فهرست مطالب

مطالعات بین المللی پلیس - پیاپی 3 (پاییز 1389)

فصلنامه مطالعات بین المللی پلیس
پیاپی 3 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/08/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرهاد شایگان صفحه 5
    قاچاق انسان که امروزه با تعابیری همچون تجارت سفید، مافیای انسان و بردگی مدرن نیز شناخته می شود، از جمله بزرگترین جرایم سازمان یافته فراملی می باشد که به دلیل سود سرشار از یک سو و خطرات کم از سوی دیگر شدیدا مورد توجه گروه های جنایتکار بین المللی قرار گرفته است.
    با عنایت به این مهم که قاچاق انسان به کرامت انسانی لطمه وارد می سازد و از دیگر سو، کلیه ابعاد سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی کشورها به ویژه کشورهای جهان سوم و در حال توسعه را مورد تهدید قرار می دهد، لزوم مقابله همه جانبه با این پدیده نوین بیش از پیش خودنمایی می کند. در این میان قانونگذار جمهوری اسلامی ایران نیز کشور را از خطرات این جرایم مصون ندیده و اقدام به تصویب قانون مبارزه با قاچاق انسان به تاریخ 28/4/1383 نموده است. این قانون از یک سو از لحاظ جرم انگاری عمل قاچاقچیان، شروع به جرم قاچاق انسان، معاونت در این جرم و تدابیر پیشگیرانه عمومی نظیر مصادره اموال ناشی از جرم را تا حدودی رعایت نموده است و از سوی دیگر مصادره اموال به عنوان یک تدبیر پیشگیرانه عمومی و در جهت از بین بردن پایگاه اقتصادی مرتکبین این جرایم در قانون موصوف پیش بینی گردیده است که در این مقاله به ابعاد این جرم پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: سیاست جنایی، قاچاق انسان، جرایم سازمان یافته فراملی، بزه دیدگان جرایم قاچاق انسان، تدابیر پیشگیرانه
  • سرهنگ دوم غلامحسین بیابانی، ابوالفضل روغنی گلپایگانی صفحه 27
    امروزه ارتکاب بسیاری از انواع جرایم در سطح جهان تبدیل به یک نوع تجارت شده اند. از زمره سودآورترین آن می توان تجارت مواد مخدر را نام برد. از ویژگی های این نوع جرم آن است که اولا معمولا از سوی باندهای تبهکار که دارای تشکیلات و مرکزیتی هستند، انجام می گیرد و ثانیا این باندها با استفاده از تشکیلاتی که در کشورهای مختلف از آن برخوردارند، مرزهای کشورها را درمی نوردند و جرایم خود را به فراسوی مرزهای یک کشور می کشانند. لذا مشخص کردن محدوده جرایم سازمان یافته و انواع فعالیت های آن به علت ماهیت پنهان و زیر زمینی بودن آن کار آسانی نخواهد بود. در این مقاله نویسندگان علاوه بر تعاریف جرایم سازمان یافته به چگونگی شکل گیری و تاریخچه جرایم سازمان یافته، انواع مختلف جرایم سازمان یافته، ویژگی های جرایم سازمان یافته، اهداف جرایم سازمان یافته و نقش فساد در جرایم سازمان یافته و مانند اینها می پردازند.
    کلیدواژگان: جرایم سازمان یافته، تجارت جرم، فساد، ویژگی های جرایم سازمان یافته، اهداف جرایم سازمان یافته
  • حمید سوری صفحه 46
    سرقت علمی نوعی دزدی در سطح ملی، منطقه ای یا بین المللی است. سرقت علمی، تخلف از اصول مسلم احترام به دیگران است. از نظر اخلاقی مشکل زا ترین نوع سرقت علمی زمانی اتفاق می افتد که این کار به صورت عمدی به عنوان راهی جهت ارتقاء افراد ولی به هزینه دیگران انجام می شود. با این وجود برخی از سرقت های علمی به صورت تصادفی انجام می گیرد. خود سرقتی، تکرار کار چاپ شده قبلی خود فرد است به صورتی که جدید به نظر بیاید. سرقت علمی نگرانی جدی است چرا که اعتباری را که محققان شایسته آن هستند از آنان می گیرد. دو اصل اخلاق علمی، شفافیت و صداقت هستند. نویسنده باید به خوانندگان اطلاع دهد که کدام بخش از مطالب نوشته شده نظر شخصی وی و کدام کلمات و ایده ها متعلق به دیگران است و کدام بخش از مطالب اش را قبلا در کجا منتشر کرده است. اعتبار نویسندگی باید صرفا به کسانی داده شود که اعتبار ناشی از کارشان را دریافت می کنند. نویسنده بودن مستلزم مسئولیت پذیری است. سرقت علمی از مشکلات جدی قابل پیگرد در سطح بین الملل است که توجه جدی به آن نه تنها ما را از اتهام عمل به آن مصون نگه می دارد بلکه مالکیت معنوی ذخایر علمی و تلاش محققان کشورمان را حفظ می کند.
