فهرست مطالب

Health and Development Journal
Volume:2 Issue: 2, 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد علی ززولی، سید محمدرضا طیبان، داود بلارک صفحات 83-93
    مقدمه
    اولین مرحله مدیریت پسماند تعیین میزان اجزاء تشکیل دهنده و سرانه تولید آن می باشد. لذا هدف از این مطالعه ارزیابی میزان تولید پسماند دانشگاه علوم پزشکی مازندران و بررسی قابلیت بازیافت آن است.
    روش ها
    این مطالعه، یک مطالعه مقطعی بود. در این مطالعه اندازه گیری و آنالیز مواد زائد جامد در خوابگاه های دانشجویی، سلف سرویس، کافه تریا و بخش اداری دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام گرفت. پسماند تولیدی دانشگاه در طی دو هفته متوالی از یک ماه اندازه گیری و درصد و وزن اجزاء تشکیل دهنده آن تعیین شد. مجموع داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که پسماند فساد پذیر 7/66 درصد از کل زباله های تولیدی را تشکیل می دهد. میزان دیگر اجزای تشکیل دهنده پسماند شامل کاغذ و کارتن، پلاستیک، فلزات، شیشه به ترتیب 2/19%، 8/10%، 15/0% و 14/0% بود. سرانه تولید پسماند، 144 گرم به ازای هر نفر در روز به دست آمد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به این که بخش مهم پسماند از نوع فسادپذیر است، بنابراین بهترین گزینه برای پسماند دانشگاه، کمپوست کردن آن می باشد. همچنین مدیریت بهتر حین تهیه و توزیع غذا میتواند یکی از راهکارهای اساسی در راستای کاهش پسماند فسادپذیر باشد.
    کلیدواژگان: پسماند، بازیافت، سرانه تولید، مازندران
  • ایرج محمدفام، علیرضا زمان پرور، مسعود شفیعی مطلق صفحات 94-105
    مقدمه
    یکی از بازارهای مهم از نظر تاریخی، اقتصادی، اجتماعی و همچنین ایمنی، بازار همدان می باشد. طراحی غیر اصولی اماکن و معابر به همراه ارزش اقتصادی بالای کالاهای موجود در این بازار باعث شده است که به کیی از حوز ه های پر اهمیت از نظر ایمنی تبدیل شود. هدف این مطالعه ارزیابی وضعیت ایمنی بازار همدان و ارائه راهکارهای کنترلی جهت جلوگیری از بروز حادثه می باشد.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی با استفاده از روش های مشاهده (ارزیابی ریسک) و بررسی و مصاحبه با خبرگان، بازار همدان به 83 ناحیه تقسیم گردید. ارزیابی ریسک هر ناحیه بر اساس 22 پارامتر نظیر مواد غالب، ارزش فعالیت، وجود سیستم مناسب اطفاء حریق و... انجام شد. با بکارگیری روش مقایسه زوجی، پارامترها با هم مقایسه و وزن آنها نسبت به هم به دست آمد. برای هر ناحیه چهار ریسک شامل ریسک های کلی، پیشگیری، شناسایی و کنترلی به دست آمد و نهایتا برای هر یک از ریسک ها محدوده ایمن، احتیاط و خطر تعریف گردید.
    یافته ها
    از نظر ریسک های پیشگیری، شناسایی و کنترل حریق به ترتیب 5/25، 47 و 53 درصد نواحی مورد مطالعه در ناحیه خطر و مابقی در ناحیه احتیاط بوده و از نظر ریسک کلی نیز 5/20 درصد نواحی در ناحیه خطر و 5/79 درصد در ناحیه احتیاط قرار داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس نتایج هیچ ناحیه ای از بازار همدان در محدوده ایمن نبوده لذا بر اجرای اقدامات فنی و مدیریتی نظیر نصب تجهیزات اطفاء حریق در واحدها و آموزش شاغلین تاکید می گردد.
