فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 28 (بهار 1393)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 28 (بهار 1393)

  • 150 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1393/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید معارف، احسان احمدیان صفحات 1-23
    نفس اماره به عنوان وسوسه گر درونی با تسویل و شیطان به عنوان وسوسه گر بیرونی با تزیین اعمال زشت می توانند سبب شقاوت انسان گردند و ضمن اینکه با یکدیگر متفاوتند، هر دو در گمراه کردن انسان نقش دارند. البته خداوند نیز در برابر آن ها دو حجت و راهنما برای انسان قرار داده، یکی حجت باطن که عقل و فطرت است در مقابل نفس اماره و دیگری انبیاء، ائمه، اولیاء و علما در بیرون که در برابر شیطان بوده و موجب شکوفایی عقل می شوند و انسان را به سرچشمه سعادت می رسانند. هر انسانی یک شیطان دارد که به عنوان دشمن خارجی انسان قسم خورده تا او را گمراه کند و یکی از اقدامات مهم او در این راستا تزیین اعمال زشت برای انسان است، چرا که انسان طالب زیبایی هاست و تا وقتی که در عملی زیبایی و لذتی نبیند سراغ آن نمی رود؛ از جمله مهمترین راه های نفوذ شیطان یکی تصرف در قوه خیال و دیگری همراه کردن نفس انسان با خود است، که اگر این چنین شد، عقل منزوی گشته و فرد تا جایی که خود شیطانی در میان مردم شود، پیش خواهد رفت؛ با این همه باید گفت اگر انسان عقل خود را رشد کافی دهد می تواند شیطان و کلیه نقشه های او را خنثی سازد، چرا که کید و تزویر شیطان همیشه ضعیف بوده و هست، بنابراین رابطه شیطان بیرونی و نفس اماره در درون به صورت طولی خواهد بود، بدین معنا که شیطان از طریق نیرویی درونی وارد می شود. نفس به عنوان دشمن داخلی انسان همواره علاقه به مشتهیات و دلبستگی به دنیا دارد و برای رسیدن به این هدف خود همواره معاند عقل بوده و می کوشد تا حرف خود را به کرسی بنشاند؛ به این منظور نفس نیز همانند شیطان در پی آنست تا زشتی ها را زیبا جلوه،و لذت های کاذب را واقعی بنمایاند تا انسان را به ارتکاب آن ها ترغیب کند؛ در این میان نزاعی میان عقل و نفس در می گیرد که همان جهاد اکبر است و عقلی در این نبرد پیروز خواهد شد که دستورات قرآن را محور کارهای خود قرار داده، تزکیه نفس کرده و از این طرق خود را تقویت نماید.
    کلیدواژگان: تزیین، شیطان، تسویل، نفس اماره
  • محمدحسین بیات صفحات 25-50
    پیروی از الگوهای کامل مکمل در راستای نیل به سعادت و معنویت، یکی از راه های عقلایی می باشد. همه انسان ها به حکم فطرت در پی استکمال خود هستند، لیکن در راستای نیل به کمالات باید از کسانی پیروی کنند که سعادت و کمالات واقعی را می شناسند و راه رسیدن به آن را می دانند. انسان های باورمند به خالق بی بدیل بعد از آن که با برهان های عقلی، وجود خدا را با جمیع صفات جمال و جلالش به اثبات می رسانند، طبق حکم عقل، جهت دست یافتن به سعادت و معنویت باید از پیامبر رحمت(ص) و امامان معصوم که جانشینان به حق او هستند، پیروی نمایند. نویسنده در این مقاله کوشش نموده تا چگونگی تحصیل معنویت و کمالات مطلوب بشریت را با تکیه به سخنان امیر سخن، علی علیه السلام، در نهج البلاغه نشان دهد. بدیهی است که پیروی از حضرت علی(ع) عین پیروی از پیامبر خاتم(ص) می باشد؛ چون به تصریح آیه «و انفسنا و انفسکم» (آل عمران: 61)، علی(ع) مظهر جمیع صفات پیامبر اعظم(ص) جز نبوت می باشد. و نیز پیروی از پیامبر، عین پیروی از خداوند است که: «من یطع الرسول فقد اطاع الله » (النساء: 80). همچنین پیروی از سایر امامان نیز، عین پیروی از امیرالمومنین(ع) است که آنان مظاهر کمالات علی(ع) و پیامبر(ص) می باشند.
