فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات جامعه شناختی شهری
پیاپی 11 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فریدون وحیدا، ابوعلی وداد هیر، محمد فرنام صفحه 1
    هدف کلی این تحقیق مطالعه ی جامعه شناختی نشاط عمومی در شهر اردبیل با رویکرد تئوری کیفیت اجتماعی است. در این تحقیق با استفاده از تئوری کیفیت اجتماعی به تنظیم فرضیه و پرسشنامه مبادرت گردیده است. متغیر وابسته نشاط عمومی و متغیر مستقل کیفیت اجتماعی است. مفهوم کیفیت اجتماعی عبارت است از میزان توانایی شهروندان در مشارکت در زندگی اجتماعی و اقتصادی جوامع حاضر در آن، تحت شرایطی که رفاه و پتانسیل شخصی آنها ارتقا یابد. کیفیت اجتماعی، به چهار حوزه اشاره دارد: امنیت اقتصادی، انسجام اجتماعی، ادغام اجتماعی و توانمندسازی اجتماعی. در این پژوهش مدل کیفیت اجتماعی بر مبنای این فرضیه شکل گرفته که شادکامی افراد تحت تاثیر چهار مولفه ی ذکر شده قرار می گیرد. پژوهش حاضر از نظر کنترل شرایط پژوهش، پیمایشی، از نظر وسعت پهنانگر و از نظر زمانی مقطعی است. جامعه ی آماری آن همه ی شهروندان بالای 15 سال شهر اردبیل است وحجم نمونه 399 نفر تعیین شده است. اطلاعات با یک پرسشنامه ای 32 سوالی و با روایی سازه های مناسب (براساس ضریب آلفای کرونباخ) برحسب نسبت سن و جنس و از طریق نمونه گیری چند مرحله ای (ابتدا طبقه بندی شده و سپس تصادفی) تکمیل گردیده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که میانگین نشاط در مجموع با مقدار 72/3 نیز به طور معناداری از حد متوسط بالاتر است. در مجموع در جامعه ی آماری مورد مطالعه افراد، نشاط خود را بالاتر از حد متوسط ارزیابی می کنند. همچنین کیفیت اجتماعی در شهر اردبیل در حد متوسط ارزیابی می شود. طبق یافته های تحقیق، بین کیفیت اجتماعی و نشاط عمومی همبستگی و رابطه ی معناداری وجود دارد و بیانگر این واقعیت است که در این پژوهش، تئوری کیفیت اجتماعی هم به عنوان تئوری و هم به عنوان رویکرد برای تبیین نشاط عمومی، توسط نتایج این پژوهش، حمایت می شود.
    کلیدواژگان: نشاط شهری، نشاط عمومی، آسایش ذهنی، نظریه ی کیفیت اجتماعی، نشاط اجتماعی، اردبیل
  • مسعود حاجی زاده میمندی، نسیم علی آبادی صفحه 35
    شهر جایگاه ارزشها و نهادهای مدرن است. تقاضا برای دستیابی پردازش و به کارگیری اطلاعات یک ارزش مدرن و شبکه ی بین المللی اطلاعات یا اینترنت یک نهاد مدرن است. داده های تاریخی گواه آن است که شهرها عهده دار جایگاه نهادهای مدرن بوده اند. ایده های شهر الکترونیک، شهرداری الکترونیک، اقتصاد الکترونیک، دولت الکترونیک وغیره گویای نیاز جامعه به استفاده ی وسیع علمی از اینترنت است.اینترنت زندگی شهری را به طور قابل ملاحظه ای تحت تاثیر قرار داده و برخی از مشکلات اجتماعی جامعه ی شهری را کاهش داده، در عین حال زندگی شهری را به خود وابسته کرده است آنچنان که در شرائط کنونی قطع اینترنت بویژه در شهرها، زندگی اجتماعی را دچار اختلال می نماید.
    هم چنین نتایج تحقیق بیانگر این مطلب است که در جامعه ی آماری این مطالعه، فلش علیت با حرکت از بعد ساختاری به بعد شناختی سرمایه ی اجتماعی در افزایش احساس شهروندی افراد نقش موثرتری ایفا می کند.