    کلیدواژگان: ایمنی، ارزیابی ریسک، بازار، همدان، کنترل حریق
  • حامد ندری، امیر ندری، نرگس خانجانی، فرشاد ندری، اکرم جعفری رودبندی صفحات 106-116
    مقدمه
    در حال حاضر توجه چندانی به انجام اقدامات موثر جهت شناسایی و مرتفع نمودن اختلالات اسکلتی- عضلانی در ادارات نمی شود. این مطالعه به منظور بررسی و شناسایی اختلالات اسکلتی- عضلانی کارکنان یکی از ادارات دولتی شهر قزوین در سال 1390 انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه از نوع مقطعی و توصیفی- تحلیلی بوده که جامعه آماری آن را کلیه کارکنان یکی از ادارات دولتی شهر قزوین (119 نفر) تشکیل می دادند. داده ها با استفاده از پرسشنامه نقشه بدن جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 17 انجام شد.
    نتایج
    میانگین سن و سابقه کار کارکنان به ترتیب برابر 5/5±3/42 و 6/6±3/17 سال بود. ناحیه گردن بالاترین و کف دستها کمترین اختلالات اسکلتی- عضلانی را در بین افراد داشتند. بین متغیر سابقه کاری، وزن، قد، سن و جنس کارکنان با برخی اختلالات اسکلتی- عضلانی ارتباط آماری معنی داری مشاهده شد. اما بین متغیرهایی چون سطح تحصیلات و عادت کاری با اختلالات اسکلتی- عضلانی ارتباطی معنا دار یافت نشد. نشستن، عدم تحرک و کار با رایانه دارای بالاترین شیوع در بین عوامل ایجادکننده اختلالات اسکلتی- عضلانی بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    انتخاب درست افراد، بکارگیری دوره های کار- استراحت، چرخش کاری و انجام نرمش های کششی و ورزش و همچنین طراحی مناسب ایستگاه های کاری و صندلی بر اساس اصول ارگونومی و زیر نظر متخصصین بهداشت حرفه ای، تربیت بدنی و علوم ورزشی برای جلوگیری از اختلالات اسکلتی و عضلانی در کارمندان اداری توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی، عضلانی، کارکنان اداری، ارگونومی، پرسشنامه نقشه بدن
  • بهشید گروسی، ویدا رضوی نعمت الهی، عاطفه اطمینان رفسنجانی صفحات 117-127
    مقدمه
    حاملگی به دلیل تغییرات هورمونی و تغییر شکل بدن منجر به اختلال در تصور از بدن و اعتماد به نفس می شود و از سویی تمایل به افسردگی را افزایش می دهد. نارضایتی از بدن می تواند منجر به تلاش برای بهبود این تصویر و اقدامات جبرانی، مانند کاهش وزن شود که پیامد های جدی از نظر سلامتی برای مادر وکودک به دنبال دارد. هدف از مطالعه اخیر بررسی وضعیت رضایت از بدن و ارتباط آن با برخی مولفه های سلامت روان (افسردگی، عزت نفس) در زنان باردار است.
    روش ها
    در این بررسی مقطعی تعداد 255 زن باردار مراجعه کننده به مراکز درمانی با استفاده از پرسشنامه های استاندارد رضایت از بدن، افسردگی بک و عزت نفس روزنبرگ بررسی شدند. یافته های حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و با آزمون های آماری ضریب همبستگی، مجذور کای، ANOVA و رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    متوسط سن شرکت کنندگان 4/6±1/29 سال بود. 7/48% از افراد نارضایتی از بدن و 30% افراد درجات مختلف افسردگی را ذکر می کردند. رابطه بین افسردگی با تصور خوب از بدن رابطه ای معنی دار و منفی(P<0.01 r=-0/230، ) و رابطه بین عزت نفس و رضایت از بدن مثبت و معنی دار (P<0.01 r=0/125، ) بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر عوامل روانی اجتماعی بر تصور از بدن توصیه می شود در برنامه ریزی های بهداشتی به منظور ارتقاء سلامت زنان باردار به این مسئله که می تواند با سلامت مادر وکودک در ارتباط باشد توجه جدی معطوف شود.
    کلیدواژگان: رضایت از بدن، افسردگی، عزت نفس، زنان باردار
  • حسین جعفری منصوریان، احمد رجبی زاده، محمد جعفری مدرک، شیدوش دولتشاهی، بهنام حاتمی صفحات 128-137
    مقدمه
    آلودگی آباستخرهای شنا می تواند باعث انتقال بیماری های مختلفی به انسان گردد. در این مطالعه به بررسی کیفیت آباستخرهای شنا در شهر کرمان به منظور تعیین وضعیت کنترل بهداشتی آن ها پرداخته شد.
