فهرست مطالب

مطالعات بین المللی پلیس - پیاپی 10 (تابستان 1391)

فصلنامه مطالعات بین المللی پلیس
پیاپی 10 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آیت باقری، ارسلان رضایی، مهسا شیمن صفحه 5
    موضوع پیش گیری و مقابله با فساد مالی واقتصادی، یکی ازمقولات مهم در سیاست جنایی کشورها است.چگونگی تدوین یک سیاست جنایی خوب و موثر برای مقابله با فساد، به ویژه در سطح کارکنان دولت همیشه دغدغه ی دولت ها بوده‎ است. زیرا فساد اقتصادی ومالی، علاوه بر وارد آوردن لطمات و صدمات جدی به نظام اقتصادی و رقابت سالم و آزاد تجاری، گاه دارای جنبه ی امنیت، و آسایش عمومی است و هم زمان به اعتماد عمومی نسبت به دولت و نهادهای دولتی نیز صدمه واردمی آورد.
    کشورها از لحاظ میزان جرایم مالی و اقتصادی در قلمرو خود متفاوت اند. چنان که برخی واجد بیشترین میزان فساد گردیده اند و برخی دیگر توانسته اند این آمار را به سطحی قابل تحمل در جامعه برسانند. در مورد مقابله با این جرایم روی کردهای مختلف در جهان وجوددارد، برخی از کشورها اقدامات غیرکیفری و پیش گیرانه را برای مهار این جرایم برگزیده اند و برخی دیگر پاسخ های کیفری را مناسب دیده اند؛ برخی از کشورها نیز ترکیبی از پاسخ های کنشی و واکنشی را به عنوان یک سیاست جنایی منسجم و موثر برای مقابله با مفاسد اقتصادی و مالی انتخاب نموده اند.
    ازآن جاکه جرایم مالی و اقتصادی از نظر ماهیت جنبه ی سازمان یافته و فراملی دارند، این جرایم وارد عرصه ی بین المللی نیز شده اند. ازاین رو مقابله با این جرایم به همکاری و مساعدت کشورهای مختلف با یک دیگر نیازدارد. به این ترتیب، مبارزه با جرایم اقتصادی به جنبشی جهانی تبدیل شده است و یک سیاست حمایتی بین المللی را می طلبد.
    تصویب کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با فساد مالی و اقتصادی، که در شهر مریدای مکزیک به امضای دولت های عضو رسیده است و به آن کنوانسیون مریدا نیز گفته می شود، پاسخی به این نیاز بوده است. همان طور که در مقدمه ی این کنوانسیون آمده است، با درنظرگرفتن این امر که پدیده ی فساد، دیگر به یک کشور و قلمرو خاص مختص و منحصر نیست و بیش ازپیش جنبه ی فراملی به خود گرفته است، دراین کنوانسیون مقرراتی هماهنگ کننده و الزام آور از طرف سازمان ملل متحد مقررشده و به دولت های عضو تکلیف شده است. این سند که بیان گر سیاست جهانی برای مبارزه با فساد است، رویه ی دولت های عضو درمسیر مقابله با فساد را هماهنگ و تکمیل نموده است و با تعیین اقدامات کنشی و واکنشی کیفری و غیرکیفری و راهبردهای دیگر به نحوی موثر دولت های عضو این کنوانسیون را برای مقابله با فساد مالی و اقتصادی هدایت نموده است. ازآن جاکه این کنوانسیون، ازجمله اسناد الزام آور در عرصه ی بین المللی محسوب می شود، هردولت، با الحاق خود به این‎ سند تعهدات و الزاماتی را نیز می پذیرد و به اجرای این تعهدات ملزم می شود. با پیوستن دولت جمهوری اسلامی ایران به این کنوانسیون، تکالیفی در زمینه ی قانون گذاری، اجرایی، و همکاری های بین المللی بر این دولت بارشده است. این تکالیف، همان مقررات کنوانسیون است که برای مبارزه ی هماهنگ و موثر با پدیده ی فساد مالی و اقتصادی، از طرف دولت های عضو در کنوانسیون گنجانده شده است که در مقاله ی حاضر طی چهار گفتار، به بررسی مختصر آن خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: کنوانسیون مریدا، قانون مجازات اسلامی، جرم انگاری، فساد مالی، رشوه، اختلاس، کلاه برداری
