فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 41 (تابستان 1396)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 41 (تابستان 1396)

  • 174 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/06/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید معارف، فرزانه اسدی صفحات 1-20
    زمینه و هدف
    سلامت انسان مقوله پیچیده ای است و تنها به تشخیص بیماری ها و امراض جسمی و سلامت بدن خلاصه نمی شود و ابعاد مختلف دیگری، از جمله سلامت بعد معنوی انسان را دربرمی گیرد. سلامت معنوی، از نیم قرن پیش به عنوان یکی از ابعاد چهارگانه سلامت، مورد توجه و عنایت پزشکان، اندیشمندان و روانشناسان قرار گرفته است. این مفهوم، نخستین بار در سال 1971 میلادی توسط موبرگ و تحت عنوان «بهزیستی معنوی» مطرح شد. سلامت معنوی از دیدگاه اسلام، در واقع ارتباط و اتصال معنوی انسان با خالق است، همان زمینه ساز آرامش قلبی است که انسان را از اضطراب ها، دلنگرانی ها و تشویش ها رها می کند و به امنیت روانی می رساند و در قرآن و روایات ائمه اطهار علیهم السلام با عباراتی چون سکینه و اطمینان قلبی بیان گردیده است.
    روش تحقیق: این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده و برای گردآوری داده ها از منابع کتابخانه ای استفاده شده است.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    بر اساس آیات و روایات، در حوزه اعتقادی: ایمان، تقوا، توکل بر خدا و معاد باوری و در حوزه عملی: ذکر، اقامه نماز، تلاوت قرآن، دعا، توسل و ازدواج، از راه های دستیابی و تقویت سلامت معنوی در انسان هستند.
    کلیدواژگان: سلامت، معنویت، سلامت معنوی، ایمان، توکل، ذکرخدا و قرآن
  • علی اصغر نصیری، عبدالله نوری گلجایی صفحات 21-40
    زمینه و هدف
    نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، رکنی بسیار مهم در نظام اسلامی محسوب می شود که وظایف خطیری را در برقراری نظم و امنیت در داخل کشور برعهده دارد. عمل به این وظایف در عرصه سیاسی به ویژه در شرایط اغتشاش و فتنه که حق و باطل به راحتی در آن قابل شناسایی نیست، کاری بس دشوار است. تنها راه برون رفت از چنین شرایطی و تشخیص صحیح حق از باطل و عمل مبتنی بر آن، بصیرت، به ویژه کسب «بصیرت سیاسی» است. با توجه به نقش میدانی و عملیاتی پلیس و ماموران نیروی انتظامی در شرایط وقوع فتنه در جامعه، کسب بصیرت سیاسی برای آنان از ضرورت و اهمیتی دوچندان برخوردار است. این پژوهش، درصدد است تا الگویی برای بصیرت افزایی پلیس در عرصه سیاسی طراحی کند و به این پرسش، پاسخ دهد که الگوی پلیس بصیر در عرصه سیاسی دارای چه ابعاد، مولفه ها و شاخص هایی است؟
    روش تحقیق: برای پاسخ به پرسش تحقیق، از روش توصیفی و تحلیلی مبتنی بر مصاحبه نخبگی در قالب چارچوب نظری سطوح بصیرت برگرفته از آیات و روایات و بیانات مقام معظم رهبری استفاده شده است.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    مهمترین یافته پژوهش این است که بصیرت پلیس در عرصه سیاسی، مستلزم هماهنگی و تقویت همه ابعاد، سطوح و مراتب وجودی پلیس از مرتبه قلبی و ذهنی گرفته تا مرتبه عینی و خارجی است. در مجموع یازده مبنا و چهارده اصل در مرتبه قلبی و اعتقادی؛ شش مولفه و 85 شاخص در بعد شناختی؛ دو مولفه و 25 شاخص در بعد گرایشی و چهار مولفه و51 شاخص در بعد رفتاری استخراج شده است.
