فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 35 (زمستان 1394)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 35 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید معارف، عبدالرضا شایانی صفحات 1-25
    از جمله مسائلی که امروزه در مورد ادیان الهی و کتاب های آسمانی مطرح است، محتوای این کتاب ها و میزان اعتماد به آنهاست. از آنجایی که انسان به مقتضای آفرینش و ساختار وجودی اش گریزی از زندگی اجتماعی ندارد، درنتیجه آفریدگار حکیم برای رشد و شکوفایی زندگی اجتماعی انسان ، راهکارهایی در کتاب های آسمانی تبیین و پبامبرانش را مامور به تعلیم آنها کرده است تا جوامع انسانی با به کارگیری آنها ، نظام احسن اجتماعی را به وجود آورند. در این تحقیق سعی شده تا با توجه به اهمیت روابط اجتماعی در استحکام و دوام ساختار جامعه و ایجاد سلامت و امنیت اجتماعی، برخی از ارزش های اخلاق اجتماعی در قرآن و عهدین نظیر صداقت و راستی، عهد و پیمان، عدل و انصاف، عفت و پاکدامنی وتعاون و همکاری و مصادیق، ابعاد، آثار و نتایج آنها مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: اخلاق اجتماعی، عهد قدیم، عهد جدید، قرآن، بررسی تطبیقی
  • سید سعید کشفی صفحات 27-42
    وجود آسیب ها و تهدیدها در بین کارکنان باعث انحراف ، رشد بزهکاری و ایجاد اختلال در سازمان ها ازجمله نیروی انتظامی ودر نتیجه کاهش بهره وری و کارایی می شود. هدف این تحقیق بررسی و شناسایی انواع آسیب ها و تهدیدها و شیوه های صیانت مبتنی بر آموزه های دینی از کارکنان در برابر این آسیب هاست.این تحقیق با روش تحلیلی و توصیفی و با بررسی های اسنادی و کتابخانه ای صورت گرفته است. یافته ها ی حاصل از این تحقیق نشان می دهد که توسل و اتکا ی کارکنان به آموزه های دینی و قرآنی، مانع پیشرفت آسیب ها و تهدیدها شده وخود نقش مهمی در پیشگیری از ارتکاب تخلف و بزهکاری دارد.بر مبنای نتایج این پژوهش سه عامل فردی، اجتماعی وسازمانی از قبیل: ایمان، عمل صالح، خودشناسی، اخلاص ، صبر، ارشاد و راهنمایی، عدالت اجتماعی، اجرای قوانین الهی، خانواده سالم، عدالت سازمانی، فرهنگ سازمانی دینی و نظم و انضباط، نقش بسزایی در صیانت و پیشگیری از آسیب ها و تهدیدها دارند.
    کلیدواژگان: صیانت، آسیب ها، تهدیدها، پیشگیری، آموزه های دینی
  • عاطی عبیات، علی مطوری صفحات 43-74
    پیشرفت علم و تمدن در زمینه های گوناگون زندگی جوامع بشری، همواره پیچیدگی های روزافزونی را از نظر تشکیلات و اداره در سازمان ها به وجود آورده است که باعث تجدید نظر پژوهشگران علوم مدیریت در اصالت نظریه مدیریت شده است؛ زیرا که انسان نمی تواند به گونه ای ناموزون و همچون وصله ای ناهمرنگ در جهان هستی زندگی کند . او به همان اندازه که از نظام، تشکیلات و مدیریت فاصله گیرد؛ با شکست و ناکامی روبه رو خواهد شد و محکوم به فناست.از همین روست که نهج البلاغه به دانش مدیریت توجه خاصی دارد؛ زیرا مدیریت در هر سطحی که باشد وهر گستره ای را تحت پوشش قرار دهد، از آنجا حایز اهمیت است که سرنوشت گروه و جامعه را در دست دارد و می تواند موجب پیشرفت و اعتلا و یا انحلال و عقب ماندگی شود. از همین روست که امام علی (ع) با ظرافت و مهارت خاص از سلسه تدابیر مدیریتی در حوزه های مختلفی سخن گفته است که کاربست آنها از طرف مدیران ودست اندرکاران می تواند حلال مشکلات وبحران ها باشد