فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 40 (بهار 1396)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 40 (بهار 1396)

  • 200 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/03/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حدیث اقبال صفحات 9-35
    زمینه و هدف
    «مردمسالاری اسلامی» الگوی حکمرانی بومی ایران است که مقام معظم رهبری آن را برای «گفتمانسازی» نظام سیاسی شکل گرفته در ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی بهکار بردهاند. این الگوی حکمرانی در مخالفت با «یکهسالاری» و «اندکسالاری»، «مشارکت و حاکمیت مردم» را با «مرجعیت دین» به رسمیت میشناسد. این الگوی بومی، پاسخی به «ضرورت نظامسازی» بر پایه دین و «مسئله دموکراسیخواهی» در یک کشور مسلمان بوده است. هدف این پژوهش، پاسخ به این سوال است که «جایگاه مردم» در الگوی مردمسالاری دینی از دیدگاه مقام معظم رهبری چگونه است؟
    روش تحقیق: این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و در چارچوب رویکرد «نهادگرایی» صورت گرفته است که بر اساس آن، تبیین الگوی یک نظام سیاسی با استناد به نهادها و ساختارهای آن امکانپذیر است. ابتدا جستار مفهومی و نظری این الگو از دیدگاه مقام معظم رهبری در قالب «خاستگاه و مشروعیت الهی» و «اصالت حاکمیت و مشارکت مردمی» مطرح شده و سپس با رویکرد نهادگرایانه به تحلیل جایگاه مردم در این الگو از منظر ایشان پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، مردمسالاری اسلامی، دین، جمهوری اسلامی ایران، نهادگرایی
  • محمد علی رحمانی صفحات 37-64
    زمینه و هدف
    هر حکومت و دولتی برای تامین امنیت، حفظ استقلال و تمامیت ارضی و تامین اهداف و آرمان های خود نیاز به نیروی های مسلح قوی ، مقتدر و سازمان یافته دارد. جمهوری اسلامی ایران نیز پس از استقرار، برای برقراری نظم ، حفظ امنیت و دفع تهدیدات داخلی و خارجی و دستیابی به اهداف و آرمان های خود نیروهای مسلحی را فراهم نموده است که از جمله آنها می توان به ارتش، سپاه ، بسیج و نیروی انتظامی اشاره کرد که هریک وظایف و ماموریت های مشخصی را در نظام اسلامی به عهده دارند. هدف این تحقیق، تبیین نقش و جایگاه نیروهای مسلح در تحقق دولت اسلامی از منظر امام خامنه ای (مدظله العالی) است.
    روش تحقیق: در این تحقیق، نویسنده سعی نموده است با مراجعه به افکار و اندیشه های رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت امام خامنه ای( مدظله العالی)، جایگاه و نقش هر یک از نیروهای مسلح را در تحقق دولت اسلامی و رسیدن به آرمان های آن به بحث بگذارد و این تحقیق به روش تبیینی تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و فضای مجازی (اینترنت) انجامشده است.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    در اندیشه امام خامنه ای( مد ظله العالی)، امنیت مهمترین نیاز کشور و همه جوامع بشری بوده و نیروهای مسلح مهمترین تولیدکنندگان اقتدار و امنیت ملی هستند. از سوی دیگر، هریک از نیروهای مسلح، وظایف جداگانه ای در نظام اسلامی دارند که به قوام و دوام دولت اسلامی و تحقق آرمان های آن کمک می کند که از جمله آنها می توان به دفاع از مرزها و کیان نظام اسلامی، مقابله با تهدیدات داخلی و خارجی، استقرار نظم و قانون، امر به معروف و نهی از منکر، تحقق جامعه اسلامی الگو،کشور الگو و نیروهای مسلح الگو اشاره کرد.
