فهرست مطالب

مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی - پیاپی 2 (بهار 1390)

فصلنامه مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی
پیاپی 2 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مهدی الوانی صفحات 1-18
    در عصر ما جهانی شدن شکل تازه ای به روابط اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی داده و سازمان ها را دستخوش تحولات عمیقی کرده است. مدیریت در عصر جهانی شدن باید پاسخگوی نیازهای جدیدی باشد که قبلا به این صورت مطرح نبوده است. مدیریت سازمان ها باید از این پدیده نوظهور فرصت های تازه ای خلق کند وقبل ازآنکه آن را تهدید به شمارآورد به ثمربخشی های آن بیاندیشد و ازآن بهره گیرد.
    در مقاله حاضر ضمن توصیف دیدگاه های مختلف در مورد جهانی شدن و چالش های پیش روی مدیران، نکاتی برای رویارویی سازمان ها با این پدیده بیان گردیده است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، مدیریت، سازمان، فرصت و چالش
  • جعفر رحمانی صفحات 19-46
    برای دستیابی به فرهنگی پیشرو، پویا و غنی مبتنی بر ارزش های دینی، تاریخی و ملی و نیز ارزش ها و آرمان های زیربنایی جامعه، به مدیرانی فرهیخته و توانمند در این حوزه نیاز است که اولا به ابعاد، ماهیت و متغیرهای محیطی وقف داشته و ثانیا بر حوزه دانش مدیریت و اصول و تکنیک های آن اشراف داشته باشند.
    این تحقیق در پی آن است تا با شناخت دقیق فرصت ها و تهدیدهای فراروی حوزه های علمیه در بعد فراملی؛ الزامات و راهبردهای متناسب با شاخصه های سازمانی را جهت افزایش اثربخشی این نهاد جهت حضور تاثیرگذار در سطح جهانی ارائه نماید. نتایج حاصله از این تحقیق که به روش کتابخانه ای و با مراجعه به اسناد و مدارک علمی انجام شده، بیانگر آن است که به کارگیری اصول و روش های مدیریت راهبردی در حوزه های علمیه در فرایند جهانی شدن یک ضرورت اجتناب ناپذیر به شمار می رود.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، ابعاد مدیریت منابع انسانی، جهانی شدن، مدیریت منابع انسانی در شرایط جهانی شدن، تاثیر جهانی شدن بر سازمانها، چالش های منابع انسانی در عرصه جهانی شدن
  • رضا نجف بیگی، زهره حسین زادگان صفحات 47-72
    در این مقاله سعی شده است ضمن ارائه تصویری آماری از واقعیت های بازار جهانی فرهنگ، آن گونه که در گزارش های پژوهشی سازمان های معتبر جهانی انعکاس یافته،وضعیت صادرات کالاهای فرهنگی کشور درعرصه جهانی شدن مورد نقد و بررسی قرار دهد.
    از این رو، در بخش نخست این مقاله، با بررسی ادبیات موجود، تعاریف آن دسته از مفاهیمی از فرهنگ، که به شناخت دقیق تر و ژرف تر تجارت جهانی بازار فرهنگ کمک می کند و از آن مهم تر چارچوبی مفهومی برای نقد و بررسی آمارهای موجود ارائه می دهد، به تفصیل معرفی خواهد شد.