وزمینه ها ی رشد وترقی جامعه را به ارمغان آورد. نتیجه حاصل از این پژوهش این است که کاربست مبانی مدیریت توانمند مردم محوری نهج البلاغه، در نظام اداری جوامع اسلامی می تواند الگوی جامع توانمند سازی در مدیریت اسلامی را فراهم و کرده جایگزینی بسیار مناسب ومطلوب واز لحاظ اقتصادی با صرفه تر از الگوی ارائه شده از دانشمندان غربی باشد. این پژوهش که بر روش توصیفی تحلیلی استوار است، ابتدا به تعریف مدیریت وشاخصه ها ی آن از دیدگاه نهج البلاغه ونیز به بیان مدیریت توانا وشاخصه ها ی آن پرداخته ودر پایان از مدیریت ناتوان ومفاهیم آن از دیدگاه امام علی (ع) سخن به میان آورده است.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، امام علی(ع)، مدیریت، مبانی مدیریت توانا، مدیریت ناتوان
  • عطاء الله اسماعیلی، مجید یاسوری، آدینه ابراهیمی صفحات 77-95
    توانمندسازی (التمکین) یعنی شناخت ارزش افراد و نقشی که می توانند در امور مربوط به خود از جمله مسائل معیشتی داشته باشند. هدف غایی تمام نظریه های توسعه انسانی ،تلاش در جهت فراهم نمودن فضای مناسب برای افراد جامعه است؛ به طوری که بتوان زمینه را برای اعضای جامعه به منظور برخورداری افراد از منابع موجود و شناخت قابلیت ها و ارزش ها ی خود ایجادکرد. توزیع درآمد و امکانات از مباحث اقتصادی در اسلام است. رسیدن به رفاه عمومی در جامعه ، برقراری عدالت اقتصادی و معیشتی ، ریشه کنی فقر و محرومیت، عدم تکدی گری و نیازمندسازی و اجرای درست احکام وضعی اقتصادی که در قرآن و سنت به آنها تاکید شده است ،شامل انفاق، خمس، زکات، قربانی، کفاره، صدقه ، وقف و... است.این عوامل می توانند فرد و جامعه را به سمت توانمندی اقتصادی و معیشتی پیش ببرد.
    کلیدواژگان: قرآن، حدیث، توانمندسازی، توانمندسازی اقتصادی
  • غلامحسین میکاییلو، خلیل سلطان قرایی صفحات 97-121
    با توجه به اعتقاد ما مسلمان به معاد وسرانجام هستی، آشنایی با اهداف و روش های تعلیم وتربیت در اسلام از ضرورت های غیر قابل انکار برای هدایت صحیح افراد جامعه به سوی مسیر سعادت است؛ چرا که بدون شناخت کافی از اهداف و روش های تعلیم وتربیت اسلامی، امکان انحراف افراد از مسیر پر پیچ وخم زندگی دنیوی برای رسیدن به آخرت وجود دارد. به همین دلیل خداوند متعال با فرستادن انبیای الهی، حجت را بر مردم تمام و مسیر هدایت را مشخص کرده است.تعیین اهداف و روش های لازم برای رسیدن به آن از اتلاف وقت، اضظراب وسردرگمی افراد در انتخاب مقصد و مسیر زندگی می کاهد و فرد با آرامش و اطمینان به کمال نهایی خودیعنی قرب الهی نزدیک می شود. در این مقاله که به روش مطالعه اسنادی صورت گرفته، سعی شده تا اهداف تعلیم وتربیت اسلامی در سطوح مختلف و راهکارهای لازم برای رسیدن به آنها بیان گردد. با توجه به نتایج پژوهش، اهداف تعلیم وتربیت در اسلام دارای مراتب مختلف شامل اهداف غایی(عبودیت، قرب ورضوان الهی وحیات طیبه) واهداف واسطه ای (محوریت توجه به خدا، فرد، دیگران و طبیعت) هستند که در نهایت تمامی آنها برای حصول به اهداف غایی تنظیم شده اند. در ضمن روش های تربیت اسلامی ( زمینه سازی تربیتی، تلفیق علم وعمل، الگودهی، مباحثه ای، توجه به تفاوت های فردی ، عقلانی ، مشاهده ، امر به معروف ونهی از منکر، پاداش وتنبیه، عادت، مرحله ای و تجدید نظر در تکالیف) وابسته به شرایط زمانی، مکانی و تفاوت های فردی، متنوع است.