    روش ها
    در این پژوهش مقطعی در سال 90 نمونه برداری از آباستخرها هر هفته قبل و بعد از شنا انجام شد. تعداد کل نمونه های جمع آوری شده برابر 150 بود. نمونه ها از نظر میزان کلر باقیمانده آزاد، pH، پتانسیل اکسیداسیون- احیا، درجه حرارت، کدورت، هدایت الکتریکی، کل کلیفرم، کلیفرم مدفوعی، شمارش پلیت هتروتروفیک، استرپتوکوک مدفوعی، استافیلوکوک اورئوس و سودوموناس آئروژینوزا مورد آزمایش قرار گرفتند.
    نتایج
    بررسی ها نشان داد که کلر باقیمانده آزاد در 3/12% موارد و pH در 7/26% موارد کمتر از حد استاندارد بود. کدورت در 3/41% موارد و درجه حرارت در 2/33% موارد از حد استاندارد بیشتر بود. پتانسیل اکسیداسیون- احیا در 4/27% موارد کمتر از حد استاندارد بود. در هیچ یک ازاستخرها کلیفرمهای مدفوعی، استرپتوکوک مدفوعی و استافیلوکوک اورئوس از حد استاندارد تجاوز نکرد. کل کلیفرم در100%، شمارش پلیت هتروتروفیک (HPC) در 6/14%، و سودوموناس آئروژینوزا در 4/31% موارد بیش از حد استاندارد بود. ارتباط بین کلر باقیمانده آزاد و ارگانیسم های مورد بررسی معنی دار و معکوس بود.
    بحث و نتیجه گیری
    بیشتراستخرهای شنای کرمان فاقد شاخص های میکروبی و از نظر ویژگی های فیز کیوشیمیایی، pH و کدورت مطابق با استاندارد بودند، اما هنوز لزوم پایش و تذکر برای رفع مشکلات موجود احساس می شود.
    کلیدواژگان: شاخص بهداشتی، آباستخر، کیفیت میکروبی، کیفیت فیزیکوشیمیایی، کرمان
  • ابوذر فیروزی، معصومه امینی، زهرا اصغری، بیژن مقیمی دهکردی صفحات 138-148
    مقدمه
    اعتقادات مذهبی به عنوان یکی از عوامل بسیار مهم در زندگی انسان مطرح بوده و می توانند بر سلامت روانی او تاثیر گذار باشند. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین سلامت روان و باورهای مذهبی دانش آموزان پایه سوم دبیرستان شهر درگز (استان خراسان رضوی) در سال تحصیلی 90-89 انجام شده است.
    روش ها
    مطالعه حاضر از نوع مقطعی می باشد. در این پژوهش تعداد 157 نفر از دانش آموزان دبیرستانی با نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای انتخاب شدند. سپس از دانش آموزان خواسته شد که پرسشنامه مورد استفاده در مطالعه شامل پرسشنامه معبد (مقیاس عمل به باورهای دینی) و پرسشنامه 28 سوالی سلامت عمومی را تکمیل کنند.
    نتایج
    نتایج این تحقیق نشان دادکه بین دینداری و سلامت عمومی، علائم جسمانی، کارکردهای اجتماعی و اضطراب (به عنوان متغیرهای کیفی) ارتباط معنی داری وجود داشت. ولی بین افسردگی و دینداری ارتباط معنی دار وجود نداشت (P=0/27). نتایج تحلیل همبستگی (با متغیر های کمی) نشان داد که بین دینداری و سلامت عمومی (P=0/03، r=-0/175) و همچنین بین دینداری و علائم جسمانی (P=0/01، r=-0/182) همبستگی معنی دار وجود داشت، ولی در رابطه با سایر خرده آزمون ها، همبستگی معنی داری با دینداری مشاهده نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که دینداری و پایبندی به اصول مذهبی می تواند از عوامل مثبت تاثیرگذار بر جنبه های مختلف روانی و جسمانی دانش آموزان باشد.
