فهرست مطالب

Health and Development Journal - Volume:6 Issue: 2, 2017

Health and Development Journal
Volume:6 Issue: 2, 2017

  • تاریخ انتشار: 1396/07/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه بلالی میبدی *، مهدی حسنی، محسن مهدی نژاد صفحات 85-96
    مقدمه
    نوجوانی دوره ای است که بسیاری از عادات سالم و ناسالم در آن شکل گرفته و به دوره های بعدی زندگی نیز تسری می یابد. سبک زندگی بر سلامت فرد تاثیر داشته و می توان با انجام رفتارهای ارتقاءدهنده سلامت در نوجوانی از بسیاری از مشکلات سلامتی پیشگیری کرد. این مطالعه با هدف بررسی سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت در نوجوانان شهر کرمان انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی، مقطعی با مشارکت 476 دانش آموز دختر مدارس متوسطه شهر کرمان در سال 1394 انجام شد.
    افراد به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. داده ها با کمک پرسشنامه 52 آیتمی استاندارد شده سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت (HPLP-II) جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و با کمک آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شد.
    نتا یج: میانگین نمره سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت 56/0±10/3 بود. افراد مورد مطالعه بالاترین میانگین را در زیر دامنه روابط بین فردی و کمترین نمره را در زیر دامنه فعالیت فیزیکی به دست آوردند. میانگین نمره سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت با پایه های مختلف تحصیلی (001/0>P)، شغل پدر (003/0=P) ، تحصیلات پدر (04/0=P) و انجام فعالیت فیزیکی (001/0>P) ارتباط معنی دار داشت. در حالی که با سنین مختلف، شغل و تحصیلات مادر و مصرف فست فود اختلاف آماری معناداری مشاهده نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان داد امتیاز سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت دانش آموزان نوجوان دختر در وضعیت متوسط می باشد. اما از نظر فعالیت فیزیکی وضعیت مطلوبی نداشتند، بنابراین با طراحی و اجرای مداخلات در جهت افزایش فعالیت فیزیکی، می توان رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، ارتقاء سلامت، دختران نوجوان، دانش آموزان، کرمان
  • نجمه زمانی، سید وحید احمدی طباطبایی، نرگس خانجانی، محمد مهدی فداکار داورانی * صفحات 97-109
    مقدمه
    پیروی از دستورات دارویی در بیماران دیابتی یکی از مهم ترین موارد در مراقبت های بیماران دیابتی می باشد. لذا هدف از این مطالعه تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر پیروی از دستورات دارویی بیماران دیابتی مراجعه کننده به واحد دیابت شهرستان زرند در سال 1393 بود.
    روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 100 نفر از بیماران دیابتی انجام گردید. بیماران به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر متغیرهای دموگرافیک، سازه های مدل اعتقاد بهداشتی و پرسشنامه استاندارد تمکین دارویی (Morisky self-report questionnaire) بود. افراد گروه مداخله به 5 گروه 12-8 نفره تقسیم شدند و آموزش براساس مدل اعتقاد بهداشتی طی چهار جلسه 90-60 دقیقه ای به مدت 1 ماه اجرا شد. مجددا اطلاعات 1 ماه بعد از مداخله جمع آوری گردید و با آزمون های آمار توصیفی، رگرسیون خطی، و آزمون من ویتنی یو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتا یج: در میانگین نمرات متغیر آگاهی، حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده، کارآمدی درک شده و راهنما برای عمل بین گروه مداخله و کنترل بعد از مداخله اختلاف معنی داری مشاهده شد. پیروی از دستورات دارویی با تحصیلات ارتباط معنی داری داشت (006/0= P). از بین سازه های مدل اعتقاد بهداشتی خودکارآمدی درک شده در جایگاه قوی ترین عامل پیشگویی کننده بود (03/0= P) . بعد از مداخله، افزایش در میانگین نمرات سازه های حساسیت درک شده (001/0>P)، شدت درک شده (001/0>P)، منافع درک شده (001/0>P)، موانع درک شده (001/0>>P)، خودکارآمدی درک شده (0001/0>P)، راهنما برای عمل (0001/0>P) و پیروی از دستورات دارویی (0001/0>P) در گروه مداخله مشاهده شد.
