فهرست مطالب

نشریه جامعه شناسی آموزش و پرورش
پیاپی 4 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آرمان حیدری *، عباس رمضانی باصری صفحات 7-36
    دین، هویت دینی و رسانه ها نقشی مهم و اساسی در تعریف و جهت دهی زندگی نوجوانان و جوانان هر جامعه ای، به ویژه جوامعی اسلامی مانند ایران دارد. اما در خصوص پیوند دین و رسانه ها، به ویژه رسانه های نوین خارجی، افراد زیادی معتقدند این رسانه ها با انتشار و پخش آراء، تصاویر، اندیشه های گوناگون، متفاوت و معارض با ارزش های دینی زمینه تضعیف هویت دینی افراد را فراهم می کنند. بنابراین، امروزه به نظر می رسد اظهار نظر پیرامون تغییر و تحولات هویت دینی جوانان و نوجوانان بدون توجه به نقش رسانه ها ناقص و ناکافی باشد. از این رو، مقاله حاضر به بررسی رابطه استفاده از ماهواره و اینترنت با هویت دینی دانش آموزان متوسطه شهر مرودشت پرداخته است. روش بررسی مطالعه، پیمایشی بوده و از ابزار پرسشنامه و روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای برای جمع آوری داده ها استفاده شده است.
    براساس نتایج تحقیق، همبستگی هر دو متغیر استفاده از اینترنت و ماهواره با هر سه بعد هویت دینی دانش آموزان منفی و معنی دار بوده است. بالاترین همبستگی استفاده از اینترنت با ابعاد هویت دینی، به ترتیب، در ابعاد عملی (53/.-)، احساسی (52/.-) و اعتقادی (49/.-) بوده است. بالاترین همبستگی متغیر استفاده از ماهواره با هویت دینی، به ترتیب، در ابعاد عملی (53/.-)، احساسی (44/.-) و اعتقادی (39/.-) بوده است. بدین ترتیب، می توان گفت استفاده بیشتر از رسانه های ماهواره و اینترنت در راستای کاهش هویت دینی دانش آموزان متوسطه مورد بررسی در ابعاد سه گانه عملی، احساسی و اعتقادی بوده است.
    کلیدواژگان: هویت دینی، ماهواره، اینترنت، دانش آموزان متوسطه، مرودشت
  • بیژن زارع *، توحید دادخواه صفحات 37-70
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه ادراک عدالت سازمانی و رضایت شغلی کارکنان سازمان های اداری می پردازد. ادراک عدالت سازمانی دارای سه مولفه ادراک عدالت توزیعی، ادراک عدالت رویه ای، و ادراک عدالت مراوده ای در نظر گرفته شد و ابعاد رضایت شغلی نیز رضایت از ماهیت کار، رضایت از حقوق و مزایا، رضایت از سرپرست و مدیر، رضایت از ترفیعات، و رضایت از همکاران است. نمونه مورد مطالعه 265 نفر از کارکنان اداره کل آموزش و پرورش استان مازندران و دانشگاه مازندران را شامل می شود.
    یافته های پژوهش نشان داد که ادراک عدالت سازمانی 2/62 درصد از تغییرات رضایت شغلی را توضیح می دهد. همچنین هر یک از مولفه های ادراک عدالت سازمانی نیز تاثیر معناداری بر رضایت شغلی کارکنان دارند.