    کلیدواژگان: منظومه فکری امام خامنه ای(مد ظله العالی)، نیروهای مسلح، دولت اسلامی، امنیت، دفاع
  • عباس عرافی نظری، محمدرضا شبانی، سید فرشید کاظمی پیرسرا صفحات 65-91
    زمینه و هدف
    دولت اسلامی بیانگر همه جنبه های سیاسی و فرهنگی و اقتصادی جامعه است که تمام ابعاد وجودی فرد و جامعه را پوشش میدهد. «امنیت» به عنوان مهمترین دستور کار یک دولت، از مقوله های اساسی است که پیوندی بنیادین با جوهر وجودی انسان دارد. این مسئله در اسلام نیز از اهمیت خاصی برخوردار بوده و همواره طراحی آن در بستر نظام سیاسی اسلامی، مورد توجه بوده است. در نگاه مقام معظم رهبری (مدظله العالی) کشور برای رسیدن به توسعه و افتخار، نیازمند امنیت است و ازاینجهت نقش ناجا اهمیت خاصی پیدا میکند. طرح این پرسشها که الزامات دستیابی به الگوی کارآمد امنیت سیاسی در دولت اسلامی چیست و اینکه در منظومه فکری مقام معظم رهبری (مدظله العالی)، نیروی انتظامی در تامین امنیت چه نقش و جایگاهی دارد؟ ازجمله مسائل مهمی هستند که پاسخ به آنها، هدف این پژوهش است و موجد تبیین زمینه های تحقق دولت اسلامی است.
    روش تحقیق: این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی انجام پذیرفته و شیوه گردآوری داده ها مبتنی بر منابع کتابخانه ای بوده است.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    مدعای نوشتار حاضر این است که با توجه به رویکرد اسلام، تمرکز بر بعد کنشی- رفتاری امنیت، از الزامات دستیابی به الگوی کارآمد امنیت سیاسی است. در این راستا نیروی انتظامی بهواسطه اینکه مسئولیت وسیعی در تامین نظم و امنیت دارد، میتواند با کیفیسازی اقتدار «سخت و نرم»، سهم به سزایی در حذف «عناصر مخل امنیت» و نهایتا در کارآمدسازی الگوی امنیتی در دولت اسلامی داشته باشد.
    کلیدواژگان: دولت اسلامی، امنیت، الگو، ناجا
  • مرتضی پیراسته صفحات 93-126
    زمینه و هدف
    در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، نیروهای مسلح اعم از ارتش، سپاه، نیروی انتظامی و بسیج، وظیفه حفظ استقلال و تمامیت ارضی کشور را از طرق نظامی و غیرنظامی در مرزها و داخل و تحت شرایطی خارج از مرزها، بر عهده دارند. بر این اساس این نهادهای دفاعی کشور با سرمایه عظیم انسانی و تجهیزاتی خود، میتوانند در تشکیل و صیانت از حدود دولت مبتنی بر حکومت اسلامی ایران نقش بهسزایی داشته باشند. دلیل این مدعا را میتوان بهخوبی در بیانات مقام معظم رهبری در مورد تبیین ویژگی های دولت اسلامی در سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی مشاهده نمود. بهراستیکه یکی از موضوعات مهم هر کشور و ملت، مسئله قدرت و اقتدار ملی است و مقتدر نمودن قوای نظامی به منظور تامین اقتدار ملی، همواره موردتوجه ویژه مسئولان و فرماندهان بوده است. براین اساس این مقاله قصد دارد با رویکردی علمی- پژوهشی به بررسی نقش نیروهای مسلح در تحقق دولت اسلامی با در نظرگرفتن فرمایشات مقام معظم رهبری و فرماندهی کل قوا بپردازد و در ضمن مطالعه ابعاد و ویژگی های دولت اسلامی، تاثیرات نیروهای مسلح بر قدرت و اقتدار ملی و شاخص های مرتبط با آن را ارزیابی کند تا به واسطه آن بتوان بر میزان تاثیرگذاری ساختار دفاعی کشور در تحقق دولت اسلامی در کشور افزوده گردد.
