فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 37 (تابستان 1395)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 37 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید معارف، فاخره فراهانی*، مجتبی میرزایی صفحات 1-19
    مقدمه
    شایعه، به مثابه یکی از ابزارهای پنهان تبلیغ، آسیب هایی جبران ناپذیر بر پیکره نیروهای درگیر در صحنه نبرد بر جای میگذارد. بررسی آیات قرآن حکایت از آن دارد که کفار و منافقان در جنگ های احد، بدر صغری، حمراء الاسد، احزاب و تبوک از حربه تولید و انتشار شایعات بهره برده اند. با توجه به آثار مخرب شایعه در روحیه نیروی انتظامی، تحلیل این پدیده از منظر قرآن بسیار مهم است. از منظر قرآن چه کسانی و با چه اهدافی در پی ایجاد شایعه بوده اند؟ چه عواملی در پذیرش شایعه اثر دارد؟ عواقب پذیرش شایعه در میدان جنگ چیست؟ راهکارهای برخورد با شایعه چیست؟
    روش تحقیق : روش تحقیق در این مقاله کتابخانه ای است. بدین منظور، با توجه به اینکه نخستین و مهمترین منبع این پژوهش قرآن کریم است، ابتدا آیات مرتبط با موضوع استخراج و، پس از دسته بندی آنها در زیر عناوین مربوط، تفسیر هر یک از آیات بررسی خواهد شد.
    یافته ها
    نشان میدهد وجود اهمیت و ابهام در اخبار نظامی، تاخیر در اطلاع رسانی اخبار صحیح، ارزیابی نکردن صحت و سقم اخبار و تلاش به منظور تحصیل اخبار اطمینان بخش، از بسترها و زمینه های شکل گیری شایعات است. مهمترین اهداف دشمنان از به کارگیری شایعه در جنگ القای خوف و ایجاد سستی در اراده و توان روحی نیروها، فریب افکار عمومی و ایجاد اختلاف و تفرقه در میان رزمندگان اسلام است.
    نتیجه گیری
    از راهکارهای مناسب برای مقابله با این روش تبلیغاتی و تاثیرات ناگوار آن در جنگ ابهام زدایی از اخبار، تحقیق و بررسی گزارش ها و ارجاع اخبار به اهل تشخیص است که در آیات قرآن بارها به مناسبت های مختلف به آنها اشاره شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، شایعه، جنگ، کفار، منافقان، اخبار
  • لیلا هاشمی، سوسن آل رسول* صفحات 21-44
    مقدمه
    از منظر سنت اسلامی، زبان یکی از مهمترین اعضای بدن است که میتواند با عملکرد خود انسان را شقی یا سعید نماید. نقش بیبدیل زبان در سعادتآفرینی انسان فقط محدود به آخرت و جهان پس از مرگ نمی شود؛ بلکه در همین دنیا نیز تاثیرگذار است. شناخت حقوق و تکلیف مندرج در زبان از منظر سنت دینی و وحیانی اسلام، مسیر حرکت بر صراط مستقیم را برای مومنان فراهم می کند.
    این پژوهش ضمن شناسایی این حقوق و آداب سخن گفتن، به بررسی الگوهای قرآنی درباره سخن گفتن پرداخته و درصدد احصاء راهکارهای قرآنی برای مدیریت و نظارت بر زبان است.
    روش تحقیق : روش تحقیق در این مقاله، اسنادی (کتابخانه ای) است و محقق تلاش نموده، با جستجو در آیات و روایات، داده های پژوهشی را استخراج نماید.
    یافته های تحقیق: به هر اندازه توجه به حضور خداوند در قلب انسان زیاد شود، انسان مومن گزیده گویی، کم گویی و سکوت پیشه می کند و از ره آورد آن از خطاهایی بزرگ مانند دروغ، تهمت، نمامی و... مصون می شود و این عوامل بسترساز تعالی روحی فرد و جامعه میشود.
    نتیجه گیری
    در این پژوهش به سکوت به عنوان یکی از راهکارهای واپایش و نظارت بر زبان پرداخته شده و عنوان شده که تمرین و تجربه سکوت سبب می شود که انسان زبانش را در اختیار بگیرد و از طغیان و سرکشی آن بکاهد. همچنین توجه به حضور و نظارت الهی و توجه به این موضوع که مراقبی از سوی خداوند همه گفتار ما را ضبط و ثبت می کند از مهمترین راهکارهای واپایش و نظارت بر زبان است.
