فهرست مطالب

نشریه رفتار حرکتی
پیاپی 14 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرناز ترابی*، کیا رنجبر، زهرا سوری صفحات 15-32
    آمادگی فیزیولوژیک و عملکرد حرکتی بین افراد در دامنه های سنی مختلف متفاوت است اما اینکه آیا تفاوت های کمی در سازگاری به تمرینات آمادگی جسمانی بین کودکان، نوجوانان و جوانان وجود دارد یا خیر، مشخص نشده است. لذا تحقیق حاضر قصد دارد تا ضمن بررسی این سازگاری ها تاثیر سن را به عنوان یک عامل رشدی بر آنها ارزیابی کند. به این منظور 96 آزمودنی در سه دامنه سنی 8 تا 10 سال، 12 تا 14 سال و 17 تا 19 سال انتخاب و در هر گروه به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و تجربی تقسیم بندی شدند. میانگین و انحراف استاندارد سن، قد و وزن در گروه کودکان 5/0±83/8 سال، 1/0±3/1 متر، 8/2±1/34 کیلوگرم و نوجوانان 5/0±5/12 سال، 1/1±5/1 متر، 3/6±5/40 کیلوگرم و جوانان 6/0±3/16 سال، 1±7/1 متر، 8/4±6/69 کیلوگرم می باشد. برنامه تمرین شامل تمرینات استقامتی، قدرتی و انعطاف پذیری به صورت 3 جلسه تمرین در هفته اجرا شد. چابکی، سرعت حرکت، توان انفجاری، هماهنگی، استقامت عضلانی، تعادل، استقامت قلبی تنفسی و انعطاف پذیری قبل و بعد از 12 هفته برنامه تمرینی در آزمودنی ها اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل میانگین تغییرات داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یک سویه با آزمون تعقیبی بن فرنی در سطح معنی داری (05/0P≤) انجام شد. یافته اصلی این تحقیق عدم تاثیر سن بر پاسخ کاهش وزن و درصد چربی به فعالیت ورزشی می باشد. گرچه در هر سه گروه کاهش معنی دار پیش تا پس آزمون مقادیر درصد چربی بدن مشاهده شد. تغییرات چابکی، هماهنگی، پرش سارجنت، پرتاب توپ طبی، شنای تعدیل شده، استقامت قلبی – تنفسی در هر گروه تجربی معنی دار می باشد ولی در بین گروه ها اختلاف معنی داری وجود ندارد(05/0P>). از سوی دیگر بین تغییرات ناشی از تمرین در قدرت انفجاری اندام تحتانی (آزمون پرش جفت)، دو سرعت، بالا کشیدن شانه ها و استقامت عضلات شکم در بین گروه ها تفاوت معنی داری مشاهده شد(05/0P<). نتایج آزمون تعقیبی بن فرونی نشان داد که افزایش این متغیر ها در کودکان بیش از نوجوانان و جوانان می باشد.
    کلیدواژگان: کودکی، نوجوانی، جوانی، آمادگی جسمانی، سازگاری جسمانی
  • ملیحه نعیمی کیا*، امین غلامی صفحات 33-46
    حس دهلیزی یکی از حس های اصلی درگیر در کنترل تعادل است که امکان ادراک صحیح وضعیت بدن را در شرایط مختلف ممکن می سازد. یکی از اقدامات اساسی برای سنجش حس دهلیزی، ساخت ابزارهای معتبر است. هدف از این پژوهش طراحی، ساخت و تعیین پایایی دستگاه حس دهلیزی است. پس از ساخت دستگاه به منظور بررسی پایایی آن، 20 شرکت کننده مرد از بین دانشجویان غیر ورزشکار به طور داوطلبانه در این تحقیق شرکت کردند. برای تعیین پایایی درون آزمونگر، از 20 آزمودنی 10 مرتبه اندازه گیری شد و برای اندازه گیری پایایی بین آزمونگران به 4 آزمونگر نحوه اندازه گیری با دستگاه آموزش داده شد. این آزمونگران از آزمودنی ها 4 مرتبه اندازه گیری کردند. برای ارزیابی پایایی ثبات زمانی دستگاه نیز آزمونگر در فواصل زمانی مختلف از 8 آزمودنی در 2 روز متناوب در زمان های صبح و عصر اندازه گیری بعمل آورد. تمام آزمون ها در دو صفحه ساجیتال (وضعیت حرکت به جلو و عقب) و فرونتال (وضعیت حرکت به طرفین) از آزمودنی ها انجام شد. از ضریب همبستگی برای بررسی پایایی درون آزمونگر و بین آزمونگران استفاده گردید. نتایج بدست آمده نشان داد ضریب همبستگی درون آزمونگر برای دستگاه در صفحه ساجیتال برابر 95/0 و در صفحه فرونتال برابر 93/0 و ضریب همبستگی بین آزمونگران در صفحه ساجیتال برابر 89/0 و در صفحه فرونتال برابر 85/0 بود. نتایج آزمون پایایی ثبات زمانی دستگاه در صفحه ساجیتال و فرونتال به ترتیب برابر 85/0 و 89/0 بود. نتیجه اینکه دستگاه مذکور از ضریب همبستگی درون آزمونگر و بین آزمونگر و پایایی زمانی بالایی در صفحات ساجیتال و فرونتال برخوردار است و می تواند برای سنجش حس دهلیزی در صفحات مذکور مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حس دهلیزی، پایایی، تعادل
