فهرست مطالب

مطالعات بین المللی پلیس - پیاپی 16 (زمستان 1392)

فصلنامه مطالعات بین المللی پلیس
پیاپی 16 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابو محمد عسگرخانی، پیمان نمامیان، سهیل کبیری صفحات 9-32
    زمینه و هدف
    آمریکا و روسیه بزرگ ترین مسئولیت مقابله با «تروریسم هسته ای» را بر عهده دارند، چرا که مقادیر بسیار زیادی از مواد و سلاح های هسته ای جهان به آن ها تعلق دارد. در این مقاله به ابتکار جهانی آمریکا و روسیه در پیشگیری از تروریسم هسته ای پرداخته می شود.
    روش تحقیق: تحقیق حاضر به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است.
    یافته ها
    آمریکا و روسیه بنیادی ترین توانمندی ها از حیث واکنش ضد تروریسم را دارا می باشند. البته تفاوت چندانی برای تفکیک سیاست هایشان در قبال تروریسم هسته ای وجود ندارد؛ زیرا در مواردی که تفاوت در ارزیابی برخی ابعاد گسترش هسته ای وجود داشته باشد، این دو کشور متعهد شده اند اختلافات خود را محدود سازند. روسای جمهور آمریکا و روسیه برای افزایش سرعت و تزریق انرژی تازه به تلاش های دو جانبه خود، ابتکار جهانی نوینی برای مبارزه با تروریسم هسته ای در 15 جولای 2006 مطرح نمودند. از این رو، کشورهای موافق در 12 و 13 فوریه 2007، برای بررسی یک طرح کاربردی و روش های توسعه مشارکت، در ترکیه نشستی ترتیب دادند و موضوعات مبنایی گسترده را بررسی کردند. در پایان این نشست بیانیه ای برای اطلاع رسانی مذاکرات و برنامه کاری که باید طی سال های آتی گسترش یابد، صادر گردید.
    نتیجه گیری
    تمایل فزاینده گروه های تروریستی به استفاده از سلاح های هسته ای، تشدید اقدامات کنترلی برای پیشگیری از قاچاق مواد و تکنولوژی های هسته ای را ایجاب می کند. همچنین الزام کشورهای عضو معاهده عدم گسترش به کاهش تسلیحات هسته ای بر اساس جدول زمانی معین، راهکار مناسبی برای کاهش تروریسم هسته ای است.
    کلیدواژگان: تروریسم هسته ای، سلاح های هسته ای، مواد شکافت پذیر، معاهده عدم گسترش
  • جواد صالحی صفحات 33-52
    زمینه و هدف
    جامعه بین الملل تلاش کرده با تاسیس دیوان کیفری از بی کیفر ماندن عاملان جنایات بین المللی جلوگیری شود. دخالت دیوان کیفری در وضعیت دارفور پس از ارجاع آن از سوی شورای امنیت نیز حاکی از این مطلب است.
    روش تحقیق: این مقاله به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است.
    یافته ها
    قطعنامه 1593 شورای امنیت وضعیت دارفور را به دادستان کیفری ارجاع داده و دولت های مخاطب قطعنامه را ملزم کرده با دیوان کیفری در دستگیری عوامل جنایات دارفور همکاری نمایند. لیکن یکی از مشکلات فرا روی دیوان، وضعیت مصونیت عمرالبشیر رئیس جمهور در حال خدمت سودان و مسئله همکاری دولت ها در دستگیری و تحویل وی به دیوان به موجب الزامات ناشی از قطعنامه مذکور است. این قطعنامه درعین حال که به صراحت به نفی مصونیت عمرالبشیر نپرداخته، ولی در کنار دیگر آموزه های حقوق بین الملل و همین طور مفاد اساس نامه می توان علی رغم برخی مخالفت ها، آن را نافی مصونیت عمرالبشیر و مستند همکاری دولت ها در دستگیری و تحویل وی به دیوان کیفری تلقی کرد.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارجاع تعقیب کیفری عمرالبشیر از سوی شورای امنیت سازمان ملل و مقررات ماده 27 اساس نامه دیوان، دولت سودان و سایر دولت های عضو و غیر عضو اساس نامه مکلف به همکاری با دیوان کیفری بین المللی می باشند.
    کلیدواژگان: شورای امنیت، قطعنامه 1593، دیوان کیفری، مصونیت رئیس جمهور در حال خدمت، همکاری دولت ها
  • لیلا سجادی، علی افراسیابی صفحات 53-74
    زمینه و هدف
