فهرست مطالب

مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی - پیاپی 16 (پاییز 1393)

فصلنامه مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی
پیاپی 16 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امران کیانی* صفحات 7-48
    در عصر جهانی شدن که نخستین نشانه های افول پارادایم دولت- ملت سازی پدیدار گردیده، دولت عراق پس از یک دوره منازعات و کشمکش های داخلی، وارد مسیر دولت- ملت سازی شده است. ورود دیر هنگام این کشور به عرصه ی دولت - ملت سازی، زمانی رخ داد که سایه ی جهانی شدن با شتابی خیره کننده بر سر قلمروهای سرزمینی سنتی گسترانیده شده، و در پی اشاعه ی امواج دموکراتیزاسیون، نسبی شدن هویت ها و تضعیف صلح و امنیت بین المللی، بسیاری از مفاهیم سنتی علم سیاست از جمله حاکمیت، دولت، مشروعیت، مشارکت، امنیت و هویت، دستخوش دگرگونی های عمیقی شده اند. با این وصف، پرسش اصلی نوشتار حاضر این است که عراق به عنوان یک کشور پسامنازعه ای در عصر جهانی شدن، چگونه می تواند روند دولت- ملت ساز ی خود را بازسازی و تکمیل نماید؟ فرضیه ی نوشتار حاضر این است که نخبگان سیاسی عراق از طریق اصلاح و مهندسی نهادهای منطبق با نیازها و شرایط جامعه، ایجاد رابطه ی صلح آمیز میان دولت و جامعه، برگزاری انتخابات نسبیتی و خودگردانی و گسترش حکومت محلی، ایجاد یکپارچه ساز ی و همگرایی گروه های ستیزه جو در فرایند آشتی ملی، می توانند به صلح و ثبات پایدار و ایجاد مشروعیت در سطح جامعه برسند. نوشتار حاضر می کوشد بر اساس روش پژوهش کیفی و روش تحلیل توصیفی- تبیینی، در دو بخش، نخست از منظری آسیب شناسانه به بررسی تاثیرات فرایند جهانی شدن بر روند دولت- ملت سازی درون زا در کشورهای در حال توسعه پرداخته، سپس بر پایه ی نظریه ی دموکراسی همزیست گرایانه (توافقی) لیپهارت، به ارائه ی چارچوبی نظری معطوف به راهبرد عملی برای شکل گیری دولت - ملت ساز ی مطلوب، در عراق، در عصر جهانی شدن بپردازد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، دموکراسی توافقی، دولت، ملت ساز ی، جوامع پسا منازعه، عراق
  • مهدی ذاکریان صفحات 49-64
    دستاورد فوری جهانی شدن کوتاه گشتن ارتباطات انسانی و تماس آنی با یکدیگر از دورترین نقاط جغرافیای جهان است. آگاهی آنی از همدیگر و تبادل سریع آرا و اندیشه ها از دستاوردهای ارزنده جهانی شدن است. این امر به واسطه ابزارهایی چون رسانه، فن آوری پیشرفته، رایانه، انقلاب ارتباطاتی و مانند اینها مهیا شده است. چنین ابزارهایی گفت و گوی انسانی را آسان کرده و فرصت بحث و نقد و نزدیکی ملت ها را فراهم آورده است. در بستر چنین تحولاتی، گفتمان های حقوق بشری نیز به بحث و مناظره می پردازند و قطعا منطق مسلط هر گفتمانی در فرآیند جهانی شدن به گفتمان مسلط جامعه جهانی تبدیل می شود. این موضوع سبب ساز هنجار سازی جهانی می شود. همین هنجار سازی جهانی موجب طرح این پرسش کلیدی می شود که چرا جهانشمولی حقوق بشر به گفتمان مسلط ارزشی در جامعه بین المللی تبدیل شده است؟ نویسنده با در نظر داشتن این مفروض که حقوق بشر فرآیند جهانشمولی خود را طی کرده به آزمون فرضیه ذیل می پردازد: آسان شدن گفت و گوهای ملت ها با بهره گیری از ابزارهای جهانی شدن مانند رسانه، شبکه های اجتماعی، ماهواره و تارنما به سلطه جهان شمولی حقوق بشر انجامیده است. در راستای آزمون این فرضیه، نویسنده از یافته های کتابخانه ای و نیز تجربه علمی-پژوهشی خود بر پایه مشاهده بهره می برد. نویسنده بر این باور است که جهانی شدن سبب شده تا نقض حقوق بشر در جامعه بین المللی دشوار شود. در واقع حقوق بشر جهان شمول به انزوای هنجارهای ملی و بومی انجامیده است. دیگر بر پایه نسبی گرایی اخلاقی نمی توان نقض هنجارهای حقوق بشری را توجیه نمود. زیرا ابزارهای رسانه ای، ماهواره ای و فیس بوکی جهانی شدن منطق نسبی گرایان را به انزوا کشانده است.
