فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات بین المللی پلیس
پیاپی 4 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آرمیتا شاه اسماعیلی، حمید سوری صفحه 5
    پیوند عضو یکی از معجزه های قرن بیستم به شمار می رود که منجر به افزایش طول عمر و بهبود زندگی صدها هزار بیمار در سراسر جهان شده است. اگرچه دسترسی بیماران به پیوند عضو، بسته به شرایط محلی و ملی آنها متفاوت بوده و تا حدی به هزینه مراقبت های بهداشتی و در دسترس بودن اعضا مربوط می شود، لکن کمیاب بودن عضو در واقع یک مشکل جهانی به شمار می رود. این مساله مشکلاتی از قبیل تجارت اعضای بدن توسط افراد سودجو چه در سطح بومی و چه در سطح بین المللی را به همراه داشته است. آسیب پذیری، استثمار و خطرات جسمی که برای افراد گیرنده رخ می دهد این مساله را تبدیل به یک چالش بین المللی نموده است. لذا در این مقاله به بررسی راه های تجارت اعضای بدن و وضعیت کنونی آن در دنیا پرداخته خواهد شد و به قوانین و اقدامات موجود برای مقابله با این مساله به مختصر اشاره توجه می شود.
    کلیدواژگان: تجارت اعضای بدن، گردشگری پیوند، قاچاق عضو
  • فرهاد شایگان صفحه 16
    در تصورات ما، راهزنی دریایی اغلب با دنیای ناوگان های کشتیرانی و داستان های ماجراجویانه ارتباط دارد. راهزنی دریایی پدیده ای بسیار مهم و سابقه دار است؛ اما به اندازه کافی شناسایی نشده است و تاسیسات قانونی و همکاری های بین المللی برای مبارزه با آن چندان توسعه پیدا نکرده است. راهزنان دریایی در سده های اخیر همچنان به فعالیت و رشد خود ادامه می دهند.
    امروزه، بر خلاف راهزنی دریایی و تجارت برده که به عنوان اولین مصادیق جنایات بین المللی، اعمال صلاحیت جهانی در ارتباط با تعقیب و مجازات مرتکبین آنها از گذشته تاکنون فراهم بوده است، برخی دیگر از انواع جدیدتر جرایم بین المللی دریایی در دوران اخیر مورد توجه جامعه جهانی قرار گرفته اند.
    در میان انواع مختلف جرایم مذکور، با توجه به درجه اهمیت آنها و اینکه روند مقابله جهانی با آنها به انعقاد معاهدات بین المللی منجر شده باشد، در تحقیق پیش روی، یک مورد از جرایم مهم دریایی، یعنی «تدابیر جامعه جهانی، جهت مبارزه با راهزنی دریایی» مورد توجه قرار گرفته است.
    گسترش معاهدات، در جهت مقابله با اعمال مذکور، به ویژه در مناطق ورای اعمال صلاحیت دولت ها، محور عمده مباحث مطروحه در این تحقیق می باشد. در این راستا، کنوانسیون های چهارگانه ژنو- 1958 و کنوانسیون ملل متحد در مورد حقوق دریاها- 1982، به همراه سایر اسناد بین المللی، منطقه ای و دوجانبه مربوطه که همگی به مبارزه با جرایم بین المللی دریایی اختصاص دارند، در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: راهزنی دریایی، شورای امنیت، تدابیر جامعه جهانی، کنوانسیون حقوق بین الملل دریاها
  • سید حسین حسینی صفحه 52
    جرایم اقتصادی، جرایمی هستند که علیه اقتصاد کشور ارتکاب می یابند و در صورت عدم اتخاذ راهکارهای بازدارنده، می توانند نظام اقتصادی کشور را در سطوح خرد و کلان مختل کنند. منظور از جرایم اقتصادی از منظر امنیت ملی، جرایمی هستند که ماهیت اقتصادی دارند، ولی می توانند آثار و پیامدهای امنیتی و انتظامی به همراه داشته باشند.
    مقابله با جرایم امنیت اقتصادی مستلزم اجرای راهکارهای فرابخشی است، زیرا مقابله با آن نیازمند همکاری، تعامل و هم اندیشی نهادهای متعددی است که اولین گام آن، شناخت گونه های مختلف جرایم مرتبط است.
