فهرست مطالب

مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی - پیاپی 4 (پاییز 1390)

فصلنامه مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی
پیاپی 4 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا آرام صفحه 1
    این پژوهش می کوشد ضمن ارائه ی معنای مورد نظر از مفهوم جهانی شدن اصول، ویژگی ها، نتایج و پیامدهای آن سازوکارهای تحقق طرح جهانی سازی فرهنگ و معارف قرآن را بررسی و سپس چالش های فرهنگ قرآنی را در عصر جهانی شدن در حوزه ی اعتقادات، باورها و ارزش ها بیان کند. این مقاله «قرآن» و «جهانی شدن» رامتلازم هم دانسته و بیان می کند قرآن کریم وحی نامه ای الهی است که برای هدایت نظری و عملی انسان در همه ی عصرها آمده است و از این حیث با ویژگی ابدیت برای تمامی بشریت نازل شده است. این پژوهش با تکیه بر ضرورت جهانی سازی قرآن در عرصه ی جهانی شدن به ساختارها و ویژگی های نظام جهانی قرآن پرداخته و سپس زبان قرآن را زبان واحد نظام جهانی قرآن معرفی می کند.
    کلیدواژگان: قرآن، جهانی شدن، جهانی سازی، چالش های فرهنگ قرآنی، نظام جهانی قرآن، ساختار، ویژگی ها، زبان واحد
  • حسن اکبری بیرق، حجت پویان، مریم اسدیان صفحه 33
    تعامل فرهنگی ملت ها از اصلی ترین پیامدهای ارتباطات از دیرباز تاکنون بوده است و «زبان» که از عناصر اصلی فرهنگ است در این تعامل همواره نقشی اساسی داشته است. هر ملتی با ادبیات چه کهن و چه نو خود شناخته می شود و در تعاملات میان سرزمین های گوناگون «ادبیات» هر تمدنی نماینده ی آن و «زبان» آن واسطه ی ارتباط است. ادبیات دغدغه ی مشترک همه ی ملل است و درنتیجه چنین ادبیاتی مرزهای ملی و بومی را پشت سر گذاشته و وارد عرصه ی بین المللی شده، جانشینی برای ادبیات ملی و بومی می گردد و بدین ترتیب تمامی ملل را به هم پیوند می زند. آنچه در ادبیات جهانی اهمیت دارد شناخت ادبیات «دیگری» است که به دنبال آن می توان ظرفیت ها و توان مندی های ادبی خود را با دیگری سنجید و به اشتراکات ادبی و فرهنگی دست یافت، چراکه اساسا ادبیات هر ملتی ممزوجی از فرهنگ ها وخرده فرهنگ هایی است که بعضی از آن ها ریشه در فرهنگ دیگر کشورها دارد و این مسئله، خود، نوعی گام برداشتن به سمت شناخت نمادهای مشترک ادبی برای دست رسی به ادب جهانی است.
    کلیدواژگان: ادبیات، ادبیات جهانی، ادبیات تطبیقی، نقد تطبیقی، جهانی شدن
  • علی رشیدپور، علیرضا مرادی صفحه 49
    هدف این مقاله بررسی مفهوم، مفروضات و عناصر هم افزایی و هم افزایی فرهنگی است. هم افزایی یعنی تلاش افراد موجب عمل کردی گردد که از مجموع عمل کرد اعضاء بیشتر باشد یا به عبارتی نوعی منطق فکری است که در آن جمع واقعی حاصل از اجزا از جمع جبری آن بیشتر می شود و تلاش های فردی اعضا منجر به سطحی از عمل کرد می شود که بیش از مجموع درون دادهای فردی آن ها است. هنگامی که فرهنگ یا روی کرد خاصی که بتواند بر کل سازمان، افراد و فرهنگ ها احاطه داشته باشد موجود نباشد هم افزایی فرهنگی می تواند درمقام روی کردی مناسب بهکارگرفته شود که از ترکیب و تلفیق چشم اندازها و روی کردهای فرهنگی متنوع حاصل می گردد. هم افزایی فرهنگی کامل ترین مواجهه و برخورد با تنوع فرهنگی است. هم افزایی فرهنگی بر الگوهای فرهنگی کلیه ی اعضا تکیه دارد و به تفاوت ها به اندازه ی شباهت ها اهمیت می دهد و بهترین جنبه های فرهنگ همه ی اعضای جامعه را منعکس می کند. برای دست یابی به هم افزایی فرهنگی باید شرایطی همچون اهداف فرهنگی روشن، تعهد به هدف مشترک، ارتباطات خوب میان فرهنگی، اعتماد فرهنگی متقابل، مهارت در مذاکره و گفت وگوی بین فرهنگی، رهبری اثربخش، هوش و خلاقیت فرهنگی، مهارت های مرتبط مدیریتی و فضای حمایتی مناسب و کارامد فراهم گردد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، تنوع فرهنگی، هم افزایی، هم افزایی فرهنگی
  • همایون حمیدی فراهانی، حبیب صبوری خسروشاهی صفحه 63
    از مهم ترین مسائل محوری آموزش وپرورش در عصر جهانی شدن استفاده از فناوری اطلاعات است. این پژوهش با بررسی تاثیر جهانی شدن بر نظام آموزش وپرورش به دو سوال محوری «جهانی شدن چه تاثیری بر نظام آموزش وپرورش کشورهای انگلستان، ژاپن و امریکا داشته است؟» و «اصلاحات آموزشی و به کارگیری فناوری اطلاعات در نظام آموزش وپرورش این کشورها به چه صورت بوده است؟» پاسخ می دهد.