    در ادامه وضعیت تجارت جهانی فرهنگ با زبان آمار و ارقام توصیف و سرانجام در بخش آخر، با نقد تصویر آماری موجود، نقش تجارت جهانی فرهنگ معاصر مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: کالاهای فرهنگی، صادرات کالاهای فرهنگی، جهانی شدن، تجارت جهانی فرهنگ
  • راضیه رضازاده، علی اصغر بدری صفحات 73-92
    یکی از معروف ترین نظریات در زمینه آینده شهر و شهرنشینی، نظریه «اکیومناپلیس» است که در سال 1967 توسط «داکسیادیس» ارائه شد که مشروح آن در کتاب «عقاب دوسر؛ از گذشته تا آینده اسکان بشر» انتشار یافته است. داکسیادیس به کمک محاسبات جمعیتی اثبات می کند که در قرن 21، الگوهای مختلف سکونتگاهی از روستاها گرفته تا مادرشهرها و مگالاپلیس ها، یک سیستم جهانشهری تشکیل می دهند که در آن منظومه، رشد شهرها به «پیوستگی فیزیکی» آنها تا مرحله ایجاد مگالاپلیس ها منجر خواهند شد و سرانجام از پیوستن این مگالاپلیس ها به یکدیگر، یک شبکه شهری جهانی یکپارچه با نام اکیومناپلیس تشکیل می شود. اکیومناپلیس نظریه ای نیست که یک بار طرح و رها شده باشد، بلکه طی چند دهه گذشته موسسه ای با نام داکسیادیس مرتبا این نظریه را به روز می کند. در این مسیر مقاله حاضر نیز قصد دارد تا با توجه به مفهوم جهانی شدن شهرها، به بازنگری نظریه فوق بپردازد. بر این اساس با تجدید نظر در مبانی نظری اکیومناپلیس مانند جمعیت آینده شهرنشین و همچنین انطباق آن با مفهوم جهانی شدن شهرها، این نتیجه حاصل می شود که در پیوستگی مگالاپلیس ها در آینده، بیش از آنکه پیوند فضایی از طریق پیوستگی فیزیکی صورت پذیرد، پیوستگی از طریق پیوند مجازی شامل «ارتباطات از راه دور» و «ارتباطات از طریق خطوط هوایی» مطرح خواهد بود.
    کلیدواژگان: اکیومناپلیس، جهانی شدن، مگالاپلیس، سیستم جهانشهری، جمعیت شهرنشین، گسترش ارتباطات، پیوند فضایی و پیوند مجازی
  • کامران محمدخانی، ولی تیموری صفحات 93-110
    بی تردید در جهان امروز که مهم ترین ویژگی آن را شاید بتوان تنوع و تکثر افراد با اندیشه های مختلف دانست، وجود رهبرانی که توانایی برقراری ارتباط و درک عمیق دیگران را داشته باشند، بسیار حائز اهمیت است. از جمله صلاحیت های رهبری جهانی، بهره مندی از میزان قابل توجهی از هوش فرهنگی است که خوشبختانه به عنوان یک مهارت، قابل تحصیل و افزایش است.
    این مقاله با هدف بررسی این فرضیه که رهبران جهانی نیازمند میزان قابل توجهی از هوش فرهنگی هستند، با استفاده از مطالعه اسناد و مقالات مختلف و تدوین یک چارچوب نظری مناسب، اقدام به گردآوری مبانی نظری و برخی پیشینه های مرتبط با موضوع پژوهش نموده که یافته های تحقیق نیز وجود هوش فرهنگی را برای هدایت و رهبری جهانی ضروری می داند.
    کلیدواژگان: فرهنگ، هوش فرهنگی، رهبران جهانی و جهانی شدن
  • یاشیل غفاری (غفارپور دامناب) صفحات 111-135
    بررسی دیرینه شناسی توسعه نشان می دهد که در پس گفتمان توسعه، مقوله قدرت مداری غرب پنهان بوده و می باشد. جریان هایی که با تجربه سه دوره نظریه پردازی و پیاده سازی در حوزه توسعه و بازخورد عملی آن در کشورها و با سپری کردن آزمون و خطاهای زیاد، ایده ها و مباحث عالمانه تری را در اختیار ما می گذارند مسلما مسیر توسعه را هموارتر می کنند.
    در این مقاله نقطه نظرات و تئوری های مختلف توسعه به ویژه با توجه به عصر جهانی شدن و احراز هویت ملت ها مورد نقد و بررسی قرار گرفته و تصویر روشنی از مراحل و فرایند توسعه ارایه گردیده است.