    کلیدواژگان: نگرش مذهبی، سلامت عمومی، دانش آموز
  • علی حسینی نسب، کبری علیدوستی شهرکی، عصمت نوحی، محدثه کمالی صفحات 149-156
    مقدمه
    پژوهش در حرفه پرستاری و مامایی مانند سایر شغل ها، به عنوان یک ضرورت اولیه برای پیشرفت حرفه ای شناخته شده است. اما فقط تعداد معدودی از آن ها پژوهش انجام می دهند. این تحقیق با هدف تعیین موانع انجام پژوهش از دیدگاه پرستاران و ماماهای شاغل در بیمارستان های آموزشی شیراز انجام گردیده است.
    روش ها
    این بررسی مقطعی در سال 1388 انجام شده است و در آن نظرات تعداد 350 نفر از پرستاران و ماماهای شاغل در بیمارستان های آموزشی شیراز که با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شده بودند، در مورد موانع پژوهش با پرسشنامه جمع آوری گردید. داده ها با کمک نرم افزار SPSS نسخه 16 و استفاده از آزمون آماری کای دو و همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    از بین موانع شخصی، «کمبود وقت و مشغله زیاد» و «مسلط نبودن به زبان انگلیسی» به ترتیب بیشترین و کمترین امتیاز را دریافت کردند. از بین موانع سازمانی «عدم ایجاد انگیزه از طرف مسوولان» و «محدودیت های اخلاقی در انجام پژوهش» به ترتیب بیشترین و کمترین امتیاز را گرفتند. تنها متغیر دموگراف کی که رابطه معنی داری با مشارکت در انجام تحقیق داشت، سابقه کار بود (P=0/04).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه به نظر می رسد برای حذف موانع پژوهش در پرستاران و ماماها، لازم است مشغله کاری آن ها کمتر شود، امکانات بیشتری در اختیار آن ها گذاشته شود و مقررات دست و پاگیر اداری محدود گردد.
    کلیدواژگان: پرستاران، ماماها، موانع پژوهشی، بیمارستان های آموزشی
  • نادر یوسفی، علی فاتحی زاده، عبدالکریم احمدی، احمد رجبی زاده، علی طولابی، محمد احمدیان صفحات 157-169
    مقدمه
    جذب سطحی به وسیله مواد کم هزینه روش مناسبی جهت تصفیه بسیاری از فاضلاب های صنعتی می باشد. هدف از این مطالعه، کاربرد کاه گندم به عنوان جاذبی ارزان قیمت برای حذف رنگ راکتیو بلک 5 از محلول های آبی بود.
    روش ها
    این پژوهش در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد و از جاذب کاه گندم اصلاح شده برای حذف راکتیو بلک 5 از محلول های آبی استفاده گردید. جهت اصلاح کاه گندم از سورفاکتانت ستیل پری دینیوم کلراید مونوهیدرات با غلظت 5/2 میلی مول بر لیتر استفاده شد. آزمایشات در سیستم ناپیوسته انجام شد و تاثیر پارامترهای pH، دوز جاذب، غلظت اولیه رنگ و زمان تماس بر جذب رنگ راکتیو بلک 5 توسط کاه گندم اصلاح شده مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    بر اساس نتایج این تحقیق کمترین و بیشترین راندمان حذف رنگ در pH های 1 و 7 بدست آمد که به ترتیب برابر 54/61% و 15/83%بود. با افزایش زمان انجام واکنش جذب و دوز جاذب مصرفی، راندمان حذف رنگ افزایش یافت. همچنین با افزایش غلظت اولیه رنگ، میزان رنگ حذف شده افزایش و راندمان حذف رنگ کاهش یافت. بر اساس نتایج حاصله، ایزوترم لانگمویر و سینتیک درجه دوم بهترین مدل ها برای تشریح واکنش های جذب رنگ راکتیو بلک 5 بر کاه گندم اصلاح شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به هزینه بر بودن سایر روش های حذف رنگ، می توان از کاه گندم اصلاح شده به عنوان جاذبی نسبتا کارآمد و ارزان قیمت برای حذف رنگ راکتیو بلک 5 از محلول های آبی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: جذب سطحی، راکتیو بلک 5، محلول های آبی، کاه گندم
|
  • Pages 83-93
    Background
    The first step of solid waste management is identification of its composition and the amount of solid waste production per capita. The aim of this research was to estimate the quantity of solid waste production at Mazandaran University of Medical Sciences and the possibility of recycling.