  • علی کاشی، خانم زهرا سرلک*، سعید نقیبی صفحات 47-66
    هدف از اجرای این تحقیق بررسی تاثیر بسته آموزشی-تمرینی کاشی در بهبود سرعت پردازش اطلاعات و کاهش عوارض روانی و عصبی ناشی از بیماری سندرم داون بود. 27 بیمار سندرم داون مرد با میانگین سن 936/3 ± 135/26 سال از مرکز توانبخشی معلولین نمونه تهران به صورت تصادفی به دو گروه کنترل (14 نفر) و تجربی (13 نفر) تقسیم شدند. افراد گروه تجربی به مدت 12 هفته و هر هفته سه جلسه برنامه آموزشی- تمرینی کاشی را دنبال نمودند. قبل و بعد از دوره ی تمرینی سرعت عکس العمل توسط خرده مقیاس آزمون لینکلن اوزرتسکی سنجیده شد و از مراقبت کنندگان اعضاء گروه نمونه درخواست شد تا پرسشنامه غربالگری دمانس برای افراد کم توان ذهنی DSQIID را برای هر فرد تکمیل نمایند. این پرسشنامه بخش هایی همچون از دست رفتن حافظه، گیجی، از دست رفتن مهارتها، کناره گیری اجتماعی، تغییرات رفتاری، نشانه ها و علائم روانی، تغییرات جسمانی، اختلالات خواب و اختلالات گفتاری را می سنجد. تحلیل نتایج با استفاده از تحلیل واریانس بین گروهی با اندازه های تکراری (در سطح P<0.05) نشان داد که اجرای این بسته آموزشی-تمرینی باعث کاهش معنی داری در نمره پرسشنامه DSQIID در افراد گروه تجربی شد (P=0.004). تحلیل خرده مقایس های پرسشنامه نشان داد که متعاقب اجرای این برنامه، اختلالات حافظه و گیجی (P=0.028) و مهارت های فرد، کناره گیری اجتماعی، خصوصیات بدنی و کلامی (P=0.047) در افراد گروه تجربی بهبود معنی داری داشت. علاوه بر این سرعت عکس العمل نیز به صورت معنی داری کاهش پیدا کرد (P=0.000). نتایج این تحقیق نشان داد که برنامه آموزشی-تمرینی ارائه شده در این تحقیق توانست باعث کاهش علائم اولیه اختلالات روانی و عصبی و افزایش سرعت پردازش اطلاعات در سیستم عصبی افراد سندرم داون شود.
    کلیدواژگان: بسته آموزشی، تمرینی کاشی، پردازش اطلاعات، عوارض روانی و عصبی، سندرم داون
  • سید کاوس صالحی*، مهدی ضرغامی، داود حومنیان صفحات 67-90
    در این مطالعه تاثیر نحوه ارائه محرک های متوالی بر یادگیری صریح و ضمنی توالی حرکتی مورد آزمایش قرار گرفت. برای دسترسی به اهداف تحقیق، ابتدا نرم افزار تخصصی ارائه محرکهای متوالی، ثبت زمان و خطای پاسخ در محیط برنامه نویسی C++ طراحی و نوشته شد. در این پژوهش 60 نفر آزمودنی راست دست، بدون تجربه قبلی با تکلیف به صورت تصادفی به پنج گروه آزمایشی (هر گروه 12 نفر) شامل مسدود – صریح، مسدود- ضمنی، تصادفی – صریح، تصادفی- ضمنی و گروه کنترل تقسیم شدند. ابتدا همه گروه ها در پیش آزمون شرکت کردند و سپس آزمودنی ها به استثنای گروه کنترل طی 5 جلسه تمرینی و در هر جلسه 3 بلوک 10 کوششی را به صورت مسدود و تصادفی انجام دادند. پس از مرحله اکتساب، آزمون یادداری و انتقال انجام شد. برای تحلیل یافته ها از آزمون t استیودنت، آنالیز واریانس سه عاملی با اندازه گیری مکرر و تحلیل واریانس دو عاملی استفاده شد. نتایج نشان داد آزمودنی ها طی مرحله اکتساب پیشرفت معنی داری در زمان و دقت پاسخ داشته اند اما بین گروه های تمرینی تفاوت معنی دار وجود نداشت. بعلاوه گروه های یادگیری ضمنی در دو مولفه زمان پاسخ و دقت پاسخ پیشرفتی مشابه یادگیری صریح داشتند که بیانگر اثر بخشی این یادگیری است. همچنین آزمون یادداری نشان داد تمرین تصادفی در دقت حرکتی برتر از تمرین مسدود است اما نوع روش تمرینی تاثیری بر یادداری زمان عکس العمل متوالی نداشت. در آزمون انتقال نیز همه گروه ها انتقال به تکلیف جدید را فقط برای دقت پاسخ نشان دادند. علاوه بر این یافته ها نشان داد تمرین مسدود به افزایش یکپارچگی حسی حرکتی و زمانبندی حرکت منجر شد در حالی که تمرین تصادفی به ارتباط بهتر محرک-پاسخ منجر شد. به طور کلی نتایج این تحقیق از این ایده که یادگیری ای که در زمینه ای از تداخل اتفاق می افتد، می تواند یادداری و انتقال به تکلیف دیگر را نشان دهد، حمایت می کند.
