فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان - سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، پاییز 1394)

فصلنامه مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان
سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، پاییز 1394)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/09/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اقدس اصغری*، فاطمه ترابی دلوی، ملیحه صالحی صفحه 7
    بهزیستی درونی جزء روان شناختی کیفیت زندگی است و شامل دریافت های فرد از میزان هماهنگی بین هدف های معین و ترسیم شده با پیامدهای عملکردی است که در فرایند ارزیابی های مستمر به دست می آید و به رضایت درونی و نسبتا پایدار در توالی زندگی منتهی می شود. یکی از متغیرهای شناختی که با سطح بهزیستی درونی مرتبط است، شیوه های گزینش در افراد است. افراد با شیوه گزینش بیشترخواهی یا واقع خواهی چه در بعد ظاهری یا رفتاری و چه در بعد انتخاب های ذهنی، سطح شادی معینی را تجربه می کنند. هدف مطالعه حاضر، بررسی رابطه بین بهزیستی درونی آزمودنی ها با معیارهای انتخاب همسر می باشد. روش پژوهش این تحقیق مقطعی و از نوع همبستگی در سال 1392 انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه جوانان واقع در سن 18-25 سال ساکن شهر گناباد است که 200 نفر از آنان به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با سهم انتخاب گردیدند. میزان بهزیستی درونی به کمک مقیاس ترکیبی (ترکیب نمرات دو مقیاس رضایت از زندگی داینر و طیف شادکامی آکسفورد) سنجیده شده است. نتایج داده ها بیانگر این است که 16% از پاسخگویان دارای بهزیستی درونی متوسط، 5/50% بهزیستی بالا و 5/33% بهزیستی بسیار بالا بودند. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که معیارهای ظاهری (59/0 r=)، معیارهای مذهبی (66/0 r=)، معیار پایگاه اجتماعی (34/0 r=) و معیارهای اخلاقی (64/0 r=) با بهزیستی درونی رابطه مثبت و معناداری دارند (05/0 P<).
    کلیدواژگان: بهزیستی درونی، انتخاب همسر، گناباد
  • محمد اسکندری ثانی*، الهه کاوسی، فرشته فکوری صفحه 21
    امروزه بافت های تاریخی و قدیمی به عنوان هسته مرکزی شهر با مشکلات متعدد اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و دسترسی مواجه هستند. راهبردهای برخورد با این بافت ها در دوران پست مدرن به احیاء و ساماندهی بافت های تاریخی و قدیمی و حداکثر بهره وری از مرکز شهر به عنوان یکی از اصول اساسی توسعه پایدار شهری توجه دارد. توقفگاه های طبقاتی یکی از مراکز خدماتی است که به منظور کاهش آمد و شد در مناطق مرکزی شهر، به عنوان یکی از راهکارهای موثر، می تواند مدنظر قرار گیرد. شهر بیرجند با توجه به موقعیت اجتماعی و اقتصادی و سیاسی و دانشگاهی، ضرورت مطالعه و برنامه ریزی حمل و نقل را در قسمت های مرکزی و بافت فرسوده می طلبد. از این رو، با توجه به اهمیت موضوع، در تحقیق حاضر به مکان یابی توقفگاه های طبقاتی در محدوده مرکزی شهر بیرجند، با به کارگیری سامانه اطلاعات جغرافیایی و روش های محاسباتی نظیر تحلیل سلسله مراتبی پرداخته شده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی مبتنی بر جمع آوری اطلاعات میدانی و اسنادی در سطح شهر در راستای ایجاد لایه های اطلاعاتی و هم چنین سازمان های مرتبط می باشد. تحلیل نقشه ها نیز بر اساس روش AHP مبتنی بر مقایسه زوجی می