    کلیدواژگان: پلیس، بصیر، عرصه سیاسی، الگو
  • مسعود شریعتی، یوسف محمدی مقدم، محمدرضا باقریان صفحات 41-60
    زمینه و هدف
    فرهنگ سازمانی، تجلی اراده و تعامل عاملان و فعالان اصلی سازمان یعنی مدیران و کارکنان است. آنها با تعاطی افکار و تکرار رفتار، جوی از همدلی و صمیمیت را در نظام انسانی و اجتماعی و فنی محیط سازمان ایجاد می کنند. دراینبین نقش مدیران تحولگرا، به دلیل جایگاه ویژه آنان در مناسبات قدرت و تصمیم گیری و هدایت گری، بسیار مهم و برجسته است. هدف این مقاله، بررسی تاثیر سبک رهبری تحولگرا در ایجاد صمیمت سازمانی در سازمان عقیدتی سیاسی ناجا است.
    روش تحقیق: پژوهش حاضر ازلحاظ ماهیت کمی و پیمایشی است؛ و ازلحاظ هدف کاربردی. ابزار تحقیق پرسش نامه و بررسی میدانی (مشاهده) است. جامعه آماری این تحقیق 350 نفر از کارکنان سازمان عقیدتی سیاسی است که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 100 نفر به عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از این تحقیق بیانگر تاثر مثبت مولفه های رهبری تحول افرین در صمیمیت سازمانی و تاثیر منفی چاپلوسی، خودمحوری و اشرافی گری به عنوان عوامل فردی - فرهنگی بر صمیمیت سازمانی است.
    کلیدواژگان: رهبری تحولگرا، صمیمیت، اثربخشی، انگیزه، تحریک هوشی
  • هادی وحدانی فر صفحات 61-80
    زمینه و هدف
    اخلاق از جمله دانش های مهم حوزه علوم اسلامی است و لازم است که رابطه آن با سایر علوم انسانی مورد بررسی قرار گیرد. مقاله حاضر می کوشد تا رابطه اخلاق را با علومی همچون: «حکمت نظری و عملی»، «عرفان نظری و عملی»، «تربیت» و«حقوق» تبیین نماید. «اخلاق» جمع خلق و خلق به معنای خوی، سجایا، سرشت، سجیه، طبع و عادت است؛ این واژه مربوط به نفس انسان و صفات او در حوزه فضائل و رذائل است.
    روش تحقیق: این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده و برای گردآوری داده ها از منابع کتابخانه ای استفاده شده است.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    تعریف اصطلاحی اخلاق و علم اخلاق توسط برخی علمای اخلاق بر اساس همین صفات پایدار نفسانی، در مقوله شناختی و رفتاری موردقبول واقع شده است. نسبت اخلاق با حکمت عملی با عقل نظری و عملی همگرایی دارد؛ و در عرفان، هرچند ازنظر موضوع و هدف تفاوت هایی دارد اما ازلحاظ ساختاری مقدمه عرفان عملی به شمار می آید. تربیت نیز نسبت به اخلاق عام است و به عنوان یکی از شاخه های روشی با اخلاق تعامل پیدا میکند. شباهت ها و تفاوت های اخلاق با حقوق نیز موجب برخی هم گرایی ها و واهمگرایی شده است.
    کلیدواژگان: اخلاق، عرفان، فلسفه، حقوق، تفاوتها، تعاملها
  • مریم بناهان صفحات 81-100
    زمینه و هدف
    از منظر تعالیم وحیانی اسلام، انسان ها با وجود تمامی تفاوتها و تمایزات بر مبنای فطرت پاک و سلیم، آفریده شده اند. ویژگی های فطری، مستمر و جاودان است ازین رو تغییر و تبدیل نمییابد؛ اما از راه های مختلف، ممکن است به آفت های متعددی مبتلا و در نهایت خاموش، مستور و مدسوس شود. به دلیل جایگاه مهم فطرت در تربیت (به ویژه در تربیت اسلامی) این مقاله با هدف ارائه تحلیلی تربیتی، سعی دارد با استفاده از آیات قرآنی، به استنباط آن دسته از اصول و روش های تربیتی بپردازد که زمینه رهایی فطرت از آفات را فراهم می آورد.