    بحث و نتیجه گیری
    مداخله آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر افزایش پیروی از دستورات دارویی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو موثر بوده است.
    کلیدواژگان: دیابت، مداخله آموزشی، مدل اعتقاد بهداشتی، تمکین دارویی
  • رحمت الله مرزوقی *، ملیحه صحرانورد، الهام حیدری صفحات 110-122
    مقدمه
    رفتارهای منفی و تعدی از وظایف نظارتی، عواقب منفی برای افراد و سازمان ها به دنبال دارد. به نظر می رسد برخی از این عواقب، کاهش آمادگی برای تغییر و قابلیت نوآوری در سازمان باشد. هدف این پژوهش بررسی نقش آمادگی برای تغییر در روابط بین تعدی نظارتی و احساس خودکارآمدی نوآورانه کارکنان دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود که در سال 1394 مشغول به کار بودند.
    روش ها
    روش پژوهش مقطعی با استفاده از تحلیل مسیر بود. نمونه تحقیق شامل 216 نفر از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، انتخاب شدند. پرسشنامه های این پژوهش شامل مقیاس های تعدی نظارتی، آمادگی برای تغییر و خودکارآمدی نوآورانه کارکنان بود که از روایی و پایایی خوبی برخوردار بودند. برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS نسخه 22 و Lisrel نسخه 50/8 و آزمون های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون ساده و چندگانه استفاده گردید.
    نتا یج: یافته ها نشان داد که تعدی نظارتی تاثیر منفی و معنی داری بر ابعاد مختلف آمادگی برای تغییر (0001/0>Ρ) دارد. آمادگی عاطفی برای تغییر، تاثیر مثبت و معنی داری بر احساس خودکارآمدی نوآورانه (0001/0>Ρ) داشت و سهم واسطه گری در روابط بین تعدی نظارتی و خودکارآمدی نوآورانه کارکنان دارا بود.
    بحث و نتیجه گیری
    نوآوری می تواند منجر به تغییر در سازمان شود. لذا کارکنان بایستی از قبل، آمادگی برای این تغییرات را داشته باشند که این خود می تواند تحت تاثیر نحوه نظارت و رفتارهای نظارتی مدیران، افزایش یا کاهش یابد.
    کلیدواژگان: تعدی نظارتی، خودکارآمدی نوآورانه، آمادگی برای تغییر
  • سارا امام قلی پور سفیددشتی، رضا شیرانی فرادنبه * صفحات 123-132
    مقدمه
    توزیع عادلانه منابع بخش سلامت از عوامل اساسی در افزایش سطح سلامت جامعه می باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین درجه توسعه یافتگی شهرستان های استان کرمان با تمرکز بر شاخص های بخش سلامت انجام شد.
    روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی بود. جامعه آماری شامل 23 شهرستان استان کرمان در سال 1392 بود. اطلاعات شاخص های دسترسی در بخش سلامت از مرکز آمار ایران اخذ گردیدند. به منظور تعیین درجه توسعه یافتگی شهرستان ها از روش تاکسونومی، جهت تعیین اوزان شاخص ها از روش آنتروپی شانون و برای رتبه بندی شهرستان ها از روش تاپسیس استفاده گردید و داده ها با استفاده از نرم افزار اکسل بررسی شد.
    نتا یج: بر اساس نتایج روش تاکسونومی، با توجه به وضعیت دسترسی در بخش سلامت نه شهرستان توسعه یافته، هفت شهرستان نیمه توسعه یافته و هفت شهرستان نیز توسعه نیافته تلقی شدند. با روش آنتروپی شانون شاخص نسبت تعداد داروساز به جمعیت شهرستان مهم ترین شاخص در تعیین وزن توسعه یافتگی شهرستان ها بود. روش تاپسیس نشان داد که شهرستان راور رتبه اول و شهرستان ارزوئیه رتبه آخر از نظر توسعه یافتگی را دارند.
