فهرست مطالب

فصلنامه آمایش جغرافیایی فضا
پیاپی 13 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عیسی ابراهیم زاده، محمد زارع صفحات 1-18
    امروزه صاحب نظران و اندیشمندان حوزه های برنامه ریزی شهری و نهادهای مدیریتی شهر معتقدند که کاهش و حل مشکلاتی که گریبانگیر شهرها شده است٬ با نگاه صرف تحکم گرایی و برنامه ریزی از بالا به پایین که عمدتا در قالب طرح های فیزیکی و کالبدی ارائه می شود قابل انجام نیست، بلکه رفع مشکلات شهر درگرو توجه به مردم٬ خصوصیات و توانمندی های آنان و همچنین تاکید ویژه به روند برنامه ریزی از پایین به بالا در محیط های شهری است. سرمایه اجتماعی یکی از خصوصیات ارزشمند مردم است و از متغیرهای اصلی آن، میزان آگاهی و اعتماد اجتماعی است. در این پژوهش به ارزیابی و سنجش این مهم به روش توصیفی- تحلیلی اقدام شده است. بدین منظور داده ها و اطلاعات موردنیاز از میان جامعه آماری(179574 نفر جمعیت منطقه سه شهرزاهدان) با استفاده از پرسشنامه (از میان 320 نفر نمونه آماری براساس فرمول کوکران) جمع آوری گردید. نتایجی که پس از تجزیه و تحلیل های کمی و کیفی (با بهره گیری از طیف لیکرت، SPSS، آزمون T تک نمونه ای) بدست آمد، بیانگر آن است که شهروندان منطقه سه زاهدان از نظر میزان «آگاهی عمومی» در وضعیت بالاتر از حد متوسط (بر اساس طیف 5 گزینه ای لیکرت عدد 3 حد متوسط در نظر گرفته شده است) قرار دارند و از نظر«میزان اعتماد به نهادهای اجرایی»، این نسبت از حد متوسط پایین تر می باشد و نشان از اعتماد پایین مردم به نهادها و دستگاه های اجرایی دارد. اینک با توجه به اینکه شهروندان منطقه سه شهر زاهدان از نظر میزان آگاهی(اجتماعی، اقتصادی و سیاسی)، در وضعیت مطلوبی بسر می برند، لیکن از نظر میزان اعتماد به مسئولین اجرائی و مدیریتی شهر دارای اعتماد کمی هستند، لذا برنامه ریزان و مسئولین شهری بایستی بیش از پیش به این مهم توجه نموده و با بهبود روش ها و تجدیدنظر درعملکردها، اعتماد اجتماعی شهروندان را جلب تا با مشارکت آنها کارکردهای شهری را ارتقا بخشند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، آگاهی و اعتماد اجتماعی، برنامه ریزی مشارکتی، منطقه سه شهر زاهدان
  • تقی طاوسی، محمود خسروی، دانا رحیمی* صفحات 19-41
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و مکان یابی پهنه های مناسب اکوتوریسم شامل، کوهنوردی، دامنه نوردی، ورزش های زمستانی، ورزش های آبی، طبیعت درمانی و چشم انداز انجام شده است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی - تحلیلی، مطالعات کتابخانه ای و میدانی و هم چنین استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS بوده است. به همین منظور لایه های اطلاعاتی مورد نیاز شامل نقشه های سطوح ارتفاعی، شیب، جهت شیب، پوشش گیاهی، چشمه های معدنی، نزدیکی به مراکز مسکونی، امنیت، تسهیلات و خدمات، دسترسی به راه ارتباطی تهیه شدند. سپس با تلفیق و همپوشانی لایه های اطلاعاتی