    کلیدواژگان: سرقت علمی، نویسندگی، خودسرقتی، اصول اخلاقی، سرقت علمی تصادفی
  • مرتضی میرزایی مقدم صفحه 69
    مسئولیت مافوق یکی از نهادهای مهم در حقوق کیفری است. مطابق با این نهاد افرادی مسئول شناخته می شوند که هیچ دخالتی در ارتکاب جرم ندارند، اما به علت موقعیت و مقام برتر خود، توانایی انجام اقدامات پیشگیرانه و سرکوبگرانه را دارند؛ با این حال از این توانایی خود استفاده نمی کنند. محاکم کیفری بین المللی در مسیر اعمال این مسئولیت نظرات متفاوتی ابراز داشته اند، نظراتی که ابهامات فراوانی را ایجاد کرده است. ابهاماتی در تعیین ماهیت این مسئولیت، به طوری که برخی آن را مسئولیت مشارکتی، برخی معاونتی و برخی وکالتی دانسته اند و عده ای دیگر ماهیتی متمایز و جداگانه برای آن قائل شده اند. ابهاماتی در تعیین معیاری برای رکن روانی در این مسئولیت، به گونه ای که برخی آن را بدون نیاز به هرگونه رکن روانی دانسته و از این نظر آن را مسئولیتی مطلق و مادی تلقی کرده اند و بعضی دیگر این مسئولیت را بر مبنای غفلت ساده یا غفلت شدید و یا سهل انگاری توضیح داده اند. همچنین در پاسخ به این مساله که چه کسی را به عنوان مافوق می توان بر مبنای این مسئولیت محکوم کرد، نظرات گوناگونی وجود داشته و دارد. نظراتی که گاهی صرف وجود یک مقام رسمی در سلسله مراتب نظامی یا غیر نظامی را شرط لازم و کافی دانسته اند و گاهی وجود «کنترل موثر» را ضروری می پندارند. در این مقاله سعی شده است که با عنایت به برخی پرونده های مطرح شده در محاکم بین المللی، ابعاد گوناگون این شکل از مسئولیت بیان گردیده و از این طریق بتوان در جهت رفع ابهامات مذکور حرکت کرد.
    کلیدواژگان: مسئولیت مافوق، محاکم کیفری بین المللی، رابطه آمر و ماموری
  • سید حسین حسینی صفحه 102
    مواد مخدر معضلی جهانی است و همانند نظر کارشناسان و صاحب نظران، در کنار بحران های مهم قرن بیست و یکم (سلاح های کشتار جمعی، فقر و محیط زیست) نیازمند توجه جدی است که حل آن نیز مستلزم مشارکت جامعه جهانی می باشد. در این راستا مواردی نظیر انجام معاضدت های قضایی، انجام همکاری های موثر بین المللی، همکاری های حقوقی دو جانبه و... جهت کسب موفقیت در مبارزه جهانی علیه مواد مخدر غیرمجاز بسیار ضروری است.
    معضل مواد مخدر اعم از تولید، توزیع و سوء استفاده از آن مضرات و آسیب های گسترده ای را بر جوامع امروزی تحمیل کرده است به طوری که رشد سریع استعمال مواد مخدر همراه با آسیب های مخرب اجتماعی آن در دو دهه اخیر قرن بیستم و اوایل قرن بیست و یکم باعث شده است تا بسیاری از صاحبنظران افزایش بخش عظیمی از جرایم را در دهه های اخیر به مواد مخدر نسبت دهند. این مقاله درصدد است تا ضمن بررسی وضعیت مواد مخدر در جهان و ایران، تلاش های موثر برخی کشورهای جهان در این رابطه را نیز مدنظر قرار داده و در نهایت راهکارهایی عملی و سودمند جهت مبارزه و کاهش مصرف مواد مخدر در ایران ارایه دهد.
