فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات میان فرهنگی
پیاپی 34 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عالیه رضاییان ، افسانه ادریسی صفحات 9-36
    شبکه‏ های اجتماعی از پرطرفدارین رسانه‏ های اجتماعی هستند که مخاطبان بسیاری به خصوص از قشر جوان و نوجوان دارند. ویژگی‎های تعاملی و بسترسازی برای ایجاد روابط اجتماعی از دلایل مورد استقبال واقع شدن شبکه‏ های اجتماعی مجازی است. هدف مقاله حاضر بررسی تاثیر شبکه های اجتماعی مجازی (تلگرام، اینستاگرام و توییتر) بر سبک زندگی نسل چهارمی ها یا متولدین دهه هشتاد است. در این پژوهش با رویکرد اثبات گرایی، از تکنیک پیمایش استفاده شده است. جامعه آماری دانش‏آموزان مقطع متوسطه دوم شهر تهران بوده و سه منطقه 1، 7 و 16 به عنوان مناطق نمونه انتخاب شده‏اند. تعداد نمونه بر اساس فرمول کوکران 380 نفر که با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای طبقه بندی تصادفی انتخاب شدند. یافته ها بیانگر آن است که بین میزان استفاده و نوع شبکه های اجتماعی مجازی و ابعاد سبک زندگی همبستگی مستقیمی وجود دارد، به گونه ای که هرچه میزان استفاده از شبکه های اجتماعی افزایش یابد، گرایش به سبک زندگی مدرن نیز، بالاتر می رود. همچنین، به میزان فاصله گرفتن از سبک زندگی سنتی، اعتماد اجتماعی کاهش ولی سرمایه فرهنگی افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، سبک زندگی، نسل چهارم، اعتماد اجتماعی، سرمایه فرهنگی
  • ولی محمد درینی، احسان نامدار جویمی صفحات 37-59

    افزایش تعامل بین دانشجویان بومی و غیربومی و از دو دسته شیعه و سنی و… و از مناطق و سایر کشورها فرصتی جدید برای دانشجویان ایرانی در حال تحصیل در دانشگاه سیستان و بلوچستان برای مشارکت در ارتباطات بین المللی و ملی و ارتباط میان فرهنگی فراهم کرده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط تعامل بین فرهنگی باصلاحیت بین فرهنگی در بین دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان می باشد. تحقیق حاضر از لحاظ هدف در دسته پژوهش های کاربردی و از شاخه مطالعات میدانی از نوع همبستگی است. . جامعه آماری این پژوهش دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان است که حجم جامعه 18000 نفر است. روش نمونه گیری خوشه ایو تصادفی ساده است. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان برابر با 376 نفر است. در این پژوهش یک فرضیه کلی و سه فرضیه جزئی شکل گرفته است. در فرضیه اصلی رابطه بین تعامل بین فرهنگی با صلاحیت بین فرهنگی و در فرضیات فرعی رابطه بین تعامل بین فرهنگی با ابعاد صلاحیت بین فرهنگی (دانش بین فرهنگی - مهارت بین فرهنگی - انگیزه بین فرهنگی) بررسی شده است که تمامی سوالات تائید شده اند و رابطه معنادار را نشان داده اند. یافته ها حاکی از آن است که چنانچه فردی دانش و مهارت و انگیزه بین فرهنگی داشته باشد و بتوانند رفتار و گفتار شایسته با سایر فرهنگ ها بدون درگیری نظری و عملی داشته باشد، می توان بیان کرد که فرد دارای صلاحیت بین فرهنگی است. به عبارتی دیگر هر چه صلاحیت بین فرهنگی بالاتری بین دانشجویان باشد، تعامل بین فرهنگی از مذاهب مختلف و شهرهای مختلف در دانشگاه مشاهده می شود و دانشجوهای مختلفی بافرهنگ های مختلف باهم در تعامل خواهند بود

    کلیدواژگان: صلاحیت بین فرهنگی، تعامل بین فرهنگی، دانش، مهارت، انگیزه
  • مه لقا کریمی کما، محمد صاحب الزمانی، نادرقلی قورچیان صفحات 61-86