در محیط GIS، نقشه نهایی جهت فعالیت اکوتوریسمی در منطقه در سه پهنه با قابلیت ضعیف، متوسط و خوب ترسیم گردید. نتایج حاصل از نقشه نهایی اکوتوریسم نشان داد که پهنه خوب با مساحت 1080/30 کیلومترمربع معادل 25/78 درصد مساحت منطقه، پهنه متوسط با 1816/28 کیلومتر مربع معادل 43/34 بیشترین درصد پوشش منطقه و پهنه ضعیف با مساحت 1269/60 کیلومتر مربع معادل 30/30 درصد و را به خود اختصاص داد و با استفاده از نتایج حاصل از مدل تصمیم گیری چند معیاره AHP به اولویت بندی پهنه های اکوتوریسم پرداخته، و مشخص گردید که پهنه چشم انداز با امتیاز 0/370 در رتبه اول و پهنه های دامنه نوردی، کوهنوردی، ورزش های آبی، طبیعت درمانی و ورزش های زمستانی به ترتیب در رتبه های بعدی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: مکان یابی، اکوتوریسم، GIS، مدل تصمیم گیری چند معیاره (AHP)، توسعه گردشگری، منطقه اورامانات
  • مصطفی امیرفخریان*، علیرضا معینی صفحات 43-66
    مذهب از گذشته های دور، نقش عمده در استقرار و رونق سکونتگاه های انسانی داشته است. بطور عمده دو نقش کلیدی در این خصوص را می توان ابتدا ناشی از افزایش حس وابستگی فرد به مکان و تعلق خاطر درونی او به نیرویی فرامادی و سپس ناشی از مزیتهای اقتصادی که در نتیجه حضور زائران از دیگر نقاط و احتیاج آنها به کالا و خدمات است برشمرد. می توان گفت رونق گردشگری مذهبی و زیارت نیز برپایه همین موضوع است. براساس آمار مرکز آمار ایران در حال حاضر در 390 نقطه روستایی استان بقعه امام زاده وجود دارد که شامل 10.8% از نقاط روستایی می شود. با توجه به اینکه جمعیت روستایی استان، طی سالهای اخیر همواره با کاهش جمعیت روبرو بوده است و این مساله در نواحی محروم استان شدت بیشتری دارد، لذا این مطالعه به بررسی تغییرات جمعیتی روستاهای دارای امام زاده و فاقد امام زاده در نواحی محروم استان با هدف دستیابی به رهیافت توسعه محلی روستایی با تکیه بر این نقاط می باشد. براین اساس در این مطالعه ضمن استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و تشکیل پایگاه اطلاعات مکانی از تمامی روستاهای استان، براساس مدلهای تصمیم گیری چندمعیاره فضایی و با توجه به شاخصهای مربوط به ویژگی های موقعیتی و میزان بهره مندی نقاط روستایی از خدمات، اقدام به شناسایی نقاط محروم استان گردید. در این مرحله54 نقطه روستایی دارای امام زاده شناسایی شد. در ادامه با استفاده از روش های مقایسه ای نظیر آزمون tبا دو نمونه مستقل و آزمون کای اسکوئرپیرسون و ضریب همبستگی وی کرامر، تفاوتهای جمعیتی بین این روستاها با روستاهای فاقد امام زاده بررسی شد. نتایج این تحلیل نشان داد که تفاوت معناداری بین میانگین جمعیت روستاهای دارای امام زاده وفاقد آن وجوددارد. همچنین ارتباط معناداری بین اندازه جمعیتی سکونتگاه روستایی با وجود یا عدم وجود امامزاده قابل مشاهده است که مبین نقش مهم این روستاها در تثبیت جمعیت روستایی در نواحی محروم استان است.