    کلیدواژگان: زبان، واپایش، مدیریت، راهکارهای قرآنی
  • آیت الله فتحی*، ابراهیم امرانی صفحات 45-66
    مقدمه
    در سالهای اخیر مدیران و سرپرستان به جایگاه معنویت در سازمانها به گونه ای فزاینده توجه کرده اند. سازمان بهداشت جهانی نیز، در تعریف ابعاد وجودی انسان، به ابعاد جسمانی، روانی، اجتماعی و معنوی اشاره دارد. در جهان امروز توجه به سلامت روانی نیروی انسانی، به مثابه محور تحول و عنصر اساسی هر سازمان، بیش از پیش محسوس است و اندیشه توانمند کردن، برانگیختن و مشارکت این عامل، یکی از برنامه های راهبردی و حیاتی مدیریت هر مجموعه تلقی میشود. با توجه به اینکه یکی از عوامل موثر بر سلامت روانی معنویت و دینداری است، این پژوهش با هدف بررسی نقش دینداری و معنویت در سلامت روانی به ابعاد مختلف آن می پردازد.
    روش تحقیق : روش تحقیق حاضر به صورت تحلیلی - توصیفی و با استفاده از تحقیقات، کتب، اسناد و منابع کتابخانه ای مرتبط تدوین شده است.
    یافته های تحقیق : در جامعه دینی، نیز انسجام اجتماعی و کاهش و پیشگیری از جرم را در پی دارد. همچنین دین و باورهای دینی سبک های مقابله ای افراد را در برابر مشکلات تقویت میکند و با استفاده از کارکردهای معنویت در ارتباط دادن انسان به خداوند، به مثابه منبع آرامش، کارکنان را از تنش، استرس و آسیب های روزمره دور می کند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که دین و معنویت از طریق ایجاد یک نظام نگری مناسب و ایده آل، زمینه را برای آرامش روان فراهم می سازد. همچنین دین داری و معنویت در سطح فردی ، خشنودی و رضایت از زندگی را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: دین، معنویت، سلامت روانی، رضایت از زندگی، آرامش
  • اعظم پرچم*، فاطمه فتاحی سده صفحات 67-88
    مقدمه
    نهاد خانواده مقدس ترین نهاد انسانی نزد خداوند است. آموزه های دینی و سیره پیامبران و ائمه معصومین(علیهم السلام) سرشار از توصیه ها، به حفظ و نگهداری کانون گرم خانواده است. یکی از راهبردهای تربیتی موثر در استحکام و آرامش بخشی به افراد خانواده گذشت است. این ویژگی اخلاقی و ملکه نفسانی در وجود مقربان الهی تجلی و بروز دارد. نمونه های قرآنی فراوانی وجود دارد که به صورت مبسوط به آن پرداخته شده است. یکی از این نمونه ها رفتار حضرت یعقوب (علیه السلام) با فرزندان و حضرت یوسف (علیه السلام) با برادرانشان است. از این رو شناخت سیره ایشان میتواند به مثابه راهبرد عملی برای استحکام خانواده ها استفاده شود.
    روش تحقیق: روش تحقیق کتابخانه ای و با راهبرد توصیفی- تحلیلی است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان می دهد که ایجاد خوش بینی، تغافل، عذرپذیری، دفع بدی با خوبی و...، که در رفتار بخشش مدار حضرت یعقوب (علیه السلام) و یوسف (علیه السلام) تجلی داشت، باعث استحکام بنیان خانواده و جلوگیری از فروپاشی نظام روابط خانوادگی پس از امتحان و فتنه ای سخت بوده است.
    نتیجه گیری
    عفو از جمله صفات پروردگار است. از آنجا که انبیاء الهی (علیهم السلام) آیه و نشانه تام خداوند هستند، عفو و گذشت در سیره عملی و زندگی خانوادگی این بزرگواران نمودی بارز دارد.
    کلیدواژگان: گذشت، خانواده، حضرت یعقوب (علیه السلام)، حضرت یوسف (علیه السلام)، قرآن
  • سپیده نیکونژاد*، سید ابراهیم میرشاه جعفری صفحات 89-116
    مقدمه
    زندگی معنادار یکی از بحث برانگیزترین مفاهیم در فلسفه و روان شناسی از نظر تاریخی است و تلاش برای درک ماهیت آن طی قرنهای متمادی تداوم داشته است. بر این اساس، در این مقاله تلاش بر آن است که با نگاهی به معناداری زندگی در مقابل پوچی، از دیدگاه اسلام، اهمیت و نقش تربیتی آن را روشن کنیم و راهی جدید پیش روی متخصصان و صاحب نظران برای بهبود عملکرد در آموزش و پرورش باز نماید.
    روش تحقیق : پژوهش حاضر به شیوه تحلیلی – مروری انجام شده است.
