فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 33 (تابستان 1394)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 33 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فیض الله اکبری دستک صفحات 1-31
    فریضه امر به معروف و نهی از منکر، بهعنوان یکی از اصلیترین بنیادهای فروعات دینی اسلام در گستره وسیعی از آموزه های متون مقدس قرآن و حدیث بهروشنی مورد تاکید قرار گرفته و اجرای آن ضامن حیات و بالندگی جامعه اسلامی و ترک آن نافی هویت انسانی و حیات حقیقی بشریت و عامل سقوط و انحطاط اخلاقی- اجتماعی مسلمین قلمداد شده است. این فریضه که در لسان معصومان(ع) بهعنوان اشرف الفرائض معرفی شده، آنچنان که باید و شاید درمیان جوامع اسلامی مورد اهتمام و عملکرد جدی قرار نگرفته و مهجوریت آن در این کشور اسلامی بر کسی پوشیده نیست.
    در سالهای اخیر نظریه بهکارگیری و نقش آفرینی پلیس ناجا در هرچه بهتر اجرا شدن این فریضه شرعی، موافقان و مخالفان این طرح را به همراه داشته که با وجود عقیم ماندن نسبی طرح مزبور از سوی طرفین مناقشه، عملا به نوعی، آسیب دیگری همچون مهجوریت مضاعف امر به معروف و نهی از منکر و نیز مظلومیت دوچندان نیروهای خدوم و ایثارگر ناجا و نادیده گرفتن زحمات طاقت فرسا و توانمندی فوقالعاده آنان را به همراه داشته است.
    از اینرو مقاله حاضر میکوشد تا از یکسو با نگاهی دوباره، منزلت و کارکردهای بیبدیل فریضه امر به معروف و نهی از منکر را بازخوانی و بازگویی نموده و از سوی دیگر، با تبیین ظرفیت ها، توانمندی ها و امتیازات منحصر بهفرد پلیس و ارائه راهبردها و راهکارهای علمی مبتنی بر مبانی عقلی و دینی، بر اهمیت و ضرورت نقش آفرینی اثربخش ناجا در اجرای فریضه امر به معروف و نهی از منکر تاکید ورزد.
    کلیدواژگان: قرآن، امر به معروف، نهی از منکر، پلیس، راهبردها، آسیب ها، امنیت
  • ابوالفضل علیشاهی، مهدی دهقان سیمکانی صفحات 33-53
    در اسلام، مجازات مرتکب جنایاتی مانند قتل، سرقت و خیانت در امانت،اموری مانند قصاص، قطع دست، حبس و یا شلاق است؛ ولی چنین مجازات هایی مجوزی برای توهین و تحقیر مجرم نیست؛ یعنی سزای هر عمل مجرمانه ای در شرع و قانون مشخص شده و باید عین مجازات تعیین شده، اعمال گردد و در عین حال نباید به شخصیت فرد مجرم بی حرمتی شود و یا شخص مجرم مورد اهانت و تحقیر قرار گیرد. بنیان این ادعا را باید در قانون احترام انسان جستجو کرد که در اصل کرامت، اصل عدم تلازم بین بدن و آبروی مجرم، و اصل اولویت احترام به مومن ریشه دارد.
    لازمه اثبات این ادعا، بررسی مدارک احترام به مجرم به عنوان یک قاعده در فقه و حقوق اسلامی است که نیازمند تبیین و تامل است. با توجه به مبانی قرآنی و نیز آرا فقی هان و اندیشمندان مسلمان، ظرفیتی برای بحث کردن از احترام مجرم، به عنوان قانونی در فقه، اخلاق و حقوق وجود دارد. در این مقاله تلاش شده است تا ضمن اثبات برخورداری انسان از اصل کرامت، دلایلی را بر این مسئله اقامه نموده و فلسفه مجازات را در راستای احترام به مجرم به عنوان یک قانون، مورد تبیین و بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: مبانی نظری، مجازات مجرمان، کرامت انسان، شخصیت انسانی
  • حسین احمری، مریم غلامحسین نژاد صفحات 55-74
    امیدواری،احساس مطلوبی است که از ایمان و شناخت نسبت به مبدا هستی حاصل می شود و این تحفه گران بها، موجب نیل انسان به سعادت دنیا وکمال مطلوب ابدی است.اما انسان عصر حاضر،برخلاف پیروزی هایی که بر عوامل طبیعی به دست آورده، پیوسته از آینده و مسائل مربوط به زندگی در هراس است. برخی از افراد حتی در جوامع دینی به دلیل غفلت از گنجینه های باارزش اسلام، از درد ناامیدی در رنج اند.