    کلیدواژگان: استان خراسان رضوی، بقاع امام زادگان، گردشگری مذهبی، نواحی محروم روستایی
  • حسین حاتمی نژاد*، احمد پوراحمد، داود عیوضلو صفحات 67-94
    بافت های قدیمی شهرها به عنوان ارزشمندترین بافت های شهری هستند که ارزشهای فرهنگی اصیل زیادی برای شهرها دارند. اکثر بافت های قدیمی در طول زمان با فرسودگی مواجه شده و شادابی و سلامت خود را از دست می دهند. یکی از مهمترین مسائلی که در چند دهه اخیر مورد توجه مسوولان و اندیشمندان مسائل شهری و بخصوص بافت های فرسوده شهری قرار گرفته است موضوع استفاده از ظرفیت های سرمایه اجتماعی به منظور تسهیل در روند بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده شهری است. سطح اعتماد، مشارکت، انسجام اجتماعی و سایر مولفه های سرمایه اجتماعی افراد ساکن در بافت های فرسوده از مهمترین ظرفیت ها به منظور بهبود وضعیت این بافت های شهری می باشند. از این رو در این تحقیق به بررسی میزان تاثیر مولفه ی سرمایه اجتماعی و تاثیر میزان هر یک از شاخص های آن در مشارکت ساکنان بافت های فرسوده منطقه 9 شهرداری تهران پرداخته می شود. روش تحقیق این مقاله توصیفی – تحلیلی بوده و به منظور بررسی سطح سرمایه اجتماعی افراد و همچنین میزان تمایل آنها به مشارکت در بافت های فرسوده از ابزار پرسشنامه بهره گرفته شده است. همچنین به منظور آزمون فرضیات تحقیق از نرم افزار SPSS و تحلیل-های آماری پیرسون، آزمون تفاوت میانگین T، تحلیل واریانس یک طرفه و تحلیل رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. نتایج آزمون نشان دهنده این است که مولفه های سرمایه اجتماعی نقش زیادی در تبیین میزان مشارکت ساکنان بافت فرسوده در بهسازی و نوسازی دارد و با تاکید بیشتر بر ظرفیت سرمایه اجتماعی ساکنان این بافت ها می توان از این عامل در جهت تسریع در روند نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده شهری استفاده نمود.
    کلیدواژگان: بافت های فرسوده شهری، سرمایه اجتماعی، اعتماد، مشارکت، منطقه 9 شهرداری تهران
  • سعید ملکی، هادی علیزاده*، علی شجاعیان، سهیلا نظری صفحات 95-112
    پژوهش حاضر با روش شناسی «توصیفی – تحلیلی» با هدف تحلیل فضایی رویکردهای مداخله کالبدی در بافت فرسوده شهر باغملک به انجام رسیده است. جهت دستیابی به هدف پژوهش و با توجه به وضعیت محدوده مورد مطالعه و داده های در دسترس، پنج شاخص تاثیرگذار در زمینه مداخله کالبدی یعنی قدمت بنا، مساحت بنا، ارزش بنا، نوع مصالح بکار رفته در بنا و وضعیت شبکه ارتباطی با 24 متغیر انتخاب گردیده و از دیدگاه 15 نفر از کارشناسان برای تشخیص نوع مداخله در 4 رویکرد بازسازی، بهسازی، مرمت و نوسازی مورد ارزیابی قرار گرفته است. تهیه لایه ها و اطلاعات مربوط به داده ها و شاخص های منتخب پژوهش بر مبنای متغیرهای تشکیل دهنده آنها، بر اساس برداشت و مشاهدات میدانی و ترسیم در محیط نرم افزار Arc GIS 10، بانک اطلاعات شهرداری باغملک و طرح هادی شهر انجام شده است. جهت تحلیل و وزن گذاری داده های بدست آمده از نظرات کارشناسان برای تعیین نوع مداخله کالبدی، از مدل میانگین هندسی باکلی فازی(FBGM) استفاده شده و نتایج حاصله در لایه های حاصل از شاخص های 5گانه در محیط نرم افزار ArcGIS 10 اعمال و به شناخت نوع مداخله کالبدی در بافت فرسوده شهر باغملک اقدام شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که رویکرد مداخله به صورت بهسازی در بافت در اولویت اول مداخله قرار دارد. بدین صورت که قسمت های عمده بافت در حواشی خیابان های اصلی آن با توجه به شاخص های مطرح شده و گستردگی پراکنش آنها و وزن های بدست آمده از نظرات کارشناسان عمدتا نیازمند مداخله به صورت بهسازی می باشد.