    با توجه به یافته های تحقیق اغلب کشورهای پیش رفته خصوصا انگلستان، ژاپن و امریکا جهانی شدن را نه تهدید بلکه فرصت می دانند؛ زیرا همان طورکه تاریخ نشان می دهد آن ها خود در فرایند تاریخی سرامد و پیش رو تغییرات جهانی بوده و هستند. تغییراتی که از لحاظ فکری در دوره ی رنسانس آغاز و پس از انقلاب صنعتی تشدید و در دوران اخیر به اوج خود رسیده است. این تغییرات منجر به اصلاح و نوآوری و پیش رفت این کشورها در زمینه های اقتصادی، فنی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و به خصوص آموزشی شده است. آن ها همواره سعی کرده اند در نشست های بین المللی با اتخاذ سیاست های جهانی به هم گرایی ای واحد در زمینه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی نائل شوند و برحسب آن سایر کشورها را نیز با خود همراه سازند.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، آموزش، آموزش وپرورش، فناوری اطلاعات در آموزش
  • عبدالمجید طالب تاش صفحه 95
    پیشرفت سریع و فزاینده ی انسان معاصر در حوزه های گوناگون علوم منشا پیدایی ابزارهایی شده که در پرتو آن سطح زندگی نسبت به گذشته متحول شده است. ورود به دنیای الکترونیک در حوزه های تجارت و اقتصاد، خدمات، بهداشت و درمان، صنعت، آموزش و ارتباطات بر کیفیت عمر انسان افزوده است. در سایه ی چنین پیشرفت هایی فاصله های شهرها و کشورها کوتاه شده و با ورود به دنیای مجازی همه ی انسان ها در دهکده ی جهانی جای گرفته اند که به همسایگان جهانی قابل تعریف اند؛ با تاسیس سازمان های اقتصادی و غیراقتصادی مشترک المنافع جهانی مرزهای ملی کشورها را برداشته و به روابط انسان در بازارهای مشترک جهانی دست یافته اند. اما این پیشرفت های علمی هم زمان شکاف های عمیقی در جوامع ایجاد کرده و بسترهای فراوانی برای ایجاد اضطراب، نگرانی و دلواپسی انسان معاصر فراهم ساخته است. درعمل کشورهای درحال توسعه به بازار معاملات اقتصادی و نظامی کشورهای توسعه یافته بدل شده اند. این شرایط آنان را دروضعیتی قرار داده که نظام های طبقاتی و فقر اجتماعی حداکثری در جوار ثروت انبوه و قدرت متراکم حداقلی خودنمایی می کند. این وضعیت نشان می دهد که اخلاق ارتباطات و بهداشت روان مهم ترین نیاز عصر حاضر به شمار می آید. مدعای این نوشتار آن است که منشا نگرانی ها و دلواپسی ها خودخداانگاری انسان معاصر و بیگانگی او با خداوند است که هاله ای از تصویر مبهم رستگاری فضای زندگی او را فرا گرفته است. اولویت اخلاق عصری در دین ورزی است و بازاندیشی در آموزه های قرآن اساسی ترین دستورالعملی است که چنانچه انسان معاصر به آن عمل کند و با دگرگونی حیات و سلوک معنوی به اخلاق دینی و شخصیت نبوی متخلق گردد می تواند راه برون رفت از نگرانی های جدید خود را باز یابد.