    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل مرتبط با بهره مندی شهروندان از اینترنت در شهر یزد انجام شده است. جامعه ی آماری این پژوهش را جمعیت 54-17 سال شهر یزد تشکیل داده است که بر اساس سرشماری 1385، 267870 نفر بوده اند، مطابق فرمول کوکران 384 نفر از آن ها به روش نمونه گیری خوشه ایمتناسب (pps) انتخاب شدند. تکنیک اصلی گرد آوری داده ها پرسشنامه بود که اعتبار آن به روش محتوایی سنجیده شد و برای سنجش پایائی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید که برای مفاهیم اساسی پرسشنامه از مقادیر مناسب برخوردار بود، داده های گرد آوری شده با استفاده از نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته های پژوهش نشان داد که میزان بهره مندی شهروندان یزدی (54-17 سال) از اینترنت پایین است و این میزان با متغیر های میزان تحصیلات، پایگاه اقتصادی- اجتماعی، نگرش به فناوری اطلاعات و ارتباطات، رضایتمندی از فناوری اطلاعات و ارتباطات و میزان نیاز به فناوری اطلاعات و ارتباطات دارای رابطه ی معناداری است؛ اما با متغیر های سن، جنس و استفاده از وسایل ارتباط جمعی دارای رابطه ی معناداری نیست.نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که متغیرهای میزان تحصیلات و نگرش به فناوری اطلاعات و ارتباطات، در مجموع 8/21 درصد از تغییرات متغیر وابسته یعنی میزان بهره مندی از اینترنت را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: اینترنت، بهره مندی، پایگاه اقتصادی، اجتماعی، رضایتمندی، نگرش به فناوری های ارتباطات و اطلاعات، یزد
  • اکبر زارع شاه آبادی، رحمت الله ترکان، آریز خدادادی صفحه 61
    آپارتمان نشینی مانند بسیاری از دیگر مظاهر شهرنشینی، بیش از آنکه از دل جامعه ی ما جوشیده باشد از غرب اقتباس شده است. گسترش روزافزون این پدیده می تواند پیامد های مثبت و منفی زیادی به همراه داشته باشد. در جامعه ی ما چون زنان معمولا کمتر از مردان شاغلند و بیشتر در محیط خانه و آپارتمان هستند، بنابراین تجربه ی زندگی در این محیط ها باعث شکل گیری نگرش خاصی نسبت به آپارتمان نشینی در ذهن آنها می گردد. از آنجا که نگرش ها می توانند روی رفتار، سلامت روانی و ذهنی افراد، روابط اجتماعی، استحکام خانواده و دیگر ابعاد زندگی تاثیرگذار باشند، بنابراین با توجه به این تاثیرات بررسی نگرش نسبت به آپارتمان نشینی دارای اهمیت است. روش این تحقیق پیمایشی است؛ داده ها با ابزار پرسشنامه و با استفاده از شیوه نمونه گیری دومرحله ای که درمرحله اول خوشه ایودرمرحله دوم درداخل خوشه های انتخابی به روش سیتماتیک زنان انتخاب و مورد مصاحبه قرار گرفتند از 384 نفر از زنان متاهل شهر یزد گردآوری شده است. یافته های تحقیق بیانگر آنست که میانگین نگرش زنان شهریزد نسبت به آپارتمان نشینی، از حد متوسط پایین تر است. وزنان آپارتمان نشین در مقایسه با زنان ویلایی نشین، نگرش مثبت تری نسبت به آپارتمان نشینی دارند. همچنین، زنان غیر بومی در مقایسه با زنان بومی، نگرش مثبت تری نسبت به آپارتمان نشینی دارند.واین تفاوت ها ازنظر آماری معنادار است. و زنان شاغل نیز در مقایسه با زنان غیر شاغل نگرش مثبت تری نسبت به آپارتمان نشینی دارند اما این تفاوت ازنظر آماری معنادارنیست. از سویی دیگر، بین متغیرهای سن و بعد خانوار و نگرش نسبت به آپارتمان نشینی رابطه معکوس و معناداری وجود دارد. در حالیکه بین پایگاه اقتصادی- اجتماعی و نگرش نسبت به آپارتمان نشینی رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: آپارتمان نشینی، شهرنشینی، زنان، نگرش، ویلانشینی
  • امیر رستگار خالد، مسعود سلمانی بیدگلی، سمیه آران دشتی صفحه 91