    کلیدواژگان: مداخله کالبدی، بافت فرسوده، بهسازی، شهر باغملک
  • معصومه بنی صفار*، سید محمد زمان زاده، مجتبی یمانی صفحات 113-128
    رودخانه به صورت یک سیستم عمل می کند که دخالت جامعه انسانی همچون برداشت شن و ماسه از بستر آن، تغییراتی را در این سیستم به دنبال دارد. پیشرفت تمدن بشری در امر احداث سازه نیاز بشر به شن و ماسه را افزایش داده است به طوریکه برداشت بدون برنامه ریزی مصالح رودخانه ای، اثرات مخربی بر پیکره مورفولوژی و محیط زیست رودخانه خواهد داشت. هدف اصلی این تحقیق شناسایی اثرات برداشت شن و ماسه بر تغییرات دانه بندی رسوبات رودخانه زرین گل و شناسایی تغییرات مورفولوژیکی روی داده در بستر رودخانه در اثر این برداشت ها بوده است. رودخانه زرین گل در غرب شهر گرگان و بین علی آباد و زرین گل قرار دارد و یکی از سرشاخه های مهم گرگان رود محسوب می-گردد. به منظور انجام این تحقیق از داده ها و ابزار مختلفی چون نمونه های رسوب، نقشه، جی پی اس، دوربین، دستگاه غربال و نرم افزارهای Google Earth، Arc GIS، GRADISTAT، Excel استفاده شده است. به منظور دستیابی به هدف تحقیق طی بازدیدهای میدانی صورت گرفته اقدام به نمونه-برداری از رسوبات بستر رودخانه شد و نتایج حاصل از آنالیز نمونه ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد اندازه رسوبات بستر رودخانه در محل های برداشت نسبت به نمونه های بالادست و پایین دست تغییرات چشمگیری داشته است. میانگین قطر رسوبات در محل های برداشت نسبت به نمونه های بالادست و پایین دست کاهش یافته است این درحالی است که درصد ذرات سیلت و رس و ذرات ماسه، در محل های برداشت افزایش قابل توجهی نسبت به بالادست و پایین دست داشته که دلیل آن تعلیق مواد و رسوبات ریز در پی عملیات برداشت مصالح رودخانه ای می باشد. همچنین برداشت های صورت گرفته باعث تغییرات شدیدی در مورفولوژی آبراهه زرین گل شده است که مهمترین آنها تعمیق بستر رودخانه به ویژه در بالادست محل های برداشت، ایجاد پادگانه در کناره های بستر و تشکیل گودال های وسیع در محل های برداشت می باشد.
    کلیدواژگان: برداشت شن و ماسه، دانه بندی رسوبات، رودخانه زرین گل، استان گلستان
  • غلامرضا مقامی مقیم صفحات 129-147
    مطالعه مخروط افکنه ها، به دلیل نقش مهمی که در زندگی ما دارند یک ضرورت محسوب می شود. دامنه های جنوبی کوه های آلاداغ در شمال شرقی ایران از مناطقی است که مخروط افکنه های قابل توجهی در آن شکل گرفته است. این مخروط افکنه ها از آغاز شکل گیری تحت تاثیر عواملی قراردارند که از مهمترین آنها می توان به آب و هوا اشاره نمود. جهت مطالعه ی تاثیرات این عامل روی مخروط افکنه ها، تعداد 29 مخروط افکنه همراه با حوضه آبریز آنها مشخص و مرز بندی و با روش های میدانی و نرم افزار های GIS ویژگی های آنها اندازه گیری شد. باتوجه به موضوع پژوهش لازم بود که عناصر آب و هوایی نیز اندازه گیری شود. بدین منظور آمار 35 ساله ی ایستگاه های هواشناسی منطقه، مورد استفاده قرار گرفت. با تکمیل شدن مطالعات مشخص شد در بین عناصر آب و هوایی دما و بارش بیشترین تاثیرات را روی مخروط افکنه ها داشته است. دما با تاثیر گذاری در انواع هوازدگی و در نتیجه در تهیه رسوب، تاثیرات خود را روی مخروط افکنه ها اعمال نموده است بارش نیز با ایجاد سیلاب، جریانات مختلف سطحی و عمقی، تاثیر در فعالیت های انسانی، حرکات دامنه ای و انواع هوازدگی در بسیاری از ویژگی های مخروط افکنه ها تاثیرات زیادی داشته است.