    دراین مقاله تلاش شده است با مروری بر آیات و روایات،به اختصارتاثیر امیدواری به خداوند در سعادت دنیا و آخرت فرد بیان شود،که با توجه به اصل تقدم پیشگیری بر درمان،اگربه این آثارتوجه شود، می توان از بروز ناامیدی پیشگیری ویا امیدرا درفرد حفظ و تقویت کرد.آثارامیدواری که در این نوشتار بررسی شده است عبارتند از:امیدواری عاملی برای حرکت و تلاش انسان،بازگشت به سوی خدا،دستیابی به معنای زندگی،شکرگزاری، هموارشدن سختی ها،تکلیف مداری وکسب موفقیت، تاثیر ناپذیری ازبیم های زیان بخش و مانع بحران های روحی و افسردگی.هم چنین به مهم ترین عوامل دستیابی به امیدواری همچنین ایمان، شفاعت اولیای الهی،انتظار ظهورمنجی، هماهنگی آرزو با واقعیت، محبت وخدمت به خلق اشاره شده است.
    کلیدواژگان: امیدواری، سعادت، دنیا، آخرت، فرد، عوامل امیدواری
  • سید مهدی احمدی موسوی، شهاب کارگر بیده، علی مظفر صفحات 75-99
    پیشگیری خانواده مدار به معنای به کارگیری اقدامات حمایتی و پیشگیرانه در خانواده به منظور جلوگیری از بزه کار شدن اطفال و نوجوانان است. این گونه پیشگیری همانند سایر گونه های پیشگیری از جرم،ارتباط بسیار زیادی با امنیت جامعه دارد؛ زیرا اعضای خانواده بالاخص کودکان و نوجوانانی که در این محیط در حال پرورش هستند، به طور بالقوه می توانند مجرمان فردا بوده، امنیت جامعه را دچار مشکل اساسی سازند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر افزایش امنیت اجتماعی و چالش های فراروی آن در پرتو پیشگیری خانواده مدار انجام شد. برای دستیابی به این هدف، روشی توصیفی و با استفاده از منابع اسنادی و کتابخانه ای، عوامل فردی و اجتماعی برقراری و افزایش امنیت اجتماعی در پرتو پیشگیری خانواده مدار و چالش های فراروی آن مورد بررسی قرار گرفت.نتایج این پژوهش نشان می دهد که بینش و آگاهی، تامین نیازهای عاطفی، تامین نیازهای جنسی، خوش خلقی، مشورت کردن، رعایت هنجارهای دینی و اخلاقی و چشم پوشی از عوامل فردی و تمایل به ازدواج (پذیرش طرفین)، حسن تدبیر در امور اقتصادی و قناعت، مدیریت روابط اجتماعی زنان و مردان، واپایش طلاق و حمایت دولت از خانواده از عوامل تاثیرگذار در افزایش امنیت اجتماعی، و تغییر در انتقال ارزش ها، کم توجهی به تربیت دینی فرزندان، کاهش روابط عاطفی، افزایش طلاق، افزایش استفاده از رسانه ها، افزایش سن ازدواج وتغییر در شیوه همسرگزینی و آداب و رسوم ازدواج از چالش های فراروی ایجاد و افزایش امنیت در جامعه هستند.
    کلیدواژگان: پیشگیری، خانواده، امنیت اجتماعی، عوامل، چالش ها
  • حسین افسردیر، عصمت رحیمی صفحات 101-134
    5گرایش به زیبایی و جمال دوستی یکی از ابعاد وجودی انسان است و آیات و روایات و سیره عملی معصومان(ع) آن را تایید نموده است. لذا تجمل و جمال به خودی خود بار منفی ندارند. اما آنچه در این بین مورد نکوهش شدید اسلام قرار گرفته است، گرایش افراطی به تجملات و تشریفات دنیوی و هدف قرار گرفتن آن در زندگی است. تجمل گرایی با این بیان به معنی، میل و رغبت کردن به تجملات و توجه به ظواهر زندگی می باشد گرایش به تجملات و زرق و برق دنیا، آسیبها و آثار نامطلوبی در پی دارد. فراموشی یاد خداوند، دنیازدگی، کفران نعمت، مصرف گرایی، پیدایش حالت تفاخر، زیاده خواهی، رواج الگوگیری نامناسب و تقلیدهای ناصحیح، عدم مشارکت در امور خیر از جمله آسیب های این گرایش است.