  • النا ولادولسکو ترجمه: محمد بارانی، حمیدرضا نیکوکار صفحه 27
    فعالیت های شبکه های جرایم سازمان یافته شکلی پیچیده تر و گسترده تر از گذشته پیداکرده و وارد عرصه ی بین المللی شده است. تروریست ها بیش ازپیش از رخ دادهای خارج از کشور الهام می گیرند و حملاتی فرامرزی را طراحی می کنند. با رشد اینترنت پهن باند و ابزارهای موبایل، جرایم سازمان یافته ی اینترنتی نیز افزایش یافته و مجرمان و بزه دیدگان امروز در مناطقی دیده می شوند که پیش تر به اینترنت دسترسی محدود داشتند. با وجود همه ی تلاش های نهادهای ملی و محلی. اجرای قانون از طریق اتحادیه ی اروپا، این نهادها نمی توانند بدون همکاری با یک دیگر راه به جایی ببرند. نیاز به روی کردی چندجانبه کتمان ناپذیر است و نقش حیاتی پلیس اروپا (یوروپل) بیش ازپیش شناخته شده است. پلیس اروپا هم چنین با 18 کشور غیر اروپایی، 9 سازمان و نهاد اروپایی، و 3 سازمان بین المللی دیگر (که نام همه در این متن آمده) همکاری می کند. همکاری با پلیس بین الملل (اینترپل) و نهادهای اتحادیه ی اروپا هم چون دادگستری اروپا (یوروجاست)، دانشکده ی پلیس اروپا (سی ای پل) و سازمان مدیریت همکاری عملیاتی در مرزهای خارجی کشورهای عضو اتحادیه ی اروپا (فرانتکس) حیطه ی کار پلیس اروپا را به میزان زیادی گسترش می دهد (گزارش عمومی فعالیت های پلیس اروپا در سال 2011). پلیس بین الملل با همکاری سازمان های پلیس در کشورهای عضو، 29 عملیات در سال 2011 انجام داده است. این عملیات در همه ی مناطق دنیا انجام شده و انواع مختلف جرایم را هدف قرارداده اند. تعدادی از این عملیات با همکاری سازمان های ملی و منطقه ای اجرای قانون سازمان دهی و اجراشده اند (گزارش سالانه ی پلیس بین الملل در سال 2011).
    کلیدواژگان: هدف، وظایف اصلی، دستور کار، موافقت نامه، عملیات
  • مجید بزرگمهری، غلامرضا آزادی صفحه 43
  • غلامحسین بیابانی، حمید سوری صفحه 61
    در دودهه ی اخیر تغییرات چشم گیری در اشکال مختلف قاچاق انسان به وجودآمده است. اما پدیده ای جدید و تازه برای یک کشور خاص نیست، بلکه پدیده ای جهانی است، حقیقتی و غیرقابل انکار در بسیاری از کشورها. قربانیان این جرم مردان و زنان و کودکانی هستند که مورد بهره کشی و سوءاستفاده قرارمی گیرند. برآوردها بیان گر آن است که حداقل 12 میلیون نفر (در جهان) در وضعیت کار اجباری گرفتاراند و حدود یک پنجم این افراد در نتیجه ی قاچاق انسان، به استثمارکشیده شده اند. این شکل از بردگی مدرن، از پرمنفعت ترین و وحشتناک ترین تجارت های دنیا است که به لحاظ درآمد بالا برای جرایم سازمان دهی شده سریع ترین میزان رشد را دارد و یکی از مهم ترین جرایم روزافزون بین المللی است؛ زیرا قاچاق چیان انسان در ازای دریافت مبالغ هنگفت، به واردکردن افراد به کشورهایی دیگر اقدام می کنند که این افراد تبعه یا مقیم دائمی آن کشور محسوب نمی شوند. سازمان های قاچاق انسان، مردم را به طمع پیداکردن کار خوب با درآمد عالی در خارج از کشور از طریق تبلیغات در روزنامه، اینترنت، یا آژانس های استخدامی جذب می کنند تا بتوانند زمینه ی قاچاق قربانیان را فراهم سازند. در این مقاله، نویسندگان ضمن بررسی ابعاد قاچاق انسان، به عناصر اصلی قاچاق انسان، اشکال و مفاهیم و شاخص های آن می پردازند.