    جهت تکمیل این پژوهش روش های تجربی و کمی نیز مورد استفاده قرار گرفت. بدین منظور بسیاری ازویژگی های مخروط افکنه ها و عناصر آب و هوایی اندازه گیری و مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت، خروجی آن نشان داد رابطه نزدیکی بین عناصر آب وهوایی و برخی از ویژگی های مخروط افکنه های منطقه وجود دارد که در این میان رابطه بین بارش و عمق کانال میانی مخروط افکنه ها نمود بیشتری داشت.
    کلیدواژگان: آب و هوا، مخروط افکنه، دامنه های جنوبی آلاداغ، کانال میانی مخروط افکنه
  • داود جمینی*، علیرضا جمشیدی، راشد احمدی صفحات 147-166
    توسعه پایدار روستایی منوط به پایداری ابعاد مختلف توسعه (اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی) می-باشد. به طوری که بدون تحقق پایداری در هر یک از ابعاد مذکور، توسعه پایدار روستایی با چالش های متعددی مواجه خواهد شد. در این میان، پایداری اجتماعی یکی از سه رکن اساسی و هدف غایی توسعه پایدار بوده که محققان در پژوهش حاضر به دنبال بررسی وضعیت کلی آن و همچنین، عوامل تبیین کننده پایداری اجتماعی در بین جوامع روستایی می باشند. جامعه آماری پژوهش حاضر را، که بر مبنای هدف از نوع کاربردی و روش آن توصیفی است، کلیه سرپرستان خانوارهای مناطق روستایی شهرستان چرداول (9107 = N) تشکیل می دهد که با استفاده از فرمول کوکران 260 نفر به عنوان نمونه انخاب شده اند. ابزار اصلی پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بوده که روایی آن با مراجعه به اساتید دانشگاهی و انجام اصلاحات لازم مورد تایید قرار گرفت. برای بررسی پایایی ابزار تحقیق،30 پرسشنامه در یک روستای خارج از محدوده مورد مطالعه تکمیل گردید و ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده (0/819)، نشان دهنده قابلیت اعتماد و اعتبار بالای ابزار تحقیق بود. جهت دستیابی به اهداف پژوهش از آزمون های توصیفی و تحلیل مسیر استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد سطح پایداری اجتماعی در بین 52 درصد افراد مورد مطالعه در سطح ضعیف و بسیار ضعیف، در بین 26 درصد افرد مورد بررسی در سطح توسط و در بین 22 درصد افراد، در سطح زیاد و بسیار زیادی می باشد. نتایج مدل تحلیل مسیر نشان داد سه متغیر امنیت (0/837)، عدالت (0/096) و کیفیت زندگی (0/872) دارای رابطه مستقیمی با پایداری اجتماعی روستاییان شهرستان چرداول می باشند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، توسعه روستایی، پایداری اجتماعی، تحلیل مسیر، شهرستان چرداول
|
  • Pages 1-18
    What most experts and scholars in the fields of urban planning and management institutions have found it is; Today، reduce and solve problems that plague the cities، Just the mere sight firmly oriented And top-down planning (Planning for People) The physical design and physical their only show impossible،But resolving the City Problems depend to attention to people، their Characteristics and capabilities Also Special emphasis to Bottom-up planning process (Planning with people) In urban environments. Social capital is one of the valuable properties people that the knowledge and confidence are key variables of it. In fact Social capital in political parties، associations and grassroots organizations and the civil society، it makes sense، especially the major factors affecting the planning of urban planning. This led to the necessity and importance of this study is to assess the level of citizen participation، social capital is an important aspect of the deal. The research method was descriptive - analytical and questionnaires have been used to gather the required information. This research، To assess the implications of relying on analytical - descriptive deals. This explains the; Data and information needed by Using a questionnaire (n = 320، Cochran''s formula) from study area was collected. The results of qualitative and quantitative analysis were obtained by using SPSS18 are; The citizens of 3 zone of Zahedan In terms of «awareness» In the situation above average، (Based on 5-choice Likert range، number 3 is considered average) are and the «degree of confidence in the executive agencies.» This ratio is lower than average; Indicating low confidence in their bodies and executive agencies are That special look Authorities and administrative bodies in city To their demands.