    کلیدواژگان: مواد مخدر، مطالعه تطبیقی، برنامه مبارزه، راهکارهایی عملی و سودمند
  • رضا ایازی صفحه 128
    جرایم رایانه ای به دلیل بدیع بودن موضوع آن، نارسایی هایی در بین قانون گذاران، مجریان و ضابطان قانون ایجاد کرده است. تعریف جرم رایانه ای و تعیین مصادیق آن، از پیچیدگی های این حوزه به شمار می رود. به موازات پیشرفت و گسترس فناوری اطلاعات و ارتباطات، این جرم نیز گسترده تر و ناشناخته تر شده است. مجرمان رایانه ای معمولا به از بین بردن، خراب کردن و دزدی اطلاعات تمایل دارند. کارهایی از قبیل کلاه برداری های الکترونیکی، سوء استفاده از تجهیزات، جازدن خود به جای کس دیگر و همین طور اخلال در سیستم ها از جمله جرم های رایانه معمول است که بسیار اتفاق می افتد. یک عمل خلاف رایانه ای لزوما وارد کردن خسارت فیزیکی به یک تجهیز یا یک سیستم نیست، بلکه گاه فقط دسترسی به بعضی اطلاعات حساس یا محرمانه می تواند جرم باشد. این اطلاعات می تواند اطلاعات خصوصی یا فردی باشد. خلاصه این روزها این گونه اعمال خلاف روبه افزایش است و تنوع آنها هم روز به روز بیشتر می شود. اینترپل نیز در مواجهه با این جرم، اقدام به شناسایی و تبیین آن در فضای پلیسی بین المللی کرده است.
    کلیدواژگان: جرایم رایانه ای، جرایم فناوری اطلاعات، قانون جرایم رایانه ای، فضای سایبری
  • جمیل دگوتاش ترجمه: امید جعفری صفحه 143
    آموزش پلیس در کشورهای مختلف به شکل ها و دوره های مختلفی در جهان انجام می شود. آموزش پلیس در کشورهای آمریکا و انگلیس نسبت به ترکیه کوتاه مدت و تمرین محور است. در حالی که در ترکیه این نوع آموزش بلند مدت و تئوری محور است. بنابراین اصول کار پلیسی در این کشورها با هم تفاوت های زیادی دارد. در این مقاله سیستم های آموزشی پلیس، در کشورهای انگلیس، آمریکا و ترکیه از طریق مقایسه نقاط قوت و ضعف آنها و نشان دادن شباهت ها و تفاوت های آنها بررسی خواهد شد. در پایان این مقاله توصیه هایی نیز برای شکل گیری سیستم آموزش پلیسی مطلوب تر با توجه به تجارب کسب شده در این کشورها ارایه خواهد شد.
    کلیدواژگان: آموزش پلیسی، آموزش پلیسی تئوری محور، آموزش پلیسی عملی محور، مطالعه تطبیقی
|
  • Farhad Shayegan Page 5
    Human smuggling which is nowadays also known as White Trade, Human Mafia and Modern Slavery is one of the biggest transnational organized crimes. This crime is too profitable and does involve much risk and therefore international criminal organizations have paid much attention to it. This crime harms human dignity and threatens the politics, society, economy and culture of Third World and developing countries, so it is essential to combat this novel phenomenon. Meanwhile, national legislative of Iran has also detected the dangers of this crime and has ratified laws on combating human smuggling on January 2, 2004. This law contains criminalization of this kind of smuggling, beginning and participating in it and taking general preventive initiatives such as confiscation of properties obtained through this crime. Property confiscation has been viewed as a general preventive initiative to destroy criminals’ economic sources which will be explained thoroughly in this article.