    کلیدواژگان: نسبی گرایی اخلاقی، جهانی شدن، جهان شمولی، رسانه، حقوق بشر
  • معصومه مظاهری*، عاطفه آقاجانی معمار صفحات 65-100
    امروزه، جهانی شدن از حوزه ی اقتصاد فراتر رفته و بر حوزه های فرهنگ، سیاست و حتی حقوق که مقوله ای پویا، متحرک و در عین حال نظام مند است، تاثیرگذارده است. تحولات ناشی از جهانی شدن در مقوله ی حقوق به طور عام، و حقوق خانواده به طور خاص، اثر گذار است. برخی ویژگی های خانواده و حقوق خانواده، این اثرپذیری را تسریع نموده و در مقابل، عواملی نیز تحولات حقوق خانواده را تعدیل می نماید. ابتنای بیش تر قوانین خانواده بر فرهنگ، شکل گیری جریان های فمینیستی، توجهات جهانی و فراملی توسط مقررات و سازمان های بین المللی - به دلیل وجود دو گروه آسیب پذیر و مورد توجه جامعه ی جهانی، یعنی زنان و کودکان - همگی موجب می گردد تا جهانی شدن بر حقوق خانواده، سریع تر و بیش تر تاثیر بگذارد. در مقابل، ماهیت عبادی و معاملی قواعد حقوق خانواده و وجود سنت های ریشه دار در حیطه ی مسائل مربوطه، از عوامل تعدیل کننده یا مقاوم در برابر تحولات خانواده محسوب می شوند. در این مقاله که با شیوه ی اسنادی انجام شده، پس از بررسی چگونگی تاثیر جهانی شدن بر حقوق خانواده و اشاره به فرصت ها و تهدید های ناشی از آن، راهکارهای مصون ماندن حقوق خانواده از آسیب های جهانی با توجه به قابلیت های فقه اسلام، مورد بررسی قرار می گیرد. فقه غنی شیعه با استفاده از ابزار اجتهاد، پاسخ گوی نیاز ها و مقتضیاتی زمان است که در مقابل تبادل سریع و آسان اطلاعات - که از فرصت های ناشی از جهانی شدن است - حقوق خانواده ی اسلامی را قابل ارائه در سطح بین المللی می نماید.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، حقوق خانواده، فرصت، تهدید، نقش فقه
  • فردین عزیزی مهر*، رسول حسینی کرانی صفحات 101-136
    با پایان یافتن نظم جهان دوقطبی، کنش آمریکا به عنوان قدرتمندترین دولت در عرصه ی جهانی، مورد توجه قرار گرفت. آمریکا، رهبر بلوک غرب در دوران جنگ سرد بود و اروپای غربی نیز جزء اساسی بلوک مزبور محسوب می شد که در خط مقدم مبارزه با نفوذ اتحاد جماهیری شوروی قرار داشت. موضوعی که حائز اهمیت است، تبیین روابط اروپا و آمریکا در گستره ی نظم جدید جهانی به عنوان دو بلوک قدرتمند قدرت بعد ازجنگ سرد است، که در این پژوهش با استفاده از رویکرد رئالیسم ساختاری و نگاه این تئوری به نظم هژمونیک، بررسی و تبیین می شود. در این مقاله، چالش هایی که برای تداوم قدرت هژمونیک آمریکا پیش آمده، مورد بررسی قرار گرفته است. در ادامه ضمن اشاره به سیاست های این دو قطب قدرتمند در خاورمیانه، دلایل عدم همراهی کامل کشورهای اروپایی با سیاست های آمریکا بررسی می شود، که به عنوان یکی از چالش های اساسی برای تداوم قدرت هژمونیک آمریکا به عنوان قدرت مدعی نظم دهنده ی جهانی محسوب می گردد.
