فهرست مطالب

Health and Development Journal - Volume:4 Issue: 2, 2015

Health and Development Journal
Volume:4 Issue: 2, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/06/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیده صدیقه حسینی جبلی، آیدین آرین خصال، محسن بارونی، پروانه حیدری ارجلو، مهدی خاکیان صفحات 89-101
    مقدمه
    با توجه به اهمیت و نقش روزافزون داروها در مراقبت و درمان بیماری ها و همچنین جایگزینی آن ها به جای رویه های هزینه بر و گاهی اوقات نا ایمن، بررسی اقتصادی و عوامل موثر بر تقاضای آن ها جهت سیاست گذاری های آتی ضروری به نظر می رسد. هدف از پژوهش حاضر نیز بررسی متغیرهای موثر بر تقاضای داروهای خاص می باشد.
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی- تحلیلی، اطلاعات حاصل از تکمیل پرسشنامه توسط 280 بیمار مبتلا به ام اس، هموفیلی، تالاسمی و بیماری مزمن کلیوی، جمع آوری گردید؛ سپس داده ها وارد نرم افزار Stata نسخه 12 شده و بعد از تخمین مدل، با استفاده از مدل پروبیت، اثرات نهایی آن ها مورد بررسی قرار گرفت. نتا یج: متغیرهای نیاز بیمار (858/0 ME=)، وخامت حال بیمار (001/0 ME=-)، محل سکونت (002/0 ME=-)، جنسیت (048/0 ME=-)، درآمد (001/0 ME=-)، تحصیلات (002/0 ME=-) و شغل (001/0 ME=-) از متغیرهای معنادار و تاثیرگذار بر تقاضای داروهای خاص بوده و پوشش بیمه ای با 631 /0 P=، از متغیرهای مهمی بود که ارتباط معناداری با تقاضا نشان نداد.
    بحث و نتیجه گیری
    توجه سیاست گذاران بر متغیرهای موثر بر تقاضای داروهای خاص می تواند پیش بینی نیاز به داروهای خاص را با توجه به مشخصات بیماران تسهیل نماید. همچنین می توان با تغییر برخی مشخصات بیماران مانند آموزش آنان، تابع تقاضا را تغییر داد.
    کلیدواژگان: تقاضا، داروهای خاص، مدل پروبیت، اثر نهایی
  • ویدا کشتکاران، عاطفه اسفندیاری، هدایت سالاری، عرفان خوارزمی، خدیجه رزاقی سیمکانی، الهام حقیقت فرد صفحات 102-113
    مقدمه
    با توجه به وجود طرح های جدید در نظام سلامت از جمله «طرح تحول» و متغیر بودن مسائل موجود در بیمارستان ها، مهارت های تغییر و نوآوری مدیران، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این پژوهش با هدف تعیین رابطه بین سبک مدیریتی مدیران بیمارستان های آموزشی شیراز و مهارت های تغییر و نوآوری آن ها در سال 1388 انجام گردیده است.
    روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی و به شیوه مقطعی است که در سال 1388 انجام گرفته است. نمونه مورد مطالعه 9 مدیر بیمارستان و 135 نفر از کارکنان ستادی بیمارستان های آموزشی شیراز بوده اند. مدیران به شیوه سرشماری و کارکنان به شیوه طبقه ای- تصادفی برگزیده شدند. گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه تعیین سبک رهبری رنسیس لیکرت (Rensis Likert) و پرسشنامه تعیین میزان مهارت های تغییر و نوآوری بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS نسخه 16 و آزمون های آماری توصیفی (فراوانی، درصد فراوانی، میانگین) و تحلیلی t-test و ANOVA استفاده شد.
    نتا یج: اکثر مدیران، سبک مدیریت مشاوره ای داشتند. اکثریت کارکنان ستادی، جوان و در سنین 40-20 سالگی قرار داشتند و به صورت قراردادی استخدام بودند. بین مهارت های تغییر و نوآوری مدیران و سبک مدیریتی آنان ارتباط معنی داری (001/0>P) مشاهده شد.