    کلیدواژگان: ادراک عدالت سازمانی، رضایت شغلی، ادراک عدالت توزیعی، ادراک عدالت رویه ای، ادراک عدالت مراوده ای
  • فریبا سیدان *، سعیده حسامی صفحات 71-104
    در سال های اخیر دگرگونی های بنیادی و اساسی در وضعیت زنان به وقوع پیوسته و منجر به تحولاتی در زمینه چندگانگی نقش و جایگاه اجتماعی آنان در بخش هایی از جامعه شده است. برخی از پژوهشگران بر آن اند که نقش های چندگانه اجتماعی، شغلی و خانوادگی منابع گوناگونی هستند که منافع متعددی را در اختیار افراد قرار می دهد و پاداش ها و امتیازت متعددی را به همراه آورده بر کیفیت زندگی زنان می افزایند. این پژوهش با بهره گیری از مبانی نظری تئوری کنش متقابل نمادی و با توجه به دیدگاه مارکز در زمینه تعادل نقش، به سنجش رابطه بین این متغیر و کیفیت زندگی زنان پرداخته است. جامعه آماری این بررسی متشکل از زنان شاغل، متاهل، دارای فرزند و ساکن در شهرسنندج است وحجم نمونه، 290 نفر از زنان شاغل در آموزش و پرورش شهرسنندج را دربرمی گیرد که به روش نمونه گیری تصادفی سهمیه ای انتخاب شده اند. بر اساس یافته های تحقیق، زنان با ازدواج نه چندان زودهنگام خود (میانگین سن ازدواج 36/24) از فرصت های تحصیلی و شغلی خود به خوبی بهره برده و همراه همسرانشان، سرمایه های فرهنگی مطلوبی دارند و این امر به برقراری توازن بین نقش های خانوادگی و شغلی آنها کمک بسزایی کرده است. یافته ها نشان می دهد بین میزان تعادل در نقش های شغلی و خانوادگی و کیفیت زندگی زنان ارتباط معناداری وجود دارد. یافته های حاصل از رگرسیون چندگانه نیز حاکی از آن است که متغیر های میزان تحصیلات همسر و تعادل نقش، 36 درصد از واریانس متغیر کیفیت زندگی زنان را تبیین می کنند. با توجه به رابطه تحصیلات همسران و کیفیت زندگی زنان، می توان دریافت زندگی زنان ایرانی تا حدود زیادی تحت تاثیر نگرش و رفتار های شوهرانشان در خانواده است که معمولا شرایط دست یابی به فرصت های پیشرفت از طریق اشتغال را برای ایشان تسهیل کرده بر کیفیت زندگی آنان می افزاید.
    کلیدواژگان: نقش های شغلی، نقش های خانوادگی، تعادل نقش، زنان، کیفیت زندگی
  • آمنه صدیقیان بید گلی *، زهرا روزی بیدگلی صفحات 105-138
    نوگرایی تحولی در نظام ارزشی، شناختی و رفتاری افراد است که در اثر فرایند کلان نوسازی ایجاد می شود و افراد را به ایفاکنندگان موثر نقش ها در سطح نهادی و سازمانی نوسازی تبدیل می کند و وجود آن یکی از عوامل مهم تسهیل کننده فرایند نوسازی و صنعتی شدن است. حال مسئله این است که اقشار مختلف جامعه در این شرایط چه میزان نوگرا شده اند؟ و این نوگرایی تحت تاثیر چه عواملی است؟
    در این پژوهش نوگرایی از ترکیب نه متغیر علم گرایی، تساوی طلبی، گرایش جهانی، پیشرفت گرایی، استقلال طلبی، گرایش مدنی، گرایش دموکراتیک، ریسک پذیری و پذیرش تجربیات جدید بررسی می شود.
    روش این پژوهش کمی است و با استفاده از روش های مطالعه اسنادی و پیمایش استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را دبیران زن دبیرستان های شهر تهران تشکیل می دهند. جمعیت نمونه پس از نمونه گیری با استفاده از فرمول کوکران و سهمیه بندی مناطق به شیوه های آماری 260 نفر انتخاب شده است که از سه ناحیه آموزش و پرورش 2 و7 و16 نمادهای طبقات بالا، متوسط و پایین و با سهمیه بندی محاسبه شده است. بر اساس یافته های پژوهش. 7 درصد جمعیت نمونه دارای نوگرایی با میزان بالا بوده اند. سال های تحصیل و پایگاه اجتماعی دو متغیری هستند که با میزان نوگرایی رابطه معنادار دارد و ارتباط معنادار سایر متغیرهای لحاظ شده، تایید نشد.