    کلیدواژگان: نظم جهانی، آمریکا، اتحادیه ی اروپا، رئالیسم ساختاری
  • محمد تقی رضویان، زهره فنی، پرویز آقایی صفحات 137-162
    جهانی شدن، دربرگیرنده ی چندین فرایند عظیم است که با تاریخ آمیخته شده و گستره ی وسیعی از روند سیاسی، اقتصادی و فرهنگی را در برمی گیرد. جهانی شدن به مثابه ی نزدیک کردن جهان به یکدیگر و آگاهی کشورها از اوضاع هم دیگر است؛ به عبارت دیگر، جهان به سرعت در حال دگرگونی به فضایی اجتماعی و نسبتا واحد است که توسط نیروهای اقتصادی- فناوری، اجتماعی و سیاسی شکل می گیرد، به گونه ای که گسترش ابعاد مورد نظر در نقطه ای از جهان، بر روی زندگی افراد، نهادها و بنگاه ها در نقطه ی دیگر جهان، تاثیر و نتیجه ی شگرفی بر جای می گذارد. تمامی کلان شهرها در تلاش اند تا وارد این فرایند شوند و بتوانند از آثار مثبت آن بهره گیرند. پژوهش حاضر به صورت توصیفی- تحلیلی و کاربردی انجام گردیده و آمار و اطلاعات، به صورت کتابخانه ای و بهره گیری از اسناد و منابع دست اول و رسمی گردآوری شده است. دو کلان شهر تهران و استانبول به عنوان مطالعه ی موردی در کنار یکدیگر به صورت تطبیقی انتخاب شده اند. هدف از انجام پژوهش این است که نشان داده شود کدام یک از کلان شهرهای تهران و استانبول، بیشتر وارد فرایند جهانی شده اند. جهت استنباط، علاوه بر آمار و جداول توصیفی، بر اساس آزمون های t و من وتینی، معناداری تفاوت ها را به دست آورده ایم. نتیجه ی پژوهش نشان می دهد که عملکرد تهران در مقابل استانبول، بسیار ناچیز است و تهران نتوانسته با استانبول رقابت کند. در نهایت نیز پیشنهاداتی مانند توسعه و تقویت خدمات مالی بین المللی در کلان شهر تهران جهت ادغام در فرایند جهانی شدن ارائه شده است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، ابعاد جهانی شدن، شاخص های جهانی شدن، استانبول، تهران
  • محمدنبی شهیکی*، عبدالرضا کرانی، الهام رضایی صفحات 163-187
    هدف این مقاله، بررسی اثر جهانی شدن اقتصاد و سیکل ها بر مارک آپ (شکاف بین قیمت و هزینه ی نهایی) صنایع داخلی است. بدین منظور، از شاخص وسعت ارتباط بین المللی از نظر تجاری به عنوان شاخصی برای جهانی شدن استفاده شده است. در این مطالعه، نخست به سنجش مارک آپ پرداخته شده، سپس از داده های مربوط به 131 صنعت کد چهار رقمی ISIC و نیز داده های واردات به صنعت، بهره برداری گردیده است. براساس نتایج حاصل از سنجش مارک آپ درصنایع، در تمامی صنایع ایران بوده است.
