فهرست مطالب

مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی - پیاپی 12 (پاییز 1392)

فصلنامه مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی
پیاپی 12 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید عبدالله رضوی، مصطفی سلیمی فر صفحات 9-32
    در این مطالعه به بررسی اثرات جهانی شدن اقتصادی بر روی رشد اقتصادی با استفاده از مدل خودتوضیح برداری (VAR) به منظور تفکیک آثار کوتاه مدت و بلندمدت پرداخته شده است. برای بررسی این رابطه با استفاده از تعریف شاخص های بازبودن اقتصاد و مالی داده های سالانه ی صادرات، واردات، ورود و خروج سرمایه و تولید ناخالص داخلی طی دوره ی 1390-1357 به تجزیه و تحلیل اثرات متقابل پویا از تکانه های ایجاد شده در الگو با استفاده از تجزیه ی واریانس خطای پیش بینی (FEVDs) و توابع عکس العمل آنی (IRFs) انجام گرفته است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که شاخص های آزادسازی تجاری و مالی تاثیر مثبت و معناداری بر رشد اقتصادی دارد. همچنین آزمون همگرایی نشان می دهد که تنها یک بردار همگرایی بین متغیرهای مدل وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدل خودتوضیح برداری، شاخص بازبودن اقتصاد، رشد اقتصادی، جهانی شدن اقتصاد
  • نصرت الله مالکی*، رضا همایی، محبوبه نوری صفحات 33-67

    با توجه به نرخ فزاینده تغییر و تحولات در حوزه های علمی، اقتصادی و اجتماعی، کسب و کارها در صورتی اثربخش و کارآمد خواهند بود که بتوانند با ایجاد بسترهای لازم، منابع انسانی تحت آموزش خویش را به دانش، مهارت و ویژگی های کارآفرینان تجهیز کنند و روحیه ی کارآفرینی را در آن ها پرورش دهند. در این زمینه، برخورداری مدیران کسب و کارها از این ویژگی ها، زمینه ساز پرورش و تقویت روحیه ی کارآفرینی در نظام کسب و کار جهانی است. در این پژوهش به ارزیابی و مقایسه ی ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه مدیران زن کسب و کارها از منظر جهانی شدن و فرهنگ اسلامی پرداخته شده است. جامعه ی آماری این پژوهش، مدیران زن کسب و کارهای بین المللی می باشد که 57 نفر از این مدیران زن با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای انتخاب شدند. یافته های توصیفی پژوهش نشان می دهد که در بین ویژگی های کارآفرینی مدیران زن کسب و کارهای بین المللی، ریسک پذیری بالاترین میانگین را به خود اختصاص داده است. یافته های استنباطی پژوهش نشان می دهد که بین ویژگی های شخصیتی مدیران زن کسب و کارها رابطه ی معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی مدیران زن، جهانی شدن، فرهنگ اسلامی
  • زهره فنی صفحات 69-82
    کشورهای جهان به منظور عقب نماندن از حرکت فراگیر جهانی شدن، نیازمند شناخت بنیان ها و پیش شرط های فکری و نظری مرتبط با آن هستند. ادبیات دانش جغرافیا همانند دیگر دانش های بشری، پیوسته در حال تغییر و تکامل است. این امر بویژه زمانی چشمگیر است که سرعت تغییر و تحولات جهانی، اندیشمندان علوم انسانی را به طور عام و جغرافیدانان را به طور خاص، به تفکر و تحلیل های چندسونگر و میان رشته ای، برای شناخت بیشتر سازوکارها و نظام های موثر بر آن ها وا می دارد. این مقاله با ماهیت روشمندانه- تحلیلی، ابتدا به بررسی نظری مفاهیمی مانند فضا و مقیاس در مطالعات تحلیلی جغرافیایی و بویژه جهانی شدن می پردازد. سپس با مروری بر تئوری شبکه ی کنشگران، کاربرد و اهمیت آن در مطالعات و تحلیل های جغرافیایی (در اینجا، انواع مناسبات و روابط جهانی بین مکان ها که فضاهای خاص با مقیاس های خاص پدید می آورند)، مورد بررسی قرار می دهد. لذا چارچوب و روش کار، نظری –تحلیلی و بر پایه دیدگاه ها و نظرات جغرافیدانان، جامعه شناسان و نویسندگانی است که در مورد این مفاهیم کار کرده اند. نتیجه ی منطقی – تحلیلی این تحقیق کتابخانه ای نشان می دهد که جهانی شدن پدیده های انسانی(کشورها، شهرها و...) می تواند اندازه یا مقیاس کوچک و یا بزرگ داشته باشد؛ می تواند علاوه بر بعد کمی، دربردارنده ی کیفیت و مفاهیمی باشد که در هر دو سیستم مراتبی و موازی، به خلق فضاهای متعدد و متنوع انسانی منجر شود.
