فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان - سال دهم شماره 4 (پیاپی 40، تابستان 1395)

فصلنامه مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان
سال دهم شماره 4 (پیاپی 40، تابستان 1395)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/08/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدباقر آخوندی، مریم محلاتیان بابکی صفحه 7
    مشارکت دینی مهم ترین رکن تشکیل دهنده سرمایه ی اجتماعی و یکی از مفاهیم کلیدی جامعه شناسی دین است. مشارکت دینی در کشور ایران که اکثریت مسلمان و شیعه هستند امری بسیار مطلوب و ارزشمند می باشد و آیه های قرآن بر آن تاکید فراوان دارد. ولی با وجود سفارش های زیاد دین مبین اسلام در دهه های اخیر تحقیق های انجام شده درکشور و احساس های عمومی افراد جامعه نشانگر آن است که مشارکت دینی مردم ایران در مقایسه با اوایل انقلاب کاسته شده است و این کاهش در قشر جوان بیشتر از اقشار دیگر جامعه مشاهده می شود. این سوال در ذهن محقق به وجود می آید که چرا با وجود این که جوانان ما از زمان کودکی با مشارکت دینی، آشنا می شوند و در مراکز آموزش و پرورش، رسانه های ارتباط جمعی و خانواده این امر مورد توجه قرار می گیرد؛ باز هم جوانان ما آن چنان که باید به بعضی از اشکال مشارکت دینی اهمیت نمی دهند و پایبندی جوانان در عمل به مشارکت دینی در حد مورد انتظار نیست. لذا هدف از انجام این تحقیق بررسی عوامل اجتماعی موثر بر مشارکت دینی جوانان بخصوص دانشجویان دانشگاه بیرجند می باشد. روش این پژوهش، کمی و ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته است. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان دانشگاه بیرجند در سال تحصیلی 95- 94 است، که تعداد آنها 9564 نفر می باشد؛ از بین این جامعه آماری موجود برطبق فرمول کوکران، نمونه ای به حجم 312 نفر با شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه بندی متناسب انتخاب شده است. همچنین با به کارگیری ضریب همبستگی اسپیرمن، کی دو، رگرسیون چندگانه به روش Enter و روش تحلیل مسیر، روابط بین متغیرها ارزیابی شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که متغیر ملاک یعنی مشارکت دینی با متغیرهای ارزش های دینی، استفاده از رسانه های جمعی، پایگاه اقتصادی- اجتماعی خانواده و اعتماد اجتماعی رابطه معنی داری دارد. همچنین تحلیل چندمتغیری نشان می دهد که متغیرهای ارزش های دینی، اعتماد اجتماعی، پایگاه اجتماعی- اقتصادی خانواده و استفاده از رسانه های جمعی به ترتیب بیشترین تاثیر را بر متغیر ملاک دارند. نتایج این پژوهش هم سو با نظریه های پاتنام، اینگلهارت و نوریس است.
    کلیدواژگان: مشارکت دینی، دانشجویان دانشگاه، ارزش های دینی
  • مریم سادات تقی زاده، نظر دهمرده صفحه 39
    شهرستان قاینات با داشتن پیشینه ی تاریخی کهن، موقعیت راهبردی، منطقه ی نمونه ی گردشگری بوذرجمهر، غارهای تاریخی و زیبا، موقعیت طبیعی و آب و هوای معتدل و داشتن محصولات کشاورزی راهبردی، فرصت های متعددی برای جذب گردشگر پیش رو دارد. تحقیق حاضر با هدف شناسایی عوامل داخلی (نقاط قوت و ضعف)، عوامل خارجی (فرصت ها و تهدیدها) و تدوین راهبرد گردشگری شهرستان قاینات انجام گرفت. روش تحقیق مبتنی بر روش توصیفی- تحلیلی- توسعه ای می باشد. بدین معنی که ابتدا به توصیف ویژگی ها و جاذبه های گردشگری شهرستان قاینات پرداخته شده است. سپس عوامل داخلی و خارجی توسعه، با کمک روش تحلیل SOWT مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نهایتا با بهره گیری از ماتریس QSPMراهبرد مناسب تشخیص و راهبردهای توسعه ی گردشگری برای محدوده مطالعاتی ارائه شد. نتایج به دست آمده از این پژوهش را می توان موقعیت خاص زمانی برداشت زعفران و زرشک با میانگین رتبه ای 3/2 و امتیاز وزنی 22/0 به