    پس از ارزیابی مارک آپ، در قسمت دوم مقاله، با روش داده های مقطعی و تکنیک حداقل مربعات معمولی (OLS) به بیان چگونگی اثر گذاری متغیر سیکل و جهانی شدن اقتصاد بر مارک آپ صنایع داخلی پرداخته شد. نتایج حاصل از تخمین نهایی مدل نشان می دهد، متغیر جهانی شدن اقتصاد، اثر منفی بر مارک آپ صنایع داخلی دارد، که بیان گر آن است که با افزایش جهانی شدن اقتصاد و افزایش تجارت، ساختار بازاری صنایع داخلی به سمت رقابت سوق می یابد؛ نیز متغیر سیکل اثری مثبت و معنی دار بر مارک آپ صنایع داخلی دارد؛ همچنین اثر متقابل بین جهانی شدن و سیکل بر روی مارک آپ صنایع داخلی منفی است؛ به این معنی که با ورود متغیر جهانی شدن اقتصاد به مدل، اثر مثبت متغیر سیکل بر مارک آپ کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: مارک آپ، جهانی شدن، سیکل ها، رقابت داخلی
  • مهرداد رایجیان اصلی*، احسان سلیمی، علیرضا نوریان صفحات 189-216
    امروزه، سیاستگذاران و مجریان قانون، به دلایل مختلف از جمله کاهش هزینه های تحقق عدالت جنایی، به اقدامات کنشی و پیش گیرانه، متمایل شده اند؛ اما پیش گیری از جرم، زمانی کارایی بهتری خواهد داشت که مبتنی بر مبانی سازگار با ویژگی های هر طبقه از جرم ها باشد. مساله ی پیش گیری از جرایم رایانه ای، به عنوان یکی از پدیده های نوظهور مجرمانه، با توجه به ویژگی های این جرایم و مرتکبان آن - از جمله فرامرزی بودن، گستردگی خسارت، سهولت ارتکاب و کم سن بودن مرتکبان - ضرورتی دوچندان می یابد. سازمان ملل متحد در سال 2002، سندی با عنوان «رهنمود پیش گیری از جرم» تصویب نموده که در آن به بیان چارچوب فعالیت ها، اصول بنیادی، روش ها و دیگر اموری که کشورها باید در پیش گیری از جرم رعایت کنند، پرداخته است. مقاله ی حاضر، مساله ی پیش گیری از جرایم رایانه ای را در دو محور اصلی بررسی می کند، که عبارت اند: (1) اتخاذپذیری رویکردهای پیش گیری مبتنی بر توسعه ی اجتماعی و مبتنی بر موقعیت های جرم زا، که می توان آن را به عنوان «رهیافت های نظری» به این موضوع بررسی کرد(2) اصول راهبردی پیش گیری با محوریت سند رهنمود پیش گیری سازمان ملل متحد، که می توان آن را جلوه ای از یک «رهیافت جهانی» یا رهیافتی در بستر جهانی شدن درنظر گرفت، و تحلیل کرد.
