فهرست مطالب

نشریه رفتار حرکتی
پیاپی 15 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علیرضا فارسی، بهروز عبدلی، خدیجه نجفی ینگجه صفحات 15-28
    هدف از این تحقیق مقایسه تاثیر دستکاری سیستم های حسی در شرایط تکلیف مجرد و دوگانه بر تعادل افراد نابینا و بینا بود. بدین منظور 12 نفر فرد نابینا (68/4±08/25) و 12 نفر بینا(33/5±67/22) به صورتی که از لحاظ برخی از ویژگی های آنتروپومتریک با هم مطابقت داشته و هیچگونه بیماری یا نا هنجاری نداشتند از بین دانشجویان دانشگاه های تهران انتخاب و در این تحقیق شرکت کردند. در این تحقیق 6 بار از هر آزمودنی آزمون تعادل به وسیله دستگاه تعادل سنج بایودکس به عمل آمد، 3 مرحله در شرایط تکلیف مجرد و 3 مرحله در شرایط تکلیف دوگانه (انجام همزمان تکلیف شناختی یاد آوری زنجیره اعداد تصادفی). طی هر کدام از مراحل یکی از سیستم های حسی دستکاری شد(بدون دستکاری، دستکاری سیستم دهلیزی، دستکاری سیستم حسی پیکری). هر مرحله از آزمون شامل 3 کوشش 20 ثانیه ای بود که در نهایت میانگین نوسانات کلی هر آزمودنی به عنوان متغیر وابسته ثبت شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد افراد بینا در همه مراحل، تعادل بهتری نسبت به آزمودنی های نابینا داشتند. اما این تفاوت تنها در مرحله دستکاری سیستم دهلیزی معنادار بود(05/0≥P). همچنین نتایج نشان داد تکلیف دوگانه بر تعادل افراد نابینا تاثیری نداشت ولی در افراد بینا، در مرحله بدون دستکاری، تعادل تحت تاثیر تکلیف دوگانه کاهش یافت(002/0=P). از دیگر نتایج این تحقیق این بود که در افراد بینا و نابینا تحت تاثیر دستکاری سیستم های حسی، میزان نوسانات هنگام حفظ تعادل ایستا افزایش می یابد. اما تعادل افراد بینا تحت تاثیر دستکاری سیستم دهلیزی کاهش نیافت. بیشترین تاثیر حین دستکاری سیستم حسی پیکری مشاهده شد. همچنین با افزایش دشواری تکلیف تعادلی(دستکاری سیستم های حسی)، تکلیف دوگانه موجب تداخل در این تکلیف نشد. بنابراین به نظر می رسد افراد بینا و نابینا مکانیسم های متفاوتی در حفظ تعادل دارند.
    کلیدواژگان: تکلیف دوگانه، تعادل، نابینا، تکلیف مجرد
  • مهیار مختاری، مریم نزاکت الحسینی، فهیمه اسفرجانی صفحات 29-46
    تحقیق حاضر با هدف تاثیر یک دوره تمرینات پیلاتس بر افسردگی و برخی کارکردهای حرکتی مرتبط با افتادن در سالمندان انجام شد. تحقیق از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون – پس آزمون بود. نمونه تحقیق 30 زن سالمند با محدوده سنی 62 تا 80 سال بودند که در سال1390 به مرکز توانبخشی سالمندان شهرکرد مراجعه کردند. شرکت کنندگان به صورت تصادفی در دو گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند برای ارزیابی افسردگی از فرم کوتاه افسردگی سالمندان، تعادل از آزمون های دسترسی عملکردی و زماندار برخاستن و برگشتن و سرعت راه رفتن از آزمون 10 متر راه رفتن استفاده شد. گروه تجربی به مدت 12 هفته در تمرینات پیلاتس شرکت کردند. داده ها با استفاده از روش کواریانس تحلیل شدند. نتایج نشان داد تمرینات پیلاتس باعث کاهش 801/19 درصدی افسردگی در گروه تجربی شد. در سرعت معمولی (218/9 درصد) و حداکثر سرعت (055/9 درصد) راه رفتن گروه تجربی افزایش معناداری بدست آمد. همچنین پیشرفت معنی داری در تعادل ایستا (703/16 درصد) و تعادل پویا (263/7 درصد) مشاهده شد. اما تفاوت معنی داری بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه کنترل مشاهده نشد. لذا به نظر می رسد تمرینات پیلاتس می تواند در کاهش افسردگی، بهبود تعادل ایستا و پویا و سرعت راه رفتن زنان سالمند، موثر باشد.