    بحث و نتیجه گیری
    به نظر می رسد به منظور پیاده کردن طرح های تغییر و نوآوری در بیمارستان ها، سبک مدیریتی مشارکتی بسیار کارساز است. چرا که با مشارکت صادقانه اهداف سازمانی قابل وصول تر خواهد بود.
    کلیدواژگان: سبک مدیریتی، مهارت های تغییر و نوآوری، مدیران بیمارستان، کارکنان ستادی
  • منصوره صافی زاده، بتول دامادی، حسین صافی زاده صفحات 114-123
    مقدمه
    بارداری یک پروسه فیزیولوژیک در زندگی هر زن می باشد که در مواردی با مرگ مادر به یک تراژدی ختم می شود. این در حالی است که در اغلب موارد مرگ مادر قابل پیشگیری بوده و اجتناب پذیر می باشد. بررسی موارد مرگ مادر رخ داده می تواند به شناسایی عوامل موثر بر آن در راستای برنامه ریزی های آتی موثر واقع گردد. این مطالعه با هدف ارزیابی وضعیت موجود و عوامل مسبب مرگ مادر در دانشگاه علوم پزشکی کرمان طراحی و اجرا گردیده است.
    روش ها
    در این پژوهش مقطعی، پرونده تمامی مادران فوت شده طی سال های 90-1388 مورد بررسی قرار گرفت و براساس اطلاعات مندرج در پرونده فرم ثبت طراحی شده، تکمیل گردید. سپس تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 17 انجام گردید.
    نتا یج: طی 3 سال مورد بررسی 28 مورد مرگ مادر رخ داده است و نسبت مرگ مادر 57/23 به ازای صد هزار تولد زنده بوده است. میانگین سن مادران فوت شده 03/7±25/28 سال بوده و پره اکلامپسی شایع ترین علت مستقیم و بیماری های قلبی شایع ترین علت غیرمستقیم مرگ مادران بود. در تمام مراحل قبل از بارداری، حین بارداری و پس از زایمان مادران فوت شده کاستی هایی وجود داشته است.
    بحث و نتیجه گیری
    به منظور به حداقل رساندن تعداد مرگ مادران باید به مراقبت های قبل از بارداری، حین و پس از بارداری توجه نمود و درصدد ارتقای کیفیت این مراقبت ها برآمد.
    کلیدواژگان: بارداری، مراقبت های دوران بارداری، مرگ مادر
  • مریم صابر، هادی طهرانی، مرضیه حسنی کبوترخانی، منیره قربان صباغ، محبوبه باقری صفحات 124-132
    مقدمه
    بیمارستان ها یکی از مهمترین نهادهای ارائه دهنده خدمات درمانی هستند، که بایستی فضای ایمن را برای بیماران خود فراهم آورند. این مطالعه با هدف ارزیابی فرهنگ ارائه دهندگان خدمات درمانی نسبت به ایمنی بیماران در کارکنان بیمارستان های شهر کرمان انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه مقطعی با استفاده از پرسشنامه استاندارد «ارزیابی بیمارستان از نظر فرهنگ ایمنی بیمار» بر روی 439 نفر از کارکنان بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار و...) و تحلیلی (t- test و ANOVA) و در سطح معنی داری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    حوزه حمایت مدیریت از ایمنی بیمار با میانگین پاسخ مثبت 20/72 درصد بیشترین امتیاز و پاسخ غیر تنبیهی در موارد بروز خطا با میانگین پاسخ مثبت 30/56 کمترین امتیاز را به خود اختصاص دادند. افراد بالای 35 سال نسبت به افراد کمتر از 35 سال درک کلی بهتری نسبت به ایمنی بیمار داشتند (001/0>P). درک کلی از ایمنی بیمار در بین زنان و مردان شرکت کننده در تحقیق تفاوت معنی داری نداشت.