    خشونت خانگی علیه بانوان، به دلیل عدم گزارش به مراجع پلیسی و قضایی، رقم سیاه قابل ملاحظه ای دارد. این امر کم توجهی سیاست گذاران جنایی و تصمیم گیران پلیس به این مسئله را در پی داشته است. در این تحقیق با رویکرد تطبیقی به پاسخ های پلیس ایران و کانادا به این مسئله اجتماعی پرداخته شده است.
    روش تحقیق: مقاله حاضر به روش توصیفی تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است.
    یافته ها
    در سیاست جنایی ایران، پاسخ به خشونت خانگی علیه بانوان تابع رویکرد یا رویه ویژه ای نیست. بعضا مشاهده می شود برای حمایت از برخی حقوق و آزادی های بانوان در برخی مکان های خاص از قبیل استخرها و باشگاه های ورزشی بانوان، طرح هایی ارائه شده که البته این طرح ها هنوز اجرا نشده اند. مقررات ماده 42 قانون آئین دادرسی کیفری 1392 مقرر داشته در صورت امکان تحقیقات از زنان و اطفال توسط پلیس زن انجام خواهد شد. پاسخ های پلیس کانادا از انسجام و گستردگی نسبتا بالایی برخوردار است. تفویض اختیارات ویژه به افسران پلیس برای جداسازی طرفین خشونت از یکدیگر و بازداشت مرتکب، اختصاص خط تلفن خاص برای درخواست کمک، ایجاد اکیپ های پاسخ سریع به خشونت و طراحی و اجرای پروژه های حل مسئله برای پاسخ به این مسئله از جمله اقداماتی است که در این راستا انجام شده است.
    نتیجه گیری
    پاسخ پلیس به خشونت خانگی علیه بانوان، در سه حوزه اجتماعی، وضعی و کیفری قابل تقسیم بندی است. در رویه های جاری پلیس ایران، غیر از مقررات ماده 42 قانون آئین دادرسی کیفری 1392، رویه خاصی مشاهده نشد که برای کاهش نرخ خشونت علیه بانوان طراحی شده باشد. پلیس کانادا در هر سه حوزه رویه های نسبتا نظام مند و ویژه دارد.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، پاسخ های پلیسی، سیاست جنایی
  • اکبر علیزاده، مهدی باباپور، بابک فرشباف صفحات 75-94
    زمینه و هدف
    مدت هاست مطالبی در مورد دستیابی گروه ها و سازمان های تروریستی به سلاح های هسته ای در رسانه ها و مجامع علمی و سیاسی عنوان می شود. تروریسم هسته ای جدیدترین و فاجعه بارترین مصداق تروریسم است. در این مقاله به رویکرد حقوق بین الملل به تروریسم هسته ای و راهکارهای مقابله با آن پرداخته می شود.
    روش تحقیق: این مقاله به روش توصیفی تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای نگارش شده است.
    یافته ها
    تاکنون تروریسم هسته ای در مفهوم مضیق آن به معنای استفاده گروه های تروریستی از سلاح های هسته ای اتفاق نیفتاده، ولی سایر مصادیق آن تا حدود زیادی اتفاق افتاده است. تروریسم هسته ای به یکی از بزرگ ترین معضلات و نگرانی ها در سطح بین المللی تبدیل شده است. این نگرانی به حدی است که کوفی عنان دبیر کل اسبق سازمان ملل متحد در اول اکتبر 2001 در مجمع عمومی بیان داشت «حمله تروریست ها با سلاح های هسته ای می تواند میلیون ها نفر را بکشد و این در حالی است که جهان قادر نبوده حتی مانع وقوع حملات تروریستی 11 سپتامبر شود». علاوه بر آن، وی در آخرین گزارش مهم خود در سال 2005، تروریسم هسته ای را تهدیدی جهانی و چالش آینده جامعه بین المللی دانسته است. همچنین روسای جمهوری بسیاری از کشورهای غربی، تروریسم هسته ای را بزرگ ترین خطر و چالش پیش رو در خصوص امنیت ملی کشور خود می دانند.
    نتیجه گیری
    صدور قطعنامه 1540 شورای امنیت در 2004، اصلاح کنوانسیون حفاظت فیزیکی از مواد هسته ای و تصویب کنوانسیون بین المللی سرکوب تروریسم هسته ای در 2005، از جمله اقداماتی است که در ارثه بین المللی برای مقابله با تروریسم انجام شده است.
    کلیدواژگان: تروریسم هسته ای، اعمال تروریستی، تهدیدات جهانی
  • حسین طالقانی، پیمان نمامیان * صفحات 95-112
    زمینه و هدف