    کلیدواژگان: تمرینات پیلاتس، سالمند، افسردگی، افتادن، تعادل ایستا، تعادل پویا
  • عافیه سارلی، مهدی شهبازی، فضل الله باقرزاده صفحات 47-60
    کمبود توجه، بیش فعالی و تکانشگری از علائم اصلی اختلال کمبود توجه همراه با بیش فعالی (ADHD) است. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی تمرینات حرکتی بر توجه دیداری و شنیداری کودکان مبتلا به ADHD صورت گرفت. در این پژوهش20 دانش آموز پسر 9 تا 11 ساله، از مدارس ابتدایی شهر کرج، به کمک پرسشنامه ی علائم مرضی کودک-4 (CSI-4) و براساس ملاک-های تشخیصی DSM-IV به عنوان آزمودنی انتخاب شدند و به طور تصادفی در 2 گروه (مداخله و کنترل) قرار گرفتند. گروه مداخله (10=n)، تمرینات حرکتی تدوین شده، دریافت کردند. مدت زمان مداخله 10 جلسه ی یک ساعته بود. گروه کنترل (10=n) هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. آزمودنی ها قبل و بعد از مداخله بوسیله ی آزمون عملکرد پیوسته، ارزیابی شدند. روش آماری مورد استفاده برای تحلیل یافته ها، آزمون t زوجی و t مستقل بود. نتایج نشان داد که تمرینات حرکتی در مقایسه با گروه کنترل، در حد معناداری توانستند کمبود توجه دیداری و شنیداری کودکان مبتلا به ADHD را کاهش دهند (05/0>P)؛ پس می توان گفت که عملکرد توجه کودکان مبتلا به ADHD به کمک تمرینات حرکتی، بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: اختلال کمبود توجه همراه با بیش فعالی، تمرین حرکتی، توجه
  • احمد فرخی، زهرا احمدزاده، سعید عبدی مقدم صفحات 61-72
    هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر بازی های رایانه ای و بومی محلی بر هماهنگی چشم و دست کودکان 7 تا 10 ساله می باشد. برای این منظور 60 نفر از دانش آموزان دوره ابتدایی شهرستان بردسکن که در سال 89-1388 مشغول به تحصیل بودند، به صورت تصادفی انتخاب شدند.آزمودنی ها بعد از پر کردن پرسشنامه ی اطلاعات شخصی به سه گروه همتا سازی شده ی 20 نفری، دو گروه تجربی و یک گروه کنترل تقسیم شدند. از تمامی افراد با استفاده از آزمون پیشرفته ماریان فراستیگ به منظور ارزیابی اولیه هماهنگی چشم و دست آزمودنی ها، پیش آزمون به عمل آمد. افراد گروه های تجربی به مدت 6 هفته، هفته ای سه جلسه ی 45 دقیقه ای به انجام بازی های منتخب پرداختند. یک گروه تجربی بازی های منتخب رایانه ای و گروه تجربی دیگر به بازی های بومی محلی پرداختند. در پایان جلسات تمرین، پس آزمون گرفته شد. نتایج نشان داد که بازی های رایانه ای برهماهنگی چشم و دست کودکان اثر معنی داری دارد، بازی های بومی محلی بر هماهنگی چشم و دست کودکان اثر معنی داری نداشت و بین هماهنگی چشم و دست گروه های تحقیقی (بازی های رایانه ای، بومی محلی، کنترل) اختلاف معنی داری وجود داشت. بنابراین به نظر می رسد علیرغم برخی نظرات که بازی های رایانه ای را دارای آثار سوء می دانند استفاده ی درست از آن در بهبود رشد کودکان موثر است
    کلیدواژگان: مهارتهای ادراکی، حرکتی، بازی های بومی محلی، بازی های رایانه ای، هماهنگی چشم و دست
  • کامل عبدالله زاده، حسن محمدزاده، جلال دهقانی زاده صفحات 73-86
    مقدمه و هدف
    تجربه فیزیکی در محیط های مختلف تاثیر متفاوتی بر آگاهی فضایی افراد دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تفاوت ادراک فاصله ورزشکاران و غیرورزشکاران درمحیط های مختلف می باشد.
    روش
    تحقیق حاضر از نوع علی-مقایسه ای و جامعه آماری شامل تمامی ورزشکاران و غیرورزشکاران مرد شهرستان بوکان بود که از طریق روش نمونه گیری تصادفی دردسترس، 20 نفراز بین ورزشکاران و 20 نفر از بین غیرورزشکاران انتخاب شدند. از آزمون راه رفتن با چشم بسته در مسیر مستقیم به سمت هدف قبلا مشاهده شده برای سنجش ادراک فاصله، و از درصد خطا به عنوان شاخص ادراک فاصله استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از روش آماری ANOVA استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد درصد خطای ادراک مسیر ورزشکاران نسبت به غیرورزشکاران معنی دار بود (p≤0.01) ورزشکاران در ادراک مسیر، خطای کمتری را نشان دادند.
    بحث و
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان داد که ورزشکاران نسبت به غیرورزشکاران در ادراک فاصله برتری دارند، که در نتیجه آن می توان از تجربه حرکتی در محیط های متفاوت برای بهبود عملکرد آگاهی فضایی بهره برد.