    با توجه به اینکه برد و دامنه جرایم امنیت اقتصادی، وسیع است و جرایمی همچون قاچاق کالا و ارز، پول شویی، احتکار، رشاء و ارتشاء، اخلال در نظام پولی و ارزی، قاچاق میراث فرهنگی و جرایم مالیاتی را شامل می شود، در این مقاله به صورت موردی، جرایم پول شویی و شرکت های هرمی با تاکید بر جمهوری اسلامی ایران مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: جرایم اقتصادی، پول شویی، شرکت های هرمی، امنیت ملی
  • سرهنگ غلامحسین بیابانی، ابوالفضل روغنی گلپایگانی صفحه 74
    مفهوم تجارت انسان در واقع انواع بسیاری از موقعیت ها را در بر می گیرد، از مهاجرت غیر قانونی گرفته تا ازدواج اجباری، استثمار کارگران، روسپی گری و نظایر اینها. اما متداول ترین تعریف تجارت انسان مربوط به استثمار زنان است. اگر چه تمام زنان به کار روسپی گری و موارد مشابه نمی پردازند. اما تجارت انسانی با هدف استثمار جنسی شامل زنان و کودکان می شود. که از طریق زور و ارعاب به این کار وادار می شوند. این نتیجه ای است که اتحادیه اروپا در مبارزه با تجارت انسان در بسیاری از کشورهای اروپایی، به آن رسیده است.حال ممکن است این عمل به عدم ثبت در سامانه پلیس بینجامد و یا ممکن است به صورت اشتباه جابجا ثبت شود و یا قوانینی در این خصوص نداشته و ممکن است تحت عنوان دیگری گزارش شود. اما تجارت انسان یک عمل مجرمانه پرسود، کم خطر، رو به رشد و فراگیر در سطح جهانی می باشد که توسط گروه های سازمان یافته جنایی کنترل و اداره می شوند و احتمال شناسایی شدن و محکومیت قاچاقچیان در بسیاری از مناطق جهان بسیار اندک بوده و گاهی مواقع سطح مجازات با جرم انجام شده مطابقت ندارد. لذا این مقاله علاوه بر تعریف تجارت انسان به تفاوت آن با قاچاق انسان و قاچاق مهاجران می پردازد.
    کلیدواژگان: تجارت انسان، بردگی جنسی، باندهای سازمان یافته، قاچاق انسان، قاچاق مهاجران
  • معصومه زواریان صفحه 93
    باز شدن مرزها، افزایش جنگ ها، فقر و توسعه بازار هنر از عوامل بیانگر قاچاق آثار فرهنگی است که پس از قاچاق مواد مخدر در زمینه قاچاق، جایگاه دوم را به خود اختصاص می دهد. به همین علت بررسی گستره امکانات اجرایی کشورها در مبارزه با این پدیده و ارزیابی کارایی آنها امری ضروری است. همکاری بین المللی در مبارزه با این پدیده از اهمیت بسیاری برخوردار است. به دلیل جنگ منافع بین کشورهای صادر کننده و وارد کننده آثار فرهنگی و تعدد سیستم های قضایی حاکم بر حفظ میراث فرهنگی ملی، تنها همکاری بین دولت ها قادر است، تدابیر قانونی ملی در این زمینه را افزایش دهد. بعضی از مشکلات به علت عدم توازن و اختلافات موجود در برداشت مفاهیم کلیدی و عدم ابزار مناسب در مبارزه با قاچاق است. احکام قضایی فراملی و تصویب قراردادهای بین المللی همچون کنوانسیون 1970 یونسکو و اخیرا کنوانسیون قانون واحد استرداد آثار فرهنگی مسروقه یا صادر شده به صورت غیر قانونی در جهت همگرایی قوانین موثر می باشند.