    روش تحقیق: جهت دستیابی به هدف تحقیق، در گام اول، ادبیات تحقیق بررسی شد و بر مبنای فرمایشات مقام معظم رهبری و مطالعات تعدادی از اندیشه ورزان، «الگوی مفهومی» طراحی گردید و سپس به وسیله صاحبنظران و خبرگان مورد اصلاح قرار گرفت. در گام بعد، ابزار جمع آوری اطلاعات (پرسشنامه) طراحی شد و پس از اعتبارسنجی و روایی سنجی (آزمون کرونباخ) به 450 نفر از جامعه آماری، ارسال و داده ها جمع آوری شد و به وسیله آزمون «خی دو» و با استفاده از نرم افزار تحلیل داده، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    با توجه به تایید فرضیات، مشخص شد که نیروهای مسلح در تحقق دولت اسلامی از هر دو لحاظ ایدئولوژی و عملیاتی تاثیرگذار بوده است و از میان مولفه های مورد ارزیابی، عوامل «برقراری امنیت و آرامش»، «توقف غرب باوری و غربزدگی» و «استقلال و ثبات» بیشترین تاثیر را داشته اند؛ از سوی دیگر «کار»، «حرکت و اقدام» و «مقابله با فساد» کمترین تاثیر را داشته اند. درنهایت با توجه به نتایج حاصله به منظور تاثیر بیشتر نیروهای مسلح بر تحقق دولت اسلامی در جمهوری اسلامی ایران، پیشنهادهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: دولت اسلامی، نیروهای مسلح، اقتدار ملی، حکومت اسلامی، عزت ملی
  • حسین ذوالفقاری، صیدال فعال صفحات 127-159
    زمینه و هدف
    هر کشوری برای پیشرفت مادی و معنوی، قوانین خاص خود را دارد اما «قوانین» به تنهایی نمی توانند سعادت را نصیب بشر نمایند بلکه در صورتی میتوانند کارساز باشند که جنبه اجرای پیدا نماید. سازمانی که عهده دار اجرای قوانین است همان دولت است. پلیس یکی از بازوهای موثر حکومت اسلامی برای اجرای قوانین است. این پژوهش با هدف تبیین نقش سرمایه دینی پلیس در تحقق دولت اسلامی با تاکید بر توسعه اقتصادی انجام شده و پاسخ به این پرسش ارائه شده است که: سرمایه دینی پلیس در تحقق دولت اسلامی (توسعه امنیت اقتصادی) چه نقشی دارد؟
    روش تحقیق: روش پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی و ابزار گرداوری اطلاعات مطالعه نظریه های علمی و مرتبط با مباحث دینی و توسعه ای بوده است که به منظور انطباق بیشتر مولفه های مربوطه با دیدگاه صاحب نظران، موضوعات با استفاده از روش پیمایشی در قالب پرسشنامه 22 سوالی با طیف لیکرت موردسنجش قرار گرفته و با نرم افزار spss تجزیه و تحلیل و با آزمون های آماری رتبه بندی شده و برای تعیین پایایی از فرمول آلفای کرونباخ استفاده شده و میزان تاثیر کارکردها برحسب امتیازهای کسب شده، احصا شده است. جامعه نمونه شامل تعداد 127 نفر از نخبگان و صاحب نظران ناجا با مدرک تحصیلی بالاتر از لیسانس که در سه طیف (طیف اول، نخبگان و صاحب نظران در حوزه امنیت؛ طیف دوم، نخبگان و صاحب نظران در حوزه اقتصاد و توسعه؛ طیف سوم، نخبگان و صاحب نظران در حوزه دین) بوده اند که به صورت هدفمند از کل جامعه آماری انتخاب و نتایج با استفاده از فنون مناسب آماری و آزمون های توصیفی و استنباطی محاسبه شده است.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    با نگرش به یافته های پژوهش و شناسایی مولفه های اثرگذار مربوط به تحقیق و شناسایی تاثیرات سرمایه و قدرت دینی پلیس بر توسعه امنیت اقتصادی -که از مولفه های اصلی تحقق دولت اسلامی به شمار می آید- حاکی از آن است که دین و معنویت به عنوان قدرت برتر پلیس دارای اهمیت ویژه و موثر است و در تحقق توسعه اقتصادی در دولت اسلامی نقش اساسی دارد و در نتیجه ضرورت دارد متصدیان امر با برنامه ریزی و سیاستگذاری و ایجاد راهبردهای مناسب در حوزه سرمایه دینی پلیس، در ایجاد بسترها و زمینه های توسعه امنیت اقتصادی کشور، اقدام کنند تا از این طریق استحکام دولت اسلامی محقق گردد.
