فهرست مطالب

مطالعات بین المللی پلیس - پیاپی 6 (تابستان 1390)

فصلنامه مطالعات بین المللی پلیس
پیاپی 6 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • انوشیروان کریمی صفحه 5
    هم زمان با توسعه و تحول جوامع، پدیده جرم نیز دچار تحول گردیده است. بین المللی شدن جرم، حرفه ای شدن مجرمان، استفاده از فن آوری های نوین در ارتکاب جرایم و پدیده جرایم سازمان یافته از مهم ترین مظاهر تمدن جدید بشری می باشند. بنابراین اقتضا دارد پاسخ های جوامع در مقابل پدیده مجرمانه نیز توسعه پیدا کرده و جرم را مهار و کنترل کند. در این راستا و با تاکید بر ازدیاد همکاری های بین المللی، سازمان پلیس جنایی بین المللی (اینترپل) تاسیس گردیده است. این نهاد رسالت مهمی در همکاری های قضایی و پلیسی بین المللی بر عهده دارد. از مهم ترین رسالت های این نهاد، استرداد مجرمین است. کارکرد اینترپل در استرداد مجرمین در دو جهت عمده استوار است. نخست، کارکرد اصلی این نهاد به عنوان متصدی امر استرداد مجرمین، که به گواهی اساس نامه آن و رویه حاکم بر آن در بستر همکاری های قضایی و پلیسی به صورت مستقیم در امر استرداد موثر واقع می گردد. به لحاظ عدم بهره مندی اینترپل از خصوصیات حاکم بر نهادهای عدالت کیفری رسمی بین المللی، همانند دیوان کیفری بین المللی شامل آمره بودن قواعد حاکم بر آن و داشتن ضمانت اجرایی در این راستا، این نهاد صرفا دارای نقشی تکمیلی است. حمایت تابعان حقوق بین الملل از این نهاد و به خصوص هم ردیف شدن آن با دیوان کیفری بین المللی از جمله مهم ترین پیشنهادات اجرایی در این مسیر است. دومین کارکرد اینترپل در استرداد مجرمین، تعامل این نهاد با سایر نهادهای بین المللی است که به صورت غیرمستقیم در امر استرداد موثر است. در این راستا هم سو شدن اینترپل با نهادهای بین المللی همکار نقش مهمی در تسهیل امر استرداد ایفا می کند.
    کلیدواژگان: استرداد مجرمین، همکاری قضایی، همکاری پلیسی، اینترپل، نقش مستقیم، نقش ثانویه، جرایم بین الملل
  • رضا ایازی صفحه 31
    در فضای حقوق بین المللی شخصیت حقوقی عبارت است از: صلاحیت دارا شدن حقوق و تکالیف برای موضوعات غیر انسانی. شخص حقوقی از نظر علم حقوق قابلیت برخورداری از حقوق را دارد، تکالیف قانونی بر عهده می گیرد، اعمال حقوقی انجام می دهد، اقامه دعوا می کند، تحت تعقیب قرار می گیرد و مسئول اعمال خود شناخته می شود.
    شخصیت حقوقی در هر نظامی تابعی است از متغیر ملاحظات مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و سیستماتیک مربوط به آن نظام حقوقی. در نظام های داخلی، قانون گذار به اعتبار حاکمیت دولت، با توجه به نیازهای اجتماعی، نهادهایی را به عنوان شخص حقوقی تلقی کرده، شناسایی آن را به افراد و نهادهای تحت حاکمیت خویش تحمیل می کند.