    از جمله راهکارهای قرآنی و روایی مقابله با تجمل گرایی، توجه به هدف خلقت، ترویج الگوگیری از سیره معصومان(ع)، تقویت باورهای دینی و ارزش های معنوی مانند؛ زهد و پارسایی، قناعت و مناعت طبع، اعتدال و میانه روی، کمک و ایثار و همچنین توجه و تفکر در فرجام تجمل گرایی میباشد.
    کلیدواژگان: تجمل گرایی، پیشگیری، راهکار قرآنی
  • مسلم ناظر، حمید حسینی صفحات 135-160
    مهارت و فن پلیسی چیزی است که در دانشکده های پلیس آموزش داده می شود و همه داوطلبان این شغل شریف نیز به آن احاطه پیدا می کنند؛ اما تربیت در معنای پرورش منش فردی و اجتماعی چیزی است که منحصر به دوره یا دانشکده خاصی نیست؛ بلکه در هر زمان از سوی نهادهای مختلف ناجا از جمله سازمان عقیدتی سیاسی قابل انجام است. سرعت تحولات، تعدد متغیرهاو پیچیدگی و درهم آمیختگی روابط علی و معلولی زندگی اجتماعی وظهور و بروز پدیده های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و... مستلزم داشتن نیروهایی با خصایص حسنه اسلامی است. با عنایت به موارد فوق در مقاله حاضر سعی شده است به روش توصیفی تحلیلی به بررسی ویژگی های پلیس مطلوب در دیدگاه اسلامی پرداخته شده و بدین سئوال پاسخ دهیم که یک پلیس مطلوب در دیدگاه اسلامی باید دارای چه شاخصه های ممتاز باشد؟
    در این زمینه پس از جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و تجزیه و تحلیل کیفی اطلاعات به این نتیجه رسیدیم که مهم ترین ویژگی های پلیس مطلوب بر اساس آیات و روایات عبارتند از: توحید محوری، تعهد و تخصص، عقلانیت و اندیشه ورزی، بصیرت و آگاهی به مسائل روز، مهربانی و محبت نسبت به مردم، پرهیز از دنیاپرستی، سعه صدر و گذشت، عدالت محوری.
    کلیدواژگان: پلیس، قرآن، روایات، پلیس مطلوب، تربیت
  • سید حسن خلیلی حسین آبادی، سید احمد خلیلی لرستانی، مختار درخشان صفحات 161-183
    معناداری زندگی فردی وسازمانی کارکنان ازبرنامه های راهبردی سازمان های اثر بخش محسوب می شود.معناداری در زندگی فقط به مفهوم زندگی نمی پردازد، بلکه نگرشی عمیق تربه آن دارد و زندگی را ازتمامی ابعاد مورد بازنگری ومشاهده قرارمی دهد. درک وآگاهی ازمعنای زندگی فقط ازطریق هوش منطقی و عاطفی حاصل نمی شود ومستلزم استفاده از هوشی ورای دو هوش مزبوراست که چنین هوشی، هوش معنوی نامیده می شود. این هوش نه فقط درحل مسایل پیچیده که درحل پیچیده ترین مسایل ارزشی ومعنایی که حتی قوی ترین نرم افزارهای موجود قادربه حل آن نیستند،قابل استفاده است. هدف اصلی این نوشتار،شناساندن بیشترهوش معنوی وبهره برداری واستفاده هرچه بیشترازآن درحل مسایل فردی،گروهی وسازمانی پلیس ونقش آن در ارتقاء عملکرد شغلی کارکنان پلیس است.نیاز به شناخت ساختارتشکیل دهنده و مولفه های این نوع ازهوش به ضرورتی انکارناپذیرتبدیل شده است تا با تبیین هرچه بیشترآن بتوان راهکارهای عملی تر وکاربردی ترآن را درحل مسایل پیچیده به ویژه درمسایل سازمانی درجهت ارتقاء عملکرد فردی وسازمانی دریافت. با این اقدام، ضمن آگاهی بخشی وتغییرنگرش مدیران درخصوص این موضوع می توان به ایجاد زمینه های فکری رشد وگسترش هوش معنوی درکارکنان دست یافت. براین اساس در این مقاله با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای و با روش توصیفی- تحلیلی، نسبت به پاسخگویی به سوال اصلی «مولفه های اصلی هوش معنوی کدامند و چگونه می توان هوش معنوی را در بین کارکنان پلیس گسترش داد و کاربردی کرد؟» و اینکه هوش معنوی چه نقشی در ارتقاء عملکردشغلی کارکنان پلیس دارد، اقدام شده است و در نهایت به راهکارهای تقویت و رشد هوش معنوی در سازمان پلیس پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: هوش، هوش معنوی، معنویت، کارکنان، سازمان پلیس
|
  • Feizullah, Akbary Dasstak Pages 1-31
    Theory of command to virtue and prevention from sin as one of the basic principals of islams,s minor points and origins has emphesized on the wide variety of quran,s educational and sacred texts as well it,s narrations, and againe the implementation of it has defined as surety of life and glory of islamic community such that it,s leave is the negation of human identity and the real life of mankind,moral and social decline of muslims.this theory which in the innocents language has been intruduced as one of the great theorems has not been carried out and tried on islamic societies of the world as it ought to be so and it,s absolotedness is