  • امیر مقدم، میثم رضایی، مهین سارانی راد صفحات 87-100
    جایگاه کنترل دست ها و تصویرسازی ذهنی که دو عامل اثرگذار در اجرا و یادگیری مهارتهای حرکتی هستند در نیمکره های مغز، متفاوت است. بطوریکه جایگاه کنترل دست چپ و تصویرسازی ذهنی در نیمکره راست و جایگاه کنترل دست راست در نیمکره چپ است. لذا هدف از این پژوهش مقایسه تاثیر تصویرسازی ذهنی همراه با تمرین بدنی بر اجرا و یادگیری مهارت پرتاب آزاد بسکتبال در دو گروه دست برتر راست و چپ می باشد. روش پژوهش حاضر نیمه تجربی و از نوع میدانی می باشد. جامعه آماری دانشجویان تربیت بدنی عمومی بودند که از میان آنها 34 دانشجوی دختر در دو گروه دست برتر راست (17 نفر) و دست برتر چپ (17 نفر) که از پرسشنامه تصویرسازی حرکتی بالاترین امتیاز را کسب نموده و مایل به همکاری در این پژوهش بودند، انتخاب شدند. آزمودنی های هر دو گروه طی3 هفته، هر هفته 5 جلسه به تمرین بدنی (15 پرتاب) و ذهنی (15 پرتاب) مهارت پرتاب آزاد بسکتبال پرداختند. برای آزمون فرضیه ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه های تکراری و آزمون t استیودنت استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد هر دو گروه دست برتر راست و چپ در اجرا و یادگیری مهارت پرتاب آزاد، بهبود داشتند. اما تصویرسازی ذهنی همراه با تمرین بدنی بطور معنی داری در گروه چپ دست منجر به اجرای بهتر مهارت پرتاب آزاد بسکتبال شد. این فرضیه مطرح است که افراد چپ دست، نیمکره راست توسعه یافته تری داشته و از یک مزیت عصبی- آناتومیکی در اجرای تکالیف معین نظیر تکالیف بینائی- حرکتی و بینائی فضائی برخوردارند. همینطور چپ دست ها قادرند ارتباط عمیقی بین دو نیمکره مغزشان ایجاد کنند. از طرفی چپ دست ها هوش فضایی و هوش حرکتی بالاتر دارند در نتیجه بهتر تصاویر را می بینند و یا خلق می کنند.
    کلیدواژگان: تصویرسازی حرکتی، دست برتری، مهارت پرتاب آزاد بسکتبال
  • شهزاد طهماسبی، سولماز مومنی صفحات 101-112
    در بسیاری از مهارتهای حرکتی از جمله بدمینتون که با تخمین و ضربه زدن اشیاء متحرک سرو کار دارند، ادراک عمق نقش مهمی را ایفا می کند. همچنین، بر طبق ویژگی های سیستم بینایی انسان، رنگهای مختلف ادراک عمق متفاوتی را ایجاد می کنند. بر این اساس، تحقیق حاضر، با هدف بررسی تاثیر رنگ توپ بر ادراک عمق دانشجویان دختر در شرایط خستگی صورت گرفت. جامعه آماری تحقیق حاضر را کلیه دانشجویان دختر دانشکده تربیت بدنی که واحد بدمینتون را در نیمسال دوم سال تحصیلی 90-89 انتخاب کرده بودند تشکیل دادند که 39 نفر(با میانگین سنی 21 سال) از آنها به طور داوطلبانه در این تحقیق شرکت داشتند. ابتدا از همه نمونه ها پیش آزمون ادراک عمق به عمل آمد، سپس به طور انتخابی و به صورت همگن بر اساس امتیازات ادراک عمق به 3 گروه تقسیم شدند. همه گروه ها به بازی بدمینتون پرداختند. پس از اطمینان از بروز خستگی (با اندازه گیری ضربان قلب و میزان اسیدلاکتیک خون) مجددا خطای ادراک عمق آزمودنی ها اندازه گیری شد. سپس جهت ارزیابی تاثیر رنگ توپ بر ادراک عمق ورزشکاران در شرایط خستگی؛ به گروه کنترل توپ سفید، به گروه آزمایشی دوم توپ فسفری و به گروه تحت مداخله سوم توپ آبی داده شد. از آنها خواسته شد به انجام مسابقه بدمینتون بپردازند و پس از اعلام خستگی، ادراک عمق آنان به عنوان پس آزمون اندازه گیری شد. برای بررسی و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و تحلیل واریانس یک طرفه در سطح معنی داری(05/0>P) استفاده شد. یافته های تحقیق حاضر نشان داد که اگر چه تفاوت معناداری بین ادراک عمق گروه های مختلف مشاهده نشد، اما رنگ فسفری در گروه تحت مداخله باعث کاهش معنی دار خطای ادراک عمق ورزشکاران شد. بنابراین با توجه به اینکه خستگی موجب کاهش ادراک عمق می شود، به مربیان بدمینتون پیشنهاد می شود، در بخش های پایانی کلاس خود جهت کاهش خطا در ادراک عمق و اجرای مناسب ورزشکاران می توانند از توپ هایی با رنگ های گرم استفاده کنند.
