فهرست مطالب

مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی - پیاپی 14 (بهار 1393)

فصلنامه مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی
پیاپی 14 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جهانی شدن و نظام بین الملل
    محمدرضا دهشیری صفحات 7-44
    مقاله حاضر درصدد بررسی تاثیر جهانی شدن به عنوان متغیری مستقل بر نظام بین الملل، به عنوان متغیر وابسته است. نویسنده بر این اعتقاد است که جهانی شدن به دلیل سرعت تحولات و گشتار در فرایندها موجب شده که نظام بین الملل به ویژه پس از فروپاشی نظام دو قطبی، همچنان در حالت گذار و انتقالی باقی بماند. این مهم از آن روست که نخست ماهیت قدرت متحول شده، (گرچه همچنان نوعی نوسان بین چهره چهارم قدرت، یعنی قدرت گفتمانی یا قدرت نرم از یک سو و قدرت هوشمند از سوی دیگر وجود دارد)؛ دوم، نوع و تعداد بازیگران، به گونه ای تحول یافته که علاوه بر قدرت های بزرگ بین المللی، بازیگران منطقه ای نیز به ایفای نقش می پردازند؛ همچنین در کنار دولت ها، نهادهای مدنی بین المللی، سازمان های مردم نهاد بین المللی، سازمان های بین الدول بین المللی، نهادهای چند جانبه غیر رسمی، احزاب، رسانه ها، قومیت ها، سندیکاها، شرکت های چند ملیتی، افراد و افکار عمومی بین المللی نیز، نقش آفرین شده اند که در مجموع موجب چند ضلعی شدن نظام بین الملل شده است؛ بنابراین با توجه به فرسایش حاکمیت دولت ها در کنار کم رنگ شدن مرزها، شاهد تغییر ظرف فعالیت و کارکرد دولت ها در فضای تعامل و رقابت با بازیگران فراملی و فروملی هستیم؛ سوم، ماهیت میان کنش بین بازیگران، به گونه ای تغییر یافته که فضای رقابت – همکاری بر روابط میان آن ها در «نظام بین الملل معتدل»حاکم شده، و اهمیت یافتن شبکه های مجازی در فضای «شفافیت فزاینده»، اولویت را به فرایندها در مقایسه با ساختارها داده است. مضافا این که فرایندهای افقی و «از پایین به بالا» نیز بر نظام تصمیم گیری جهانی تاثیرگذاراند. بدین ترتیب با توجه به ماهیت متحول و فرایندی نظام بین الملل و با عنایت به هم پیوندی کنش گران و پیچیدگی تعاملات فزاینده آنان در دنیای وابستگی متقابل نامتقارن، هنوز نظمی مستقر شکل نگرفته، و به دلیل تاثیرهای جهانی شدن، نظام بین الملل همچنان در حالت گذار، انتقالی و سیال قرار دارد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، نظام بین الملل، ماهیت قدرت، بازیگران منطقه ای بین المللی، رقابت، همکاری
  • بازیگران ملی و فراملی در روند جهانی شدن
    مهدی فاخری صفحات 45-82
    تا هنگامی که نظام دو قطبی بر جهان حاکم بود، دولت ها، مهم ترین بازیگران بین المللی بودند، اما از زمانی که آخرین مرحله جهانی شدن آغاز شد، بازیگران جدیدی در نظام بین الملل ظاهر گردیدند که روند تصمیم گیری در نظام بین الملل را متحول ساختند و محور قدرت را از دولت به جامعه مدنی منتقل کردند. در گذشته ای نه چندان دور، دولت ها خود تصمیم می گرفتند که روابط شان را با کدام دولت گسترش دهند یا به چه نوع سرمایه گذاری اجازه فعالیت بدهند، یالله.