    کلیدواژگان: روش تمرین، یادداری، انتقال، یادگیری توالی حرکتی
  • زهرا پورآقایی اردکانی*، بهروز عبدلی، علیرضا فارسی، امیر احمدی صفحات 91-104
    هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین تاثیر کانون توجه و دستکاری حس پیکری بر کنترل قامت سالمندان بود. به این منظور 34 مرد سالمند سالم با میانگین سنی 7/70 سال انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه کانون توجه بیرونی و درونی قرار گرفتند.تکلیف شامل حفظ تعادل بر روی دستگاه بایودکس در سه حالت ایستادن معمولی، ایستادن روی فوم و ایستادن روی بالشتک بود. از آزمودنی های گروه توجه بیرونی خواسته شد توجه خود را به یک تصویر که در فاصله 6 متری از آن ها قرار داشت معطوف نمایند. برای کانونی نمودن توجه درونی از گروه دیگر خواسته شد که توجه خود را بر عضلات مچ پای خود متمرکز نمایند. برای سنجش تعادل آزمودنی ها از دستگاه تعادل سنج بایودکس استفاده شد. سه شاخص کنترل قامت کلی، میانی جانبی و قدامی خلفی برای تمامی آزمودنی ها ثبت شد. یافته ها نشان داد کانون توجه درونی در هر 3 حالت ایستادن، تاثیر معناداری بر شاخص های کنترل قامت نداشت(05/0p>) اما اتخاذ کانون توجه بیرونی در دو حالت ایستادن روی فوم و بالشتک بر بهبود شاخص های کنترل قامت سالمندان موثر بود(01/0p<). همچنین تاثیر کانون توجه بیرونی در شرایط چالش بر انگیز تر موثرتر بود(p<0/01). به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد کانون توجه بیرونی می تواند نوسانات قامت را کم نموده و تعادل را بهبود بخشد. این یافته ها فرضیه عمل محدود شده را مورد تایید قرار می دهد. بر طبق این فرضیه کانون توجه بیرونی منجر به حرکات خودکارتر شده و به فرایندهای نا هشیارانه سریع و رفلکسی اجازه می دهد تا حرکات را کنترل کرده تا در نتیجه اجرا و یادگیری بهبود یابد.
    کلیدواژگان: توجه، کنترل قامت، سالمندی، فرضیه عمل محدود شده، اجرا
  • محسن قطبی*، علیرضا فارسی صفحات 105-114
    مقدمه
    تالاسمی ماژور شدیدترین فرم بتا تالاسمی می باشد که در آن لزوما حیات فرد به تزریق منظم خون و مراقبت پزشکی نیاز دارد. با شروع درمانهایی نظیر تزریق دسفرال و انتقال خون های مکرر، عوارض متعددی در ارگانهای حیاتی بیمار، از جمله چشم که مهمترین عضو حسی می باشد ایجاد می گردد. بینایی به طور ویژه ای در پاسخ های حرکتی- ادراکی، بر کیفیت های حسی دیگر برتری دارد و همچنین به جزئیات، عمق و رنگ حساس است، در نتیجه در کنترل حرکات نقش تعیین کننده ای دارد. این مطالعه با هدف اثر رنگ های اصلی بر ادراک عمق نوجوانان مبتلا به تالاسمی ماژور و مقایسه آن با نوجوانان سالم انجام شده است.
    روش تحقیق: روش این مطالعه علی- مقایسه ای (Casual Comp rational) بوده و نمونه شامل 18 نفر بیمار تالاسمی ماژور و 18 نفر افراد سالم در محدوده سنی 13 تا 17 سال(41/1 ±33/15) میباشد که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده اند. آزمودنی ها در هر رنگ سه نوبت به کمک دستگاه ادراک عمق، رنگ و شکل مورد ارزیابی قرار گرفتند. میانگین هر سه نوبت به عنوان نمره ادراک عمق افراد در آن رنگ مورد استفاده قرار گرفت.
    نتایج
    آنالیز واریانس در اندازه های تکراری نشان داد بین رنگ های اصلی در دوگروه تفاوت معنی داری وجود دارد (0001/0 = pو 564/62=(34 و2)F). همچنین اثر اصلی گروه معنی دار است (0001/0= P و334/14=(34و1)F).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج بدست آمده، شاید یکی از دلایل موثر بر کاهش ادراک عمق افراد تالاسمی ماژور، هیپوکسی و آنمی مزمن، کاهش تحرک و یا افزایش رسوب آهن در بافت های چشم باشد که در این افراد مشاهده می شود. همچنین با توجه به طول موجهای مختلف، رنگهای مختلف ادراک عمق متفاوتی دارند و رنگ آبی بیشترین خطا را دارد. با توجه به اهمیت ادراک عمق و رنگ در رفتار حرکتی انسان، در این خصوص باید چاره جویی لازم صورت گیرد.
    کلیدواژگان: ادراک عمق، تالاسمی ماژور، هیپوکسی، آنمی، رنگ های اصلی
  • محمدرضا محمدرضا قاسمیان مقدم *، محمدعلی اصلانخانی، احمد فرخی صفحات 115-128
    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر اضطراب رقابتی و پیچیدگی تکلیف بر زمان واکنش کاوش، تلاش ذهنی و عملکرد بازیکنان تنیس روی میز بود.
    16 نفر از بازیکنان تنیس روی میز با استفاده از تکالیف تنیس روی میز، در دو سطح اضطراب و پیچیدگی بالا و پایین مورد بررسی قرار گرفتند. اضطراب رقابتی افراد از طریق روش های متداول نظیر رتبه بندی و جایزه مورد دستکاری قرار گرفت. میزان اثربخشی از طریق دقت ضربات در برخورد به اهداف از قبل تعیین شده مورد بررسی قرار گرفت و دو متغیر میزان تلاش ذهنی و زمان واکنش کاوش به منظور اندازه گیری کارایی پردازش مورد استفاده قرار گرفتند. داده ها از طریق تحلیل واریانس با اندازه های مکرر با دو عامل درون گروهی اضطراب و پیچیدگی تکلیف برای هر کدام از متغیرها به صورت جداگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج حاکی از عدم وجود تفاوت معنی دار در اثربخشی عملکرد افراد در شرایط اضطراب بالا و پایین در هر دو تکلیف با پیچیدگی بالا و پایین بود (05/0 > P). تفاوت معنی داری بین زمان واکنش افراد در شرایط اضطراب بالا و پایین در هر دو تکلیف یافت شد که بر اساس آن با افزایش اضطراب زمان واکنش کاوش افراد افزایش می یافت(05/0 < P). در صورتیکه افزایش معنی دار تلاش ذهنی در شرایط اضطراب بالا تنها در تکلیف با پیچیدگی پایین مشاهده گردید. بطور کلی نتایج از فرضیه کارایی پردازش در این تحقیق حمایت نمودند.