    کلیدواژگان: فضای جغرافیایی، مقیاس جغرافیایی، جهانی شدن، نظریه ی شبکه ی کنش گران، سیستم های موازی و مراتبی
  • سید مهدی صادقی شاهدانی صفحات 83-111
    تا دهه ی هشتاد اکثر کشورهای در حال توسعه ی صادرکننده ی نفت جزو گروه های مذاکره کننده ی گات نبودند (البته به استثنای گابون، اندونزی، کویت و نیجریه که همه ی آن ها بر اساس ماده ی 21 به عنوان گروه های مذاکره کننده بالفعل به عضویت درآمده بودند). سایر کشورهای تولید کننده نفت به دنبال پیوستن به گات نبودند و مسائل مرتبط با نفت و انرژی مورد بحث قرار نگرفتند. گفته می شود که یک توافق اخلاقی بین کشورهای مهم و فعال در تجارت وجود داشت که در مورد مسائل نفت در گات به دلیل ترس از ماهیت راهبردی تجارت نفت بحث نکنند. چرا که اهمیت نگرانی های امنیتی در مشتقات نفت مذاکرات را سیاسی خواهد کرد. تلقی خود کشورهای صادرکننده نفت این بود که آن ها منافع اندکی از الحاق به گات به دست می آورند چرا که کالایی را صادر می کنند که دستیابی به بازار آن کالا نگرانی خاصی را برایشان ایجاد نمی کند و از طرف دیگر واردکننده سایر کالاها نیز هستند. از این رو فکر می کردند ملزم شدن به قوانین گات با توجه به سیاست های خودشان در بخش انرژی و نظام وارداتی شان به طور کلی سبب متضرر شدن آن ها می شود این مقاله درصدد است مسیر جهانی سازی بخش انرژی را از طریق سازمان تجارت جهانی تبیین نماید.
    کلیدواژگان: جهانی سازی، انرژی، سازمان تجارت جهانی، گات
  • رضا براتی، محمد علی شیرخانی صفحات 113-143
    رشد و توسعه ی اقتصادی هر کشور علاوه بر اتکا به منابع داخلی و یا نقش دولت، به نحوه ی تعامل آن کشور با نظام بین المللی نیز بستگی دارد و در تعامل دو حوزه ی داخلی و بین المللی، ظرفیت های یک کشور برای رشد و توسعه شکوفا می گردد. خیزش و رشد خیره کننده ی چین در اوایل قرن جاری و تبدیل شدن آن به یک قدرت تاثیرگذار بین المللی در مسائل گوناگون به عنوان یکی از مهم ترین تغییرات در نظام بین المللی حال حاضر مطرح بوده و این تاثیرگذاری روز به روز در حال افزایش می باشد. توسعه و رشد اقتصادی بیش از حد چین باعث شده که آن را به عنوان معجزه ی قرن تعبیر نمایند. حال سوالی که مطرح می شود این است که چه عامل یا عواملی در رشد و توسعه ی شتابان اقتصادی این کشور موثر بوده است؟ فرضیه ی مقاله به نحو زیر بررسی می شود: نخست، مقدمه ی نظری پیرامون روند سیاست خارجی چین بیان می شود. سپس، با مشخص کردن شاخص های سیاست خارجی عمل گرایانه چین به طور عینی، در بخش پایانی به تاثیر سیاست خارجی عمل گرایانه در ارتقای جایگاه اقتصادی چین پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی عمل گرایانه، چین، نظریه های روابط بین الملل، توسعه ی اقتصادی
  • یوسف محمد نژاد عالی زمینی، فاطمه بدوی صفحات 145-177
    گسترش فناوری های نوین ارتباطی و فراگیر شدن کاربرد این فناوری ها در سطح جهان، حتی در فقیرترین و دورافتاده ترین کشورها، موجب شده است که همه ی جوامع به امکاناتی به مراتب بیشتر و پیشرفته تر نسبت به گذشته ی نه چندان دور برای ارتباط با دیگران دسترسی داشته باشند. صرف نظر از اینکه چه کسانی از آن سود برده یا زیان دیده اند، تاثیر این پدیده بر زندگی انسان ها در سراسر جهان چنان گسترده است که تحقیق درباره ی پیامدهای آن را ضروری می سازد. «زبان و ادبیات»، از جمله موضوعات مهمی است که قطعا در بحث جهانی-شدن و مطالعه ی ابعاد گوناگون آن از ارزش بالایی برخوردار است، بویژه از این حیث که همواره هر اثر ناب ادبی و