فهرست مطالب

جامعه شناسی آموزش و پرورش - پیاپی 2 (بهار و تابستان 1393)

نشریه جامعه شناسی آموزش و پرورش
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسعود چلبی، سکینه خرم دل صفحه 7
    در آموزش و پرورش دانش آموزان علاوه بر خواندن و نوشتن نیازمند یادگیری هنر زندگی کردن با یکدیگر و مهارت های لازم برای زندگی اجتماعی هستند و این باید در برنامه تحصیلی در نظر گرفته شود. آشنایی با این مهارت و عوامل تاثیر گذار بر آن می تواند اولین قدم برای هر نوع برنامه ریزی در این زمینه باشد. این مقاله تحقیقی در پی بررسی عوامل موثر بر میزان مسئولیت پذیری دانش آموزان به عنوان یکی از بایسته ها و مهارت های اجتماعی است. در این پژوهش بر اساس الگوی نظری تحقیق اثر متغیرهای انصاف، رابطه گرم، فرصت خودمختاری، عزت نفس، خودپنداره و خودمختاری ادراک شده به عنوان متغیرهای تاثیرگذار بر مسئولیت پذیری دانش آموزان بررسی می شود.
    360 نفر از دانش آموزان دختر مقطع راهنمایی شهرستان ورامین، از بین مدارس عادی وسط شهر، عادی حاشیه شهر، غیرانتفاعی، نمونه، شاهد و تیزهوشان، جمعیت نمونه این مطالعه را تشکیل می دهند. نتایج تحلیل های آماری نشان می دهد که مهمترین متغیر موثر بر میزان مسئولیت پذیری دانش آموزان، خودمختاری ادراک شده است، به این معنی که افرادی که درک بالایی از کنترل دارند، مسئولیت پذیرتر هستند. متغیرهای رابطه گرم و انصاف اولیای مدرسه و پذیرفتن نقش فعال دانش آموزان (فرصت خودمختاری) در مدرسه، به صورت مستقیم و غیرمستقیم از طریق تاثیر بر عزت نفس، خودپنداره و خودمختاری ادراک شده، بر مسئولیت پذیری دانش آموزان تاثیر معنادار دارند.
    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری، انصاف، خودمختاری، عزت نفس، روابط گرم، خودپنداره
  • سید محمدحسین حسینی، معصومه مطور صفحه 33
    این پژوهش با هدف مقایسه سازگاری اجتماعی دانش آموزان مدارس شبانه روزی و دانش آموزان مدارس عادی همجوار و با روش تحقیق «مقایسه ای پس رویدادی» انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مدارس راهنمایی و متوسطه شبانه روزی و مدارس راهنمایی و متوسطه عادی همجوار آن ها در استان سمنان می شود، که از این جامعه آماری،557 دانش آموز مدارس شبانه روزی و 627 دانش آموز مدارس عادی همجوار به صورت نمونه گیری خوشه ایبرای نمونه پژوهش انتخاب شده اند. برای گردآوری داده های پژوهش نیز از مولفه سازگاری اجتماعی پرسشنامه «سازگاری سینها و سینگ» استفاده شده است که روایی و پایایی آن در سطح ملی و بین المللی مورد تایید است. تجزیه و تحلیل اطلاعات گردآوری شده با استفاده از تکنیک های توصیفی جدول توزیع فراوانی، میانگین، انحراف استاندارد و آزمون استنباطی t گروه های مستقل و نرم افزار آماری SPSS انجام گرفته است. بر اساس نتایج پژوهش، سازگاری اجتماعی دانش آموزان پسر و دختر مدارس شبانه روزی کمتر از دانش آموزان مدارس روزانه عادی همجوار است. در مدارس شبانه روزی و هم در مدارس روزانه عادی همجوار، سازگاری اجتماعی دانش آموزان پسر و دختر با هم برابر است.
    کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، دانش آموزان، مدارس شبانه روزی، مدارس عادی همجوار
  • فریبا سیدان، اعظم اولادی قادیکلایی صفحه 61
    هدف عمده این پژوهش، سنجش رابطه تکالیف رشدی چرخه حیات خانواده طلاق و بروز مشکلات عاطفی رفتاری در کودکان است. خانواده اولین و بنیادی ترین نهاد تامین کننده سلامتی برای آحاد اجتماعی است و بستر رشد کودکان را فراهم می آورد؛ بروز طلاق تغییرات زیادی را بر آن تحمیل می کند. همچنین، بر پیچیدگی وظایف و تکالیف رشدی خانواده می افزاید و تغییر شکل آن، تمامی اعضا و به ویژه شرایط عاطفی رفتاری کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد. جامعه آماری این پژوهش، دانش آموزان مدارس دخترانه و پسرانه منطقه 12 آموزش و پرورش شهر تهران است. به این منظور، با 105 والد سرپرست فرزندان طلاق 12- 6 سال، مصاحبه به عمل آمده است و برای سنجش مشکلات رفتاری عاطفی کودکان از فهرست رفتاری آخنباخ و پرسش نامه فرزندپروری استفاده شده است.
    بر اساس یافته های پژوهش، 43 درصد از کودکان دچار اختلالات عاطفی رفتاری هستند و این متغیر، با تکالیف رشدی اضافی خانواده طلاق، همبستگی بالایی دارد. از میان متغیرهای مستقل پژوهش، متغیر بازسازی شبکه حمایت اجتماعی و ترتیب دیدار با والد غیرسرپرست، 24/0 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین می کنند. نتایج پژوهش نشان می دهد که چگونگی و کیفیت مراقبت و والدگری بعد از طلاق، به خودی خود ازتجربه جدایی و طلاق مهم تر است و تاثیرات بسیاری بر بروز مشکلات رفتاری عاطفی کودکان دارند.
    کلیدواژگان: طلاق، چرخه زندگی خانواده، تکالیف رشدی، مشکلات عاطفی، رفتاری، کودکان
  • غلامرضا غفاری، یلدا زبردست صفحه 97
    در این مقاله عضویت در شبکه های اجتماعی، سازوکاری برای رفاه و رضایت از زندگی در میان بازنشستگان سالمند آموزش و پرورش تلقی شده است. داشتن روابط اجتماعی و مشارکت در فعالیت های اجتماعی عامل مهمی در رضایت فرد سالمند محسوب می شود که در مقیاسی وسیع تر بخش مهمی از کیفیت زندگی این افراد را تعیین می کند.
    در این پژوهش، از روش پیمایش و ابزار پرسشنامه برای گردآوری داده ها استفاده شده است. جمعیت آماری پژوهش، سالمندان 60 سال به بالای عضو کانون بازنشستگان آموزش و پرورش شهرستان جهرم هستند که 201 نفر از این جمعیت، برای نمونه انتخاب شده اند. یافته های پژوهش نشان می دهد که میانگین رضایت از زندگی در دو نوع شبکه خویشاوندی و غیر خویشاوندی تفاوت معنی داری دارد. افزون بر این، پاسخگویان برخوردار از شبکه های غیررسمی، رضایت بیشتری دارند. در مجموع، پیوندها و شبکه های اجتماعی مقوم رضایت اجتماعی در بین سالمندان بازنشسته در حوزه مورد پژوهش است. با توجه به سهمی که شبکه ها، چه رسمی چه غیررسمی در رضایت از زندگی سالمندان دارند، سیاست توانمندسازی بیشتر سالمندان برای مشارکت و ایفای نقش بیشتر در شبکه ها می تواند سیاست موثری برای تقویت رضایت از زندگی در بین سالمندان باشد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، رضایت از زندگی، سالمندان، بازنشستگان، آموزش و پرورش
  • محمد امین قانعی راد، ابوالفضل مرشدی صفحه 123
    این مقاله به بررسی وضعیت ایران و دیگر کشورهای جهان و تحلیل دیدگاه ها و تجربیات دانشمندان دوره مدرن در زمینه ارتباط علم و جامعه می پردازد. دانشمندان همواره خواهان ارتباط با جامعه و گروه های مردم بوده اند که بیشتر جریانی یک سویه و مبتنی بر منطق تک گویی از دانشمندان به سوی عامه نادان و غافل بوده است؛ اما در دهه های اخیر ارتباط علم و جامعه دگرگونی یافته و رفته رفته به فرایندی گفت وگویی و مشارکت باز مبدل شده است. مقاله حاضر در پی پاسخ گویی به این سوالات است:- صورت های ارتباط علم و جامعه در دهه های اخیر چگونه بوده اند؟
    - این صورتبندی ها چه ارتباطی با دگرگونی صورت جامعه داشته اند؟
    - بین صورت های دموکراسی معاصر و صورت های ارتباط علم و جامعه چه توازنی وجود دارد؟
    - وضعیت ارتباط علم و جامعه را در ایران چگونه می توان در سمت و سوی رابطه دموکراتیک تر سامان داد؟
    مقاله پیوند بین سه مقوله علم، جامعه و دموکراسی را بررسی می کند تا پیوند صورت بندی های مفهومی مزبور با تحولات اجتماعی و دگرگونی در صورت های دموکراسی معاصر را روشن کند. یافته های این مطالعه نشان می دهد که ظهور تحولات فرهنگی و تکنولوژیک و شکل گیری مدرنیته اخیر یا جامعه پسامدرن در دموکراتیزه کردن دانش و جامعه موثر بوده است. بخش نهایی مقاله با نگاهی به وضعیت ایران مجموعه ای از پیشنهادها را برای گسترش فرایندهای دموکراتیک در رابطه علم و جامعه ایران طرح می کند.