    کلیدواژگان: اضطراب، کارایی پردازش، اثربخشی عملکرد، تلاش ذهنی
  • امیر ملاحی*، عبدالله قاسمی، امین غلامی صفحات 129-146
    هدف
    هدف از تحقیق حاضر بررسی 8 هفته تمرینات بینایی و ورزشی بر مهارتهای بینایی منتخب، درایو فورهند تنیس روی میز و سه گام بسکتبال افراد مبتدی بود.
    روش
    تعداد 60 دانشجوی پسر 19 تا 26 ساله شرکت کننده در تحقیق به صورت تصادفی به 6 گروه (1-انجام تمرینات بینایی و تمرینات سه گام بسکتبال. 2- تمرینات بینایی و تمرینات درایو فورهند تنیس روی میز. 3- تمرینات سه گام بسکتبال. 4- تمرینات درایو فورهند تنیس روی میز. 5- تمرینات بینایی و 6- کنترل) تقسیم شدند. گروه های 6 گانه تحقیق با توجه به نوع تمریناتشان، تمرینات بینایی ریون و گیبور (1991)، تمرینات محقق ساخته درایو فورهند تنیس روی میز و سه گام بسکتبال را به مدت 8 هفته انجام دادند. قبل و بعد از پروتکل تمرینی، آزمون های بینایی (حرکات ساکادی، حافظه بینایی، ورژنس، سهولت تطابقی، سرعت تشخیص و بینایی پیرامونی) و ورزشی (آزمون محقق ساخته درایو فورهند تنیس روی میز و سه گام بسکتبال) از آزمودنی ها به عمل آمد.
    نتایج
    نتایج آزمونهای t زوجی، ANOVA ترکیبی نشان داد که گروه های تجربی تحقیق در برخی از مهارتهای بینایی و ورزشی پیشرفت معنی داری داشته اند. همچنین بررسی تاثیر تعاملی زمان و نوع تمرینات نشان داد که گروه ترکیبی بینایی و فورهند تنیس روی میز نسبت به سایر گروه ها پیشرفت بیشتری داشته است.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق، اثر ترکیبی تمرینات بینایی و ورزشی را بیشتر از تمرینات جداگانه بینایی و ورزشی نشان می دهد. همچنین ماهیت مهارت ورزشی و نیازهای بینایی هر مهارت ورزشی نیز مورد بحث قرار گرفت.
    کلیدواژگان: مهارت های بینایی، درایو فورهند تنیس روی میز، سه گام بسکتبال
  • پروانه علوی نامور*، وحید ساری صراف، سید حجت زمانی ثانی صفحات 147-162
    هدف تحقیق حاضر بررسی روند تغییر حالت های هیجانی و عاطفی در یک و دو جلسه فعالیت شبیه سازی شده فوتبال بود. بدین منظور 10 آزمودنی مرد داوطلب که به طور منظم در فعالیت های ورزشی شرکت می کردند پروتکل تمرینی دراست و همکاران (2000) را اجرا کردند. مقیاس خودارزیابی آدمک که سه خرده مقیاس لذت، انگیختگی و تسلط را اندازه گیری می کرد قبل، بعد و در هر 15 دقیقه دوره فعالیت 90 دقیقه ای اندازه گیری شد. نتایج تحقیق نشان داد که با افزایش زمان تمرین میزان لذت (46/18=F و 0001/0=P) و انگیختگی (58/25=F و 0001/0=P) بیشتر و میزان تسلط (37/21=F و 0001/0=P) کاهش می یابد. همچنین تمرین دوم در یک روز با افزایش لذت (06/21=F و 0001/0=P) و انگیختگی (11/10=F و 001/0=P) و کاهش تسلط (33/27=F و 0001/0=P) نسبت به دوره های دیگر همراه بود. نتایج با استناد به رویدادهای درونی بازی فوتبال و ریتم شبانه روزی بدن بحث شد.
    کلیدواژگان: فوتبال، لذت، انگیختگی، تسلط
  • امیر وزینی طاهر*، امیر حیاتی، فراز پاک ضمیر صفحات 163-178
    هدف این تحقیق بررسی ارتباط مهارت های حرکتی پایه (مهارت های جابجایی و کنترل شئ) و فعالیت های جسمانی (فعالیت های سازمان یافته و فعالیت های ایستا) بوده است. همچنین نقش شاخص توده بدنی (BMI) به عنوان متغیر تعدیل کننده بررسی شد. جامعه آماری شامل دانش آموزان 6 تا 12 ساله شهر قزوین بود که 116 نفر از آنها به طور تصادفی به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. مهارت های حرکتی پایه با استفاده از آزمون رشد حرکتی درشت (TGMD-2) مورد ارزیابی قرار گرفتند و فعالیت های روزانه نیز بوسیله پرسشنامه فعالیت های یک سال گذشته (آرون و همکاران، 1995) که بوسیله محقق تعدیل شده بود بررسی شدند. برای محاسبه شاخص توده بدنی، قد و وزن آزمودنی ها اندازه گیری شد. با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن، ارتباط بین مهارت های حرکتی پایه و فعالیت های روزانه ارزیابی شد. بر اساس نتایج این تحقیق و در سطح آلفای 05/0≥P، مجموع مهارت های پایه ارتباط معنی داری با فعالیت های سازمان یافته داشتند (560/0r=) اما با فعالیت های ایستا ارتباط معنی داری دیده نشد (380/0-=r). نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که کودکانی که سطح بالاتری از فعالیت های سازمان یافته را دارند در مهارت های حرکتی پایه عملکرد بهتری خواهند داشت اما سطح بالای فعالیت های ایستا تاثیر معنی داری بر این مهارت ها ندارد. همچنین بر اساس این یافته ها، اضافه وزن و سطوح بالاتر از طبیعی شاخص توده بدنی در کودکان، مشارکت در فعالیت های بدنی را محدود می کند. از آنجا که شرکت در کلاس ها و برنامه های تربیت بدنی در رشد مهارت های پایه کودکان نقش اساسی دارد، تنظیم فعالیت های سازمان یافته مناسب بوسیله والدین و معلمان تربیت بدنی اهمیت ویژه ای می یابد.