    Keywords: Social Capital, social trust, awareness, collaborative planning, 3 zone of Zahedan
  • Pages 43-66
    dependence and attachment to place his inner Supernal kingdom and the power and connectivity to the economic benefits that result from the presence of the pilgrims and the rest of the goods and services they need to be Itemized.. Based religious and pilgrimage tourism boom can say the same issue Khorasan Razavi province due to historical and holy shrine the eighth Imam Imam, the descendant of's family history of of infallibility and cleanliness is safe, a place of pilgrimage to the shrine after his death was enthusiastic.. According to the Statistical Center of Iran currently 390 rural tomb shrine that contains 10.8% of rural areas are. Considering that rural population in recent years has always been faced with a declining population and the problem is intensified in deprived areas, This study examines the demographic changes in rural deprived areas of the shrine of Imam and the lacks of access to local rural development strategy is based on these points. Therefore, in this study, the use of GIS and spatial database consists of of all the province villages, Models based on multi-criteria decision space and the position of the features and benefits of the service in rural areas, to identify deprived areas in the province. The 54 points were identified in rural shrine. Then such a comparison using a t test for independent samples and the chi-square test and the correlation coefficient, Cramer's correlation coefficient, demographic differences between rural and non-rural areas were Imamzad.. The results of this analysis showed a significant difference between the population mean that there is no shrine Villages. A significant correlation between the size of the population in rural settlements that indicates the presence or absence of visible Shrine important role in stabilizing the rural population in the rural underserved areas of the province.
    Keywords: Tourism, Religious Tourism, shrine, Khorasan Razavi Province
  • Pages 67-94
    Tissues of old urban fabric of the city are as the most valuable traditional cultural values for the large cities. Most of the old tissues during the aging lose their vitality and health. One of the most important issues in the past few decades that are taken into consideration from urban officials and scholars, especially urban deteriorated tissues scholars is the issue of utilizing the capacity of social capital in order to facilitate the process of upgrading and rehabilitation of urban worn tissues. Level of trust, participation, social cohesion and social capital components of people that living in the tissues of the urban areas provide the potential to improve the condition of urban deteriorated tissues. Hence, this study examines the effect of social capital component and the effect of each indicator on the participation of the residents of urban deteriorated tissues in Tehran 9th municipality region. The research method of this article is descriptive – analytical and in order to assess the level of social capital and the extent of their willingness to participate in deteriorated tissues questionnaire has been used. In order to test the research hypotheses, SPSS software and statistical analysis such as Pearson correlation, T test, ANOVA and multiple regression analysis were used. Test results indicate that many of the components of social capital can explain the resident's participation in the upgrading and rehabilitation of old texture and with more emphasis on social capital capacity of these tissues Residents we can use this factor in accelerating the rehabilitation and upgrading of urban deteriorated tissues.
    Keywords: urban deteriorated tissues_Social Capital_trust_Participation_region number 9 Tehran
  • Pages 95-112
    Present study by "descriptive-analytical" methodology, to aim of spatial analysis of texture interference approaches in the old texture of Baghmalek city has been carried. For achieving of study aim and to regard of Baghmalek old texture present condition and available data, 5 effective indicators to texture interference: building age, building area, building value, type of materials used to building and condition of old texture connect network with 24 sub indicators have been selected. For assessment of these indicators to recognizing of better approach among of four interference approaches, used of 15 expert opinion. Providing layers and information for data and selected indicators based on their constituent variables, according to field observations and impressions and drawing application environment Arc GIS 10 Municipal Database Baghmalek and conductor of the plan is carried out. From data analysis and weighting of expert opinions, to determine the type of physical intervention Buckley fuzzy geometric mean model (FBGM) used and the results obtained from the parameters of the 5 layers in ArcGIS 10 software applied and to recognize physical and interventions in aging tissues City Baghmalek attempted. The results show that the intervention approach to improve the texture is Priority intervention. That is a major part of the tissue surrounding the main streets according to the proposed indicators and the extent of their distribution and the weight of expert opinion the improvements are mainly in need of intervention. streets according to the proposed indicators and the extent of their distribution and the weight of expert opinion the improvements are mainly in need of intervention.