    بحث و نتیجه گیری
    توزیع نامناسب منابع بالاخص در مورد نیروهای انسانی با تحصیلات بالا وجود دارد. احتمالا علت آن است که نیروهای با تحصیلات بالا بیشتر تمایل دارند در مناطقی با سطح امکانات بالا زندگی نمایند. همچنین نبود امکانات درمانی مناسب نیز باعث فاصله گرفتن نیروهای انسانی با تحصیلات بالا از مناطق محروم می شود. شایسته است که سیاست گذاران هنگام تخصیص بودجه و تصمیم گیری های سیاستی، بر اساس اولویت های توسعه یافتگی اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: توزیع امکانات، شاخص بهداشت و درمان، دسترسی، توسعه یافتگی، تاکسونومی
  • مرضیه سادات آذرنیوه، سید علیرضا توکلی خورمیزی * صفحات 133-143
    مقدمه
    سبک زندگی ناسالم و فعالیت بدنی ناکافی در دوران دانشجویی می تواند پیامدهایی مانند ازدیاد وزن و چاقی به همراه داشته باشد. لذا در این مطالعه، به بررسی اندازه های مختلف ترکیب بدن و شاخص های تن سنجی ( نمایه توده بدن و دور کمر به باسن) در دانشجویان پسر فعال و غیر فعال پرداخته شده است.
    روش ها
    مطالعه حاضر از نوع مقطعی-توصیفی و تحلیلی بود که 370 نفر از دانشجویان پسر دانشگاه زابل به روش نمونه گیری تصادفی طی سال 1392 انتخاب و بررسی شدند. اطلاعات از طریق پرسشنامه اطلاعات فردی محقق ساخته و پرسشنامه استاندارد سنجش فعالیت بدنی بک جمع آوری گردید. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آزمون تی تست تحلیل شدند.
    نتا یج: بررسی ها نشان داد در دانشجویان پسر دانشگاه زابل بین دو گروه فعال و غیر فعال؛ شاخص های توده چربی (008/0P=)، نمایه توده بدنی (01/0P=) و دور کمر به باسن (04/0P=) در دو گروه تفاوت معنی داری وجود داشت. اما در توده بدون چربی بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود نداشت (693/0P=).
    بحث و نتیجه گیری
    شاخص های تن سنجی و بعضی از اندازه های ترکیب بدن در دانشجویان غیرفعال از دانشجویان فعال به طور معنی داری بیشتر بود که این عدم تحرک علاوه بر بدشکلی های ظاهری یک عوامل خطرزای بیماری مزمن و غیر واگیردار هم می باشد که می توان با ایجاد فرهنگ ورزش در مجموعه دانشگاه تا حد زیادی از آن جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: اندازه های ترکیب بدنی، شاخص های تن سنجی، فعالیت بدنی، دانشجویان
  • عابدین ایرانپور، علی اکبر حقدوست، اعظم بذرافشان، مریم اخوتی، الهام شریف پور، مرتضی زارع *، فاطمه رخشانی، مرضیه حسنی، آتوسا سلیمانیان صفحات 144-153
    مقدمه
    از آنجا که هدف پژوهش های بهداشتی بهبود کیفیت زندگی شهروندان است، دانش حاصل از آن می تواند در حوزه سیاست گذاری و عمل مورد استفاده قرار گیرد. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی کتاب سنجی و تحلیل محتوای پژوهش های انجام گرفته مرتبط با حوزه آموزش بهداشت در ایران در دوره زمانی 90-1377 می باشد.
    روش ها
    مطالعه حاضر به شیوه توصیفی و با تکنیک تحلیل محتوا انجام شد. منبع گردآوری داده ها پایگاه های اطلاعاتی IranMedex، SID، Medlib، ISI و PubMed و جامعه آماری شامل تمام مقالات مرتبط با آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت در ایران تا پایان اسفند 1390 بود. به منظور تحلیل محتوا، چک لیست پژوهشگر ساخته ای که مورد تایید نظر خبرگان بود مورد استفاده قرار گرفت تا متغیرهای مورد نظر شناسایی گردد. اطلاعات گردآوری شده وارد SPSS نسخه 21 شد و سپس جهت توصیف داده ها فراوانی و درصد فراوانی محاسبه گردید.