    از این رو اینترپل به عنوان سازمانی بین الدولی تنها در صورتی می تواند دارای حقوق و تکالیف بین المللی شود که دارای شخصیت حقوقی بین المللی باشد. این نوشتار بر آن است که با توجه به گسترش روز افزون فعالیت های و افزایش نقش اینترپل، روشن سازد آیا اینترپل دارای شخصیت حقوقی عینی و اهلیت حقوقی ذاتی برای اجرای هر گونه اقدام بین المللی می باشد و یا حقوق و تکالیف اینترپل محدود به اهداف، وظایف و اختیارات صریح یا ضمنی است که در سند تاسیس آن ذکر شده است و در هر صورت شخصیت حقوقی اینترپل دارای چه آثاری است؟
    کلیدواژگان: شخصیت حقوقی بین المللی، اهلیت حقوقی بین المللی، اینترپل
  • غلامحسین بیابانی صفحه 46
    در سال های اخیر با اقداماتی که دزدان دریایی سومالی در نزدیکی سواحل این کشور و خلیج عدن انجام داده اند کشورهای دنیا بیش از پیش به اهمیت مبارزه با این پدیده پی برده اند. شورای امنیت سازمان ملل در واکنشی به این مسئله، اقدام به تصویب قطعنامه ای کرده است که اختیارات بیشتری به کشورهای مقابله کننده با دزدان دریایی داده است. چرا که یک کشتی ممکن است متعلق به شرکتی در کشور اول، با پرچم کشور دوم، با خدمه کشور سوم، با محموله کشور چهارم از طریق آب های کشور پنجم به سمت بندر کشور ششم در حال حرکت باشد. این بیانگر این مسئله است که گسترش این جرم چقدر می تواند کشورها را درگیر کند. زیرا رواج و خطر افزایش دزدی دریایی دلیل تهدید اصلی برای توسعه منطقه ای محسوب می شود. در این راستا کنفرانس دو روزه ای که در 19 و 20 ژانویه 2010 در دبیرخانه کل پلیس بین الملل برگزار شد دزدی دریایی را به عنوان جرائم سازمان یافته معرفی کرده است. در این مقاله نگارنده ضمن تشریح این جرم به ابعاد مختلف آن خواهد پرداخت.
    کلیدواژگان: دزدی دریایی، جرائم سازمان یافته، جرائم فراملی، تهدید جهانی، شورای امنیت سازمان ملل
  • محمدرضا کریمی، غلامحسین بیابانی صفحه 78
    امروزه استرداد مجرمان به عنوان یک مقوله تامین امنیت مورد توجه عمده کشورهاست. زیرا گریز از اجرای مجازات، امری طبیعی است و متهم برای رسیدن به آن، به هر ترفندی دست می یازد. یکی از راه های ساده برای رسیدن به چنین هدفی، خروج از کشور محل وقوع و اقامت در کشور دیگری است. چرا که بدین وسیله مقامات قضایی محل وقوع جرم نمی توانند به متهم دست یابند و او را تحت تعقیب و مجازات قرار دهند زیرا طبق قاعده سرزمینی بودن قوانین کشوری هر مجرمی در محل وقوع آن قابل تعقیب و محاکمه و مجازات است و کشور محل اقامت علی الاصول حق و صلاحیت رسیدگی به جرم ارتکابی و مجازات مجرم را ندارد. مگر از طریق قواعد بین المللی نظیر استرداد مجرمان، در این مقاله روش های مختلف آن مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: پلیس بین الملل، استرداد مجرمان، همکاری قضایی، پی جویی جرائم، مصادیق جرم
  • یاسر فروغی صفحه 99
    قاچاق انسان شکلی از انقیاد بشریت است که امروزه از آن عنوان «برده-داری مدرن» یاد می شود و به صورت فزاینده ای در دو سه دهه گذشته گسترش یافته است. این پدیده محصول انگیزه ها و عوامل متعددی است که در مجموع زیر چتر مدرنیته متاخر و شرایط جدید جهانی شدن قرار می گیرند. هدف این مقاله بررسی علل و انگیزه های پیدایش قاچاق انسان و انگیزه ها و عوامل گسترش روزافزون آن در دو سه دهه اخیر است و نیز بررسی آسیب-های فرد و اجتماعی که از ناحیه این پدیده بر قربانیان آن و دیگر افراد جامعه عرض می شود. آنچه که این مقاله بر روی آن تاکید دارد این است که نه انگیزه های فردی بلکه علل ساختاری و فراسوی انگیزه های کنش گران فردی است که علل افزایش و تحرک قاچاق انسان در دو سه دهه اخیر محسوب می شود، که با تراکم و پررنگ شدن این انگیزه ها و علل، آسیب های اجتماعی گوناگونی در پی آن برای جوامع به وجود می آید زیرا که سیستم گرداننده قاچاق انسان نه یک پدیده یک وجهی و فاقد هر گونه سازوکار، بلکه پدیده ای غامض و چند وجهی است که عقلانیت و خرد ابزاری را در جهت نیل به منافع بیشتر به خدمت می گیرد و آن را به یک معضل اجتماعی تبدیل می کند و می بایست در مبارزه با آن به عنایت به علل و آسیب های ساختاری و اجتماعی آن، راه کارهای متناسب با آن را ترتیب داد.