    کلیدواژگان: قاچاق انسان، مهاجرت، قاچاق نیروی کار، کار اجباری، جرم بین المللی
  • مهدی جلالی، حمیدرضا سعیدزاده صفحه 74
    جرم های سازمان یافته ی فراملی، تهدیدی بسیاربزرگ علیه بشریت، کشورها و دولت ها محسوب می شوند. این جنایات، تاثیری بسیارعمیق بر اقتصاد کشورها و نیز فرهنگ و سیاست آن ها دارد. در بسیاری از جرایم، ازجمله جرایم سازمان یافته، مجرم برای گریز از مجازات، به راحتی از مرزهای محل وقوع جرم گذشته، به کشوری دیگر وارد می شود تا اعمال کیفر را دست کم به تعویق اندازد. در این بین، دولت ها افرادی (که به علت ارتکاب جرم، تحت تعقیب مقامات قضایی دولتی دیگر قرارگرفته یا محکوم شده اند و به قلمرو آن ها فرارکرده اند) را طبق شرایطی خاص به یک دیگر مستردمی دارند. استرداد، این امکان را فراهم می کند که مجرم در کشور محل وقوع جرم محاکمه ای شود و به این ترتیب از صدور حکم چندگانه پرهیز گردد.
    جرایم سازمان یافته فقط به کشورهایی خاص محدود نمی شود و در گستره ای فراتر از مرزهای بین المللی توسعه یافته و درمجموع، فعالیت گروه های جرایم سازمان یافته شکلی جهانی به خود گرفته است. پس همکاری بین المللی از جمله در مورد استرداد مجرمان، بسیارضروری و حیاتی به نظرمی رسد. در این زمینه اتخاذ تدابیری مناسب (شامل گسترش استرداد یا تفاهم نامه های دوجانبه و چندجانبه، منطقه ای و فرامنطقه ای، گردهمایی ها و نشت های بین المللی، و اجرای عملیات مشترک) امری ضروری به شمارمی آید. و به این ترتیب افراد می دانند که نمی توانند به راحتی مرتکب جرم شوند و به هرجا که بخواهند فرارکنند. آن ها خواهنددانست که بالاخره مستردمی‎ شوند و تسلیم عدالت خواهندشد. بنابراین، هدف از نگارش این مقاله، بررسی ابعاد مختلف جرایم سازمان یافته ی بین المللی و استرداد مجرمان است.
    کلیدواژگان: جرایم سازمان یافته، استرداد، سازمان های جنایی، اینترپل
  • علی سعادت، ارشد بختیاری صفحه 103
    به نظرمی رسد با روند رو به افزایش وابستگی های متقابل و تاثیرگذاری پدیده ها بر روی یک دیگر، حل بسیاری از مشکلات و معضلات امنیتی در گرو همکاری های متقابل و سازمان یافته ی فراملی قرارگرفته باشد. در این میان بسیاری از صاحب نظران هم گرایی معتقداند با همکاری در زمینه های کاربردی می توان روند هم گرایی در یک نهاد بین المللی را سرعت بخشد. در این مقاله، با روی کردی تحلیلی- توصیفی ابتدا به نقش هم گرایی منطقه ای و همکاری های فراملی در مواجهه با مشکلات امنیتی پرداخته می شود و سپس با شرحی مختصر از تاریخچه ی همکاری های آموزشی پلیسی، روند تشکیل سازمان بین المللی «اینترپا»، وظایف و کارکردهای آن، و با استفاده از نظریات «کارکردگرایی و نوکارکردگرایی» نقش این سازمان را در افزایش کارکردهای آموزشی در مراکز علمی- پلیسی جمهوری اسلامی ایران، و در نهایت تولید امنیت تبیین می شود. نویسندگان مقاله بر این باوراند که هم کاری در زمینه های آموزشی چون تشریک مساعی برای انتقال تجربیات مدیریتی، بازدیدهای آموزشی، مبادله ی استاد و دانشجو، استفاده از یافته های پژوهشی، انجام طرح های پژوهشی مشترک، برگزاری سمینارها، همایش های علمی- کاربردی و... ضمن ایجاد فهم مشترک از تهدید راهی میانه برای هم گرایی پلیسی در منطقه و سپس محیط بین المللی محسوب می شود.