    مقاله حاضر در صدد است ضمن ارزیابی دفاع مشروع پیش دستانه، مشروعیت یا عدم مشروعیت اعمال آن در مقابله و سرکوب تروریسم را مورد بررسی قرار دهد. به علاوه جایگاه دفاع مشروع پیش دستانه پس از حوادث 11 سپتامبر 2001 با توجه به تحولات نظام بین المللی در این رابطه و در نهایت اصلاح ساختاری سازمان ملل متحد در خصوص مفاهیم دفاع مشروع مورد تحلیل واقع می گردد.
    روش تحقیق: مقاله حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی است. داده های آن از طریق فیش برداری از منابع کتابخانه ای گردآوری شده است.

    یافته ها

    اعمال زور توسط یک کشور علیه کشور دیگر یکی از مهم ترین اقداماتی است که هر دولت می تواند در رابطه با سیاست خارجی خویش اتخاذ نماید؛ اما همین اقدام در چارچوب قواعد حقوق بین الملل شدیدا منع شده و پیامدهای قابل ملاحظه ای به همراه دارد. بعد از دو جنگ جهانی قرن بیستم، جامعه بین المللی در جستجوی ایجاد نظم نوین جهانی بود که پیرامون منشور ملل متحد در سال 1945 شکل گرفته باشد. از این رو منشور در پی تنظیم ابعاد اساسی در روابط بین دولت ها از قبیل حفظ صلح و امنیت بین الملل، به رسمیت شناختن تساوی حقوق کشورها، رعایت حقوق بشر، حاکمیت قانون، مقررات ناظر به حمایت از غیرنظامیان در زمان جنگ و محدودیت اعمال زور بوده است. ماده (4) 2 منشور ملل متحد مقرر می دارد «کلیه دولتهای عضو در روابط بین المللی خود از تهدید به زور یا استفاده از آن بر ضد تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی هر دولتی، یا از هر روش دیگری که با مقاصد ملل متحد مباینت داشته باشد، خودداری خواهند نمود».

    نتیجه گیری

    تسری دفاع مشروع به تهدیدات بالقوه، صلح و امنیت بین المللی را به یک باره از بین می برد و رویه سازمان ملل متحد، حاکی از نفی مکرر این دکترین است.