not a covered issue for any one. In recent years the theory of enforcement of it by the police for better excution of this theorem of religeous have had it,s own opposition and fauvourables which in spite of it,s abortiveness of scanty by the two sides of it we are witness of separatedness of it as well several oppression of it,s servants that is police forces along with their troubles. Thus this probe aimed at to look once more to this problem from one hand and the value and works of command to virtue and prevention from sin due to it,s capacity, efficiency and the police privilegs of unique along with presentation of sceintific sterategy based on religeous fundamentals on the other.
    Keywords: quran, command to virtue, prevention from sin, iran disciplinary forces, sterategy, injuries, security
  • Abolfazl Alishahi Ghalehgoughi, Mehdi Dehghan Simakani Pages 33-53
    Under Islam, such punishments as retaliation in kind, cutting off of hand, imprisonment or flagging are provided for such crimes as murder, theft and breach of trust; however, such punishments do not justify humiliation of the perpetrator. That is, the punishment for each criminal act is provided for under sharia and Islamic law and the provided punishment shall be imposed exactly while making sure that the punished person shall by no means be subject to disrespect and humiliation in the course of punishment. This claim is based on the doctrine of respect for the human nature, which is originally rooted in the doctrine of dignity and the doctrine of non-association of the body and dignity of the criminal as well as the doctrine of respect for the Muslims. The proof of such claim requires a study of the evidence supporting the respect for the criminals as a doctrine of Islamic jurisprudence and law, which requires explanation and scrutiny. Given of the Qur’anic principles as well as the opinions of Muslim jurists and scholars, there are sufficient grounds in support of the argument in favor of the respect for the criminal as a law of Islamic jurisprudence, ethics and law. This paper tried to provide proof of the human’s enjoyment of the right to dignity and also to discuss the philosophy of punishment with respect to the doctrine of the respect for the criminal as a doctrine of law.
    Keywords: Foundations of theoretical, punishment of criminals, human dignity, Human character
  • Hossein Ahmari, Maryam Gholamhosseinejad Pages 55-74
    Hopefulness is a pleasant feeling which is resulted from faith and cognition towards the origin of the universe. This valuable gift leads man towards worldly bliss and eternal optimal perfection. However, human of the current era, despite his victories upon natural resources, is always afraid of future and life-related issues. Even in religious societies some persons suffer from hopelessness (disappointment) due to neglecting Islam's valuable treasures. Thus, the present article, by reviewing verses and narratives in brief, tries to express the effects of hopefulness and trust in God on the individual's happiness and bliss in the world and the hereafter. According to the principle of priority of prevention over treatment, by considering these effects one may prevent hopelessness outbreak and maintain and reinforce hopefulness in oneself. Effects of hopefulness have been reviewed in this article. Hopefulness is a motivation for human's movement and effort, returning towards God, achieving life's goal, thanksgiving, facing the problems, task-orientation, achieving success, resistance against harmful fears, and preventing spiritual crises and depression. In addition, factors of reaching hopefulness, including faith in God and intercession of saints, waiting for the Savior, conformity between wishes and reality, and loving and serving mankind, have been addressed.