باشد. نتایج نشان داد که جهت مکان بهینه توقفگاه های طبقاتی مهمترین مورد، معیار فاصله از مراکز اداری با وزن نهایی 38 .0 می باشد. پس از تطابق نقشه نهایی با واقعیت زمینی، زمینهای با مساحت بالای 2000 متر مربع، فاقد کاربری فضای سبز و توقفگاه های عمومی، برای ایجاد توقفگاه طبقاتی محدوده مرکزی شهری بیرجند مطلوب تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: مکان یابی، توقفگاه های طبقاتی، توسعه کالبدی پایدار، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شهر بیرجند
  • محمد بهنام فر*، فاطمه بیدختی صفحه 41
    یکی از بزرگان و مفاخر استان خراسان جنوبی که تاکنون جایگاه ادبی او ناشناخته مانده، ولی دشت بیاضی است. بدین منظور به شیوهی توصیفی و تحلیل محتوا به بررسی مضامین و زیبایی های لفظی و معنوی اشعار او پرداخته اند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که غزل ولی دشت بیاضی غزلی شیوا و دل نشین در موضوع عشق مجازی است و ویژگی های مکتب وقوع را دارد. شعرش پر از سوز و گداز است، حالات مختلف عشق را به زیبایی و شیوایی و با زبانی رسا و سلیس به تصویر کشیده است، اما از اندیشهی چندان والایی برخوردار نیست. مهم ترین مضامین غزلیات ولی دشت بیاضی، عشق و حالات عشقی، آن هم از نوع وقوعی آن است، ناامیدی و قتل از دیگر مضامین پر بسامد در غزلیات او هستند. اما شعر او از نظر ظاهری تسلط بر استعمال بهجا و موثر صور خیال و آرایه های بدیعی در جایگاه ممتازی قرار دارد. ساختن ترکیبات تصویری و حرکت در قطب استعاری زبان بویژه تشخیص، از شگردهای بارز بلاغی شعر او هستند.
    کلیدواژگان: ولی دشت بیاضی، مکتب وقوع، خراسان جنوبی، سبک هندی، غزل فارسی
  • نقش پیشبینی کننده سلامت سازمانی در مشارکتپذیری کارکنان / مورد مطالعه: سازمان آموزش و پرورش شهر بیرجند
    کریم داد سپاهی*، هادی پورشافعی، علی عسگری، رحیمه سالاری نژاد صفحه 71
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه سلامت سازمانی و مشارکتپذیری کارکنان سازمان آموزش و پرورش شهر بیرجند است. این پژوهش از نظر گردآوری داده ها، توصیفی- همبستگی و بر اساس هدف، کاربردی است. جامعه آماری شامل همه کارکنان سازمان آموزش و پرورش شهر بیرجند که در سال 1393 در این سازمان شاغل هستند، میباشد که تعداد آنها 220 نفر است و براساس جدول کرجسی و مورگان، 110 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند.این حجم نمونه به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده های پژوهش بهوسیله دو پرسش نامه مشارکتپذیری مک لگان و نل (1995) و پرسش نامه سلامت سازمانی هوی و فیلدمن (1996)، جمعآوری شده است. روایی پرسش نامه های مذکور در پژوهشهای زیادی مورد تایید قرار گرفته است. پایایی ابزارها با استفاده از آلفای کرونباخ 96/0 برای مشارکتپذیری و 87/0 برای سلامت سازمانی بهدست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آمار توصیفی و آمار استنباطی (همبستگی و رگرسیون) استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که بین سلامت سازمانی و مشارکتپذیری کارکنان آموزش و پرورش رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. هم چنین یافته ها نشان داد که ابعاد سلامت سازمانی (یگانگی نهادی، نفوذ مدیر، ملاحظهگری، ساختدهی، پشتیبانی منابع، روحیه و تاکید علمی) توانستند مشارکتپذیری کارکنان آموزش و پرورش شهر بیرجند را پیشبینی کنند.