عنوان مهم ترین نقطه قوت، متغیر نامناسب و ناکافی بودن مراکز اقامتی و رفاهی در شهرستان با میانگین رتبه ای 4 و امتیاز وزنی 24/0 به عنوان مهم ترین نقطه ضعف، فرصت طلایی رفع تحریم ها و حضور گردشگران خارجی با میانگین رتبه ای 83/2 و امتیاز وزنی 23/0 به عنوان مهم ترین فرصت، متغیر عدم آمادگی در دستگاه های اجرایی و مردم جهت استفاده فرصت فرهنگی- اقتصادی حضور گردشگران خارجی با میانگین رتبه ای 27/2 و امتیاز وزنی 16/0 به عنوان مهمترین تهدید، انتخاب کرد. در انتها نیز مناسب ترین راهبرد برای توسعه ی گردشگری شهرستان قاینات، راهبرد های تهاجمی تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: راهبرد گردشگری، قاین، تحلیل سوات
  • سید هادی زرقانی، محسن حجازی جوشقانی صفحه 65
    تشکیل شورای اجتماعی محلات از موثرترین عوامل مداخله شهروندان در مدیریت شهری مشهد می باشد. بدیهی است که فرصت مشارکت باید برای زنان و مردان به صورت یکسان و عادلانه فراهم شود، اما نابرابر بودن تعداد مردان عضو شورا در مقابل زنان، حاکی از عدم استفاده لازم از زنان می باشد که مهم ترین دلیل آن می تواند بی اعتمادی شهرداری به عملکرد و توانمندی بانوان باشد. لذا در این پژوهش، دو شاخص سرمایه اجتماعی شامل اعتماد اعضای شورا به سایر اعضاء، اعتماد اعضاء به اثربخشی شورا و هم چنین دو شاخص تمایل به مشارکت اعضای شورا و احساس تعلق به محله در بین اعضای 12 شورای اجتماعی منطقه 9 مشهد مورد بررسی قرار گرفت. روش پژوهش حاضر، توصیفی- تحلیلی است. برای گردآوری اطلاعات از روش های اسنادی و ابزار پرسش نامه استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق، کلیه اعضای شوراهای اجتماعی محلات منطقه 9 شهرداری مشهد بوده و نمونه آماری این تحقیق نیز شامل تمامی اعضای شوراهای اجتماعی محلات فوق می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و تولید اطلاعات مورد نیاز از آماره های توصیفی و دستور فراوانی و برای مقایسه میانگین ها از آزمون من- ویتنی استفاده شده است. با تحلیل داده ها تفاوت معناداری در نگرش زنان و مردان به شاخص های منتخب دیده نشد. لذا با توجه به نتایج این تحقیق، چنین برداشت می شود که عدم اعتماد کافی به بانوان برای عضویت در شوراهای اجتماعی محلات، توجیه قابل قبولی ندارد و بدیهی است که به علت حضور بیشتر بانوان در محله و شناخت بیشتر در کمبودهای محله توسط آنان، حضور بانوان نتایج مثبتی برای کارایی شورا به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی زنان و مردان، سرمایه اجتماعی، شورای اجتماعی محلات، مشهد
  • علی سیف زاده صفحه 93
    سلامت اداری مهم ترین سرمایه برای پیشرفت هر سازمان است و نقطه مقابل آن نیز فساد اداری است که مانع پیشرفت خواهد شد. فساد دورویه دارد. یک رویه آن، ادراکی است که نسبت به فساد در جامعه وجود دارد، یعنی باورهایی که جامعه نسبت به وجود فساد و گستره آن دارد. رویه دیگر، سنجش و ارزیابی فساد و تعیین شاخصه هایی برای آن می باشد. هدف کلی این پژوهش بررسی ادراک شهروندان بیرجندی از فساد اداری و متغیرهای جمعیت شناختی موثر بر آن می باشد. در این پژوهش از روش پیمایشی و از ابزار پرسش نامه بهره گرفته شده است. جامعه (جمعیت) آماری تحقیق کلیه شهروندان 18 سال و بالاتر بیرجندی بوده است. هم چنین از روش نمونه گیری ترکیبی خوشه ای- تصادفی استفاده شده و حجم نمونه 197 نفر می باشد. برای سنجش از اعتبار محتوا و برای محاسبه ی پایایی از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شده و نتایج تحقیق نیز با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 در دو سطح توصیفی و تحلیلی استخراج گردیده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که 1) بین جنسیت پاسخگویان و ادراک آن ها از فساد اداری، تفاوت معنا داری وجود دارد، به این معنی که ادراک از فساد اداری پاسخگویان زن، بیش از مردان می باشد. 2) تفاوت معناداری بین سطح تحصیلات پاسخگویان و ادراک آن ها از فساد اداری وجود دارد. 3) ادراک از فساد اداری پاسخگویان با پایگاه اقتصادی- اجتماعی در حد متوسط، بیش از سایر پاسخگویان می باشد. 4) بین سن پاسخگویان و ادراک آن ها از فساد اداری، رابطه معنی داری وجود ندارد.