؛ اما امروزه این شرکت های چند ملیتی هستند که تصمیم می گیرند در چه کشوری سرمایه گذاری کنند، و این دولت ها هستند که برای جذب سرمایه گذاران به رقابت می پردازند. قبل از این، دولت ها نظر می دادند که چه فرد یا سازمانی در چه زمینه ای فعالیت کند، اما امروزه سازمان های مردم نهاد هستند که بر بسیاری از فعالیت های دولتی نظارت می کنند و هر جا انحرافی مشاهده کنند با استفاده از ابزار اطلاع رسانی مدرن، افکار عمومی را تحت تاثیر قرار می دهند. در قرن بیستم، مذاکرات بین دولت ها یا مستقیم و دو جانبه و یا در سازمان ملل متحد بین نمایندگان دولت ها و به صورت چند جانبه صورت می گرفت، اما امروزه در «داووس»، نمایندگان دولت ها، فقط بخشی از شرکت کنندگان هستند. مدیران شرکت ها، ورزشکاران، هنرمندان، اساتید دانشگاه و حتی نظامیان در کنار یکدیگر می نشینند و نظرهای خود را آزادانه بیان می کنند، و در نهایت تصمیمات مهمی اتخاذ می شود که الزاما ممکن است توافق همه دولت ها را در بر نداشته باشد. روند جهانی شدن، هم ارزش های ناظر بر تصمیم گیری جهانی، هم ساختار و ساز و کار تصمیم گیری، و هم تصمیم گیرندگان را تغییر داده؛ البته دولت ها همچنان یکی از بازیگران موثر هستند، ولی در کنار آن ها، افراد، نهادها و سازمان هایی ظاهر شده اند که نظام بین الملل را تحت تاثیر قرار داده و به تبع آن می توانند سرنوشت ملت ها را نیز متناسب با افکار و منافع خود شکل دهند. این وظیفه دولت هاست که در جهت منافع ملی اشان مناسبات خود را با دیگر بازیگران جهانی شدن، تنظیم کنند.
    کلیدواژگان: بازیگران ملی، بازیگران فراملی، جهانی شدن، سازمان های مرم نهاد بین المللی
  • مطالعه تطبیقی در مواجهه جهان اسلام با جهان محلی گرایی
    مهدی نجفی افرا، پاتریس سی.بورودور صفحات 83-108
    هویت اسلام و مسلمان، نسل به نسل دائما در حال بازشناسی و بازتعریف است، تا در جهانی که هر روز بر پیچیدگی آن افزوده می شود، فهم منسجمی از آن ارائه شود. این تلاش های وسیع، نتیجه جهان بینی ها یا متاثر از مفاهیم و هویت های متعدد دیگر اعم از دینی و ایدئولوژیکی است. آن ها فقط بر تحولات درونی اسلام مبتنی نیستند، بلکه ثمره تعامل روندهای دو جانبه درونی/ برونی ای هستند که به بهترین وجه در سیلان میان مقیاس های محلی و جهانی، گذشته و آینده قرار می گیرند. اصطلاحات مدرنیته و پست مدرنیته، این علاقه انسان به فهم منسجم معنادار را که ریشه در تاریخ و آینده هویت جمعی مرتبط با زمان و مکان دارد، تبیین نمی کنند، و به همین دلیل، اصطلاح «جهان محلی گرایی» را به کار می بریم که تاحدی نشانگر پدیدارهای پیچیده با تکثر فرهنگی و مکانی مانند جوامع مسلمان عرب درباره دیگر ادیان است. در این مطالعه، جهان محلی گرایی را به عنوان پروسه ای تعریف کرده ایم که پیوسته بازتاب دهنده فلسفه، ایدئولوژی، عقیده، درک و فهم سنن متناظر و واقعیت های عینی است. این بررسی تطبیقی، با روش تحلیلی- اسنادی و با هدف گذار از مفاهیم متقابل برای رسیدن به معانی جامع انجام شده است. نتیجه مهم این مطالعه، بهره گیری از اصطلاح جهان محلی گرایی برای حل معضلاتی است که با مدرنیسم و پست مدرنیسم، قابل رفع نبوده اند.