    بحث و نتیجه گیری
    توجه به فرهنگ ایمنی بیمار از سوی ارائه کنندگان خدمات بهداشتی و درمانی، به ویژه مدیران الزامی است، اما در حد کافی نمی باشد؛ لذا پیشنهاد می شود با استقرار سیستم تشویقی و برگزاری برنامه های آموزشی جامع در مورد فرهنگی ایمنی بیمار برای کارکنان، کیفیت ارائه خدمات افزایش یابد.
    کلیدواژگان: فرهنگ ایمنی بیمار، ارائه دهندگان خدمات درمانی، بیمارستان
  • معصومه مهدوی فر، سکینه سبزواری، طیبه فصیحی هرندی صفحات 133-145
    مقدمه
    پاپ اسمیر تست غربالگری موثری برای تشخیص سرطان دهانه رحم است. این مطالعه جهت بررسی باورهای بهداشتی زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشت بندرعباس برای انجام آزمون پاپ اسمیر براساس مدل اعتقاد بهداشتی انجام گرفت.
    روش ها
    این مطالعه مقطعی در 363 نفر از زنان 49-15 ساله، مراجعه کننده به مراکز بهداشتی بندرعباس انجام شد. ابزار پژوهش پرسشنامه شامل ویژگی های فردی و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی بود، که پس از تایید روایی محتوا و پایایی با ضریب آلفای کرونباخ 9/0، به روش مصاحبه تکمیل شد. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 17 و آزمون های ANOVA، t و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    نتا یج: میانگین نمرات اجزاء مدل در سطح مطلوبی نبود. میانگین نمره حساسیت درک شده 85/3 ± 69/11 از 25 و میانگین نمره موانع درک شده 81/4 ±32/17 از 35 و نسبت به سایر اجزاء در سطح پایین تری بود. با افزایش سن و تحصیلات میانگین نمرات، بعضی اجزاء مدل اعتقاد بهداشتی به طور معنی داری بالاتر بود. بین امتیاز موانع و منافع درک شده و انجام پاپ اسمیر رابطه معنی داری وجود داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    برنامه ریزی به منظور ارتقاء باورها و رفتارهای زنان در زمینه انجام پاپ اسمیر براساس مدل اعتقاد بهداشتی پیشنهاد می شود. بدیهی است، آموزش به همراه پیگیری جهت انجام تست های غربالگری از جمله پاپ اسمیر توسط مراکز بهداشتی می تواند نقش بسیار ارزنده ای در تشخیص و درمان به موقع سرطان های زنان به ویژه دهانه رحم داشته باشد.
    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، پاپ اسمیر، سرطان رحم، باورهای بهداشتی
  • رضوان علی میرزایی، منصوره عزیززاده فروزی، فرخ اباذری، سکینه محمدعلیزاده، علی اکبر حقدوست صفحات 146-157
    مقدمه
    ارتقاء کیفیت خواب یکی از مولفه های مهم در زندگی انسان است و می تواند به افراد در حفظ منابع انرژی کمک کرده و همچنین بر بسیاری از رفتارهای انسان تاثیر بگذارد. هدف این مطالعه بررسی کیفیت خواب و برخی عوامل مرتبط با آن در دانشجویان پرستاری و مامایی کرمان بود.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 349 دانشجو شرکت داشتند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه های مشخصات جمعیت شناختی، کیفیت خواب پیتس بورگ، صبحگاهی- عصرگاهی هورن- استبرگ، آشفتگی ذهنی و وضعیت خلقی صورت گرفت. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آمار توصیفی، کای دو، آنالیز واریانس یک طرفه و رگرسیون لجستیک چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتا یج: بیشتر دانشجویان مونث (4/79 درصد)، با میانگین سن 24/5± 69/22 و مجرد (1/75 درصد) بودند. 