    مهم ترین عناوین مورد بحث در این مقاله الگوهای توسعه و پست مدرنیسم، ذهنیت توسعه نظریه نوسازی، اخلاق توسعه و بی طرفی ارزشی می باشد و در انتها نیز نتیجه گیری شده که نظریه توسعه همچنان با قوت به حیات خود ادامه می دهد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، چالش ها، مدیریت دولتی نوین
|
  • Seyed Mahdi Alvani Pages 1-18
    In present time¡globalization gives a new form to social¡cultural¡political and economic relations and undergoes organizations into a deep evolutions as well.Management in globalization time should reply new requirements which have not existed before.
    Management of organizations should create new opportunities from this emerging phenomenon .They should use and think of it’s productivity before they account it as a threaten.
    This article describes different approaches about globalization and also challenges in front of managers finally suggests several points to organizations in order to face on this phenomenon.
    Keywords: globalization, Management of Organization, Opportunity, Threaten
  • Jafar Rahmani Pages 19-46
    Culture with it’s intrinsic complex nature is one of the most unintelligible terms of human science.On the other hand ¡seminaries(Howzeh) are one of the most column of religious culture protection.However¡ in order to access a precursor¡dynamic and rich culture based on religious¡historical and national values and also fundamental ideals of society ¡the educated and capable managers are needed.The professionals who are firstly aware of dimensions of nature and environmental variables of culture¡secondly¡know management and it’s principles and techniques.
    The result originated from scientific documents and librarian method shows that it is an avoidable necessity to use methods of strategic management about seminaries in the process of globalization.
    Keywords: culture, Human Resource Management(HRM), globalization, Strategic Management, Seminaries(Howzeh)
  • Reza Najaf Beygi, Zohreh Hossein Zadegan* Pages 47-72
    Globalization on trade gives all countries this opportunity to present their cultural goods at physical and non_physical world market.It leads to both introduction of different characteristics of their own culture to world and obtaining economic political power¡credibility and also cultural expansion via cultural trade of products & services into global market.
    Beside the presentation of statistics of cultural global market¡ according to Researching Reports of World Organizations¡ this article studies the status of export of cultural goods in globalization age.Also this describes the status of global tradeon culture statistically.Finally it studies the role of global trade on contemporary culture.
    The result shows that Iran shares only a little role on global trade of cultural goods and it is not adjusted as abilities as Iranian culture¡at all.
    Keywords: culture, Cultural goods, Export of Cultural Goods
  • Vali Teimori Pages 93-110
    Doubtlessly in today world with diversity of person(s) and ideas it is important to have leaders who are able to connect and understand others.One competence of global leadership is" to have a large amount of cultural intelligence" which is fortunately both acceptable and increasable as a skill.
    This article hypothesizes global leaders need a large amount of cultural intelligence.So it presents a theoretical principle and some related literature to the hypothesis via studies concern documents,articles and a proper frame work.
    The result shows that cultural intelligence is necessary for global manageme nt and leadership.
    Keywords: culture, Cultural Intelligence, Global leaders, Globalization
  • Pages 111-135
    The paleontological study of Development ,after discourse of Development shows that the power circuit of western countries has been hidden so far.The currencies which was experienced in three periods of theorism ,establishment of Development,practical feedback in countries and last spending many trials and errors that gives us wisely ideas and principles, leads to smooth the track of Development ,surely.
    This article studies amount of theories and viewpoints particularly focused on “Globalization Age” and“Identity of nations” and consequently represent a clear image of the stages and processes of Development.
    In this paper the most important issues include the patterns of Development, Postmodernism,objectivity of Development in the theory Modernism,ethics of Development and valued impartiality.
    The result shows the theory Development has spent its lifestyle as well as before
    Keywords: globalization, Development, Challenges, Modern Public Administration