    کلیدواژگان: قرآن، نهج البلاغه، پیامبر، امام، اسوه، شیعه، معنویت
  • امیرحسین محمدپناه، لادن نصری صفحات 51-69
    معنویت، بخشی جدایی ناپذیر از اخلاق و ارزش های انسانی است و در ادیان یکتاپرست اهمیت بسیار بالایی دارد. این اهمیت بیشتر از آن جهت است که فطرت انسانی تمایلی بنیادین به ارزشهای مثبت و مطلوب دارد. فقدان ایمان، زنگ خطری است که ناتوانی انسان را در مواجهه با سختی های زندگی اعلام می دارد. معنویت در امید و اعتماد به «رحمت، لطف، مهربانی، عدالت، مودت و حکمت» خدا جلوه گر می شود. امیدواری و اعتماد این افراد به خدا به آنان کمک می کند تا از لحظات زود گذر زندگی عبور کنند و مشیت و خواست خدا را پذیرا باشند. معنویت در کار، نیرویی الهام بخش و برانگیزاننده جهت جست و جوی مداوم برای یافتن هدف و معنا درزندگی کاری، درک عمیق وژرفا از ارزش کار، زندگی، پهناوری عالمی هستی، موجودات محیط طبیعی و نظام باورشخصی است. معنویت با سه سطح رفتار سازمانی یعنی سطح فردی، گروهی و سازمانی پیوند برقرار می کند و با وجود این که معنویت در سازمان، مفهوم فلسفی و فردی عمیقی به همراه دارد تقریبا در تمام تعاریف ارائه شده توسط مراکز علمی و دانشگاهی معنویت دربرگیرنده مفهومی از تمامیت، کمال، پیوستگی در محیط کار و ارزش های عمیق در کار است. سازمان معنویت مدار و معنویت ورزی در سازمان فواید بسیاری به همراه خواهد داشت: از جمله می توان به تاثیر معنویت در سلامتی کارکنان و خود کنترلی آنها اشاره کرد: هم چنین توفیق الهی حاصل شده از معنویت، در موفقیت کاری سازمان موثر خواهد بود. براساس مطالعات انجام شده و یافته های تحقیق، باورهای دینی به عنوان شاخصه اصلی تعالی معنوی می توانند فرد را به سوی کمال وتعالی و در نتیجه سلامت معنوی و روانی سازمانی هدایت کنند ودرنهایت تعالی معنوی کارکنان می تواند در ابعاد سلامت فردی و اجتماعی آنان تاثیر بسزایی داشته باشد و همچنین به نظر می آید نیاز است با انجام یک مهندسی فرهنگ درست و یکپارچه و تعمق در تعالیم دینی و دریافت حقیقت جهان بینی و ایدئولوژی اسلامی چشم انداز مطلوب ناجا در یک آینده مشخص تدوین و آن گاه با اجرای آن در جهت معنوی تر کردن خود و جامعه اسلامی وسازمان های موجود در آنکه زمینه ساز سعادت دنیا و آخرت است، گام های جدی برداریم.