    کلیدواژگان: اسلام، جهان محلی گرایی، جهانی شدن، ادیان، فرانوگرایی
  • رابطه امنیت ملی و تجارت بین الملل مطالعه موردی، امنیت اقتصادی جمهوری اسلامی ایران در پرتو تجارت بین الملل
    موسی موسوی زنوز صفحات 109-142
    تامین منافع ملی، مهم ترین معیار کشورها در تمام اقدام های آن هادر زمینه های گوناگون است. در این مقاله، رابطه متقابل امنیت ملی با تجارت بین الملل، مورد بررسی گرفته که بر اساس آن با شناسایی مهم ترین وظایف دولت ها در قبال مردمان شان در حوزه امنیت اقتصادی، دو رویکرد کلی در رابطه با تجارت، یعنی حمایت گرایی و آزادسازی تبیین شد، و در ادامه، تاثیرهای مثبت و منفی تجارت بین الملل بر امنیت ملی کشورها و همچنین بر تجارت خارجی آن ها مورد بررسی قرار گرفت. از آن جا که تجارت بین الملل و ملاحظات امنیت ملی هر یک می تواند دیگری را تضعیف یا تقویت کند، این مقاله بر لزوم ترکیب منطقی سیاست های آزادسازی تجاری و حمایت های مقتضی در کشورمان، به ویژه از طریق هم گرایی با ترتیبات تجاری بین المللی، همچون سازمان جهانی تجارت به منظور تحقق مهم ترین اهداف جنبه های اقتصادی امنیت ملی، یعنی توسعه و رفاه اقتصادی تاکید دارد.
    کلیدواژگان: امنیت ملی، تجارت بین الملل، آزادسازی تجاری، حمایت گرایی، محدودیت های تجاری، تحریم اقتصادی
  • رضایت مندی سیاسی- ملی در پهنه جهانی شدن (بازکاوی تاثیر رسانه های فرامرزی و درون مرزی بر رضایت مندی سیاسی- ملی در عصر جهانی شدن)
    مجید قبادی، احمد جعفری صفحات 143-174
    در معادلات سیاسی بین المللی، رسانه ها به عنوان نیرومندترین و در ضمن باصرفه ترین ابزار پیشبرد اهداف و ایدئولوژی های دست اندرکاران پروژه جهانی کردن به حساب می آیند. در واقع، قدرت های جهانی در تلاش هستند با استفاده از قدرت رسانه ها، فرایندهای جهانی شدن را به نفع خود تغییر دهند. در این خصوص، تاثیر گذاشتن بر سطح رضایت مندی سیاسی مردم کشورهای مختلف از طریق رسانه ای کردن ضعف ها یا نقاط قوت دولت ها و افزایش توقعات مردم، یکی از برنامه های مورد توجه آنان بوده و هست.
    پژوهش حاضر با هدف تبیین رابطه رسانه های جمعی و رضایت مندی سیاسی- ملی، با بررسی نظریه های مختلف در حوزه رضایت مندی سیاسی و رسانه های گروهی، به بیان نظری مسئله تحقیق پرداخته است. در این تحقیق، از روش پیمایش و تکنیک پرسش نامه از میان حجم نمونه 400 نفر، به گردآوری داده ها پرداخته شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که از بین چهار رسانه گروهی (تلویزیون، ماهواره، اینترنت و روزنامه) میزان مصرف اینترنت، رابطه معناداری با متغیر وابسته تحقیق نداشت، اما رسانه ی دیگر، در سطح اطمینان 99 درصد، رابطه معناداری با رضایت مندی ضرایب رگرسیون چند متغیری نشان می دهد که به ترتیب، تلویزیون، ماهواره و روزنامه، بهترین پیش بینی کننده ها برای رضایت مندی سیاسی- ملی اند.