    کلیدواژگان: ادراک عمق، خستگی، رنگ، دانشجویان دختر، بدمینتون
  • حمید صالحی، ندا امیرپور نجف آبادی، مهدی نمازی زاده صفحات 113-126
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط برخی فاکتورهای ورزشی (ارزیابی ذهنی در مورد موفقیت های ورزشی، کناره گیری داوطلبانه و تدریجی، و برنامه ریزی قبلی برای زندگی پس از ورزش) و غیر ورزشی (وضعیت تحصیلی و سن) با کیفیت فرایند کناره گیری از ورزش طراحی شد. شرکت کنندگان 53 ورزشکار سابق کشور (با دامنه سنی 23 تا 52 سال) بودند که حداقل پنج سال پیش دوران ورزش قهرمانی آنان به پایان رسیده بود. از این ورزشکاران خواستیم با استفاده از پرسشنامه کناره گیری از ورزش قهرمانی (سسیک ارپیک و همکاران، 2004)، تجربیات و عکس العمل های خود نسبت به پایان دوران ورزشی را بیان نمایند. یافته های حاصل از پرسشنامه مشخص نمود ورزشکاران تحت بررسی در سطوح شغلی، روانی اجتماعی و شخصیتی مشکلاتی را در ارتباط با کیفیت بازنشستگی خود تجربه نموده اند. بر طبق نتایج، کیفیت فرایند بازنشستگی ورزشی با ارزیابی شرکت کنندگان از موفقیت های ورزشی، داوطلبانه بودن کناره گیری، و سطح تحصیلات آنان همبستگی معنادار دارد. در حالی که همبستگی بین برنامه ریزی پیش از بازنشستگی، کناره گیری تدریجی، و سن با کیفیت سازگاری معنادار نشد. تحقیق ما در مجموع نشانگر این است که کناره گیری از ورزش رویداد مهمی است که می تواند اثرات قابل ملاحظه ای بر زندگی ورزشکار داشته باشد، و این که کیفیت سازگاری با بازنشستگی ورزشی چندوجهی و پیچیده است.
    کلیدواژگان: بازنشستگی ورزشی، دوران کناره گیری از ورزش، زندگی پس از ورزش، ورزش قهرمانی
  • فهیمه تقی زاده، افخم دانشفر، معصومه شجاعی صفحات 127-140
    هدف این تحقیق بررسی اثر الگوی ترجیح جانبی چشم و دست، تکلیف و سطح مهارت بر عملکرد بازیکنان تنیس روی میز بود. جامعه آماری این پژوهش بازیکنان تنیس روی میز شهر تهران بودند که بعد از تعیین دست و چشم برتر 48 بازیکن با میانگین سنی (08/3 ±) 85/23 سال انتخاب شدند و به صورت تصادفی در 4 گروه (همسوی ماهر، دگرسوی ماهر، همسوی مبتدی و دگرسوی مبتدی) قرار گرفتند. پرسشنامه دست برتری آنت با روایی 80 درصد و پایایی 86 درصد و کارت سوراخ دار برای تعیین چشم و دست برتر بازیکنان استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس عاملی ترکیبی نشان داد که اثر متقابل تکلیف و الگوی ترجیح جانبی بر متغیر دقت و الگو معنادار نبود (05/0 P>). همچنین، نتایج نشان داد که اثر متقابل تکلیف و سطح مهارت بر متغیر دقت معنادار نبود (05/0 P>) ولی بر الگو معنادار بود (05/0 P≤). به علاوه، نتایج نشان داد که اثر متقابل تکلیف، الگوی ترجیح جانبی و سطح مهارت بر متغیر دقت و الگو نیز معنادار نبود (05/0 P>). با توجه به نتایج تحقیق حاضر به نظر می رسد الگوی ترجیح جانبی در اجرای مهارت های فورهند و بکهند رشته تنیس روی میز مهم نباشد. می توان گفت که این عامل در سطوح مورد مطالعه تحقیق حاضر اثری نداشت؛ ولی شاید در سطوح بالا با تجربه زیاد اثر داشته باشد و یا با ارزیابی های دقیق تر کینماتیکی اثرات معنی داری دیده شود که نیاز به تحقیقات بیشتر دارد..
    کلیدواژگان: الگوی همسو و دگرسو، چشم برتری، دست برتری، سطح مهارت، تنیس روی میز
  • مرتضی همایون نیا، محمود شیخ، علیرضا همایونی صفحات 141-154
    هدف
    این تحقیق به بررسی ارتباط بین هوش هیجانی با تصویر بدنی و اختلالات تغذیه در بین ورزشکاران تیمی و انفرادی می پردازد.