71 درصد از دانشجویان کیفیت خواب نامطلوب داشتند. نتایج آنالیز رگرسیون چند متغیره در این مطالعه، نشان داد که عادت به گوش دادن موسیقی قبل از خواب و وضعیت خلقی نامناسب (اضطراب، افسردگی، عصبانیت، خستگی، گیجی)، با کیفیت خواب نامطلوب رابطه مستقیم دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج، نشان دهنده شیوع بالای کیفیت خواب نا مطلوب در دانشجویان مامایی و پرستاری بود. بنابراین کاربرد استراتژی هایی برای کاهش عوامل منجر به کیفیت خواب نامطلوب پیشنهاد می گردد. مطالعات بیشتر برای بررسی عوامل مرتبط دیگر هم توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: کیفیت خواب، دانشجویان پرستاری و مامایی، خلق، تیپ صبحگاهی، عصر گاهی، استرس ذهنی
  • علیرضا عرب علیدوستی، نوذر نخعی، نرگس خانجانی صفحات 158-167
    مقدمه
    سنجش رضایت زناشویی با بهره جستن از ابزارهای روا و پایا با توجه به نرخ رو به رشد طلاق در ایران از اهمیت زیادی برخوردار است. پرسشنامه های کانزاس و اینریچ در جوامع غربی از روایی و پایایی قابل قبولی در سنجش رضایت از زندگی زناشویی برخوردار هستند. این مطالعه با هدف ارزیابی خصوصیات روان سنجی این دو پرسشنامه انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی بر روی 100 زن و مرد مراجعه کننده به مراکز مشاوره قبل از طلاق و 200 نفر از عموم جامعه انجام شد. پرسشنامه کوتاه اینریچ دارای 10 سوال رضایت سنجی و پرسشنامه کانزاس نیز با سه سوال مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای محاسبه پایایی از روش آلفای کرونباخ و روش همبستگی گویه - مقیاس استفاده شد. برای سنجش روایی سازه پرسشنامه از سه روش روایی همگرا و روش مقایسه بین گروه های شناخته شده و نیز روایی عاملی استفاده شد.
    نتا یج: ضریب آلفای کرونباخ دو پرسشنامه اینریچ و کانزاس به ترتیب 74/0 و 98/0 به دست آمد. پرسشنامه اینریچ دو عامل و پرسشنامه کانزاس یک عامل به دست داد. برای هر دو پرسشنامه به طور معنی داری نمره رضایت از زندگی زناشویی در گروه متقاضی طلاق کمتر از گروه جمعیت عمومی بود (001/0P<). ضریب همبستگی بین هر یک از دو پرسشنامه کوتاه اینریچ و کانزاس با پرسشنامه 47 سوالی اینریچ به ترتیب 82/0 و 32/0 به دست آمد.
    بحث و نتیجه گیری
    نسخه فارسی هر دو پرسشنامه های رضایت زناشویی کانزاس و اینریچ کوتاه شده EMS و KMSS از روایی و پایایی مطلوب برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: پرسشنامه، رضایت زناشویی، روایی، پایایی، ایران
  • سنا عیب پوش، نرگس خانجانی صفحات 168-180
    مقدمه
    مواجهه با آرسنیک سبب طیف وسیعی از پیامدهای سلامتی می شود. گسترش به کارگیری آرسنیک در صنعت، شرایط ورود این آلاینده به محیط را بیش از پیش مهیا نموده است. با این حال اطلاعات جامعی از وضعیت مواجهه با آرسنیک در کشور در دسترس نیست. لذا سعی گردید تا از طریق مرور سیستماتیک مستندات موجود، تصویر جامعی از متوسط غلظت باقیمانده آرسنیک در بدن و عوارض سلامتی ناشی از آن در جمعیت ایرانی فراهم گردد.