    Methods
    This study was a cross-sectional study. The quantity of solid waste production was measured at the student dormitories, self-service, caféteria and administrative sections of Mazandaran University of Medical Sciences. The solid waste produced during two consecutive weeks in one month was weighted and the weight and percent of its components were determined. The obtained data was statistically analyzed by using SPSS 16.
    Results
    The results showed that putrescible waste was approximately 66.7% of the total solid waste produced. The share of other components of waste such as paper & cardboard, plastic, metals and glass was 19.2%, 10.8%, 0.15% and 0.14% respectively. Solid waste production rate was 144 grams per capita per day.
    Conclusion
    As the main content of solid waste is putrescible, the best alternative for the University’s solid waste is to convert it into compost. Also better management in preparation and distribution of food can be one main strategy to reduce putrescible waste.
    Keywords: Waste, recycling, per capita production rate, Mazandaran
  • Pages 94-105
    Background
    Hamadan’s Bazaar is an important market in terms of historical, economic, social and safety aspects. Hamadan’s Bazaar is a critical unit in regard to safety measures, because of inappropriately designed buildings and paths along with the high economic value of the existing goods. The purpose of this study was safety assessment of the bazaar in order to introduce strategies to prevent accidents.
    Methods
    In this cross sectional study, Hamadan’s bazaar was divided into 83 zones byobservation (risk assessment), evaluation and interview with experts. Risk assessment foreach zone was performed based on 22 parameters such as the dominant material, activityvalue, suitability of firefighting systems and etc. Comparison of parameters and computing theirs weights was conducted through the paired comparison method. Four risks estimates including general, prevention, detection and control risks were calculated for each zone. Safe, precaution and danger limits were defined for the mentioned risks.
    Results
    The results showed that considering prevention, detection and control risk, respectively 25.5, 47 and 53 % of the zones were in danger and the rest were in precaution limit. In terms of total risk, 20.5 and 79.5 % were in danger and precaution limits respectively.
    Conclusion
    The results showed no region of the market was in safe limits. Thereforeimplementation of technical and administrative controls such as firefighting equipment
  • Pages 106-116
    Background
    Nowadays little attention is paid to effective preventive measures in offices in order to identify and alleviate musculoskeletal disorders. The aim of this study was to investigate and identify the musculoskeletal disorders among the employees of one of the governmental offices in Qazvin in 2011.
    Methods
    This was a cross sectional descriptive and analytical study and the population under study were all of the employees of one of the governmental offices of Qazvin (119people). Data was collected by the Body Map questionnaire and analysis was performed by the SPSS17 software.
    Results
    The average age and work experience of the employees was 42.3±5.5 and 17.3±6.6 years respectively. The highest and lowest incidence of musculoskeletal disorders was in the neck and palms respectively. There was a significant statistical relation between employment years, weight, height, age and gender with some musculoskeletal disorders. But there was not a significant relationship between education level and job type with musculoskeletal disorders. Sitting, immobility and working with the computer had the highest prevalence among the predisposing factors of musculoskeletal disorders.
    Conclusion
    Choosing the right individuals for occupations, applying work – rest periods,turnover, stretching exercises and sports, proper design of workstations and chairs based on ergonomic science, and under the supervision of occupational health, physical education and sport science experts, is recommended in order to prevent musculoskeletal disorders among the office employees.
    Keywords: Musculoskeletal disorders, office employees, Ergonomy, Body Map questionnaire
  • Pages 117-127
    Background
    Pregnancy, due to hormonal changes and body reshaping, might disturb the pregnant women’s body image and self-esteem and also increase depression susceptibility.Body dissatisfaction may result in some compensating attempts, such as weight loss, for improving body shape. These behaviors could result in serious outcomes for maternal and child health. The aim of the present study was to evaluate body satisfaction and its relationship with some indicators of mental health (depression, and self- esteem) in pregnant women.
    Methods
    In this cross-sectional study, 255 pregnant women referred to health centers were studied by using standard questionnaires for body satisfaction, depression (Beck Depression Inventory) and self- esteem (Rosenberg questionnaire). Data analysis was performed through SPSS-16 software package and using coefficient of correlation, Chisquare, ANOVA and linear regression.