    کلیدواژگان: دین، سرمایه دینی، دولت اسلامی، توسعه امنیت اقتصادی، پلیس
  • عباس نصیری فرد صفحات 161-191
    زمینه و هدف
    یکی از مسائل اساسی در تشکیل دولت اسلامی و پیشبرد اهداف آن تحقق مدنیت است. «فقه انتظامی» از احکام اجتماعی اسلام است که روابط اجتماعی را سامان میدهد و بر اساس آن، کرامت انسانی، همزیستی مسالمت آمیز، صلح، پیشرفت و آبادانی در مدنیت تضمین می گردد. میتوان گفت فقه انتظامی در فرایند احکام اجتماعی در راستای تحقق همین مدنیت جای میگیرد؛ البته جامعه ای که از مدنیت برخوردار باشد خودبه خود زمینه ساز رشد معنویت اجتماعی و فردی را فراهم میآورد. فقه انتظامی بخشی از فقه اسلامی است که احکام فرد مسلمان در قبال زندگی اجتماعی را سامان میبخشد.
    روش تحقیق: این نوشتار به روش توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام پذیرفته است.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    زندگی اجتماعی انسان بدون نظم، آرامش و امنیت ممکن نیست. نظم، آرامش و امنیت به دست انسان به وجود می آید، لذا فقه که دانش تکالیف و حقوق است، حکم به وجوب اشتغال به کار انتظامی نموده است. مستند این حکم، بیان قرآن و در کنار آن احادیث و عملکرد پیامبر گرامی اسلام است؛ که برای اشتغال به کار انتظامی حکم عمومی صادره شده است که اگر عده ای به کار انتظامی مشغول شده اند، بر سایرین واجب است که با آنها همکاری نمایند، به گونه ای که موجب تقویت و قدرت نیروی انتظامی و نیز ارتقای منزلت نیروی انتظامی شود. نکته مهم دیگر، سیر تکاملی انقلاب اسلامی و نقش فقه در هر یک از مراحل پنجگانه آن است؛ یعنی انقلاب اسلامی از یک نقطه، شروع شده و مراحل مختلفی را پشت سر نهاده است و همچنان مراحل دیگری را پیش روی خود دارد. روشن است هر یک از مراحل تکاملی انقلاب اسلامی، همچون مراحل تکاملی هر انقلاب دیگری، نیازمند نرم افزاری متناسب با شرایط و امکانات در جهت مدیریت جامعه است.
    کلیدواژگان: فقه، فقه انتظامی، فقه حکومتی، انقلاب اسلامی، دولت اسلامی
|
  • Hadis Eghbal Pages 9-35
    Background And Objectives
    “Islamic Democracy ” is a model of the indige- nous governance of Iran, which the Supreme Leader has used it to lead the “discourse” of the political system formed in Iran after the victory of the Is- lamic Revolution. It recognizes the pattern of governance in opposition to “one-sidedness” and “marginalization”, “participation and sovereignty of the people” with the “authority of religion”. This indigenous pattern has been the answer to the “necessity of system-building” on the basis of religion and the “question of democracy-building” in a Muslim country. The purpose of this research is to answer the following question: what is “people’s position” in the pattern of religious democracy from the point of view of the Supreme Leader?
    Methodology
    This research has been carried out using a descriptive-analyt- ical method and within the framework of the “institutionalism” approach, according to which it is possible to explain the pattern of a political system by reference to its institutions and structures. The conceptual and theoret- ical research of this model was first presented from the point of view of the Supreme Leader in the form of “divine origin and legitimacy” and “the authenticity of the sovereignty and public participation”, and then, with an institutionalist approach, the position of the people in this pattern from his
    point of view was analyzed.
    Keywords: Supreme Leader, Islamic Democracy, Religion, Islamic Republic of Iran, Institutionalism
  • Mohammadali Rahmani Pages 37-64
    Background And Objectives
    To provide security, preserve autonomy, and pro- tect territorial totality, as well as reaching goals and causes, any government and state needs strong, solid, and systematic armed forces. Following the sta- bility of Islamic Republic of Iran, for the same aforementioned goals, it has es- tablished a range of armed forces, namely the Army, Sepah, Basij (mobilization force), and the Police force, each of which serves specific duties and missions in the Islamic Government. This study aims at establishing the role and stance of armed forces in realization of Islamic Government based on the views of Imam Khamenei.
