فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 27 (زمستان 1393)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 27 (زمستان 1393)

  • 130 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید معارف، محبوبه کبیر صفحات 1-24
    انسان در زندگی فردی و اجتماعی نیازمند باورهای قوی است تا به پشتوانه آن باورها هرچه سریع تر به سوی کمال و تعالی انسانی راه بپیماید و به سعادتی که همه اولیای الهی برای رسیدن انسان به آن تلاش می کردند، نائل آید. از جمله این باورها اعتقاد به حضور امام مهدی (عج) می باشد. در این پژوهش سعی داریم به تاثیر این باور در حیات مومنان و معتقدان به حضرتش بپردازیم؛ از جمله تاثیرات این باور عبارت است از: حیات و شادابی انسان در باوری عمیق، دور ماندن از القائات شیطان، توانمند شدن در راستای رشد و تعالی، نجات از حیرت و سرگردانی، تخلق به سیره امام(ع)، بهره مندی از نور هدایت، روشن شدن فلسفه زندگی، شکوفایی روح امید و دست یافتن به آرامش، تقویت جهان بینی دینی و رسیدن به حقیقت ایمان. در واقع تنها فردی می تواند به سعادت برسد که در مسیر معرفت و بندگی خدا و شناخت حجت الهی قدم بردارد. این بررسی روایی نشان می دهد که ما می توانیم زندگی خویش را بر اساس تعالیم قرآن و معارف اهل بیت (علیهم السلام) و همچنین اعتقاد به حضور آخرین حجت الهی به گونه ای بنا نماییم تا همواره در مسیر هدایت گام برداشته و از هرگونه انحراف مصون بمانیم.
    کلیدواژگان: امام مهدی (عج)، حضور، باور، معرفت
  • عبدالهادی فقهی زاده، علی نقی لزگی صفحات 25-44
    دنیای کنونی، دنیای توسعه در پیوند با ناامنی ها است و یکی از ضروری ترین نیازهای توسعه و تحقق امنیت، حضور قدرتمند نیروهای مسلح است، و فرماندهی و فرمانبری، مهم ترین عامل حیات و پویایی یا نابودی و اضمحلال ارتش ها به شمار می رود؛ از سوی دیگر قائم نمودن سازمان نیروهای مسلح بر ارکان اصولی و پی ریزی فرماندهی و فرمانبری بر اساس تعالیم علوی، به نحو خردمندانه، در راستای اداره ی فعالیت ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. با توجه به نقش نیروهای مسلح در حفظ امنیت و خنثی نمودن تهدیدات بالفعل و بالقوه و همچنین نقش محسوس و مهم فرماندهان و فرمانبران در پویایی و قدرت یگان های نیروهای مسلح، قصد داریم با روش تحلیل محتوای کیفی با هدف بازشناسی جایگاه حقیقی فرماندهی و مدیریت نظامی به شناسایی و تحلیل مولفه های منشی مدیریت نظامی در نهج البلاغه بپردازیم. در مولفه های منشی «خویشتن داری مومنانه» با فراوانی 19،8 درصد، بیشترین فراوانی را نسبت به سایر مولفه ها به خود اختصاص داده و مولفه «جاذبه و دافعه» با فراوانی 10،5 درصد، دومین ویژگی مدیران و فرماند هان نظامی از نظر فراوانی است؛ چنانکه مولفه های «شجاعت و صلابت شخصیتی»، «سخاوت و گشاده دستی» و «تخصص گرایی و توجه به شایسته سالاری» با فراوانی 8 درصد، سومین ویژگی مدیران و فرماندهان نظامی به شمار می روند.
    کلیدواژگان: امام علی (ع)، مولفه های منشی، مدیریت نظامی، نهج البلاغه
  • شهامت حسینیان، محمد نادری، سیروس رشیدی صفحات 45-63
    هر نظام اجتماعی متناسب با نوع جهان بینی خود دارای معیارها و شاخص های ویژه ای می باشد که رعایت آن ملاک ها، تداوم حیات اثربخش نظام را تضمین می کند. در حوزه نظام مدیریتی با توجه به رویکرد دینی، معیارهای خاصی برای شایستگی وجود دارد. بررسی ادبیات مدیریت اسلامی نشان می دهدکه معیارهای متعددی درشایستگی مدیران دخالت دارد. دراین پژوهش ضمن مرور بر معیارهای شایستگی درمدیریت اسلامی، با نظرسنجی از مسئولین امر در حوزه بازرسی کل و عقیدتی سیاسی، به شناسایی مهم ترین معیارهای شایستگی پرداخته شده است. نوع این تحقیق کاربردی و روش آن توصیفی-پیمایشی می باشد. برای این منظور پس ازمطالعه مستندات قرآنی و روایی، یک پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر 15سوال طراحی گردید. روایی پرسشنامه مذکور با مراجعه به خبرگان به تایید رسید و ضریب آلفای کرونباخ میزان پایایی را 79 درصد نشان داد. جامعه آماری تحقیق، 97 نفر از مسئولین ارزشیابی و انتصابات ناجا می باشند که به صورت کل شماری انتخاب شده اند. پس از تجزیه و تحلیل داده ها به روش آمار توصیفی، مشخص گردید از نظر اعضای جامعه آماری سه عامل: 1- ایمان. 2- دانش (تخصص). 3- کفایت، مهم ترین عوامل دربین عوامل شایستگی مدیران می باشد.