    نتا یج: از مجموع 1227 مدرک علمی بازیابی شده، 817 مدرک به زبان فارسی و 410 مدرک به زبان انگلیسی بودند. بیشترین سهم تولیدات علمی در این حوزه مربوط به مقالات منتشر شده در مجلات علمی با 4/87 درصد می باشد. موضوعات سلامت روان (7/10 درصد)، بهداشت باروری و تنظیم خانواده (2/10 درصد) و بیماری های مزمن غیرواگیر (2/10 درصد) به ترتیب از جمله مهم ترین موضوعات تولیدات علمی ارتقای سلامت بودند. بیشتر مطالعات به صورت مقطعی انجام شده بودند (1/52 درصد). بیشترین روش نمونه گیری مورد استفاده، تصادفی ساده (7/27 درصد) و بیشترین محدوده انجام مطالعه، استان (7/83 درصد) بود.
    بحث و نتیجه گیری
    مطالعات بیشتر با رویکرد ترسیم دقیق چشم انداز پژوهش های کشور و مقایسه وضعیت فعلی با دیگر کشورها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کتاب سنجی، بروندادهای علمی، ارتقای سلامت، تحلیل محتوا، آموزش بهداشت
  • مژده فرنودی، حمیدرضا پوراسلامی *، هدی شمس الدین، زهرا سالاری، حسنیه ضیا الدینی، بهاره کامیابی، پرنیان پوراسلامی صفحات 154-160
    مقدمه
    هدف از انجام این مطالعه بررسی مطالب مربوط به سلامت دهان و دندان در کتاب های درسی مدارس ابتدایی در ایران بود.
    روش ها
    در این پژوهش مقطعی محتویات کتب درسی دوره ابتدایی از نظر آموزه های مرتبط با سلامت دهان در سال تحصیلی 94-1393 بررسی شدند . دروس مرتبط با سلامت دهان از 39 کتاب درسی به صورت عکس و متن استخراج شد و با استفاده از روش تحلیل محتوا، ارزیابی و با جداول نشان داده شد.
    نتا یج: در مجموع، 25 درس مرتبط با سلامت دهان یافت شد. در کتب کلاس اول بیشترین تعداد (10 مورد) و کلاس چهارم کمترین تعداد ( 0 مورد) از دروس مرتبط بود. در میان مسائل مربوط به بهداشت دهان ، بیشترین تعداد (12 مورد) از پیام های بهداشتی در مورد مسواک بود. پیشگیری از بیماری لثه کمترین تعداد (1 مورد) را داشت. برخی مسائل مهم بهداشت دهان مانند نقش دندان ها و لثه ها بر سلامت سایر ارگان ها در کتب مورد بحث قرار نگرفته بود.
    بحث و نتیجه گیری
    توانایی کتاب های درسی دوره ابتدایی در ارائه پیام های بهداشت دهان و دندان در ایران نادیده گرفته شده است. با توجه به اهمیت سنین مدرسه ، باید در رابطه با مسائل مربوط به سلامت دهان به شدت تاکید کرد.
    کلیدواژگان: پوسیدگی دندان، سلامت دهان، بیماری لثه ها
  • اسما طیوری، مرضیه ترشیزی، طیبه اکبری، امیر طیوری * صفحات 161-170
    مقدمه
    فقر آهن شایع ترین مشکل تغذیه ای جهان است که سلامت جسمی و روانی بسیاری از دختران نوجوان را تحت تاثیر قرار داده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین آگاهی و عملکرد دانش آموزان دختر متوسطه بیرجند در مورد کم خونی فقر آهن و مصرف مکمل آهن توزیعی در مدارس، انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی 300 دانش آموز دختر محصل در مدارس دوره اول متوسطه بیرجند در سال 1394 با روش نمونه گیری خوشه ایانجام شد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه ای شامل اطلاعات دموگرافیک، 18 سوال آگاهی و 7 سوال عملکرد بود. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 18 وارد و توسط آزمون های کای اسکوئر، فیشر و ضریب همبستگی پیرسون، آنالیز گردید.