    روش تحقیق: جامعه آماری این پژوهش کلیه ورزشکاران حرفه ای کشتی، کاراته، تکواندو، هندبال، والیبال و بسکتبال بودند که حداقل سابقه شرکت و حضور در مسابقات استانی را داشتند. نمونه مورد نظر ما شامل 40 ورزشکار کشتی،24 ورزشکار تکواندو، 37 ورزشکار کاراته، 26 ورزشکار هندبال، و 48 ورزشکار والیبال و 33 ورزشکار بسکتبال می باشد. که در مجموع 208 ورزشکار نخبه (101 ورزشکار رشته های انفرادی و 107 ورزشکار رشته های تیمی) بودند. ورزشکاران سه پرسشنامه اختلالات خوردن گارنر و گافینکل، پرسشنامه تصویر بدنی مندلسون و پرسشنامه هوش هیجانی شاته را تکمیل کردند.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که بین هوش هیجانی با تصویر بدنی ارتباط مستقیم وجود دارد. هم در ورزشکاران رشته های انفرادی و هم در ورزشگاران رشته های گروهی اختلاف معناداری در هردو متغیر هوش هیجانی و تصویر بدنی یافت شد. همچنین بین هوش هیجانی با اختلالات تغذیه ارتباط معکوس وجود دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش پیشنهاد می کند مربیان رشته های مختلف و روانشناسان ورزش به مقوله هوش هیجانی به عنوان یک راهکار مناسب درجهت مقابله با اختلالات تغذیه استفاده کنند. و مربیان و روان شناسان ورزشی از طریق آشناسازی ورزشکاران با هوش هیجانی قدرت درک ادراکی از خود، افزایش قدرت کنترل و تقویت راهبردهای مقابله ای کارامد را درجهت برطرف کردن اختلالات تغذیه بکار گیرند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، اختلالات تغذیه، تصویر بدنی، ورزشکاران
  • رسول زیدابادی، الهه عرب عامری، ناصر نقدی*، بهرام بلوری صفحات 155-172

    شواهد علمی متعددی نشان دهنده اثرات مثبت فعالیت بدنی بر سیستم عصبی بویژه یادگیری و حافظه می باشد. با این وجود اطلاعات کمی درباره اثر فعالیت بدنی با شدت بسیار پایین و همچنین طول دوره تمرین بر عملکرد شناختی وجود دارد. در این پژوهش اثر فعالیت بدنی کوتاه مدت و بلند مدت با شدت بسیار پایین بر یادگیری و حافظه فضایی موش صحرایی نر جوان بررسی گردید. آزمودنی های تحقیق رت های نر بالغ نژاد آلبینو- ویستار بودند که به صورت تصادفی در سه گروه فعالیت بدنی کوتاه مدت، بلندمدت و گروه کنترل تقسیم شدند. پس از پایان دوره تمرین، آموزش و آزمون حیوانات با استفاده از ماز آبی موریس انجام گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر و تحلیل واریانس یک طرفه انجام شد. در مرحله اکتساب بین یادگیری فضایی گروه های فعالیت بدنی کوتاه مدت و بلند مدت با شدت بسیار پایین و گروه کنترل تفاوت معنی داری وجود نداشت (0/05 ≤P). اما در آزمون حافظه فضایی، هر دو گروه فعالیت بدنی کوتاه مدت و بلندمدت، در شاخص های مدت زمان صرف شده در ربع دایره هدف، مسافت طی شده و مدت زمان تاخیر در یافتن سکو عملکرد بهتری نسبت به گروه کنترل داشتند (0/01 ≥P). بین یادگیری و حافظه فضایی دو گروه فعالیت بدنی کوتاه مدت و بلندمدت تفاوت معنی داری مشاهده نشد(0/05 ≤P). یافته های تحقیق حاضر نشان داد، هر دو نوع فعالیت بدنی با شدت بسیار پایین تاثیری بر یادگیری فضایی ندارد، اما حافظه فضایی را به طور معنی داری بهبود می بخشد. همچنین اگرچه فعالیت بدنی بلندمدت باعث تقویت بیشتر حافظه فضایی شد اما اختلاف معنی داری بین فعالیت بدنی بلندمدت و کوتاه مدت مشاهده نشد. بر این اساس می توان گفت احتمالا مکانیسم های درگیر در بهبود حافظه و یادگیری متفاوتند، و متناسب با افزایش در زمان ورزش، عملکرد شناختی بهبود نمی یابد.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی با شدت پایین، یادگیری و حافظه فضایی، ماز آبی موریس
  • سامان نصیری، فرزاد نصیری صفحات 173-182
    با توجه به اینکه پرخاشگری پیامدهای منفی بسیاری برای فرد در تعاملات اجتماعی و محیط های ورزشی به دنبال دارد و یکی از دلایل احتمالی ایجاد و شکل گیری پرخاشگری، سازه ی کمال گرایی است، به همین دلیل هدف پژوهش حاضر بررسی نقش کمال گرایی در پیش بینی پرخاشگری است. پژوهش حاضر از نوع طرح های توصیفی- همبستگی (پیش بینی) می باشد. نمونه ی مورد مطالعه شامل 150 نفر از دانشجویان تربیت بدنی دانشگاه آزاد قروه است که بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه ی پرخاشگری و مقیاس کمال گرایی چند بعدی فراست می باشد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه بیانگر این بود که بین خرده مقیاس های تردید در مورد فعالیت ها (01/0p˂ و 422/0=β)، انتظارات والدینی (01/0p˂ و 298/0=β) و انتقادات والدینی (01/0p˂ و 190/0=β) با پرخاشگری رابطه ی معنی دار و مثبت وجود دارد. نتایج این پژوهش نشان دهنده ی نقش پیش بینی کننده ی خرده مقیاس های تردید در مورد فعالیت ها، انتظارات والدینی و انتقادات والدینی در زمینه ی پرخاشگری است.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، کمال گرایی، ورزشکار
|
  • Alireza Farsi, Behrooz Abdoli, Khadijeh Najafi Pages 15-28
    The purpose of this study was the investigated the effect of sensory systems interference in dual task condition on blind and sighted persons balance. Total24، (12 blind &12sighted) subjects participate in this study. Per subject performed balance task blocks with and without performing a cognitive auditory-memory attention demanding task (3 blocks in single condition & 3 blocks in dual condition). In addition in per block one of sensory systems was manipulation (without interference، vestibular interference and proprioception interference). Therefor per subjects performed 6balance blocks. This study finding show that the ability to control static balance was inferior in blind than sighted persons. There was no significant difference between single and dual task in blind persons (p›0. 05). but this difference was significant in sighted persons and performance in single task was better than dual task (p≤0. 05). Difference between sensory conditions in two groups was significant (p≤0. 05)، but vestibular interference did not influence sighted balance، at least main difference between two groups was in vestibular interference condition and in this condition sighted persons was better than blind persons. furthermore finding confirm that balance mechanism between blind and sighted persons is different.