    کلیدواژگان: مهارت های حرکتی پایه، فعالیت های روزانه، شاخص توده بدنی، کودکان مقطع ابتدایی
  • مریم نزاکت الحسینی*، رسول ابراهیم نجف ابادی، حمید صالحی صفحات 179-198
    در کنترل حرکتی، دو مکانیسم مستقل (ارتباط بین اجزا در توالی حرکت و مقیاس بندی حرکت) را در تولید حرکت دخیل می دانند. لذا، هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر نوع تمرین(بدنی و مشاهده ای) و نوع بازخورد (خودکنترلی و جفت شده) بر یادگیری زمان بندی نسبی و مطلق و همچنین مقایسه درصد طلب بازخورد و استراتژی درخواست بازخورد گروه خودکنترلی در طی تمرین بدنی و مشاهده ای بود. 120 آزمودنی (438/2±09/21) به طور تصادفی به چهار گروه تمرین بدنی و مشاهده ای (بازخورد خودکنترلی، جفت شده) تقسیم شدند. ابزارهای تحقیق دستگاه زمان بندی متوالی و پرسشنامه چیریاکوسکی و ولف (2002) بودند. تکلیف فشردن کلید های 2، 4، 6، 8 با حفظ زمان بندی نسبی و مطلق معین بود. در مرحله اکتساب 72 و یادداری و انتقال 12 کوشش انجام گردید. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس عاملی مرکب، آزمون طرح اندازه های تکرار شده و آزمونt تحلیل شدند(05/0=α). نتایج نشان داد در مرحله اکتساب (043/0P =)، یادداری (001/0P =) و انتقال (001/0P =) گروه خود کنترلی دارای خطای زمان بندی نسبی کمتری در مقایسه با گروه جفت شده بودند. همچنین، بین درصد طلب بازخورد و استراتژی درخواست بازخورد در طی تمرین بدنی و مشاهده ای تفاوتی مشاهده نشد(492/0P = و756/0 t =). لذا به نظر می رسد یادگیری از طریق تمرین بدنی و مشاهده ای بر فرآیندهای شناختی مشابه استوار باشند..
    کلیدواژگان: بازخورد خودکنترلی، تمرین بدنی، تمرین مشاهده ای، زمان بندی نسبی و زمان بندی مطلق
  • احمد قطبی ورزنه*، علیرضا بهرامی، اسماعیل صائمی صفحات 199-216
    این مطالعه نظریه بازگشتی را به کار برد تا به آزمون طرح مثلثی اسوباک (ویژگی های انگیزشی، ویژگی های بیولوژیکی و اولویت-های تمرینی/ ورزشی) در پاسخ های روانی فیزیولوژیکی، تسلط فراانگیزشی و اولویت های ورزشی و تمرینی در شدت های متفاوت تمرینی بپردازد. در این راستا از مقیاس تسلط هدف محور برای تعیین تسلط فراانگیزشی و از آزمون آستراند برای تعیین اکسیژن مصرفی بیشینه 156 دانشجوی پسر استفاده گردید. در نهایت از بین افرادی که Vo2 max آنها بین 45-40 بود به صورت تصادفی 30 نفر انتخاب شدند. مطالعه حاضر شامل دویدن روی تردمیل با دو شدت 50-45 و 85-80 درصد Vo2 max بود. در هر دو شرایط آزمون شرکت کنندگان در پیش آزمون و پس آزمون به تکمیل پرسشنامه استرس تنشی و کوششی پرداختند. ضربان قلب آزمودنی ها نیز در پیش آزمون، پس آزمون و میانگین اجرای پروتکل ثبت گردید. بعد از بررسی نرمال بودن داده ها و برابری واریانس ها، داده ها به کمک روش آماری تحلیل واریانس یکراهه با اندازه گیری تکراری روی عامل شدت و آزمون t مستقل تحلیل شد. نتایج حاکی از تفاوت معنی دار در شدت 85-80 درصد Vo2max (sig=0.03) و شدت 45-40 درصد Vo2max (sig=0.045) برای هیجان مثبت، در شدت 85-80 درصد Vo2max (sig=0.001) برای هیجان منفی، در شدت 85-80 درصد Vo2max (sig=0.001) و شدت 45-40 درصد Vo2max (sig=0.004) برای استرس تنشی، در شدت 85-80 درصد Vo2max (sig=0.001) و شدت 45-40 درصد Vo2max (sig=0.01) برای استرس کوششی و شدت 85-80 درصد Vo2max (sig=0.01) برای ضربان قلب بین شرکت کنندگان هدف محور و فعالیت محور بود. شرکت کنندگان فعالیت محور نسبت به شرکت کنندگان هدف محور در در شدت 85-80 درصد Vo2max هیجان مثبت بالاتر و هیجان منفی، استرس تنشی-کوششی و ضربان قلب پایین تری را تجربه کردند در حالیکه در شدت 45-40 درصد Vo2max این برتری با شرکت کنندگان هدف محور بود. به طور کلی نتایج این تحقیق از طرح مثلثی اسوباک حمایت می کند.