    در میان انواع روابطی که یک فرد در جامعه با دیگران دارد (ارتباط با اعضای خانواده، دوستان، همکاران و...)، ارتباط با همسایگان نیز یکی از این روابط می باشد و در بستر همین روابط همسایگی است که پدیده ای به نام سرمایه اجتماعی همسایگی نیز رقم می خورد که متشکل از ابعاد عینی (شبکه روابط و تعاملات، انسجام رابطه ای، مشارکت اجتماعی) و ابعاد ذهنی (اعتماد اجتماعی، انسجام ارزشی، مشارکت اجتماعی و نزدیکی اجتماعی) می باشد. وجود این نوع خاص از سرمایه اجتماعی دارای پیامدهای مهمی در زندگی اجتماعی افراد می باشند. یکی از مهم ترین اثرات و پیامدهای سرمایه ی اجتماعی همسایگی، افزایش امنیت محله ای می باشد. همچنین کنترل اجتماعی نیز از پیامدهای دیگر آن می باشد. بنابراین نبود این نوع خاص از سرمایه اجتماعی می تواند منجر به بروز مشکلات اجتماعی در سطح محله و جامعه شود. لذا شناخت این نوع از سرمایه اجتماعی می تواند به ما در حل بسیاری از معضلات شهری کمک نماید. در این راستا، این پژوهش با حجم نمونه 384 نفر در شهر آران و بیدگل (منطقه آران)، انجام گرفته است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و داده های جمع آوری شده از طریق پرسشنامه با استفاده از نرم افزار SPSS و با به کارگیری روش های آماری نظیر توزیع فراوانی، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی، تحلیل مسیر و... توصیف و تحلیل شده اند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که میان سرمایه اجتماعی همسایگی با امنیت محله ای، کنترل اجتماعی و هویت محله ای رابطه وجود دارد و سرمایه ی اجتماعی همسایگی، کنترل اجتماعی و هویت محله ای به عنوان متغیرهای مستقل قسمتی از واریانس امنیت محله ای به عنوان متغیر وابسته را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: سرمایه ی اجتماعی همسایگی، امنیت محله ای، کنترل اجتماعی، هویت محله ای
  • صادق صالحی، زهرا پازوکی نژاد صفحه 127
    بسیاری از صاحبنظران معتقدند که راه حل مسائل و مشکلات زیست محیطی به رفتار و عملکرد شهروندان بستگی دارد. در این راستا، پدیده ی شهروندی محیط زیستی به دلیل اینکه افراد را در برابر مشکلات محیط زیستی (از جمله پیامدهای منفی تغییر آب و هوا) متعهد بار می آورد، از اهمیت خاصی برخوردار است. استان مازندران یکی از مناطق مهم کشاورزی و گردشگری کشور است و فعالیت مناطق شهری آن نیز طی سال های اخیر، به شدت تحت تاثیر تغییرات آب و هوا قرار گرفته است. با توجه به اینکه برای کاهش اثرات منفی تغییر آب و هوا، داشتن شهروندان متعهد امری لازم و ضروری می باشد، تحقیق حاضر درصدد بررسی سطح تعهد شهروندی محیط زیستی و نقش آن در مقابله با مشکلات ناشی از تغییرات آب و هواست. جامعه ی آماری این تحقیق، 320741 نفر از ساکنان شهرستان قائمشهر(مازندران) هستند که با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 350 نفر به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شدند. اطلاعات لازم با استفاده از ابزار پرسشنامه وری شد و اعتبار ظاهری و محتوایی پرسشنامه بر اساس نظر استادان مرتبط و پایایی آن بر اساس آلفای کرونباخ بیش از 60 درصد مورد تایید قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که تعهد شهروندان به محیط زیست و مقابله با یکی از بحران های محیط زیستی یعنی تغییر آب و هوا متوسط رو به بالا است (میانگین= 62/3). میزان تعهد شهروندان نسبت به مقابله با پیامدهای منفی و زیان بار تغییر آب و هوا برحسب سن و تحصیلات متفاوت بود؛ به عبارت دیگر، با افزایش سن، وضعیت شهروندی محیط زیستی بهبود یافته اما با افزایش تحصیلات، تعهد به شهروندی محیط زیستی کاهش داشت. پیوند مکانی شهروندان نیز در سطح خیلی بالا (25/4 از 5) گزارش شده بود و هم چنین، میانگین تاثیرگذاری چهارچوب پیام های محلی تغییر آب و هوا، 21/4 بوده که نشان می دهد سطح این تاثیر بالا بود. در نهایت، نتایج تحلیل رگرسیون نیز تحقیق نشان داد که پیوند مکانی نسبت به چهارچوب محلی پیام های تغییر آب و هوا، بیشترین تاثیر را بر توسعه ی شهروندی محیط زیستی داشته است. در پایان مقاله و بر اساس نتایج تحقیق پیشنهاد شده است که با توجه به مشهود بودن پیامدهای تغییر آب و هوا و مشهود بودن، تاثیرات آن در استان مازندران، سیاست گذاران درصدد ایجاد تعهد در مردم در برابر سیاست های کاهش تغییر آب و هوا و تقویت شهروندی محیط زیستی باشند.