    کلیدواژگان: شایستگی، مدیریت اسلامی، ایمان، دانش، کفایت
  • علی محبی، روح الله کریمی خویگانی صفحات 65-77
    بیان تربیت دینی به عنوان مهم ترین رکن نظام تربیتی و آموزشی دانشگاه علوم انتظامی امین از اهمیت ویژه ای برخوردار است. تحقق تربیت دینی بدون توجه به کل عناصر و عوامل موثر در نظام تربیتی مدون و علمی امری دست نایافتنی است. هدف از این تحقیق، بررسی عناصر اجتماعی موثر بر تربیت دینی و تعیین سهم آنها در نظام تربیت دینی دانشگاه علوم انتظامی امین است. تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر نوع، توصیفی است که به صورت پیمایشی و با ابزار پرسشنامه و مصاحبه با نخبگان حوزه دین و تعلیم و تربیت انجام شده است. جامعه آماری عبارت است از: دانشجویان، اساتید، نخبگان حوزه دین و تربیت دینی و دست اندرکاران اجرایی تربیت در دانشگاه علوم انتظامی که برای انتخاب جامعه نمونه دانشجویان، با توجه به روش حداکثری کوکران و دکتر ارقامی (1389) تعداد 200 نفر به صورت تصادفی از بین دانشجویان سال اول، دوم، سوم و چهارم انتخاب گردیدند. متغیرهای اجتماعی مورد بررسی در تحقیق حاضر عبارت بودند از: خانواده، ارتباطات و تعاملات اجتماعی، دوستان، رسانه ها و نهادهای علمی، فرهنگی و مذهبی و شغل والدین. با توجه به اینکه تمام متغیرهای پیش بین، رابطه معنی داری با متغیر ملاک داشتند در آزمون رگرسیونی شرکت داده شدند. نتایج، حاکی از آن است که همبستگی این متغیرها با متغیر ملاک 68 درصد بوده است و ضریب تبیین آن ها هم 46 درصد محاسبه شده است. تحلیل واریانس نیز نشان می دهد که آزمون F در سطح بیش از95 درصد معنادار است (p<001) نتایج حاصل از ضرایب بتای (β) هر یک از متغیرهای مورد بررسی نشان می دهد که متغیرهای، خانواده، دوستان، ارتباطات بر برنامه تربیت دینی تاثیر داشتند وتاثیر متغیرهای دیگر معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: تربیت، تربیت دینی، نظام تربیت دینی، نظام آموزشی، عوامل اجتماعی
  • روح الله سالار، احمد نوری صفحات 79-101
    از آنجا که دین اسلام، دینی جامع بوده و برای همه ابعاد زندگی بشر، برنامه دارد، در خصوص حکومت نیز، دارای معارف گسترده و همه جانبه ای است؛ می توان این معارف را به صورت کلی در آیات قرآن کریم و سیره پیامبر بزرگ اسلام و امام علی (ع) مشاهده کرد و به جهت اینکه حساس ترین دوره حکومت اسلامی در دوره امام علی (ع) بوده، بیشترین سهم از معارف حدیثی در باب حکومت و زمامداری را به خود اختصاص داده است. یکی از مهم ترین مباحث مطرح در اندیشه های سیاسی امام علی(ع)، ضرورت حکومت شایستگان و تبیین اوصاف و شرایط شایستگی است؛ ضرورت حکومت شایستگان و صاحبان صلاحیت و تبیین اوصاف و شرایط اصلحیت، از دغدغه های فکری ایشان به شمار می رود. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی در صدد تطبیق معارف حدیثی و متون فلسفه سیاسی اسلام در باب شایسته سالاری در مدیریت و فرماندهی انتظامی می باشد.