    هدف اصلی این مقاله ارائه مدل ارتقاء چابکی فرهنگی مدیران دانشگاه است. نوع پژوهش کاربردی و اجرای آن با دو رویکرد کیفی و کمی بصورت تلفیقی بوده است. در فاز کیفی به کمک تکنیک دلفی با نظرخواهی از خبرگان 22 شاخص موثر بر شایستگی کلان چابکی فرهنگی مدیران دانشگاه مشخص شد. در فاز کمی جامعه آماری پژوهش کلیه مدیران و هیات علمی دانشگاه های آزاد استان گیلان در سال 97-96 بود که تعداد آنها 870 بود. حجم نمونه 267 نفر برآورد شد که به روش نمونه گیری طبقه ای و تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. روایی ابزار از لحاط صوری، محتوایی، تشخیصی به تایید رسید. پایایی مولفه ها با محاسبه آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد. پایایی کل پرسشنامه 964/0 محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمونهای آمار استنباطی آزمون کیسرمایر و بارتلت، تحلیل عاملی اکتشافی، t زوجی ، تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد 22 مولفه استخراجی در سه گروه قرار می گیرند. در نهایت مدل ارتقاء چابکی فرهنگی مدیران با سه بعد اصلی شایستگی های فردی ، شایستگی های مدیریت تنوع فرهنگی، شایستگی های مدیریت اجرایی و 22 مولفه شایستگی فرعی طراحی و پیشنهاد شد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی و برازش مدل نشان داد ، این مدل ، مولفه های چابکی فرهنگی که باعث ارتقاء چابکی فرهنگی مدیران می شود را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: چابکی فرهنگی، چابکی، مدیران، دانشگاه، ارائه مدل، ارتقاء
  • صادق جهانبخش گنجه، نیما جعفری صفحات 87-112

    مدگرایی از جمله مطرح ترین مسائل نوپدید اجتماعی در عصر حاضر به شمار می رود، یعنی نوعی از مصرف که نه برای رفع نیازهای زیستی بلکه برای اهداف اجتماعی صورت می گیرد. بر این اساس مطالعه حاضر با عنایت به نقش قابل توجه مدگرایی درصدد است تا به تبیین جامعه شناختی مدگرایی از دید دانشجویان دختر دانشگاه خوارزمی بپردازد. در این راستا با توجه به عرصه های گسترده مدگرایی در زندگی افراد چارچوب نظری تلفیقی براساس نظریه های زیمل، وبلن و بوردیو برای راهنمای کلی مسیر پژوهش انتخاب شدند. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه دختران دانشگاه خوارزمی است که در سال تحصیلی 96-95 مشغول به تحصیل بوده اند. از این تعداد 362 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های پژوهش، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. داده های حاصل با استفاده از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تی مستقل ، تحلیل واریانس و رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که بین متغیرهای مدیریت بدن، اوقات فراغت و پایگاه اقتصادی و اجتماعی با گرایش به مدگرایی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که به ترتیب متغیرهای اوقات فراغت و مدیریت بدن درمجموع 32 درصد از واریانس متغیر وابسته گرایش به مدگرایی را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: مدگرایی، مدیریت بدن، اوقات فراغت، پایگاه اقتصادی و اجتماعی
  • مرتضی مقتدایی، علیرضا ازغندی، ابوالقاسم طاهری، ملک یحیی صلاحی صفحات 113-141

    پس از جنگ جهانی دوم کشورهای در حال توسعه به شدت رشد کردند و تحولات اجتماعی مانند جنبش های اجتماعی را تجربه کردند در پس این تحولات ساختاری عینی تحولاتی از نوع ذهنی در لایه های زیرین اجتماعی حاصل شد که تغییر موقعیت اجتماعی جوانان حاصل یک چنین تحولاتی بود. ایران نیز تحت تاثیر برخی از تحولات همچون افزایش جمعیت، گسترش شهرنشینی و جهانی شدن قرار گرفت که از جمله پیامدهای این تحولات مهم، شکاف بین نسل ها می باشد. لذا توجه به مسئله شکاف بین نسل ها در ایران و نحوه سیاستگذاری برای مدیریت آن از درجه اهمیت بالائی برخوردار است. بنابراین با توجه به نظریه تئوری تناقض پرورش اجتماعی اولیه و ثانویه برگر و لاکمن ضمن بررسی علل شکاف بین نسل ها در ایران در چارچوب مدل سیاستگذاری چرخه ای جونز اقدام به ارائه راه حل شده است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و جمع آوری داده ها به روش کتابخانه ای است. یافته های تحقیق بیانگر آن است که نحوه تعامل سه نهاد دین، دولت و خانواده تاثیر بسزائی در کاهش یا افزایش شکاف نسلی دارد همچنین گسترش شهر نشینی و افزایش جمعیت و انقلاب اطلاعات و ارتباطات نسل جدید را با دنیای جدیدی مواجه کرده و ارزشها، هنجارها و فرهنگ او را دچار تغییر و تحول می نماید. نتیجه تحقیق بیانگر وجود شکاف نسلی در ایران و ضرورت توجه و سیاستگذاری در این زمینه می باشد.

