فهرست مطالب

مطالعات بین المللی پلیس - پیاپی 22 (تابستان 1394)

فصلنامه مطالعات بین المللی پلیس
پیاپی 22 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پیمان نمامیان صفحات 9-42
    چکیده
    زمینه و هدف
    فساد مالی امروزه تهدیدی اساسی برای جامعه جهانی و جوامع ملی است. کشورها بایستی سیاستی جدی و منسجم با توجه به اصول اساسی مورد اجماع در سطح جامعه بین المللی در برابر جرم سازمان یافته اتخاذ نمایند.
    روش تحقیق: این تحقیق با رویکرد راهبردی و با بهر هگیری از حقوق کیفری و بین المللی، درصدد است چالش های کلان در عرصه ملی و بین المللی، نسبت به اجرای کنوانسیون ملل متحد برای مبارزه با فساد را شناسایی و مطرح نماید. است. « توصیفی- تحلیلی » ، از ای نرو، روش تحقیق در مطالعات حاضر
    یافته ها
    احساس و اظهار نگرانی جامعه بین المللی از جدی بودن مشکلات و تهدیدات ناشی از فساد بر ثبات و امنیت اقتصادی از طریق به تحلیل بردن نهادها و نظام ارزشی و لطمه به عدالت و توسعه پایدار مسئله ای است که غفلت از آن پیامدهای جبران ناپذیری را به دنبال دارد. از سوی دیگر سوءاستفاده سیاسی برخی کشورها و مخصوصا قدرت ها از سازوکارهای کنوانسیون، مسئله ای است که نباید از کنار آن به سادگی گذشت. این تحقیق بر آن است تا به ابعاد این معضلات بپردازد.
    نتیجه گیری
    کنوانسیون مبارزه با فساد، نقش ویژه ای برای نظارت نهادهای ویژه مبارزه با فساد به ویژه ناجا و نیز گزارش های مردمی قائل شده است که با توجه به گستردگی واگذاری ها، و با برقراری حمایت حقوقی از گزارش دهندگان بر اساس کنوانسیون مزبور، ضمن تقویت نظارت بر واگذاری، با خطاها نیز برخورد قانونی، منسجم و صحیح انجام خواهد شد. شناخت مناسب وظایف، اختیارات و عملکرد و رابطه پلیس که با تعریف جرایم و تعیین اهداف و وظایف همراه است، روند مبارزه را سمت وسو داده و به متولیان فرصت بهره گیری از تمامی توان و ظرفیت ها را خواهد داد. در نتیجه تحقق اهداف و دستیابی به نتایج مطلوب میسور خواهد شد. واژگان کلیدی: فساد، فساد مالی، کنوانسیون مبارزه با فساد مریدا، ناجا.
    کلیدواژگان: فساد، فساد مالی، کنوانسیون مبارزه با فساد مریدا، ناجا
  • محمدتقی جهانبخش صفحات 59-84
    افغانستان به عنوان مهم ترین تولیدکننده مواد مخدر در دنیاست که قاچاق مواد تولید و فرآوری شده آن، یک تهدید جدی علیه امنیت انسانی کشورهای مختلف به شمار می رود. فدراسیون روسیه به عنوان در کنار جمهوری اسلامی ایران یکی از بزرگ ترین مشتریان و درعین حال مسیرهای عبور و قاچاق مواد افیونی به بازارهای اروپایی محسوب می شود. بدیهی است که این کشور از این محل علاوه بر آسیب های اجتماعی و انسانی، خسارت های فراوان اقتصادی و امنیتی نیز متحمل شده است. این نوشتار با توجه به شباهت و نزدیکی های فراوان میان ایران و روسیه در خصوص تهدید مخدر افغان، به دنبال پاسخ به این پرسش است که «امنیت انسانی فدراسیون روسیه از محل قاچاق و مصرف مواد مخدر در چه ابعادی آسیب می بیند؟» پاسخ احتمالی به پرسش آن است که روسیه در سند دکترین امنیت ملی 2011 خود، مواد مخدر و حوزه سلامت را به عنوان تهدیدات مهم علیه منافع و امنیت خویش تلقی کرده است. این آسیب پذیری دلایل مختلفی از جمله فقدان مبارزات سازمان یافته با پدیده قاچاق و مصرف مواد مخدر داشته است و اغلب این تهدیدات دارای ابعاد اقتصادی اجتماعی بوده که از این رهگذر امنیت انسانی روسیه مورد تهدید قرار می گیرد. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، الکترونیکی و آمارهای منتشره توسط سازمان های بین المللی انجام شده است.