    کلیدواژگان: نوسازی، نوگرایی، زنان، تفکر مدرن، دبیران
  • مریم کیان * صفحات 139-174
    دوره نوجوانی و دانش آموزی دوره اوج نیازهای اوقات فراغت است. نوجوانان در مقایسه با سایر افراد فرصت های بیشتر و مسئولیت های کمتری دارند و اوقات فراغت برای آنان زمینه ای برای اجتماعی شدن و شکل گیری هویت تلقی می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی و مقایسه نحوه گذراندن اوقات فراغت دانش آموزان مدارس عادی و استعداد درخشان شهر یزد است. بدین منظور، از روش پژوهش توصیفی زمینه یاب استفاده شده و جامعه پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر پایه سوم دوره متوسطه ناحیه دو شهر یزد به تعداد 340 نفر بوده است. بر اساس جدول مورگان، حجم نمونه 180 نفر تعیین شد که در دو گروه 90 نفری دانش آموزان مدارس عادی و استعداد درخشان به شکل تصادفی طبقه ای گزینش شدند. داده ها از طریق پرسشنامه جمع آوری و برای تحلیل آنها از آمار توصیفی و استنباطی در قالب آزمون t مستقل استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که دانش آموزان مدارس عادی اوقات بیشتری را به فعالیت های ورزشی، ارتباط با دوستان و همسالان و انجام فعالیت های مذهبی اختصاص می دهند. از سوی دیگر، دانش آموزان استعداد درخشان اوقات بیشتری را برای بودن با خانواده و استفاده از محصولات فرهنگی سپری می کنند. اما میزان سرگرمی با کامپیوتر در هر دو گروه یکسان است. یافته های پژوهش حاضر بر ضرورت توجه مسئولان، برنامه ریزان و والدین را به مسئله برنا مه ریزی اوقات فراغت برای دوره حساس نوجوانی تاکید می کند. در این باره، برنا مه ریزی های اثربخش تر به منظور استفاده بهینه از اوقات فراغت در زمینه غنی سازی فعالیت های ورزشی، ارتباط با دوستان و همسالان و فعالیت های مذهبی برای دانش آموزان مدارس استعداد درخشان توصیه می شود. همچنین اختصاص اوقات بیشتر برای بودن در کنار خانواده و استفاده اثربخش از محصولات فرهنگی برای گروه دانش آموزان مدارس عادی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، دوره تحصیلی متوسطه، مدرسه دولتی، مدرسه استعداد درخشان
  • سیدضیاء هاشمی *، مژده قربان علیزاده صفحات 175-207
    بخش عمده هویت ملی توسط نظام آموزش و پرورش بازتولید می شود و کتب جامعه شناسی در این روند نقش مهمی ایفا می کنند. این پژوهش به نقش کتب جامعه شناسی 1و 2 در انتقال هویت ملی پرداخته است. روش تحقیق تحلیل محتوای کمی و کیفی و واحد تحلیل مضمون است. مولفه های هویت ملی عبارت اند از: نمادها، وقایع و رخدادها، ارزش ها، میراث فرهنگی، مشاهیر و شخصیت ها. نتایج تحلیل کمی نشان می دهد که 378 مورد به هویت ملی اشاره شده است و کتاب جامعه شناسی 2، 65% مولفه ها را دربردارد. مولفه ارزش های ملی با 46% بیش از سایرین مورد توجه قرار گرفته است. در بخش کیفی نیز تنوع مولفه ارزش های ملی بیشتر بوده و عملکرد کتاب جامعه شناسی 2 بهتر است. همچنین، نبود توازن در بیان مولفه ها، تنوع مولفه ها به ویژه ارزش های ملی، ضعف در اقناع سازی، محدودیت زمانی و مکانی مولفه ها، بی توجهی به شخصیت های علمی معاصر، بیان کلیشه ها و... برخی از نتایج تحقیق کیفی هستند.
    کلیدواژگان: هویت ملی، کتب جامعه شناسی، دوره متوسطه، تحلیل محتوا
|
  • Arman Heidari *, Abbas Ramezani Baseri Pages 7-36
    Religion، identity and media play major role in defining and directing the lives of young people in every community، especially in Islamic countries such as Iran. Concerning the connection between religion and the media، in particular، new foreign media، many people believe that the media undermine the religious identity of the people by distributing and displaying opinions، images and ideas، which are against and in conflict with religious values. Another fact is that commenting on the youths and teens’ religious transformation، regardless of the media seems insufficient and incomplete. The present study investigates the relationship between media، i. e. the internet and satellite programs، and religious identity of high school students in Marvdasht. To overcome the objectives of study، we employed a survey research via providing a questionnaire to collect data. Participants are also chosen through a cluster sampling technique to fit the study requirement. Findings reveal a negative and significant correlation between the two variables، i. e. using the internet and satellite، and three dimensions of religious identity of students. The highest correlations between using the internet and three dimensions of religious identity are found in practical، emotional and ideological dimensions، (-0. 53)، (-0. 44) and (-0. 39) respectively. Thus، it might be concluded that، greater use of satellite and the internet aim to reduce the religious identity of the studied high school students in three practical، emotional and ideological dimensions.
    Keywords: Religious identity, satellite, internet, high school students
  • Bizhan Zare *, Tohid Dadkhah Pages 37-70
    The main goal of this study is to examine the relationship between perceived organizational justice and job satisfaction of administrative staff. Perceived organizational justice comprises of three components، namely: distributive justice، procedural justice، and interactional justice. The dimensions of job satisfaction are: satisfaction of the nature of the work، satisfaction with pay and benefits، the consent of the administrator، promotion satisfaction، and satisfaction of partners. The sample consisted of 265 employees who work at the office of Education of Mazandaran province and the University of Mazandaran. Findings indicate that organizational justice perception explains 62. 2 percent of the changes in job satisfaction. Additionally، each of the components of perceived organizational justice showed significant effect on job satisfaction. It becomes evident that there is a great consistency between the employed theory and empirical findings.