    Keywords: Balance, Blind, Single task, Dual task
  • Mahyar Mokhtari, Maryam Nezakatolhossani, Fahimeh Esfarjani Pages 29-46
    This study aimed to investigate the efficiency of 12-week Pilates training on depression، and some motor functions associated with falling in the elderly. A quasi-experimental with pretest-posttest design was conducted on 30 elderly women aged 62-80 who were visited ٍElderly Rehabilitation Center of Shahrekord in 2011. They were randomly assigned into two groups of control and experimental. To assess their depression، Geriatric Depression Scale was given to participants and to evaluate their balance and speed of walking، functional reach، timed up and go، and 10- Meter Walk tests were conducted. Then، the experimental group participated in the Pilates training for 12 weeks. The data were analyzed by Covariance. The findings of this study showed that Pilates training lead to a 19. 801 percent decrease of depression rate in the experimental group. In addition، a decrease was observed in the time for timed up and go test (7. 263%) and 10 meter walk test (normal speed of walking (9. 218%) and highest speed of walking (9. 055%)) as a result of Pilates training. Furthermore، an improvement was observed in static (16. 703%) and dynamic (7. 263%) balance. No significant difference was observed in the pretest and posttest scores of the control group. The results of the study showed that Pilates training is efficient in decreasing depression level and improving balance and speed of walking which are the main reasons of falling of the elderly.
    Keywords: Pilates training, elderly, depression, falling, static, dynamic balance
  • Afieh Sarly, Mehdi Shahbazi, Fazlollah Bagherzadeh Pages 47-60
    Poor attention، hyperactivity and impulsivity are the core problems of children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). The aim of this study was to investigate effectiveness of Motor tasks on visual and auditory attention of children with ADHD. In this study 20 male students aged 9-11 years، were selected randomly by teacher form of Child Symptom Inventory-4 (CSI-4) from Karaj’s primary schools. Participants were assigned to 2 groups (experimental and control group). Motor group (n=10) received motor practices for 10 sessions، 60 minutes per session. The control group didn’t receive any intervention. Before and after training all participants were assessed with continuous performance test (CPT). Paired sample t test and independent t test were used to analyze the data. Results showed significant improvement in visual and auditory attention performance in experimental group (P<0. 05); so attention performance of children with ADHD will improve with motor practices.
    Keywords: Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), Motor practice, Attention
  • Ahmad Farrokhi, Zahra Ahmadzade, Saeed Abdimoghadam Pages 61-72
    The aim of this thesis is to study the effect of computer games and local games on the coordination of eye-hand in children aged 7-10. Therefore in this article is 60of the students primary schools in Bardaskan city that were selected randomly in 1388-1389. After answering the personal informational questions، participants divided into three groups of 20 people، two experimental groups and one control group. To evaluate primary harmony of eye-hand، the Marian Frastig pre-test was performed for all of them. The experimental group played elected games for 6 weeks، three sessions a week and for 45 minutes. A selected experimental group was playing the computer game and other experimental groups was playing local games. At the end of practice sessions، post-test was performed. These results show that computer games on harmony of eye-hand for children has a significant effect، and playing local games on harmony of eye-hand for children has not a significant effect، and there is significant difference between the harmony of eye-hand in research groups (computer games، local games، control). So in despite of some comments that computer games has bad effects on children، the correct use of that، has positive effects on the growth improvement of children.