    روش ها
    بانک های اطلاعاتی IranMedex، Magiran، SID، PubMed، Scopus، Science-Direct، Cochrane و Google Scholar جستجو شدند. مطالعاتی که به اندازه گیری غلظت آرسنیک در نمونه های بیولوژیک انسانی و یا عوارض مواجهه با آرسنیک در جمعیت های ایرانی پرداخته بودند، پس از ارزیابی کیفیت، وارد مطالعه شده و اطلاعات آن ها (جمعیت تحت بررسی، مکان، نمونه مورد بررسی، مقدار باقیمانده آرسنیک، منبع مواجهه و عوارض سلامتی) استخراج گردید.
    نتا یج: هجده مطالعه واجد شرایط ورود بودند. غلظت آرسنیک در بدن کودکان خیابانی، ساکنین برخی روستاهای اصفهان، خراسان، کردستان و برخی ماهی گیران بنادر خلیج فارس، بیش از حد مجاز بود. شکل غالب مسمومیت با آرسنیک در کشور، مسمومیت مزمن بود و علایم آن شامل کراتوزیس، هایپرپیگمانتاسیون، خطوط سفیدرنگ روی ناخن و ناهنجاری های کروموزومی بود. شایع ترین دلایل مسمومیت مزمن شامل مواجهه مزمن با آب، خاک، مواد غذایی و هوای آلوده بود.
    بحث و نتیجه گیری
    غلظت آرسنیک بدن در برخی مناطق بیش از حد مجاز است. این امر بیانگر آلودگی محیط با آرسنیک است. در راستای فائق آمدن بر این معضل بهداشتی، بهبود وضعیت بهداشت محیط، پایش سطح آرسنیک جمعیت های در معرض خطر و انجام مداخلات بهداشتی به موقع پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آرسنیک، مواجهه انسانی، سموم، فلزات سنگین، ایران
|
  • Pages 89-101
    Background
    Owing to the growing importance of medicines in treatment of diseases، as well as their role as alternatives for expensive and often unsafe procedures; economic examination of factors associated with their demand is necessary. Hence، this study aimed at exploring factors affecting the demand of specialty medicines.
    Methods
    In this descriptive-analytic study، data was collected from questionnaires completed by 280 patients with multiple sclerosis، hemophilia، thalassemia، and chronic kidney disease. Then data was entered into Stata 12 and after estimating the model، by using the Probit model، their final effect was evaluated.
    Results
    We found that patient need (ME=0. 858)، deterioration of patient health (ME =-0. 001)، situation of house ownership (ME =-0. 002)، gender (ME =-0. 048)، income (ME =-0. 001)، education (ME =-0. 002) and job (ME =-0. 001) are significant variables that affect demand for specialty drugs. Health insurance coverage (P =0. 631) had no significant correlation with demand.
    Conclusion
    Consideration of factors affecting patients’ need can help policy makers in anticipation of special patients’ need to specialty drugs. Also demand can be manipulated by working on some patients’ characteristics such as their education level.
    Keywords: Demand, Specialty medicines, Probit model, Marginal effect
  • Pages 102-113
    Background
    With regard to novel plans in the health sector، including “Health Sector Evolution” and changes of hospitals’ issues، change and innovation skills are considered essential for hospital administrators. This study aimed to determine the relationship between management style and change and innovation skills of administrators in Teaching Hospitals of Shiraz University of Medical Sciences in 2009.
    Methods
    This was a cross-sectional and descriptive-analytical survey. Study samples were 9 managers and 135 headquarter staff of hospitals affiliated to Shiraz University of Medical Sciences. Data were collected using the management style questionnaire of Rensis Likert and questionnaire of change and innovation skills. Data were analyzed through SPSS16 and using descriptive statistics (frequency، percentage and mean) and analytical statistics (t-test and ANOVA. (
    Results
    Most hospital administrators of Shiraz University of Medical Sciences had consultative management style. The majority of headquarter staff were in the age group of 20-40 years. There was a significant relationship between change and innovation skills of hospital administrators and their management styles (P<0. 001).
    Conclusion
    It seems that in order to implement the change and innovation plans in hospitals، implementing a successful participatory management style is very effective، because with honest participation، the organizational goals will be more achievable.