    هدف، پاسخ گویی به این دوسوال اساسی است که «آیا همکاری های آموزشی- فنی باعث افزایش همکاری های منطقه ای در سایر زمینه های پلیسی و در نهایت مبارزه با جرم می شود؟»پیوستن ج.ا.ایران به این سازمان بین المللی، چه دستاوردهایی برای نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران خواهدداشت؟»
    کلیدواژگان: هم گرایی منطقه ای، اینترپا، همکاری های آموزشی، پلیسی
  • معصومه زواریان صفحه 123
    افزایش جرایم سازمان یافته و فرامرزی با جهانی سازی در ارتباط است پیشگیری و مبارزه با جرایمی همچون تروریسم، پولشویی، جرایم سایبر و قاچاق انسان مستلزم توسعه فنون نوین تحقیقاتی و روش های دراز مدت و پیچیده است. اولویت های جدید در زمینه حفظ نظم و برقراری امنیت نقش سنتی پلیس را در عصر جدید تغییر داده و آن را گسترده تر و پیچیده تر کرده است. پیچیدگی وظایف پلیسی از یک سو ناشی از پدیده جهانی سازی و آزاد سازی تبادلات و تاثیر فن آوری های نوین و از سوی دیگر تغییرات سریع است که مشخصه جوامع امروزی و نیز سازمان های پلیسی است. در برابر فعالیت های جنایی و تهدیدات سازمان یافته، پیچیده و بی عیب و نقص مداخله پلیس حرفه ای، پیشرفته، منابع انسانی توانمند، انگیزه قوی و تغییرات ضروری است. در این متن ابتدا مفاهیم و مبانی نظری در این حوزه سپس بررسی مدیریت دانش پلیسی از طریق رویکرد مطالعه تطبیقی مطرح شده است. برای طراحی و پیاده سازی یک مدل بهینه مدیریت دانش نیاز است از تجربیات نهادهای مشابه در کشورهای مختلف استفاده شود تا بر اساس آن بتوان به پیاده سازی مدیریت دانش پرداخت. در این مقاله دو کشور ترکیه و آمریکا به عنوان کشورهای منتخب به منظور الگو برداری در زمینه مدیریت دانش شناسایی شدند نیروی انتظامی می تواند با شاخص یابی از این دو کشور در مدیریت دانش پلیسی به شیوه رویکرد تطبیقی بهره مند شود.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مدیریت پلیسی، دانش پلیسی، فرهنگ پلیسی، رویکرد تطبیقی، شاخص یابی
|
  • Ayat Bagheri, Arsalan Rezaei, Mahsa Shiman Page 5
    Preventing and combatting financial and economical corruption are considered as two important issues in criminal policy of each country. For long time, formulating effective and efficient policies to combat corruption particularly among state-staffs has been a great concern of all governments. As financial crimes are transnational and organized in nature, they have entered through international domain, though combating these crimes demands cooperation and assistance of all countries. Due to this reason, combatting this crime has become a global movement that requires an international supportive policy.The ratification of United Nations convention against Corruption, signed by member countries in Merida, Mexico, is considered as a response to this need. As it is mentioned in the preamble of this Convention, corruption is not limited only to one country or territory, but it is a transnational phenomenon. This convention regulated by UN, includes coordinating regulations that should be followed by all states. Whereas this convention is considered as a binding document in international arena, accepting this convention also makes countries committed to obey its regulations. By accession to this convention,I.R. Iran is bound to do some actions in the field of legislation, execution and international cooperation that are studied in this article.
    Keywords: Merida Convention, penal code, corruption, bribery, embezzlement
  • Elena Vladulescu Page 27
    The activities of organized crime networks are now more complex, diverse and international than they have ever been. Terrorists are increasingly inspired by events far from home, and conspire across borders to prepare attacks. Internetfacilitated organized crime will continue to increase in line with uptake of broadband internet and mobile devices, finding new offenders and victims in areas of the world where internet access was previously limited. Despite the best efforts of local and national law enforcement agencies throughout the EU, they cannot succeed in isolation. A multilateral approach is indispensable and EUROPOL’s crucial role is increasingly recognized. EUROPOL additionallycooperates externally with 18 non-EU countries, nine EU bodies and agencies and three other international organizations (all listed in this report). Cooperation with INTERPOL and EU agencies such as Eurojust, CEPOL and Frontex greatly enhances EUROPOL’s overall reach (General Report on Europol’s activities in 2011).INTERPOL, working in conjunction with police in its member countries, carried out 29 operations during 2011. Operationswere conducted in all regions of the world and targeted a variety of different crime types. A number of operations were organized and conducted with national and regional law enforcement partners (INTERPOL`s annual report for 2011).