    Keywords: computer game, vernacular, local games, Perceptual motor skills, eye, hand coordination
  • Kamel Abdolahzadeh, Hasan Mohamadzadeh, Jalal Dehganizade Pages 73-86
    Introduction
    The physical experiences in different environments have different effects on individual’s spatial awareness. The aim of this study is examine perception of athletes and non-athletes in different environment.
    Method
    this was a Causal-Comparative study، the statistical population included all athletes and non-athletes were Bukan، through homogeneous random sampling 20 athletes and 20 non-athletes were selected. For measurement of distance perception was used straight blindwalking test، and the percentage error was used as indicators of distance perception. ANOVA test was used for comparison of averages.
    Results
    The findings showed that there was a significant difference (P ≤0. 01) for distance perception error between athlete and non-athletes.
    Conclusion
    This study showed that athletes are better than non-athletes in distance perception، which based on result we can use motor experience in different environments for improvement spatial awareness performance.
    Keywords: distance perception, blindwalking, spatial awareness, athletes, path integration
  • Amir Moghaddam, Mysm Rezaee, Mahin Sarani Rad Pages 87-100
    The position of controlling of hands as well as mental imagery that are two crucial factors in performance and learning motor skills in the brain hemispheres is different. So that the position of controlling the left hand and mental imagery are in the right hemisphere، and the location of controlling the right hand is located in the left hemisphere. Therefore the aim of this study was to compare the effects of mental imagery along with physical exercise on the performance and learning of free throw shooting in the two groups with preferred left and right hand. The Method of study was a semi-experimental. For this purpose، 34 with the preferred right (17) and the preferred hand left (17) were selected who had achieved the highest score from the movement imagery questionnaire. Both groups practiced free throw shooting skills during the 3 weeks، each week 5 sessions and each session for 35 minutes. Data analysis was done by using with ANOVA test and t-test. The Results showed that both groups with preferred hand left and right had improved in the performance and learning free throws skill. But there was significant difference in preferred left hand group in performance the free throw shooting skill. This hypothesis has been raised that left handed people، have a more developed right hemisphere and these people have one advantage of a nerve - anatomic in performing tasks such as visual - motor and visual – space tasks. Also، the left handed people are able to make a deep connection between the two hemispheres. In other hands، Left-handed people have high motor and space intelligence so that they can observe pictures better and create them efficiently.
    Keywords: mental imagery, preferred hand, free throw shooting skill
  • Shahzad Tahamsebi, Solmaz Momeni Pages 101-112
    Depth Perception (DP) plays an important role in many of the motor skills such as badminton and hitting that deal to estimation and moving objects. Furthermore، a variety of different colors according to the features of the human visual system، create difference DP. Based on، the goal of present research was investigating the effect of ball’s color on female student''s DP in fatigue conditions. Population of present research consist of all girls of physical education college who select badminton unit in second semester in 89-90 (75 student) from whom 39 (Meanage=21) was participated voluntarily. First DP test was taken then divided into 3 homogenous groups selectively. All groups play badminton. After making sure of being tired or fatigue (by measuring heart beat and rate of acid lactic) their DP was measured and after this stage athletes were divided to one control group (with white ball) and two experimental group (with phosphoric and blue ball) and play badminton again. Finally، their DP was measured for third time after playing and reaching to fatigue. Repeated Measure ANOVA (RMA) and One-way ANOVA used for investigating and analysis of data، (P<0/05). Findings of present research showed that although there was no significant difference in error of DP between groups but phosphoric color makes significant reduction in errors of athletes’ DP. So، by knowing that fatigue limits DP، we suggest that coaches of badminton can use balls with warm color in final part of their class for reducing error in DP and appropriate performance of athletes.
    Keywords: Depth Perception, Fatigue, Colure, Female student, Badminton
  • Hamid Salehi, Neda Amirpoor, Mahdi Namazizadeh Pages 113-126
    The present study was designed to investigate the way in which the quality of sports career termination process is quantitatively related to athletic (subjective evaluation of athletic achievements، voluntariness and gradualness of sport-career termination، and pre-retirement planning for post-sport life) and non-athletic (educational status and age) factors. Participants were 53 former elite Iranian athletes (aged 23–52 years) who had been ended their sports career for atleast five years ago. These athletes were asked to describe their experiences and reactions to their athletic career termination by completing an adapted version of the Cecić Erpič’s et al. (2004) Sports Career Termination Questionnaire (SCTQ). The questionnaire findings revealed that the quality of sports career retirement was related to experienced difficulties at the occupational، psychosocial and psychological levels by the sportsmen. According to the results، the quality of the sports career termination process significantly correlated by the participants’ subjective evaluation of athletic achievements، the voluntariness of career ending، and educational status. Pre-retirement planning، a gradual sport-career termination and age were not significantly correlated to the quality of adaptation with athletic retirement. Our research findings generally indicated that the sports career termination is an important life event which could have a significant influence in an athlete’s life and that the quality of adaptation with athletic retirement is multifaceted and complex.