    کلیدواژگان: شایسته سالاری، قرآن، پیامبر، امام علی (ع)، مدیریت، فرماندهی، اسلام، انتظامی
  • سیدمحسن موسوی صفحات 103-122
    این پژوهش، با هدف بررسی رابطه ویژگی شخصیتی وجدان کاری کارکنان با تعهد سازمانی آنان می باشد. حجم نمونه مورد مطالعه در این پژوهش 212 نفر از کارکنان شاغل در یکی از سازمان های دولتی در سال 91 م یباشد که با استفاده از فرمول کوکران، به روش نمون هگیری تصادفی طبق های انتخاب شده اند. فرضیه های تحقیق با در نظرگرفتن ویژگی شخصیتی باوجدان بودن)وجدان کاری(و سه بعد تعهد سازمانی (عاطفی، مستمر و هنجاری) مورد بررسی قرارگرفت. در این پژوهش از روش توصیفی و از نوع همبستگی استفاده شده و برای جم عآوری داده های پژوهش از پرسشنامه پنج عاملی شخصیت مک کرا و کاستا با ضریب اعتبار 88 / 0 و پرسشنامه تعهد سازمانی آلن و میر با ضریب اعتبار 81 / 0 استفاده گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده های این پژوهش، از نرم افزار SPSS در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد: که بین ویژگی شخصیتی با وجدان بودن (وجدان کاری) با تعهد سازمانی کارکنان ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد و با توجه به اینکه افراد دارای ویژگی با وجدان بودن از تعهد کاری در حد بالایی برخودار و گرایش بیشتری به وفاداری و وظیفه شناسی به کار خود داشته و رضایت بیشتری از شغل، تعهد کاری و جدیت در انجام امور محوله دارند؛ بنابراین می توان گفت این ویژگی پیش بینی کننده خوبی برای تعهد سازمانی افراد می تواند باشد و می بایست این ویژگی شخصیتی مانند چهار ویژگی شخصیتی دیگر در مدل پنج عاملی مک کرا و کاستا به عنوان یکی از تعیین کنندگان مهم تعهد سازمانی کارکنان در فعالیت های مدیریت منابع انسانی سازمان مورد توجه قرار گیرد و برای جذب افراد با نمره آزمودنی بالا در این ویژگی شخصیتی برنامه ریزی و اهتمام شود.
    کلیدواژگان: شخصیت، ویژگی های پنج عاملی شخصیت، وجدان کاری، برون گرایی، انعطاف پذیری، ثبات عاطفی، دلپذیر بودن، تعهد سازمانی
|
  • Majid Maaref, Mahboobeh Kabir Pages 1-24
    Human Beings require strong beliefs in individual and social life by which follow the path of human perfection and excellence. And the welfare that all divine authorities were trying to make humans achieve. Among these beliefs is the belief in the presence of Imam Mahdi. In this study, we have attempted to address the impact of this belief. Of life and human happiness in a strong belief, is to stay away from the induction of Satan, to be capable of growth and excellence, to be saved from the wonder and wandering, to get used to the manner of Imam, to benefit from the light of guidance, to clear the way for philosophies on life, efflorescence of hope, to achieve peace, to strengthen the religious world-view and to gain the truth of faith. In fact, only people can achieve welfare who take the step in the path of wisdom, worshipping God and recognition of divine authority. This narrative review shows that we can lead our lives based on the teachings of Quran, the wisdom of Ahl-Al-Beit and also the belief in the presence of the last divine authority so that always take the in the direction of guidance and remain immune to any doubt and deviation.
    Keywords: Imam Mahdi, Presence, Belief, Wisdom
  • Abd Al Hadi Feghhizadeh, Ali, Naghi Lezgi Pages 25-44
    The current world, is the world of development in connection with insecurities and one of the most essential needs of the development and realization of security, is the powerful presence of the armed forces, and commanding and obedience, regarded as the most important factor for life and activeness or destruction and disintegration of the armies. On the other hand, stablishment of the armed forces organization on the normative principles and the foundation of the commanding and obedience based on the 'Alavi Teachings, intellectually, along with the control of the activities, have a very high importance. With regard to the role of the armed forces in maintaining security and neutralizing the potential threats as well as tangible and important role of commanders and obedients in the activeness and power of the unit of the armed forces, were going with quality content analysis with the objective of recognizing the true status of commanding and martial management to identify and analyse the character components of the martial management at Nahj-Al-Balagheh. Among the charecter components, "self-control based of faith" with an abundance of 19, 8 percent, have a highest abundance than other components, and component of "attraction and repulsive" with an abundance of 10, 5 percent, is the second feature of the martial administrators and commanders in terms of an abundance, as a component of "bravery and character firmness" and "generosity" and "specialism and pay attention to meritocracy with an abundance of %8, regarded as the third feature of martial commanders and administrators.