هنری ذاتا قابلیت جهانی شدن و مخاطب جهانی پیدا کردن را دارد. زبان و ادبیات فارسی نیز از این قاعده مستثنا نیست؛ بخصوص از این دیدگاه که پیشینه ای افتخارآمیز و کهن دارد و نمایندگان فکری و ادبی آن جایگاهی ممتازی در سطح جهان دارند. آثار ادب فارسی بسیاری از مولفه های شاهکارهای جهان را هم در صورت و هم در معنا در خود دارند. «مثنوی معنوی»، نمونه ای از حاصل نبوغ و شناخت شهودی ملت ایران است و به علت دارا بودن تجربه های ناب و آموزه های متعالی انسانی، دلپذیرترین و جذاب ترین متن در تناسب با ناخودآگاه و خودآگاه ذهن بشر است. این پژوهش در پی مطالعه و شناخت ابعاد گوناگون جهانی شدن و نسبت آن با قلمروهای فرهنگی، سیاسی و اجتماعی مختلف با تاکید بر بعد فرهنگی است. بر این اساس، طرح پژوهشی حاضر به دنبال پاسخگویی به این پرسش های کلیدی است که شاخصه های اصلی هویت ملی ایرانیان با تاکید بر شاخصه-های ایرانی و اسلامی کدام اند و چگونه می توان آن ها را با بهره مندی از ساختارهای فکری و ظرفیت های فنی موجود، بعدی جهانی بخشید.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، زبان و ادبیات فارسی، مثنوی معنوی، هویت ملی ایرانی
|
  • Abdollah Razavi, Mostafa Salimi Far Pages 9-32
    This study examined the effects of economic globalization on economic growth، using Vector Auto Regression (VAR) in order to separate the effects of short- and long-term of this phenomenon. To investigate the relationship، the dynamic interactions of shocks created in the model have been analyzed by using Forecast Error Variance Decomposition (FEVD) and Impulse Response Functions (IRF). In this path، the economic and financial openness index definition، annual exports، imports، entry and exit of capital and GDP over the period 1390-1357 have been used. The results of this study show that the index of trade and financial liberalization has a significantly positive effect on economic growth. The Convergence tests show that there is only one vector convergence between variables of the model.
    Keywords: Vector Auto Regression Model, Economic (Liberalization) Openness Index, Economic Growth, Economic Globalization
  • Nosrat Allah Maleki, Reza Homaie, Mahbobe Noori Pages 33-67

    Due to the increasing rate of change in the areas of science، social and economic، effective and efficient businesses will be able to create the necessary context، human resources trained by their knowledge، skills and entrepreneurial traits and equipped They nurture the spirit of entrepreneurship.، in this context، business managers have this feature، and support in developing and nurturing the spirit of entrepreneurship in the business world. This study evaluated the characteristics of entrepreneurial women business leaders and Islamic cultures from the perspective of globalization are discussed. The population of this study، international business executives is women، of which 57 were female managers using random sampling - the class chosen. The findings describe the characteristics of entrepreneurship research shows that female managers of international business، risk are allocated to the highest average.

