فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، زمستان 1391)

فصلنامه مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، زمستان 1391)

  • 198 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/12/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد بهنام فر*، مجید خسروی صفحه 7
    شاهنامه ی فردوسی پرمایه ترین دفتر شعر فارسی و مهم ترین سند عظمت و فصاحت فرهنگ و زبان پارسی است که داستان های ملی و مآثر تاریخی قوم ایرانی در آن به بهترین وجه نموده شده است. خاوران نامه ی ابن حسام نیز از بهترین نمونه های حماسه ی دینی و نشانگر تثبیت مذهب شیعه در بین ایرانیان است. ابن حسام در سرودن خاوراننامه از جنبه های مختلف به شدت تحت تاثیر فردوسی بوده و شاهکار استاد توس را به عنوان الگو، مد نظر داشته است. لذا نگارندگان کوشیده اند در این مقاله به شیوه ی توصیفی و تطبیقی و به روش تحلیل متن، تاثیر شاهنامه بر خاوراننامه را در زمینه های مختلف نشان دهند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که این تاثیرپذیری ها به صورت آشکار و نهان در جای جای خاوران نامه به چشم می خورد؛ از انتخاب وزن و بحر گرفته تا تاثیرپذیری واژگانی، تضمین برخی از مصاریع و ابیات شاهنامه، شباهت در شخصیت های داستان، شباهت در توصیف میدان های جنگ و نبردهای تن به تن، خوارق عادات، جدال حق و باطل، متاثر بودن از آثار باستانی پیشین، جنگ با دیوان و اژدها و ساحران و....
    کلیدواژگان: فردوسی، شاهنامه، ابن حسام، خاوران نامه، حماسه های ملی، حماسه های دینی، نقد نفوذ
  • فاطمه بیدختی*، مرادعلی واعظی صفحه 37
    حماسه یکی از انواع ادبی است؛ تعریف و ویژگی های خاص دارد و از دیدگاه های مختلف به انواعی چند تقسیم شده است. بر طبق یکی از تقسیم بندی ها، حماسه های تاریخی و دینی از انواع حماسه اند. این حماسه ها مولود طبیعی شرایط اجتماعی و فکری حاکم بر دوره های خاص تاریخی هستند. در این مقاله ضمن معرفی اجمالی حماسه های تاریخی و دینی، با محوریت خاوران نامه ی ابن حسام خوسفی که از موفق ترین حماسه های دینی است، به تبیین ویژگی های حماسه های دینی پرداخته شده است و با تطبیق ویژگی های ساختاری خاوران نامه با ویژگی هایی که برای حماسه برشمردهاند، بر اهمیت جایگاه ادبی این حماسه ی بزرگ دینی، در گستره ی حماسه های دینی و تاریخی تاکید شده است.
    کلیدواژگان: حماسه، حماسه ی تاریخی، حماسه ی دینی، خاوران نامه، ابن حسام خوسفی
  • هادی پورشافعی*، علی عسگری، فاطمه نیازی صفحه 59
    امروزه توسعه منابع انسانی مهمترین هدف سازمان ها است و استقرار زمینه ی مناسب برای چنین توسعه ای در اولویت قرار دارد. در بسترسازی این توسعه عوامل گوناگون نقش دارند که از آن جمله فرهنگ سازمانی است. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف شناسایی رابطه بین فرهنگ سازمانی و جو توسعه منابع انسانی از دیدگاه کارکنان دانشگاه بیرجند انجام شده که به هشت فرضیه پاسخ دهی می شود. روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی و از نظر هدف، کاربردی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان دانشگاه بیرجند بوده که در مجموع 130 نفر به شیوه تصادفی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه فرهنگ سازمانی دنیسون گردآوری شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار استنباطی از جمله آزمون پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده گردید. یافته های توصیفی پژوهش نشان داد که در مجموع میانگین ابعاد فرهنگ سازمانی به طور معناداری از حد متوسط بالاتر است. نتایج همبستگی نیز دلالت بر آن دارد که بین فرهنگ سازمانی و جو توسعه منابع انسانی رابطه معنادار و مثبتی وجود دارد. علاوه بر این، نتایج تحلیل رگرسیون پژوهش نیز نشان داد که در بین ابعاد مشارکت، سازگاری، انطباق پذیری و ماموریت، بعد ماموریت بهترین شاخص پیش بینی کننده جو توسعه منابع انسانی دانشگاه است. این امر دلالت بر این دارد که اگر سازمان مسیر آینده اش روشن باشد، جو سازمان در زمینه توسعه منابع انسانی مطلوب تر می شود. بر این اساس، به مدیران دانشگاه پیشنهاد می شود که اقدامات را بر اساس برنامه ریزی راهبردی انجام دهند و همچنین کارکنان را نیز از برنامه ها و اهداف دانشگاه و راه های تحقق آن مطلع کنند.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، جو توسعه منابع انسانی، مدل دنیسون