    کلیدواژگان: علم و جامعه، دموکراتیک شدن دانش، مدل کمبود عمومی، مدل درگیری عمومی، مدل مشارکت عمومی
  • سیدضیاء هاشمی، محسن غلامی صفحه 193
    در این مقاله با اتکا به رویکردهای نظری جامعه شناسی آموزش و پرورش، به ویژه نظریه انتقادی ایوان ایلیچ به بررسی نظری و تحلیلی عملکرد و سازوکارهای آموزش و پرورش رسمی در ایران پرداخته شده است. در این زمینه، ابتدا به مشکلات اجتماعی و آموزشی موجود اشاره شده است که به طور مستقیم یا غیرمستقیم از سازوکارهای آموزش و پرورش نشات گرفته اند. سپس، ضمن بررسی ارتباط مشکلات و معضلات موجود با سازوکارهای آموزشی، همراه با تحلیل نظری، مشخصه هایی از عملکردهای آموزشی نشان داده شده است که از عوامل اصلی بروز بی کارکردی ها و کژکارکردی های نظام آموزش هستند، در پایان رهنمودها و پیشنهادهایی برای بهبود و اصلاح آموزش و پرورش ایران ارائه شده است.
    این مقاله بر آن است که نظام مدرک دهی و استخدامی کنونی، وجود روحیه انقیاد و انفعال نسبت به نظام سازمانی و نبود خلاقیت و نقادی را بررسی کند. در درون این نظام عناصری از قبیل بسته های آموزشی، انعطاف ناپذیری، حضور اجباری در کلاس ها و سایر فعالیت ها، آموزش طولانی و... منجر به بروز مشکلات متعدد آموزشی و اجتماعی شده اند که برای رفع آن ها باید نظام مدرک دهی، فرآیندهای استخدامی و الگوهای آموزش و پرورش با هم بازنگری شوند تا بتوان به نظام آموزشی کارآمدتری دست یافت.
    کلیدواژگان: آموزش و پرورش ایران، سازوکارهای آموزش و پرورش، مشکلات آموزشی، ایوان ایلیچ، تحلیل انتقادی، نظام مدرسه
|
  • Masoud Chalabi, Sakineh Khoramdel Page 7
    Responsibility is an important precondition for favorable social behavior and promoting student achievements. This inquiry is intended to study the factor affecting student responsibility. The independent variables in the present study include fairness, warm relationship, and opportunity for autonomy, self-esteem, self-concept and perceived autonomy. Survey method is employed for data collection. Research sample includes 360 female students of guidance school residing in Varamin. Structural equation modeling is employed for data analysis. Findings show that student self-esteem and self-concept, instructor ’s fairness, warm relationship and opportunity for autonomy have direct and indirect positive impacts on social responsibility of students.
    Keywords: Responsibility, Fairness, Autonomy, Self, Esteem, Warm Relationship, Self, Concept
  • Masoomeh Matoor, Seyed Mohammad Hossein Hosseini Page 33
    This study compares the social adjustment of students in boarding schools and adjacent regular schools. The data was gathered by comparative ex post facto research method, using adjustment inventory of Sinha and Singh. The sample includes 557 students in boarding schools and 627 students in adjacent regular schools. For the data analysis we used descriptive and inferential statistics (independent samples T test). The results show that social adjustment of students in boarding schools (both boys and girls) is lower than students in adjacent regular schools. Social adjustment of boys and girls in both boarding schools and in adjacent regular schools are equal.
