study from which 340 subjects were randomly selected to form the statistical sample. Questionnaire was used to collect the required data. The general findings of the study demonstrated that the satellite users call for reform in dealing with them.
    Keywords: Satellite, Citizenship Righrs, Cultural Mechanisms, Satellite Users, Privacy
  • Masood Ghasemi, Hamid Alipoor Pages 51-72
    Theft threaten the sosial and economic security of the citizens.this phenomenon can impose certain mental and physical damages on the victims which can turn into insecurity in society.the present study trise to investigate the effects of situational preventive measures on the burglary.this is an analytic applied research.192 of the burglary victims formed the statistical sample of the study.question naire was used to collect the required data.the findings demonstrated that the situatonal preventive measures were significantly effective in burglary rate.the most important factors leading to burglary were shown to include:disregarding the safety principles such as not using locks,alarms,cvvt,guard:distance frome police patrol and residential areas.
    Keywords: Burglary, Cituational Crime Prevention, Crime, Prevention Techniques, Preventive Measures
  • Hosein Yarahmadi Pages 73-94
    Today crimes has gotten developed and complex due to the development of sxience and technology.such complexity has confronted the judicial authorities with certain difficulties. So the have to take proactive measures to deal with the new crimrs. What is of the greatest importance is the legitimacy of the evidenceand the way it is obtained. The present study aims at investigating the status of setting trap defence in the process of crime detection and primary Investigation. This is an applied descriptive kind of research. The findings of the study demonstrated that the legislator has kept silence regarding the prohibition of setting trap. May be the reason is that it is frutful in detecting such crimes as organized crimes, victimless crimes, human trafficking, drug-related crimes….
    Keywords: Setting Trap, Primary Investigation, Obtaining Evidence, International Documents, Internal Rights
  • Sajad Vaez, Zadeh, Farzad Poornazari, Mohammad, Reza Amooie, Ali Ayase Pages 95-114
    Mass media play a dual role in issue of crime or crime prevention. contents published ine the mass media can either create a sense of security, trust and assurance or a sense of fear,anxiety and uncertainty. the present study tries to investigate the effect of the published criminal contents on the peoples sense of security. people obove 15 living in kermansah formed the statistical population of the study.384of them were randomely selected to form the statistical sample.questionnaire was used to collect the required data.the most important motive behind following the criminal news is getting informed of the society. In general, publishing the criminal news is more an opportannity then threat.
    Keywords: Criminal News, Security, Sense of Security, Mass Media, Public Security, Information, Report
  • Mohammad Bagher Badeli, Taghi Bakhtiyari, Hosein Badrkhani Pages 115-134
    I.R.I police should work in a way that all people feel that they are doing their best to serve them. Departments of traffic qualification of police play a significant role in this regard. The present study is to elaborate on the factors effective on the satisfaction of the gilds authorities of the performance of traffic qualifications of police. The study is an applied analytic type. Questionnaire was used to collect the required data. All the authorities of the gilds and public places of Tehran formed the statistical sample of the study.the findings showed that the most important factor efficatious toward the satisfaction of the authorities of the gilds of the traffic qualification departments is the knowledge of the expers of the related directions.
    Keywords: Public Places, Satisfaction, Gilds, Traffic Qualification, Police