    کلیدواژگان: قاچاق انسان، قربانیان قاچاق انسان، علل قاچاق انسان، آسیب های اجتماعی، جرایم سازمان یافته
  • بهروز رشیدی صفحه 130
    جمهوری اسلامی ایران در جهت مبارزه با مواد مخدر در تعامل با مجامع بین المللی و کشورهای منطقه و به منظور منعکس کردن اقدامات گسترده خود و جلب همکاری و حمایت سازمان ملل متحد دست به سلسله ای از اقدامات دیپلماتیک زده است. بخش عمده ای از این اقدامات شامل دعوت از هیئت ها یا مسئولین ذی ربط سازمان ملل متحد و یا پذیرش درخواست نهادهای بین المللی جهت بازدید از عملکرد جمهوری اسلامی ایران در زمینه مبارزه با مواد مخدر بوده و بخش دیگر شامل اقدامات منطقه ای در تعامل با کشورهایی مانند افغانستان، پاکستان و همچنین کشورهای عضو اکو و آسیای میانه. این دیپلماسی فعال موجب همدلی و همکاری جامعه جهانی با جمهوری اسلامی ایران گردیده است. از یک سو دیپلماسی ایران بر تصمیمات و اقدامات بین المللی تاثیر گذار بوده و از سوی دیگر جمهوری اسلامی ایران در جهت هماهنگی با نهادهای ذی ربط سازمان ملل از تصمیمات جمعی جامعه بین المللی تاثیر پذیرفته است.
    کلیدواژگان: مواد مخدر، دیپلماسی، جمهوری اسلامی ایران، سازمان ملل متحد، تعامل بین المللی، همکاری منطقه ای
  • سبحان طیبی، علیرضا شکربیگی صفحه 161
    مبارزه با تروریسم در جامعه جهانی، تدبیری بین المللی می طلبد، آن چنان که تاکنون اقدامات مستندی از جمله توافقات، معاهدات، کنوانسیون و پروتکل های بین المللی مصوب گردیده و گام های موثری در جهت صلح و امنیت بین المللی برداشته شده است. در این راستا اقدامات موثر تابعان حقوق بین الملل در تقابل با تروریسم موسوم به «ضمانت های مشترک» پدیدار گشته و به نظر می رسد تحرکات منسجم تری نسبت به قبل در راه مبارزه با پدیده تروریسم شکل گرفته است. این قاعده همگام با همکاری های مستمر بین المللی نتیجه بخش می باشد، اگرچه این یک حرکت لازم در سطح بین المللی تلقی شده، اما کافی به نظر نمی رسد و بایستی قاعده اقدام در این خصوص تا مرحله نهایی که همانا حذف تروریسم از صحنه بین المللی است، انجام پذیرد.
    کلیدواژگان: تروریسم، ضمانت های مشترک، قواعد آمره و تعهدات بین المللی، مبارزه نظامی علیه تروریسم، همکاری های بین المللی
|
  • Anooshirvan Karimi Page 5
    Parallel with development and evolution of communities, crimes are also changing. In this regard, internationalizing crime, becoming professional criminals, using new technologies in committing offenses and organized crimes as a new phenomenon are the significant manifestations of modern human civilization. Therefore, societie's responses against criminal phenomena have also developed so as to control crime. To reach this goal and also to underscore boosting of international cooperation in the field of fighting crime, the International Crime Police Organization, INTERPOL, is established. This Organization plats a pivotal role in police cooperation and mutual legal assistance. Extradition of criminals is the most important mission carried out by Interpol. Interpol's function in extradition of criminals is on two bases. First, Interpol as the organization-in- charge of extradition of criminals acts in accordance with its constitution and in an atmosphere of mutual legal assistance and policing cooperation. Due to the fact that Interpol does not enjoy the ruling qualification on International Official Criminal Justice entities like International Penal Court which has the capability of ruling imperative laws and executive guaranty, it merely plays the supplementary role. Having the International law follower's support of this entity and going in line with international penal Court are considered as its major executive suggestions. Second, Interpol's role in extradition of criminals is cooperation with other institutions which indirectly assist in extradition cases
  • Reza Ayazi Page 31
    In the international legal arena a legal entity means authorization of rights and duties for non-human subject. In the Law sciences, a legal entity enjoys rights, undertakes law obligations, does legal actions, files a lawsuit, gets under prosecution and is also in charge of its own acts.The Legal entity in each government depends on political, economic, social and systematic variables of the legal system. By authorization which is in possession of the government, law makers in internal regimes by considering social demands adopt some institutes as legal entities and then impose them on its ruling entities.Therefore, the International Criminal Police Organization, INTERPOL, as an inter-governmental organization may only have international rights if it enjoys an international legal entity. By increasing trends of Interpol functions and activities this article aims to clarify the issue of whether Interpol has an objective and inherent law capacity to enforce its international actions. The Interpol rights are limited to some goals, obligations and implied power included in its Constitution. Moreover, it aims to investigate the Interpol legal entity.