    کلیدواژگان: رضایت مندی سیاسی، ملی، رسانه های گروهی برون مرزی، رسانه های گروهی درون مرزی، جهانی شدن
  • جهانی شدن فرهنگ و بازاندیشی تعاملات جنسی (مورد مطالعه، جوانان شهر یزد)
    مهناز فرهمند، ندا جواهرچیان، لیدا هاتفی راد صفحات 175-204
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه جهانی شدن فرهنگ و میزان بازاندیشی تعاملات جنسی جوانان پرداخته است. در چند دهه اخیر، جهانی شدن، تغییرات عمیقی در عناصر فرهنگی، سبک زندگی، تعاملات، ایده ها، آرمان ها و افکار افراد ایجاد کرده که نیازمند بررسی و تفحص است. با این هدف، مطالعه حاضر به روش پیمایش، با ابزار پرسش نامه بر مبنای نظریه اینگلهارت و برگر و گیدنز انجام شده است. تعداد 384 نفر از جوانان ساکن شهر یزد به روش خوشه ایانتخاب گردیدند که نمونه تحقیق حاضر را تشکیل می دهد. متغیر وابسته این پژوهش، بازاندیشی تعاملات جنسی در ابعاد تعاملات جنسی سنتی، دوستانه، آزاد، مجازی، و تغییرات تعاملاتی و متغیر مستقل جهانی شدن فرهنگ در سه بعد نگرش به جهانی شدن، گرایش به نوگرایی و ارزش های فرهنگی نو است. نتایج تحقیق نشان می دهد که رابطه ای مستقیم و معنادار بین دو متغیر جهانی شدن فرهنگ، و بازاندیشی تعاملات جنسی، وجود دارد که تاییدکننده فرضیه اصلی تحقیق حاضر است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن فرهنگ، بازاندیشی، تعاملات جنسی، دوستی، جوانان
  • طراحی و پیاده سازی مدل مرجع پس نگری برای شناسایی عوامل کلیدی موفقیت(CSF) خدمات دولت الکترونیکی در ایران
    فاطمه ثقفی، علیرضا علی احمدی، سید سپهر قاضی نوری، منصوره حورعلی صفحات 205-240
    در عصر دانایی، شناسایی عوامل کلیدی موفقیت [1]یا CSF، یکی از مهمترین فعالیت ها در حوزه مدیریت استراتژیک و آینده پژوهی[2] است. شناسایی هر چه دقیق تر عوامل کلیدی، مهمترین عامل در اندازه گیری موفقیت به شمار می رود. مرور روش های قبلی برای استخراج CSF با بررسی مقالات ده سال اخیر انجام شده، که از میان این روش ها، چارچوب مرجع پس نگری با در نظر گرفتن تاثیرات متقابل بین عوامل، به عنوان بهترین گزینه انتخاب شده است. چارچوب فوق نه تنها عوامل کلیدی موفقیت را شناسایی می کند، بلکه اثرهای متقابل آن ها را در نظر گرفته و آن ها را رتبه بندی نیز نماید، و زمینه تهیه سناریوهای ممکن و محتمل برای آینده دولت الکترونیک در ایران تا افق 1404 را فراهم می آورد. این امر می تواند در تعیین میزان سرمایه گذاری روی آن ها نیز مورد استفاده قرار گیرد. در ادامه، سه گام اول مدل فوق که منتهی به شناخت عوامل کلیدی موفقیت می شود، برای اولین بار در یک مطالعه موردی مدل مرجع پس نگری برای حوزه دولت الکترونیکی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: پس نگری، دولت الکترونیک، عوامل کلیدی موفقیت، تحلیل اثرات متقابل
|
  • Globalization and the International System
    Mohammad Reza Dehshiri Pages 7-44
    This article studies the impact of globalization، as the independent variable، on the international system، as the dependent variable. The author believes that globalization، due to its rapid development and transformational processes، has caused the international system to remain in a transitional state، especially after disintegration of the bipolar system. This is firstly due to the change in the nature of power، although there is still fluctuation between the fourth face of power i. e. power of dialog or soft power، on one hand، and the intelligent power on the other. Secondly، types and numbers of players have changed in a way that in addition to big international powers، regional powers are playing their roles and also alongside governments، international civil institutions، international NGO’s، international intergovernmental organizations، informal multilateral institutions، political parties، media، ethnic groups، syndicates، multinational companies، international public figures and public opinion have come to stage and this has made the international system as multidimensional. So، considering the attrition in the sovereignty of states، along with the fading of borders، we are witnessing a change in the form and function of governments in interacting and competing with transnational and subnational players. Thirdly، the nature of interaction among players has changed in a way that the dominating atmosphere is competition- cooperation (coopetition) among them within “moderate international system” and the increasing importance of virtual networks in “hyper transparency” atmosphere، has given priority to processes rather than structures. Furthermore، horizontal and “bottom-up” processes are influential in global decision makings. Therefore، given the transformational and process oriented nature of the international system and due to interconnection of role players and complexity of their relations in the asymmetric world of interdependence، there is no firmly fixed and established order. Due to the impacts of globalization، the international system is still in a transitional، transitive and fluid state.