    کلیدواژگان: تعالی معنوی، تعالیم دینی، ایمان، معنویت سازمانی، سلامت اجتماعی
  • حجت الله رحمانی صفحات 71-108
    فرهنگ به معنی باورها و ارزش هایی است که از جهان بینی انسان نشئت می گیرد و در عرصه های مختلف حیات و زیست اجتماعی و فردی زندگی متجلی می شود. تاثیر گذاری فرهنگ بر تمام ارکان فکری، اعتقادی، سیاسی، اجتماعی و... ملت ها نشانگر اهمیت ویژه و اساسی آن می باشد. از این رو آسیب های ناشی از فرهنگ نقشی ویرانگر در هویت ملت داشته و موجب انحراف، انحطاط و هلاکت و نابودی ملتی را فراهم خواهد کرد. از دیدگاه امام خمینی(ره) فرهنگ اساس هویت جامعه است و اصلاح فرهنگی محوری ترین ماموریت انقلاب می باشد و اساسا اصلاح یک جامعه را باید از اصلاح فرهنگی آن آغاز کرد. از نظر ایشان مهم ترین آسیب فرهنگی که توسط بیگانگان خارجی و خود فروختگان داخلی بر کشورهای اسلامی و شرقی از جمله ایران وارد شده است خود باختگی فرهنگی، وابستگی فکری و از خود بیگانگی است. امام خمینی(ره) رمز قدرت و عظمت کشور را «بازگشت به خویشتن خویش» و «خود باوری» و «بازگشت به فرهنگ اصیل اسلامی» می داند که موجب احیای هویت انسانی و ظهور انسانیت انسان است و نتیجه آن ساختن «انسان» خواهد بود. این تحقیق تلاشی است برای بررسی آسیب های فرهنگی کشور ایران از دیدگاه حضرت امام خمینی(ره) که در نهایت به 42 آسیب مهم از این منظر اشاره می شود.
    کلیدواژگان: فرهنگ، آسیب شناسی فرهنگی، امام خمینی (ره)، کشور ایران
  • خدیجه یاوری *، فریبا حنیفی صفحات 109-123

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی تاثیر اجرای برنامه های آموزشی عقیدتی سیاسی بر کاهش جرائم (ضرب و شتم) در کارکنان فاتب می باشد. روش پژوهش توصیفی پیمایشی و هدف آن کاربردی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان نیروی انتظامی (فاتب) شهر تهران می باشد. روش نمونه گیری تصادفی ساده و حجم نمونه برابر با 372 نفر است. ابزار گرداوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته با ضریب پایایی 81/ 0 بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t تک نمونه ای از طریق نرم افزار spss استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که به نظر کارکنان فاتب، تدریس دروس اخلاق، عقاید، احکام، سیاسی و آموزش و انس با قرآن در دوره ها و همچنین توجه به مولفه های کیفیت آموزشی، به میزان زیادی بر کاهش جرایم تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: دوره های آموزشی، کارکنان فاتب، کاهش جرائم، ضرب و شتم
  • اعظم شادمان فخرآبادی صفحات 125-143
    فتنه گران همواره به خاطر افکار و اندیشه های فتنه جویانه شان، در تمامی برهه های تاریخی، به دنبال فتنه و در نتیجه گمراه کردن مردم از حق و عدالت بوده اند، لیکن در بعضی از مقاطع تاریخی، تعدد و تنوع فتنه ها و دست های فتنه گر، آشکارتر و نمایان تر است. از جمله این مقاطع و شاید در راس آنها، فتنه هایی است که در دوران حیات مبارک علی(ع) رخ داد. خاستگاه اصلی چنین فتنه هایی، بی شک جلوگیری از استقرار امامت و تداوم رسالت نبی اکرم(ص) است. هدف اصلی فتنه گران، تبدیل امامت و ولایت به سلطنت و خلافت بود و طبیعی است که در کنار این هدف، اهداف دیگر آنان نیز به بار می نشست. رسیدن به قدرت و مقام، کامجویی و لذت طلبی مادی، استعمار و استثمار مردم، حسادت طلبی و کینه ورزی و انتقام گیری، ثمرات تلخ این فتنه انگیزی ها بودند. فتنه هایی که خاموش ساختن شعله های فروزان غدیر خم و غصب امامت را در سر داشتند. بررسی و مطالعه این برهه از تاریخ، به خصوص برای مسلمانان و شیعیان، عبرت ها و درس های فراوان و قابل تاملی را آشکار می سازد که برای کمال معنوی و مادی، رشد فردی و اجتماعی بسیار ضروری و حیاتی است. بررسی کامل و جزء به جزء این فتنه ها، کاری وسیع تر و عمیق تر را می طلبد لیکن در این جستار تصویری کلی و در عین حال ریزبینانه از اوضاع و شرایط این برهه تاریخی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: امام علی (ع)، اسلام، شیعیان، فتنه، فتنه گران
|
  • Majid Maaref, Ehsan Ahmadian Pages 1-23
    The carnal soul as an inner tempter by insinuation and Satan as an outer tempter by means of embellishment of ugly deeds can to be cause of human wretchedness and, if are different from each other, but both have a role in human misguiding. Of course, the God has set two proof and guidance against those for human beings: first, inner guidance that are reason and innate nature against to carnal soul, and other, prophets, the Fourteen Innocents and Scholars in outer that are versus Satan and causing to prosperity of reason and delivering human being to origin of bliss. Every human has a Satan as the external enemy of human had sworn to deceive him, and one of the most important his acts in this regard is that he embellish the ugly acts for humans, because human being is aspirant to the beauty and until he had not saw beauty and pleasure in an act, does not look for it, including the most important ways of the Devil's influence, is possession in imagination and other, subjugating the human self, that if this was so, reason is isolated and the individual will go ahead to becoming-Satan