    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، مشارکت پذیری، سازمان آموزش و پرورش بیرجند
  • فریده داودی مقدم* صفحه 93
    منطقه خراسان، از دیرباز تاکنون از جمله مهم ترین مراکز شکل گیری و اشاعه ی معارف عرفانی بوده است و بسیاری از بزرگان تصوف در این سرزمین زاده و پرورده شده اند و کتاب ها و منابع اصیل صوفیه، چون رساله قشیریه، کشف المحجوب، طبقات الصوفیه، اللمع و... در این منطقه به نگارش درآمده است و نوابغ جهان عرفان چون عطار و مولانا از خراسان بزرگ برخاسته اند. هم چنین این منطقه از نخستین مراکزی است که خانقاه های صوفیه در آن تاسیس و تعالیم متعالی عرفان از این مکان به ارباب سلوک آموزش داده می شده است. این پژوهش ضمن معرفی کلی خانقاه و کارکردهای آن در تاریخ تصوف ایران به طور عام، به معرفی خانقاه های خراسان و برخی رویکردهای اجتماعی آن به طور خاص می پردازد و هدف آن نمایاندن بخشی از تاریخ و فرهنگ غنی خراسان است. یافته های پژوهش نشان می دهد که خانقاه ها، دارای کارکردها و نقش های مهم دینی، فرهنگی، حمایت گری از فقیران و درماندگان و مسافران و حتی دفاع و مبارزه با ظلم و ستم اجتماعی بوده اند و گاهی نیز می توانند به عنوان مراکزی برای اشاعه موسیقی قومی و جایگاهی برای انتشار اشعار فارسی و معرفی آداب و رسوم مردم به شمار آیند و سبب بازنمایی معماری و هنر ایرانی گردند و به دلیل تعالیم و برنامه های خاص عارفان آزاداندیش در این مکان ها به ارباب سلوک، به محلی برای آزاداندیشی و برخورد آراء و اندیشه های مذاهب مختلف در دوره خود تبدیل شوند.
    کلیدواژگان: خانقاه، تصوف، خراسان، اجتماع، فرهنگ
  • فرحناز کهن* صفحه 119
    طبقات اجتماعی، به عنوان واقعیتی عینی و ملموس در طول تاریخ، همواره مورد توجه متفکران و اندیشمندان بوده است که برخی از آن ها به تبیین قشربندی و برخی شاخص های آن را در آثار خود منعکس ساخته اند. یکی از این دوره های تاریخی، دوره سامانیان است. سامانیان به عنوان یک نظام قدرتمند توانستند یکپارچگی، وحدت ملی و فرهنگی خاصی در بین ایرانیان به وجود آورند و به شیوه هایی مدبرانه حکومت کنند و بزرگترین رنسانس فرهنگی و اجتماعی را پس از اسلام در ایران به وجود آورند. هدف اساسی پژوهش حاضر، بررسی نظام طبقات اجتماعی و روابط آن ها با یکدیگر در ماوراء النهر و خراسان و دیگر نواحی تحت حکومت سامانیان است. این تحقیق از نوع تحقیقات تاریخی است که به روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته و داده های آن با روش اسنادی و به کمک ابزار یاداشت برداری انجام پذیرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد. قشربندی جامعه سامانی از همان آغاز، مبتنی بر شایستگی و شان درخور افراد بود. دانشمندان در برابر امیران سامانی مجبور به زمین بوسی نبودند. در این عصر با از بین رفتن فاصله قشرهای اجتماعی و نفوذناپذیری آن قشر، جامعه ای بدور از فرهنگ کاستی بوجود آورد، و با این تحول زمینه هر گونه فعالیت و شکوفایی استعدادها فراهم گشت. در این تحقیق علاوه بر اقشار اجتماعی به پوشاک در عصر سامانی و پوشاکی که اقشار اجتماعی مختلف استفاده می کردند نیز پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: طبقات اجتماعی، سامانیان، پوشاک، روابط اجتماعی، اقوام، خراسان، ماوراءالنهر
|
  • Aghdas Asghari*, Fatemeh Dalvi, Maliheh Salehi Page 7
    The inner well-being is a psychological component of quality of life. It is the outcome of an individual’s perception of the correspondence between the specified goals and the functional consequences in pursuing these goals. This is obtained through a continuous evaluation process and will result in inner and relatively stable satisfaction throughout one’s life. One of the cognitive variables relevant to the level of inner well-being is how individuals make their choices. Depending on whether their subjective choices are avaristic or realistic, people experience a certain level of happiness externally or behaviorally. The purpose of this research is to study the relationship between the internal well-being of the subjects and their criteria of spouse selection. This investigation is a cross-sectional and correlational study conducted in 2013. The statistical population consisted of all the young