    نتا یج: میانگین نمره آگاهی و عملکرد دانش آموزان، به ترتیب 3/13±4/61 و 11±9/59 از 100 بود. 3/13 % دانش آموزان آگاهی و 12 % عملکرد خوب داشتند و آگاهی 7/25% و عملکرد 3/23 % آن ها ضعیف بود و 3/13%، هرگز قرص های آهن توزیعی در مدرسه را مصرف نمی کردند. بین وضعیت آگاهی دانش آموزان با تحصیلات پدر (013/0=P) و تحصیلات مادر (009/0= P) و بین وضعیت عملکرد دانش آموزان با شغل پدر (010/0= P) و تحصیلات مادر (0001/0= P)، رابطه معنی داری مشاهده شد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه و آگاهی و عملکرد نسبتا پایین دانش آموزان، برنامه ریزی و انجام مداخلات آموزشی مناسب، جهت بهبود آگاهی و عملکرد دختران دانش آموز و پیشگیری از فقر آهن و کم خونی، با مصرف صحیح مکمل آهن، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: کم خونی، فقر آهن، آگاهی، عملکرد، دانش آموزان
|
  • Fatemeh Balali Meybodi *, Mehdi Hasani, Mohsen Mehdinejad Pages 85-96
    Background
    Adolescence is a period in which many healthy and unhealthy habits are formed and will be extended to the later stages of life. Lifestyle effects health and many health problems can be solved by forming health-promoting habits in adolescence; therefore, the aim of this study was to evaluate the health-promoting lifestyle among adolescent girls of Kerman in 2015.
    Methods
    This descriptive analytical cross-sectional study was performed on 476 female high school students in Kerman in 2015. The participants were selected using multistage sampling. Data were collected using the standard Health Promoting Lifestyle II (HPLP-II) questionnaire including 52 items. Data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient and one-way ANOVA via SPSS 20.
    Results
    The average score of health-promoting lifestyle was 3.10±0.56. The participants obtained the highest average score in interpersonal relationships and the lowest score in physical activities. The results showed significant relationships between the average score of health-promoting lifestyle and different education levels (P
    Conclusion
    The results showed that the health-promoting lifestyle score of female adolescent students was mediocre but the students did not have good physical activity. Therefore, health-promoting behaviors can be improved through designing and implementing programs to increase physical activity.
    Keywords: Lifestyle, Health Promoting, Adolescent Girls, Students, Kerman
  • Najmeh Zamani, Seyed Vahid Ahmadi Tabatabaei, Narges Khanjani, Mohammad Mehdi Fadakar Davarani * Pages 97-109
    Background
    Medication adherence in patients with diabetes is one of the main factors in diabetic patients care. The aim of this study was to investigate the effect of educational intervention based on the Health Belief Model (HBM) on medication adherence in patients with diabetes referred to a diabetes center in Zarand, Iran, in 2014.
    Methods
    This quasi-experimental study was performed on 100 patients with diabetes. The patients were divided into two groups (intervention and control). Data were collected using a researcher-made questionnaire including demographic variables, constructs of HBM, and the Morisky self-report questionnaire. The intervention group were divided into 5 groups including 8-12 patients, and according to the HBM, education was performed in four 60-90 minute sessions during one month. One month after the intervention, data were collected again and analyzed using descriptive statistics, linear regression, and Mann–Whitney U test.
    Results
    There was a significant difference in mean score of knowledge, perceived susceptibility, perceived severity, perceived benefits, perceived barriers, perceived efficacy, and cues to action between intervention and control groups after the intervention. Medication adherence was significantly related to the level of education (P=0.006). Among constructs of HBM, perceived self-efficiency was the strongest predicting factor (P=0.03). After the intervention, the mean scores of perceived sensitivity (P
    Conclusion
    Education based on the HBM was effective in increasing adherence to medical instructions in patients with type 2 diabetes.