    Keywords: Social Adjustment, Students, Boarding Schools, Adjacent Regular Schools, Semnan Province
  • Fariba Seyedan, Azam Oladi Ghaedkolaei Page 61
    The main purpose of this study is to investigate the relationship between child's behavioral difficulties and developmental tasks of the family life cycle in the post-divorce family. Using the survey method, the study’s sample consists of 105 primary-school pupils 6 to 12 years of age from District 12 in the city of Tehran, whose parents had divorced. The mother or father who has custody of the child filled out two questionnaires: Achenbach Scale (CBCL) for child affective-behavioral difficulties and the Naghashian’s Child Rearing questionnaire. Findings show a significant relationship (r=0/410) between child's behavioral difficulties and developmental tasks. The results of multiple regression analysis indicate that improvement of social support network and the occurrence of regular visits with mother or father, who does not have the child’s custody, are the main predictors of child's behavioral difficulties. Based on the results of the study, the quality of developmental tasks over the family life cycle and child rearing are more important than the experience of separation and divorce. These factors have several effects upon child's behavioral difficulties.
    Keywords: Divorce, Behavioral Difficulties, Developmental Tasks, Family Life Cycle, Child, Custody
  • Page 97
    Culture or in the interpretation of Bourdieu (1989) cultural capital, includes level of education, physical and material elements of culture and habitus which are always found in cultural behaviors and activities such as watching TV, listening to music, going to the cinema, museum or a theater, reading books, newspapers, etc. Such acts requires objective material and cultural elements such as having a library, paintings, sculptures and antiques. Based on this, the members who have higher levels of education, should contain most of cultural goods of the consumers or as Adorno (1384) interpreted, cultural industries. This means that the universities, in addition to improving the level of individual’s knowledge, should increase their cultural capital and educational level. This may occur in Western societies, but the two research projects conducted in Tehran, on the family and women's groups of different classes enjoying varying economic, social, cultural and educational levels, imply that there is not a considerable difference between the academic and non-academic individuals in the use of cultural goods. In other words, universities had not been able to increase the cultural activities of the people up to the level at which their cultural capital level is also raised. Another important point is that the theories of ​​the Western world do not necessarily respond accordingly in our society because our society is in transition from a traditional path towards the modernization and finally to amodernity (Berman, 1389).
    Keywords: Cultural Capital, Cultural Goods, Academic Education, University
  • Mohammad Amin Ghaneirad, Abolfazl Morshedi Page 123
    Scientists seek to establish and maintain relationships with society and different groups of people, but these relationships have been rather one-directional and based on monologue logic flowing from scientists to the lay. During recent decades, however, the science and society relationships have witnessed changes: facilitating processes of dialogical and encouraging open/mutual participation. The present paper, while reviewing the literature, theoretical views and experiences of other countries, takes a glance at the Iranian situation and seeks to answer the following questions: 1- How have been the forms of science and society relations during recent decades? 2- What relations have exhibited these formations, echoing changes of society’s forms? 3- What parallels exist between forms of contemporary democracy and forms of science and society relations? 4- How the Iranian situation of science and society relations can be organized in a more democratic direction? The first section of the paper based on the study of the existing literature presents forms of science and society relations in three models of public deficit, public engagement, and public participation. The second section examines the link between three categories of science, society and democracy to clarify symmetry between these conceptual formulations with social changes and shifts in contemporary democracy forms. The finding of the paper shows the emergence of cultural and technological changes and that genesis of late modernity or postmodern society has been effective in democratization of knowledge and society. The final section of paper proposes several ideas for developing democratic processes in science and social relations in the country.
    Keywords: Science, Society: Democratization of Knowledge, Public Deficit Model, Public Engagement Model, Public Participation Model
  • Seyed Zia Hashemi, Mohsen Gholami Page 193
    This article seeks to analyze the mechanisms of Iran’s education system, using the critical theories, especially that of Ivan Ilich. First, we discuss the social issues which can be traced to education system’s mechanisms, directly or either indirectly. Then these issues are analyzed through the lens of critical theories, during which the relationship between some traits of the mechanisms of Iran’s education system, its malfunctions and dysfunctions of the system are unraveled. Based on this analysis we propose some solutions to amend the education system. Overwhelming emphasis that the state recruitment system puts on certificates makes people obey the rules of education system blindly in order to gain formal qualifications and certificates. Some traits of education system such as categorizing based on age and certificate, centralized curricular materials, hegemony of specialists, mandatory schooling, long years of education and schooling, and so on, sprang up numerous educational and social problems. The proposed solution is that education system and the state recruitment system must change radically in order to regain efficiency.
    Keywords: Education, Education System Mechanisms, Social Issues, Critical Theory, Ivan Illich