    کلیدواژگان: میراث فرهنگی، قاچاق، قوانین بین الملل، قرارداد بین المللی، مبادله آثار هنری
  • ارشد بختیاری، محمدرضا فراتی، مصطفی الماسی، فاطمه جلاییان مهری صفحه 106
    تکنولوژی اطلاعات، ارتباطات، رسانه ها و... بنیان جوامع مدرن معاصر را در یکی دو دهه اخیر شکل داده است که به لحاظ تاریخی، این دوره به دوره جامعه اطلاعاتی، جامعه شبکه ای، جامعه مجازی، جامعه دیجیتالی و... معروف شده است. ظهور این فناوری ها و ایجاد تحولات بنیانی در جوامع از طریق این فناوری ها، با هدف ساماندهی زندگی سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و... بشر بوده است. اما همان قدر که این فناوری ها به ساماندهی و رفاه مردم در زندگی شان کمک کرده است، همان قدر هم زمینه بروز پدیده های وحشتناک تروریستی (مجازی) را مهیا کرده است. در این مقاله، تلاش خواهیم کرد تا توضیح دهیم که جامعه اطلاعاتی موجود که در آن مرکز ثقل قدرت در جنبش های سیاسی اجتماعی است، مورد تهدید تروریسم است. پدیده تروریسم به عنوان محوری ترین شکل تحولات سیاسی اجتماعی حال حاضر جایگزین پدیده های سیاسی اجتماعی کلاسیکی چون انقلاب ها، جنگ ها و... شده است.
    کلیدواژگان: فناوری (اطلاعاتی، ارتباطی، رسانه ای و، ، ، )، جامعه (اطلاعاتی، شبکه ای، مجازی، دیجیتالی و، ، ، )، اینترنت، عقلانیت، جنبش های سیاسی، اجتماعی، تروریسم، تروریسم رسانه ای، القاعده
  • جان نیوتن ترجمه: اکرم صفی پور صفحه 135
    سازمان بین المللی پلیس جنایی (اینترپل) از سال 2002 تاکنون به طور جدی به موضوع مبارزه با جرایم مربوط به حقوق مالکیت معنوی پرداخته و بودجه و منابع زیادی به این امر اختصاص داده است.
    دلیل اولویت بخشیدن اینترپل به موضوع جرایم مربوط به حقوق مالکیت معنوی، فعالیت آشکار مجرمین سازمان یافته و بین المللی در این خصوص است. یعنی افرادی که در امر تولید و توزیع محصولات صنعتی غیرمجاز و جعلی چه در سطح منطقه ای و چه در سطح بین المللی به طور روزافزون نقش دارند. به نظر می رسد تمام فعالیت های صنعتی از نظر مداوم این مجرمین در امان نبوده و از راه فعالیت های غیرقانونی خود به منافع کلان دست یافته اند. در این مقاله نگارنده به جرایم مربوط به حقوق مالکیت معنوی پرداخته و در این زمینه سازمان بین المللی اینترپل برای آگاه ساختن پلیس ها آموزش های لازم را با همکاری پلیس کشورها داده است.
    کلیدواژگان: حقوق مالکیت معنوی، پلیس بین المللی، مجرمین سازمان یافته، جعل و تکثیر غیرمجاز
|
  • Dr. Armita Shahesmaili, Dr. Hamid Souri Page 5
    Transplant of organs is one of the miracles of 20th century which led to increase length of life and treatment of hundreds of patients around the world. Although patients 'access to transplant surgery is varied based on the local and national conditions and to some what depends on expenses and medical care, the scarcity of the organs in fact have become a global problem. This problem has caused the smuggling of body organs to be increased by some profiteers. Vulnerability, exploitation and physical hazards for the receivers have changed this issue to an international challenge. Therefore, the purpose of this article is to study about the ways of smuggling body organs and its current situation in the world and at the same time to assess the existing rules and measures to combat with
    Keywords: smuggling organs of human body, transplant tourism, smuggling organ
  • Farhad Shayegan Page 16
    In our imaginations piracy often deals with the world of sailing navies and stories of adventure. Piracy is a very important and precedent phenomenon; however it has not been recognized adequately. And legal installations and international cooperation's to combat it have not been so developed. In recent decades, pirates continue their activity and growth.Unlike piracy and slave trade that were as the first instances of international crimes and world jurisprudence in combination with prosecuting and punishing those who committed them, there are some other international committed crimes in marines that have recently attracted the attentions of world community.Amongst different kinds of crimes according to the degree of importance as mentioned above and how the world copes with them by entering into the international treaties, one item of important maritime crimes such as "Measures of World Community Reason the Campaign of Piracy" were mainly focused on these discussions.This paper has also discussed the four conventions of Genoa (1958), United Nations convention on the Law of the Sea (1982), on navigation security accompanied by other international documents and those of regional and reciprocal documents.