    Keywords: Globalization, International system, Nature of Power, International, regional players, Competition, Cooperation
  • National and Transnational Players in the Globalization Process
    Mahdi Fakheri Pages 45-82
    Governments were the main international role players when there was a bipolar system in the world، but when the last phase of globalization began، new players in the international system emerged that revolutionized the decision making process in the international system and transferred the axis of power from governments to civil societies. In the past، only governments decided to have relations with other governments or investors، but nowadays multinational corporations decide where to invest and governments compete with each other to attract their investments. Also governments used to decide who and which organization to engage with in their intended activities. Nowadays، civil organizations supervise many of governments’ activities and with the use of modern media influence the public opinion when they see any deviations from the government. In the 20th century، negotiations between governments were either direct and bilateral between governments or multilateral among governments done at the U. N. But today in Davos، representatives of governments are only parts of the participants. Company directors، athletes، artists، university professors، and even military personnel sit together and freely express their opinions and make important decisions that do not necessarily include all governments’ consensus. Globalization process has changed the values، structure and mechanism dominating global decision making and decision makers. Governments are، of course، one of the effective players، but alongside them have emerged some people، institutions، and organizations which have influenced the international system and hence they can form the destiny of nations in accordance with their own mentalities and interests. The responsibility of governments is to adjust their relations with other global players in line with their national interests
    Keywords: National Players, Transnational Players, Globalization
  • A Comparative study on Muslim World approach to Glocalism
    Mahdi Najafi Afra, Patrice Brodeur Pages 83-108
    Islam and Muslim Identities are constantly being defined and redefined، in order to provide an integrated self understanding in an increasingly complex world. These various definitions are the result of world views made up of or influenced by other concepts and identities whether religious or ideological. They are never generated on the basis of internal Islamic developments; they are rather the fruit of a binary self/other interdependent process that is best understood as existing somewhere between local and global، past and future. Neither modernity nor post modernity explain this human desire for a meaningful integrated self- understanding that is both rooted in the history and future of one’s primary community of identity and open to the integration of time and space. For this reason، glocalism is a concept that offers some utility in addressing complex، multicultural and multi-luci phenomena such as Muslim construction of religious others. Glocalism can be defined as a constant reflexive process by which a human being’s philosophy/ ideology/ belief/ perception and corresponding praxes understand and integrate reality. This comparative study is based on analytical and documental method to elevate from dichotomies like modernism and postmodernism to comprehensive concepts. As a result، this research suggests that Glocalism can solve the problems in the Muslim world which cannot be solved by modernism and postmodernism.