    کلیدواژگان: سیاستگذری فرهنگی، بحران هویت، شکاف نسلی، گسست نسلی، انقطاع نسلی
  • فرهاد امام جمعه صفحات 143-167

    در این مقاله که بر اساس پژوهشی بنیادی تنظیم شده با هدف ایجاد خدمات مثبت، پویا و مداخله گرانه ی دانشگاه ها در جهت تعدیل آسیب های اجتماعی، که در کلان شهرها در حال افزایش و ایجاد نگرانی ها و اختلالات بسیار عمده در زندگی مردم شده، تلاش شده تا فضایی خودآگاه و دارای نقشه ی راه به منظور، کاهش آسیب ها فراهم شود. متاسفانه گسترش آسیب های اجتماعی و نابسامانی های روانی و ضداخلاقی آن بر هویت فرهنگی نسل جوان، آرامش و تعادل نهادهای پایداری مانند خانواده و تعلیم و تربیت را تهدید میکند. نتیجه آن که با ملاحظه قسمت نهایی این مقاله بتوان از دامنه ی ابهام در بحث مداخله ی فرهنگی دانشگاه جهت کاهش آسیب های اجتماعی کاسته و نیز روحیه ی خودآگاه جمعی و عاری از بی تفاوتی در کنشگری مدیران اجرایی دانشگاه ها به ویژه در مرکز مهم استانی فراهم شود؛ تا واحدهای دانشگاهی بتوانند با آگاهی از راهبردهای روشن حقوقی، جامعه شناسی و فرهنگی، الگوهای کارکردی و انسجام دهندهای برای کاهش سندرم آسیب های (اجتماعی) نگران کننده و ملتهب جامعه ی شهری، عرضه نموده، و فضای گفتمانی نوآور و ویا و استقبال کننده ی علمی را برای جذب نظرها و روش های نوین فراهم شود. امید است این کوشش، مبنایی برای انجام گفتمان های پژوهشی و کاربردی در مناطق بومی کشور با مشارکت دانشگاه و هماهنگی نهادهای دولتی مانند بهزیستی، نیروی انتظامی، فرهنگ و ارشاد اسلامی و دیگر سازمان های اجرایی مربوط انجام باشد.

    کلیدواژگان: چالش های میان فرهنگی، تحلیل جامعه شناسی، خدمت دانشگاه، آسیب های اجتماعی
|
  • alie rezaiyan , afsaneh edrisi Pages 9-36
    Social networks are one of the most popular social media platforms that has many audiences, especially young people and teenagers. Interactive features and planning to create of social relationships are one of the reasons of gravitation to virtual social networking. The purpose of this article is to investigate the impact of virtual social networks (Telegram, Instagram and Twitter) on the lifestyle of the fourth generation or eighties.The research method in this research is using the technique of survey with the positivist approach. The statistical population is the second high school students in Tehran and the three regions of 1, 7 and 16 were selected as sample areas. The sample size was 380 people based on Cochran formula and it selected by multi-stage random cluster sampling. Findings indicate that there is a direct correlation between the using rate and type of virtual social networks with lifestyle and its dimensions, in such a way that the increasing use of social networks, increases the tendency to modern lifestyles. Also, with getting away from the traditional lifestyle, social trust has diminished, but cultural capital has grown
    Keywords: Social Networks, lifestyle, fourth generation, social trust, cultural capital
  • vali mohammad darini, ehsan namdar joyami Pages 37-59

    Increasing the interaction between native and non-native students and from two Shiite and Sunni groups ... and from regions and other countries provided a new opportunity for Iranian students studying at Sistan and Baluchestan University to participate in international and national communication and intercultural communication. The aim of this study is to investigate the relationship between intercultural competency and intercultural competence among students of Sistan and Baluchestan University. The present research is aimed at the field of applied research and is a correlation type field study. The statistical population of this research is the students of Sistan and Baluchestan University with a population of 18,000. The cluster and random sampling method is simple. The sample size is 376 according to Morgan's table. In this research, a general hypothesis and three partial hypotheses have been developed. In the main hypothesis of the relationship between intercultural competence and sub-hypothesis, the relationship between intercultural interaction with intercultural competency dimensions (intercultural knowledge - intercultural skills - intercultural motivation) has been investigated. All of the questions have been confirmed and have a meaningful relationship have shown that their magnitude is, for the main hypothesis and sub-assumptions, respectively: 0.41, 0.34, 0.41, and 0.36. The findings suggest that if a person has intercultural knowledge and skills and intercultural motivation and can have proper behavior and speech with other cultures without a theoretical and practical conflict, one can say that the person has intercultural competence. To the contrary, the greater the intercultural competence among students, the intercultural interaction of different religions and different cities at the university can be observed, and students of different cultural backgrounds will interact.