    Keywords: Criminal Policy, Human Smuggling, Transnational Organized Crimes, Victims of Human Smuggling, Preventive Initiatives
  • Gholam Hossein Biabani, Abolfazl Roghani Page 27
    Nowadays lots of crimes have turned to trade worldwide, including drug smuggling. This crime is committed by organized networks which go beyond borders by the means of their bases in different countries. Therefore it is not an easy task to delineate range of organized crimes and their activities due to their hidden nature. The authors seek to define organized crimes and cast light on the history, types, characteristics and goals of organized crimes and investigate role of corruption in them.
    Keywords: Organized Crimes, Trade, Crime, Corruption, Characteristics of Organized Crimes, Goals of Organized Crimes
  • Dr. Hamid Souri Page 46
    Plagiarism is a kind of regional, national and international theft, which violates others’ rights. Morally speaking, the most troublesome kind of plagiarism happens when it is done intentionally to be promoted at others’ cost. Nevertheless some of plagiarisms occur accidentally. Some people reprint their works and make them seem new. Plagiarism is a serious concern as it discredits qualified investigators. Two main moral principles of science are clarity and honesty. Authors should inform their readers which parts of their texts are produced through their own thoughts and which parts relate to others’ opinions and which parts have been published elsewhere. Authorship credit should be granted to competent ones. Authorship requires accountability. Plagiarism is a serious and internationally prosecutable crime that must be dealt with to exculpate the accused and secure intellectual property of our scientists’ and investigators’ works.
    Keywords: Plagiarism, Authorship, Self, Plagiarism, Moral Principles, Accidental Plagiarism
  • Morteza Mirzayi Moghadam Page 69
    Superior responsibility is one of important entities of criminal law. Some people who commit no crime but can conduct preventive and suppressive acts due to their superior position are held responsible according to this entity.International criminal courts have expressed different opinions on implementation of this responsibility which has caused lots of ambiguities. Some of these ambiguities relate to the nature of this responsibility as it is understood as cooperative, assistant or vicarious and some other have described it as distinct. There are some other kinds of ambiguities about identification of criteria for psychological aspect of this responsibility. Some scholars believe that this responsibility has no psychological aspect and consider it as an absolute and material one and some other have explained it as simple or complete negligence. There are also different viewpoints on the person who can be charged as having superior responsibility. Some believe that being an official in military or non-military hierarchy is a necessary condition and sometimes consider effective control essential. This article seeks to identify different aspects this responsibility and clarify existing ambiguities.
    Keywords: Superior Responsibility, International Criminal Courts, Relationship Between Superior, Subordinate
  • Seyed Hossein Hosseini Page 102
    Drug smuggling is a universal problem and experts believe that World Community should participate in eradicating it like other crises of 21st Century (including WMD, poverty and destruction of environment).Bilateral judicial, legal and international cooperation is needed to combat drug smuggling effectively worldwide.Production, distribution and abuse of drugs has imposed extensive harms against all societies so that many experts relate majority of crimes in recent decades to rapid increase of drug abuse and its consequent social damages. This article seeks to investigate situation of drugs in Iran and other countries and their efforts and provide practical solutions for combating ad reducing drug consumption in Iran.
    Keywords: Drug, Comparative Study, Fighting Program, Practical Solution
  • Reza Ayazi Page 128
    Cyber crime is a term which is used to describe the act in which computers and networks are target for criminal activity. The issue of cyber crime continues to grow as a controversy for several reasons. We need laws that protect us from computer crimes, but we also need laws that aren’t so controlling that they compromise our civil liberties and constitutional rights. There are endless types of computer related crimes. Examples of widely committed cyber crimes are social engineering frauds, hacking, identity theft, child pornography, online gambling, securities fraud, and cyber-stalking. The rate of these crimes continues to increase as the number of computer literate people in our society increases. Most computer crimes are no different from other crimes, and computer criminals should be held responsible for the damage they cause.
  • J. Degotash Page 143
    There are different practices in police training in different parts of the world in terms of their content and length. Police training in the United Kingdom and the United States are relatively short and practice-oriented compared to the long and theory-oriented training tradition in Turkey. Therefore, policing philosophy and police practices in these countries differ from one another. This study will examine police training systems in the United Kingdom, the United States, and in Turkey by comparing their strengths and weaknesses and showing their similarities and differences. In conclusion, this study will make recommendations for a better police training system benefiting from the best practices in these countries.
    Keywords: Police Training, Theory, Oriented Police Training, Practice, Oriented Police Training, Curriculum