itself in the midst of the people. But, if human intellect, adequately, to grow himself can to counteract all of Satanic plans, because, Satan’s ruse and imposture is weak; therefore, relationship between the outer Satan and inner carnal soul is horizontal. The human ego as the internal enemy has always been interested in attachment to the world, and for to achieve its goal, always had been placed against wisdom and strives to prove its words. Therefore, ego alike Satan looking for embellishing the ugliness, and false pleasures, the real, in order to promote human beings to commission. Among this, strife between reason and ego will arise that is the Great Struggle (Jihad Akbar) and reason shall be won if Quran Commands to be central of its deeds, to purified his soul and to strengthen itself.
    Keywords: Embellishment, Satan, Insinuation, Carnal Soul
  • Mohammad Hossein Bayat Pages 25-50
    Follow the complete patterns in order to achieve prosperity and spirituality, is the one way of rational ways. All human beings, in nature, pursuing their perfection, but in order to achieve the perfection, one fact is necessary: following those that know the real bliss and perfections, and know the way to reach it. The believers to unmatched Creator after proving God's existence based on logical arguments, with all its attributes of gracefulness and magnificence, according to intellect judgement, in order to achieve prosperity and spirituality, must be to follow the Prophet of Mercy (God Bless Him & His Descendants) and his successors that is the Innocents Imams. The author in this paper attempts to show the way of gaining to spirituality and the human beings favorite perfections based on utterances of Imam Ali(PBUH) within NAHJ-Al-Balagheh. Obviously following the Imam Ali(PBUH) is identical with following the Last Prophet(God Bless Him & His Descendants). Because, according to verse of Quran (Al Emran: 61), Ali(PBUH) is the manifestation of all attributes of the Last Prophet(God Bless Him & His Descendants) except of prophecy. And also following the Prophet(God Bless Him & His Descendants), is identical with following the God (Nessa: 80). Also, following the other Imams, is exactlt alike follow the Amir al- Momenin (PBUH) that they are the manifestations of perfections of Ali(PBUH) and The Prophet(God Bless Him & His Descendants).
    Keywords: Quran, Nahj, Al, Balagheh, The Prophet, Imam, Exemplar, Shia, Sprituality
  • Amir Hossein Mohammad, Panah, Ladan Nasri Pages 51-69
    Spirituality, is inseparable part of ethics and human values and have a high importance on monotheism religions. This is importance from that human nature have a fundamental tendency to positive and favorite values. The lack of faith is alarm bell that revealing human disability in facing to difficulties of life. Spirituality manifesting in hope and trust to “mercy, grace, compassion, justice, friendship and wisdom” of God. Hopefulness and trust of human beings helps them in passing and ephemeral moments of life and to be accept the will of God. Spirituality in work, is inspiring and motivating power in permanent search for finding goal and meaning of life based on working, deep knowing to value of working, extent of the world, creatures of nature environment, and system of personal belief. Spirituality have connection with three levels of organizational behavior that is individual, group and organizational levels, and despite the fact that spirituality in organization, have a deep philosophical and personal conception, but more or less in all of definitions of scientific and academic centers, spirituality including of integrity, perfection, cohesion in working milieu and deep values in work. Based-spirituality organization will accompanied by numerous advantages including of staff health and self-control. Also, gained God’s favor in result of spirituality, will be effect on work success. Based on studies and research findings, religious beliefs as a transcendence basic indicator, can lead towards perfection and transcendence, and as a result, organizational spiritual and mental health, and finally spiritual transcendence of staff have a rightful effect on individual and social health. Furthermore, it seems that doing the proper and consistent cultural engineering in religious teachings and knowing to reality of Islamic worldview and ideology is essential for NAJA (Islamic Republic Disciplinary Force), and by its performing, to take important steps for spiritualizing the self, Islamic society and extant organizations.