    کلیدواژگان: عصر جدید، آموزه های قرآنی، انسان، جهان، باور دینی، پیشرفت فناوری
  • احمد حدادیان صفحه 117
    استفاده ی موثر از فناوری های اطلاعات و ارتباطات در فرایند آموزش و کار در محیط های آموزش الکترونیکی مستلزم آن است که فراگیران نقش های جدیدی را در فرایند یادگیری بپذیرند. ازجمله اینکه فراگیران باید جست وجوگران اطلاعات باشند و بتوانند درخصوص ارزش اطلاعات وسیعی که در شبکه ی جهانی اینترنت برای استفاده ی آنان موجود است به داوری و ارزشیابی بپردازند. در چنین شرایطی نقش آموزش دهندگان نیز از انتقال دانش و معلومات به تسهیل گر فرایند یادگیری تغییر می یابد. بنابراین آموزش الکترونیکی مستلزم داشتن برنامه ها، سیاست ها، استراتژی ها، اهداف ، روش ها و کلا الگوهای جدید در شرایط کنونی جهانی شدن است.
    این پژوهش، با توجه به اهمیت موضوع، در صدد بررسی وضعیت آموزش های الکترونیکی در کشور است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش اجراء توصیفی پیمایشی است. جامعه ی آماری این تحقیق شامل کلیه ی متخصصان و خبرگان حوزه ی آموزش و پرورش و آموزش عالی اند که با توجه به مشخص نبودن حجم جامعه تعداد 267 نفر از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه ی مورد تحقیق انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از دو روش کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه ی 40 گویه ای) استفاده شده است.
    نتایج تحقیق نشان می دهد وضعیت مولفه ی قابلیت استفاده شدن و تعامل و مولفه ی انگیزش از مولفه های اصلی آموزش الکترونیکی در سطح مطلوبی قرار دارد. درحالی که از نظر نخبگان و متخصصان نمونه ی مورد پژوهش وضعیت مولفه های جذب، محتواها، پاسخ گویی و کیفیت، اطمینان، تخصص در تدوین محتوا و تعهد در حد ضعیفی قرار دارد.
    کلیدواژگان: آموزش، آموزش الکترونیکی، آموزش مجازی، جهانی شدن، جهانی شدن آموزش
  • علی اصغر صرافی زاده، امیرمحسن مدنی صفحه 149
    این مقاله به مطالعه ی نقش سوانح هوایی و تاثیر آن بر توسعه ی صنعت گردش گری ایران در عرصه ی جهانی می پردازد. ابتدا تاریخچه ی پرواز و وضعیت ایران در بازار جهانی گردش گری و همچنین ازدیاد اوقات فراغت بررسی شده و ضمن ارائه ی جدیدترین اطلاعات آماری از وب گاه های «یاتا» و «ایکائو» مدل مفهومی عوامل تاثیرگذار بر ارتقا و تنزل صنعت گردش گری ایران در عرصه ی جهانی ارائه شده است. یافته های تحقیق نشان داده است سوانح هوایی تنها عامل ناکامی صنعت گردش گری ایران نیست بلکه تصمیم گیری های نامناسب، سوءمدیریت، تبلیغات نادرست و تحریم های بین المللی بیشترین تاثیر را در عدم رشد و پیش رفت صنعت گردش گری ایران در عرصه ی جهانی داشته است.
    کلیدواژگان: صنعت گردش گری، گردش گری، صنایع هواپیمایی، ایکائو، یاتا، خطاهای انسانی، سوانح هوایی
|
  • Page 1
    This paper aims to provide a working definition of the concept of globalization, and investigate on its consequences and results and then will survey the required procedures for globalization of Quranic culture and values. Then, the challenges facing Quranic culture in the globalized world, especially in such spheres as believes and values, will be inquired. The paper will define “Quran” and “globalization” as related to each other will argue that Quran is a revealed book for theoretical and practical guidance of mankind in all ages and is thus revealed to humanity for eternal usage. The research will emphasize on the necessity of globalization of Quan in the globalized works, and will present the characteristics and structures of global order of Quran and will introduce the language of Quran as the united language of the global order of Quran.
    Keywords: Quran, globalization, Globalizing, Challenges of Quranic Culture, Quranic World Oder, Strucuture, Characteristics, United
  • Page 33
    Globalizing interaction of culture, has always been one the most effective consequences of communications and language, as a basic ingredient of culture, has a fundamental role in this process. Every nation identifies itself through its classic and modern literature and in the inaction process among different territories, literature acts as a representative and “language” acts as communicative medium. As literature is the common concern of every nation, it goes beyond national and indigenous boundaries and acts at an international level and unites every nation. The main concert on of global literature is an understanding of “the other”, where one can come to a rigorous understanding of a one’s own literary potentials and powers through a comparison with others and achieve common cultural and literary positions. This is a result of the fact that literature is a combination of different cultures and subcultures and it facilitates the recognition of common literary symbols for achieving a global literature.