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که: 1) بین جنسیت پاسخگویان و ادراک آن ها از فساد اداری تفاوت معنی داری وجود دارد، به این معنی که ادراک از فساد اداری پاسخگویان زن بیش از مردان می باشد. 2) تفاوت معناداری بین سطح تحصیلات پاسخگویان و ادراک آن ها از فساد اداری وجود دارد. 3) ادراک از فساد اداری پاسخگویان با پایگاه اقتصادی- اجتماعی در حد متوسط بیش از سایر پاسخگویان می باشد. 4) بین سن پاسخگویان و ادراک آن ها از فساد اداری رابطه معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: فساد اداری، ادراک فساد، متغیرهای جمعیت شناختی، بیرجند
  • محمدحسن شربتیان، پویا طوافی صفحه 115
    هدفمقاله حاضر مطالعه تطبیقی شاخص به زیستی اجتماعی شهروندان مشهد در سال 1394 بوده است. چارچوب نظری با تاکید بر اندیشه کییز مورد مطالعه قرارگرفته شده است. روش شناسی این تحقیق پیمایشی و توصیفی بوده است. جامعه آماری شامل شهروندان 15 تا 64 ساله ساکن در سه منطقه بالا، پایین و متوسط شهری در شهر مشهد است که حجم نمونه طبق فرمول کوکران کمی 660 نفر و افراد به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده اند. ابزار گردآوری، پرسش نامه استاندارد شده کییز است و میزان آلفای کرونباخ آن برابر با 78/0 % به دست آمد. بخشی از نتایج نشان داده که میزان مجموع احساس بهره مندی شهروندان از بهزیستی اجتماعی در این مناطق یاد شده برابر با 2/48 % بوده است. هم چنین بیشترین مقدار میانگین متغیر وابسته در بین شهروندان مناطق بالاشهری (مناطق 1، 9 و 11) در ابعاد پذیرش اجتماعی (91/3) و شکوفایی اجتماعی (87/3) بوده است. بیشترین میانگین برای مناطق پایین شهری (مناطق 3، 5 و 6) مربوط به ابعاد مشارکت اجتماعی (21/4) و انسجام اجتماعی (12/4) و در مناطق متوسط شهری (مناطق 2، 8 و 10) بالاترین میانگین مربوط به بعد انطباق اجتماعی (11/4) است. بنابراین نتایج بیانگر این است که میانگین شاخص بهزیستی اجتماعی در بین شهروندان متفاوت است. هم چنین تفاوت معناداری بین جنسیت و احساس بهزیستی اجتماعی مشاهده شده، اما بین وضعیت تاهل و احساس بهزیستی اجتماعی شهروندان تفاوت معناداری یافت نشد. البته نتایج بیان می کند که رابطه معناداری بین سن و پایگاه اقتصادی و اجتماعی شهروندان و احساس بهزیستی اجتماعی وجود دارد.
    کلیدواژگان: بهزیستی اجتماعی، پایگاه اقتصادی و اجتماعی، مشهد، مناطق شهری
  • محمدرضا عزیزی صفحه 139
    در میان سروده های محمد بن حسام الدین خوسفی (وفات 875 ه.) ملمعات و اشعاری به زبان عربی وجود دارد؛ این اشعار، ادامه ی سنت ادبی است که از سده ی چهارم هجری در شعر شهید بلخی شروع شده و گوشه ای از قریحه و اندیشه ی ایرانیان را در طی قرون متمادی پاس داشته اشت. در اشعار عربی ابن حسام، قصیده ای شصت و شش بیتی در نعت و منقبت حضرت رسول (ص) به زبان تازی وجود دارد که در چاپ های دیوان او رمز ناگشوده و همراه با لغزش های إعرابی و چاپی است. این پژوهش می کوشد نخست به ضبط و برگردان ابیات بپردازد و عناصر فنی آن را از لحاظ زبانی، عاطفی و خیال توصیف و تحلیل کند و ارتباط آن را - در حد توان- با جریان های ادبیات عربی در دوره ی مملوکی خاصه قصیده ی «برده» بررسی نماید. وجود این قبیل سروده ها در دیوان ابن حسام خوسفی، بعد دیگری از شخصیت و توانایی وی را گواهی می دهد و در پیگیری روند عربی سرایی و ملمع گویی شاعران ایرانی، مغتنم است.