people aged 18-25 living in Gonabad. The samples were selected based on Cochran-200 formula through stratified proportional-to-size sampling method. The level of inner well-being was measured by scale combination (combination of Diener Satisfaction-With-Life-Scale (SWLS) with Oxford Happiness Inventory (OHI)). The data indicated that 16% of the respondents had an average level of inner well-being while 50.5% had a high level of inner well-being, and those with a 33.5% showed a very high level of inner well-being. The results of Pearson correlation coefficient indicated that physical (r=%59), religious (r=%66), social status (r=34% and moral criteria (r=%64) had a positively significant relationship with individuals’ inner well-being (P
    Keywords: Inner well, being, Spouse Selection, Gonabad
  • Mohammad Eskandari Sani*, Elaheh Kavoosi, Fereshteh Fakoori Page 21
    Today¡ as the core of cities¡ their historic tissues face various economic¡ social¡ physical and access problems. Strategies to deal with these problems¡ in a postmodern context¡ attempt to preserve and rehabilitate these historic centers. Putting the worn out/time worn urban zones into maximum efficiency is one of the basic principles of urban sustainable development. As one of these strategies¡ multi-level parking services reduce traffic jam in downtown areas. Due to Birjand’s centrality and its socio-political¡ economic and academic importance¡ transportation planning in the central and historical parts of the city needs special attention. The present study seeks to spot locations for multi-level parking lots in downtown area of Birjand by using GIS and computational models such as hierarchical analysis. This is a descriptive – analytical research based on the field data collected in the city and the relevant organizations in order to create layers of information. Analysis of maps based on AHP method is based on paired comparison. The results show that the most important factor in finding the optimal location for the multi-level parking lot is the distance from the administrative centers with the ultimate weight of 0.38. After adapting the final map with the land use reality¡ lots with areas over 2000 m2 which did not have any potential for creating green spaces¡ nor had public parking services were considered appropriate for constructing multi-level parking lots in downtown area in Birjand.
    Keywords: Location¡ Multi-level Parking Services¡ Sustainability¡ Geographical information System¡ Birjand.
    Key Words: The Room and Hosseinieh of Arasteh¡ Birjand¡ Plastering and brick work designs¡ Era of Qajar and First Pahlavi
    Keywords: Endowment, Salve, Bequests, Shiite, Benefactor, Boshruyeh
  • Mohammad Behnamfar*, Fatemeh Bidokhti Page 41
    Vali Dasht-e-Bayazi is one of the greatest poets in Southern Khorasan whose literary significance has been neglected so far. This descriptive-analytical study makes an attempt to analyze the contents and rhetorical figures in Dasht-e-Bayazi’s Ghazals. The results indicate that Dasht-e-Bayazi’s Ghazaliat have been composed in the field of earthly love with an eloquent and pleasant language. Most of the characteristics of his Ghazals are the same as those of “Maktab-e-Voghooe”. His poems are full of yearning and anguish that eloquently represent features of an ardent love; however¡ one can rarely observe a noble thought in his poems. The most important element of Dasht-e-Bayazi’s Ghazals is “Love” and the lovers’ feelings and states of mind. Disappointment and Murder are two other themes that appear with high frequency in his poems. Rhetorically¡ his Ghazals represent his masterful use of figurative language¡ his creative use of imagery and metaphoric language especially personification.