    Methodology
    In this study, the author has tried to discuss the stance and role of Iranian armed forces in realization of Islamic Government and the way they help reaching its goals by referring to Imam Khamenei’s thoughts and provi- sions when possible. This is a mainly discursive library research and enjoys a large array of internet sources too.
    Findings and
    Results
    The way Imam Khamenei views it, security is the ulti-
    mate need in every country and also humanity in general, and armed forces are the most critical providers of national stoutness security. In addition, each of the armed forces has a unique responsibility in the state and help further strengthen the Islamic Government. This includes protecting the borders of the country, defending against domestic and foreign threats, enforcement of the law, encouragement for good deeds and prohibiting bad ones, realization of a model of Islamic Government, country, and armed forces.
    Keywords: Imam Khamenei's Thoughts, Armed Forces, Islamic Government, Se- curity, Defense
  • Abbas Arafi Nazari, Mohammad-Reza Shabani, Seyyed Farshid Kazemi Pirsara Pages 65-91
    Background And Objectives
    The Islamic government represents all political, cultural and economic aspects of a society that covers all existential aspects of the individual and society. “Security”, as the most important agenda of a state, is one of the fundamental categories that has a fundamental link with human existential essence. This issue has also been of particular importance in Islam, and its design has always been considered in the context of the Islamic political system. In the views of the Supreme Leader, the country’s leadership is in need of security in order to achieve development and hon- or, and thus the role of I.R.I Police is of particular importance. Therefore,
    what are the requirements for the implementation of the effective model of political security in the Islamic government? What is the role and position of the security forces in providing security in the intellectual system of the Supreme Leader? These are important questions that responding to them is the purpose of this study, which explains the grounds for the realization of the Islamic government.
    Methodology
    This research has been done through descriptive-analytic method and the data collection method is based on library resources.
    Findings and
    Results
    The present paper claims that according to the Islamic approach, focusing on the action-behavior dimension of security is one of the requirements for achieving an effective political security model. In this re- gard, due to its wide responsibility in providing security and order, the police can contribute to the “deteriorating elements of security” and, ultimately, the effectiveness of the security model in the Islamic country by qualifying the “hard and soft” authority.
    Keywords: Islamic Government, Security, Pattern, I.R.I Police
  • Morteza Pirasteh Pages 93-126
    Background And Objectives
    In the constitution of the Islamic Republic of Iran, the armed forces, including the army, IRGC, the police and the mobilization (Basij), are responsi- ble for preserving the independence and territorial integrity of the country through civilian and military operations on the borders and within and outside the borders. Accordingly, these defensive institutions of the country, with their huge human capital and equipment, can play a role in formulating and safeguarding the limits of the country based on the Islam- ic Republic of Iran. The reason for this claim can be well seen in the statements of the Su- preme Leader regarding the explanation of the characteristics of the Islamic country in the years following the victory of the Islamic Revolution. Indeed, one of the important issues of every nation and country is the issue of national power and authority; and also, promoting the military to provide national authority has always been a special concern for officials and commanders. Based on this, the paper intends to study the role of the armed forces in the realization of the Islamic government by considering the demands of the Supreme Leader and the Commander-in-Chief, while studying the dimensions and characteristics of the Is- lamic government, the effects of the armed forces on the power and national authority and its related indicators in order to increase the impact of the country’s defense structure on the realization of Islamic government in the country.
    Methodology
    In order to achieve the research objectives, in the first step, the research literature was examined and, based on the statements of the Supreme Leader and the studies of a number of intellectuals a “conceptual model” was designed and then correct- ed by the experts and intellectuals. In the next step, a tool for data collection (question- naire) was designed and after confirming its validity and reliability (Cronbach’s test) it was distributed among 450 individuals of the research population. The data were collected and analyzed using Chi-square test and data analysis software.