    کلیدواژگان: پاسخ های روانی فیزیولوژیکی، تسلط فراانگیزشی، اولویت های ورزشی، شدت، طرح مثلثی اسوباک
|
  • Dr Farnaz Torabi *, Kia Ranjbar, Zahra Soori Pages 15-32
    Physiologic fitness and motor performance is different in variable age range، but it has not determined the differences physical adaptation in Childs، adults and youth. According to this idea، the purpose of present study is a randomized trial to compare the effects of training on ranges of age fitness variable in boys. 96 participants voluntarily were randomized at three ranges of age included: 8 to 10 age group: 12 to 14 age group: 17 to 19 age group training divided into two groups of experimental and control in each age group. Mean SD of age، height and weight at children was 8. 83 + 0. 5year، 1. 3 + 0. 1 meter، 34. 1 + 2. 8 kg and adolescent 12. 5 + 0. 5 year، 1. 5 + 1. 1 meter، 40. 5 + 6. 3 kg and youth 16. 3 + 0. 6 year، 1. 7 + 1 meter، 69. 6 + 4. 8 kg. Program included endurance، strength and flexibility training 3 times per week for 12 weeks. Variables of agility، coordination، sergeant jump، hand power، cardiovascular endurance، and modified push-up measured pre and post 12 weeks training. Data analyzed by one ways of ANOVA and Benfroni post hoc test showed that long jump، speed، shoulder elevate، sit-up at children group is better rather than adolescent and youth groups (P<0. 05).
    Keywords: Children, Adolescence, Youth, physical fitness, physical adaptation
  • Malihe Naeimikia *, Amin Gholami Pages 33-46
    Vestibular sensory system is one of the main sensory systems contributing motor movements especially balance control which lead to appropriate body position in different situations. The aim of this study was to design، construct and test reliability of a vestibular measurement system. After constructing of the device، 20 male non-athlete students participated voluntarily in the study. An examiner measured vestibular sense system function in 20 subjects for 10 times to evaluate the intra-rater reliability. For evaluating inter- rater reliability 4 examiners were taught how to measure with the device and they measured 4 times. To evaluate the stability of device reliability، at different interval times the examiner measured 8 subjects at two days alternatively during morning and evening. All tests were performed in both sagittal (moving forward and backward) and frontal (moving laterally) planes. Correlation coefficient was used to measured to measure inter and intra reliabilities. The results showed that intra class correlation coefficient for sagittal plane was 0. 95 and for frontal plane was 0. 93. inter class correlation coefficient score for sagittal plane was 0. 89 and for frontal plane 0. 85. Reliability of time consistency of the device between morning and evening measurements for sagittal and frontal planes were 0. 85 and 0. 89 respectively. The results indicated that high correlation coefficient values in inter and intra examiner reliability in sagittal and frontal planes. So the device can be used for measuring vestibular sense system function in these planes.
    Keywords: vestibular sense, reliability, balance
  • Dr Ali Kashi, Dr Ali Sarlak *, Dr Saeed Naghibi Pages 47-66
    The aim of this study was to determine the effect of Training-educational Kashi Package on improvement of information processing and Reduce Mental and neurological complications of Down syndrome. 27 men with Down syndrome with the mean age of 26. 135 ± 3. 936 were randomized to control (n=13) and intervention (n=13) groups. All persons in experimental group followed 12 weeks training-educational Kashi Package، three times a week. This training was performed with the help of tree coach and five assistant in Tehran Disability Rehabilitation Centre and sponsored by the Khodabandeh Islamic Azad University. Prior to the start of the study، and after three-month training، each member in both groups was assessed according to the DSQIID questionnaire filled by caregivers of these peoples. This questionnaire assessed several sections such as memory loss، confusion، loss of skills، social isolation، behavioral changes، psychiatric symptoms، physical changes، sleep disorders and speech abnormalities. The results indicated that this Training-educational Package could cause a significant reduction in the total score of questionnaires in experimental group (P = 0. 004). Analysis of questionnaire subscales showed this training let to significant decrease in memory disorders and confusion (P = 0. 028) and individual skills، social withdrawal، physical symptoms and speech abnormalities (P=0. 047) in experimental group. In addition، reaction time was also significantly reduced (P = 0. 000). These result showed that this training-educational Package could cause a significant reduction in initial mental and neurological complications and improvement in information processing at nervous system in Down syndrome people.
    Keywords: Training, educational Kashi Package, information processing, mental, neurological complications, Down syndrome
  • Kavos Salehi *, Mehdi Zarghami, Dovod Hoomanian Pages 67-90
    The purpose of this study was to determine the effect of focus of attention and somato-sensory manipulation on postural control in older people. For this purpose 34 older men (mean of age = 70. 7) were selected and divided into 2 groups (external and internal) randomly. The task consists of performing balance task on Biodex system in three condition of normal، on foam، and on inflatable cushions. External group were instructed to focus on a picture located 6 meters from them and internal group were instructed to focus on their ankle muscles. Biodex Postural Stability System was used for measuring the subjects` balance. Overall، Medio-Lateral، and Anterior-Posterior indexes were recorded for each subject. Results demonstrated that the internal focus of attention had no significant effect on all postural indexes in three conditions (p>. 05); but External focus of attention had significant effect in conditions of standing on foam، and on inflatable cushions (p<. 01). Also external focus of attention was more effective in challenging condition (p<. 01). In total، this study showed that external focus of attention can reduce postural sway and improve balance consequently. These results are in line with Constrained Action Hypothesis. Due to this hypothesis external focus of attention results in more automatic movements and allows fast unconscious and reflective processes to control movement and improve performance and learning consequently.