    کلیدواژگان: جرایم رایانه ای، رهنمود پیش گیری از جرم سازمان ملل متحد، اصول راهبردی پیش گیری از جرم، رهیافت های نظری، رهیافت جهانی یا مبتنی بر جهانی شدن
|
  • Pages 7-48
    In globalization era the first signs of the decline of nation- state building paradigm have emerged. After a period of civil conflicts and tensions، the government of Iraq has entered the path of nation- state building. The late entrance of this country into the nation- state building process coincided with the rapid spread of globalization over traditional territories، and following the spread of democratization waves، relativity of identities and weakening of international peace and security، many of the traditional concepts of politics such as governance، state، legitimacy، participation، security، and identity have been deeply transformed. Nevertheless، the main question of this paper is how Iraq، which is a post- conflict country in the globalization era، can reconstruct and complete its nation –state building process? The hypothesis of this article is that political elites of Iraq can achieve peace، sustainable stability and legitimacy in the society through the following means: (a) Reforming and engineering the institutions compatible with the needs and conditions of the society، (b) Establishing peaceful relations between government and the society، (c) Holding relative majority elections، (d) Autonomy and spread of local government، (e) Integration and convergence of militant groups in the national reconciliation process. This paper utilizing the method of qualitative research and descriptive- explanatory method is divided into two major parts. First، through a pathological perspective، it studies the impacts of globalization process on the endogenous nation- state building process in developing countries، and then based on Lijphart’s theory of consensus democracy it provides a theoretical framework focused on practical strategies for formation of optimal nation- state building in Iraq in the globalization era.
    Keywords: Globalization, Consensus democracy, Nation, state building, Post, conflict societies, Iraq
  • Pages 49-64
    Facilitation of human communications and instant contact of people with each other are the immediate achievements of globalization. Similarly، immediate awareness of each other and rapid exchange of opinions and ideas are considered as valuable achievements of globalization. All these have been made possible through instruments such as media، high tech، computers، communication revolution، etc. Such instruments have facilitated human dialogue and provided opportunities for discussions، criticisms، debates and proximity of nations. On the context of such developments، human rights discourses debate with each other and definitely the dominant logic of any discourse in the process of globalization will turn into the dominant discourse of the global community. This will lead to global normalization. This global normalization will bring about this key question that why universality of human rights has turned into the dominant discourse of value in the global community? Considering the assumption that human rights is past the process of universality، this paper tests the following hypothesis: Facilitation of dialogs among nations utilizing globalization instruments such as media، social networks، satellites and websites، has led to the universal dominance of human rights. To test the hypothesis، the author has benefited from library findings and scientific- research experience based on his personal observation. The author believes that globalization has made it difficult to violate the universal human rights. In fact، the universal human rights has isolated national and domestic norms. It will be no longer possible to justify violation of universal human rights norms based on moral relativism، since instruments such as media، satellites and facebook have isolated globalization of the logic of the relativists.
    Keywords: Moral Relativism, Globalization, Universality, Media, Human Rights
  • Pages 65-100
    Having extensive dimensions، globalization has transcended the economic domain and influenced the domains of culture، politics، and even law which is a dynamic، versatile and at the same time systematic subject. Developments caused by globalization influence the field of law in general، and family law in particular. Some features of the family and family law have accelerated this influence and on the other hand some factors moderate family law transformations. Basing most of the family rules on culture، formation of feminist movements، global and transnational attention of international rules and organizations – due to the existence of two groups that are vulnerable and noteworthy of the global community، i. e. women and children- altogether cause globalization to have faster and further influence on family law. On the other hand، liturgical and transactional nature of the rules of family law and existence of rooted traditions in the domain of relevant issues، are considered among moderating or resisting factors against family transformations. This paper utilizing a documentary research method has investigated how globalization has impacted family law and pointed out its opportunities and threats، and has studied the solutions to protect family law against global harming with regards to capabilities of Islamic Law. The rich Shiite jurisprudence utilizing the Ijtihad instrument، can meet the needs and requirements of the time and along with the fast and easy exchange of information، which is one of the opportunities globalization provides، can present the Islamic family law internationally.
    Keywords: Globalization, Family law, Opportunity, Threat, Role of Islamic Jurisprudence
  • Pages 101-136
    By the end of bipolar world order، actions of America as the most powerful government in the world came under the spotlight. America was the leader of the western block in the cold war era and Western Europe was considered as the main part of the block which was in the front line in the war against the influence of the Soviet Union. What matters is to explore relations of Europe and America in the new world order era as the two powerful blocks after the cold war. This is investigated and explored in this study utilizing Structural Realism approach and this theory’s look at this hegemonic order. This paper discusses the challenges facing continuity of the hegemonic power of America، and while looking at the policies of these two powerful poles in the Middle East، analyses the reasons why European counties do not fully follow American policies، which is considered as one of the fundamental challenges facing continuity of America’s hegemonic power as it claims to be the power behind the world order.