    Keywords: Personality Characteristics of Managers, Globalization of Culture
  • Zohre Fanni Pages 69-82
    Countries in order to improve their functions during pervasive process of globalization need to know and analysis its fundamental bases and preconditions. The literature of geography، as other sciences، is changing and revaluating constantly. This would be appearing more when high speed of world technologic changes، lead to human scientists generally، and geographers especially، have multidiscipline thoughts and analysis، in order to recognition mechanisms and effective systems on them. This paper، with methodological-analytic nature، is studying theatrical concepts such as space and scale in geographical analytic studies and globalization. Then، after review actor network theory، it deals with its use and importance in geographical studies (here، all kinds of global interaction and communications between places that generate sacred spaces with specific scales. Therefore، its frame work is theoric-analytic and based on geographers، sociologists and authors specialist’s approaches. The logic-analytic result of this library research shows that globalization of human phenomenon (country، city…) may be small or big scale or size; it can be consist both of quantity and quality aspects or concepts which create different human spaces in two flat and scalar systems or concepts.
    Keywords: Geographic Space, Geographic Scale, globalization, Actor Network Theory, Flat, Scalar Concepts
  • Seyed Mehdi Sadeghi Shahdani Pages 83-111
    Until the 1980s، most oil-exporter developing countries were not part of the negotiating groups in the GATT (with the exception of Gabon، Indonesia، Kuwait and Nigeria) Other oil -producing countries did not intent to join the GATT and therefore the oil and energy issues in these countries were not considered seriously. It is said as an unwritten law between the developed countries، the oil issues did not discuss in the GATT negotiations because of the strategic nature of the oil business. In addition، the primary interpretation of the oil exporting countries was that the Benefits of accession to the GATT would be low because they were exported goods that without GATT rules have a good demand but they imported a wide range of other industrial commodities that are subject to the rules of the GATT. Therefore، the first impression was that it joining to GATT rules with regard to their domestic policies in the energy sector and trade system would damage their country. This paper tries to study the process of globalization of the energy sector through the WTO and show how the WTO has been removed barriers of energy market and provides the context of globalization of energy sector
    Keywords: globalization, Energy Sector GATT, WTO
  • Reza Barati, Mohammad Ali Shirkhani Pages 113-143
    Economic growth and development of each country، in addition to relying on domestic resources or role of the state، it depends on the way that state interacting with the international system، and the potential for the development of a country in the interaction between domestic and international sphere is prosperous. The rise of china''s stunning economic growth in the first decade of The 21st century، and becoming a powerful influencing country in the world has been introduced as one of the most important changes in international system. China’s extraordinary economic growth has led to interpret it as a miracle of century. Now the question is that، what causes has been effective in the rapid development of china''s economy? Hypothesis of this article is checked as follows: first، theorical introduction of china''s foreign policy is expressed. Then، china''s pragmatic foreign policy objective criteria are determined. Finally، the impact of pragmatic foreign policy on promotion of china''s economy position is investigated.
    Keywords: Pragmatic Foreign Policy, China, International Relations Theories, Economic Growth
  • Yosef Mohammad Nezhad, Fateme Badavi Pages 145-177
    Development of new communicative technology and the widespread use of this technology in the world has led all communities even the poorest and most remote countries to enjoy facilities to communicate around the world much more and advanced than before. Regardless its beneficiary or suffering، the impact on people’s lives around the world has been so invasive that will need to rapidly investigate. “Language & Literature «is one of the key issues in studies of globalization، especially in terms of purely literary and artistic work which has always inherently global capabilities and contacts of world’s finding. Persian language and literature is no exception to this rule، especially proud of the point that history is ancient، and its intellectual and literary agents have a privileged position in the world. Persian works of literature have many components of the world''s masterpieces both of form and meaning.» Masnavi «، an example of the result of the Iranian nation is intuitive genius and recognition due to the pure and sublime human experiences and teachings. It is a heart-touching and attractive text in proportion to the unconscious and conscious mind. This research seeks to study and identify various dimensions of globalization and its relation to cultural، social and political realms with the emphasis on cultural dimension. Accordingly، the present research seeks to answer the key question of what the national identity criteria -emphasizing the characteristics of Islamic Iranian- are and how they could contribute to globalization by existing intellectual structures and technical capacities.
    Keywords: globalization, Persian language, culture, Masnavi, Iranian national identity