    Keywords: international legal entity, international law capacity, Interpol
  • Gholam Hossein Biyabani Page 46
    In recent years the focus of the international community has been increasingly on the activities of maritime pirates off the Coast of Somalia and in the Gulf of Aden. The United Nations Security Council in its response to this phenomenon passed a resolution to give more power to those countries fighting against it. This is why in some cases a ship belongs to a firm in the first country, having a second country's flag, a third country's crews and a forth country's cargo, going through a fifth country's waterway to a sixth country's port. This fact shows how countries may get involved if this crime raises. Raising maritime piracy danger is a great menace to international growth. In this regard a two-day conference was hosted by Interpol Secretariat General on 19-20, 2010. In that conference maritime piracy was declared an organized crime. In this article, the author brings some explanations concerning this specific crime and remarks different dimensions of maritime piracy
  • Mohammad Reza Karimi, Gholam Hossein Biabani Page 78
    Today, extradition of criminals in most countries is considered a security building subject, because escaping punishment is a natural trend and the accused commit every fraud to escape punishment. One of the simple ways to achieve this goal is to leave the country in which the crime is committed and to reside in another country. Doing so, judicial authorities are not able to detain, track and punish the accused person because according to The Principle of Territoriality one can trace, try and punish every accused person only where the crime takes place. The residing country does not have the right and capacity to investigate the committed crimes and to punish the accused person except through international regulations like extradition of criminals. This article aims to examine different methods of extradition of criminals.
    Keywords: Interpol, extradition of criminals, judicial cooperation, tracking crimes, crime instances
  • Yaser Forooghi Page 99
    Human trafficking is a form of human subjugation known today as "modern slavery", and has been on the increase for the past two or three decodes. This phenomenon results from a number of reasons and motivations created by the recent modernity and the new conditions of globalization. It was the main aim of this article to analyze such reasons & motivations for the occurrence of this crime, the bases for its intensification in recent decades, and also to investigate its social and personal challenges and its harms on victims. This article seeks to emphasize the fact that the principal reason for this Increase in human trafficking in recent decades us not merely a personal motivation but rather due to factors beyond the motivation for personal acts. As such, with the accumulation and more transparency of such motivation, various social vulnerabilities surface in societies. This is mainly because the operating system behind human trafficking is not a one-dimensional phenomenon without a certain mechanism but a covert and multi-dimensional one which abuses rationality to gain more benefit.This turns human trafficking into a major social issue for the removal of which it is essential to propose solutions that take into account such grounds & vulnerabilities
  • Behrooz Rashidi Page 130
    I.R. Iran in its trend in fighting drugs collaborates with international associations and regional countries, and in order to reflex its widespread actions and to acquire help and support of United Nations, have done a number of diplomatic activities. The main part of these activities include inviting related UN boards and authorities and accepting international institutions requests to visit Iran’s operations against drugs. Another part involves regional activities in cooperation with countries like Afghanistan, Pakistan as well as ECO members and middle Asia. This active diplomacy results in unanimity and the cooperation of the global community with I.R. Iran. Iran’s diplomacy has influenced international decisions and operations. On the other hand I.R. Iran in trend of coordination with related UN institutions has been influenced by collective decisions of the international community
  • Sobhan Tayyebi, Alireza Shokr Page 161
    Combating terrorism in the global community requires an international solution. This provides the ground for the creation of well-founded measures such as, agreements, treaties, international conventions and protocols. Useful steps have also been taken to establish international peace and security. In this regard, and with the purpose of combating terrorism, effective governmental measures under the general title of "common guarantees" have entered international law. It seems that in comparison with the past, more integrated movements have formed in an approach toward this struggle. This will prove fruitful, only when it is accompanied by continuous international cooperation. Although this is an essential movement at an international level, it does not seem sufficient. Thus, it is necessary to proceed with this movement until the removal of terrorism from the international scene.
    Keywords: terrorism, common guarantees, basic principles, international commitments, military fight against terrorism, international cooperation