    کلیدواژگان: ابن حسام خوسفی، قصیده ی عربی، ادبیات عربی، برده
|
  • Mohammad Bagher Akhondi, Maryam Mahalatian Babaki Page 7
    Religious participation is the most important constituent of social capital and one of the key concepts of religion sociology. In Iran whose majority of population are Muslims and Shiita, religious participation is very desirable and worthwhile and Quranic verses emphasize it too. But despite Islamic orders, research and public sentiment indicate that religious participation of Iranian people has reduced in recent decades in contrary to early years of Iran Revolution, and this can be seen more in young people than other parts of society. This question arises in the mind of the investigator: why, despite the fact that our youth become familiar with religious participation from childhood and it is considered in educational centers, mass media and family, do they not care about some forms of religious participation, and their adherence to religious participation is not as expected? Therefore, the aim of this study is to investigate the social factors influencing religious participation of the youth, especially students of Birjand University. The method of research is quantitative and the instrument of data collection is a researcher-developed questionnaire. Statistical population of this study consist of the students of Birjand University in the academic year of 94-95. This population includes 9564 people from which a sample of 312 people, according to Cochran formula and using a proportionate stratified random sampling, was selected. The proposed relationships between variables were examined by using the analytical methods of correlation coefficient of Spearman, Chi- square, Multiple regression )Enter method( and path analysis. The results show that the dependent variable, which is religious participation, has a significant relationship with religious values variable, using the mass media variable, social-economic status of the family variable, social trust variable and type of school variable. Also, the multivariate analysis shows that the variables of religious values, social trust, socialeconomic status of the family and using the mass media have the greatest effect on the dependent variable. The results of this study are similar to the views of Inglehart, Norris and Putnam.
    Keywords: Religious Participation, University Students, Religious Values
  • Maryamsadat Taghizadeh, Nazar Dahmardeh Page 39
    Qaenat, having an ancient historical background, strategic location, sample tourism area of Bouzarjomehr, historic and beautiful caves, natural and moderate climate and strategic agricultural products, has ahead numerous opportunities to attract tourists.This research was conducted with the purpose of recognizing internal factors )strength and weakness(, external factors )opportunities and threats( and planning tourism strategy of Qaenat. Research method is descriptive-analytic-developmental, namely at first Qaenat҆ s characteristics and tourism attractions were described. Then, internal and external factors of development were analyzed by the use of SWOT analysis. Finally appropriate strategy of recognition and tourism developmental strategies were provided using QSPM matrix. In the results of this research, specific time of harvesting saffron and barberry with average rating of 3.2 and weighted rating of 0.22 as the most important strength; The variable of inappropriate and inadequate accommodation and welfare centers in the city with the average rating of 4 and weighted rating of 0.24 as the most important weakness; The golden opportunity of eliminating the sanctions and presence of foreign tourists with the average rating of 2.83 and weighted rating of 0.23 as the most important opportunity, and the variable of lack of preparation of administrative organizations and people for using the cultural-economic chance of foreign tourist presence with the average rating of 2.27 and weighted rating of 0.16 as the most important threat, were selected. At the end, offensive strategies were recognized as the most appropriate strategy for Qaenat ҆s tourism development.
    Keywords: Tourism Strategy, SWOT Analysis, Qaenat, QSPM matrix
  • Seyd Hadi Zarghani, Mohsen Hejazi Joshaghani Page 65
    Establishment of social council of localities is one of the most effective factors of citizens’ intervention in Mashhad’s urban management. Obviously a fair and equal opportunity of participation should be provided for women and men, but unequal number of men versus women councilors signifies insufficient use of women, that the most important reason for it can be mayoralty’s distrust on women’s operation and capabilities. In this study, two indices of social capital, including councilors’ trust in each other and their trust in the effectiveness of the council, and also two indices of councilors’ tendency to participation and a sense of belonging to the locality was studied among members of 12 Social Councils of Mashhad’s district 9 . The research method is descriptive and documents and questionnaires were used for data collection. The population of study consists of all members of social councils of localities of Mashhad’s district 9. Statistical sample of the survey includes all the members of social councils of localities of aforementioned district. To analyze and produce information needed descriptive statistics and frequency command, and to compare means Mann-Whitney test was used. Data analysis revealed no significant difference in men and women attitudes toward selected indices. Thus, according to the survey results lack of sufficient trust in membership of women in social councils of localities has no acceptable justification and it is obvious that since women are more present in the locality and more aware of locality’ shortages than men, their membership in councils will bring about positive results for the efficiency of the Councils.