    Keywords: Security Council, Piracy, Somalia, United Nations Convention on the Law of the Sea
  • Seyed Hossein Hosseini Page 52
    Economical crimes are the crimes which are committed against the country's economy and in case of not adopting the preventive solution they can hamper the economic system of a country at micro and macro levels. From the national security perspective, economical crimes are the illegal actions which have economic nature, but can have security and disciplinary consequences.Combating against economical crimes requires having operational solutions. Therefore, in order to deal with this problem in a comprehensive way, cooperation, interaction and intellectual collaboration are needed, and its first step is to recognize the different kinds of the crimes.Since, the range of the economical crimes is very broad and includes some of the crimes such as money laundering, hoarding, corruption, disrupting money system, trafficking cultural heritage, and tax crimes etc, in this article money laundering and pyramid companies in Iran will be focused on.
    Keywords: economical crimes, money laundering, pyramid companies, national security
  • Colonel Gholam Hossein Biabani, Abolfazl Roghani Page 74
    The meaning of smuggling human beings includes many situations, from illegal immigration to compulsory marriage, exploiting the labors, prostitution and so on. But the most common definition for smuggling human beings is about exploiting the women. Although all the women are not engaged in prostitution, women and children are smuggled for the purpose of sex exploitation. They have been engaged to this work by force. This is the result of European Union conclusion in its research. Some times this action has not been registered in police data base and some times it may be registered in another site by mistake and, occasionally, as there are not any rules in this matter; it has been reported with a false title. Human smuggling is a profitable criminal business with low risk which is inclusively increasing and controlled by criminal organization groups. The possibility of identifying and convicting the traffickers in many regions are very low and some times there is not any correspondence between the level of their sentence and the crime committed by them. This article tries to define the meaning of human smuggling and, to explain the differences between human smuggling and smuggling immigrants
    Keywords: Smuggling human beings, sex slavery, organized crime groups, smuggling immigrants
  • Masoumeh Zavarian Page 93
    Opening borders, wars, poverty, and developments in arts markets are the factors of trafficking cultural arts which, after trafficking of narcotics, have the second rank in illegal activities. For this reason, to study regarding the extent of administrative facilities in countries to combating against these phenomena and to assess their effectiveness are essential, that's why having international cooperation in this regard is very important. Considering interest war among the countries which are involved in exporting and importing cultural arts and, at the same time, existing different judicial systems on protecting from cultural heritage in the countries, only international cooperation can increase the national legal acumen in this issue. The main reasons for some problems in this area are: lack of balance, existing conflicts in understanding the key contexts, lack of effective tools for combating against trafficking. Transnational judicial orders and approving international treaties such as UNESCO convention in 1970, and currently the convention of unique rule on extraditing the stolen cultural arts or the arts which have been exporting illegally, are very effective in converging the rules and regulations.
    Keywords: cultural heritage, trafficking, international rules, exchanging cultural arts
  • Arshad Bakhtiari, Mohammadreza Forati, Mostafa Almasi, Fatemeh Jalaliyan Mehri Page 106
    Information technology, communication, media,… has formed the foundation of the modern communities in recent years for which, historically, is era has been known as information community, network community, imaginary community, digital community etc. Emerging these technologies and, as a result, making important changes in the communities by these technologies was, only, with the purpose of reforming the political, social, economical, cultural life of the human beings. But as much as helping the people to reform their life, it has helped preparing necessary grounds for conducting dangerous terrorist phenomena (imaginary space).In this article, we try to explain that the existing information community in which the center of gravity of social –political movements is placed on it –has been threatened by terrorism. Terrorism phenomena -as a most central form of social –poetical changes- has been replaced by the classic social-political phenomena such as revolutions, wars etc.
    Keywords: technology (information, communication, media) community (information, network, imaginary, digital etc) internet, rationality, social, political movements, terrorism, media terrorism, Alghaedeh
  • Jhon Nioton Page 135
    Since 2002, INTERPOL has seriously combated against intellectual properties and has allocated budget and many sources in this regard. The reason of considering priority for this issue is the apparent activity of the organized and international criminals in this area. It means the people who are involved in producing, distributing the illegal and faked industrial productions at regional or international level. It seems that, all the industrial activities are threatened by the criminals and by this way they have gained a huge amount of money. In this article the writer has addressed the crimes concerning intellectual properties and in this regard, with the purpose of increasing international police cooperation, INTERPOL has offered necessary training to the police forces.
    Keywords: The rights of intellectual properties, Interpol, the criminals of organized crimes, illegal publication, forgery