    کلیدواژگان: شهروندی محیط زیستی، تغییرات آب و هوا، پیوند مکانی، مازندران
  • گلمراد مرادی صفحه 149
    یکی از مفاهیم مورد توجه جامعه شناسان (خاصه جامعه شناسان و برنامه ریزان شهری) سنجش مفهوم مشارکت شهری است. با توجه به این که این مفهوم کاربرد فراوانی در مطالعات شهری دارد، تهیه ابزاری پایا برای آن مهم و موثر است. هدف از این مطالعه این است که ابزار مشارکت شهروندان را مورد بازنگری قرار داده و آن را به عنوان ابزاری هنجاریابی شده در دسترس پژوهشگران حوزه ی علوم اجتماعی قرار دهد. برای پاسخ و دستیابی به این هدف، نمونه ای 400 نفری از شهروندان بالای 20 سال شهر کرمانشاه به صورت تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و فرم مشارکت شهری را تکمیل کردند. نتایج تحلیل به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS21 و Amos21 تحلیل شدند. بر اساس نتایج به دست آمده، روش تحلیل عاملی مرتبه ی دوم با استفاده از مدل اندازه گیری نشان دهنده ی ساختار چهار مولفه ای مقیاس میزان مشارکت در نمونه ی مورد مطالعه است. نتایج حاصل از مدل عاملی تاییدی مرتبه ی دوم برای سنجش میزان مشارکت نشان می دهد که این مفهوم از چهار بعد (اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی) تشکیل شده است. شاخص های تطبیقی و مقتصد محاسبه شده برای ارزیابی کلیت مدل عاملی نشان می دهند که شاخص برازش تطبیقی CFI برابر 89/0، شاخص برازش شده تطبیقی مقتصد PCFI برابر 726/0، شاخص ریشه ی دوم میانگین مربعات باقیمانده یا RMSEA برابر 069/0، نسبت کای اسکوئر به درجه ی آزادی CMIN/DF برابر 91/2 است که در مجموع وضعیت بهبودی را برای مدل نشان می دهد. درمجموع داده های گردآوری شده می توانند مدل را مورد حمایت قرار دهند و از طرفی این نتیجه بر اساس چارچوب نظری نیز منطقی و صحیح است. از طرفی می توان نتیجه گرفت که پرسشنامه میزان مشارکت دارای سه عامل (آگاهی نسبت به مشارکت شهری، تمایل به مشارکت شهری و میزان مشارکت شهری در چهار بعد) است که در سازمان ها مورد استفاده و برای برنامه ریزی های اجتماعی و فرهنگی سودمند است.