    Keywords: Comparative Study of Women, Men, Social Capital, Social Council of Localities, Mashhad City
  • Ali Seyfzadeh Page 93
    Administrative health is the most important capital for the advancement of any organization, and its counterpoint is administrative corruption which impedes progress. Corruption has two procedures. One procedure is the perception that exists in the society towards corruption, namely believes that society has towards the existence of corruption and its scope. The other procedure contains assessment and evaluation of corruption and determining indices for it. The general purpose of this research is to investigate Birjand citizens’ perception of administrative corruption and demographic variables affecting it. This study contains a survey in which a questionnaire is used. The population of study consists of all 18 year old citizens and older ones. The combined random-cluster sampling method was used and the sample size was 197 people. For assessment content validity and for reliability measurement Cronbach’s alpha test was used. The results were extracted using SPSS software in two descriptive and analytical levels. The results show that: 1) there is a significant difference between the gender of respondents and their perception of administrative corruption, namely the perception of administrative corruption is more in women respondents than men respondents. 2) There is a significant difference between respondents’ level of education and their perception of administrative corruption. 3) Perception of administrative corruption in respondents with average socio-economic status is more than other respondents. 4) There is no significant relationship between age of respondents and their perception of administrative corruption.
    Keywords: Administrative Corruption, Corruption Perception, Demographic variables, Birjand C
  • Mohammad Hassan Sharbatiyan, Pooya Tavafi Page 115
    The current research paper seeks to comparatively study the social wellbeing indices of Mashhad citizens in 2015. Research theoretical framework has been studied emphasizing Keyes ideas. The research, which contains a survey, is descriptive. Taking Cochran’s sample size formula as its basis for determining the size of the population under study. The research selects 660 people of 16-64 year-old Mashhad citizens living in low, middle and upper class districts of the city through cluster sampling. The required data was gathered administering Keyes standardized questionnaire and the obtained Cronbach’s alpha was 0.78. Part of results indicates that the amount of feeling of enjoying social well-being is equal to %48.2. Moreover, the highest score of mean dependent variable among the citizens domiciled in upper-class city districts )Districts 1, 9, 11( was for social acceptance )%91.3( and for social prosperity )%87.3(. The highest score of mean dependent variable among the citizens domiciled in lowerclass city districts )Districts 5, 6, 3( was for social participation )%21.4( and for social coherence )12.4( and the highest score reported for those living in middle-class districts )Districts 8, 10, 2( was for social conformity )11.4(. The results indicate that the average index of social welfare varies among the citizens. Besides, a significant difference was observed between gender and the feeling of social welfare, but there was not such significance difference between being married and the feeling of social welfare. The results also show that there is a significant relationship between age, the economic and social status of the citizens and their feeling of social wellbeing.
    Keywords: Social well, being, Economic, social Status, Mashhad, Urban districts
  • Mohammadreza Azizi Page 139
    There are some Arabic Mollammaat )macaronic verse( and poems among Mohammad Ibn Hosam-adin Khusfi )died in 875 AH(’s poetries. These poems follow a literary tradition which has begun to appear since the fourth century in Shahid Balkhi’s poetry and has shown Iranian’s talent and thought over centuries. Among Ibn Hosam’s Arabic poems, there is an ode )qasida(, with sixty-six lines, which describes and praises the prophet Mohammad and it is not decoded and contains some spelling errors and typos in his published collections of poetry. This research at first seeks to record and translate those lines and describes and analyzes their technical elements in linguistic, emotional and imaginary aspects and then it studies their relationship with Arabic literary trends in Mamlook period especially “Bordah” ode. Existence of such poems in Ibn Hosam Khusfi’s collection of poetry demonstrates another dimension of his personality and capacity and it is valuable in tracking the trend of saying poems and Mollammas in Arabic among Iranian poets.
    Keywords: Ibn Hosam Khusfi, Arabic Qasida, Arabic Literature, Bordah