    Keywords: Attention, Postural control, Elderly, somato, sensory manipulation, Performance
  • Zahra Pooraghaei Ardakani *, Behrouz Abdoli, Alireza Farsi, Amir Ahmadi Pages 91-104
    The purpose of this study was to determine the effect of attentional focus and somato-sensory manipulation on older people postural control. For this purpose 34 older man (mean of age = 70. 7) were selected and divided in external and internal group randomly. The task consists of performing balance task on Biodex system in three condition of normal، on foam and on inflatable cushions. Subjects in external group instructed to focus on a picture located 6 meters from them. Subjects in internal group instructed to focus on their ankle muscles. For measuring subjects` balance we used the Biodex Postural Stability System. Overall، medio-lateral and anterior-posterior indexes were recorded for each subject. Results showed that the internal attention focus had no significant effect on all postural indexes in three conditions (p>. 05). External focus of attention had significant effect in conditions of standing on foam and standing on inflatable cushions (p<. 01). Also external focus of attention was more effective in challenging condition (p<. 01). In total، this study showed that external focus of attention can reduce postural sway and improve balance. These results are in line with Constrained Action Hypothesis. This hypothesis suggested that external focus of attention causes more automatic movements and fast unconscious and reflective processes were allowed to control movement and improve performance and learning.
    Keywords: Attention, Postural control, Elderly, Constrained Action Hypothesis, Performance
  • Mohsen Ghotbi *, Dr Alireza Farsi Pages 105-114
    Introduction
    The most severe form of thalassemia is beta thalassemia in which a person''s life is necessarily required regular blood transfusions and medical care. With starting treatments such as desferrioxamine injection and repeated blood transfusions، several complications is created in the patient''s vital organs، including eyes، the most important member of sensory. The vision is considerably more sensitive than other senses in perceptual - motor responses and it is also sensitive to details، depth and color. As a result، it has a decisive role in controlling movement. This study has been conducted to draw the effect of primary colors on depth perception in patients with thalassemia major and comparison with healthy adolescents. Research
    Method
    This method is a causal- comparison (Casual Comp rational) and the sample was 18 thalassemic patients and 18 healthy subjects in the age range 13 - 17 years (15/33± 1/41) who were selected through available sampling. These subjects have been evaluated three times in each colors by the depth، color & shape perception apparatus. The average of these three times tests was used as depth perception scores of people in that color.
    Results
    Results in repeated measures ANOVA showed that there are significant differences between the primary colors in both groups (p = 0 /0001، df=34 and F(2،34) = 62/564). Also the real effect of group was significant (p = 0 /0001، df=34 and F(1،34) = 14/334).
    Conclusion
    According to the results، one of the probable reasons that affect loss of depth perception in thalassemia major was anemia، chronic hypoxia، inactivity or Increase iron deposition in tissues of the eye that has been observed in these people. Also according to different wavelengths، different colors have different depth perception، and the blue has the greatest error. It requires a solution in this regard due to the importance of depth and color perception in human motor behavior.
    Keywords: depth perception, thalassemia major, hypoxia, anemia, primary colors
  • Mohammad Reza Ghasemian Moghadam *, Mohammad Ali Aslankhani, Ahmad Farokhi Pages 115-128
    The aim of this study was to examine the effect of competitive anxiety and task complexity on mental effort، probe reaction time and performance in table tennis players. 16 table tennis players were tested using a table tennis tasks with low and high complexity and two levels of anxiety. The test comprised of two decision-making tests in which ball color signified the target to which the ball should be hit. Competitive anxiety was manipulated through current methods such as ranking and prize. Participants'' accuracy in hitting targets was taken as a measure of performance effectiveness، while verbal probe reaction time (PRT) and perceived mental effort (RSME) were recorded as measures of efficiency. Data were analyzed using separate factorial repeated-measures ANOVA for each variable in which anxiety (low and high) and complexity (low and high) were within-group factors. The result showed that anxiety had no significant effect on performance effectiveness in both tasks (P>0. 05). There was a significant increase in PRT in both tasks under high versus low anxiety conditions، but this increase in RSME values was founded only in task with low complexity (P<0. 05). In total، the results provide a support for processing efficiency theory.
    Keywords: Anxiety. Processing efficiency. Performance effectiveness. Mental effort
  • Amir Mallahi *, Abdollah Ghasemi, Amin Gholami Pages 129-146
    Introduction
    The aim of this study was to investigate the effect of eight weeks visual and sport skills training on selected visual skills and sport skills among novice table tennis and basketball players.
    Method
    60 novice male players were randomly divided into 6 groups (1- visual training and basketball lay-up، 2- visual training and table tennis forehand derive، 3- basketball lay-up، 4- table tennis forehand derive، 5- visual training and 6- control). Based on their training، Revien and Gabor (1981) visual training and sport skill drills were used. Before and after 8 weeks training، we used from 6 visual skill tests and sport training tests.
    Results
    The results have shown that all of the experimental groups had enhancement in their visual skills and sport skills based on their training. Visual and table tennis group had better performance in comparison with visual and basketball group.
    Conclusion
    It seems that the combination of visual and sport skills training is better than exclusive sport and visual training. Also the nature of sport skills and their visual demands can affect the visual training programming.