    Keywords: Spiritual Trancendance, Religious Teachings, Faith, Organizational Spirituality, Social Health
  • Hojjat, Allah Rahmani Pages 71-108
    Culture means the beliefs and values that originates in the world and manifest in different periods of life and social and individual living. Influence of culture in all rational, ideological, political, social elements of nations show its special importance. Thus, harms resulted of culture have a destructive role in national identity and causing to corruption, decadence and eradication of nations. From the perspective of Imam Khomeini (RH), culture is the basis of identity of the society and cultural reformation most central of mission of evolution, and essentially reformation in a society based on cultural reformation. From the view of Imam, the most important cultural harm from foreigns and the inner self-sold on Islamic and eastern states, is cultural alienation and thinking dependence. Imam Khomeini(RH), regarded “return to self” and “self-confidence” and “return to Islamic genuine culture” as the key of power and greatness of the country that causing to revival of human identity and appearance humanity and the result of it will be human-making. This study is an attempt to study the cultural harms of Iran from viewpoint of Imam Khomeini(RH) that finally we will refer to 42 important harms.
    Keywords: Culture, Cultural Pathology, Imam Khomeini(RH), Iran
  • Khadijeh Yavari, Fariba Hanifi Pages 109-123

    The aim of the present essay is the studying the impact of the implementation of the political and ideological educational programs on reducing crimes (mayhem) in the FATEB staff. The method of the research, is descriptivemeasuring and its goal, operational. The statistical population of the research consists of all staff of the police force (FATEB) is located in Tehran. Simple random sampling method and sample size equals 372 people. Data compilation instrument is factor of 0/81. For the analysis of data from a single sample t-test via SPSS software was used. The results obtained showed that from the view of the staff opinion, teaching the lessons of ethics, beliefs, commands, political and familiarity with Quran in the courses as well as attention to educational quality components, greatly have a effect on crimes reduction.

    Keywords: Educational Courses, The Staff of FATEB, Crimes Reduction, Mayhem
  • Aazam Shadman Fakhrabadi Pages 125-143
    The seditious in all the historical moments, for the sake of their opinions, had been looked for sedition and as a result misleading human beings from truth and justice, but in some parts of history, diversity of the seditions and seditious hands is more visible. Including and maybe at the head of them, can be refer to seditions in period of life of Imam Ali(PBUH). Undoubtedly, the origin of the sedition, was prevention of imamate establishment and permanence of prophetic mission of the God’s exalted Messenger. The main goal of the seditious, was transformation the imamate and guardianship to monarchy and caliphate, and naturally, along with the goal, other aims of them, too, would be to be gained. Reaching to power and status, mundane ambition and self-indulgence, colonization and exploitation, jealousy, hatefulness and revengefulness, were the acrid results of the seditiousness. Seditions that were looking for quiet down Ghadir –Khom and possession of imamate. Explore this part of history, especially for Muslims and Shi’ites, reveals considerable lessons and warnings that for spiritual and material perfection, individual and social growth is the important and vital fact. Full review of the seditions, requiring to more deep and extensive work, but in this essay, general perspective and meanwhile precise concerning to situation in this period shall be studied.
    Keywords: Imam Ali(PBUH), Islam, The Shia, Sedition, The Seditious