    Keywords: objective, main functions, mandate, agreements, operations
  • Dr. Majid Bozorgmehri, Gholamreza Azadi Page 43
    Today, fighting against terrorism is a tremendous challenge for countries in the international community. All the Western, African and Asian countries are currently influenced by this phenomenon. It is quite argumentative that what is the source of this organized crime and basically what violence is considered as terrorist activity. In this regard, each country has its own definition about terrorism according to its policy, so undertakes several actions against it. Russian Federation has been sensitive towards fighting against terrorism in recent decades. Russian Empire has always taken radical reactions against domestic riots and disintegrative movements, therefore; some people believe that current policy of Russian Federation about terrorism resembles that offormer Russian Empire. This article attempts to assess Russian Federation polices and approaches toward terrorism. In addition, it also tries to identify what organizations areinvolved in combatting this crime in Russian policing and security institutions and what groups are considered as the foci of terrorist activities.
    Keywords: Terrorism, Russian Federation, International Community
  • Gholamhossein Biabani, Hamid Souri Page 61
    Significant changes have occurred in several human trafficking types in the last two decades. It is not a new phenomenon in a special country but it is worldwide. The victims of this kind of crime are men, women and children which have been exploited. The estimation indicates that at least 12 million people in the world are involved in forced labor and about one fifth of these victims are exploited due to human trafficking. This form of modern slavery is one of the most lucrative and frightening business in the world and is one of the most important international crime. Human trafficking organizations employ people in desire of finding good jobs with high income via newspaper advertisement, internet or employment agencies, to be able to provide grounds for victims human trafficking. In this article, the authors investigate different dimensions and concepts of human trafficking.
    Keywords: Human trafficking, Immigration, Human resource trafficking, Forced labor, International crime
  • Mehdi Jalali, Hamidreza Saeidzadeh Page 74
    Cross border organized crimes are grave menaces to human beings, countries, and governments. These crimes egregiously affect the economy, culture and the policies of a country. In most cases, the offender easily escapes across the borders to stay away from at least an immediate trial. Considering this fact, the governments, under statutory regulations, extradite offenders to the countries where the crimes were carried out. Extradition prevents multi criminal trials and makes it viable that the offender face trial in the country where he had committed the crime. Organized crimes are not constricted to special countries but have spread globally and maintain a cross border façade. Thus, the global cooperation to tackle them is particularly important and indispensable. In this regard, adapting proper policies, such as resolutions, bilateral and multilateral agreements, and international conferences and meetings can be certainly worthwhile. This paper aims to carefully study the different aspects of international organized crimes and the extradition of offenders.
    Keywords: Organized crimes, extradition, criminal organizations, Interpol
  • Ali Saadat, Arshad Bakhtiari Page 103
    It seems that based on the progressive trend of mutual dependence and mutual impact of phenomena, resolving many security problems and complexities depend on the mutual and transnational organized cooperation. Regarding this issue, many convergence authorities believe that it is possible to accelerate the convergence trend in an international institution. In this article aims to discuss the role of a regional convergence and transnational cooperation to deal with security problems with an analytical-descriptive approach and explain the role of this organization to enhance the educational efficiency of the science and police centers of Islamic republic of Iran and provide the security through a brief account of the history of instructional detective cooperation, the process of establishing Interpa International Organization, its duties and functions using the theories “functionalism and new functionalism”. The authors of this article believe thatworking together on such fields as cooperation for transferring management experiences, educational surveys, teacher and student exchange, using research findings, doing common research projects, holding seminars, scientificpractical meetings, etc., establishes a common understanding about threat that is a middle way for regional detective convergence in international atmosphere. Goal: answer to these two basic questions: 1. Do educational-technical cooperation increase regional cooperation on the other detective fields and fighting crime? 2. What results does Iran’s joining this internationalorganization the police force of Islamic republic of Iran?
    Keywords: regional convergence, Interpa, educational, detective
  • Masoomeh Zavarian Page 123
    Knowing the fact that transnational organized crime are related to globalization phenomenon, preventing and combatting crimes such as terrorism, money laundry, cyber-crime and human trafficking require utilizing new technologies and also conducting long-term methods in investigations. In the new era, priorities over ordering and public security changed the classic role of police and made it more developed and more complex. Police function complexities drives from globalization, laissez-faire and new technologies; moreover, it is influenced by rapid changes in all grounds that are an apparent feature of modern world. To fight against criminal activities and organized crime which are immensely complicated and impeccable now, police must have professionalstaff, competent human resources, tremendous enthusiasm and must be able to adapt to rapid changes. Firstly this paper explains related concepts and theoretical principles of this field then it explores comparative approaches of Knowledge Management (KM) and studies of policing. Designing a profound KM model requires employing expertise of similar organizations in various countries in order to implement KM in police organization.In this paper Turkey and the United States of America are considered as paradigms in this field. I.R. Iran Police can use a comparative study through benefiting from KM models.