    Keywords: Visual training, Basketball lay, up, Table Tennis forehand drive
  • Parvaneh Alavi Namvar *, Vahid Sari Saraf, Seied Hojjat Zamani Sani Pages 147-162
    The aim of this study was study of the emotional and affective states changes in one and two sessions of simulated soccer exercise. For this purpose 10 volunteered males، who regularly were participated in exercise، performed simulated soccer training protocol. Self Assessment Manikin (SAM) scale with three subscales include Pleasure or Valence، Arousal and Dominance was measured before، after and every 15 minutes during 90-min training. Results showed that increasing the training time was associated with increased pleasure (F= 18. 46، P=0. 0001) and arousal (F= 25. 58، P=0. 0001) and decreased dominance (F= 21. 37، P=0. 0001). Also the second training session on the same day was accompanied with increased pleasure (F= 21. 06، P=0. 0001) and arousal (F= 10. 11، P=0. 001) and decreased dominance (F= 27. 33، P=0. 0001) decreasing. Results based on internal events of soccer play and circadian rhythm of body has been discussed
    Keywords: Soccer, Pleasure, Arousal, Dominance
  • Amir Vazini Taher *, Amir Hayati, Faraz Pakzamir Pages 163-178
    This study aimed to assess relationship between fundamental movement skills (locomotor and object control) and level of physical activities (organized and sedentary). Role of body mass index (BMI) was also examined as a moderator variable. The population of study consisted of 6 – 12 years old schools students in Qazvin city، which 116 of them were selected randomly as sample of study. Fundamental movement skills were tested by gross motor development test (TGMD-2) and daily activities were assessed by last year activities inventory. For examining body mass index (BMI)، height and mass of participants tested. Spearman correlation used to identify relation between fundamental movement skills and daily activities. Based on study results، total fundamental movement skills correlated positively to organized activities (r=0/560) but no correlation with sedentary activities was shown (r=0/380). Study revealed that children with higher levels of organized activities have higher proficiency at fundamental movement skill but high levels of sedentary activities have no significant effect on these skills. Moreover، over-weight and higher than normal levels of BMI in children restricts their participation in physical activities. Since participation in PE class and programs play an important role in motor skills development of children، organized activities setting by parents and physical educators have excellent importance.
    Keywords: Fundamental movement skills, Daily activities, Body mass index, Elementary school's children
  • Maryam Nezakatolhossaini *, Rasul Ebrahim Najafabadi, Hamid Salehi Pages 179-198
    In the motor control domain، theoretical models suggest that two distinct، independent mechanisms (the relationship between elements in the movement sequence and the scaling of the individual elements) are involved in action production. So، the purpose of this study was to examine the effect of practice schedules (physical and observational) and feedback schedules (self-control and yoked) on the learning of relative and absolute timing as well as comparing feedback request rate and self-control feedback request strategy during physical and observational practice. The participants (n=120، 21/09±2/438) were randomly assigned to four physical and observational practice (self-control، and yoked KR) groups. The research instrumentations were a sequential timing task and Chiricowsky & Wulf’s questionnaire 2002. The task required the participants to press four keys (2، 4، 6، and8) with regard to relative and absolute timing. They performed 72 trials during the acquisition phase and 12 in retention and transfer phases. A repeated measure analysis، a multi-factorial ANOVA، and a t-test were conducted to analyze the collected data (05/0=α). The analyses demonstrated that during the acquisition (P=0/043)، retention (P=0/001)، and transfer (P=0/001) phases، relative timing errors were lower for the self-control group in comparison to the yoked group. There were no significant differences between the feedback request rate and request strategy of the self-control groups during physical and observational practice (t=0/756، P=0/492). The results of this study indicated that physical and observational practice involves the same cognitive processes.
    Keywords: observational practice, physical practice, self, control feedback, relative timing, absolute timing
  • Ahmad Ghotbi-Varzaneh *, Dr Alireza Bahramy, Esmaeel Saemi Pages 199-216
    This research utilized reversal theory to examine the Svebak triangular design (motivational characteristic، biological composition and sport or exercise preference) between Psycho-physiological response، metamotivational dominance and sport preferences during exercise different intensities. For this purpose، the Telic Dominant Scale and Asterand test used to determine metamotivational dominance and maximal consumption oxygen (Vo2max) respectively in 156 male students. At the result، 30 participants with 40-45 Vo2max randomly determined. The present study included run out the treadmill with 40-45 and 80-85 Vo2max% intensities. In both test condition، participants completed the Tension-Effort Stress Questionnaire in pretest and post test phases. Also، participants’ heart rate measured in test phases entire. After checking the date’s normality using Kolmogorov-Smirnov test and variances equality with Levene test، dates analyzed with one way variance analyze with repeated measure on intensity factor and independent t test statistical methods. The results indicated that there was significant difference between telic and paratelic participants in 80-85 Vo2max% intensity (sig=0. 03) and 40-45 Vo2max% intensity (sig=0. 045) for positive emotion، in 80-85 Vo2max% intensity (sig=0. 001) for negative emotion، in 80-85 Vo2max% intensity (sig=0. 001) and 40-45 Vo2max% intensity (sig=0. 004) for tension stress، in 80-85 Vo2max% intensity (sig=0. 001) and 40-45 Vo2max% intensity (sig=0. 01) for effort stress، in 80-85 Vo2max% intensity (sig=0. 01) for heart rate. In 80-85 Vo2mam% intensity، paratelic participants experienced higher positive and lower tension-effort stress and heart rate than telic participants; whereas، in 40-45 Vo2max% intensity، this result replicated for telic participants. The results completely confirmed Svebak triangular design.
    Keywords: Psycho, physiological responses, metamotivational dominance, sport preference, intensity, Svebak triangular design