  • صدیقه خوش دامن*، محسن آیتی صفحه 85
    نگاه فرهنگی به مطالعات آموزش عالی از جمله منظر هایی است که اخیرا مورد توجه پژوهشگران این حوزه قرار گرفته، و موجب تولد فصل جدیدی از مطالعات بر محور فرهنگ دانشگاهی گردیده است. فرهنگ آموزش و یادگیری، وجهی از این مطالعات است که فرهنگ جاری در آموزش عالی را از منظر باور ها و اعتقادات اعضای هیات علمی به فرایند یاددهی - یادگیری مورد شناسایی قرار می دهد. ارتباط متقابل فرهنگ و آموزش موجب می شود فرهنگ بتواند در بستر زمان حرکت کند و از نسلی به نسل بعد منتقل شود. در جریان این انتقال و در بستر حرکت های فرهنگی ممکن است ارزشها و هنجار ها دستخوش تغییر و تحول شوند و موجب تفاوت بین نسل ها گردند به گونه ای که سخن از تحولات بین نسلی به میان بیاید. بدین ترتیب، مطالعه ی فرهنگ آموزش و یادگیری در بین دو نسل اعضاء هیات علمی توجیه پذیر و بلکه ضرورت می یابد. در راستای شناسایی فرهنگ مذکور و از منظر «نقش استاد» به عنوان یکی از مولفه های آموزش و یادگیری، این دو پرسش مطرح گردید که، رسالت خود را به عنوان استاد دانشگاه در چه می بینید؟ روابط خود با دانشجویان را چگونه توصیف می کنید؟ در این راستا، با استفاده از رویکرد کیفی (روش مردم نگاری) و بر اساس نمونه گیری هدفمند، ادراکات 26 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه بیرجند شناسایی شد. داده ها از طریق ابزار مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته جمع آوری و با استفاده از روش کد گذاری مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش حاکی از آن بودند که اعضای هیات علمی دو نسل دارای ادراکات متفاوتی نسبت به«وظایف استاد» و «روابط استاد – دانشجو» می باشند.
    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ دانشگاهی، فرهنگ آموزش و یادگیری، مردم نگاری
  • مفید شاطری*، محمد حجی پور، بهناز نجاتی، عالیه دزگی صفحه 109
    اقتصاد روستاهای ایران در پیوند عمیق با بخش کشاورزی قرار دارد. در راستای ارتقاء بهره وری و بازده تولید، اصلاح نظام های بهره برداری سنتی و ترویج تعاونی های تولید، یکی از عمده راهبردهایی بوده که تاکنون در کشور و از جمله استان خراسان جنوبی به کار بسته شده است. در تحقیق حاضر تلاش شده تا به بررسی و واکاوی اثرات اقتصادی تعاونی های تولید کشاورزی بر مناطق روستایی شهرستان بیرجند پرداخته شود. این تحقیق به لحاظ روش شناسی از نوع توصیفی – تحلیلی می باشد. جامعه مورد مطالعه مشتمل بر اعضاء پنج تعاونی تولید کشاورزی در شهرستان بیرجند بوده که از میان آن ها تعداد 296 نفر با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری خوشه ایدومرحله ای جهت پرسش گری تعیین و انتخاب گردید. نتایج نشان داد که در بخش تولید به همراه گسترش سطح زیرکشت محصولاتی نظیر گندم، جو، ذرت و یونجه، هزینه ها نیز کاهش داشته است. به علاوه شاخص هایی هم چون درآمد، پس انداز، اشتغال و رفاه خانوارهای عضو تعاونی تولید کشاورزی نسبت به گذشته افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: توسعه کشاورزی، نظام بهره برداری، تعاونی تولید روستایی، بیرجند
  • محمود مرادی*، سمیه خاتمی صفحه 129
    شرایط اقلیمی نامساعد و خشکسالی های دورهای یکی از علل آسیب پذیری نواحی روستایی محسوب می شود. روستای خور نیز که در ناحیه بیابانی ایران واقع شده، از این شرایط متاثر گردیده و از آن جهت که دارای بافت تاریخی با ارزش میباشد، لزوم توجه به آن بیشتر احساس می شود چرا که گردشگری روستایی میتواند علاوه بر حفظ آثار تاریخی، باعث بدست آوردن درآمدهای ثانویه برای خانوار روستایی شده و زمینه را برای رشد اقتصادی فراهم آورد. نوشتار حاضر با هدف بررسی نقش گردشگری در توسعه روستایی و با تکیه بر مدل SWOT، به تحلیل قابلیتهای گردشگری در روستای خور پرداخته است. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش توصیفی- تحلیلی میباشد. جهت بررسی های میدانی30 درصد از خانوار ساکن روستای خور به تعداد 50 خانوار و نیز تعدادی از کارشناسان حوزه گردشگری به عنوان نمونه انتخاب شده اند. نتایج تحقیق نشان میدهد که وجود جاذبه های تاریخی و بافت سنتی در روستای خور با هدایت مدیریت محلی و نیز مشارکت روستائیان بویژه زنان در توسعه فعالیتهای تولیدی - صنایع دستی و... و ارائه خدمات مورد نیاز گردشگران، میتواند زمینه توسعه روستایی را فراهم سازد.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، توسعه روستایی، مدل SWOT، خور، خوسف