    Keywords: athletic retirement, sports career termination, post, sports life, competitive sport
  • Fahimeh Taghizadeh, Afkham Daneshfar, Masoomeh Shojaee Pages 127-140
    The purpose of this study was to investigate the effect of the lateral preference patterns of hand and eye، task and skill level on table tennis players’ performance. The population of this study was table tennis players of Tehran. 48 players between age ranges of 23. 85 ± 3. 08 were selected after determining the preferred hand and eye، and were put into 4 groups (ipsilateral expert، contralateral expert، ipsilateral novice، contralateral novice) randomly. The Annett Hand Preference Questionnaire (AHPQ) that had validity of 80 and reliability of 86 and “a hole in the card” method were administered to determine the preferred eye and hand of players. The result of mixed factor analysis of variance indicated that the interaction of lateral preference pattern and task was not significant on pattern and accuracy variables (p>0. 05). Also the results showed that the interaction of task and skill level was not significant on accuracy (p>0. 05) but it was significant on pattern (p≤0. 05). In addition the results showed that the interaction of task، lateral preference pattern and skill level was not significant on accuracy and pattern variables (p>0. 05). Considering the results of the present study، it seems that the pattern of lateral preference in performing two table tennis skills of backhand and forehand is not important. It can be said that this factor did not affect the examined levels of our study; however، lateral preference can be influential in the case of professional players. Further research and precise kinematic assessments can show meaningful effects of this pattern.
    Keywords: ipsilateral, contralateral patteran, eye preference, hand preference, skill level, Table tennis
  • Morteza Homayounnia, Mahmud Sheikh, Alireza Homayooni Pages 141-154
    Objective
    This study examined the relationship between emotional intelligence، body image and eating disorders among athletes with team and individual deals.
    Methods
    The study population of all professional athletes، wrestling، karate، taekwondo، handball، Volleyball and basketball، which at least had the experience of participating in the provincial championships. Our sample includes 40 athletes، wrestling، taekwondo 24 athletes، 37 karate athletes، 26 athletes، handball، and volleyball athletes 48 And basketball players is 33. A total of 208 elite athletes (101 athletes and 107 individual athletes and teams)، respectively. Athletes Garner and Gafynkl three questionnaires eating disorders، body image questionnaires completed Shathe Mendelssohn and emotional intelligence questionnaires.
    Results
    The findings showed that there is a direct relationship between emotional intelligence and body image. Athletes in both individual and team disciplines athletics significant differences were found in both Emotional Intelligence and body image. There is an inverse relationship between emotional intelligence and eating disorders.
    Conclusion
    The results Research suggests that teachers of different disciplines and sports psychologists term ''emotional intelligence. As a good approach toward dealing with eating disorders use. And educators and psychologists Expert sports athletes with the introduction of their conceptual understanding of the power of emotional intelligence، increase control and enhance Toward effective coping strategies are used to overcome eating disorders.
    Keywords: emotional intelligence, eating disorders, body image, athletes
  • Rasool Zeidabadi, Elaheh Arab Ameri, Naser Naghdi, Bahram Boloori Pages 155-172

    The researches conducted have demonstrated beneficial effects of physical activity on the nerve system specifically on learning and memory. However، very little is known about the effect of low- intensity physical activity on spatial learning and memory. In addition، there has been little investigation of the effect of exercise period on cognitive performance. In this research، we studied the effect of low- intensity short and long term physical activity on spatial learning and memory in rat. Healthy male albino-wistar rats were assigned into 3 groups randomly. Short and long- term physical activity and control (without treadmill running). At the end of training period، animals were trained and tested using Morris water maze. The data was analyzed by using the analysis of variance with repeated measure and one way ANOVA test. There was no significant difference between physical activity groups and control group in spatial learning in acquisition phase (p≥0. 05). But in spatial long- term memory tests، both trained groups were better than control group (p≤0. 01). Also، there was no significant difference between short and long term physical activity groups (p≥0. 05). Results of this study revealed that the low- intensity physical activity has no impact on spatial learning، but it improves spatial memory، significantly. Also there was no significant difference between short and long term physical activity، however long- term physical activity was better. Based on the results، the mechanisms involved in improving learning and memory are different، probably. And the amount of increase in cognitive performance is not equal to the amount of increase in exercise period.

    Keywords: low, intensity physical activity, Spatial Learning, memory, morris water maze
  • Saman Nasiry, Farzad Nasiry Pages 173-182
    Since aggression causes negative outcomes for person in social interactions and sport competitions and one of the probable reasons of appearing and formation of aggression is perfectionism، so the aim of this study is investigating the role of perfectionism in predicting of aggression. In this descriptive-correlational study our sample included 150 physical education students of azad university of Qorveh which selected by random sampeling method. Tools used are aggression questionnaire and Frost Multidimensional Perfectionism Scale. Results of multiple regression represented that there are positive significant differences in doubts about actions (p˂0/01، β=0/422)، parental expectations (p˂0/01، β=0/298) and parental criticism (p˂0/01، β=0/190) with aggression. Results of this study are showing the peredictor role of doubts about actions، parental expectations and parental criticism in aggression.
    Keywords: aggression, perfectionism, athlete