    کلیدواژگان: امنیت انسانی، افغانستان، فدراسیون روسیه، تولید مواد مخدر، قاچاق مواد مخدر
  • ندا امیری، منصور جباری صفحات 85-106
    زمینه و هدف
    گسترش روابط اقتصادی بین المللی از یک سو و پیچیده شدن عملیات پولشویی توسط مجرمین از سوی دیگر، بازنگری در قوانین و ارتباطات بین نهادهای مرتبط را چه در داخل کشور و چه در ارتباط با نهادهای بین المللی می طلبد. هدف، یافتن راهکاری برای نقش آفرینی موثرتر پلیس در ارتباط مبارزه با پدیده پولشویی است.
    روش تحقیق: روش تحقیق حاضر توصیفی است و اطلاعات مقاله به صورت بررسی اسناد تحقیقی – کتابخانه ای مربوط به سازمان ها و موسسات مربوطه انجام شده است.
    یافته ها
    موقعیت ویژه ایران و مجاورت با کشورهای تولیدکننده مواد مخدر باعث می شود علیرغم پیوستن ایران به کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر و داروهای روانگرادن و تلاش های انجام شده توسط قانون گذاران، مجریان و نهادهای مختلف نظارتی، قوانین و آیین نامه های مرتبط دارای خلاءهایی هستند که باید مورد شناسایی، بازنگری و اصلاح قرار گیرد. یکی از ضعف های موجود، عدم وجود جایگاه شایسته برای پلیس در ارتباط با نهادهای مرتبط با پیشگیری از زمینه های پولشویی و شناسایی جرم و مجرمین مرتبط و همچنین ارتباط تنگاتنگ و موثر با پلیس بین الملل( اینترپل) است.
    نتیجه گیری
    با توجه به الگوهای مورد استفاده در کشورهای دیگر می توان در سه زمینه ی جلوگیری از ایجاد زمینه های پولشویی، شناسایی و پیگیری مجرمین و ارتباطات داخلی و بین المللی آن ها و ایجاد واحدی جهت ارتباط با پلیس بین الملل با هدف سرعت بخشیدن به انتقال اطلاعات و معاضدات حقوقی، پلیس را تجهیز نمود. (FATF)
    کلیدواژگان: پولشویی، اینترپل، قانون مبارزه با پولشویی، واحد اطلاعات مالی، گروه ویژه اقدام مالی
  • علیرضا سمیعی اصفهانی، سجاد بهرامی، داود افشاری صفحات 107-136
    زمینه و هدف
    تروریسم بزرگ ترین خطر برای صلح و امنیت ملی و بین المللی شمرده می شود. این پدیده به سبب پیوند آن با تکنولوژی های تازه، به یک گرفتاری راهبردی تبدیل شده و توانسته است گروه هایی کوچک، اما با ساختارهای پیچیده را به بازیگران برجسته در صحنه بین المللی تبدیل کند. یکی از موثرترین راه های مقابله با تروریسم، مبارزه با تامین مالی و خشکاندن منابع مالی آن ها است. به این منظور، کشورها خواه به طور مستقیم یا از طریق سازمان ملل مبادرت به تهیه و تنظیم اسنادی در این راستا نمود هاند.سوال اصلی مطرح در این مقاله این است که در چارچوب حقوق بین الملل و سازمان های بین المللی چه اقداماتی علیه تامین منابع مالی گروه های تروریستی صورت گرفته است؟
    روش تحقیق: روش تحقیق حاضر نیز بر اساس روش تحلیلی - توصیفی، بر پایه مصوبه ها و اسناد بین المللی نگاشته شده است.
    یافته ها
    مقاله بر این اعتقاد است که به لحاظ بین المللی و در چارچوب حقوق بین الملل، اقداماتی از قبیل تصویب کنوانسیون ها و تشکیل کارگروه هایی برای از بین بردن منابع مالی تروریست ها صورت گرفته است. از حیث اهمیت و اعتبار شکلی و وصف الزام آور آن ها، قطعنامه های شورای امنیت، به ویژه قطعنامه ی 1373 مصوب 2001 ، در وهله ی اول اهمیت قرار دارند؛ در وهله ی دوم، کنوانسیون بین المللی مبارزه با تامین مالی تروریسم( 1999 ) تدوین شده توسط سازمان ملل متحد است؛ سپس، توصیه های ویژهی هشتگانه و نیز برخی از توصیه های مرتبط چهلگانه ی گروه اقدام مالی می باشد. اگرچه توصیه های گروه اقدام مالی برخلاف قطعنامه ی 1373 از پشتوانه ماده 25 منشور ملل متحد برخوردار نیستند، ولی از نظر عملی واجد اهمیت بسیارند. مفاد این اسناد به گونه ای تنظیم شده که هریک مکمل و در مواردی تکرار دیگری است.