    Keywords: Physical intervention, worn out tissues, improve, Baghmalek city
  • Pages 113-128
    River acts as a system too, so that by human interference like sandmining from it's bed result in some changes. As you know human's development in structures trigger to enhancement in bed's sand and gravel. Unplanned sandmining has distractive effects on river bio environment morphology. The main purpose of this paper is identify the hydrogeomorphology changes resulting sand mining from Zarringol river bed. In order to perform this paper we have used some data and tools such as sediment samples, map, GPS, camera, shaker set and some software such as, google earth, Arc GIS, GRADISTATE, Excel. To identify the effects of sandmining on sediment grain size, samples taken from river bed sediments and were analyzed and the results were evaluated. The result shows great sand and gravel removal from the Zarringol river bed that conducive to severe changes in morphology and natural environment of the river. Also the results showed that the size of the river bed sediments samples upstream and downstream locations has changed dramatically from size of sandmining location samples. The mean diameter of the sediments samples upstream and downstream locations than the sandmining location samples has fallen However, the percentage of silt and clay particles and sand particles, a significant increase in sandmining locations which is natural because of the documented consequences arising from the sansmining, is suspension material and fine sediments. sandmining causes severe morphological changes such as deepening of the river channel particularly at sandmining locations, creating terraces on the sides of the bed and forming pits.
    Keywords: Sand mining, Grain size of sediments, Zarringol River, Golestan Province
  • Pages 129-147
    Studying of alluvial fans is necessity becuse of its important role in human life. Southern slopes of Aladogh Mountains in the northeastern part of Iran are one of the areas in which considerable alluvial fans have been formed. From beginning of the formation, alluvial fans are influenced by different factors in which climate is the most important one. In order to consideration of such effects 29 alluvial fans along with their forming basins were determind, boundered. and using various tools and methods, their physical properties were measured. According to the research subject, it was also necessary to measure the climate element of the area. So that the last 35 years data of climatology stations are used with the completion of studies, it was found among climate elements the temperature and rainfall have had the greatest effect on the alluvial fans. Temperature, as a climatic factor, effectcts on the weathering types and consequently results to sedimentations in local watersheds which externed effects on alluvial fans. Precipitaion as an another element of climate, through flood creation, deep and surface carrents,human activitys, mass movement and different kinds of weathering has considerable effect on many characteristics of the area alluvials fans such as amount and type of sediment, breadth and depth of the centeral canal and land use amount had a great influence. Experimental and quantitative methods were used to complement research.. we have also taken advantage of SPSS software for statistical analysis. Therefore, many of alluivial fans characteristics and climate elements were measured and analyses by use of SPSS software. Outputs of the analysis showes a close relation between climatic factors and some features of alluivial fans, in which the impact offe rainfall on the depth of central canal of alluivial and land use is important.
    Keywords: Climate, alluvial fans, southern slopes of Aladagh, the central canal of the alluvia fans
  • Pages 147-166
    The term social stability as one of the three dimensions of sustainable development began to receive attention since the early years of the 21st century with the aim of improving living conditions in the society. Sustainable rural development is contingent on the different dimensions of sustainable development (economic, social and environmental) sustainability without achieving any of these dimensions, sustainable rural development is confronted with many challenges. The social sustainability is one of the three pillars of sustainable development goal, the researchers in this study sought to assess the overall situation and also are seeking to explain the causes of social sustainability in rural communities. The population of the study, which was based on the purpose of application of the method is described, which consists of the heads of households in rural areas of all city Chardavol Township (N=9107), Using Cochran formula 260, were selected as the sample. The main research instrument was a questionnaire, and confirmed its validity by visiting academics, after carrying out the necessary reforms. To check the reliability survey 30, questionnaires were completed in a village outside of the Cronbach's alpha (0.819) coefficients were calculated and demonstrated the reliability and validity of the survey instrument. To achieve the research objectives, a description of the tests and path analysis were used. Results showed 52 percent level of social sustainability are among the subjects in the poor and very poor, 26 percent of the persons examined at the 22 percent level by the people, high and very high level. The results of path analysis showed that three variables, security (0.837), justice (0.096) and quality of life (0.872) are directly related to social sustainability of rural Chardavol Township.
    Keywords: Sustainable Development, rural development, social stability, Path Analysis, Chardavol Township