    Keywords: Literature, Global Literature, Comparative Literature, Comparative Criticism, globalization
  • Page 49
    This paper aims to review the concept, assumptions, and elements of synergy and cultural synergy. Synergy refers to the working together of individuals to produce an effect greater than the sum of their particular effects. In other words, it refers to a logic in which the total sum of elements surpasses the individual contributions of the individuals and the personal endeavors of the members are combines to produce an effect that is greater mathematical sum of the inputs. When there is no covering culture or approach, cultural synergism can act as a convenient approach to combine and unite different perspectives and approaches. Cultural synergism is the most convenient way for treating with cultural diversity. Cultural synergism relies on the cultural characteristics of member cultures; it defines the difference as important as similarities and reflects the common cultural values of cultures. Achieving cultural synergy requires clear cultural aims, commitment to a common goal, effective intercultural communication, mutual cultural trust, efficient intercultural negotiation, effective leadership, cultural creativity and intelligence, related management skills and a promising environment
  • Page 63
    One of the central issues of educational systems at the global era is the use of information technologies. This research surveys the effect of globalization of educational systems and seeks to answer two questions: what are the effects of globalization on the educational system of UK, Japan and the US? and what forms of educational reforms and information technology implementations are used in these countries to deal with the problem? The research is conducted through a literature review. The research findings indicate that these developed countries treat globalization not as threat but as an opportunity. Historical records reveal that they have always been forerunners of global changes. These changes have their root in renaissance and industrial revolution and are achieving their maturity in contemporary era. The changes have caused a reform and innovation in many different spheres including economy, industry, politics, society, culture, as well as education. Through constant talks and negotiations, these countries always endeavor to achieve a homogenous and united global policy and make the other counties follow them.
    Keywords: globalization, Educational System, ICT in Education
  • Page 95
    The contemporary rapid development of man in different science has created new tools and accessories that facilitate the life of humanity. There is an increase in the quality of life of humanity as a result of new technologies in commerce, economics, industry, health, and communication. The long distance between cities and countries is no longer a problem and every nation is a neighbor the most geographically distant nation in the emerging global village. The old territorial borders are removed as a result of new economic and non-economic regional and international organizations. All these achievements have also creates deep gaps within societies and new ground for different forms of anxiety, depression, and panic are created. Actually, the developing world is becoming a market for military and economic exchanges of developed countries. There is a growing economic gap within these societies. It is clearly evident that ethics of communication and psychological sanity is the main need of contemporary humanity. This paper suggests to present the idea of replacing God with humanity and alienation of man from God, as the main source of all these problems. Religious ethics is a priority and rethinking in Quranic teachings is the most fundamentally effective solution for the existing panic and anxiety.
    Keywords: New Age, Quranic Teachings, Humanity, World, Religious Belief, Technological Development
  • Page 117
    Effective implementation of information and communication technologies in educational processes and working in the new e-learning environments, require different roles by the students. The learners should be information seekers and they should be able to evaluate the huge amount of available information. In such a setting, the role of the teachers are changed from transmitters of knowledge and information to facilitators of educational processes. Therefore, e-learning require a dedicated and delicate strategy, program, aim, and method. This research surveys the contemporary situation of e-learning at a national level. It has a practical objective and a descriptive – survey methodology. The statistical society of the research is 267 people selected randomly from manages and experts of national educational systems. The research was conducted through a library and field investigation. The research findings suggest a good level for such factors as applicability, interaction, and motivation and according to the survey, the experts expressed their concern about the weak situation for such factors as content, reception, accountability, quality, professionalism, and commitment.
    Keywords: Education, E, Learning, Virtual Education, globalization, Globalization of Education
  • Page 149
    This article studies the impacts of air accidents on development of Iranian tourism industry in the global ear. Initially, a brief history of Iranian air industry is presented and it is matched with the growing leisure industry. Then, using the IATA/ICAO statistics, a conceptual model for improvement of Iranian tourism industry at a global level is presented. Research findings indicate that aerial incidents is not the sole cause of failure in tourism industry and it points to such more fundamental factors as inappropriate decisions, mismanagement, defective advertisements, and international sanctions are among the most important factors that impede the development of Iranian tourism industry.
    Keywords: Tourism Industry, Tourism, Air Industries, ICAO, IATA, Human Errors, Air Incidents