    کلیدواژگان: پایایی، روایی، میزان مشارکت، شهروندان، مشارکت شهری
  • سیدعلی هاشمیان فر، بیژن کاردوست صفحه 181
    بافت قدیمی اغلب شهرهای بزرگ ایران فرسوده است و این فرسودگی بافت نمی تواند خدمات مناسبی به جمعیت ساکن خود ارائه کند، در نتیجه اقشار متوسط و مرفه اجتماعی از آنجا به بخش نوساز شهری جابه جا می شوند و محله هایی با بافت نوین و طراحی جدید ایجاد می نمایند. بافت های سنتی به دلایل مختلفی از جمله وجود اماکن فاقد مالک، خرابه ها، عدم برخورداری از روشنایی مناسب، عدم برخورداری از امکانات و تکنولوژی های نوین برقرارکننده ی امنیت همچون دوربین های مداربسته و... و نیز وجود کنج های خلوت، برای مجرمان به بهشت جرم تبدیل می گردد. در این تحقیق با استفاده از نظریه ی طراحی محیطی(CPTED) مطالعه ی در شهر همدان در دو بافت سنتی و نوین شده است. هدف اصلی این پژوهش بررسی تفاوت نابهنجاری های اجتماعی در مناطق سنتی و مدرن شهر همدان و نقش طراحی محیطی در کاهش نابهنجاری های اجتماعی بوده است. این تحقیق در خلال سال های 1391 تا 1392شیوه ی کمی، با روش پیمایشی، به طریقه علی- مقایسه ای انجام شده است. جامعه ی آماری تحقیق شامل کلیه ی ساکنان شهر همدان در دو منطقه ی مدرن و سنتی بوده که محلات مدرن محدود به محلات چهارگانه؛ کوی استادان، کوی متخصصان، کوی سعیدیه و کوی پردیس و محلات سنتی محدود به محلات جولان، کلپا، امامزاده یحیی، خیابان باباطاهر، خیابان اکباتان و خیابان شهدا بوده که در شهرک های تازه ساز(بافت مدرن) در حدود 75000 نفر و در بافت سنتی در حدود 343000 نفر، و در مجموع شامل 418000 نفر بوده است. حجم نمونه توسط فرمول کوکران برابر با 384 نفر برآورد گردید. واحدهای تحلیل با استفاده از شیوه ی سهمیه ای- اتفاقی ساده انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از دو پرسشنامه ی محقق ساخته که روایی آنها به صورت صوری و محتوایی و نیز تحلیل عاملی برآورد و پایایی آنها توسط ضریب آلفای کرونباخ سنجش گردیده، جمع آوری شده و با استفاده از نرم افزار SPSS و توسط آزمون تحلیل واریانس چند طرفه تجزیه و تحلیل شدند. نتایج آزمون فرضیه های تحقیق نشان داد که بر اساس مدل نظری CPTED بین نابهنجاری های اجتماعی در بافت سنتی و نوین شهر همدان تفاوت وجود داشته و طراحی محیطی در این زمینه اثرگذار بوده است به قسمی که طراحی محیط شهر در بعد کلی(008/0=P، 176/7=F) و ابعاد پنج گانه؛ تعیین قلمرو(قلمروگرایی)(017/0=P، 121/4=F)، نظارت یا مراقبت(012/0=P، 51/4=F)، کنترل دسترسی(ورودی) (009/0=P، 795/4=F)، تصویر و نگهداری از فضا(001/0=P، 323/10=F)، سخت کردن آماج جرم(013/0=P، 388/4=F)، فعالیت پشتیبانی(حمایت)(038/0=P، 287/3=F) در دو بافت مدرن و سنتی به طور متفاوتی بر روی جرم و کجروی افراد اثرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: طراحی شهری، بافت مدرن، بافت سنتی، شهر، کجروی، همدان
|
  • Fereydoon Vahida, Abuali Vadad Hir, Mohammad Farnam Page 1
    The main purpose of the current research is the sociological study of social happiness in Ardabil city based on social quality theory. The dependent variable is social happiness, and the independent one is social quality. The concept of social quality consists of the ability of citizens in participating in social and economic life, under condition in which their welfare and personal potential will be boosted. Social quality consists of four areas: socioeconomic security, social Cohesion, social inclusion, and social empowerment. These areas are considered as a four dimension structure being shaped due to relations of global and biographical processes in one hand, and, systems, institutions and societies, in the other hand. In this research, the model of social quality is based on the hypothesis that personal happiness is influenced by the four aforementioned components. Research population included all citizens above 15 years of age in Ardabil. According to2011 census, 418262 persons were above 15. As a whole 399 people were selected as the samples. A questionnaire consisting 32 items was organized based on age and gender, and through using multi-process sampling. According to the results, there is a significant relationship between independent variables of socioeconomic security and empowerment with the dependent variable of social happiness. Also, a significant relationship existed between social quality and social happiness. This clarifies that, social quality both as a theory and also an approach to determine social happiness, was confirmed by the results.