    Keywords: Management style, change, innovation skills, hospital administrators, headquarter staff
  • Pages 114-123
    Background
    Pregnancy is a physiological process in any women''s life، but in some cases it might be ended in maternal death tragedy. However، most cases of maternal deaths are preventable. Reviewing maternal death cases، for the purpose of identifying the related factors is beneficial for future planning. The aim of this study was to assess the current statuses of maternal death and its causing factors in hospitals affiliated to Kerman University of Medical Sciences.
    Methods
    In this cross-sectional study، all cases of maternal deaths during 2010 to 2012 were studied and a designed data entry form was completed for each case. Data analysis was done through SPSS17.
    Results
    During the 3 years of study، 28 maternal deaths had occurred and the ratio of maternal death was calculated as 23. 57 per 100000 live births. Preeclampsia was the most common direct cause and heart disease was the most common indirect cause of maternal deaths. Maternal deaths were related to shortcomings in all stages of before pregnancy، during pregnancy and post partum period.
    Conclusion
    In order to minimize the number of maternal deaths، more attention should be paid to the quality of maternal care before pregnancy، during pregnancy and in post partum period.
    Keywords: Pregnancy, Prenatal Care, Maternal Mortality
  • Pages 124-132
    Background
    Hospitals are one of the most important health care institutions that should provide a safe environment for their patients. This study was conducted on hospital staff in Kerman to evaluate their culture in regard to patient safety.
    Methods
    In this cross - sectional study، data were collected from 439 hospital staff affiliated to Kerman University of Medical Sciences through using “Hospital Survey on Patient Safety Culture” (HSOPSC) questionnaire. Data were analyzed by SPSS16 software and using descriptive (mean and standard deviation) and analytical (t-test and ANOVA) statistics at a significance level of P< 0. 05.
    Results
    The dimension of «Management support for patient safety”، with an average positive response of 72. 20% received the highest and the dimension of» Non punitive response to error«with an average positive response of 56. 30% received the lowest scores. Subjects aged over 35 had a better overall understanding of patient safety than those younger than 35 years. The overall perception of patient safety showed no significant difference between men and women who participated in the study.
    Conclusion
    Attention to patient safety culture by health care providers، especially managers is essential، but has not been enough. Therefore، it is recommended to implement rewarding systems and to hold comprehensive educational programs about patient safety culture for hospital staff in order to improve the quality of health care services.
    Keywords: Patient safety culture, Health care providers, Hospital
  • Pages 133-145
    Background
    Papsmear is one of the most effective screening tests for the diagnosis of cervical cancer. In this study the health belief of women referred to health care centers in Bandar Abbas، Iran about undergoing Papsmear was assessed on the basis of the Health Belief Model.
    Methods
    This cross- sectional study was done on 363 women (aged 15-49 years old) referred to Bandar Abbas health care centers. For data gathering a valid and reliable questionnaire (Cronbach''s alpha= 0. 9) including three parts of demographic variables، health behaviors and health belief model was completed through interview. Data analysis was performed through SPSS 17 and using t-test، ANOVA and Pearson correlation coefficient.
    Results
    Mean scores of HBM items were not in a desirable level. Mean score of preceived sensitivity was 11. 69 ± 3. 85 from 25 and mean score of perceived barriers was 17. 32±4. 81 from 35 which was in a lower level in comparison with other items. In some Health Belief model items، increase of age and educational level led to higher scores­. There was statistically significant associations between undergoing Papsmear and perceived benefits and barriers scores.
    Conclusion
    Educational programs for improvement of women`s belief and behavior about papsmear based on HBM are suggested. Education and follow up for screening tests such as popsmear in health care centers have important roles in prevention and diagnosis of women’s malignancies، especially cervical cancer.
    Keywords: Health Belief Model­, Papsmear­, Cervix cancer, Health Beliefs
  • Pages 146-157
    Background
    Improvement of sleep quality is one of the major issues of human life that can help people maintain their energy resources and has beneficial effects on many behaviors. The aim of this study was to determine the sleep quality and its associated factors among students of Razi School of Nursing and Midwifery، Kerman، Iran.