    روش تحقیق: این تحقیق با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با نظر به آیات قرآن کریم بهعنوان گزاره های مبنایی و با تحلیل آیات، به استنباط اصول و روش هایی برای حفظ پویایی فطرت پرداخته و اصول و روش هایی را که عنایت به آنها در تربیت می تواند فطرت را بهطور فعال به صحنه زندگی بازگرداند بیان کرده است.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    نهاد تعلیم و تربیت متولی فراهم آوردن زمینه مساعد برای بارور شدن توانمندی های ذاتی افراد به شکلی متعادل و هماهنگ است. تحقق این امر، وابسته به شناخت و توجه به ویژگی های انسان، جایگاه او در عالم هستی، غایت تربیت، طراحی و گزینش روش ها، تدوین برنامه ها و محتوای مناسب و نیز توجه به ضرورت فراهم آوردن شرایط فردی و موقعیت های اجتماعی به نحو مقتضی است. اگرچه فطرت، درونیترین و فردیترین ویژگی انسان است اما حیات و ظهور آن تنها درگرو تلاش و تمایل خود فرد نیست؛ زیرا آدمی در جمع متولد می شود و در جمع رشد میکند؛ تاثیرپذیر و تاثیرگذار است؛ ازاین رو فطرتها در پیوند و ارتباط با یکدیگر زمینه رشد می یابند و مستحکم میشوند. به این منظور لازم است با اتخاذ شیوه ها و روش های متناسب، حصول هدف غایی تربیت که دستیابی به کمال و سعادت انسانی است، تسهیل شود.
    کلیدواژگان: فطرت، تربیت، قرآن، اصول تربیتی، روش تربیتی
  • محمدعلی لسانی فشارکی، زهرا حاج شیخ علی زهرایی صفحات 101-120
    زمینه و هدف
    عفو و صفح (بخشش و گذشت) از دیرباز در صدر فضائل اخلاقی جای داشته و جلوهای از اسم «عفو» در مجموعه اسماء الحسنای الهی است، و در قاموس حکمت علوی «تاج المکارم» لقب گرفته است. ولی جوامع اسلامی همواره با نوعی جهل نسبت به حدود و شروط و ضوابط بخشش و گذشت به سر می برند و درنتیجه غالبا دچار افراط و تفریط می شوند و در بسیاری موارد از عهده تشخیص صحیح آن برنمی آیند و از آنهمه آثار و برکات دنیوی و اخروی عفو و صفح، محروم می گردند. هدف این تحقیق بیان و تبیین جایگاه بخشش و گذشت در مکتب اخلاقی اسلام و دستیابی به راهکارهای قرآنی و بررسی و تدوین دستاوردهای فردی و اجتماعی آن در جهت فرهنگسازی و آگاهی دادن عموم مسلمانان به علوم و معارف قرآن و عترت اهلبیت در این زمینه است.
    روش تحقیق: روش این تحقیق از نوع توصیفی و مطالعات آن کتابخانه است و با استفاده از ابزار فیش برداری انجام شده است.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    این مقاله ضمن ارائه مفهوم شناسی این فضیلت اخلاقی، کوشیده است تا موارد عفو و صفح ممدوح را از موارد مذموم آن بازشناسی کند و آثار و دستاوردهای فردی و اجتماعی بخشش و گذشت از دیدگاه قرآن کریم و احادیث معصومان را بررسی نماید و در پرتو یک تحقیق موضوعی در سرتاسر آیات و سور قرآن کریم، بخشی از دقایق و ظرایف مسئله بخشش و گذشت را در علوم و معارف قرآن و مکتب اهلبیت بیان و تبیین نماید.