    Keywords: Vali Dasht, e, Bayazi, Maktab, e, Voghooe (Reality School), Southern Khorasan, Indian Style, Persian Ghazal
  • Karim Dad Sepahi*, Hadi Pour Shafei, Ali Asgari, Rahimeh Salari Nejad Page 71
    The present study aims to investigate the relationship between organizational health and participation in the Ministry of Education staff in Birjand. Regarding the method of data collection¡ this research is descriptive-correlational¡ and because of its purpose¡ it is defined as applied research. The research population comprised all of the Ministry of Education staff in the city who were employed at the time of the research in 1393. This population included 220 individuals from which 110 were selected as the sample size¡ based on Morgan and Krejcie’s table. The method of sampling was random sampling. The data were collected using Mac Lagan and Nell’s participatory questionnaire (1995) as well as Hoy and Feldman’s organizational health questionnaire (1996). Many studies have confirmed the validity of the questionnaire. The reliability of the tools was 96% for participation and 87% for organizational health using Cronbach’s alfa. For data analysis and interpretation of results¡ descriptive and inferential statistics (correlation and regression) were used. The results showed that there is a significantly positive correlation between organizational health and education staff participation. In addition¡ the results indicated that aspects of organizational health (structural unity¡ the principal’s dominance¡ considerateness¡ organizational skills¡ resource support¡ morale and academic focus) could anticipate the level of participation in Ministry of Education staff in Birjand.
    Keywords: Organizational Health, Participation, Ministry of Education in Birjand
  • Farideh Davoudy Moghadam* Page 93
    Khorassan area has been among the most important centers of formation and dissemination of Gnosticism¡ and many prominent mystic scholars have been born and grown up there. Some of the major reference books in Sufism such as Kashf al-Mahjub¡ Risalah Qushairiyah¡ The Tabaqat al-Sufiyya¡ Al-Luma-fi-Tasavof have been written in this area¡ and the Gnostic geniuses such as Attar and Mevlana rose from Khorassan. This area is also among the first places in which Gnostic Khanghahs were built¡ and some of the highest Gnostic teachings were taught to its followers. This study introduces Khanghah and its functions in the history of mysticism in general and Khorassan’s Khanghahs and some of their social functions in particular. This research aims to show a part of Khorassan’s rich history and culture.
    The results show that khanghahs played multiple social¡ religious and cultural functions ranging from offering shelters to the poor and travelers¡ to playing a role in fighting and resisting against oppression in society. They were sometimes centers to spread ethnic music and Persian poetry¡ and in this way¡ they would introduce customs and represent Persian arts and architecture. Because of the Gnostic scholars’ way of thinking and method of teaching¡ Khanghahs¡ in their own time¡ turned into places for free thinking¡ places in which different religions would meet and engage in dialogue.
    Keywords: Khanghah, Mysticism, Khorassan, Society, Culture
  • Farahnaz Kohan* Page 119
    As an objective and palpable reality¡ the study of social class has attracted the attention of scholars of history who have reflected on the indicators of social class and described the incrustation in their works. One of the relevant historical periods in this respect is Samanid Dynasty. Samanids¡ due to their powerful system of government¡ managed to develop a special kind of integrity¡ cultural and national unity among Iranians. They ruled wisely and created the greatest social and cultural renaissance after Islam in Iran. The main purpose of this research is to review the social caste system and the relationship between different social classes in Transoxania¡ Khorassan and other areas under Samanid rulership. This is a historical survey and has used descriptive – analytic method¡ and the data collection has been carried out through documentary method and by using the note-taking technique. Findings show that¡ from the very beginning¡ incrustation of Samanid society took place according to the ability and dignity of people. Scholars were not forced to bow down in front of Samanid rulers. In this period¡ with the destruction of the gap between social strata and ending the impermeability of these strata¡ a society away from the caste culture developed¡ and with this evolution¡ the road for the flourishing of talents was paved. In addition to social strata¡ this research deals with the clothing at Samanid dynasty and the sartorial practices of different social classes during this period.
    Keywords: Social classes, Samanid, Clothing, Social relations, Nationalities, Khorassan, Transoxania