    Keywords: happiness, social happiness, subjective well, being, social quality theory
  • Masood Hajizadeh Meymandi, Naseem Aliabadi Page 35
    The city is the seat of modern values and institutions. Demand to the acquisition, processing, and utilization of information is a modern value and the Internet is a modern institution. Historical data show that the city is the place of modern institutions. The ideas of the electronic city, electronic municipality, electronic economy and so forth are an indication of society’s need to use Internet-based information. The Internet has affected city life considerably and has reduced some urban problems and has made city life dependent on the Internet so much so that under circumstances, urban life will become seriously disrupted without it. So, the aim of this article is to study the extent of, and factors affecting, residents’ internet utilization in the city of Yazd. The research population consisted of all Yazdi residents between the ages 17-54 whose number in the year of 2006 was 267870, of which, based on Cochran’s formula, 384 individuals were selected using a cluster sampling technique. Data gathering tool was a questionnaire that had content validity and its reliability coefficient was above the 0.7 threshold. The results showed that Yazdi residents’ level of Internet usage was rather low and that it was significantly related to level of education, socio-economic status, perceptions about information technology and communication, satisfaction with information technology and communication, and level of need of information technology and communication. There was no relationship between age and gender and Internet usage. The results of stepwise regression analysis showed that the variables level of education and perceptions about information technology and communication, together could explain about 21.8 percent of the dependent variable, namely Internet usage.
    Keywords: Internet usage, education, socio, economic status, perceptions about information technology, satisfaction with information technology
  • Akbar Zareshahabadi, Rahmatollahtorkan, Ariz Khodadadi Page 61
    Apartment living, like many other aspects of urbanism, has been adopted from western cultures. The spread and expansion of this phenomenon may have many positive and negative consequences. Since the number of women who work outside of home is much fewer than men, and they spend more time in home and apartment, experience of living in such environments develops a specific attitude about apartment living for them. Attitudes and tendencies can have impact on behavior, mental and psychological health, social relationship, family stability and other life aspects, thus it is necessary to investigate Attitude toward apartment living in different aspects. This study has been done to evaluate Yazdi women’s Attitude toward apartment living. It is a cross-sectional study in terms of time and a survey in terms of method. The technique used in this study was questionnaire. research population consisted of all married women in Yazd, of who through cluster sampling method 384 women living in apartments and villa houses were selected as the sample. Data was analyzed by SPSS software. Findings indicate that generally women’s Attitude regarding apartment living is negative (37/29) and lower than average level. Meanwhile, Attitudes of women living in apartments (42/65%) were more positive compared to those living in villa houses (31/39%). The result indicate that there has been a statistically significant difference between women’s place of birth (native and nonnative) and the Attitude regarding apartment living. Nonetheless, there exists no statistically significant difference between women’s employment and their Attitude regarding apartment living. Moreover, the results of Pearson Correlation Coefficient has revealed that there is a statistically reverse significant correlation between the age and family size and Attitude regarding apartment living. So with regard to the above point, there is no significant correlation between socio-economic statuses.
    Keywords: Apartment Living, Urbanization, Women, Attitude, Living in villa houses
  • Amir Rastegarkhaled, Somayeh Arandashti, Masood Soleimanibidgoli Page 91
    Among the relationships that a person has with others (e.g. relationships with family, friends, colleagues and etc.), relations with neighbors is very important. Neighborhood social capital is created in neighborhood relations that include objective and subjective dimensions. This kind of social capital has important incomes in social life. One of the most prominent incomes is increasing of community safety (security). The other is social control. Lack of this sort of social capital creates social problems in both the community and the society. Therefore, knowledge of neighborhood social capital can help us in solving some of the problems of urban areas. The research population consisted of all the residents the city of Aran and Bidgol in Isfahan province, of which 384 people were selected as the sample. Data were collecting through a questionnaire and were analyzed via SPSS and using statistical methods like frequency distribution, Pearson correlation coefficient, linear regression, analysis path and etc. Results of research indicate that there are correlations between neighborhood social capital with community safety, social control and community identity. Also neighborhood social capital, social control and community identity as our independent variables, explain community safety (security) as our dependent variable.