    کلیدواژگان: دفاع مشروع پیش دستانه، ماده 51 منشور ملل متحد، تروریسم، مداخله نظامی آمریکا در عراق
  • دیبا امیر حشمتی، ایرج گلدوزیان صفحات 113-148
    زمینه و هدف
    عدالت ترمیمی سعی در مدیریت هر چه مطلوب تر سهامداران پدیده بزه کاری داشته و با ارتقای کارایی نظام عدالت کیفری به دنبال ترمیم و جبران خسارات و صدمات ناشی از جرائم و مداخله مردم، جامعه محلی، بزه کاران و بزه دیدگان در رسیدگی به جرائم ارتکابی آنهم در فضایی مشارکتی است. در این مقاله به اعتبار و جایگاه عدالت ترمیمی در نظام حقوقی-اجتماعی ایران و کانادا پرداخته شده است.
    روش تحقیق:مقاله حاضر به صورت اسنادی با استفاده از منابع کتابخانه اینوشته شده است.
    یافته ها
    عدالت ترمیمی دارای اصول مختلفی است و در قالب روش هایی چون میانجی گری، کنفرانس های گروهی خانوادگی وحلقه های بزه دیده –بزه کاراجرا می شود. توانمندی عدالت ترمیمی سبب شده امروزه کشورهای مختلفی آنرا مورد اجرا قرار دهند. در نظام حقوقی ایران هنوز گفتمان عدالت ترمیمی نفوذ چندانی نیافته و کماکان مدل خاصی از عدالت کیفری کلاسیک بر آن حاکم است که در جهات متعددی پذیرای مداخله بزه دیدگان، جامعه محلی و سایر آسیب دیدگان از جرائم نبوده و اقتدار غالب را به دادگستری به عنوان مرجع اصلی رسیدگی به تظلمات اعطا نموده است. کشور کانادا ازجمله کشورهای پیشگامی است که این گفتمان را در نظام حقوقی خود نهادینه ساخته و رسیدگی سازشی به بسیاری از جرائم را از فیلترهای آن عبور می دهد.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر حاکی از وجود رویه هاینظام مند عدالت ترمیمی در سیاست جنایی کانادا و انفعال محسوس رویکرد سیاست جنایی ایران به این مشرب فکری است.
    کلیدواژگان: عدالت کیفری، عدالت ترمیمی، روش ها، حقوق ایران، حقوق کانادا
  • عباس حق پناه صفحات 149-175
    زمینه و هدف
    شبیه سازی درمانی یا تحقیقاتی نوعی شبیه سازی انسان است که هدف از آن باز تولید یک فرد نیست، بلکه به دست آوردن سلول های بنیادین برای درمان بیماری ها و صدمات فردی است که شبیه سازی می شود. در این مقاله به مفهوم شبیه سازی درمانی، دیدگاه اندیشمندان به این موضوع و ارتباط آن با کرامت انسانی پرداخته می شود.
    روش تحقیق: مطالعه حاضر به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای نوشته شده است.
    یافته ها
    ایرادات متعددی به شبیه سازی درمانی واردشده که از جمله آن ها عدم کارایی موثر، ملازمه آن با سقط جنین و مغایرت با کرامت بشری است. این در حالی است که اولا بسیاری از انتقادهایی که متوجه شبیه سازی یا همسانه سازی شده، در بسیاری از موارد از عدم درک صحیح ابعاد علمی این موضوع ناشی شده که به نوبه خود ناشی از تازگی و پیچیدگی شبیه سازی است. ثانیا با لحاظ برخی گزارها و اسناد حقوقی بین المللی و نیز برخی قواعد فقهی مسلم نظیر قاعده «تلازم حکم عقل و شرع» و «ضرورت و مصلحت»، به نظر می رسد شبیه سازی درمانی انسان بر وجه اطلاق مغایر مفهوم کرامت بشری نیست، و نیز نظر به فواید ارزشمند آن که مورد تایید دانش پزشکی نیز می باشد، می تواند حداقل به طور مضیق و در برخی از مراحل حیات جنین از توجیه فقهی نیز برخوردار باشد.
    نتیجه گیری
    شبیه سازی درمانی انسان با کرامت انسانی مغایرت ندارد و حداقل در برخی مراحل حیات جنین از توجیه علمی و فقهی برخوردار است.
    کلیدواژگان: شبیه سازی درمانی، حیات جنینی، کرامت انسانی، گزاره اخلاقی
|
  • A.Asgarkhani, P. Namamian, S. Kabiri Pages 9-32
    Context and
    Objective
    America and Russia have the greatest responsibility to deal with “nuclear terrorism”, because the enormous amounts of material and nuclear weapons in the world belong to them. This research deals with the global innovation of America and Russia to prevent nuclear terrorism.
    Methodology
    This descriptive- analytic research is library- based.
    Findings
    America and Russia have the most fundamental capabilities in terms of counter- terrorism response. There is not much difference for segregating their policies against nuclear terrorism. Because in cases where differences exist in assessing some aspects of nuclear development, the two countries have pledged to limit their disputes to speed up and inject new energy into their bilateral efforts presidents of America and Russia introduced a new global innovation to combat nuclear terrorism on 15 July 2006. Hence, agreed countries organized a meeting on 12 and 13 February 2007, in Turkey, to consider a contribution to the development of methods and applications and to discuss the issues extensively as a basis. At the end of the meeting a statement was issued to inform the negotiations and work programs over the coming years.
    Results
    Increasing willing ness of terrorist groups to use nuclear weapons entails intensified control measures to prevent smuggling of nuclear materials and technologies. The obligation of member states of the Non-proliferation treaty to reduce nuclear weapons, based on the timeline, is an appropriate strategy for reducing nuclear terrorism.
    Keywords: Nuclear Terrorism, Nuclear Weapons, Fissile Materials. non, Proliferation Treaty
  • J.Salehi Pages 33-52
    Context and
    Objective