    Keywords: hopefulness, bliss, world, hereafter, individual, hopefulness factors
  • Shahab Kargar Bideh, Seid Mehdi Ahmadi Mousavi, Ali Mozaffar Pages 75-99
    Family oriented preventive means employing family support and preventative work to prevent victimization of children and adolescents. This type of protection as other forms of crime prevention,has a great relationship with the security community. Because family members, especially children and adolescents who are growing in this environment, and potentially can have criminals of tomorrow And undermine the security of a community. So in this case study is recommended. The present study was conducted to investigate the role of family-based prevention was done to increase community safety. To achieve this goal, a method for describing and using library resources, the first notions about crime prevention and security were expressed. Then went on to establish personal and social factors and social security in light of the challenges facing family-oriented prevention is examined. This result led to the insight and awareness, providing emotional, sexual needs, optimistic mood, consultation, respect for religious and moral norms and ignore the individual factors and the desire to marry (accepting parties), faith in economic policy and content management, social relations between men and women in divorce and support the families of the control factors are the increase in social security.
    Keywords: preventive, Family, Security, Factors, Challenges
  • Hussein Afsrdyr, Esmat Rahimi Pages 101-134
    Tendency in beauty as well as loving beauty is one of the aspects of human existence and it is confirmed by ayahs and traditions as well as behaviors of the Innocents. Therefore, luxury and beauty is not bad. But extremist tendencies to luxury, finery and targeting it in life are denounced in Islam. Luxuryـorientation in this definition means interest to luxuries and attention to the appearances of life. Forgetting god, extreme interest to life, ingratitude, consumerism, bankruptcy and debt, self ـglorification, avarice, inappropriate benchmarking prevalence, not participating in charity are of the cultural damages of this tendency. Attention to the goal of creation, benchmarking prevalence from the Innocents, strengthening the religious beliefs and moral values such as asceticism and piety, contentment and selfـrespect, moderation and also thinking of the outcome of luxuryـorientation are among the solutions to confront luxuryـorientation.
    Keywords: luxury, orientation, prevention, Quranic solutions
  • Moslem Nazer, Hamid Hosseini Pages 135-160
    A police skill is that train in police faculty and all of this job volunteer learn it, but training in means of breeding in individual and social behavior is not for an era or specific faculty while it can be commit in different institute of NAJA like the organization of political-ideological. The speed of changing, plurality of variables and complexity and mixing of cause and effect relation in social life and appearance of economic, social, political, cultural phenomenon required to have personal with good Islamic feature. According to the above in this article we tried to check favorable Police feature in Islamic point of view based on descriptive and analysis method and answered this question that a favorable police in Islamic point of view should have which outstanding characteristics? In this case after collecting data base on library way and analyze and qualitative analysis we reach to this result that important feature of favorable police in base of Quran verses and tradition consist of: unity axial, commitment and expertise, rationality and thinking, insight and informing to issues of the day, kindness and loving the people, avoid from worldliness, tolerance and forgiveness, justice.
    Keywords: police, Quran, traditions, favorable police, training
  • Seid Hassan Khalili Hoseein Abadi, Seid Ahmad Khalili Jo Lorestani, Mokhtar Drakhshan Horeh Pages 161-183
    Meaningful personal and organizational life of police staff is considered the strategic plans of efficient organizations. meaningful living is not just centered on life's definition, but it digs deeper into a profound attitude toward that, besides it revises life from various dimensions. Knowledge and perception of life's meaning is not just obtained through IQ and EQ, but it necessitates using intelligence beyond what were mentioned. such intelligence is named illusionary intelligence. not only is such an intelligence used in resolving complicated issues but also it is used in the most complex significant matters which no functional powerful application is capable of resolving it. The chief purpose of such0 abstract is to have illusionary intelligence acquainted, and employ it in solving individual, group and organizational issues, as well as its effect in police workings. However it is required to become familiar to the structure and elements of such intelligence which is turned into an undeniable issue which by much profound definition apply its functional solutions for complicated issues especially in promoting personal and organizational workings in organizational problems. By such an administration, it is possible to emerge mental fields to grow and improve illusionary intelligence as well as changing chiefs and administrator's mentality. In this article we aim to answer questions based on descriptive and analytical ways including:1-what are the efficient elements of illusionary intelligence in the literature?2-how is it possible to emerge and improve illusionary intelligence among police staffs?3-what effects does illusionary intelligence have on improving police workings?Finally, this article is centered on a variety of solutions to solve, improve, and promote illusionary intelligence in police organization, besides some tips and recommendations are offered to reply mentioned questions which could be utilized to arouse chief administrator's attentions to employ them for success in police staff efficiency.
    Keywords: intelligence, illusionary intelligence, staff, police organization