    Keywords: neighborhood social capital, community safety (security), social control, community identity
  • Zahra Pazokinejad Page 127
    Many experts believe that solutions to environmental problems depend on the behavior of citizens. In this regard, the issue of environmental citizenship has special importance, since engaging citizens in environmental problems (including hazard effects of climate change) is important. Mazandaran province is one of the important tourism and agricultural areas of Iran and in recent years its urban area's activities have been influenced by climate change. For this reason, to reduce the negative impact of climate change, increasing citizens’ commitment to the environment is necessary. The purpose in this study is the analysis of the importance of environmental citizenship and social-psychological factors related to it. The research population consisted of 320741 residents of Ghaemshahr of whom 350 individuals were select as sample by cluster sampling and survey data were collected by questioner. The questionnaire had face and content validity and Cronbach's alpha for reliability was above 60 percent. The findings showed that citizenship commitment towards environment and tackling with one of environmental crises hence climate change is moderate to high (M= 3.62). Level of citizens’ commitment toward tackling with negative and harmful consequences of climate change varies according to age and education. In other word, with an increase in age, environmental citizenship also increases but with an increase in education, commitment to environmental citizenship decreases. Citizens’ “place attachment” also was very high (4.25 of 5) and also mean of effect of local messages framework of climate change was 4.21, suggesting that the level of this factor’s effect was high. Finally, the results of regression analysis also showed that place attachment to local messages frameworks of climate change has the greatest effect on the development of environmental citizenship.
    Keywords: Environmental Citizenship, Climate Changes, Place attachment, Mazandaran Province
  • Golmorad Moradi Page 149
    One of the main concepts that have attracted the attention of sociologists and especially city planners is the measurement of the concept of urban participation. The goal of this study is to reevaluate the construct of urban participation, in order to offer a validated and standard device to the researchers of social sciences. In order to achieve this goal, the research population consisted of all the citizens of the city of Kermanshah of which 400 individuals were selected as the sample via cluster and random sampling. The results of factor analysis showed that the construct of urban participation consisted of four item: economic, social, political, and cultural). The comparative and parsimonious indices showed that CFI or comparative fit index was 0.89, and the comparative parsimonious fit index or PCFI factor was 0.726. Besides the root mean squared error of approximation or RMSEA was 0.069, and normed chi-square or CMIN/Df was 2.91 which altogether showed an improvement of the model. As whole, all gathered data can support the model, and the results also support the theoretical framework. Finally, it can be concluded that the questionnaire of urban participation includes three items (knowledge of participation, tendency to participation and rate of participation) which are useful in social, cultural programs.
    Keywords: Reliability, Validity, rate of participation, citizenships, city participation
  • Seyed Ali Hashemianfar, Bijan Kardoost Page 181
    Most parts of the big cities in Iran are dilapidated and cannot afford their residents with suitable facilities. As a result, the middle and upper classes move to newly-built parts and districts with modern texture and planning. The old parts have become a kind of heaven for crimes due to buildings with no owners, lack of proper lighting, and lack of modern technologies and facilities like closed-circuit cameras and availability of quiet corners. In this study using crime prevention through environmental design (CPTED) theory, two parts of the modern and old sections in Hamadan have been analyzed. The main purpose of this study is to analyze the differences between social abnormalities in modern and traditional parts of Hamadan city and the role of environmental planning in it between 1391 to 1392. This research is a survey one that uses the causal analytical method. The research population consisted of all the residents of the city of Hamadan that was divided into two parts: modern and traditional. The residents of the modern subgroup live in four neighborhoods: professors` district, specialists` district, Saeidiye district and Pardis district and the traditional parts were limited to Joulan, Emamazadeh Yahya, Babataher street, Ekbatan and Shohada street. This population comprised 418000 people of which 75000 resided in modern districts and 343000 in traditional parts. Sample size was estimated to be 384 using Cochran formula. Samples were selected by quota and simple random sampling. The data were gathered by applying two researcher-made questionnaires and were analyzed by SPSS using MANOVA. Face and content validity as well as factor analysis and reliability estimates was assessed by Cronbach's alpha coefficient which was greater than 0.70 in all dimensions. The results according to CPTED theory indicated that there is a relationship between abnormalities in old and modern parts of Hamadan and environmental planning is effective in this regard in a way that planning the city environment in general (F=7.176, P=0.008) and its five dimensions of scoping (domain-oriented) (F=4.121, P=0.017), Monitoring (surveillance) (F=4.51, P=0.012), Access Control (input) (F=4.795, P=0.009), Image and space storing (F=10.323, P=0.001), Making it hard to commit crimes (F=4.388, P=0.013), support activities (supporting) (F=3.287, P=0.038) in both modern and traditional parts affect crime and deviant behaviors differently.
    Keywords: Urban design, Modern fabrics, traditional fabric, City, deviant, Hamadan