    The international community, with establishment of the international criminal court tried to stop international criminal being not punished. Intervention of criminal court in the situation in Darfur after its referral by the Security Council also suggests this.
    Methodology
    This descriptive- analytic research is library- based.
    Findings
    Resolution 1593 of Security Council referred the situation in Darfur to the prosecutor of the criminal and requires states to cooperate with criminal court to arrest criminals of Darfur case. But one of the problems facing the court is immunity status of Omar al-Bashir the current president of Sudan, and government’s cooperation in arresting and delivering him to the court because of the requirements of the resolution. The resolution has not explicitly denied Bashir’s immunity, but at the same time, despite some opposition, doctrines of international law and the articles of association can consider the resolution as negation of Bashir’s immunity and the basis for cooperation of governments to arrest and deliver him to the criminal court.
    Results
    According to Bashir’s prosecution referred to the UN Security Council and the provisions of article 27 of the statute of the court, the Government of Sudan and the other member states and non-members of the association are obliged to cooperate with the international court.
    Keywords: Domestic violence, Police response, Criminal policy
  • L.Sadjadi, A. Afrasyabi Pages 53-74
    Context and
    Objective
    The black figure of domestic violence against women, because of the lack of reports of police and judicial authorities, is substantially high. This fact led to decision-makers ignorance of this issue. This research with comparative approach deals with Iran’s and Canada’s police response to this social issue.
    Methodology
    This study is descriptive-analytic and library based.
    Findings
    Iran’s criminal policy response to domestic violence against women doesn’t have a particular function or approach some plans are proposed to support the rights and freedoms of women in some specific areas such as women’s swimming pools and sport clubs, but these plans have not been implemented yet. Provision of Article 42 of Criminal Procedure Act 1392 had provided police women for investigation of women and children. Canadian police response is highly consistence and extensive. Giving special powers to police officers to separate two sides of violence, and to arrest culprit, assigning specific phone line to ask for help, creating rapid response to violence teams, designing and implementing projects to respond to this problems are among Canadian police activities about this issue.
    Results
    Police response to domestic violence against women is categorized to 3 areas- social, legislating and criminal. In current practices of police in Iran, apart from the provisions of Article 42 of the code of criminal procedure 1392, a special approach to reduce the rate of violence against women cannot be found. Canadian police in all three areas has systematic and specific procedures.
    Keywords: Domestic violence, Police response, Criminal policy
  • A.Alizade, M.Babapour, B.Farshbaf Pages 75-94
    Context and
    Objective
    There are stories in Medias and scientific and political communities’ organizations that acquire nuclear weapons. The latest and the most catastrophic kind of terrorism is nuclear terrorism. This paper deals with nuclear terrorism and strategies to combat it with an international approach.
    Methodology
    This paper is descriptive- analytic and library based.
    Findings
    Since now nuclear terrorism in its narrow sense the use of nuclear weapons by terrorist groups- has not happened; but in its other instances, it has largely happened. Nuclear terrorism has become one of the biggest problems and concerns in the international level. This concern is serious that former UN secretary General Kofi Annan on 1 October 2001 at the General assembly stated that “a terrorist attack with nuclear weapons can kill millions while the world was not even able to prevent the 11 September terrorist attacks.” In addition, in his last major report in 2005, he considered the nuclear terrorism a global treat and the future challenge of international community. Also, the presidents of many western countries believe that nuclear terrorism is the greatest treat to their national security.
    Results
    Security council Resolution 1540 in 2004, amending the convention on physical protection of Nuclear Materials and ratifying the International Convention on the suppression of nuclear terrorism are among activities that have been done in international level to deal with terrorism.
    Keywords: Nuclear Terrorism, Terrorist activities, Global treats
  • H.Taleghani, P.Namamian Pages 95-112