    Keywords: Diabetes, Educational Intervention, Health Belief Model, Medication Adherence
  • Rahmatollah Marzooghi *, Maliheh Sahranavard, Elham Haidari Pages 110-122
    Background
    The negative behaviors and abuse of supervisory tasks have negative consequences for employees and organizations. One of these consequences is reduction of readiness for change and innovation capability in organizations. Therefore, the aim of this study was to investigate the role of readiness for change in the relationship between abusive supervision and innovative self-efficiency of employees of Shiraz University of Medical Sciences in 2015.
    Methods
    This is a cross-sectional study using path analysis. In this study, 216 employees of Shiraz University of Medical Sciences were selected using random sampling. The research questionnaires included abusive supervision, readiness for change, and innovative self-efficiency of employees that their reliability and validity were approved. Data were analyzed using SPSS 22, Lisrel 8.50, Pearson’s correlation coefficient, and simple and multiple regressions.
    Results
    The results showed that abusive supervision had a significant negative effect on different aspects of readiness for change (P
    Conclusion
    Since innovation leads to changes in the organization; therefore, employees should be prepared for these changes in advance. This preparation can be increased or decreased by the supervision methods used by the managers and their supervisory behaviors.
    Keywords: Abusive Supervision, Innovative Self-efficiency, Readiness for Change
  • Sara Emamgholipour Sefiddashti, Reza Shirani Faradonbeh* Pages 123-132
    Background
    Equitable distribution of healthcare resources is one of the main factors in improving the community's health level. The aim of this study was to determine the degree of development in the cities of Kerman province with a focus on health indicators.
    Methods
    This was a descriptive cross-sectional study. The study population was all 23 cities of Kerman province in 2013. All indicators of accessibility to health care were obtained from the Statistical Centre of Iran (SCI). Taxonomy techniques were used to determine the degree of development in the cities, Shannon entropy techniques were used to determine the weights of indicators, and TOPSIS techniques were used to rank cities. Data was analysed by EXCEL.
    Results
    According to taxonomy techniques, based on accessibility to health services among 23 cities, 9 were developed, 7 were semi-developed, and 7 were underdeveloped. According to Shannon entropy, the ratio of the number of pharmacists to the population of cities was the main indicator for determining the weight of development in the cities. According to TOPSIS, Ravar was ranked as the first and Arzoiyeh as the last one in terms of development.
    Conclusion
    There is inequitable distribution of resources, especially human resources with higher education. This is probabily due to the tendency of highly educated individuals to live in developed cities with high facilities. In addition, due to lack of proper medical facilities in disadvantaged areas, higher educated human resources refuse to live in such areas. Therefore, policy makers should allocate budjet and make political decisions based on development priorities.
    Keywords: Distribution of Facilities, Health Indicators, Accessibility, Development, Taxonomy
  • Marzieh Sadat Azarniveh, Seyed Alireza Tavakoli Khormizi * Pages 133-143
    Background
    Unhealthy lifestyle and inadequate physical activity in college can lead to overweight and obesity. Therefore, the aim of this study was to evaluate different body composition measures and anthropometric indices (body mass index and waist-hip ratio) in active and inactive male students in Zabol.
    Methods
    In this cross-sectional descriptive-analytical study, 370 male students of Zabol University were selected using random sampling method in 2013. Data were collected using a researcher-made demographic questionnaire and Beck’s physical activity questionnaire (BPAQ). Data were analyzed using t-test via SPSS 16.
    Results
    The results showed that there was a significant difference in fat mass index (P=0.008), body mass index (P=0.01), and waist-hip ratio (P=0.04) between active and inactive male students of Zabol, but there was no significant difference in fat free mass index (P=0.693) between the two groups.
    Conclusion
    Anthropometric indices and some body composition measures in inactive students was significantly higher than those in active students. Besides resulting in physical deformities, this inactivity is a risk factor for chronic non-communicable diseases that can be prevented to a large extent by creating the culture of physical exercising in the universities.
    Keywords: Body Composition Measures, Anthropometric Indices, Physical Activity, Students
  • Abedin Iranpour, Ali Akbar Haghdoost, Azam Bazrafshan, Maryam Okhovati, Elham Sharifpoor, Morteza Zare *, Fatemeh Rakhshani, Marzieh Hasani, Atoosa Soleimanian Pages 144-153
    Background
    Since the aim of health research is to improve the quality of community life, the results obtained from these research could be used in health policies and practices. Therefore, the aim of this study was to evaluate the bibliometric and content analysis of research relevant to health education and promotion performed in Iran during 1998-2011.