  • علی نجف زاده*، محمدحسن الهی زاده صفحه 149
    خطوط تلگراف یکی از مهم ترین و سریع ترین وسایل ارتباط همگانی در دوره قاجار بود. با تاسیس تلگراف خانه در نقاط مختلف دور و نزدیک، اخبار و گزارش ها سریع تر مبادله شد و تصمیم گیری ها و واکنش ها سریع انجام گرفت. خط تلگراف در شرق ایران ابتدا در سال 1293ق. به مشهد رسید و سپس شاخه های فرعی آن به سرخس، سیستان و درگز کشیده شد و نقاط مرزی و دورافتاده را به مراکز قدرت متصل کرد. یکی از مهم ترین خطوط تلگراف شرق ایران خط مشهد- سیستان بود که در سال 1320ق. تاسیس شد. ایجاد خط تلگراف از مشهد به سیستان به خاطر دوری مسافت و شرایط اقلیمی، مشکلات زیادی داشت. تفاوت نگرش روس و انگلیس نسبت به ایجاد این خط ارتباطی، شکل همکاری حکام قاینات و سیستان از دیگر مسائل پیش رو در این طرح بزرگ بود. نحوه تامین و آماده کردن تیر تلگراف در مسیر خط، تدارک وسایل حمل و نقل، تامین کرایه حمل و نقل، تعیین محل تلگراف خانه و محل اقامت اعضای هیات سیم کشی، عبور از مناطق کویری خراسان و قائنات، باتلاق اطراف دریاچه هامون و شیوه محافظت از سیم های تلگراف، از جمله مسائل و مشکلاتی بود که در هنگام سیم کشی پیش آمد که در این مقاله، مسائل فوق با تکیه بر اسناد مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: خط تلگراف، بیرجند، مشهد، سیستان، قاجار
|
  • Behnamfar Mohammad*, Khosravi Majid Page 7
    Shahnameh Ferdowsi is the richest complete Persian poetical work and the important documentary of majesty and rhetoric of the Persian language and culture in which the national stories and historical works of Iranian ethnic has been drown in its best manner. Khavaran Nameh Ibn Hisam is one of the best exemplar of religious epic and is the sign of the establishment of Shia religion between Iranian. Ibn Hisam in composing of Khavaran Nameh severely has been affected by Ferdowsi and considered in his view the masterpiece of the Toos poetry master as his pattern. So the writers of this article with the descriptive-comparative methods and text analyzing procedure tried to show the effect of Shnameh in Khavaran Nameh in different aspects. The results of the study indicate that this impressionability can be seen overtly and covertly in all of the Khavaran Nameh. From selection of rhythm and poetical meter to lexical impressionability, and guaranty of some literary hemistiches and Shahname verses, similarity in story characters, similarity in describing the battle fields and duel contests, rarities of customs, quarrel between truth and fault, affectability from the former archeological works, combat with demons, devils and magicians and so on.
    Keywords: Ferdowsi, Shahnameh, Ibn Hisam, Khavaran Nameh, National Epics, Religious Epics, Influence Criticism
  • Bidokhti Fatemeh*, Vaezi Moradali Page 37
    Epic is one of the literary types. It has special definition and characteristic and divided in some kinds and types from different views. From one of these divisions, religious and historic Epics are of epic kinds. In this article beside the abstract representation of religious and historic Epics, with Khavarn Nameh Ibn Hisam Khosfi as pivotal domain which is one of the successful kinds of religious epics, the explanation of the characteristics of religious epics has been probed and with comparison of the structural characteristics of Khavaran Nameh with the features which has been specified to epics, the importance of the literary stance of this great religious epic in the domain of religious and historical epics has been emphasized.