    Context and

    Objective

    Restorative justice tries to manage shareholders of criminal phenomenon and with improving the efficiency of the criminal justice system seeks to redress and repair the damages caused by crime and involvement of people, local communities, criminals and victims in a collaborate environment. In this paper, the credibility and status of restorative justice in the legalsocial system in Iran and Canada are discussed.

    Methodology

    Present paper is attributive and used library-based resources.

    Findings

    Restorative justice has different principles and is executed in the form of several methods such as mediation, family group conferencing and victim- offender circles. Today, because of the ability of restorative justice, many countries implement it. Iran still does not have much influence on the discourse of restorative justice in the legal system and still certain models of the classic criminal justice rules on it, which in several respects cannot permit intervention of local communities and victims of crimes and gives prevailed power to the judiciary system as the main authority. Canada is among leading countries that institutionalized this discourse in its legal system, and uses reconciliative procedure for many crimes.

    Results

    The present study shows the existence of a systematic practice of restorative justice in the criminal policy of Canada and its apparent interaction approach to criminal policy in Iran.

    Keywords: Criminal justice, restorative justice, methods, Iran's rights, Canada's right
  • D.Amirheshmati, I. Goldozian Pages 113-148
    Denying or approving legitimacy. Context and
    Objective
    This paper is an attempt to assess preemptive legitimate defense, while examining the legitimacy or illegitimacy of its actions in suppressing terrorism. In addition, the status of pre- emptive legitimate defense after the events of September 11, 2001 with respect to changes in the international system and the reform of the UN in relation to the concepts of legitimate defense are analyzed.
    Methodology
    This paper is descriptive- analytic and library based.
    Findings
    Force by one country against another country is one of the most important measures that governments can adopt in relation to their foreign policy. Bat these kind of actions with in the rules of international law is strictly prohibited, and there are significant consequences for it after two world wars of the twentieth century. The international community tried to establish a new world order in harmony with the UN charter in 1945. So the charter has tried to regulate fundamental aspects of relations between states, such as maintaining international peace and security, recognizing the equal rights of nations, respecting human rights, ruling of law, regulations and restriction on the use of force to protect civilians in time of war. Article 2 (4) on the UN Chater says: “All members shall refrain in their international relations from the threat or use of force against the territorial integrity or political independence of any state, or in any other manner inconsistent with the purposes of the united nations.”
    Results
    To expand legitimate defense to potential treats utterly destroys the international peace and security and procedures of the UN repeatedly denies this doctrine.
    Keywords: preemptive legitimate defense, Article 51 of the UN Chater, Terrorism, America's military intervention in Iraq
  • A. Haghpanahian Pages 149-175
    Context and
    Objective
    Research or therapeutic human simulation is a kind of simulation that does not seek to reproduce a person and simulates stem cells to treat diseases and injuries. This paper deals with concept of therapeutic simulation, scholars view on the subject and its relation with dignity.
    Methodology
    This research is descriptive- analytic and library based.
    Findings
    There are several objections to therapeutic simulation, such as, lack of efficiency, its association with abortion and its contradiction with human dignity. The first of many criticisms that have been directed to simulation comes from the fact that there is a lack of understanding of scientific aspects of the subject which is caused by its complexity and novelty. With reference to international legal reports and documents as well as clear religious rules, such as, requiring wisdom and sharia and necessity and expedience, it seems that there is no contradiction between therapeutic simulation and human dignity and also to consider its benefits for medical school in some cases it has juridical justification in some stages of fetus life.
    Results
    There is no contradiction between therapeutic human simulation and human dignity and it has juridical justification in some stages of fetus life.
    Keywords: Therapeutic Simulation, Fetus Life, Human Dignity, Human Dignity, Ethics