    کلیدواژگان: عفو و صفح، بخشش و گذشت، تفسیر موضوعی، اخلاق اسلامی، فضائل اخلاقی
|
  • Majid Maaref, Farzaneh Asadi Pages 1-20
    Background And Objectives
    Human health is a complex subject, and it is not
    limited to the diagnosis of diseases and illnesses and the health of the body, and it includes various other dimensions, including the health of the spiritual dimension of man. Spiritual health has been considered by physicians, intel- lectuals and psychologists since half a century ago as one of the four dimen- sions of health. This concept was first introduced in 1971 by Moberg entitled as “Spiritual Well-being.” Spiritual health from the point of view of Islam is in fact the relation and spiritual connection of man with the Creator, which is the basis for the peace of mind that leaves man from anxieties, tensions and stress, and leads to psychological safety. In the Quran and the traditions and sayings of the Imams, it has been referred to the terms such as Sakineh and heart assurances.
    Methodology
    This study was conducted using descriptive-analytical meth-
    od and library resources were used to collect data.
    Findings and
    Results
    According to the verses and traditions, faith, piety, trust
    in God and Salvationism in the field of belief and Sayings, saying prayers, recitation of the Qur’an, prayer, resort and marriage in the practical field, are ways to achieve and increase spiritual well-being in humans.
    Keywords: Health, Spirituality, Spiritual health, Faith, Trust, Praise of God, the Quran
  • Ali-Asghar Nasiri, Abdollah Nouri Goljaie Pages 21-40
    Background And Objectives
    The Islamic Republic of Iran’s police force is a very important element in the Islamic system, which has important responsibilities in maintaining order and security within the country. It is very difficult to carry out these tasks in the political arena, especially in conditions of turmoil and sedition where the right and wrong cannot easily be recognized. The only way out of such a situation, and the proper recognition of the right and wrong and action based on it, is the insight (vigilance), especially the acquisition of “political insight.” Re- garding the field and operational role of the police and law enforcement officers in the face of the onset of sedition in the community, gaining political insight for them is of utmost importance. This research seeks to design a model for police in the political arena, and answer the question of what dimensions, components, and indicators are the vigilant police model in the political arena.
    Methodology
    To answer the research question, a descriptive and analytical method based on the elite interview was used in the theoretical framework of the level of insight taken from the verses and narrations and the statements of the Supreme Leader.
    Findings and
    Results
    The most important finding of the research is that the
    police’s insight into the political arena requires the coordination and strength- ening of all dimensions, levels and stages of police existence from the heart and mental levels to the objective and external levels. In total, eleven bases and fourteen principles in the faith and religious beliefs, six components and 85 indicators in the cognitive dimension, two components and 25 indicators in the orientation dimension and four components and 51 indicators in the behavioral dimension have been extracted.
    Keywords: Police, Insightful, Political arena, Model
  • Masoud Shariati, Yousef Mohammadi Moghaddam, Mohammad-Reza Bagherian Pages 41-60
    Background And Objectives
    The Islamic government represents all political, cultural and economic aspects of a society that covers all existential aspects of the individual and society. “Security”, as the most important agenda of a state, is one of the fundamental categories that has a fundamental link with human existential essence. This issue has also been of particular importance in Islam, and its design has always been considered in the context of the Islamic political system. In the views of the Supreme Leader, the country’s leadership is in need of security in order to achieve development and hon- or, and thus the role of I.R.I Police is of particular importance. Therefore, what are the requirements for the implementation of the effective model of political security in the Islamic government? What is the role and position of the security forces in providing security in the intellectual system of the Supreme Leader? These are important questions that responding to them is the purpose of this study, which explains the grounds for the realization of the Islamic government.
    Methodology
    This research has been done through descriptive-analytic
    method and the data collection method is based on library resources.
    Findings and
    Results
    The present paper claims that according to the Islamic
    approach, focusing on the action-behavior dimension of security is one of the
    requirements for achieving an effective political security model. In this re-
    gard, due to its wide responsibility in providing security and order, the police
    can contribute to the “deteriorating elements of security” and, ultimately,
    the effectiveness of the security model in the Islamic country by qualifying
    the “hard and soft” authority.