    کلیدواژگان: تعلیم وتربیت اسلامی، اهداف غایی، اهداف واسطه ای، روش ها
  • محمد سمیعیانی، حمیدرضا حاجی محمد جواد خشکه صفحات 122-145
    گسترش روز افزون فضای مجازی، فرصت ها و چالش هایی را برای ساحت تربیت سیاسی و اجتماعی جامعه ایران فراهم ساخته است که اهمیت بحث پیرامون آن را ضرورت می بخشد. در بسیاری از ارزیابی هایی که از چالش ها و فرصت های فضای مجازی انجام گرفته، مباحث حوزه چالش ها حول دو محور مطرح بوده است: یکی چالش های کارکردی فضای مجازی و دیگری، نحوه مدیریت و واپایش فضای مجازی که محور دوم باعث شده تا کفه ترازوی چالش های فضای مجازی برای کشورهای درحال توسعه از جمله ایران سنگین ترباشد. امروزه فضای مجازی به عنوان یکی از ابزارهای قدرتمند در دست صاحبان قدرت در عرصه حقیقی است. این قدرت ها می کوشند از طریق فضای مجازی، فضای تربیت سیاسی و اجتماعی جوامع را واپایش و مدیریت کنند. البته این امر باعث نادیده گرفتن فرصت های فضای مجازی نمی شود، ولی باید توجه داشت که در حال حاضر با توجه به نحوه مدیریت آن، چالش های فضای مجازی بیش از فرصت ها می باشد. در این پژوهش نگارندگان تلاش دارند با نگاهی به چالش ها، فرصت ها و کارکرد های فضای مجازی در ساحت تربیت سیاسی و اجتماعی ایران، ابعاد بیشتری از آن را کالبد شکافی و از منظری درونی این مهم را ارزیابی کنند و ضمن پرداختن به ضرورت های تربیتی و مهارتی فضای مجازی؛ به ارزیابی اثر گذاری چالش ها و فرصت های آن در ساحت تربیت سیاسی و اجتماعی بپردازند.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، خانواده، تربیت سیاسی، تربیت اجتماعی
  • همت الله شمولی، موسی رشید حفظ آباد، حسین یعقوبی صفحات 147-197
    بصیرت افزایی درجامعه برای مقابله با جنگ نرم دشمن از جمله راهبردی است که می تواند نقشه راه تمام عوام و خواص باشد؛ زیرا در این عرصه برای فایق آمدن برجنگ نرم و توجه به لایه های جنگ نرم دشمن چون جریحه دارنمودن احساسات، عواطف، هنجارها، ارزش ها و باورهای مهم جامعه است که از طریق مدیریت برادراکات، احساسات و باور سازی در مقابل باورسوزی دشمن از الزامات و کار ویژه بصیرت است. مقاله حاضرکه به صورت تحلیلی به نگارش در آمده است در صدد تبیین بصیرت افزایی به عنوان اساسی ترین راهبرد است که با استفاده از مبانی نظری و استدلال های لازم و با تاکید بر نظریه های مقام معظم رهبری (مدظله العالی) به دنبال ارائه راهبردها و راهکارهایی موثر به منظور پیشگیری و مقابله با آثار و پیامدهای سوء و زیان بار جنگ نرم می باشد.
    کلیدواژگان: بصیرت، تفکر بسیجی، فتنه، جنگ نرم، قدرت نرم
|
  • Pages 1-25
    One of the points that today is posed about Divine Religions and Heaven Books, are their Contents and rate of trust. As, Human considering his creation and structure should be have social life, so wise creator explained techniques in Divine Books and also sent messengers to teach for human social life growth and prosperity, till human society create Best Social system by using that. In this thesis we tried to consider the importance of Social relationship in Strength and Stability of Social Structure and making Social Security and Health, some of Social Ethics valuation is investigated in Holy Koran and Bible, such as Trust and Reality, Promise and Contract, Justice and Fairness, Chastity and Probity, Cooperation and Confirmation, Dimension, results and effects.
  • Pages 27-42
    There are many social threats and problem in organizations that can make disturbance between personnel and organization application. This problem may existence in Police Organization too. The main purpose of this research is discovery of this social threats and problems and protecting the Police personnel against them base on Religion believes. The methodology of this survey is analysis and descriptive and documentary. The results show that the Religion believes and Quran have very important role in reduce this social threats and preserve of crime and other social issues. On the other hand, the results of this research show those three factors same as individually, sociality and organizationally same as belief, the good practice, self-knowing, patient, social justice, application of God Rules, safe family, organizational justice, organizational culture and discipline have very important role in protecting of Police personnel against these threats.