    Keywords: Intercultural Competence, Intercultural Interaction knowledge, Skills, motivation
  • Mah Legha Karimi Koma, Mohammad Sahebalzamani, nadergholi ghorchian Pages 61-86

    The aim of this study is to present a model for promoting the cultural agility of university managers. The type of research has been applied and its implementation has been combined with two qualitative and quantitative approaches. In qualitative phase by expert opinions 22 effective indicators on cultural agility of university managers have been identified with Delphi technique. In the quantitative phase of the statistical population, all of the managers and faculty members of Islamic Azad universities of Guilan province were in 2016-2017 including 870 individuals. The sample size was estimated at 267 people selected by simple random sampling. To collect the data, a researcher-made questionnaire was used. The validity of the tool has been confirmed in the form of the appearance, content, and diagnostic. The reliability of the components was checked and confirmed by calculating the Cronbach's alpha. The reliability of the components was checked and confirmed by calculating the Cronbach's alpha. Total reliability of the questionnaire was calculated as 0.946. To analyze the data, descriptive statistics and inferential statistics tests of Kaiser-Meyer and Bartlett’s test, exploratory factor analysis, paired t-test, confirmatory factor analysis were used. The results of exploratory factor analysis revealed that 22 extractives were divided into three groups. Finally, the model for promoting cultural agility of managers with three main dimensions of individual competencies, competencies of cultural diversity management, executive management competencies and 22 sub-competency components was proposed.

    Keywords: Cultural Agility, Agility, Managers, University, Model Present
  • sadegh jahanbakhshganjeh, nima jafari Pages 87-112

    Fashionism is one of the most important social issues in the modern world. It is a kind of consumption, which is not for the satisfaction of the biological needs; however, it is for the social purposes. Accordingly, this study aims to highlight the significant role of the fashionism, which intends to introduce the sociological explanation of fashionism from the female students’ viewpoints in Kharazmi University. Due to the vast realities of fashionism in people’s lives, the compilation theoretical framework was chosen based on the theories of Simmel, Veblen, and Bourdieu for a general guide to the research. The research method is the descriptive correlation. The statistical population of the study consisted of all girls who studied in Kharazmi University in 2016-2017. Three hundred and sixty two of them, as the case study, were chosen by using the simple random sampling method. To collect the research data, we used a researcher-made questionnaire. The data were analyzed by using Pearson correlation coefficient, independent T-test, analysis of variance, and regression. The results of the study showed that there is a positive and significant relationship between the variables of body management, leisure time, economic and social bases with a fashionism orientation. Moreover, the multiple regression analysis showed that the leisure time and the body management of 32% totality of the variance of the dependent variables could explain the tendency to the fashionism

    Keywords: modernism, body management, leisure, economic, social base
  • Morteza Moghtadai, Alireza Azghandi, Abolghasem Taheri, Malek yahya Salahi Pages 113-141

    After the World War II developing countries were growing rapidly and they experienced many social changes such as social movements. After these concrete structural changes, some abstract changes occurred within the deepest social layers and the changes in social status of the youth have resulted from such revolutions. Also the Iran has been affected by some of these changes such as population growth, urban residence development, and globalization and some outcomes of these important changes have led to generation gaps.
    Thus, considering the gaps between generations in Iran and the policy making and management of it is highly important. Cultural policy making is among the most effective strategies to deal with the problem. Therefore, the researcher in this study has tried to propose some resolutions regarding the primary and secondary social growth contradiction theory posed by Berger and Lockman along with investigating the gap between generations in Iran within the framework of Cyclic Policy Making Model of Jones. The research method is descriptive-analytic and data collection through a library study. The findings of the study indicate that the manner of interaction among religion, government and family has a determining impact on decreasing or increasing the generation gap. Also, the expansion of urbanization, population growth and information and communication revolutions have led new generation to face a new world and made a change in their values, norms and cultures. The research results showed the presence of generation gap in Iran and the necessity of paying attention and policy making about that

    Keywords: Policy Making, cultural policy making, Generation, Generation Gap, Iran
  • farhad emamjome Pages 143-167

    This article is based on a fundamental and exploratory research, By studying and analyzing texts and aiming to create positive, dynamic, and interventional services for universities, In order to mitigate the social damage that has been rising in metropolis, causing major concerns and disruptions in people's lives, An attempt has been made to provide an informed, space-saving map to reduce injuries. Unfortunately, the spread of social damage and its anti-Semitism on the cultural identity of the younger generation threatens the peace and balance of sustainability institutions such as the family and education. The result is that, considering the final part of this paper, one can reduce the scope of ambiguity in the cultural intervention of the university to reduce social harm. As well as the collective responsibility of the indifference of the executive directors of universities, especially in the provincial center; to provide academic units with awareness of clear legal, sociological, and cultural strategies, they will provide functional and coherent patterns to reduce the distress and infectious (social) syndrome of urban society. And provided an innovative, dynamic, and scientific discursive atmosphere to attract new ideas and methods. It is hoped that this endeavor will be the basis for conducting research and applied discourses in the native regions of the country, with the participation of the university and the coordination of governmental institutions such as welfare, law enforcement, Islamic culture and guidance, and other relevant executive agencies

    Keywords: Social Damages, Cultural Strategy, intervention, Islamic Azad University