    Findings and
    Results
    Regarding the confirmation of the assumptions, it became clear that the armed forces had an impact on both ideological and operational aspects in the realization of the Islamic government. Among the components assessed, the factors of “es- tablishing security and tranquility”, “stopping west-believing and westernization” and “in- dependence and stability “have had the greatest impact; on the other hand, “work “,”move- ment and action” and “fighting against corruption” have had the least impact. Finally, some suggestions have been made regarding the results obtained in order to further influence the armed forces on the realization of Islamic government in the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Islamic Government, Armed Forces, National Authority, Islamic Country, National Dignity
  • Hossein Zolfaghari, Seydal Faal Pages 127-159
    Background And Objectives
    Every country has its own laws for material and spir-
    itual progress, but the “laws” alone cannot bring happiness to mankind, rather they can be effective if they take the operative and administrative status. The organiza- tion responsible for enforcing laws is the government. Police is one of the effective arms of the Islamic government to enforce the law. This research aims to explain the role of the religious capital of the police in realizing the Islamic government with an emphasis on economic development. The question is: What role does the religious capital of the police play in the realization of the Islamic government (economic se- curity development)?
    Methodology
    The research method was descriptive-analytical and the data gath- ering tool was a study of scientific theories related to religious and developmental
    issues. In order to adapt the most relevant components to the viewpoints of the experts, the subjects were studied using a survey method in a 22-item questionnaire
    with a Likert scale and analyzed by SPSS software. The Cronbach’s alpha formula was
    used to determine the reliability and also the impact of the functions in terms of scores was calculated. The sample population consists of 127 members of the elite and police experts with a higher education degree in three fields (first, elites and se- curity experts; second, elites and experts in the field of economics and development; third, elites and experts in the field of religion) that have been selected purposively from the entire population and the results have been calculated using appropriate statistical techniques and descriptive and inferential statistics.
    Findings and
    Results
    Considering the findings of the research and identifying the effective components related to the investigation and identification of the effects of capital and the religious power of the police on the development of economic security, which is one of the main components of the realization of the Islamic government, indicates that religion and spirituality, as superior power of police, have a special and effective role and play a key role in the realization of economic development in the Islamic government. As a result, policymakers need to take steps to plan and formulate appropriate strategies in the field of religious capital in order to create the bases and areas for developing the country’s economic security so that the strength of the Islamic government can be realized.
    Keywords: Culture, Organizational Culture, Cultural excellence, Culture engi- neering, Cultural engineering, I.R.I police
  • Abbas Nasirifard Pages 161-191
    Background And Objectives
    One of the basic issues in the formation of the Islamic government and the advancement of its goals is the realization of civility. “Law Enforcement Jurisprudence” is a social law of Islam that regu- lates social relations and ensures that human dignity, peaceful cohabitation, peace, progress and prosperity are guaranteed in the civility. It can be said that the law enforcement jurisprudence is in the process of social sentences (decrees) in order to realize this civility; of course, a society that has civility spontaneously provides the growth of social and individual spirituality. Law
    enforcement jurisprudence is a part of Islamic jurisprudence that regulates the sentences of a Muslim individual in relation to social life.
    Methodology
    This paper is conducted in a descriptive method using library resources.
    Findings and
    Results
    The social life of man is not possible without order, peace and security. Order, peace and security are created by mankind; therefore, the jurispru- dence, which is the knowledge of responsibilities and rights, has ordered a warrant for the employment in law enforcement. The evidence of this decree is the expres- sion of the Qur’an along with those traditions and practices of the Prophet (PBUH) of Islam; a public decree has been issued for the employment in law enforcement that if others have been engaged in law enforcement it is obligatory for the others to cooperate with them in such a way as to enhance the strength of the police force and promote the status and dignity of the police. Another important point is the evolution of the Islamic Revolution and the role of jurisprudence in each of its five stages: the Islamic revolution has started from a point, and has undergone various stages, and there are still steps ahead. It is clear that each of the evolutionary stages of the Islamic Revolution, like the evolutionary stages of any other revolution, re- quires software tailored to the conditions and facilities for managing society.
    Keywords: Jurisprudence, Law Enforcement Jurisprudence, Government Jurisprudence, Islamic Revolution, Islamic Government