    نتیجه گیری
    مقدمه مبارزه با تامین مالی تروریسم، تصویب و اجرای کنوانسیون ها در قوانین داخلی است که باید مطابق قواعد و استانداردهای مقرر در کنوانسیون، تدوین شده باشد. علاوه بر اینها، ملاحظات عملی مربوط به حفظ رابطه کارگزاری با بانک های خارجی نیز مستلزم اجرای توصیه های گروه اقدام مالی است.
    کلیدواژگان: تروریسم، تامین مالی، شورای امنیت، گروه اقدام مالی، اسناد بین المللی حقوق جزای بین الملل
  • فاطمه عظیمی صفحات 137-164
    زمینه و هدف
    بدون شک در عصر حاضر که جامعه جهانی مواجه با پیشرفت های سریع و وسیع در ابعاد مختلف است و این تحولات از حصار زمان و مکان فراتر رفته و به سمت تشکیل دهکده جهانی در حال پیشرفت است، پدیده های جنایی نیز از لحاظ شکل و محتوی متحول و دارای آثار و ابعاد مختلف فراملی و بین المللی گردیده اند، به نحوی که به منظور مبارزه و پیشگیری از آن ها بایستی ضمن به کارگیری امکانات مدرن، نظام همکاری های ملی، متحول و به سمت همکاری های فراملی و بین المللی پیش برود. تشکیل و توسعه سازمان های بین المللی در راستای نیل به این منظور یکی از برنام ه های جامعه بین الملل و سازمان ملل متحد بوده است که می توان نمون ه هایی از آن را در تشکیل سازمان پلیس بین الملل جنایی مشاهده نمود.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر نوع، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی می باشد و جمع آوری اطلاعات از طریق بررسی اسنادی و فیش برداری بوده است.
    یافته ها
    اینترپل که تشکیل آن، به عنوان نمود عینی اراده جامعه جهانی در مبارزه با جرائم فراملی محسوب می شود، نقش مهمی در مبارزه با جرائمی که دارای ابعاد فراملی اند، ایفا می کند. تدابیر این سازمان شامل تدابیر عمومی و اختصاصی در قبال انواع جرائم است.
    نتیجه گیری
    تدابیر و اقدامات عام اینترپل که در قبال جرائم فراملی، اعم از سازمان یافته و غیر سازمان یافته مشترک است، در پرتو همکاری های بین المللی و استفاده دول از ظرفیت های اینترپل، توسعه یافته و کمک فراوانی در کنترل و مقابله با جرائم فراملی در معنای عام آن دارد. واژگان کلیدی: تدابیر عمومی، اینترپل، جرائم فراملی، همکاری بین المللی
    کلیدواژگان: فساد، جرم سازمان یافته بین المللی، همکاری بین المللی، تدابیر ملی
  • سید رضا صالحی امیری، علی کریمی خوزانی صفحات 165-189
    شناخت روندهای جهانی، برای سازمان های خدماتی همانند سازمان پلیس، از منظر ارتقاء کارایی و اثربخشی حائز اهمیت است چرا که نیروی انتظامی باید شناخت مناسبی از محیط و تغییرات آن داشته باشد تا از غافلگیر شدن خود جلوگیری نموده و قادر باشد وظایف خود را در تحقق انضباط اجتماعی به خوبی به انجام برساند. یکی از راهکارهای این کار تنظیم برنامه های پنج یا ده ساله است که نهادها بر اساس پیش بینی آینده بر طبق روندهای تاثیرگذار بر اجتماع و تاثیرات آن بر محیط داخل و خارج سازمان، طرح و برنامه های خود را برای پنج یا ده سال آینده تنظیم می کنند. در این مقاله با روش تحلیل روند (به عنوان یکی از روش های آینده پژوهی) و با مطالعه اسنادی و کتابخانه ای و به شیوه توصیفی به دنبال طرح الزامات راهبردی پلیس در عصر جهانی شدن هستیم. قابل ذکر است که در دسته بندی روندها در این مقاله از روشSTEP استفاده شده است. در پایان الزامات راهبردی پلیس احصاء شدند که عبارتند از: توجه به فناوری در قالب رویکرد پلیس هوشمند؛ الزام تعاملات بین المللی و انجام ماموریت فرامرزی در قالب امنیت مشترک؛ الزام توجه به مشارکت مردم در ماموریت های پلیسی و طرح نظم ارگانیک و در نهایت لزوم توجه به کیفیت و نحوه ارائه خدمات و طرح مبحث عدالت انتظامی.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، پلیس، امنیت، راهبرد، تحلیل روند