    Keywords: Perception of organizational justice, job satisfaction, perception of distributive justice, perception of procedural justice, perception of interactional justice
  • Fariba Seydan *, Sadieh Hesami Pages 71-104
    In recent years، fundamental changes have taken place in women’s status which consequently resulted in modification of women’s roles and their social standings in some sections of society. Some researchers believe that multiple social، career، and family roles are different resources accruing much benefit to individuals and bring about numerous privileges and rewards that improve women’s quality of life. The present study investigates the relationship between women’s role balance and their quality of life. To this end، the population of study consists of female teachers of the department of Education in Sanandaj city who are married and have children. The sample comprises of 290 individuals who were randomly chosen through quota sampling method. The selected women are all official employees working as teachers for the department of Education. Data is collected via a questionnaire. Findingsdisplay significant relationship between the extent of role balance and quality of life. The results of multiple regression analysis reveal that role balance and husbands’ education explain 36 percent of variance of women’s quality of life. The relationship between husbands’ education and women’s quality of life indicate that husbands’ attitude and behavior have significant effect on lives of women.
    Keywords: Family, women\'s employment, role balance, quality of life
  • Ameneh Sedighian Bidgoli *, Zahra Rozi Bidgoli Pages 105-138
    Modernism is an evolution in individuals’ value، recognition، and behavior system، formed as a result of modernization macro process، changing individuals to efficient role players in organizational and institutional level; and serving as a facilitator for modernization and industrialization. Now، the question is that how much have society’s different groups been modernized? And then، what factors might affect the modernization? In this study، modernism is analyzed by combination of nine variables including scientism، egalitarianism، global attitude، risk taking، and accepting new experiences. Considering the modernization theories، the relationship between education duration، teaching period، having rural or urban origin، media partnership، age، social and economic status، social participation variables with modernism are also investigated. essentially is quantity based in design and has widely enjoyed survey research approach and techniques to study the documents for data collection. The population of study consists of female teachers of high schools in Tehran and the sample comprised of 260 individuals who were randomly chosen from different educational districts of Tehran، i. e. 2، 7، and 16، as the representative of high، medium، and low social category. Findings indicate that 67. 7 percent of the participants enjoyed modernism. Education duration and social status are identified as two variables having significant relationship with level of modernism. independency، civil attitude، democratic attitude،This research.
    Keywords: Modernization, modernism, women, modern thought, teachers
  • Maryam Kian * Pages 139-174
    Adolescence is a period of leisure needs. Adolescents، compared to other age groups، have more opportunities and fewer responsibilities. Leisure time is seen as a basis for socialization and identity formation during adolescence purpose of this study is to compare the recreation of talented and regular school. The students research method is employed. The study population comprises all third grade high school male students in Yazd، i. e. 340 students. With respect to the sample، 180 students who are then assigned in two separate groups of 90 students are determined for the study. Data is collected through a questionnaire and analyzed via independent t-test. students have more time to exercise، deal with friends and peers، and do religious activities. On the other hand، talented students have more time to spend with their family and cultural products and issues. However، computer entertainments are similar in both groups. Findings reveal that leisure time for adolescents is an important issue requiring close consideration for planning. in Yazd. To overcome the objective of the study، a descriptiveFindings reveal that regular high school.
    Keywords: Leisure, time, secondary school, public school, talented school
  • Seyed Ziya Hashemi *, Mojdeh Ghorbanalizade Pages 175-207
    Much of national identity is reproduced by education. In this regard، textbooks of sociology play an important role. The aim of this study is to investigate the role of textbooks of sociology 1 and 2 in the transfer of national identity. A qualitative and quantitative content analysis approach was employed to this study. Theme was considered as the unit of analysis and components of national identity were identified as symbols، events، values، heritage، celebrities and personalities. The results of quantitative analysis reveal that the national identity has been referred to in about 378 of cases. Textbook of Sociology 2 has allocated 65% of its component to national identity. National values are considered to be applied 46% more than other components. Qualitative findings show more diverse results with respect to the component of national values. Therefore performance of sociology textbook 2 is better in this respect. Some results of the qualitative analysis are imbalance in the expression of the variety of components، especially the national values، excessive use of images، lack of convincing، constraints of time and space components، lack of attention to contemporary scientific celebrities، etc.
    Keywords: National identity, sociology text books, high school, content, analysis