    یافته ها
    یافته های حاصل از این تحقیق نشان میدهد که معناداری زندگی در فرهنگ اسلامی مسئله ای بسیار مهم به شمار می آید. اسلام معنای حقیقی زندگی را قرب الهی می داند. هدف دار بودن زندگی عین معنادار بودن زندگی است.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده در فرایند تربیت و در نظام آموزش و پرورش نشان می دهد افرادی که به خدا ایمان دارند و معنای حقیقی زندگی را دریافته اند در مقابل شکست ها و چالش ها بهتر عمل می کنند و سرانجام تمام مراحل زندگی را به امید دستیابی به هدف خود و با انگیزه بیشتر طی میکنند تا به سر منزل مقصود برسند.
    کلیدواژگان: معناداری، پوچی، تعلیم و تربیت
  • مریم بختیاروند*، سید جلال هاشمی، حسن نوکاریزی صفحات 117-136
    مقدمه
    در سبک زندگی اسلامی برخی از فرایض ناظر به رابطه بین خدا و انسان است. «زکات» یکی از ارکان فروع دین و به معنای پرداخت مال است. خدمت به خلق رمز پیوند انسان با خدا و دربردارنده نتایجی مهم در تزکیه نفس و تعالی معنوی انسان است. در این مقاله کوشش شده، با بهره گیری از صورت بازسازی شده الگوی استنتاج عملی فرانکنا، اصول تربیتی پرداخت زکات با استناد به آیات و روایات اسلامی استنباط و تبیین شود. این اصول عبارت است از: اصل پرداخت زکات به مثابه عامل تطهیر معنوی و پاکیزگی روحی، شرط پذیرش اعمال دیگر، شرط دریافت رحمت الهی، وسیله نیل به مقام ایمان و رستگاری، فراهمکننده زمینه تقرب به خداوند و به مثابه نشانه اعتماد به پروردگار و اهل بیت (علیهم السلام).
    روش تحقیق: پژوهش حاضر به شیوه اسنادی- تحلیلی صورت گرفته است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان میدهد بین پرداخت زکات به مثابه اجرای یکی از فرایض الهی در تزکیه نفس و تعالی معنوی در زندگی اسلامی رابطه ای موثر وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده حاکی از آن است که با اتکای به اصول تربیتی و با هدف تزکیه نفس و تعالی معنوی، نهاد تربیت و نظام تربیت اسلامی به منظور پرداخت زکات به آموزش افراد بپردازد و وجوب آن را در آنان درونی سازد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، سبک زندگی اسلامی، زکات، اصول تربیتی
|
  • Majid Maaref, Fakhereh Farahani*, Mojtaba Mirzaei Pages 1-19
    Rumour, as one of the hidden tools of propaganda, makes irreparable damages in the involved forces in the scene of war.Considering the verses of the Holy Quran, infidels and hypocrites in the the wars of Ohod, Badr-e-soghra, Hamra-al-asad,Ahzab and Tabouk, have taken benifit of the trick of producing rumours.regarding to the destructive effects of the rumours in the morale of the police,it is very important to analize this phenomenon from the viewpoint of the Holy Quran. What kind of people and by which targets try to make rumours?What are the causes of acception of rumours?What are the outcomes of acception of rumours in the battle field?What are the solutions in confrontation with rumours?The research method in this article is library method. For this aim,regarding that the first and the most important source of this research is the Holy Quran, firstly the verses that are related to the subject have been used as the reference and then they have been categorized and used under the titles and their interpretations have been considered. Findings show that the existence of importance and ambiguity in the military news, delay in the accessability to the correct news, lack of evaluation of the news to become sure of its validity and efforts to get the news that ensure about the faundations, are the causes of creation of the rumours. The most important targets of the enemies, in using the rumours is to make fright and weakness in the determination and spiritual abilities of the forces, deception of the public thoughts, and making disagreement and division between the warriors of the Islam.Taking out the ambiguities, making research ,scrutinizing the reports and their reference, and taking help of experts are of the suitable methods to confronting this method of propaganda and it's negative effects in the war, which have been mentioned times and times in the verses of the Holy Quran in different relevances.
    Keywords: Holy Quran, Rumour, War, Infidels, Hypocritical, News
  • Leila Hashemi, Sousan Ale Rasoul* Pages 21-44
    If tongue like anyother organs of human body infracts God’s law and commandments, it will be a tool for doing sin and can be the origin of countless sins, and if it obeys religious orders, it will be counted as one of God’s obedience tools. What is expressed by tongue can have good reflections on Personal and social life ,thereinafter it brings purification of society ; otherwise , bad words bring destruction for human being , cause human’s character to be destroyed , and also they have negative effects on the society. Religiouse strategies in managing and controlling toungue are useful. Furthermore,in this article with regard to quran, tradition, Islamic and religious teachings , prophets’ lives and expressing speech atiquetts and as a result of them , have expressed the development of the human personality and also by introducing proper examples have saved us from being caught in the destruction, strategies of controlling tongue are extracted and analyzed.