    Results
    The mean age of participants was 29.1± 6.4 years. In whole, 48.7% had body dissatisfaction and 30% had some degrees of depression. There was a significant negative relationship between depression and having a good body image (r= -0.230, p<0.01). Self-esteem showed a significant positive relationship with body satisfaction (r= 0.125, p<0.01).
    Conclusion
    With respect to the effects of psychosocial factors on body image, in anyplanning for improvement of pregnant women’s health, special attention to body image is highly recommended.
    Keywords: Body satisfaction, Depression, Self, esteem, Pregnant women
  • Pages 138-148
    Background
    Religious belief is one of the most important factors in people’s life that can affect their mental health. The aim of this study was to investigate the relationship between religious belief and mental health among high school students in Dargaz city, Khorasan Razavi province, Iran, 2010-2011.
    Methods
    This cross-sectional study was performed on 157 high school students selected by using two-stage cluster sampling. Then, all students were asked to complete the Mabad questionnaire (a scale for measurement of obeying religious laws) as well as the 28- item General Health Questionnaire.
    Results
    The results of this study indicated significant relationships between religiousness and qualitative variables of general health, physical symptoms, social functioning and anxiety but there was not any significant relationship between religiousness and depression (P=0.27). Correlation analysis showed a significant correlation between religiousness and general health (r= - 0.175, P=0.03) and physical symptoms (r= - 0.182, P=0.01), but there was no significant correlation between religiousness and other subscales.
    Conclusion
    Our findings showed that religiousness and adherence to religious principles could be one of the factors positively affecting mental and physical health of students.
    Keywords: Religious attitudes, General health, Student
  • Pages 149-156
    Background
    In nursing and midwifery as well as other jobs, research is a primary requisite for professional development. But, only a limited number of nurses and midwives do research. This study has been conducted to determine the barriers of research in nurses and midwives working at Shiraz teaching hospitals.
    Methods
    This cross-sectional study was carried out in 2009 and 350 nurses and midwives in Shiraz teaching hospitals were selected through stratified, random sampling. Data was collected by a questionnaire about research barriers. The collected data were analyzed using SPSS16 software and statistical tests such chi-square and Pearson’s Correlation Coefficient.
    Results
    Among the personal barriers, “lack of time and being too busy” and “not being fluent in English” gained the highest and the lowest scores respectively. Among the Institutional barriers “not being motivated by the employer” and “ethical constraints in conducting research” gained the highest and lowest scores respectively. The only demographic variable significantly related to conducting research was job history (P=0.04).
    Conclusion
    According to the results, in order to remove the barriers of research in nurses and midwives, they should become less busy, more facilities should be available and cumbersome administrative regulations should be alleviated.
    Keywords: Nurses, Midwives, Research barriers, Teaching hospitals
  • Pages 157-169
    Background
    Surface absorption using low cost materials has been an appropriate method to treat lots of industrial wastewater. The aim of this study was application of wheat brad as a low cost adsorbent for reactive black 5 removal from textile wastewater.
    Methods
    In this study, modified wheat brad was used for dye removal from textile wastewater at laboratory scale. Cetylpyridinium chloride monohydrate (CPC) at 2.5 mmol/L was applied for modification of wheat brad. The experiments were conducted at batch system and the effects of parameters such as pH, adsorbent dose, initial dye concentration and contact time on RB5 adsorption by modified wheat brad were studied.
    Results
    According to the results of this study, the minimum and maximum dye removal efficiency were obtained at pH solution 1 and 7 that were 61.54% and 83.15%, respectively. With increasing contact time and adsorbent dose, dye removal efficiency increased. Furthermore, by increasing the dye initial concentration in solution, dye removal rate increased and dye removal efficiency decreased. Based on the results, the Langmuir isotherm and second order kinetics are the best modules for explanation of RB5 adsorption onto modified wheat brad.
    Conclusion
    Considering the high cost of other methods in dye removal, modified wheat brad could be used as a relatively efficient and low cost adsorbent in dye removal from textile wastewater.
    Keywords: Adsorption, Reactive black 5, Aqueous solutions, Wheat brad