    Keywords: Islam, religions, Glocalism, Globalization, localism, post
  • The Relationship Between National Security and International Trade A Case Study of Economic Security of I.R Iran in the Context of International Trade
    Mosa Mosavi Zonoz Pages 109-142
    National interest is the most important criterion in all actions of any country. In this article، the correlation of national security and international trade was studied. Through identifying the most important responsibilities of governments against their own people in the field of economic security، the two general approaches of governments to trade i. e. protectionism and free trade were explained. Then، positive and negative effects of international trade on the national security of countries and also positive and negative effects of reservations in national security of countries on their foreign trade were studied. Since international trade and national security reservations can either strengthen or weaken each other، this article emphasizes the logical synthesis of free trade and protection policies in Iran، especially through convergence with international trade arrangements such as World Trade Organization to realize the most important goals of economic aspects of national security i. e. development، and economic welfare.
    Keywords: National Security, International Trade, Protectionism, Trade Limitations, Economic Sanction
  • Political- National Satisfaction in Globalization Arena (Analyzing the Impact of Exterritorial and Inland Media on Political - National Satisfaction in Globalization Era)
    Majid Kharazmi, Ahmad Jafari Pages 143-174
    In international political equations، mass media are regarded as the most powerful and at the same time most economical means for achieving goals and spreading ideologies of those involved in the globalization project. In fact، world powers are trying to use the media power to change the globalization process in favor of their own interests. Influencing the political satisfaction levels of the people in different countries through highlighting the weak points or strong points of governments in the media and increasing expectations of the people has been one of their important plans. This research study aims at explaining the relationship between mass media and political-national satisfaction through investigating different theories in the fields of political satisfaction and mass media. The survey method utilizing questionnaire technique has been employed to collect data from the sample population of 400 participants. The results show that out of the four mass media، television، satellite، and newspaper have a meaningful relationship with political-national satisfaction، at the significance level of 99%، and amount of internet usage did not have any meaningful relationship with the dependent variable. Also، multiple regression coefficients show that television، satellite، and newspaper are respectively the best predictors of political-national satisfaction.
    Keywords: Political, National Satisfaction, Exterritorial Mass Media, Inland Mass Media, Globalization
  • Globalization of Culture and Rethinking of Sexual Interactions; A Case Study of the Youth in Yazd
    Mahnaz Farahmand, Neda Javaherchian, Lida Javaherchian Pages 175-204
    This research deals with the relationship between globalization of culture and rate of rethinking of sexual interactions among the youth. In recent decades، globalization has brought about deep changes in cultural elements، life styles، interactions، ideas، ideals، and thoughts of the people، which needs research and analysis. To this end، this study employed survey research method utilizing questionnaire instrument based on theories of Inglehart and Giddens and Berger. 384 Yazdi youth were selected via cluster sampling and formed the research sample of this study. The dependent variable of the research was rethinking of sexual interactions in traditional، friendly، free، and virtual sexual interactions and interaction changes، and the independent variable was globalization of culture in three dimensions of attitude towards globalization، tendency to modernization، and the modern cultural values. The results of the research reveal a direct and meaningful relationship between the two variables of globalization of culture and rethinking of sexual interactions which confirms the main hypothesis of the present study.
    Keywords: Globalization of culture, Rethinking, Sexual interactions, Friendship, Youth
  • Designing and Implementing Back Basting Reference Model for Identifying Critical Factors for Success (CFS) of Iran's Electronic Government Services
    Fateme Saghafi, Alireza Ali Ahmadi, Sepehr Ghazi Noori, Mansoore Hoorali Pages 205-240
    In the knowledge era، identifying critical factors for success (CFS) is one of the most important endeavors in the field of strategic management and future studies. Precise identification of the critical factors is the most important element in measuring success. Review of previous methods in measuring CFS was done through review of the articles written in the past ten years، and out of all methods، back casting reference model considering the cross impacts among factors was chosen as the best option. This framework not only identifies critical factors for success، but also considers their cross impacts and ranks them، and prepares the ground for possible future scenarios for the electronic government in Iran till 2025. This can be useful for determining the amount of investment on them. The first three steps of the above model which lead to identifying critical factors for success for the electronic government are presented for the first time in a case study employing back casting reference model.
    Keywords: Back Casting, Electronic Government, Critical Factors for Success, Cross Impact Analysis