    Methods
    A total of 349 students were included in this cross-sectional study. The demographic، PSQI، POMS، MES and SUDS questionnaires were used for data gathering. The obtained data were analyzed by descriptive statistics، X2، ANOVA and multivariate logistic regression.
    Results
    Results of this study showed 79. 4% of students were females with mean (±SD) age of 22. 69 (± 5. 24) years. Most students were single (75. 1%). 71% of students had poor sleep quality. The results of multivariate regression showed a significant relationship between unsuitable sleep quality and the habit of listening to music before bedtime and negative mood states (anxiety، depression، anger، fatigue and confusion).
    Conclusion
    These results demonstrated a high prevalance of poor sleep quality in nursing and midwifery students. It seems that implementation of strategies for reducing the associated factors is very important. Also، more studies are recommended to find other related factors.
    Keywords: Sleep Quality, Nursing, Midwifery Students, Mood, Morningness, Eveningness state, Distress
  • Pages 158-167
    Background
    Evaluation of marital satisfaction using valid and reliable tools is crucial in Iran، regarding the increasing rate of divorce. In Western countries، the Kansas Marital Satisfaction Scale (KMSS) and ENRICH Marital Satisfaction Scale (EMS) showed acceptable reliability and validity in determining how satisfied couples were in their marital relationship. The objective of this study was to examine the psychometric properties of the two questionnaires.
    Methods
    This study was done on 100 subjects referred to the pre-divorce counseling centers and 200 participants from the general population of Rafsanjan City. The EMS (as a brief version of ENRICH) containing 10 satisfaction questions and KMSS containing three items were evaluated. Cronbakh’s alpha and item-scale correlations were calculated in order to assess the reliability of the tools. For testing construct validity three methods were used: convergent validity، known group comparison and factorial validity.
    Results
    The Cronbach’s alpha of EMS and KMSS were 0. 74 and 0. 98، respectively. EMS consisted of two factors and KMSS had one factor. Satisfaction score obtained by both questionnaires were lower in the divorce group than the general population (P<0/001). Correlation coefficients between EMS and KMSS، and ENRICH were 0. 82 and 0. 32، respectively.
    Conclusion
    The Persian version of the KMSS and EMS questionnaires showed acceptable reliability and validity.
    Keywords: Questionnaire, Marital satisfaction, validity, reliability, Iran
  • Pages 168-180
    Background
    Arsenic causes a variety of health effects. Arsenic is increasingly incorporated in industries and this has led to environmental contamination of arsenic. Despite this fact، there is no thorough information about human exposure to arsenic in Iran. This systematic review tries to provide a comprehensive picture of arsenic concentrations in the human body and its side effects in the Iranian population.
    Methods
    Relevant studies were obtained through searching PubMed، Scopus، Science Direct، Cochrane، Google Scholar، SID، Magiran and IranMedex. Primary studies that had assessed arsenic concentration in biological samples or had investigated its health effects were included after quality assessment and information regarding the population under investigation، place of study، specimen type، arsenic dose، source of exposure and health effects were recorded.
    Results
    Eighteen studies were included. Arsenic levels were higher than standard in street children، inhabitants of some villages of Isfahan، Khorasan and Kurdistan provinces and fishermen of Persian Gulf ports. Chronic arsenic poisoning was the major type of poisoning and keratosis، hyper-pigmentation، Mee’s lines and chromosomal abnormalities was the main symptoms in this regard. Major sources of arsenic contamination were chronic exposure to contaminated water، soil، food stuff and air.
    Conclusion
    Body concentration of arsenic is higher than standard in some regions of Iran. This is indicative of environmental contamination. Promotion of environmental health standards، monitoring arsenic levels in high risk populations and conducting timely public health interventions is recommended to overcome this public health problem.
    Keywords: Arsenic, Human exposure, Toxins, Heavy metals, Iran