    Keywords: Language, Controlling, management, Quranic Methods
  • Ayatollah Fathi*, Ebrahim Amrani Pages 45-66
    In recent years the spirituality of the managers and supervisors in organizations are increasingly regarded as a necessity, and in this regard, the World Health Organization in defining aspects of human existence, mentions physical, mental, social and spiritual aspects. In today's world paying attention to the mental health of manpower and it's development as central and essential element of any organization is more sensible and Thought to empower, motivate and participation of a strategic plan and manage each set is considered to be vital. Given that one of the factors affecting the mental health of employees is spirituality and religiosity and Given the importance of this issue, this study examined the role of religion and spirituality in mental health of staffs. Method for analytical research and using research, books, documents and related library resources has been developed. The results show that religion and spirituality through the creation of a vision system provides the foundation for the mental health. The finding is the fact that religion and spirituality at the individual level lead to psychological comfort and satisfaction of life. At the social level as well as social cohesion and reducing and preventing crime is involved. And religion and religious beliefs, reinforce the styles of coping with the difficulties and Using functions in relation to human spirituality, and seeing God as a source of comfort, takes Staff away from everyday stress and damage.
    Keywords: Religion, Spirituality, Mental health, Life satisfaction, Tranquility
  • Azam Parcham*, Fatemeh Fattahi Sadeh Pages 67-88
    familyis the most sacred organization in gods view Religious teachings and prophet's and imam's (Alayhemassalam)lifestyles are full of recommendations in order to keeping and maintaining the warm center of the family.One of the training methods in the strengthening and tranquility of the family is forgiveness.This moral feature exists in the people who have spiritual characters and those who live in god's way.There are so much samples in the Holy Quran that extensively have spoken about it.One of those samples is the behaviour of Yaghoub(Alayhessalam) with his childern and the other one is the behaviour of Yousef' (Alayhessalam) with his brothers.So knowing their lifestyle ,can be a practical solution for the strengthening of the families. The research method is library method with a descriptive-analytic approach.Findings show that making optimism, forgiveness and responsing the bad acts with good acts that are brilliant in the forgiveness-based behaviour of the Yaghoub(Alayhessalam) and Yousef (Aayhessalam )in the Holy Quran, lead to the strengthening of the base of family and prevention of collapsing the system of family , after a hard exam in the life.
    Keywords: Forgiveness, Family, Yaghoub(Alayhessalam), Yousef(Alayhessalam), the Holy Quran
  • Sepideh Nikounezhad*, Seyyed Ebrahim Mirshah Jafari Pages 89-116
    Historically, meaningful life is one of the most controversial concepts in philosophy and psychology and trying to understand its nature, has continued over the centuries. Accordingly, in this article has been tried to take the meaningful life against the absurdity from the Islamic point of view, to make it clear the importance and role of education , and it has opened a new way, facing on experts and pundits, to improve performance in education. The present study, is done, with a qualitative approach and descriptive - analytic study. The findings of this study indicate that meaning of life is very important issue of Islamic culture and, closeness of God ,is the true meaning of life from the Islamic point of view. Having a purposeful life, exactly the same as meaningful life and in the training process, the people who believe in God and have found the true meaning of life, will provide better performance in contrast with failures and challenges and Finally, follow all stages of life with high motivation and hoping to achieve their targets.
    Keywords: Meaningful, Absurd, Education
  • Maryam Bakhtyarvand, Seyyed Jalal Hashemi, Hassan Nokarizi Pages 117-136
    In Islamic lifestyle, some obligations (Vajebat) govern the relationship between Allah and human beings. "Zakat", is one of the branches of religion (Furu al-Din) and an obligation to pay. This service to people, is the key element of the relation between Allah and human beings and has significant implications as to the cultivation of the soul and the human's spiritual progress. In this article, through application of Frankena's practical inference pattern, we have tried to infer and explain the educational principles of Zakat payment, relying on Ayat of the Holy Quran and Hadiths. These principles include the following: the principle of zakat payment as a cause of spiritual purification and cleanliness, condition of the acceptance of other acts, a condition of receiving the mercy of Allah, a means to achieve the faith and redemption, a tool providing the background of nearness to Allah and a sign of trust in Allah and Ahl al-Bayt (Alayhemassalam). It is expected that by relying on these principles, and for the purpose of self-cultivation and moral excellence, education institution and the Islamic educational system teach people to pay Zakat and establishes its payment obligation in their spirit.
    Keywords: Lifestyle, Islamic lifestyle, Zakat, Educational principles