    Keywords: Imam Ali(PBUH), Character Components, Martial Management, Nahj, Al, Balagheh
  • Shahamat Hosseinian, Mohammad Naderi, Sirus Rashidi Pages 45-63
    Any social system with regard to its worldview type, have criteria and special indicators that observance the criterion, guarantees the continuation of the effective life of the system. In the field of management system, according to religious approach, certain criteria for merit exist. Stuying the literature of Islamic management show that numerous criteria involved in the merit of managers. In this study, meantime, overview on merit criteria in Islamic management, with a survey of the authorities in the field of general inspection and Aghidati-Siasi, have been examined the most important merit criteria. Type of this research is applicable and its method descriptive-measuring. For the aim, after the studying Quranic and hadith documents, a questionnaire included 15 questions was designed. Questionnaire's Validity approved by approach to experts, and coefficient of Cronbach's alpha, showed the level of permanence 79 percent. Statistical research society, is 97 persons among the authorities of Naja that have selected counting-whole. After analyzing the data according to method of descriptive statistics revealed that from the view of members of the statistical society, three factors: 1-faith; 2-knowledge (expertise). 3. the adequacy, are the most important factors among the factors of managers merit.
    Keywords: Merit, Islamic Management, Faith, Science
  • Ali Mohebbi, Rouh, Allah Karimi Khoigani Pages 65-77
    Religious training as the most important factor of educational and training system of the Amin Disciplinary Sciences University, have a special importance. The realization of religious training without regard to the whole elements and factors influencial in compiled and scientific training system is a inaccessible fact. The purpose of this research is reviewing of social elements influencing the religious training and determining its portion in religious training system of Amin Disciplinary Sciences University. The present study in aim, is applicable and, typically, descriptive that have been performed by means of questionnaire and an interview with an elite field of religion and education. The statistical society consists of students, professors, the elite of religious training and areas of religion and the staff members in Amin Disciplinary Sciences University offered to select the sample of students, according to the society method and the maximum number of digits to the Cochrane (1389) the number of 200 people randomly from among the freshmen, the second, third and fourth choice of lift. Social variables examined in this study were: social interactions and communication, family, friends, the media and academic institutions, religious and cultural and parental occupation. Considering all the significant relationship between variables in there, with the company were as variable regression test. The results showed that the criterion for these variables with the variable correlation between 68 percent and its coefficient of determination of the calculated percentage is 46. Analysis of variance F-test also showed that the percentage is significant at the level of more than 95 percent (p<001) results of beta coefficients (β) of each of the variables, the variables show, family, friends, religious education program on the effects of communication and the impact of other variables was not significant.
    Keywords: Training, Religious Training, Religious Training System, Educational System, Social Factors
  • Rouh, Allah Salar, Ahmad Nouri Pages 79-101
    Since the religion of Islam, is a comprehensive religion and have a complete plan for all dimensions of human life, in regard to government, too, has a broad and all-encompassing education; It can be saw, generally, in the Holy Quran verses and practical life of the great prophet of Islam and Imam Ali and for being the most sensitive period of the Islamic Republic in the period of Imam Ali, the much of share of education and government administration in anecdotal reports exist. One of the most important topics in the political thought of Imam Ali, is the necessity for the rule of the righteous and explaining the necessity and conditions of worthiness. The righteous government and the owners of the competent jurisdiction is a part of their intellectual concerns. This paper based on descriptive-analytic study, shall examined the anecdotal knowledges and the writings of political philosophy of Islam on the meritocracy in disciplinary management and commanding.
    Keywords: Meritocracy, Quran, The Prophet, Imam Ali(PBUH), Management, Commanding, Islam, Disciplinary
  • Seyyd Mohsen Mousavi Pages 103-122
    The goal of the present study, is examining the relation between personality characteristics and organizational employees commitment working at one of the centers of the police in Tehran.
    Methodology
    The research is descriptive study and correlation type and in 1391 have done on 212 persons of employed personnel in Aghidati-Siasi Organization of NAJA deployed in Central Headquarters of SAAS, NAJA Command Center, Tehran Command Center. Sampling was performed in classificatory coincidental method. Instruments of data gathering in this survey, was two personality five-element questionnaires of Mccrae & Costa by validity coefficient 0/88 and organizational commitment questionnaire of Allen & Meyer by validity coefficient 0/81. And in order to analyzing the data of the research, have been used of SPSS software, V.14, in two level of descriptive statistics and inferential statistics. The Research results reveal that between five personality characteristic: emotional stability, extroversion, work ethic, adaptability, pleasantness and organizational personnel commitment is found a positive and meaningful relation. And among this five personality characteristic, pleasantness characteristic by coefficient of correlation (r=0/628), is found highest and strongest correlation to organizational personnel commitment. With regard to the research results, we can conclude that personality characteristic of personnel must be regard as one of the determinatives of their organizational commitment in activities of human sources management. And on this basis, managers can to improve personnel’s organizational commitment and professional functions by implementing performances appropriate to personality characteristics during employing and keeping.
    Keywords: Personality, Personality Five, Element Characteristics, Organizational Commitment (Emotional, Continuous, Normality)