    Keywords: Islamic Government, Security, Pattern, I.R.I Police
  • Hadi Vahdanifar Pages 61-80
    Background And Objectives
    Ethics ranks among the top disciplines in Islamic Sci-
    ences and it is of utmost importance to study its relationship with other fields in the Humanities. The current study attempts to establish the relationship between ethics and sciences such as »theoretical and pragmatic Hikmah «,» theoretical and pragmatic mysticism «,» upbringing «and» law «. Ethics is derived from» eth- ic« which implies behavior, essence, soul, spirit, and conduct; this word relates to human spirit and his/her characteristics vis-à-vis merits and imperfections
    Methodology
    This study is carried out using a descriptive-analytic method based upon library resources.
    Findings and
    Results
    The literal definition of ethics and science of ethics was pro-
    vided by masters of this discipline using these very stable personal, cognitive, and behavioral features. The relationship between pragmatic Hikmah and theoretic and pragmatic mind is convergent; in mysticism, although there are differences in terms of focus and aims, structurally speaking it—ethics—precedes pragmatic mysticism. Upbringing, too, is more general compared with ethics and as a me- thodical branch relates to ethics. Similarities and differences between ethics and law lead to some convergent trends.
    Keywords: Ethics, Mysticism, Philosophy, Law, Differences, Interactions
  • Maryam Banahan Pages 81-100
    Context and Goal: From Islamic point of view, human beings are created based on pure nature (Fetrat). Natural features are indelible and eternal, and that is why they never change or convert. But, through various ways it may be dam- aged and finally become extinct, converted, and invisible. Due to the impor- tance of Fetrat in education (especially in Islamic education), this study intends to provide an educational analysis by focusing on the verses of Quran to de- duce some principles and methods to rescue one’s Fetrat from damages.
    Research
    Methodology
    This study is carried out using a descriptive-analytic method based on Holy Quran’s verses for elicitation of educational principles and methods that can keep one’s Fetrat active. Paying attention to those prin- ciples and methods in education, Fetrat can get back actively to our everyday life.
    Findings and
    Results
    The literal definition of ethics and science of ethics was
    provided by masters of this discipline using these very stable personal, cog- nitive, and behavioral features. The relationship between pragmatic Hikmah and theoretic and pragmatic mind is convergent; in mysticism, although there are differences in terms of focus and aims, structurally speaking it—ethics— precedes pragmatic mysticism. Upbringing, too, is more general compared with ethics and as a methodical branch relates to ethics. Similarities and dif- ferences between ethics and law lead to some convergent trends.
    Keywords: Ethics, Mysticism, Philosophy, Law, Differences, Interactions
  • Mohammad-Ali Lesani Fesharaki, Zahra Hajsheikhali Zahraie Pages 101-120
    Background And Objectives
    since long, absolution and amnesty (forgiveness and sacrifice) have been a major and top factor to the virtues of ethics and a manifes- tation in of “amnesty”. It has been called “Taj-al-makarem” in Alavi School. But the Islamic communities are always characterized by the ignorance of the limits, conditions and regulations of forgiveness and sacrifice, and as a result they often suffer extremism and, in many cases, fail to recognize it correctly, and they are deprived of all the worldly and blessings of absolution and amnesty. The purpose of this research is to express and explain the status of absolution and amnesty in the moral school of Islam and to reach the Qur’anic solutions and to study and elaborate its individual and social achievements in the direction of culture and public awareness of the Muslims in the sciences and teachings of the Qur’an and “the family of the prophet” in this regard.
    Methodology
    The method of this research is a descriptive and library studies and it has been done using a note taking.
    Findings and
    Results
    This article, while presenting the conceptualizations of this moral virtue, has tried to distinguish the laminate amnesty and the absolution from its deserving cases and examine the individual and social effects and achievements of forgiveness and sacrifice from the point of view of the Holy Qur’an and the traditions of the infallibles Imams and express and explain part of the minutes and subtleties of the issue of forgiveness and sacrifice in the Qur’an and the teachings of the Quran and the school of immortality in the light of one subject research throughout the verses and Holy Qur’an.
    Keywords: Absolution, amnesty, Forgiveness, sacrifice, Subject interpreta- tion, Islamic ethics, Moral virtues