    Keywords: World Order, America, European Union, Structural Realism
  • Pages 137-162
    Globalization includes multiple massive processes that are mixed with history، and it encompasses a wide range of political، economic and cultural processes. Globalization is bringing the world closer and it makes countries more aware of each other. In other words، the world is fast changing to a social and rather unified atmosphere which is formed by economic، technological، social and political forces such that development of some of these dimensions in one part of the world has significant influence on people’s lives، institutions and enterprises in other parts of the world. All metropolises are trying to enter this process to benefit from its positive effects. This is a descriptive- analytical and applied study where the data and information have been collected from libraries and first hand official sources and documents. Two cities of Tehran and Istanbul have been selected as comparative case studies. The purpose of the study is to show which of the two cities of Tehran and Istanbul has had more integration into the globalization process. In addition to descriptive data and charts، a t-Test and a Mann-Whitney test were done to see if the differences are significant. Results of the study show that performance of Tehran compared with Istanbul is fractional and Tehran has not been able to compete with Istanbul. Finally، some suggestions for better integration of the metropolis of Tehran into globalization process، such as developing and boosting of international financial services، have been offered.
    Keywords: Globalization, Dimensions of Globalization, Indexes of Globalization, Istanbul, Tehran
  • Pages 163-187
    The purpose of this study is to investigate the impact of globalization of economy and cycles on markups (the gap between price and finished cost) of domestic industries. To this end، the index of scope of international relations in terms of commerce has been used as an index of globalization. In this study first، markups have been assessed and then the data related to 131 industries، the four digit code of ISIC، and the industry import data have been utilized. Based on the results of assessing markups in industries، P MC has been observed in all industries of Iran. After assessing mark ups، the second part of the article deals with the ways variables of cycles and economic globalization have impacted markups of domestic industries utilizing the method of cross sectional data and Ordinary Least Squares (OLS). Results of final estimation of the model reveal that the variable of economic globalization has negative effects on domestic industry mark ups. This shows that increase in economic globalization and commerce causes market structure of domestic industries move towards competition. Furthermore، the variable of cycle has a positively significant effect on domestic industries’ markups. Interactive effect of globalization and cycle on markups of domestic industries is negative i. e. introducing the variable of economic globalization to the model reduces the positive effect of cycle variable on markups.
    Keywords: Markup, Globalization, Cycles, Domestic Competition
  • Pages 189-216
    Nowadays politicians and law enforcement officials are inclined towards proactive and preventive measures due to various reasons such as reducing the cost of realizing criminal justice. However، crime prevention is more efficient when it is based on foundations compatible with characteristics of each class of crimes. Preventing cyber crime، which is a newfound criminal phenomenon، considering its perpetrators and peculiar features such as being transborder، widespread damage، ease of perpetration and young age of its perpetrators، becomes more and more essential. In 2002، United Nations approved a resolution called “UN Guidelines for the Prevention of Crime” which deals with the framework of actions، fundamental principles، methods and other issues which must be followed by all member countries to prevent crime. This article deals with cyber crime prevention on two principal bases: 1. Adopting preventive approaches based on social development and situations breeding crime، which can be discussed as theoretical approaches to this issue 2. Strategic preventive principles with the centrality of UN Guidelines for the Prevention of Crime which can be considered and analyzed as a reflection of a global approach or an approach in the context of globalization.
    Keywords: Cyber Crimes, UN Guidelines for the Prevention of Crime, Strategic Principles of Crime Prevention, Theoretical Approaches, Global Approach or based on Globalization