    Keywords: Epic, Historical Epic, Religious Epic, Khavaran Nameh, Ibn Hisam Khoosfi
  • Poorshafei Hadi*, Askari Ali, Niyazi Fatemeh Page 59
    Today the development of human recourses is the important aim of the organizations and the establishment of suitable fields for such development is placed in priority. In building the infrastructure for this development different factors has roles among them is organizational culture. On this base, the present research accomplished with the aim of exploration of the relation of organizational culture and the air of human recourses development from the view point Birjand university personals which answer to eight hypotheses. The methodology of the research is descriptive and unitary and from the aim point of view is applied. The statistical community of the research includes the personals of Birjand University which are selected totally 130 persons in randomly method. The data are collected from questionnaires of organizational culture Denison. For analyzing the data, the inferential statistic such as Multiple Pearson and Regresion Test are used. The descriptive findings of the study showed that in sum the average of aspects of organizational culture meaningfully is high from the medium rank. The unitary results also indicate that there is a meaningful positive relation between organizational culture and the air of human recourses development. Beside, the results of the analysis of Regresion in this study also showed that among the partnership aspects, compatibility, adaptability and mission, after the mission is the best forecasting index in air of human recourses development of university. This matter indicates that if the organization’s future direction becomes clear, the air of the organization in the field of developing human recourses becomes desirable. On this base, it is suggested that the managers of the university accomplish their actions and affairs on the bases of strategic planning and also inform the personals from the planning and goals of the university and the means of its fulfillment.
    Keywords: Organizational Culture, The air of Human Recourses Development, Denison Model
  • Khoshdaman Sedigheh*, Ayati Mohsen Page 85
    The cultural view to the studies of higher education is among the points that recently has been taken into consideration from the researchers of this field and has been caused new chapter of studies in pivot of university cultures. The culture of educating and learning is an aspect of these studies that has been explored the prevalent cultures of higher education from the aspect of the credence and belief of the faculty members to the process of teaching-learning. The reciprocal relationship between culture and education causes the culture movements through the headstock of time and transmit from generation to generation. Through this transmission and from the headstock cultural movements it is possible that the values and customs to be the subjects of changes and transitions and produces the difference between generations in the way that to being to speech of intergeneration changes. In this way, the study of the culture of education and learning among two generations of faculty members is not only justifiable but also is essential. In the direction of recognizing the current culture and from the “the role of university master” prospective as one of the components of educating and learning, these two questions has been set forth to discussion which are: in what things he sees his apostleship as a university master? And how he explains his relationship with students? In this direction, by the use of qualified approach (demography method) and on the base of aimed sampling, the perception of 26 persons of the faculty members of Birjand University has been explored. The data collected from the tools of deep interview of semi-structural constructed method and has been analyzed from coding method. The findings of research show that the faculty members of two generations have different perspectives towards “the master’s duties” and “the master-student relations”.
    Keywords: Culture, University Culture, Education, learning Culture, demography
  • Shateri Mofid*, Hjipoor Mohammad, Nejati Behnaz, Dezgi Aliyeh Page 109
    The economy of villages of Iran is in profound connection with agricultural section. In direction of the promotion of exploitation and production output, so far, the improving of traditional exploitation systems and dissemination of production cooperatives is one of the common strategies which have been used in our country such as South Khorasan. The present study tried to probe the inspection and examination of the economic effects of agricultural production cooperatives on rural districts of Birjand province. This research from the methodological point of view is descriptive-analytical. The community under study contains the members of five agricultural production cooperatives in Birjand province from which the number of 296 individuals selected and ordered with the use of Kokaran Formula and the method of two stages cluster sampling for questioning. The results showed that in production section in company with expansion of the level of under cultivation of the products like wheat, barley, corn and alfalfa, the expenditures also has been reduced. In addition, the indexes like income, saving, employment and welfare of the family members the agricultural production cooperative has been increased in comparison to the past.
    Keywords: Agricultural development, Exploitation system, the rural production cooperatives, Birjand
  • Moradi Mahmud*, Khatami Somayyeh Page 129
    The unfavorable ecological conditions and periodical drought is one of the main reasons of vulnerability of these rural districts. The Khoor village also located in desert region of Iran and influenced from these conditions and it feels to be noticed much for its valuable historical texture because the rural tourism beside the maintenance of the historic buildings, can provide the external secondary incomes to rural family members and path the way for economic grows. This paper with the aim of the inspection of the role of tourism role in village development has accomplished the capacities of tourism in Khoor village with the emphasis of SWOT model. This research from the aim aspect is applicable and is descriptive-analytic from the methodological domain. From field inspections, about 30 percentages of the family residents of the Khoor village of 50 family members and also some experts in tourism field has been selected. The results of the study shows that the existence of the historic attractions and traditional texture in Khoor village with local management control and the cooperation of the villagers specifically the women in developing the manufacturing activities-handcrafts and so on and providing the demanded services for tourists can bring about the background for rural developments.
    Keywords: Rural tourism, Rural Developments, SWOT Model, Khoor, Khoosf