    Methods
    This is a descriptive content analysis study. Data were collected from online databases (IranMedex, Medlib, SID, ISI, and PubMed), and all published articles relevant to health education and promotion in Iran up to the end of March 2011 were included in this study. In order to do content analysis a researcher-made checklist approved by experts was used for identifying the variables. Data was entered into SPSS 21 and descriptive statistics and percents were calculated.
    Results
    From 1227 documents retrieved, 817 were published in Persian and 410 in English. A great share of retrieved documents belonged to the articles published in the scientific journals (87.4%). Mental health (10.7%), family planning and reproductive health (10.2 %), and chronic non-communicable diseases (10.2%) were the most frequent subject areas in research relevant to health promotion, respectively. Most of the studies were cross-sectional (52.1%), the most widely used method was simple random sampling (27.7%), and most of the studies were performed locally in provinces (83.7%).
    Conclusion
    Doing more studies by outlining the exact perspective of health promotion research in Iran and comparison of the current status of Iran with that of other countries are recommended.
    Keywords: Bibliometrics, Scientific Outputs, Health Promotion, Content Analysis, Health Education
  • Mojdeh Farnoudi, Hamidreza Poureslami *, Hoda Shamsadin, Zahra Salari, Hosnieh Ziaadini, Bahareh Kamyabi, Parnian Poureslami Pages 154-160
    Background
    The aim of this study was to evaluate oral health issues in primary school textbooks in Iran.
    Methods
    The contents of Iran primary school textbooks in the academic year 2014-2015 were assessed in accordance to oral health-related teachings. Oral health topics of 39 textbooks (pictures and texts) were retrieved and analyzed using content analysis method and presented by figures and tables.
    Results
    In whole, 25 oral health-related lessons were found .The textbooks of the first grade contained the highest (10) and those of the fourth grade had the lowest (0) number of oral health lessons. Among Oral health-related issues, the largest number (12) of lessons was about tooth brushing, while prevention of gingival disease comprised the least number (1). Some important oral health issues such as the role of healthy teeth and gums in health of other parts of the body were not discussed in the textbooks.
    Conclusion
    According to this study, the potential of primary school textbooks in delivering oral health messages has been neglected in Iran. Taking the critical importance of school ages into account, incorporating health issues in textbooks should be more strongly emphasized.
    Keywords: Oral health, Dental caries, periodontal disease
  • Asma Tiyuri, Marziyeh Torshizi, Tayebeh Akbari, Amir Tiyuri * Pages 161-170
    Background
    Iron deficiency is the most common nutritional problem in the world that has affected the physical and mental health of many adolescent girls. The aim of the present study was to determine the knowledge and practice of secondary girl students of Birjand about iron deficiency anemia and iron supplementation in schools.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in 2015 on 300 girl students in the secondary schools of Birjand who were selected through cluster sampling. Data collection was carried out using a questionnaire containing demographic variables, 18 questions about knowledge and 7 questions for practice. Data were analyzed through SPSS18 and using Chi-square, Fisher's exact test and Pearson correlation coefficient.
    Results
    Mean scores of knowledge and practice of students were respectively 61.4±13.3 and 59.9±11 of 100. Knowledge of 13.3% of students and practice of 12% of them was good, while 25.7% of students had poor knowledge and 23.3% had poor practice. From all, 13.3% had not consumed iron tablets distributed at school. Knowledge of students showed a significant relationship with father's (P=0.013) and mother's education (P=0.009) and student's practice had a significant relation with father's job (P=0.01) and mother's education (P=0.0001).
    Conclusion
    Given the results of this study showing relatively poor awareness and practice of students; planning and implementation of educational programs to improve students’ knowledge and practice on anemia, prevention of iron deficiency and correct consumption of iron supplements, seems necessary.
    Keywords: Anemia, Iron deficiency, Awareness, Practice, Students