  • Pages 43-74
    haut Science and urbanization der Zmnh haye onaon Znd mosques Bushra, Hmuarh dha Rozafzon ra bl looked formations and management der Sazmanha by the presence of veins AST h emitter renewal of view ohishran Science Mdrt der Asalt Tior Mdrt intensity of AST minister h man Enrich Tawand by ouna any Namuzun and Hmon link any Nahmrn der Jahan Hasti Znd nd. Or by Lehman Andazh h gas system, formations and Mdrt comma rd Ba Hst and Naam Robro Khalid tightening and Mahom by Vnast.az Hemin Roast h rhetoric its approach Danesh Mdrt went Khas Woodard. Minister h Mdrt der hr superficial h strongest wher strh my ol under oshch Dhd decision, BL Anja holder Ahmt AST h Srnost Group and the University of Dar ol dest Woodard and Mai Tawand positive hrvat and Aatla, and after the dissolution of the Loya Mand CHAUDES. BL Hemin Roast h Amir Mamannan Imam Ali (AS) Ba Zeravc and skills by special BL smooth measures directorates der Hozh ha of different Preheat vth AST h arbst they BL party two directors and tucked Andraran official Mei Tawand Halal problems and Bhranha strongest and Zmnh Ha¬ Rushd and live University Ra cited by Armaghan. As a result BL Where ohish Where AST h arbst Mabani Mdrt Tawanmend Mardam pivotal holds Nahj, Orbit System administrative mosques Eslami Mei Tawand Alo Collector Tawanmend Sazi der Mdrt Eslami Ra Vriham rdh and Jazn Bsar appropriate and required parallel canthus economist Ba cashed seen BL Mudallha¬ his views tighten BL Daneshmndan west of the strongest. Where ohish h Barr Roche descriptive analytical Astewar Este, staring by definition Mdrt and Canvas Ha¬ Anne BL Ddah Nahj and Nez by definition Mdrt Twana and Canvas Ha- Ann Lauder aan BL Mirth Natawan and concepts Ann BL Ddah Omrmamannan Imam Ali.
  • Pages 77-95
    Empowerment means recognizing the value of people and the role they can have in matters including economic issues. The ultimate goal of all development theories attempt to provide the right environment for people in the community. The conditions necessary for them to benefit from their ability to provide resources and knowledge.Distribution of income and possibilities of economic issues in Islam. Achieve public welfare and livelihood and economic justice in society and the eradication of poverty and deprivation, Lack of proper implementation of the provisions of begging and needs and economic situation which is stressed in the Quran and Sunnat. These factors include: Infaq (charity to please God), Khoms (one fifth of income or profit), Zakat (alms-giving), Sacrifice, Kaffarah (a religious donation of money or food made to help those in need), Sadaqa (giving something which one loves in the way of Allah),Waqf (Islamic endowment), and that can be dedicated to the economic empowerment and livelihood of individuals and society forward.
  • Pages 97-121
    Ashura was a very important event that occured shortly after the prophet's life and became Regarding Muslims’ belief in the afterlife and apocalypse, coming to know the objectives and methods of education in Islam seems to be one of the undeniable necessities in leading people to the salvation path. And this is because without a sound knowledge of the objectives and methods of education in Islam there is a possibility of individual’s being misled in the winding maze of material world. This is why God has showed his best way to salvation by sending prophets. Setting goals and necessary methods to each salvation reduces waste of time, anxiety and confusion, and the individual gets close to his or her final perfection which is God’s satisfaction. In this article, which has been carried out by library method, it has been attempted to state Islam’s objective of education in various levels. Regarding the results of the research the objectives of education in Islam have various levels The ultimate goals (obedience, God's nearness and pleasure and pure life) and intermediate goals (focus attention on God, Person, Others and nature) all of which have been designed to reach the ultimate goals. Also Islamic education (Fields of education, integration of science and practice, modeling, discussion, attention to individual differences, rational, view, Enjoining to good and Prohibition from evil, reward or Punishment, habits, stage and revise the assignments) is dependent on temporal, spatial and individual different situations.
  • Pages 122-145
    Development of cyberspace opportunities and challenges for the political education and social aspects of Iranian society has made it necessary to give importance to discuss. In many of the challenges and opportunities assessments that have been done cyberspace discussion has been centered around two areas Challenges: functional challenges of cyberspace and how to manage and control one another’s virtual space that second axis to balance the challenges of cyberspace for developing countries¡including Iranian society is heavier.
    Today, cyberspace as one of the most powerful tools in the field of power is real and is trying through political education and social sphere of communities to monitor and supervise; Though it would ignore the opportunities of cyberspace, but it should be noted which is currently considering how it manages its challenges than opportunities. In this study;The authors are trying to look at the challenges and opportunities in the field of political education and social cyberspace in Iranian society, the more of it the size of an autopsy and the inner perspective it’s important to evaluate. In addition to addressing the educational and skill requirements of cyberspace, to evaluate the effectiveness of political education and social challenges and opportunities in the realm of cyberspace pay.
  • Pages 147-197
    Insight synergy in the community to deal with the enemy's soft war, a strategy that can map the entire way of Commons and properties. In this way, for victory in the war and the enemy's soft war based on layers, such as hurt feelings, emotions, norms, values and Important beliefs of the community. Through managing perceptions, emotions, and beliefs disbelief in front of the enemy, requirements and special insight.
    This article is written to be reviewed and analyzed. In trying to explain the vision synergies as basic strategy, and using theoretical fundamentals and the necessary arguments, and with an emphasis on the views of the supreme leader, to provide strategies and effective solutions to prevent, and deal with the effects of abuse and harmful war is very soft.